| Autor |
Zpráva |
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:07
- Nahlásit
zuzanarosakova
aneb cvičí celá rodina bylo myšleno obrazně, zeptej se na názor jakéhokoliv zkušenějšího výcvikáře, aby jednoho psa cvičili 3 lidi je podle mě absolutní nesmysl, ano dobrá cesta na zkažení a zmatení psa, měla jsem přítele pejskaře, dalo by se říct i celkem zkušeného výcvikáře, nejsem přeborník, ale ani úplný laik, první ZVV1 jsem skládala v 16ti letech, bude mi za chvíli 31let, ale nikdy jsme si necvičili navzájem své psy-prostě nemůžeš ty nebo přítel nebo ten co psa cvičí tak pes prostě ten den necvičí, ano pokud budete cvičit každý svého, ale ne na střídačku to je o ničem.
se psem prostě musíš škubnout, pakliže na něj fyzicky nemáš je problém. když jdu ven tak mám 4 velké psy na vodítku v jedné ruce, dohromady mají asi 180kg, když jsem cvičila KAO tak jsem s ní taky musela škubnout a šlo to.
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:21 - Změnil/a: ketty
- Nahlásit
kejtlintak cvicit a cvicit je ja se bavim o ovladani psa ne o vycviku na zkousku nebo tak...ne ze cela rodina cvici ale jaksi vzdy doma na psa pusobi víc lidi a nemuze poslouchat jednoho cloveka a kdyz enni doma s ostatnima si delat co chce ..sem to napsala mozna jinak nez bylo mysleno
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:23
- Nahlásit
ketty
kejtlintak cvicit a cvicit je ja se bavim o ovladani psa ne o vycviku na zkousku nebo tak...ne ze cela rodina cvici ale jaksi vzdy doma na psa pusobi vyc lidi a nemuze poslouchat jednoho cloveka a kdyz enni doma s ostatnima si delat co chce ..sem to napsala mozna jinak nez bylo mysleno
přesně tak jsem to myslela.
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:24
- Nahlásit
kejtlin jako kdyz mas psovodske psy tak kdyz neni psovod teda jak kde ..tak psa pokud to neni magor c pusti jen pana k sobe venci nekdo z ostatnich a samozdrejme by pes mel poslouchat a posloucha....nebudu rozepisovat jak presne to myslim tobych tady zaplacala mim vysvetlovanim dve stranky .......samo pokud jde o zavod zkousku na to by si mel psovod psa pripravovat sam neb kazdy ma trosku jiny styl atd....
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:28
- Nahlásit
kejtlin
prostě nemůžeš ty nebo přítel nebo ten co psa cvičí tak pes prostě ten den necvičí, ano pokud budete cvičit každý svého, ale ne na střídačku to je o ničem
tak to ale ten "jeho" pes bude cvičit o pulku míň než ten můj. A já je potřebuju zvládat oba, hlavně když jsou dohromady. Nejde mi o žádný zkoušky, jde mi o to, abych mohla jít se psy mezi lidi a psy a aby mi nezdrhli a nevlítli pod auto, toť vše.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:29
- Nahlásit
ketty
seš na telefonu normálně celý den? můžu volat někdy tak kolem jedné?
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:29 - Změnil/a: ketty
- Nahlásit
kejtlin a jak sem nekolikrat zminovala ja se az tak zkouskam nevenuju a zavodum ale sem zamerena na problemovi psi co hryzou do obyvatel pribytku a ty se jaksi stim psem musi naucit aby je nesejmul jen co vlezou mezi dvere ! a sou to psi co treba snima cvicil jen jeden clovek a na cvicaku to maka ale jinde se to chovat neumiii ..toz me zas treba hejbe zluci kdyz nekdo napise kolik ma zkousek atd ale pes sejme vse a kazdeho co potkaa.... doma to nepusti panicky na gauc .....takze na nektere veci koukam trosku jinak ale nic proti zavodum a zkouskam taky me to bavi...ani nic proti tobe jasne ze se nezname osobne myslim tak se nedivim ze se treba cilis ikdyz duvod chapu ale me pismenka si pochopila jinak nez byli mysleny
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:33
- Nahlásit
zuzanarosakova
no já myslela, když třeba přítel nemůže, tak jestli můžu s tim "jeho" psem cvičit já nebo moje ségra. Ne celá rodina.
To fakt nedoporučuju.
Naopak, na procházkách, při cvičení, na cvičáku a tak, doporučuju zatím psy oddělovat, každý si vezměte jednoho a neprohazujte si je.
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:34 - Změnil/a: ketty
- Nahlásit
zuzanarosakova
jooo jasne sem klido volej kdykoliv pokud sem zaneprazdnena necim tak nezvedam staci zkusit pozdeji ale jinak porad ...jinak odsat me zna osobne davidkovic uz naky ten rok, pak ispdch a jeste par lidi a myslim jestli si walda me pamatuje taky me zna z venceni
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:36
- Nahlásit
zuzanarosakova
myslím že by sis měla se psy nejprve vytvořit vztah a to nejprve z každým zvlášt....čili venčit je odděleně, podnikat akce odděleně, prostě dělat cokoli ale odděleně. to je důležité podle mě. aby se museli spoléhat na tebe a ne na sebe navzájem.
ty momentálně chceš napravit "chyby" rychle a moc složitě.
mmch jak to ted vypadá když jdeš s nimi ven ? pustíš je někde na volno a oni si dělají co chtějí ?
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:37
- Nahlásit
zuzanarosakova
já je potřebuju zvládat oba, hlavně když jsou dohromady.
Obávám se, že za stávající situace k tomuhle přímá cesta nevede.
to ale ten "jeho" pes bude cvičit o pulku míň než ten můj.
Buď se s tím smiř, nebo cvič a venči oba, ale odděleně.
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:39
- Nahlásit
Walda
naprostý souhlas, viz co jsem psala výše
sama mám dva psy a občas není na škodu jít ven jen s jedním a druhého nechat doma a pak vystřídat. je to časově náročnější ale občas to jinak nejde
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:40
- Nahlásit
zuzanarosakova joo to tady s Walda souhlasim kdyz budes mit oba najednou tak ...... nejdriv to musis naucit kazdyho psa zvlast ja taky necvicim ty svoje dohromady ale zvlast a pak fungujou i pohromade ...ale nejdriv to musi kazdy zvladat sam a naucit se
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:42
- Nahlásit
"myslím že by sis měla se psy nejprve vytvořit vztah"
to je hlavní pointa celé diskuze.
pokud chcete mít psy, kteří budou ovladatelní pro tebe i přítele tak cvičit můžete oba (jako ty a přítel) - ale musíte být domluvení jednak na stejné povelové sadě a jednak na metodice, které toho chcete dosáhnout.
pokud jeden z vás bude cvičit např. sedni tak, že zatlačí psovi na zadek a druhý tak, že mu zvedne pamlsek nad hlavu a potom si psy vyměníte rozodně to nebude fungovat a z takového dvojího vedení budou akorát zmatení.
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:44
- Nahlásit
a zpočátku cvičit samozřejmě s každým psem zvlášť, protože jak psal uživatel brookbank, oni dva tvoří tým, který vás zatím ke svému životu až tak nepotřebuje.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:55
- Nahlásit
Walda
EvaK
ketty
brookbank
cvičim je odděleně a chodíme na jednu procházku za den odděleně, zbytek dohromady. Zvládat je dohromady je výhledový cíl, to je mi jasný.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:57
- Nahlásit
EvaK
pokud jeden z vás bude cvičit např. sedni tak, že zatlačí psovi na zadek a druhý tak, že mu zvedne pamlsek nad hlavu a potom si psy vyměníte rozodně to nebude fungovat a z takového dvojího vedení budou akorát zmatení
používáme povely, jak nám je ukázali na cvičáku, takže oba stejně. A "sedni" uměj
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:01
- Nahlásit
brookbank
mmch jak to ted vypadá když jdeš s nimi ven ? pustíš je někde na volno a oni si dělají co chtějí ?
ráno oba na vodítku, pak delší procházka každý zvlášť a pokaždé na jiné místo, pak cvičení každý zvlášť, pak malá procházka na vodítku oba, večer oba na volno - tady jedině si víceméně dělají co chtějí.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:03
- Nahlásit
zuzanarosakova
Detailně jsem to tu nečetl, tak mi možná utekla zásadní informace: kolik těm klukům je?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:04
- Nahlásit
ketty
zuzanarosakova
když to pes umí, tak poslechne členy rodiny venku i doma, 90% psů reaguje na intonaci hlasu při výcviku, moji psi poslechnou bez problémů i mého 80ti letého dědu.
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:08
- Nahlásit
zuzko
"sedni" byl jenom příklad... osobně považuji za naprosto základní povely přivolání, fuj a nějakou spořádanou chůzi u nohy (ani to nemusí být na povel "k noze", prostě aby pes netahal), případně čekej (třeba před silnicí). vstávají mi vlasy hrůzou na hlavě když někdo nabízí výcvik a píše, že naučí spolehlivě vašeho psa sednilehnivstaňpřines.
a např. u toho přivolání stačí malinký rozdíl - třeba, že ty si psa přivoláš, on přijde, pochválíš a pustíš lítat. a přítel přivolá, pes přijde, pochvala a on ho připne na vodítko.. i takový byť minimální rozdíl může znamenat, že tvůj pes bude chodit na přivolání a jeho časem ne, protože on ho hned po přivolání připne, sranda skončí a pes si to velmi dobře zapamatuje.
mimochodem nám se strašně osvědčilo točit se na video, na kameru do mobilu nebo tak. děláme to tak s kámoškou a nacházíme tam přesně ty chyby, které se potom snažíme odbourat...
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:11
- Nahlásit
Walda
rok a půl
kejtlin
záleží na psovi, moje je tak "vychcaná", že samozřejmě povel splní, ale ví, že si např. k mému tatíkovi může dovolit neskutečné věci, je pro ni na úrovni stejně starého psa, takže s ním občas hraje takové hry, které by jí u mně neprošly.. jiný poslechne každého stejně...
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:15
- Nahlásit
zuzanarosakova
spojovali jsme mé a přítelova psa. On má ovčáka Cira - pracáka braného v půl roce bez socializace z kotce, v té době mu byli asi tři, já si později pořídila devítiměsíční kříženku bez socializace, rozlovenou + mám dva bezproblémové pejsky. Z těhle zkušeností vycházim
Michal cvičí psa na cvičáku, já znám cvičák jen zvenku.
S Cirem jsem chtěla "cvičit", bylo mi ho líto, že holky něco dělají a on se fláká a nudí. Postupně jsem ale zjistila, že je to blbost, protože každý máme jinou intonaci, gesta... a Cir netušil, co po něm chci, byli jsme vzteklí oba, ani nás to nebavilo. Pak jsem zjistila, že můžu Cira cvičit jen doma, v klidu, cviky, které s Michalem vůbec nedělá. Ale na procházce musí poslechnout na pocem, stop, lehni, diněkam, k noze - to jsou povely, které máme společné. Když jdeme společně, každý si dáváme pozor na své psy.
Oddělené venčení je super, ale mě to neba, jít dvakrát se psama. Platím za to svou daň v podobě horšího přivolání. Druhá věc, určitě to znáš - soustředíš se na jednoho psa a druhej frrrrnk a je v trapu.
Předpokládám, že přítel má toho ovladatelnějšího pejska. Cvič hlavně s tím svým, ono to i trošku vede ke zdravému soutěžení - hele můj pes už umí to, či ono.
Přijde mi super nápad EvyK to plavání, to by je mohlo utahat fyzicky i psychicky.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:15
- Nahlásit
EvaK
to je jasný, že děda s nimi asi na závod nebo zkoušku nepůjde ale když je např. potřebuje zavřít do kotce tak je pošle na místo a oni jdou, nebo když dává pamlsky tak si taky vezme jen ten co jeho jméno řekne, že se na něj nevrhnou všichni tak jsem to myslela.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:19
- Nahlásit
EvaK
rok a půl
Aha. Tak to má Zuzana co dělat.
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 11:24
- Nahlásit
kejtlin
jasný, já myslím, že se chápem... i když vono se při dávání pamlsků ti psi nějak záhadně všichni přejmenují
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 13:16
- Nahlásit
kachna:
"cvic hlavne s tim svym ono to i trosku vede ke zdravemu soutezeni"
je mi ale toho druhyho psa lito. Pritel s nim cvici akorat na cvicaku v nedeli, jindy nema cas, pracuje 12h denne. Spis je to jako oba byli moji a jednou v tydnu si toho jeednoho cvici pritel. Ja jsem s nima ale zbytek casu, takze potrebuju, aby poslouchali hlavne me. To je uplne jina situace nez tvuj pritel a jeho pes
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 13:22 - Změnil/a: ketty
- Nahlásit
kejtlin no ano vsak tak sem to myslela ovsem ikdyz pes umi nekdy na nektere cleny ani tak nereaguje neb ......tak jako ze lidem pes nemaka neposloucha a em na to staci dve lekce a pes vi a panickove sem chodi pul roku nez se prave nauci mu velet jasne srozumitelne razne...a kazdy pes neni stejnyy a ma jinou povahu bad taky polovinu lidi posle do nekam kdyz neumi velet...
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 13:32
- Nahlásit
ketty
můj děda psům nevelí ani náhodou a poslouchají ho všichni i když jsou každý jiný, mám jich 11, občas je problém ze starou jezevčicí, ale to je u mě taky protože špatně slyší.
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 13:46
- Nahlásit
kejtlin ja jich mam sest neb podminky momentalne vic nedovoli jeden znich je ralf mozna si cetla o filackovi tady a nakych par zasebou z praxe z prevychovy a podobne ....tak pro pamlsek si u me dojde taky kazdej skoro i k cizimu a povel domu taky znaj vsici a poslechnou .....ale..... nechci tady rozebirat co jak proc atd i tak je to vse individualni a myslim ze toto tema bylo udelany pro jiny ucel ne abysme si tu vysvetlovali co kdo jak myslel a ci pes koho a jak posloucha ...
|