| Autor |
Zpráva |
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 13:30
- Nahlásit
EvaK
Taky by mě to zajímalo. Děkuji předem
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 13:34 - Změnil/a: EvaK
- Nahlásit
"mě venku vůbec nevnímá, když ho volám, něco si čuchá a když k němu přijdu, překvapeně kouká, co tam dělám"
"Radili mi, abych se mu na procházce schovala, ale málem mi utekl, protože šel klidně dál a bylo mu uplně jedno, že tam nejsem"
"pamlsky nechce - plive je (všechny)"
"Taky ho furt mazlim, mazlení a drbání ho jako pochvala moc taky nezajímá."
"Ten jeho výraz, když k němu venku dojdu je spíš něco jako: A sakra, vona je tady, to jsem měl asi přijít, to mě asi volala, tak to abych honem zdrhnul"
"Vypadalo to, že ho obtěžuje i pochvala a poplácání a už už chtěl zas jít čuchat a šmejdit"
výrazem "pod svými psy" tím myslím to, že psy absolutně nezajímá, co slečna dělá. není nutně dané, že když na ni psi dlabou musí na ni k tomu i vrčet a mít jiné výrazné projevy dominance. hranice projevů je u každého plemene nastavena jinak, rotvík na vás hned zavrčí, retrieverovi něco 14x zakážete a on to půjde udělat po patnácté apod.
ten pes funguje jako nezávislá jednotka. částečně kvůli svému původu, nulové socializaci a k tomu se přidává, že naprosto neví jak reagovat na podněty a slečna možná dává špatné nebo nedostatečné podněty - to nikdo z nás neřekne na 100% když to nevidí. pes prošustroval se svým bráchou v kotci tu důležitou dobu, aby se něčemu naučil a komunikoval s okolím běžného světa.
samozřejmě v tom hraje roli plemenná dispozice - samojed je naprosto jiná povaha než retriever, který obecně rád a ochotně plní povely a má z toho radost a nepřemýšlí zda je pro něho výhodně povel splnit.
slečně zadavatelce tady "radí" spousta jiných lidí, ale pokud nevybuduje se svými pejsky vztah, tým, spolupracující smečku tak nepomůže ani smrdutá ryba v kapse. a nikdo jí rady nevnucuje, je to svéprávná osoba, takže si z rad může vybrat co potřebuje (na druhou stranu mám zkušenost s 10ti měsíčním zlaťákem, jehož majitelka postupovala podle zaručených rad z internetu a dnes pracuje na tom, aby měla normálního veselého psa)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:06
- Nahlásit
EvaK
ten pes funguje jako nezávislá jednotka. částečně kvůli svému původu, nulové socializaci a k tomu se přidává, že naprosto neví jak reagovat na podněty a slečna možná dává špatné nebo nedostatečné podněty - to nikdo z nás neřekne na 100% když to nevidí. pes prošustroval se svým bráchou v kotci tu důležitou dobu, aby se něčemu naučil a komunikoval s okolím běžného světa.
souhlasím naprosto
Ale jinak podle mě každá rada po internetu jak a jestli převzít "vůdčí roli ve smečce", je nejlepší cestou k tomu, jak si odrovnat důvěru svého psa.
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:10
- Nahlásit
já jsem si to tady pročetla a myslím si že by nebylo na škodu psa taky jednou za něco pokárat resp. ukázat mu že některé věci jsou špatné a že si je představuji jinak
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:32
- Nahlásit
Já si teda nemyslim, že bych byla pod svými psy v hierarchii smečky. Doma normálně oba poslouchají a když na ně zvýšim hlas, tak si (zvlášť Rocky) uplně ucvrknou. Ale já to dělat nechci. Chci, aby je cvičení bavilo a aby z toho měli radost.
kachna_
Ale jinak podle mě každá rada po internetu jak a jestli převzít "vůdčí roli ve smečce", je nejlepší cestou k tomu, jak si odrovnat důvěru svého psa.
myslim, že je třeba se taky řídit svým instinktem a citem. Rady tady beru jen jako inspiraci a věřim si v tom, že podle reakcí pejsků poznám, co na ně a jaký přístup se vzhledem k jejich povaze a charakteru třeba nehodí.
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:39
- Nahlásit
"Ale jinak podle mě každá rada po internetu jak a jestli převzít "vůdčí roli ve smečce", je nejlepší cestou k tomu, jak si odrovnat důvěru svého psa."
otázkou je vždycky co majitel o svých psech ví a co ví o chování, výchově a výcviku psů obecně.. viz. moje poznámka o 10timěs. zlaťákovi.
na jiné diskuzi jsem dnes vyčetla, že se má dát vrčící RTW na ostnáš a pořádně cuknout... soudný člověk se tím doufám řídit nebude...
na mladé puberťáky se radí vycukat, povalit, přiškrtit a tak..
souhlasím, že rady z internetu můžou v určitých situacích napáchat víc škody než užitku. nicméně zadavatelce bylo naznačeno jakým směrem by mohla vést cesta.. je na ní jestli toho využije nebo ne.
psy bych v tomhle případě nijak výrazně nekárala, z toho prostředí odkud pochází byl to byl krok zpátky, to si může dovolit později, až je trochu "probudí" k normálnímu životu.
naznačit, že tu určitou činnost po něm nechci rozhodně, ale decentním hlasem ("ne, nesmíš" - neokřikovat jako si to může dovolit někdo jiný důraznějším tónem), ale bez tlaku ho navést tak, aby udělal co chci a potom ho výrazně pochválit.
|
Zuzana T
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:44 - Změnil/a: Zuzana T
- Nahlásit
EvaK
Podle toho ,co mají ti její kluci za s sebou,odkud pocházejí a co to na nich zanechalo za následky,navíc oba dlouho marodili - dí s lokty,si vážně myslím,že to chce docházet na individuální výcvik k někomu hodně zkušenému s vrozeným citem pro výcvik psů/ ne každý cvičitel ho má/.Slečna je navíc také začátečník a názorná ukázka výcviku by ji rozhodně pomohla lépe,než cokoli,co tady dostane za rady - nikdo ty pejsky neznáme a neznáme ani paničku.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:55
- Nahlásit
psy bych v tomhle případě nijak výrazně nekárala, z toho prostředí odkud pochází byl to byl krok zpátky, to si může dovolit později, až je trochu "probudí" k normálnímu životu.
Já teda nevím,ale ti psi nejsou u paní ani týden,ani měsíc. Nevidím důvod,proč se k nim nechovat normálně?
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 14:58
- Nahlásit
ZuzanaT
rozhodně souhlas, já bohužel osobně pomoct nemůžu když je vzdálenost mezi námi 200km, ale po mailu jsem doporučila konkrétní lidi. nic se nevyrovná osobnímu přístupu ke psovi.
mimochodem cvičáků pro retrievry je hodně, nevím na který konkrétně chodí, ale v okolí jejího bydliště se nachází dobré, ale i špatné...
|
EvaK
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 15:00
- Nahlásit
"Nevidím důvod,proč se k nim nechovat normálně? "
protože z jejího popisu se oni zatím normálně jako zlaťáci s běžnou povahu nechovají... být do ti měsíců v kotci může zanechat "následky" přes který se jeden pes přenese rychle (Rambo) a jinému to bude trvat déle (Rocky)
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 15:01
- Nahlásit
naprosto souhlasím s janou33....
podle mě jsou ti psi tak trochu rozmazlení a zvyklý si dělat co sami chtějí.
to že venku na paničku prdí je vcelku jasné, tam to tak jako doma neznají
stačilo by jim jen trochu ukázat že se svět netočí jen kolem nich
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 15:02
- Nahlásit
protože z jejího popisu se oni zatím normálně jako zlaťáci s běžnou povahu nechovají...
a to je jak ?
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 15:08 - Změnil/a: argosek
- Nahlásit
EvaK
výrazem "pod svými psy" tím myslím to, že psy absolutně nezajímá,
tak proc teda vubec rikate, ze je slecna "pod svymi psy"?
proc pisete, ze si potrebuje prohodit se svymi psy "hierarchickou pozici"?
napsala jste tu spoustu nesmyslu a uz se k nim nevracite a kazdym dalsim prispevkem se posouvate nekam uplne jinam.
ostatne, stale cekam na vase vyjadreni k tomu, ze jako vudkyne smecky, kdyz si to usmyslite, nastavite spolehlive hierarchii tak, jak se vam bude libit. uz jste to nekdy delala?
nechapu, proc si lidi nejdriv aspon trochu nepromysli, co pisou, kdyz se nekomu snazi poradit. bohuzel se vzdycky najde dost lidi, kteri stastni, ze prisli k nejake nove "vedomosti", budou brat vase vyroky z predchozi stranky vazne.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 15:09
- Nahlásit
Taky bych to viděla spíš na rozmazlenost a na manipulaci s paničkou,která je polidšťuje a chová se k nim jak k miminům - hodnotím i podle ostatních příspěvků zde na foru.
Brala si je v pěti měsících a ted je jim rok a půl - jak dlouho by jim teda měla dát čas,aby se zpamatovali? Když jsem si brala rok a půl starýho týranýho labradora, vzala jsem to tak,že začínáme nanovo, a když udělal něco,s čím jsem nesouhlasila,dala jsem mu to jasně najevo- což bylo to nejlepší pro nejistýho psa -měl nastavená pravidla, věděl,co je dobře,co je špatně.
Jinak souhlasím,že ideální by bylo najít kvalitního soukromého cvičitele. Retrívří cvičák je fajn,ale skupinové cvičení se zaměřuje převážně na rozvoj aportů apd.,tam tyto problémy nevyřeší
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 16:25
- Nahlásit
Jana 33
jo, ja je asi trochu rozmazluju (ta nafukovaci fena te asi trochu rozhodila ) Ale Rocky neposloucha venku ani pritele a ten je teda vubec nerozmazluje. Spis nez ze by Rocky neposlouchal proto, ze nechce a je rozmazlenej, tak mi prijde venku takovej divne zmatenej.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 17:07
- Nahlásit
brookbank
ty myslis, ze je jako nikdy nekaram?? Tak to uz by mi asi skakali po hlave.
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 17:17
- Nahlásit
někde mi tu uvízlo toto: když k němu venku dojdu je spíš něco jako: A sakra, vona je tady, to jsem měl asi přijít, to mě asi volala, tak to abych honem zdrhnul předpokládám že jsi ho tedy volala...a co ted od tebe následuje? to je to na co jsem narážela když jsem zminovala pokárání, resp. opravu
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 17:51
- Nahlásit
brookbank
a co ted od tebe následuje? to je to na co jsem narážela když jsem zminovala pokárání, resp. opravu
vytahám ho za kůži a vynadám mu a znova po něm chci ke mě. Nedá to, tak to s nim udělám sama na vodítku, odměnu si nevezme a začne se chovat, jako když vůbec neví o co jde, jako když to s nim dělám poprvé. čumí okolo, lehá si na záda atd..
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 17:53
- Nahlásit
zuzanarosakova
No,ono je to i o tom mazlení,vnucování se atd. Já nemyslím,že je venku zmatený,ale má prostě jiný priority a potřeby,než tě nebo tvého přítele sledovat. Ale třeba máš pravdu,nevidím tebe,nevidím psa,takže jsou to jen dojmy z toho,co píšeš,nic jiného
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 17:58
- Nahlásit
zuzanarosakova
třeba se mýlím, ale je možný, že psům pořádně nedokážeš " říct " co po nich chceš, dostávají nejasné povely-viz. vytakám ho za kůži a znova po něm chci ke mě, jasně že pes nereaguje na pamlsek, protože jsi ho nejdřív pokárala na nic-vytahání za kůži není pokárání, pes neví proč jsi to udělala ale chceš aby to udělal znova-aby přišel jasně že nejde, co kdyby ses opět chovala vůči němu nejasně, asi jsem to blbě popsala, ale zkus dělat přivolání na stopovačce 14 dní v kuse, s povelem škubni ke mě, žádnej reflexní oblouk jsem nikdy nedělala a psi na to vždy fungovali, samozřejmě pes přijde tak pochvala a odměna, prostě ho z tý stopovačky nepouštěj.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 17:59
- Nahlásit
jana33
jako zní to logicky, že když si ho budu míň všímat, tak mu budu asi vzácnější...taky se snažim s nim chodit pokaždé na nové místo, aby si zvykl na podněty a aby ho všechno hned na půl hodiny nerozhodilo. Nejvíc neposlouchá, když jdu s oběma najednou a tam, kde to zná. Tak to mě uplně přestane vnímat.
|
Kikis
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 21:05
- Nahlásit
Zuzano,
v první řadě myslím musíte pochopit, že pes je pes a tedy má zcela jiné myšlenkové pochody než člověk. Eva Vám tu napsala hodně důležitých věcí, tak se nad tím zkuste aspoň zamyslet.
Měla jsem podobný problém jako vy - brala jsem si týranou fenku ve 3,5 měsících která nejenže byla od lidí mlácená a měla panickou hrůzu z lidí - při pokusu o pohlazení přivírala oči nebo rovnou uskakovala, navíc nebyla absolutně socializovaná. K tomu jsem přidala ještě já hodně svých začátečnických chyb. Jako malá si dělala co chtěla, cvičit nechtěla vůbec, hledala si pořád jen nějakou svou zábavu a na mě zvysoka kašlala. Mimochodem je to ta fenka z druhého odkazu co sem Eva dávala.
Změnilo se to až tehdy, když jsme začaly chodit na cvičák - vůbec ne na poslušnost, ale na agility. Teprve od lidí kteří se svými psy hodně dělají jsem se dozvěděla spoustu důležitých věcí, zjistila jsem kolik chyb dělám, což jsem si předtím neuvědomovala a hlavně - uvědomila jsem si, že psi prostě nepřemýšlí jako lidi. Musíte s nimi jednat tak aby to pro ně bylo pochopitelné a nemůžete si vyvozovat nějaké závěry typu: "to mě asi volala, tak to abych honem zrhnul" nebo klasické co vidím hodně často "on přesně ví za co to bylo"... to byste si v dané chvíli pomyslela vy, ale ne pes...
...pokud si toto nezačnete uvědomovat, nikam se neposunete.
Osobně Vám radím přestat ztrácet čas tady na fóru a vyhledat pomoc v reálu - pokud vám na vašem cvičáku "odborníci na retrívry" nedokáží pomoct, je nejvyšší čas začít chodit jinam...jen když vás člověk uvidí "v akci", může vám přesně říct kde děláte chybu a jak ji napravit...
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 21:17
- Nahlásit
Kikis
Osobně Vám radím přestat ztrácet čas tady na fóru a vyhledat pomoc v reálu - pokud vám na vašem cvičáku "odborníci na retrívry" nedokáží pomoct, je nejvyšší čas začít chodit jinam...jen když vás člověk uvidí "v akci", může vám přesně říct kde děláte chybu a jak ji napravit...
no dyť na tom dělám
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 21:19
- Nahlásit
kejtlin
zkus dělat přivolání na stopovačce 14 dní v kuse, s povelem škubni ke mě, žádnej reflexní oblouk jsem nikdy nedělala a psi na to vždy fungovali, samozřejmě pes přijde tak pochvala a odměna, prostě ho z tý stopovačky nepouštěj
a když po škubnutí nepřijde, mám ho k sobě uplně dotáhnout, i když se šprajcuje? A pak ho pochválit? Odměnu si nevezme.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 31 Bře 2010 22:40
- Nahlásit
Jo a ještě jeden dotaz: můžou se lidi ve cvičení střídat? Jakože na cvičákem jde s pejskem občas někdo jinej z rodiny, nebo to psa mate? DIK
|
ketty
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 08:23
- Nahlásit
zuzanarosakova ve stridani psovoda nevidim problem jen musi vsichni velet stejne vcemz je vetsinou problem a nebo aspon vedet jak ale kdyz je to pod vedenim a pouzivaj se stejne povely atd neni problem..jen se musi ujednotit u vsech osob vycvikova metoda a postup ...me sem nekdy dojede cela rodina ci pul neb pusobi na psa a potrebuji se snim naucit aby na prochazce zejmena babicky nevlaly za pejskem............
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 09:13
- Nahlásit
ketty
aneb cvičí celá rodina-tak to fakt miluju
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 09:14
- Nahlásit
zuzanarosakova
a když po škubnutí nepřijde
přijde, musíš škubnout tak aby si nedovolil nepřijít, pak následuje pochvala.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 09:53
- Nahlásit
kejtlin
aneb cvičí celá rodina-tak to fakt miluju
no já myslela, když třeba přítel nemůže, tak jestli můžu s tim "jeho" psem cvičit já nebo moje ségra. Ne celá rodina.
přijde, musíš škubnout tak aby si nedovolil nepřijít, pak následuje pochvala.
pes má 39 kg, já mám 52, naše škubání jsou celkem vyrovnaná já vim, že v tom to neni, ale stejně mi to dělá někdy dost problém.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 1 Dub 2010 10:06 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
zuzanarosakova
přítel.....vzal si dva bráchy na doporučení chovatele (p. Kubeš, chs Vlčí luka, Vlčí step), který mu tvrdil, že rozdělit je, by jim zlomilo srdce. Pejskům bylo 5 měsíců a udajně si je někdo objednal a nevyzvedl.
Super!
To je specialita uvedeného pána - měl jsem v kurzu dva stejně starý psy jedné majitelky (mimochodem, jeden z nich byl taky Rocky ) od stejného chovatele. Když si paní přijela pro štěně, přemluvil jí, že je daleko lepší pro všechny, odvézt si kluky dva, že druhý mu zbyl. Taky ve vyšším věku. Byly z toho dost stejné problémy, jako máš ty, a to se po netu opravdu řešit nedá.
Paní to nakonec vyřešila tak, že jednoho z kluků dala dceři (naštěstí bylo komu) a věci se začly hýbat.
(edit
Jo, a jak píše Eva:
tak to jsme potom doma Vlčí luka, Vlčí step. tím se situace částečně vysvětluje. upřímně ti řeknu, že to bude dost velký problém, v této stanici nemají psi naprosto žádný kontakt s lidmi, okolím... nulová socializace, nulové zkušenosti v okolním světem. vzhledem k tomu, že pravděpodobně do svých 5ti měsíců žili někde, kde je pouze denně někdo nakrmil, ale dál se nestaral promeškali jakoukoliv možnost navázat se na lidi.
oba měli stejné problémy se socializací, jako tvůj Rocky - v tomhle bodě naprosto souhlasím s Evou.
|