| Autor |
Zpráva |
Rendy
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 17:13
- Nahlásit
Jevasky, nějakou chvíli tady nejsem a už to nestíhám číst.
Teri
To s tím Kavkazem si Terri fakt jen myslíš. U nás na vesnici to začíná být nějak móda mít Kavkazana. Navíc jim dávají úchvatná jména. Dvě rodiny si je dokonce brali z jednoho vrhu a fena dostala od nich jméno Nastěnka a pes druhé rodiny Ivánek.
Nastěnku dokonce tak úžasně socializovali, protože ji nenechali za celou dobu ani čuchnout k žádnému psovi a nikdo se jich nesměl ani dotknout, natož pohladit. Prý aby hlídali a nezvykali si na cizí lidi, že jsou hodní.
Výsledek? Pes utíká se staženým ocasem od plotu, když se k němu přiblížíš a zdálky na tebe blafe. S Nasťou chodí na procházky tím stylem, že jde celou dobu u nohy a bojím se chvíle, kdy je znenadání zblízka potkám. Ta fena nesnese žádného jiného psa a ta ženuška co s ní chodí ji absolutně nemůže udržet, kdyš se fena do toho opře. O výcviku nemluvě.
|
|
# Zasláno: 25 Bře 2005 18:48
- Nahlásit
Rendy
Nevím jak kde je móda mít kavkazana, ale je fakt že je to úžasný hlídací pes. V mém okolí už byly vykradený všechny chalupy jen ta moje ne. Na plotě mám ceduli Objekt střežen stokilovým kavkazanem a zatím se nenašel odvážlivec co by se mi do baráčku vloupal. Jinak za mé přítomnosti je Topas kámoš s každým o kom řeknu že je KAMARÁD ale v mé nepřítomnosti i rodinného přítele sice na zahradu pustí ale už ne ven. A na vycházce sice dává pozor ale na povel nic se neděje jde prostě v pohodě dál a lidí si nevšímá. Je to úžasný zvíře a mám ho rád.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 18:57
- Nahlásit
No já myslela spíš případy, o kterých píše výše Rendy. Tj. že někteří ví, že je to hlídač, ale že je to trochu svérázné plemeno to už ne. Navíc se teď kavkazi a středoasiati dostávájí do módy..
|
Jerryk
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 19:53
- Nahlásit
Tak trochu s módou s kavkazany souhlasím. Jsou to moc krásní a inpozantní psy, ale můj názor je ten, že patří do rukou zkušeného kynologa. Nejenom kvůli své velikosti, ale i podle mě "ruské" povahy. Já mám doma NO, a kavkaz je ve firmě-můžu srovnávat. Kavkaz mě bere jako tu, co nese piškoty, tudíž není potřeba vstávat a hlídat, ale hezky si počká na povel. Když dostane povel sedni, podívá se, jestli to opravdu myslím vážně, pak si sedne, hodí zadkem nastranu a nahodí "Ivanovy oči" A už se nám donesli zvěsti, že rodinka chtěla mít taky velkého a ostrého hlídače a teď mají v obyváku velikou bestii, ke které může jen páníček s kusem flákoty. Jak tohle dopadne....
|
Rendy
|
# Zasláno: 26 Bře 2005 21:58
- Nahlásit
Já nic proti kavkazanům nemám, jsou to nádherná zvířata, jen proti některým lidem, kteří si myslí, že není potřeba dávat takovým zvířatům výchovu a potom jsou velká hrozba svému okolí. Moje poznámka nebyla mířena pro této rase.....
|
|
# Zasláno: 26 Bře 2005 22:31
- Nahlásit
Rendy
Ono vůbec některý lidi si myslí že psa vůbec není potřeba vychovat a nemusí jít zrovna o kavkaze. Jen jsem chtěl říct že kavkazani jsou ohromný psi, ale musí se na ně hodně citlivě. Tvrdým drilem se u nich moc nezmůže. A hlavně nesnášejí nespravedlnost, když je třeba člověk potrstá zbytečně, jen proto že zrovna nemá náladu, to si pamatujou snad celý život. Můj tchán mi ho kdysi když byl ještě malé štěně nakop protože se mu motal pod nohama a Topas ho dodneška nemá rád a přistupuje k němu velice podezřívavě. Sice ví že mu nesmí ublížit, ale prostě se s ním odmítá skamarádit přesto že je to už šest let. K ostatním členům rodiny je velmi přátelský a moje děti, když mají dostat na zadek chytí psa kolem krku a volají Tope pomóc a pokud je chce potrestat třeba babička, pes ji k nim nepustí. A jednou v zimě na procházce, když syn uklouzl a spadl do řeky pes pro něj vlítnul a vytáhl ho ještě dřív než my s manželkou jsme si rozmysleli co dělat. Od tý doby na něj nedám dopustit a pokud má zájem a náladu může si do chalupy přijít poležet na gauč.
|
micsa
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2005 12:57
- Nahlásit
Ahoj. Ja mam bratra co bydli na vesnici, maji sveho pejska jenom doma a miluji ho nade vsechno. Je pravy clen rodiny. Znam take jejich sousedy co maji psy a muzu rici, ze se o ne staraji stejne jako bracha. Musim podotknout, ze to jsou vice mene jenom predsudky o lidech na vesnici. Vzdyt se jiste najdou lide co treba nedelaji vsecko jenom dobre i ve meste. Prekvapuje mne ta nevrazivost.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2005 21:47
- Nahlásit
micsa
No ja jsem z mensiho mesta a tam, pokud je pes na zahrade, tak ho majitele uz nevenci, maximalne treba jednou za par dni. Do domu pes nesmi, venku s nim panickove nejsou, takze des bes.
|
roma
|
# Zasláno: 9 Kvě 2005 08:00
- Nahlásit
My máme labradora, přes den je na zahradě, večer ho bereme domů a spí doma. Na procházky s ním chodíme každý den. Takže zálěží na přístupu.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2005 08:57
- Nahlásit
roma
To urcite, ale musim rict, ze u nas jsem na vyjimky nenarazila. A kdyz jsem tam vencila toho sveho, tak na me vsichni koukali jak na zjeveni.
|
Daniela
|
# Zasláno: 7 Čec 2005 11:40
- Nahlásit
Nechápu, proč řešíte zrovna tady otázku inteligence lidí podle místa narození nebo bydliště. To samo o sobě svědčí o lecčem. Máme psa v bytě, naši příbuzní - z venkova - to pokládají za normální. Někteří z nich mají psa doma, jiní venku, podle toho, jaký je to pes. Někteří psi se podle mého názoru do bytu nehodí, jiní se absolutně nehodí na dvůr, proto je každá rasa jiná, aby si každý vybral, co mu vyhovuje. Ale psa v peřinách teda mít nemusím.
|
Azoráček
|
# Zasláno: 7 Čec 2005 12:26
- Nahlásit
Přečetla jsem tuto diskuzi a docela dost se divím.Já jsem z malého mestečka, ještě nedávno to byla skoro větší vesnice.Je tedy pravda, že se tu většinou zastává názor pes do bytu nepatří, což azstává třeba moje babička, která nechce ani do baráku. Ale plno lidí, co tu potkávám, má pejska v bytě, pěkně se o něj starají, chodí s ním na procházky do lesa. Já mám psa u babičky, je ted ypravda že také venku, ve vybehu (n v kotci). Ale denně s ním chodím na procházky do lesa, blbnem atak, není celej den zavřený ve výběhu. I když asi ještě před 3 rokama jsem si myslela že ten vybeh mu stačí, že se tam vylítá Ale přesto krmíme myslím že kvalitním krmením. Je pravda, že když na zahradě pejsu vyčesávám, tak lidi co choděj okolo se docela ohlížej (vetšinou totiž chodí stejní lidé ve stejnou dobu zrovna když češu, tak si asi myslej že nedělám nic jinýho:biglol . Lidé tu nekrmí šrotem, je tedy pravda že jen minimum lidí (zdali nějací) kupuje kvalitnější granule, vetšina kupuje typu Delikan,Propesko atd Ale s tím už nic neuděláme. Plno psu tu vidím také jen na zahradě, na vycházce jsem je nikdy nepotkala.Ale nikdy nidke jsem neviděla psa na řetězu!!! Možná tito vesničtí lidé nedávají psovi nejlepší krmení,ale za to, když vidím, jak se k nim chovají, jim to vynahrazuí svou láskou
A říkejte si co chcete
|
lds199525
|
# Zasláno: 7 Čec 2005 16:02
- Nahlásit
Potreboval by som poradit od niekoho kto ma doma zlateho retrievera. Rodicia sa stahuju z domu do mesta a ja si musim vziat mojho psa spat. Byvam sam v 2izb. byte a neviem ako by sa zlaty retriever choval. Dakujem za radu.
|
haha
|
# Zasláno: 7 Čec 2005 18:27
- Nahlásit
mám doma zrovna na gauči středoasiata a není to žádná bestie v obýváku , je to jemná citlivá bytost která se necvičí ale vychovává, existuje dost blbejch lidí který dovedou tohle vzácný zvíře totálně zkurvit ale tenhle pes tě pozoruje a vidí až do tebe , nikdy neublíží nikomu od koho cejtí lásku , jinak mám taky doma na gauči ještě NO a v křesle kříženýho pita a za zádama mě hřeje voříšek , takže retrievra si do 2 pokojového bytu klidně můžeš vzít já mám taky jen dvě místnosti
|
lds199525
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 15:03
- Nahlásit
haha dakujem....moj retriever je ako moje dieta ale to tu asi vsetci co psa mame pozname...bolo by to pre mna velmi tazke ho niekomu darovat.....takze este raz dik )))
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 17:07
- Nahlásit
lds199525
A naopak - čím užší kontakt s majitelem, tím větší pouto..
Pokud mu ovšem vymezíš i jisté mantinely
|
Locco
Člen |
# Zasláno: 8 Čec 2005 19:29
- Nahlásit
lds199525vsetci co psa mame pozname
musim vziat mojho psa spat
no nevím, spíš mi přijde, že se naše názory a pocity dost liší - já bych třeba vůbec nepřemýšlel o Tvém dilematu a hlavně bych ho měl u dávno u sebe (a zvlášť kdyby to bylo mé dítě)
|
Nela
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 20:34
- Nahlásit
Obecně k diskusi vesnice kontra město
Nemyslím si, že by dnes byl mezi vesnicí a městem takový rozdíl. Asi ale vycházím z toho, že naše vesnice je nedaleko Prahy. Naopak mám poslední roky pocit, že všichni Pražáci se stěhují k nám a do okolních vesnic, protože chtějí z města ven.
Taky si nemyslím, že buran musí být na vesnici, toto jde myslím napříč inteligencí. Blba potkáš ve městě i na vsi. Jen v tý vsi je to méně anonymní.
Dnes už není moc psů, kteří by byli uvázáni u boudy. Alespoň já to nepozoruji. Spíš pozoruji a dost často řeším problémy s tím, že z města přijedou na prázdniny, koupí štěně dítěti právě na ty prázdniny, a co pak se psem? Tak bohužel dost často končí pejsci u nás a pak jim hledáme nové majitele. Ale to je už trochu od věci.
Zpět k tomu, jestli pes doma nebo venku. Někdo v diskusi řekl, že některý pes se do bytu moc nehodí. S tím se dá souhlasit, za předpokladu, že je to velký pes, který je raději venku. Mluvím teď o lidech, kteří mají možnost mít psa na zahradě. Ono s tou klecí je to to samé, jestli je v bytě nebo na zahradě. Kdo psa nechává na zahradě, je blbej. Pes nemá možnost si "přečíst noviny", komunikovat s jinými psy, poznávat nové prostředí.....
Je to vždycky jen v lidech a v jejich přístupu. Někteří mají psa v bytě a venčí ho jen na chvíli, co vykonává opravdu svojí potřebu. A někdo má psa na zahradě nebo někdy i část dne v kotci, a přitom psovi dává tolik, že se tomu, co bydlí v bytě o tom ani nezdá. Problém je totiž někde jinde. Souhlasím také s tím, že dost často polidšťujeme zvířata, a to rozhodně není dobře. Já mám psa na zahradě, má kotec, do kterého jde, když je potřeba, například, když přijde návštěva, která zrovna psy nemusí, když přijdou řemeslníci.... Jinak se psem aktivně dělám, cvičím, chodím na procházky v každém počasí a denně. Procházku vynechám opravdu jen vyjímečně, když jsem "mrtvá". A to na mě pak pes řve, a nevěří tomu, že je to pravda. Domů se jde podívat, všechno očuchá, projde, zkontroluje a jde ven. Když má potřebu být ještě večer s námi, nevidím v tom problém, ale doma moc dlouho prostě být nechce. A taky souhlasím s tím, že psa v posteli a na sedačce, to tedy nemusím. Pes je pes a na sedačce být nemusí. Má svoje pelíšky, má jich několik, na svých oblíbených místech. Myslím, že mu nic nechybí. Má svůj režim a myslím, že je spokojený. Mám ho moc ráda, to mi věřte.
Ale není plyšový, je živý. Myslím, že je mu venku na zahradě dobře a určitě ji nemá jako klec.
Zdraví buranka z vesnice (bez emocí). Já jsem pyšná na to, odkud jsem, mě se u nás líbí a nevyměnila bych to za nic na světě.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Čec 2005 20:46
- Nahlásit
Nela
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Srp 2005 16:31
- Nahlásit
no kdybychom měli dum, budu mít svého psa v kotci.Né pořád pes se potřebuje proběhnot, procházky....ale jelikoš psa mám v bytě tak to nejde. ale samozřejmě bych ho pouštěla dovntř.Do kotce bych mu pořídila kamaráda aby tam nebyl sám.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Lis 2005 13:44
- Nahlásit
Anonymní
V dnesni dobe jezdi na koni vic mestskejch nez vesnickejch. Ty hnijou u TV nebo v hospode.
|
Hanna
Člen |
# Zasláno: 17 Lis 2005 13:49
- Nahlásit
Ahoj,ještě jsem celou tuhle vzrušenou diskusi nedočetla,je ale poučná..já osobně mám psy doma a musím je chodit venčit.Nejlépe to vyřešili známí,kteří dlouho bydleli se psy ve městě a pak se kvůli nim odstěhovaly na vesnici.Psy bydlí v domě a ve dveřích mají takový ten průchozí odklápěcí otvor,takže když chcou ven/samozřejmě na oplocenou zahradu/,jdou si,když si potřebují lehnout do tepla jdou si nazpět.V létě,když tam jsou majitelé celý den nechají otevřené dveře a tak si pes rozhodne sám ,co chce.Přesto ještě minimálně jednou denně chodí na velkou vycházku mimo jejich teritorium.To mi připadne rozumné řešení..
H
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Pro 2005 16:01
- Nahlásit
Já mám doma dva psy, sice tu mám trochu víc chlůpů a častěji uklízím.Nedokážu si představit, že bych ty dva kamarády nechala někde na zahradě v boudě a házela jim žvanec do hrnce.Na vesnicích je podle mě úplně jiný přístup než ve městě. Na psa se tam dívaj jako na hlídače, ale já je mám za kamarády.Jsou to moji kluci.
|
grendel
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2005 18:48
- Nahlásit
PRO PSA NENÍ DŮLEŽITÉ KDE ŽIJE, ALE JAK ŽIJE!!!!!!!!!!!!!!!!
pokud je pes v bytě a chodí ven pouze na vyčůrání, šťastný není...
pokud je pes v bytě a chodí denně na několik hodin denně ven, šťastný je....
to samý ze zahradou, místo slova "bytě" si řekněte "zahradě"a je to to samý!
já sama mám psa v bytě, v Praze a používám způsob několik hodin denně procházek a čubina mi doma prakticky jenom spí, protože je poměrně unavená ze čtyřhodinových procházek venku na volno...je to o přístupu, nikoliv o ubytování psa...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Led 2006 09:15
- Nahlásit
Naprosto SOUHLASÍM s gendel - není důležité KDE pes žije, ale JAK. Spousta psů se v bytě trápí, sice jsou třeba častěji s páníčkem, ale je to pro ně takové vězení, kór ty větší plemena. Když je pes na zahradě či na dvoře a může si tam běhat jak chce a páníček za ním chodí a chodí s nim i ven na procházky tak je to nejšťastnější pejsek na světě - to je můj názor, tak mě za něj prosím neukamenujte.
Jinak mi máme pejska venku, ale když přijdeme z práce tak si ho bereme domů - hlavně v zimě, aby jsme s ním mohli být co nejdéle, pohrát si s ním a přitom nezmrznout, on se vždycky hrozně rád vrací ven, v noci samozřejmě spinká v boudě nebo když je moc zima tak ve sklepě. Nemohla bych spát se psem v posteli, ale jsou i tací a je to každého věc.
Jo a taky si myslím, že je toto diskuze o psech a ne o ne o gramotnosti a negramotnosti lidí a o urážkách, tak třeba Eimy - znám spoustu chytřejších lidí z vesnice, kteří se tam narodili a žijí tam (jsou blíž k přírodě a čerstvému vzduchu) než z města, tak nevím proč tu urážíš všechny "vesničany". Připadá mi to docela ubohé a trapné takto mluvit či vlastně psát. Ale možná že si takto jen reagovala kvůli tomu anonymu.. Jen mi to připadá dost nevhodné.
Takže buďte na své pejsky a fenky hodní a věnujte jim dost pozornosti a volnosti. Hezký den, pa Sandra V. ;O)
|
wami
Člen |
# Zasláno: 12 Led 2006 10:09 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Hm, tak ja to mam a znam ze vsech stran...
Mam dva psy, jednoho na zahrade u baraku, druheho u sebe v byte ve meste. (Koncim vysku a z mnoha duvodu tu proste nemuzu mit oba, navic mama zustala na baraku sama, tak aby ji tam nekdo hlidal).
Jak uz tu nekdo psal - blbci jsou jak ve mestech, tak na vesnicich. Oboji me stvou. U nas na vesnici bohudik se maji psi celkem dobre, vim snad jen o dvou pripadech, kdy jsem se s tema lidma pohadala (jeden ovcak neustale v kotci, na nej jsme posilali veterinu, ale podle nich bylo vse v poradku, jen mu museli podlazku kotce vybetonovat; druhej debil se nechava tahat na kole psem za OSTNATY obojek - s tim jsem se pohadala do krve, ale bohuzel se mi to nepodarilo zmenit... ).
A jak to berou psi? Kdyz jsem doma ja, maji pristup do baraku (mama je doma nechce). Vysledekm je, ze ten "zahradni" se celej den nehne z pokoje, ten "bytak" odmita jit do baraku a je celej den venku...
Venuju se jim obema, jak muzu, krmim podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi, atd. atp.
Tak se prosim prestanme bavit o "buranech" z vesnice a "blbcich z mesta".
Je to fakt o jednotlivych lidech a o tom, jak se psum venuji. At uz na meste, nebo na vesnici....
|
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Led 2006 22:08
- Nahlásit
Břetislava
To je pravda. Zahrada je výhoda, pes si může pobíhat u plotu, očuchávat ostatní psy, číhat na listonoše. Pokud ho majitelé vezmou ještě na procházku nebo na cvičák, tak ideální. Ale nepovažuju za "městské gaučáky"lidi, kteří mají psa v bytě a téměř každý den s ním chodí na 3 - 4 hodiny na procházku (+samozřejmě ještě 4x denně venčení)
|
Rita
|
# Zasláno: 23 Led 2006 15:22
- Nahlásit
Pes patří na zahradu jen tehdy, když se mu tam vysloveně líbí. Četla jsem zajímaví případ, kdy pes, pokud nebyl na zahradě, odmítl žrát. Ale jinak by pes měl být doma, protože není vlk, i když předky má vlčí. A ktomu kontaktu s lidmi... pes vydrží denně bez lidí až devět hodin, 16-18 hodin denně prospí - z toho vyplívá, že asi 5-7 hodin by minimálně měl být s lidmi. Pes- i když je u boudy- by měl provádět nějaké činnosti. Nejčastější je običejný aport, pak agility, flyball, coursing, dogdancing, freesbee, bikejoring, apod. Je jich tedy dost. Pes by měl nějakou z nich provozovat, aby netrpěl poruchami chování.
PS. : Pokud máš psa v boudě, bouda MUSÍ být v zimě PEČLIVĚ vytápěná.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 23 Led 2006 15:26
- Nahlásit
Rita
Pokud máš psa v boudě, bouda MUSÍ být v zimě PEČLIVĚ vytápěná.
No, ja bych rekla, ze pro vetsinu psu s hustou podsadou a kvalitni kryci srsti staci bouda zateplena, ale kdyz myslis...
Jinak - nechapu, jaky je rozdil mezi "obycejnym sportem" a "bikejoringem" nebo "frisbee"... Vsechno jsou to sporty. Takze bych to zjdnodusila - clovek by se mel svemu psu co nejvice venovat, bez ohledu na to, jestli ho ma v byte, v kotci nebo na zahrade. Pocet hodin se neda pausalizovat, nicmene se da rict, ze cim vic, tim lepe...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 23 Led 2006 15:29
- Nahlásit
aport - ne sport
|