Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Jak se stát vůdcem smečky... / Pes doma...
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Evik
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 07:47
- Nahlásit

Já mám přes den, kdy jsem v práci psy na zahradě, ale v noci spí s námi v domě, protože je jim líp ve společnosti své smečky než samotným venku....Takhle to děláme pořád a naši psi jsou zdraví.

Evicka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 08:05
- Nahlásit

Naši psi jsou většinu roku venku, doma jsou tak různě na střídačku. Jsou venku rádi, doma se nudí a je to tam pro ně bezva akorát na klidné pospinkání na sedačce nebo na vydatný odpočinek po náročné práci. Jsou pelmena, která patří spíše ven než do bytu ,a to třeba vzhledem k délce čis hustotě srsti, ale také vzhledem k velikosti bytu. Jaksi si dost dobře nedovedu představit každodenní soužití v malém bytě třeba s bernským salašnickým psem nebo čuvačem. Všechno je individuální a záleží na tom, jak se komu co osvědčilo.

stremka
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 08:34
- Nahlásit

Tak se taky přidám.Bydlela jsem v Praze .Když jsem měla NO bydleli na cvičáků kde jsme měli vybudované kotce i s chatičkami kde se dalo přespávat.Svůj život jsem měla přizpůsobený tak abych se mohla psům věnovat takřka po celý den.Po změně plemene na BOM jsem měla pesy doma.Před 7 lety jsem se přestěhovala do vl.domu a psi (i když mohli být venku) jsem měla v baráku a pejskaři říkali= že kdyby jsi měla kotce ze zlata tak je stejně budeš mít doma.Pak přišli moje zdrav.problémy a jeden ze psů musel ven.Chodila jsem o berlích a byl to divoch .Srdce mě bolelo ale musel se naučit být venku.Dnes (po půl roce) můžu nechat otevřené dveře do baráku a pesa ani nenapadne aby šel dovnitř.Venku se mu líbí kotec má otevřený a může volně běhat.V těchto dnech už ani nespí v boudě ale na ní.Už je mu teplo.Druhý (už starý pán 11 let) bydlí s námi ale nejraději je ve svém .(má svoji místnost) i když má volný pohyb po domě .Takže podle toho si myslím že psovi je jedno kde bydlí.Hlavně když se mu páníček věnuje.Ale je fakt že by se nemělo střídat prostředí ale kvůli změnám teplot.Kdo se věnuje psovi ten nestrádá ať je venku nebo doma.

Rendy
# Zasláno: 22 Bře 2005 10:07
- Nahlásit

Eimy
A osobně si myslím, že víc primitivity je na venkově i když i tam se občas najdou vyjimky ale v 90% se na vesnici nenarodili
Já psala, že jsem na vesnici, ale oba psy máme uvnitř. Ale původně jsem z města. Vím určitě 2 věci. Do města už zpátky nechci a všichni mí psi budou vždycky uvnitř.

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 10:25
- Nahlásit

Rendy
No ,jábych se docela taky přestěhovala někam na vesnici, to snad časem ) Jenom fakt většina lidí narozených a "odchovaných" na vesnici po tom "starým" způsobu si psa do domu nepustí...

Evik
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 10:51
- Nahlásit

Já jsem vždycky chtěla bydlet na vesnici u tety, jenomže tam mají lidé přístup ke psům bohužel takový, že pes patří na řetěz a tetiná čubina NO byla snad jediný pes z vesnice, který mohl běhat volně, spát doma když chtěl.... Dožila se 12 let. I dnes, kdy už se "osazenstvo" vesnice hodně změnilo tam stále žije hodně lidí, kteří se na vás dívají "skrz prsty" a považují vás za cvoka, když vás vidí hrát si se psem na louce, či s ním chodit na volno.... Už jsem tu někde taky psala, že jednomu klukovi tam jeden blázen psa zastřelil protože byl na volno.....
Já miluji přírodu, ale dnes už bych na vesnici žít nechtěla....

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 11:12
- Nahlásit

Evik
No, u nás na vesnici je to celkem v pohodě... Nás tam v podstatě nikdo za měšťáky nepovažuje... Jenom s těma psama jim to přijde divný, ale to zase mně přijde divný, že oni je mají venku. I když nepopírám, že letos o prázdninách jsme se tamní mládeži už spíš vyhýbala Protože zatímco oni chodili po návsi v tom nejlepším, co doma měli, já tam litala v teplákách

Anonymní
# Zasláno: 22 Bře 2005 11:45
- Nahlásit

Ferda Mravenec se hlásí o slovo!!!!!!
Ahoj všichni, no nečekal jsem, že dvěma příspěvkama tady rozpoutám takovou vášnivou debatu o tom jestli psa do bytu nebo na zahradu. Těm, kteří jsou aspoň trochu stejného názoru jako já, že pes do bytu nepatří, děkuji, že se taky ozvali. y ostatní my jste ukradený, protože názory typu "pes žere šrot od prasat z koryta",že většina psů na vesnici ja na řetězu a v kleci, jsou fakt Gaučácký...!!!!!!!!! Jo a my psa krmíme prémiovkama a jsme z vesnice, protože si nedovedu představit krmit našeho 60 kg bafana granulema z hypermarketu nebo dokonce zbytkama. Mějte se a vy comáte psa venku pište!!!

Ahooooooj Váš FERDA MRAVENEC

Anonymní
# Zasláno: 22 Bře 2005 11:58
- Nahlásit

Ferda Mravenec

Ted jsem si t teprve přečetl celý, jo je tady taky jedna pravda, že na vesnici má jen málokdo internet(asi jsem světlá vyjímka) a proto tady pna tý diskusi převažujou Gaučáci, představa měšťáků o životě na vesnici je taky předpotopní. my třeba méme velkej dům s velkou zahradou kolem domu všude travička zelená a né slepičáky a hnůj. a Náš bafan nemá klec ani kotec a už vůbec né řetěz!!jen Boudu pěkně zateplenou v závětří a nic mu nechybí. trávíme s ním hodně času, takže není zanedbávanej atd atd, jen reaguju na některý příspěvky......

Hoj Ferda Mravenec

nefer
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 12:07
- Nahlásit

Bože Ferdo, probuď se! Copak vážně nedokážeš pochopit, že stejně jako třeba komondor bude trpět v městském bytě, bude trpět jiné plemeno žijící trvala venku? Je v tom naprosto jednoduchá logika, tak co je na tom divného? Je sice fajn, že svého hafana krmíš prémiovkou a chodíš s ním ven, ale můžeš říct, že to tak dělají všichni na vesnicích? Nemůžeš, protože skutečně 90% těhle psů strádá. Já ti klidně uvěřím, že ty jseš v těch 10% lepších, takže proč ty zase na oplátku, nemůžeš uvěřit tomu, že každý bytový pes není jen přežívající chudinka?

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 12:14
- Nahlásit

Ferdo: A kolik lidí u vás na vesnici to má stejně zařízený, jako vy? U nás na vesnici (tam, kde máme chalupu), tohleto nedělá vůbec nikdo. ;) Mali psi lítají všude po vesnici, když se jim povede zdrhnout, velcí jsou na řetězu (nebo na provaze) a nikdy se nedostanou za brána dvoru, kde žijou. To je pro ně fakt suprovej život.... :-/ To, že ty to tak neděláš... to seš asi světlá vyjímka. Jinou totiž neznám. Myslím tím lidi, co se na vesnici narodili... ;)

Eimy
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 12:18
- Nahlásit

Ferdo: A samozřejmě, že není vesnice, jako vesnice, jenom pořád faktem zůstává, že jeden takovej "šťastnej" pes napadl strejdovi jezevčíka a prohriznul mu záda (nic moc pohled) a druhej mi vyjel po mojí fence, když byla ještě štěně. A ona měla koš, nemohla se ani bránit, i když německýmu ovčákovi by se blbě ubránila. Promiň, ale tohle normální, vychovanej, socializovanej a vycvičenej pes, kterýmu se jeho pán věnuje neudělá... Jasn, stalo se mi to i ve městě, ale to vždycky byli menší psi. Kdežto na vesnici to jednou byl NO a podruhé NO x novofundlanďák(toho mimochodem už taky zastřelili, protože zdrhnul a honil zvěř)

Garfield
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 12:31
- Nahlásit

Anonymní
Ferďásku, čoveče, já su z Brna (speciálně pro tebe druhá největší gaučárna v republice), máme tu takový okrajový části, který jsou trochu město a trochu venkov. A v těchto částech jsou krásný luxusní rodinný domy, na jejichž krásných zahradách běhají krásní výmaráci, labradoři, ridgebaci, bydlí uvnitř domů a žerou líp než jejích pánové. A pak jsou tam ještě staré domky (klasicka vesnice), kde je hnusnej dvůr, hnusnej kurník se slepicema, hnusná králíkárna s králíkama a hnusná bouda s hnusným psem, co má v misce něco hnusnýho. Je uvázanej na špagátu, aby nemohl do záhonů a NAŠTĚSTÍ ani netuší, že existuje svět i za tou domovní brankou. A to je město! Co teprve klasická vesnice, kde lidi žijí z toho, co chovají a pěstují. Tam pes určitě není členem rodiny, že?

# Zasláno: 22 Bře 2005 13:04
- Nahlásit

Garfield
Já žiju na předměstí Ostravy a mám zase zkušenosti,že ve výstavních vilkách s načančanou zahradou jsou velcí psi zavřený v kotcích 2x2m a jejich jediná celodenní zábava je ta že si občas vyskočí na boudu a dolů. Na zahradu nesmí aby nezničili anglický trávník nebo nedejbože nevlezli do kytek či do bazénu. A na dotaz proč si pořizovali psa - protože je to módní, jsem měl rudo před očima. Takže v prvé řadě je to v lidech. Já mám kavkazana a hokkaido kena. Oba mají kdykoli volný přístup do domu. Kavkazan přijde na kontrolu ledničky, pomazlit se a pohovět si ale vzápětí prchá zpátky na zahradu. Keník zase rád pošmejdí po zahradě a honem letí domů aby mu náhodou někdo nezasedl jeho křesílko. A Kavkazan přesto že má ne boudu, ale pomalu domeček i v zimě nejradši spal na sněhu a do boudy se zašil až když teplota spadla pod -15.

Sali
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 13:25
- Nahlásit

pro Ferdu Mravence:
můj názor je ten,že každý si to udělá stejně tak,jak cítí a jak mu domácí tradice velí,a že není ani dobře ani špatně...když se v obou extrémech dodrží určitá pravidla hry-pes musí být upracovaný,unavený fyzicky i psychicky,kvalitně krmený a ošetřovaný.Aby tam,kde bydlí,jen pospával a regeneroval.
Já mám na vesnici na baráku kotec jen pro maliny a ubikaci na dolním dvoře pro ovčandy,dobrmani bydlí rovnou v domě,mám psí dveře a vnitřek domu upravený tak,aby mu psi nevadili,a mohu říct,že když jsme doma,jsou psi tam,kde jsme my,jinak si spí kde je napadne...v létě převážně v chládku:,ale smečková soudržnost je nejsilnější motor.Velmi nelibě zvířata nesou,když je při odchodu z domova dělím a zavírám do jejich ubikací.I v noci trvají na tom,že budou pohromadě s námi,což jim v poslední době prochází.
Co se týče odolnosti,venkovní zvířata jsou na tom líp,ale já od dobrmana neočekávám celodenní pobyt venku v zimě a na krátkodobý výkon to vliv nemá.

Anonymní
# Zasláno: 22 Bře 2005 18:18
- Nahlásit

Kdyz byla moje fenka stene,tak ji normalne na poli na samote napadl vlcak... Ta zenska se na to jen divala a ani si ho nezavolala,proste nic Pak jsme se dozvedeli,ze uz pokousal hodne moc psu a taky i lidi... To je pak cloveku nanic!!!

Jerryk
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2005 21:18
- Nahlásit

No právě, myslím si, že na vesnici jsou pesani méně socializovaní než ve městě. Copak by ti lidé vydrželi se sousedama v paneláku, kdyby měli nějakou bestii? Na vesnici je větší riziko, že uteče pes, který nemá výchovu a pak je agresivní. Já taky když jdu po polňačce mám oči jako ostříž jestli někde nenatrefíme na utečenýho pejsu. Po vesnici už s ním nechodím-nebaví mě to právě kvůli štěkajícím bestiášům za vratama. Ve městě v parku jsem v poho-hafíci co tam chodí jsou na cizí víc zvyklí.

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Bře 2005 07:47
- Nahlásit

Jerryk

s tímhle souhlasím....na vesnici se pes pořád ve většině případů bere jen jako hlídač objektu a "čím víc za plotem řve a dělá bugr, tím lepší". Většina těchto psů nemá ani základní výcvik poslušnosti, jediné, co znají je zahrada a když pak zjistí, jak je to venku prima, dělají si výlety sami bez páníčků a pak to dopadá jak to dopadá---pes se s jinými od malička aktivně nesbližoval, tudíž je jeho chování v přítomnosti jiného psa často problémové......Ve městech si mnohem víc lidí dává pozor aby si prostřednictvím psa "nezadělal na problémy", tudíž buď psa pořádně vychová, nebo ho má aspoň na vodítku......Samozřejmě, že i na vesnici se najdou opravdu zodpovědní pejskaři, stejně tak jako ve městě je spousta nezodpovědných magorů....

Alca
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 01:14
- Nahlásit

celý život jsem žila na vesnici . Mám labradora, který má venku svůj kotec a pokud jsme doma, tak přístup i do baráku. Takových lidí, kteří toto umožňují svému psovi je tu přiblině polovina. MJyslim si že je nespravedlivé odsuzovat lidi z vesnice. I ve městě se najdu tací co mají psa u baráku zavřeného v kotci nebo s nimjdou třikrát denně ven tak na pět minut.Ke krmení. Jestli se tu najdou tak čtyři pět lidí ( převážně starých) kteří krmí psa výše uvedeným způs.Jinak co vím všichni krmí granulema.

Anonymní
# Zasláno: 24 Bře 2005 14:21
- Nahlásit

Nedá mi to abych se nepřidala. Můj pes do svých 2 let byl klasickej pes na zahradě, můj exmanžel ho doma nerad viděl - prostě typ Ferdy - měl dostatek pohybu, všeho, ale spokojenej nebyl. Bylo to na něm viděl, chtěl za náma dovnitř (pochopitelně), chtěl naši společnost, tulit se a mazlit a prostě s námi být. Teď jsem šťastně rozvedená, žijeme s přítelem v bytě, pes má míň pohybu to je pravda, ale je evidentně spokojenější, jeho povaha se hrozně změnila, je na nás víc fixovanej a když vidím, jak spokojeně podřimuje v naší posteli, tak vím, že by už neměnil... Jinak pohyb se mu snažíme vynahradit, jak je to možné. Samozřejmě časem bychom chtěli baráček, ale to neznamená, že svýho psa zase odsunu na zahradu,to ani náhodou, prostě bude tam, kde bude chtít bejt, což bude stejně s námi, takže to řešit nebudu. Mějte se ..

Handula

Terri
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 14:35
- Nahlásit

Handula
Také jsme měli psa venku a teď doma a vidím obrovský rozdíl "šťastného psa".

Výjimku bych udělila psům typu kavkaze atd. A ty si doufám "ti" na "typické" vesnici nepořizují..

Anonymní
# Zasláno: 24 Bře 2005 23:23
- Nahlásit

Ferda Mravenec

Lidi už se proberte!!! neříkám, že všichni lidi na vesnici jsou svatý co se týče péče o psa, ale že by většina měla psa v kleci na řetězu je blbost a je vidět, že vůbec nevíte o čem mluvíte. Někteří z vás četli o tom jak to vypadá na vesnici asi někde v Blesku,ne???Samý bláboly.
S tím psem v domě už to taky nevidím tak černě,potom co jsem tady pročetl, volnej přístup ne ale občas to nikomu neublíží a opravdu k nám bude blíž.............Ferda

Ferda
# Zasláno: 24 Bře 2005 23:31
- Nahlásit

to jsem psal já lidičky....Ferda

Eimy
Člen
# Zasláno: 24 Bře 2005 23:54
- Nahlásit

Ferda
Já mluvím, podle toho, co každej rok idím o pázdninách na chalupě. Nci se tam nezměnilo, kromě psů, kteří se mění podle toho, kdy kterýho zastřelí myslivci...

Ferda
# Zasláno: 25 Bře 2005 00:18
- Nahlásit

Eimy

No právě, že tam jseš jen o prázdninách tak z toho nemáš rozum a když z toho nemáš rozum tak o tom nemluv!! nebo máš chalupu v pralese v zemi nikoho!!!
Přes rok bydlíš v paneláku a jseš z toho úplně zblblá, gaučák jak vyšitej!!! Jinak nic proti tobě, ale zapřemejšlej o tom....ferda

cerny Rex
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2005 01:11
- Nahlásit

Ferda
no ja ziju sice ve meste, ale to je spis pul mesto a pul vesnice takze ten rozdil vidim. Treba kamaradka nebo pritelovi pribuzni se mi divi, ze tomu svymu steneti kupuju granule a nedavam ji zbytky. Navic nechapou, ze si se psem hraju a nemam ji jen na hlidani. Dokonce pritelovo rodice mi nadavaji, ze tu malou potvurku poustim z voditka, aby se probehla. Ja sice mela vzdy psa v panelaku, ale tez se nejdriv premyslelo jestli tomu psu muzem dat vsechno co potrebuje. Jinak ja to co vidim tady tak se mi z toho kolikrat az dela zle jak se lidi v baraku k tem psum chovaj. Treba ted u nas nikdo nechape, ze za veterinarem jezdim pres 6okm. Jinak byl vubec uspech jim vysvetlit, ze pes veterinare potrebuje i kdyz je zdravy. a to nemluvim jen o jednom nebo o dvou lidech

Garfield
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2005 06:15
- Nahlásit

Aha, Ferďásek vysoupil ze své anonymity Ferdy Mravence, do řádně registrovaného Ferdy? Teď nám dáš na frak, co?

Eimy
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2005 07:20
- Nahlásit

Ferda
no, myslím,ž e dva měsíce v roce, 18 let není zase tak málo. Navíc děda tam bývá skoro přes celej rok (jaro, léto, podzim), tak to tam vidí. Když dal psovi od sousedů kus bůčku, co mu zbyl, tak se ho pak nemohl zbavit, to ten pes byl doma asi dobře krmenej, když radši zustal u někoho jinýho jenom za jídlo A takhle je to tam v podstatě se všema. Ti lepší si ty psy hlídají, aby jim neutekli, zbytku psi lítají po vesnici jak se jim zachce nebo doknce honí zvěř. Pánečkům je to ukradený a my sme tam za blbce. Já že psovi kupuju granule a děda s babičkou, že psovi kupujou zvláštní maso a vaří mu... Ostatní dávají psům to, co zbyde, někteří ani to ne. Silně pochybuju, že to tak dělají a říkají jen ty dva měsíce, co tam jsem a zbytek krmí svoje psy granulema, to mi nenakecáš

Tchor
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2005 08:00
- Nahlásit

Ferda
No onse pristup ke psum na vesnici docela meni s vzdalenosti od vetsiho mesta.Jezdim po cvicacich v podstate po cele republice a rozdily v pristupu ke psovi jsou ohromny.
Jsou dva extremy
Ve mestech je pomerne casty nezkutecny polidstovani psa bez znalosti zakladu etologie
na vesnicich zase byva docela casto pes jenom na okraj krmenej zbytkama a zajistenej proti uteku retezem.
Rikam tohle jsou extremy vsude se vyskytujou lidi z pristupem ke psovi mezi tim, jen jde o to ke kteremu polu se blizi prumer. Zase je ten prumer v kazde vesnici jinej.

Terri
Člen
# Zasláno: 25 Bře 2005 10:54
- Nahlásit

Jo jo, a naše okolí říká: k baráku musí být pes. Postavíte pořádný kotec a bude hlídat. Jo tak vy ho chcete mít doma? Proč když máte zahradu? ALe tak proč ne, když budou tuhý zimy, tak do sklepa může, to je fakt.
Jak můžete psovi dávat granule? Copak vy byste jedli granule když máte na výběr s masem (rozuměj se zbytkama)? A proč chodit na procházku, když máte takovou velkou zahradu - ztráta času, ne?
Pes má hlídat (reakce na vysvětlení formy "psího přítele").
Denně chodím kolem psů na řetězu, a takových co nikdy nebyli s pánečkem venku, co nezažili vyčesávání atd. Když zdrhnou (denně je jich tu tak pět utečenců), tak jsou nejšťastnější.

No a pak tu máme spoustu fandů, co je mají doma, krmí granulema, chodí na procházky, cvičí apod. To jsou většinou přistěhovalci, mladší ročníky (do 50ti) a také vzdělaní lidé nebo ti, co chovají.
Většinou už také nemají hospodářská zvířata - kam se dřív prostě ten pes řadil.
Vesnice se proměňuje k lepšímu

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání