| Autor |
Zpráva |
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 17:25
- Nahlásit
malika
Protože se to tváří jakože to v kostce předkládá ucelený pohled na problematiku ve stylu "takhle to chodí a takhle to je".
Ještě téměř polovina dojných krav u nás je ustájena vazně. Vazné ustájení znamená pro dojnici celoroční uvázání na řetěz.
A jak myslíš, že to probíhalo za soukroma před nástupem totality? Kdy nebyly velkochovy??? Krávy v chlívě uvázané každá u svého žlabu.
Dnešní výkonná dojnice je vyšlechtěna především na vysokou produkci mléka. Ta však převyšuje její přirozené biologické schopnosti.
Tohle je vysloveně blábol. Biologické schopnosti (neboli genofond) na to mít musí, jinak by nedojila, ne?
Navíc spojeno s informací, že Přirozená dojivost krávy je asi 3 300 litrů za rok - to si někdo vycucal z prstu, ne? To je totiž jako když napíšu, že přirozená hmotnost psa je tolik a tolik. Vidíš tam ten nonsens? U skotu jsou také specializovaná plemena podle typu užitkovosti (mléko, maso, kombinovaná užitkovost), dále se ještě dělí dle tělesného rámce (velikosti, výšky). Těch uváděných 3,3 tis.l/rok by odpovídalo české strace (kombinované plemeno). Ale taková holštýnka (specializovaná dojnice) má dneska genetiku na nádoj 10 tis.l/rok!!!
Avšak při špatné údržbě podestýlky trpí často otlaky a poraněními
To je fakt. Ale proč to tam je? To je snad jasné - ve špatném výběhu si zlomí nohu, ve špatné stáji bez kydání shnijou paznehty. Má to snad znamenat, že špatná údržba podestýlky je standardním jevem ve velkochovech dojnic???
Mateřské mléko, určené lidem je nahrazeno umělou výživou
Ale už zapomněli podotknout, že první dny tele dostává mlezivo. To do produkce pro lidskou spotřebu nepřijde, ani přijít nesmí!
(Mimochodem jak dlouho je v přírodě psí mládě s matkou? A jak dlouho standardně když jde k novému majiteli? Za osm týdnů, že? To je také týrání?????)
A poslední věta:
Jde to i jinak: Krávy v pastevním chovu.
Ale to je právěže to volné ustájení, víš?
A ještě odpověď, co považuji za tendenční. Tento článek konkrétně rpoto, že se snaží všemožně ukázat, jak jsou jakékoliv velkochovy apriori špatné a jak zvířata děsně trpí. Vypíchnou několik údajů, spojí si je jak se jim hodí.
Podobnost s "bojovými" plemeny psů? Třeba právě to vypíchnutí informace, že některá plemena byla šlechtěna ke spím zápasům. Ale už mi tam chybí druhá velmi podstatná věta, že nesměli projevit agresivitu vůči člověku.....
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 17:27
- Nahlásit
malika
střeva člověka sou delší než střeva masožravců
Ano, ale zároveň kratší než střeva býložravců!!! Kdybych já našla tabulku s těmi poměry.
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 17:31
- Nahlásit
Nikita
no ale jelikož ten "článek" nebo spíš těch pár komentářů je k fotkám na kterých je jasně vydět špatný zacházení s krávama tak tam nemohli přece psát něco jinýho...
A protože i ty argumentuješ způsobem takhle to chodí a takhle to je". dá se i tvůj příspěvěk považovat za tendenční? nenapsala si nic jiného než ty popisky akorát s jinými hodnotami...
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 17:49
- Nahlásit
malika
je k fotkám na kterých je jasně vydět špatný zacházení s krávama
Vždycky se najde nějakej hajzl, co prostě nedělá věci, jak má. A neni to jenom v souvislosti s krávama. Napadá mě i domácí násilí a třeba i tady několikrát diskutovaný množitelé psů. Prostě lidi jsou takoví. Ale tohle prezentovat, že je to tak všude, mi přijde nefér vůči ostatním.
Jo, a některý masožravce prostě nepřesvědčíš stejně tak, jako tebe asi nikdo nepřesvědčí, abys jedla maso Někdo holt dává přednost krvavýmu stejku před sójaburgrem a vegeťákama
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 17:50
- Nahlásit
FiSt
jak už sem ti psala produkce kosmetických výrobků není zrovna doménou českého trhu... To že byl schválen zákon který zakazuje testování kos. výrobků v ČR je pěkné ovšem pouze v případě že by to bylo účelné což není. Abych ti vysvětlila jak to s tím testováním a laboratořema je... Málokdy má firma svoje vlastní výzkumné laboratoře pokud nejde o velké konglomeráty typu procter and gamble... To znamená že testování se provádí v laboratořích se kterými tyto firmy pracují externě... Což znamená že by nebyl problém nechat si tyto výzkumu udělat v zahraničí. Ale nemyslím si že by se to týkalo českých firem to je pravda protože ty na to nemají prostředky. Schválení tohoto zákona nemělo pro české výrobce ani moc velký význam šlo hlavně o to aby tu takové laboratoře nevznikly... Jinak ale tento zákon nemění nic na tom že na běžném trhu se objevují výrobky převážně testované... ČR by na tom mohla něco změnit pouze tím že by nepodporovala dovoz těchto výrobků, což je utopie chápu.
Dále k těm alternativním metodám testování bez použití zvířat... pokud nejsou zvířata přesným modelem lidského druhu nezdá se ti jejich používání bezúčelně kruté? Přesným modelem jednoho živočišného druhu je pouze zástupce stejného druhu... s tím se nedá nic dělat. Ale alternativou za používání zvířat je hned několik:BUNĚČNÉ A TKÁŇOVÉ KULTURY,TKÁNĚ Z ROSTLIN,MIKROORGANISMY,POČÍTAČE A MATEMATICKÉ MODELY,PLACENTY,NEINVAZÍVNÍ ZOBRAZOVÁNÍ
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 17:57
- Nahlásit
Mel
myslim že to tam neni prezentováno jako norma.. zrovna na tomhle webu (ačkoliv většina jeho návštěvníků bude zřejmě veggie) ukazují jak to jde i jinak (chovat zvířata na maso) a myslím že už to je od jejich tvůrců velmi ideově tolerantní...
Já sama nemám potřebu někoho přesvědčovat... Jak už sem psala snažim se lidi respektovat.. a to že je pro někoho jednodušší dát si maso než sojaburger ještě neznamená že je to morálně obhajitelé...Způsobovat bolest a smrt jiným kvůli svému požitku je špatné
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:00
- Nahlásit
malika
těch pár komentářů je k fotkám na kterých je jasně vydět špatný zacházení s krávama tak tam nemohli přece psát něco jinýho
Jenže těch pár komentářů s fotkama si troufá hodnotit a ukazovat, jak to chodí obecně ve velkochovech!!! To je jak kdybych vybrala pát puppy mils, sepsala pár větiček - a koukněte, jací jsou chovatelé psů!!! Tohle je totiž bulvár, nikoliv seriózní informace! Navíc jsou tam i vyložené blbosti, jak jsem psala výše.
Píšou tam v úvodu:
Většina hospodářských zvířat u nás je chována v intenzivních velkochovech.
Svůj zkráceného život tráví v podmínkách, které plně nerespektují jejich přirozené životní potřeby
Přemýšlím nad tím, jak podle nich asi donutím krávu, která na to geneticky nemá, aby mi dala o třetinu mléka víc, notabene když jí k tomu dám takové naprosto nekravské podmínky??? Vem do hrsti prostý selský rozum. Asi těžko, nemyslíš?
Prostě ochrana zvířat naprosto není o tom přesvědčit maximum lidí, aby se stali vegetariány. I toto má totiž mnoho negativních stránek, to jsi taky zapomněla podotknout.
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:05
- Nahlásit
malika
Přesným modelem jednoho živočišného druhu je pouze zástupce stejného druhu.......
alternativou za používání zvířat je hned několik:BUNĚČNÉ A TKÁŇOVÉ KULTURY,TKÁNĚ Z ROSTLIN
No tak moment! Krysa není člověk - s tím se nedá nesouhlasit. Vhodným modelem je tedy tkáň rostlin??????? To si opravdu myslíš?
Způsobovat bolest a smrt jiným kvůli svému požitku je špatné
Chovám psy jako hobby zvířata, pro svou radost a své potěšení. Jelikož je pes masožravec, krmím jej tedy v souladu s jeho přirozenými potřebami - mimo jiné masem. Kvůli tomu přijde o život zvíře, které následně skrmím svému hobby psu.
Fakt ze mne budeš dělat takového netvora?????
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:06
- Nahlásit
Nikita
Jenže těch pár komentářů s fotkama si troufá hodnotit a ukazovat, jak to chodí obecně ve velkochovech!!! to není úplně správně protože téhle problematice je věnován celý web a nejenom ta stránka s těma fotkama... to že napíše že pár komentářů s fotkama si troufá hodnotit a ukazovat jak to chodí celkově ve velkochvech je stejné jako kdyby já ti řekla že ty chodnotíš tento web právě jenom po shlédnutí té jedné stránky...
vegetariány. I toto má totiž mnoho negativních stránek, to jsi taky zapomněla podotknout.
chtěla bych abys napsala konkrétně jaké, jinak to zní velmi tendenčně... opravdu se nikoho nepokouším o ničem přesvědčovat protože vím že se to nedá, je to otázká morální vyspělosti a jak víme každý dospívá růžně rychle a někteří jen do určité míry...pouze argumentuju....
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:16
- Nahlásit
FiSt
neoponuji
To že byl schválen zákon který zakazuje testování kos. výrobků v ČR je pěkné ovšem pouze v případě že by to bylo účelné což není. / není to účelné v tom smyslu že se i nadále testují a používají výrobky testované na zvířatech a používají se i v ČR což znamená že to nebylo účelné ve smyslu ochránit zvířata...
Schválení tohoto zákona nemělo pro české výrobce ani moc velký význam šlo hlavně o to aby tu takové laboratoře nevznikly... /což taky nebudou ale opět to nemění nic na tom že se nadále testuje na zvířatech a nadále se tyto výrobky používají i v ČR...
A právě proto že si měl pouze nějakou tu "mikračku" a asi ne moc do hloubky proto ti teď nikdo nenakecá opak... proč by právě tkáně a MO něměly nahradit prase? zkoumají se přece hlavně reakce tkáně a MO....
extrémní vůči většině
myslím že sem nic extrémního ještě zatim nenapsala..
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:21
- Nahlásit
Nikita
Vhodným modelem je tedy tkáň rostlin??????? To si opravdu myslíš Navzdory hlavním rozdílům mezi rostlinami a živočichy mohou být některé rostliny použity ve výzkumu jako náhrada živočichů. Například kořeny cibule jsou velmi citlivé na znečistění. Mohou být používány při zjišťování, které chemikálie znečišťují životní prostředí, při kontrole toxicity průmyslového odpadu a při testování pitné vody jako humánní náhrada používání živých ryb.
krmím jej tedy v souladu s jeho přirozenými potřebami - mimo jiné masem nikde sem nikdy nenapsala že by pes neměl jíst maso je to pro něj přirozené narozdíl od člověka... a nikde sem ani nepsala že si netvor (a dokonce si to ani nemyslím:sad v okamžiku kdy začneme přehánět a být moc vztahovační se nedá pokračovat... já jen argumentuju a ráda si přečtu vaše argumenty od toho je diskuze... nikoho neurážim ani ho nepřesvědčuju
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:37 - Změnil/a: Terri
- Nahlásit
Tedy když mám vyrukovat i se svým názorem , tak protože se prostě považuju za všežravce (srovnej s prasetem , pak bych raději bojovala za důstojné podmínky chovů, přepravy a hlavně MNOŽSTVÍ zabíjených zvířat pro naše nenasytné žaludky.
Naše hypermarkety a nadité supermarkety jsou jen důkazem našeho nenažranství a výsměšného nadbytku.
Zvíře zabiju (obrazně) pro uspokojení své základní potřeby a pudu, tj. hladu, nikoliv pro svůj požitek a potěšení!!! To, že si člověk vymyslel tatarák ještě neznamená, že kvůli tomu nechá ležet celou krávu. Jen si spestřuje život, což je myslím v pořádku, ale do té doby, než ho napadne sežrat tuny chráněných žab a nebo tygřích očí pro své ego.
Zhovadilost je podle mně plýtvání zdroji, kašlání na podmínky chovaných zvířat a dělání všechno jen pro prachy. A ne že nemám jíst maso.
V dnešní době došlo k odcizení od smrti - ale "vesnická" zabijačka čehokoliv byla (či je) daleko normálnější než to, že děcko co sní maso ze supermarketu ani neví, že je to z vepře a co tomu všemu předcházelo.
Howgh
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 18:50
- Nahlásit
Terri
Zvíře zabiju (obrazně) pro uspokojení své základní potřeby a pudu, tj. hladu
pro uspokojení tvé základní potřeby tj. hladu se najíš to ještě neznamená že kvůli tomu musí někdo umřít... Zabitím zvířete bys uspokojovala úplně jíné pudy a to pud lovit...
Naše hypermarkety a nadité supermarkety jsou jen důkazem našeho nenažranství a výsměšného nadbytku
s tím nelze nic než souhlasit... ale člověk jako myslící tvor si musí přece uvědomovat funkci trhu... já něco chci(maso) tím podpořím poptváku, přičemž výrobci v tom uvidí dobrý byznys a začnou se předhánět v nabídce a službách pak se nelze divit těch naditým supermarketům...
Zhovadilost je podle mně plýtvání zdroji
tak například uzemí na kterém se pěstuje krmení pro hospodářská zvířata které ty pak sníš by se taky dalo využít k pěstování potravin které by nasitili ty kterým se teď nedostává...
V dnešní době došlo k odcizení od smrti - ale "vesnická" zabijačka čehokoliv byla (či je) daleko normálnější než to, že děcko co sní maso ani neví, že je to z vepře a co tomu všemu předcházelo. kdyby vědělo co tomu předcházelo tak už asi nikdy neusne... ale jinak máš pravdu. O tom tu taky píšu. že člověk by se měl víc zajímat o to jakou cestou jakýkoliv výrobek projde než se k němu dostane...pak by si možná líp rozmyslel co potřebuje a co ne...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:05
- Nahlásit
malika
pro uspokojení tvé základní potřeby tj. hladu se najíš to ještě neznamená že kvůli tomu musí někdo umřít... Zabitím zvířete bys uspokojovala úplně jíné pudy a to pud lovit...
Tak to nemohu souhlasit. Primární musí být hlad, jinak je to o něčem jiném.. (viz. "myslivci", kteří loví z vášně)
Navíc - existuje jistý potravní řetězec...ne?
tak například uzemí na kterém se pěstuje krmení pro hospodářská zvířata které ty pak sníš by se taky dalo využít k pěstování potravin které by nasitili ty kterým se teď nedostává...
Ale jim se nedostává ne z toho důvodu, že by nebyly pastviny či jídlo...!! Toho je právě dostatek, či spíše až nadbytek. Jen ne všude, ale to je otázka rovnoměrné distribuce. (takže peněz - což je narozdíl od jídla zase jen a jen výplod člověka)
ale člověk jako myslící tvor si musí přece uvědomovat funkci trhu
Jenže tu funkci trhu má na svědomí opět člověk, nikdo jiný.
člověk by se měl víc zajímat o to jakou cestou jakýkoliv výrobek projde než se k němu dostane...pak by si možná líp rozmyslel co potřebuje a co ne
Přesně tak. Dříve moc dobře věděli, jakou má kráva či jiné zvíře cenu a co za tím vším je za piplačku.
Ale teď - jsme zase zpátky u peněz...a u hodnot společnosti
Tj. kdyby se člověk ke všemu choval s náležitou úctou, pak by to tu vypadalo trochu jinak. Ale člověk si neváží ani sám sebe...
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:36
- Nahlásit
Jen nakukuju od plotny. Základní bod momentální debaty vidím v tom, že malika je narozdíl od ostatních zúčastněných přesvědčena, že maso je pro člověka zbytné.
malika
kdyby vědělo co tomu předcházelo tak už asi nikdy neusne
Hele já taky diskutuji a nesnažím se o žádnou hádku, to opravdu ne. Ale už zas takovále narážka od Tebe. Já jakožto vnučka "kulaka" vesnických zabijaček zažila opravdu dost. Stejně jako chov drůbeže a králíků na maso, kráva na mléko, tele se doma vykrmilo a buď rpodalo na jatka nebo pozval řezník a bejka jsme porazili na dvoře a nacpali mrazáky celého příbuzenstva. Slepici a králíka zabiju, opracuju, připravím k obědu vlastnoručně. A jako dítě jsem spala dobře.
Ono všechno jde dělat dobře, ale taky špatně. A vo tom to je.....
|
Nikita
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:38
- Nahlásit
A jdu zas k té plotně, mám tam ledvinky. Chlap nějak nechce slyšet na to, že ten rajčatový salát bude nadále základem jeho stravy.....
Třeba to částečně vyžehlím koláčem s jahodami, který jdu paralelně tvořit
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:51
- Nahlásit
Nikita
kdyby vědělo co tomu předcházelo tak už asi nikdy neusne
v příspěvku kterému to předcházelo bylo dobře napsáno že dítě dnes neví v podstatě odkud maso pochází tím bylo myšleno z masokombinátů a myslím že mě tam někdo postavit abych se musela koukat na hromadnou porážku tak z toho taky neusnu a nejsem dítě...
jinak v podstatě na to když má někdo svoje hospodářství nemám zas tak nekompromisní názor. ale i to musí splňovat určitý kriteria... ono člověk když to zvíře koupí jako mladý pak ho každej den krmí a chová ho v přijatelnej podmínkách(dvůr, pastva) kde se může přirozeně pohybovat a pak si ho sám i zabije tak je to uplně o něčem jinym než si koupit obarvený růžový cosi (ze zvířete co celej život trpělo) na polystyrenovym tácku....
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:56
- Nahlásit
Terri
Tj. kdyby se člověk ke všemu choval s náležitou úctou, pak by to tu vypadalo trochu jinak.
ale tim že pojídáš takle "zneužívaný" zvířata tak se k nim s náležitou úctou nechováš...ráda se zaštiťuješ slovem člověk a společnost ale v podstatě píšeš o sobě.Ale teď - jsme zase zpátky u peněz...a u hodnot společnosti
no moje hodnoty sou takový jaký sou a kvůli mě nikdo neumírá ani netrpí....
všechno neni jen o společnosti HODNĚ JE PRÁVĚ O VOLBĚ JEDNOTLIVCE protože to je přece prvek společnosti...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:56
- Nahlásit
malika
ono člověk když to zvíře koupí jako mladý pak ho každej den krmí a chová ho v přijatelnej podmínkách(dvůr, pa
Jo, a to je prostě život... životní běh, kolotoč. (Jen člověk se furt diví, když ho něco sežere..)
jahodami, který jdu paralelně tvořit
Stíháš toho teda dost , já vytáhnu meloun
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:59
- Nahlásit
malika
ale tim že pojídáš takle "zneužívaný" zvířata tak se k nim s náležitou úctou nechováš
A jak to víš??? Proč si nemyslíš (už jen dle toho co píšu), že nemám statek??
HODNĚ JE PRÁVĚ O VOLBĚ JEDNOTLIVCE
Souhlasím a proto i zde diskutuju - není mi to jedno, nejsem přizpůsobivá tolik jak se po mně chce - cena za tohle bývají ovšem neurózy a neklidné spaní
Člověk JE prvkem společnosti, ale sám o sobě toho moc nezmůže. Jen začít u sebe a to bývá mnohdy málo..
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 19:59
- Nahlásit
No, já tedy rozhodně dávám přednost tomu masu z prodejny. Kdybych si totiž doma piplala prasátko, tak bych ho zabít a sníst rozhodně nedokázala.
malika
A když máš tak nekompromisní názor na ty velkochovy, tak to třeba nepiješ ani mléko a nejíš mléčné výrobky? Protože o tom velkochovy jsou taky.
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:02
- Nahlásit
No, já tedy rozhodně dávám přednost tomu masu z prodejny. Kdybych si totiž doma piplala prasátko, tak bych ho zabít a sníst rozhodně nedokázala.
tak to si teda opravdu uvědomělá
A když máš tak nekompromisní názor na ty velkochovy, tak to třeba nepiješ ani mléko a nejíš mléčné výrobky? Protože o tom velkochovy jsou taky.
no samozřejmě že nejim to bych si pak tady nedovolovala psát to co píšu!
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:06
- Nahlásit
Terri
Člověk JE prvkem společnosti, ale sám o sobě toho moc nezmůže. Jen začít u sebe a to bývá mnohdy málo..
tohle je čistej alibismus.Průměrný Švéd sní za svůj život 5 krav, 28 prasat, 200 slepic a mnoho dalších zvířat. A vegetariáni navíc inspirují své okolí, např. rodinu a přátele, aby přestali jíst maso. Tito pak ovlivní další. Efekt je větší než si myslíš. (Průměrný občan České republiky ročně sní kolem 45kg vepřového, 16kg hovězího, 15kg drůbežího a 5,5kg rybího masa.)
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:06
- Nahlásit
malika
No počkej, a ryby - ty jíš?
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:08
- Nahlásit
no nejim
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:09
- Nahlásit
malika
A proč raději vegetariáni nebojují zato, aby se změnily ty podmínky chovu? Není to trochu utopistické? Nedosahovali by lepších výsledků směrem ke zvířatům?
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:11
- Nahlásit
malika
Nevim, co se ti na mojí uvědomělosti nelíbí. Já tady furt všem necpu, že člověk je bíložravec a bez masa se všichni obejdem. Existujou i lidi, který když přestali jíst maso, projevily se u nich zdravotní problémy. Přečti si diskusi s názvem Krmivo.... http://www.cz-pes.cz/bb-diskuse-index.php?action=vthread&forum=7&topic =691&page=0
Myslím, že to tam někdo zmiňoval
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:11
- Nahlásit
malika
no nejim
Vidíš, pak Ti jde spíš o princip tj. bez masa, dobře, chápu. Ale takto extrémně bys musela vidět všechno. Kolik zabiješ much atd., když Ti jde o utrpení živého tvora...
|
malika
|
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:12
- Nahlásit
vegetariáni nemají potřebu za něco bojovat. je to způsob života a né nějaké aktivistické hnutí. samozřejmě že mnoho z nich to dělá hlavně z etických důvodů a proto jsou zároveň i těmi aktivisty a ty pak už bojují za zlepšení podmínek chovu. ale uvědom si že my (resp. já) chov zvířat na maso odmítáme!!!
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 30 Čen 2005 20:12
- Nahlásit
Ryby taky hrozně trpěj ve velkochovech, hlavně ty mořský.....
|