Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Zase granule (omlouvám se:-)..)
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
nefer
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 18:11
- Nahlásit

Co je špatného na moučce?
Naopak bych řekla, že masová moučka vypovídá mnohem víc o složení granulí. Při výběru je potřeba koukat, jak přesně je složení popsáno. Pokud je na prvním místě masová moučka (tedy vysušené maso), je všechno OK. Pokud je tam uvedeno pouze maso, musíte si uvědomit, že se z něj při výrobě granulí vytáhne voda a jeho podíl se orpoti moučce výrazně sníží. Takže i když je maso na prvním místě, ve skutečnosti je jeho obsah mnohem nižší.
Dále by člověk neměl najít ve složení nic jako jsou "vedlejší živočišné produkty" (nař. Pro Plan), což je vše ostatní mimo masa nebo "vedlejší rostlinné produkty" (což nebývá nic jiného než sója).
Na druhém místě ve složení, pak bývají obiloviny - ty by měly být také konkrétně jmenované, tj. pšenice, rýže, kukuřice. Jinak tam výrobce může dát prostě cokoliv.
U většiny superprémiovek to tak je, jsou ale vyjímky - třeba ten ProPlan, který se dle mého názoru jen jako superprémiovka tváří. Stejně jako Eukanuba. Člověk prostě platí za reklamu.

U prémiovek obvykle ty vedlejší produkty ve složení najdete. To už je prostě odlesk nižší ceny, ale i v téhle řadě se najde přijatelná kvalita, kdy pes bude prospívat.

Moje osobní hodnocení:

Superpremium: Nutro Choice, Eagle Pack, ProFormance, ANF, Nutram

Premium: K9, Acana, Happy Dog, Checopee

tyhle značky považuji za záruku kvality.

Co se týče First Mate - kolují o něm zajímavé zvěsti. Prý je jeho nízká cena dána tím, že je v jednotlivých recepturách přímícháno něco ze Skoki. Co je na tom pravdy netuším, každopádně jsem si všimla, že u dna pytle byl výrazný podíl mnohem menších granulek než těch standardních a jak se říká: na každém šprochu, pravdy trochu. Takže fakt nevím, kam ho zařadit.

Krmila jsem s ním přes půl roku a byla vcelku spokojená (jehněčí s rýží pro velká plemena). Nutno ale podotknout, že lupy čubina měla, jen jsem tomu nevěnovala velkou pozornost. Po přechodu na dospělácké mi rapidně zhubla, kadila 5-6x denně šílené hromady, lupů měla dvakrát tolik.
Po přechodu na ProFormance se zlepšila už po prvním měsíci. Po lupech není ani památky, srst má mnohem lepší (i když jsem si na FM myslela, že je perfektní) a zase přibrala.

Takže osobně už FM nevěřím a Nels bych doporučovala přejít na jinou značku, jelikož máme stejné plemeno.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 19:07
- Nahlásit

nefer
Pri mucke nebyva definovany podiel masa, obsahuje aj tie vedlajsie zivocisne produkty (kdezto, ked je uvedne maso, tak je tam fakt susene maso). Mucka nie je len susene maso...

nefer
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 19:57
- Nahlásit

v tom případě tam musí být sušené maso.

každopádně podle mých informací se masová moučka=sušené maso.
pokud jsou uvedeny vedlejší produkty, masové deriváty ... , je to něco jiného než třeba "moučka z kuřecího masa", "rybí moučka" apod.

suesie
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 20:33
- Nahlásit

třeba ten ProPlan, který se dle mého názoru jen jako superprémiovka tváří
Tak s tím nesouhlasím. Znám opravdu jen minimum lidí, kteří by si na tohle krmivo stěžovali. Třeba Eukanuba je Prémiovka a má to uvedený i na svých oficiálních webových stránkách a lidi ji mají za superprémiovku. Řekla bych, že pro planka je kvalitní chutné krmivo.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 20:50 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

nefer
Ja to poznam trocha inac. Mimochodom, krmiva vyrabane z cerstveho masa vzdy patrili medzi kvalitnejsie ako tie zo suseneho. Pekne to vidno napr. u rady Nutra Gold a Nuggets. Ale aj tak, zvycajne prave u mucok nebyva uvedeny podiel, kolko ho tam vlastne je... Akurat pedigree a podobne, maju uvedene min. 4%

Endy
# Zasláno: 22 Led 2006 21:26
- Nahlásit

Někde jsem četla,že mezi superprémiovky patří ta krmiva,kde je zdroj živočišných bílkovin alespoň ze tří složek.To Eukanuba splňuje.
Podle mě je rozdíl mezi masovou moučkou a sušeným masem.Třeba rybí moučka se dělá z uřezaných hlav a ocasů ryb,rozhodně to maso nikdo neobírá.Sušené maso je opravdu maso,i když si nedělám iluze,že je stejné kvality jako pro lidi.

pigie
Člen
# Zasláno: 22 Led 2006 21:27 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Endy
Presne tak to poznam ja Teda o tych muckach. K Eukanube sa uz vyjadrovat nechcem.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 08:10
- Nahlásit

Endy, Pigie - já předávám info přímo nejmenovaného dovozce nejmenovaných granulí, které tu označujete za špičkové, když nám dělal přednášku, podle čeho vybírat kvalitní granule, co jaké označení znamená a kde se dají (a dělají) kličky. Podle něj je u těch opravdu kvalitních granulí na prvním místě uvedana moučka - kuřecí moučka, rybí moučka, popř. jehněčí moučka.
tak teď babo raď

Tak s tím nesouhlasím.Řekla bych, že pro planka je kvalitní chutné krmivo.
Já přeci netvrdím, že není kvalitní. prostě si jen myslím, že je předražená a že granule takovéto tváře a ceny, by v žádném případě neměli obsahovat vedlejší živočišné produkty.

Lenda
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 09:45
- Nahlásit

Já jsem začala krmit Proplankou a chtěla jsem přejít na Excellent.Ale když vidím,jak mé malé svědčí,tak u ní zůstávám.Cenově mi přijde jako ostatní superprémiovky.

zuzka
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 10:24
- Nahlásit

nefer
já teď krmím proformance lamb+rice, za chvíli nám dojde, tak bych chtěla pro změnu zkusit kuřecí, je srovnatelný s lamb, nebo je lamb lepší?

kery
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 11:06 - Změnil/a: kery
- Nahlásit

Já, pro změnu, krmím své psy masem a přílohami. Vařím jim mleté krůtí maso, přidávám hovězí či vepř. srdce, játra, mleté hov. i vepř. maso, makrely, na energii i sádlo, jako přílohu dusím rýži, vařím oves. vločky, do krmení přidám i cibuli a česnek, mrkev, špenát, žloutky, na střídačku lžičku mletého zázvoru, drcený kmín, majoránku, bazalku, tymián, mletou sladkou papriku.... V zátěžovém období přidám nějaké vitamin. doplňky. A vyjde mi to levněji či stejně jako granule, kterým tolik nevěřím.
Psi mají krásnou lesklou srst a jsou ve výborné kondici. A troufám si říci, že jim i velmi chutná. Prostě nejsem líná vařit a mám dobré zdroje u řezníka.
K.

nefer
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 13:04
- Nahlásit

kery
tohle i mě přijde jako nejlepší způsob, ale když není mrazák... :-/
ale bacha na tu cibul, nedávno jsem narazila na zajímvý poznatek: Pri konzumácii cibule môže u psa dôjst k rozpadu cervených krviniek, co je spôsobené zlúceninami síry, co môže poškodit bunecnú stenu cervených krviniek ( clovek má cervené krvinky vybavené inými enzýmami).Už 5 až 10 g surovej cibule na 1kg telesnej hmotnosti postací k otráveniu psa, ale toxická je aj varená cibula. Otrava zacína zvracaním a prehánaním, letargiou, neskôr chudnutím a anémiou spôsobenou krvácaním a sprevádzaná blednutím slizníc. Táto otrava sa dá diagnostikovat pomerne jednoznacne, pretože sa dajú v cervených krvinkách dokázat tzv. Heinzové telieska. Ak prísun cibule zastavíme, pes sa za pár dní rýchlo zotaví. ( http://www.skchr.sk/ )

zuzka
tak to ti nepovím, já lamb od PF neměla, ale osobně si myslím, že jsou srovnatelné, pokud je pes zdraví. Jehněčí s rýží je hypoalergenní, ale jestli ho máte jen kvůli chuti (protože pro mnohé psy i chutnější) a ne kvůli problémům, kuřecího bych se nebála. já zatím mohu ProFormance jen chválit.

kery
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 13:17 - Změnil/a: kery
- Nahlásit

nefer
Děkuji za radu.
Samozřejmě ji používám jen na změnu chuti.
Mrazák mám při lednici, 3 šuplíky, z toho ten nejmenší je pro pejsky, vejde se mi tam 4 kg a kousek, takže nakupuji 2x týdně, páč mám 40ti kg psiska.

Evik
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 16:22
- Nahlásit

já tedy jednoho pejsu taky krmím Purinou Pro Plan a musím říci, že ze všech krmiv, které jsme na jeho citlivé zažívání vyzkoušeli, mu sedí nejlépe a prospívá při ní dobře. Já si na ní tedy nemůžu stěžovat....a drahá mi tedy taky nepřipadá oproti superprémiovce od HappyDogu, kterou krmím další dva psy....Kupuju oboje granule přes internet a zatímco u Pro Planky dám za 15kg pytel kolem 1000 kč, tak za stejný pytel HappyDogu dám cca 1400 kč....
Jinak jsem někde četla, že složení Pro Planky je považováno za jedno z nejlepších na našem trhu....byl to článek od nějakého veta.....

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2006 16:40
- Nahlásit

Je to opravdu o tom zkoušet zkoušet a zkoušet! Každému psovi vyhovuje něco jiného. Jestli krmení psovi prospívá poznáte taky podle hovínek - jestli ze psa vyjde víc než do něj, tak asi něco není v pořádku. A taky konzistence... Nikdy jsem tomu nevěřila, ale po kvalitních granulích to ani tak nesmrdí
Z mé vlastní zkušenosti (mám obří plemeno): Purinu Pro Planku mi fenečka nežrala, nechutnala jí. Pak byla asi rok na Hillsu, ten jí chutnal moc a dobře na něm prospívala, srst skvělá a hovínka malý. Pak se "zabejčila" a nechtěla mi nic žrát dýl než 14 dní. A že jsme toho vyzkoušeli hodně... Nejhorší byl ale Pronature - po tom mi poblinkala celej pokoj (nebyl ani prošlej ani jinak závadnej) Pak mi poradili ProFormance a nemůžu si stěžovat - baští až má boule za ušima, i kuřecí i jehněčí, je v perfektní kondici a hovínka taky malý.

Terri
Člen
# Zasláno: 23 Led 2006 17:43
- Nahlásit

Evik
1000??? A kde prosímtě nakupuješ?? Já platím 1600 (podražili) a přes net 1500. (ProPlan Large breed)

Jindra
# Zasláno: 27 Led 2006 08:41
- Nahlásit

Prosím vás kdo krmíte PROFormance:Koupila jsem pytel pro štěňata velkých a obřích plemen a připadá mi, že to nějak nevoní.Máte taky takový zkušenosti?

suesie
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 08:43 - Změnil/a: suesie
- Nahlásit

Terri
My kupujem Pro planku jehněčí a jen 7,5kg nás stojí 820Kč, těch 1000Kč za 15kg se mi taky nějak nezdá.

daliva
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 09:15
- Nahlásit

nefer
Jen malá poznámka k tomu FirstMatu - namíchaná je pouze receptura LAMASKO, a to z: LAmb & Potato (ultraprémium holistic), MAintenence LB (superprémium) a SKOki (prémium). Ostatní jsou čisté receptury, velikost granulí moc o ničem nevypovídá, zvláště při jejich technologii zpracování...
Nemám důvod tu tyto granule nějak obhajovat či propagovat, ale současně - proč je nepochválit, když s nimi mám opravdu výborné zkušenosti (a to je u našich vybíravých pejsů co říct - aby něco dlouhodobě /tj. déle než 2 měsíce/ chroupali suché a s takovou chutí, to se mi ještě u jiných granulí nestalo). Navíc jsem se na ně nejprve docela detailně informovala na různých místech (taky se mi nejdřív moc nepozdávala ta směs, ale teď je Lamasko u našich psů nejoblíbenější), takže o jejich kvalitě už nepochybuji. Cena mi taky nepřipadá nijak zvláště nízká...

Vidrbína
# Zasláno: 27 Led 2006 12:13
- Nahlásit

rendik
Podívej se na tránky CHS INDITAROD - krměj maĺamuty fitminem už několik let a psi mají šampiony.Každému sedne něco jiného.

grendel
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 12:24
- Nahlásit

krmim teď BRITem, přešla jsem na něj z Acany a jsem spokojenější...chápu, že mi teď tady všichni napíšete, že je to šrot, ale mě jde o výsledky a pokud vidim že psovi prospívá, nehodlám měnit na nic jinýho...von stejně není moc výběr..možná tak nutram, eagle pack, mastery....jiný, kvalitní krmivo, které splňuje moje požadavky jsem nenašla

birma
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 12:28
- Nahlásit

Jindra
Já krmila ProFormance a taky jsem necítila žádnoou velkou vůni (ani smrad) ale pes se mi moh utlouct a vypadal celkem slušně

Celkem slušně znamená nejlíp za tu dobu co byl na granulích, přešli jsme na maso a rozdíl je prostě i tak markantní

ira
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 12:55
- Nahlásit

Maso je maso.

grendel
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 13:04
- Nahlásit

ira
souhlas, ale nepraktikuju jsem na to
a) moc líná
b) nemám dostatek fin. prostědků
c) nechce se mi prostě hodinu denně strávit u sporáku

Petra
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 13:20
- Nahlásit

grendel
já krmím masem a vařím ho jednou za týden, v zimně se nazkazí a v létě si ho nabalíčkuju vařený do mrazáku a pak vařím jen přílohu, přidávám roboran. Jednou týdně nebo jak to výjde dávám granule. Acanu nebo teď eminent a psy jsou ve víborné kondici. Přidávám vejce zeleninu i jablka no prosrě co zahrada dá. Ale spíš krmím jen masem

dorfa
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 13:24
- Nahlásit

Lidi,zamyslete se trochu.Jak chcete posuzovat kvalitu dehydrovaného umělého krmiva.Každý humání lékař vám radí, v každé reklamě máte psáno jezte čerstvé potraviny.Sebe dražší, špičkovější a chutnější granule nikdy nebude čerstvou potravinou.Takže o zdravotní prospěšnosti (nikoliv výhodnosti),krmení průmyslově vyráběným krmivem se dá opravdu hodně pochybovat.Zajímalo by mě jak by se vyvíjel zdravotní stav lidí po nějakých 15 letech stravování se pouze dehydrovanou stravou.Myslím, že by počet karcinogenních onemocnění stoupnul stejně tak jako stoupnul u našich pejsků.Dřívě se malá plemena v pohodě dožívala 15-16 let.Dneska nám odchází v 10-12 letech na rakovinu.Daň za ty slavný a zaručeně zdraví granule.

Petra
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 13:29
- Nahlásit

dorfa
máš absolutní pravdu, jsem pro granule ale jen jako pochoutku, ale maso je maso. a když je kus hovězího syrového to je pochutnání, teda pro psa. Mám pesani tři ale přesto jim vařím

Pastelka
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 13:37
- Nahlásit

grendel
Ad bod b) maso s přílohou mě vyjde levněji než granule.

Ad bod c) Příprava masa (syrové maso,vařená rýže, těstoviny a nakrájet zeleninu ) mě stojí 20 minut a mám připraveno na 3 dny dopředu.
Už se tady o tom několikrát povídalo na starších tématech.

Anonymní
# Zasláno: 27 Led 2006 13:48
- Nahlásit

Já mám malé psy.V současné době dva.Vařím maso do mrazáku do zásoby a pak denně někdy obden vařím jen přílohu.Moc času to opravdu nezaber.Granule přeci nejsou řešení naší pohodlnosti.Každý pes je individualita a s tím to faktem bychom měli k našim psům přistupovat.Takže skutečně mohou být psi, kterým prostě nebudou chutnat žádné granule.Každý můj pes je jiný.Jednomu je úplně jedno co jí.Jesti suchý chleba,granuli jakékoliv značky, nebo kus flákoty.Druhý pes má asi chuťové buňky velmi vyvinuté a granule považuje jen za nutné zlo, a dává přednost čerstvě vařenému masu s přílohou. Takže řešení je pro mě "zdravý rozum"

ati
Člen
# Zasláno: 27 Led 2006 13:49
- Nahlásit

Petra
Já vařím pro 8 velkých psů (rtw) granule občas. Bouchaj všechno,ale jak je vařené lítaj misky z rohu do rohu. A střídaj se v ,,mytí nádobí" , strašně žárlí na toho kdo je na řadě a dostane hrnec. A je to echtovní hrnec

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání