| Autor |
Zpráva |
Pavlina Moravcova
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2009 19:19
- Nahlásit
Fifi
radši ne, nekrmit, nenapájet.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2009 20:21 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit
Fifi
A pit muze?
Před nějakým výkonem dávám napít dva loky, když potkáme kaluž tak líznout aby neměl sucho v hubě, po výkonu se psem chvíli chodím aby v klidu vychladl a až vychladne, rozdýchá, dávám mu ad libitum. Snad je to tak dobře.
V příručkách se píše že by měl žrát nejdřív půl hodiny po tréninku.
|
Sojinkaa
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2010 12:27
- Nahlásit
Mám osmi měsíčního cane corsa a předevčírem sežral hřebíky. Musel na operaci žaludku a teď hrozí torze
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2010 12:31
- Nahlásit
Sojinkaa
Můžu se zeptat pro hrozí po operaci? To by měl být žaludek ok, ne?
|
moll
Člen |
# Zasláno: 4 Úno 2010 13:49
- Nahlásit
možná ve smyslu "po narkoze je všechno svalstvo uvolněné, nedrží pořádně břišní stěna a žaludek se při nevhodném pohybu pesana může protočit..."
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2010 19:18
- Nahlásit
je pravda, že starším psům torze hrozí víc než mladým?
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2010 19:21
- Nahlásit
zuzanarosakova
to nevím, ale znám 3 psy co měli torzi kolem roka a půl.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2010 19:30
- Nahlásit
zuzanarosakova
Neslyšela jsem nikdy o souvislosti s věkem a ani jestli se dělaly nějaké průzkumy.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2010 20:00
- Nahlásit
kejtlin
makrel
jsem měla pocit, že jsem to někde zaslechla. A taky, že mladší pes má větší šanci se z toho dostat. A jaký je vůbec procento psů, který se z toho dostanou? Já se toho strašně bojim a po krmení psy šíleně hlídám, jak se divně kouknou, už mám vytočenýho veta.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2010 20:07
- Nahlásit
zuzanarosakova
znám jednoho, co to přežil, jen proto, že majitelka jela hned. psy po krmení zavřu na 3-4hodiny do kotce aby nelítali, ale taky se torze bojím.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2010 20:14
- Nahlásit
kejtlin
já mám psy doma a většinou je hlídám, ale někdy musim prostě odejít. Zavřu je do předsíně a oni většinou spěj, jsou tak zvyklý už od mala. Ale tim, že jsou dva, tak nikdy nemůžu mít jistotu, že jim nehrábne a nezačnou spolu blbnout. To bych je musela zavřít každýho jinam a to by zbořili barák.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 06:43
- Nahlásit
nám vet říkal, že v případě podezření na torzi máme hodit psa do auta, jet k němu co nejrychleji a teprve cestou mobilovat, že jedem - každá minuta je drahá a šance na přežití se podstatně zvyšuje při včasné pomoci. obvykle bývá pozdě i po hodině. kámošce 9-letý hovik přežil operaci torze a po několika dnech umřel na alergickou reakci na vnitřní vstřebatelné nitě - jak se začaly rozkládat, tak konec. torze je hnus a v podstatě se neví, jak jí předcházet, je to všec štěstí.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 12:42
- Nahlásit
Mě umřel dogouš na torzi vloni. Měl necelé dva roky. Torzi si "uhnal" během noci kdy spal vedle mé postele, takže byl v klidu. Když jsme šli po půlnoci spát byl v naprostém pořádku. Krmím kolem sedmé večer. Ráno zemřel než jsme dojeli na veterinu.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 12:54
- Nahlásit
monika
tak to je strašný!! Ještě 5 hodin po jídle byl v pohodě?? Já myslela, že když po třech hodinách nic, tak je jasný, že torzi nemá. A to tě neprobudilo v noci nic? Nepokoušel se zvracet nebo tak? Já si po snídani beru psy s sebou do ložnice, když si jdu ještě lehnout, právě abych slyšela, kdyby se něco dělo. Tak to je fakt děs, člověk může udělat všechny opatření, všechny pokyny dodržovat a stejně se to stane.
|
pupulu
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 13:11
- Nahlásit
Moje fena NO měla torzi ve 3 letech života.Ona vždycky hrozně hltala.A jednou takhle jedla a šla si pak lehnout do kuchyně pod stůl.Za chvíli koukám a ona vykulené oči,hubu od pěny,nafouklá jak balon.Ale v tichosti ležela dál.Ihned jsem jí naložila.Na veterině jí okmažitě operovali.Měla prý cca 15-20 % žaludku odumřelého.To bylo od jídla k operaci cca 40 min.Takže to fakt strašně rychle postupuje.Ale dostal jí z toho.Do konce svého života (tedy dalších 10let) už jedla na 5 dávek.A z počátku všechno maso naškrábané.Byla to hrozná piplačka jí z toho dostat.Ale doktor říkal,že když jí budu denní dávku masa škrávat a po kousíčkách jí krmit nejlépe nastartuju trávení.Jsem strašně ráda,že to přežila a užila si další roky života.Ael je fakt,že kdyby nebyla takovým fofrem na sále už by jí nic nepomohlo.Bejt v kotci nebo odejít já po krmení bylo by pozdě.Torze je příšernej strašák a do dnes to vidím a své psy neustále okřikuju a po jídle musejí jít do pelechu.
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 16:19
- Nahlásit
pupulu
nojo, ale co je to platný, že jdou po jídle do pelechu, když tvojí feně se to stalo když v klidu ležela? jeden můj pes taky strašně hltá a nevim, jak mu v tom zabránit
|
zuzanarosakova
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 16:22
- Nahlásit
Myslíte, že by pomohlo, kdybych toho hltavýho psa krmila pomalu z ruky??
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 16:41
- Nahlásit
zuzanarosakova
nechci ti do toho kecat, ale čím víc se s ho*nem mažeš, tím víc smrdí, jestli má k torzi sklony tak jí bude mít stejně a navíc, když ho budeš krmit z ruky tak se třeba někdy dostane k něčemu co zhltne a protože na to žaludek nebude zvyklý, tak to bude horší.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 19:18
- Nahlásit
zuzanarosakova
A to tě neprobudilo v noci nic? Nepokoušel se zvracet nebo tak
byla jsem vzhůru o půl třetí v noci, byla jsem na záchodě a spali. Dogy jsem měla dvě. I Hurwínek v klidu chrněl. Neprobudilo mě nic. Ráno mi zazvonil budík a ležel na pelechu. Jen měl obrovské břicho a tvrdé jako beton. Jeli jsme jak rakety a stejně bylo pozdě. Mám dogy dvě a od té doby jsem z toho hotová, ale jak píše kejtlin, pokud ji má mít, tak ji mít bude a nijak to neovlivníš. Ted co mám dogouše, tak ten přišel z děsných podmínek. Je jak turbo vysavač co se týká žrádla, řádí jak černá ruka a je v pohodě, Hurwínek byl brouček hodný, klidásek a torze přišla.
|
pupulu
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2010 20:47
- Nahlásit
zuzanarosakova
Ono se jí to stalo,když hltala,jen to na ní nebylo hned vidět.Ale asi mi ani to jejich krocení nepomůže,jestli to má přijít.To je fatk.Doktor mi tehdy doporučil krmnou dávku rozdělit na 5x,když furt tak hltá.no možná že by to pomohlo.Ale krmit tak mejch 5 kusů,tak furt jen krmim.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2010 10:27
- Nahlásit
U starších psů je torze o dost pravděpodobnější, protože mají víc uvolněné svalstvo a vazy, na kterých žaludek "visí".
Slyšela jsem názor, že naprostý klid po žrádle taky není moc dobrý, protože se zpomaluje činnost střev, což může přispět ke snadnějímu nadmutí a následné torzi.
Ale je to fakt všechno ve hvězdách, jediné co se dá mít veta na mobilu a jet hned, jak to jde, a pak se tak akorát modlit.
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2010 17:15
- Nahlásit
trochu veseleji-naše doga Ajda prodělala torzi před několika týdny. Vyjímečně jsem nemusela psy po jídle krotit, aby si nehrály a nelítaly. Klidně spala a 4hodiny po jídle vstala, protáhla se a "jako, že chce jít ven". Než jsem s ní sešla jedno patro začala nadavovat. Venku chodila a snažila se zvracet...no a tak jsem vytočila veta a jeli jsme na kliniku. Vypumpovali jí, zahřívali-byla podchlazená a v 6ráno operovali. Zotavila se do týdne, pak jsem ještě nějaký ten den dodržovali klidový a dietní režim...dneska je v pohodě, břicho jí zarůstá. Začala jsem krmit masem a přílohou, občas jí do toho frknu fgranule, ale samotné už je nedostává...krmíme 3krát denně a jeden den v týdnu hladovka. Na dokrmení dostávají tvrdé pečivo. Vždycky to byla noční můra-je i nadále /ta torze, ne doga/, ale zjistila jsem, že se to stejně nedá uhlídat...četla jsem o torzi "po koblize" u malých plemen a když pes běhal, moc pil, málo pil, jedl, nejedl, ležel-je to osud. Základ je asi vyjet k veterináři hned po prvních pokusech o zvracení a modlit se.
|
radkah
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2010 17:19
- Nahlásit
zuzanarosakova
jo, slyšela jsem o protihltací metodě "tenisáky do misky". Oni prodávají speciální protihltací misky, ale tohle je levný a stejně dobrý. Když tam bude pes mít překážku, nedovolí mu to hltat, ale ověřený to osobně nemám, jen mi to přišlo docela logické. Naši psi jsou hrozně žraví, ale to maso musí kousat-granule do nich padaly a neslyšela jsem, za celou dobu krmení, že by nějakou rozkousli.
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 18:40
- Nahlásit
Sorry za obnovení starýho tématu, brousim po netu páč se nudim v práci
ale z těch rozdílnejch názorů mám v hlavě guláš. Hlavně mě děsí, že by se to psovi třeba mohlo stát a já u toho nebudu, budu v práci
Krmím 2x - 3x denně a mám štěstí, že čoklid jídlo fakt vychutnává, nehltá vůbec, Misku má přizvedlou. Jenže průšvih je náš denní režim: ráno mu žrát nedávám, protože chodíme na celý dopo ven, pak přijdeme dom, pes dostane cca po 15 minutách doma nažrat a jde si lehnout, a já do půl až hodiny odcházím do práce. Takže kdyby se mu něco stalo tak to nechytnu. Jenže jak to jinak udělat? Takhle mám aspoň jistotu, že je v klidu, protože je unavenej... kdybych mu dávala třeba ráno, hodinu před procházkou, tak mi to připadá horší.
NO, ale mám poslední dobou pocit, že nic co člověk udělá nemůže tomuhle hnusnýmu onemocnění zabránit
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 19:00
- Nahlásit
Grin
Jenže jak to jinak udělat
nijak..bud jí dostane nebo ne..vystihlas to v poslední větě,di se klidně nudit dál bo tady nic nevyšpekulujem
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 19:14
- Nahlásit
davidkova renata
di se klidně nudit dál bo tady nic nevyšpekulujem
naštěstí už du domu podivat se esi pes nedostal z tý krůty torzi
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 19:15
- Nahlásit
Grin
si musíš pořídit webkamery do celýho bytu. DD
Mimochodem u něm. dog se dělal, možná ještě dělá, výzkum na tozre. Všichni psi, co jí někdy měli, teda jejich majitelé, vyplňujou dotazníky, aby se teda udělal nějakej povšechnej přehled, co by to mohlo způsobovat. Z toho, co sem zatím slyšela snad třeba nemá vůbec vliv krmení před a povenčení, vliv vyvýšený misky a pod... Moje kamarádka měla torzi i u kokra, přežil to. Druhá kamarádka to měla u kavkaze, enbyl po jídle, nebyl po pohybu,a le chvíli před tím ho viděla lemtat vodu z louže (byl venkovní) a pak už ho našla mrtvýho. Budeme psům kecat už i do pitnýho režimu?
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 19:21
- Nahlásit
stetisek123
Budeme psům kecat už i do pitnýho režimu?
to by u mýho chlemtala nešlo, stejně víc vyblemcá než vypije...
ty webkamery by mě zajímaly, aspoň jednou bych tam chtěla vidět co tam dělaj když nejsem doma,
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 20:41
- Nahlásit
Grin
mě můj vet říkal nepřetáčet přes záda např. při česání
torze se bojím asi úplně nejvíc....
|
Grin
Člen |
# Zasláno: 5 Úno 2012 23:51
- Nahlásit
kejtlin
mě můj vet říkal nepřetáčet přes záda např. při česání
no hele mě se Grin takhle přetáčí sám, drbe se tak o koberec... a taky když chce podrbat na koulích tak se otočí na záda a čeká co já na to ...
|