Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / torze žaludku
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
pigie
Člen
# Zasláno: 1 Led 2006 11:54
- Nahlásit

Moj pes po krmeni je kludny, lahne a spi, ale vzdy mi je zle ked spi a v spanku sa prevaluje na chrbat, t.j. vsetky packy trcia dohora. Mam pocit, ze v tom pripade je mi uplne naprd, ze sa nejasi, neskace, pretoze si ten zaludok moze zauzlit sam... A robi to takmer vzdy... Preto sa torzie velmi bojim...

Handy
Člen
# Zasláno: 2 Led 2006 18:54
- Nahlásit

Je to opravdu strašák pro všechny majitele psů. Četl jsem o tom v časopise Svět psů a tam psali, že to poskytuje výhradně psy velkých a obřích plemen a zabránit tomu je velmi těžké.pigie
Handy si jde taky vždycky lehnout a téměř vždy se tam neustále povaluje stejně jak píšeš
Ebony je mi to fakt líto...při představě co bych dělal já je mi z toho na nic.

Handy
Člen
# Zasláno: 2 Led 2006 18:57
- Nahlásit

Jo a k tomu snížení rizika pomocí zvýšených misek:skutečně jsou i takové názory, že to pravděpodobnost torze zvyšuje,psali to dokonce v časopise ale jsou i názory opačné a k těm já se přikláním. I když taky nevím, čemu věřit spíš

kejta
# Zasláno: 2 Led 2006 19:15
- Nahlásit

No právě.Popravdě řečeno,tak už mě to všechno pěkně kaká.I když se člověk snaží získat co nejvíce možných i nemožných informací,aby předešel riziku,tak čím víc toho přečte,tím větší v tom má bordel.Totéž platí i s veterináři. Každej ti poví něco jinýho. Před vánocema jsme byli s naší mladší na veterině a abychom měli co nejvíce možných názorů,abychom se mohli správně rozhodnout,jestli jí máme nechat operovat,navštívili jsme jich víc.Výsledek:všichni z veterinářů,které jsme navštívili by jí operoval,ovšem každý něco jiného. Teď babo raď,mám nebo nemám a co?

Anonymní
# Zasláno: 23 Led 2006 18:25
- Nahlásit

Tak nektere maliny maji pres 35 kg (treba ta moje ) a take moznost umrit na torzi, sice ne tolik co jina plemena, ale nedavno jedne zname umrel nadejny rok a pul stary (podotykam ze take velky) pes po mistrovi sveta Yagusovi. Mne umrela na torzi jedna bezmala 11leta hltava dobrmanka, muzu potvrdit ze ji pomohla pravdepodobne ta "vsehochut slichta" kterou ji onoho vecera pripravila ma matka. Stalo se ji neco podobneho jiz po nekolikate (silne nadmuti) a vzdy jsme to rozchodili, vyprdeli a napichali (na uvolneni svalstva) ale ten vecer jsem veterinare nemohl dlouho sehnat (meli nejaky koncil) takze to byl jeji posledni boj. Mel jsem mit s sebou aspon nejake prasky na odplyneni, ty predchozi pripady samozrejme "prava torze" nebyla, ten posledni pripad nevim. Mozna tomu taky pomohlo (krome velke hltavosti zminene feny) ze jsem ji nechal v 8,5 letech vykastrovat, tudiz neco malo z dutiny brisni ubylo (to nafukovani mela spis ke konci zivota). Pavel

kery
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 10:56 - Změnil/a: kery
- Nahlásit

Píšu osobní zkušenosti s torzí.
1. pes, německý boxer, stáří 7 let. Po nakrmení si lehl, měnil polohy, pak se schoval do boudy a vylezl z ní ven už jen umřít. Bylo pozdě na cokoliv.
2. fena, německý ovčák, stáří cca 9 let, krmení zhlatala. Po nakrmení velmi temperamentní, skákala a pobíhala. Veterinářka torzi nepoznala, fena na posledni injekci čekala 7 hodin, bohužel její aktuální zdravotní stav vyloučil operaci.
3. fena, německý ovčák, stáří 8 let. Po nakrmení se napila většího množství vody, euthanasie z důvodu finanční nedostupnosti operace.
Všichni byli svěřenci našeho útulku, byli krmeni vařenou stravou.
Poslední případ:
vlastní německý ovčák, stáří cca 9 let, po nakrmení granulemi se napil normálního množství vody a lehl si. Do půl hodiny náznaky zvracení, neklid, zvětšování se břicha. Rychlá operace, pes přežil , ale už to nechci zažít znovu. Týden hlady, pouze na infuzích, další týden po lžičkách pití vody, další týden po lžičkách kaši, další týden rozmixovaná potrava v malých dávkách. Pes příšerně zhubl, měsíc trpěl hlady a žízní, po opreci zvracel krev, byl vyčerpaný a na jeho bolestivé knikání nezapomenu. Při operaci mu byla odstraněna slezina, neboť byla veliká a natržená z důvodu havárky v minulosti a pravděpodobně způsobila trozi.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 11:04
- Nahlásit

Já po krmení (labradorsky hltavém), když mají chuť blbnout a skákat, zavřu každého do jiné místnosti. Aspoň na hodinu.
Jinak jsem slyšela, že je to podmíněno také geneticky.
A jeden šťastný případ:
Kámošky fena v asi dvou letech věku jednou začala mít takové ty první příznaky torze (obrovské břicho, dutý zvuk při poklepu, bezvýsledné nucení na zvracení...) Její manžel fenu popadnul za zadní nohy, obrátil hlavou dolů a chvíli s ní tak třepal a běhal. Zklidnilo se to, dnes je jí asi 8 let a už se to nikdy neopakovalo.

viky
# Zasláno: 30 Led 2006 11:08
- Nahlásit

kery
a co to teda zpusobilo u tech klidnych psu ? Ptam se, protoze kamaradka takto prisla o psa predminuly tyden. Vecer dostal krmeni a rano ho u veta uspali, protoze na operaci uz pry bylo pozde. Je to tedy mozne aby toto bylo zbusobeno krmenim z misek na zemi ?

kery
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 11:15
- Nahlásit

viky
misky na krmení by měly být umístěny výš, to jsem také slyšela.
U boxera to bylo způsobeno hlubokým hrudníkem, u ovčandy hltáním a poskakováním až nervačením po jídle, u další ovčandy hltavým pitím velkého množství vody a u mého ovčáka asi tou zvětšenou slezinou, která žaludek přetočila. Pes se po jídle nemusí ani válet či skákat, stačí, když jen změní polohu na druhý bok, hodně záleží na anatomii žaludku. Při operaci se žaludek psa přišije k břišním stěnám, aby se to neopakovalo, neboť pes, který prodělal torzi, je doživotní handicap a může se to opakovat.

viky
# Zasláno: 30 Led 2006 11:27
- Nahlásit

je nejaka ''prevence'' proti tomu, treba rozdelit krmnou davku na dve mensi a nezatezovat tak zaludek na raz ? Nevim jestli nepisu kravinu..., ale zajima me jak tomu predejit.

kery
Člen
# Zasláno: 30 Led 2006 11:31
- Nahlásit

viky
můj NO Dag dostává krmení ve 2 pravidelných krmných dávkách a stejně k torzi došlo a z úplně jiného důvodu.
Vzhledem k tomu, že Dag je v bytě a moji dva malamuti jsou ubytováni na zahradě, každý den se o ně bojím kvůli torzi.
Předcházet tomu lze: krmení rozdělit do více dávek, nekrmit zkaženou potravou, po jídle musí být pes v klidu,... jak je popsáno hned na začátku tohoto tématu. Ale nezabráníte tomu v případě, že pes má k torzi predispozice, tj. hluboký hrudník, dlouhé a nepevné úpony žaludku, nevyhnete se tomu, jednou to přijít může.

Hillda
# Zasláno: 30 Led 2006 15:19
- Nahlásit

Nase Fina (dobrmanka) mela torzi v 10 letech. sezrala zbytky rizota pro lidi - zelenina v nem obsahovala hrasek a kukurici, nijak extra se nehybala. pan doktor Finu operoval nekolik hodin, a ona pak jeste vic nez 4 a trictvrte roku zila normalnim zivotem, ale davali jsme ji od te doby zrat rano a vecer, ne najednou.
Udajne jsou k tomu dispozice.

Markét
# Zasláno: 30 Led 2006 15:31
- Nahlásit

K torzi nemusí dojít vzápětí po nažrání. Kamarádka dala čubině (25 kg) snídani - 1 šálek granulí. Potom dvě hodiny cestovali autem a když dorazili na místo, čubina se proběhla s jiným psem a vzápětí se jí žaludek přetočil. Naštěstí jim hned došlo, o co jde, a tak celkem s rezervou dojeli na veterinu, kde fenku úspěšně operovali... a pak babo raď!

Dášule
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 17:05
- Nahlásit

dneska mi umřel pes - byl to Bernský salašnický pes, 8 let...
jeho veterinář odmítl pomoci z důvodu, že na operaci je v ordinaci sám...a odkázal nás na veterinu 80km vzdálenou...pes už bohužel transport nepřežil. Zřejmě stačila injekce, která by mu pomohla vypustit plyn že žaludku......
počlivě zvažte volbu veterináře...ne všichni by měli mít důveřu starat se o vaše nejbližší zvířecí stvoření......
snad se vám toto nestane!!!!

moll
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 17:11
- Nahlásit

Dášule

znám situaci, že pes dostal torzi taky po ordinačních hodinách a pí vetka přizvala k asistenci jeho majitele - držel háky, sušil a pod. pes i pán to přežili.

Markét
já myslím, že větší nebezpečí torze je tak 1 až 2 hod. po nažrání, kdy granule více či méně nabobtnají v žaludku a trávicí proces je ještě nestačí zlikvidovat. žaludek je velký a těžký a lehce se protočí.

moll

pigie
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 17:12
- Nahlásit

Dášule
Tak to mi je naozaj luto. Taky veterinar by sa mal vzdat svojho diplomu!

janina
Člen
# Zasláno: 13 Úno 2006 20:58
- Nahlásit

Dášule

Je mi to hrozně líto Taky mám ročního berňáčka, tak vím, o jakého skvělého přítele jsi přišla

Břetislava
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 09:34
- Nahlásit

Koupila jsem si knížku První pomoc pro psa a tam se píše, že jedním (a prvotním) z příznaků torze je to, že se pes začne dávit a pumpovat břichem, aniž by z něho něco vyšlo kromě slin. Tyhle příznaky měl přesně jendnou můj hafan, ale poslední jídlo měl v 7 večer a tyhle problémy se objevily až v 1 ráno. Zajímalo by mě, za jak dlouho po jídle se torze projeví?

jindriska
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:04
- Nahlásit

minulý týden kamarádka včas přijela na veterinu s jezevčíkem, který měl torzo. Takže malá plemena nejsou až tak z obliga. Je mu 13, má ještě problémy s ledvinami a hodně pije, veterinář říkal, že jak hodně pije má zvětšený žaludek, povolenou stěnu žaludeční a při žrádle do sebe nacpal hodně plynů. Jinak po jídle byl v klidu, žadné skotačinky.

Mě začal pes neskutečně hltat, co jsme si pořídili dalšího psa. Nemáte někdo ještě nějakou fintu pro zabránění hltání? Moc se mi to nezdá. Stojí rozkročen, celou hlavou škube, dáví se u toho, no hrůza. Dávat jíst do jiné místnosti nepomáhá.

filuse
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:23
- Nahlásit

mám doma roční čubinu brazilské fily s obrovským apetitem. Vysledovala jsem, že když jí granule namočím tak je nehltá.

moll
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:51
- Nahlásit

filuse
dávej pozor na překrmenost a snaž se mít psinu svalnatou se silnou břišní stěnou - žaludek tak bude lépe držen ve správném postavení. moll

jindriska
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:15
- Nahlásit

vlhčení taky nepomáhá a s umístěním tenisáku nebo jiného předmětu do misky, předpokládám, by si hned poradil.

filuse
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:39
- Nahlásit

moll
díky, snažím se dodržovat takový ty všeobecný rady, asi víc nejde dělat. Když jsme chodili na cvičák, tak tam jedna starší kynoložka jednou podotkla, že když se vařilo a nekrmilo se granulema, tak torze byla dost málo. Ale jestli je to opravdu tak, to nevím.........

moll
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:44
- Nahlásit

filuse
když se vařilo a nekrmilo se granulema, tak torze byla dost málo
to říká hodně starých kynologů. možná to máí souvislost s bobtnáním granulí v žaludku psa - rýže a maso nenabobtnají. moll

filuse
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:57
- Nahlásit

moll

asi to bude mít něco do sebe, Už jsem kolikrát uvažovala o vaření, ale vítězí neznalost, jak na to.

moll
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:08
- Nahlásit

filuse
myslím, že vařit psovi tak, aby mu nic nechybělo, je docela složitý problém, s nímž poradí jen zkušený praktik. já se taky držím osvědčené značky granulí a jen sem tam něco přidám. moll

filuse
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:12
- Nahlásit

moll

přesně, moje řeč, nejni to žádná sranda. Zvlášť u těch velkých plemen.

monika
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:45
- Nahlásit

kamarádka jen vaří a na torzi ji umřeli dva psi

Břetislava
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:49
- Nahlásit

monika
A co má za rasu?

Prosím, znáte někdo odpověď?
Zajímalo by mě, za jak dlouho po jídle se torze projeví?

moll
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 12:50
- Nahlásit

monika
hmm, tak v tom vaření taky jistota nebude. asi nejlepší je psa po krmení dát do klidu a hlídat projevy nevolnosti. to je celodenní program - ráno vyblbnout, pak snídaně a hlídání do odpoledne, pak znova blbnutí nebo práce, jídlo a hlídání do rána. paráda!!! moll

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání