| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 18 Pro 2005 17:49
- Nahlásit
Dost casto se mluvi a pise o torzi zaludku.Stalo se Vam to nekdy,jak to dopadlo a jak se to projevuje?Dik za odpovedi.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 18 Pro 2005 18:13
- Nahlásit
Zrovna vcera jsme se o torzi bavily.. Tady je clanecek, ktery popisuje nejzakladnejsi, i ty projevy. Ja s torzi nastesti osobni zkusenost nemam a taky doufam, ze nikdy mit nebudu!
DILATACE A TORZE ŽALUDKU příspěvek MVDr. Andrey Lerchové
Torze žaludku je velmi akutní, bouřlivé, náhle vzniklé onemocnění, spojené s rozšířením žaludku a tvorbou plynů, které se projevuje silným zvětšením břicha během hodiny, nebo několika hodin, které bezprostředně následují po jídle. Bez rychlého ošetření končí smrtí psa.
Vznik a příčiny onemocnění:
nejsou doposud přesně prostudovány, ale ze zkušeností z ordinace se jednalo o zvířata která :
1. byla nakrmena větším množstvím krmiva najednou
2. po podání granulí zalitých tučnou polévkou
3. po nakrmení granulemi, po kterém pes zkonzumoval padané zahradní ovoce
4. po zkrmení většího množství kostí
5. po zkrmení většího množství chleba
6. po nadměrném pohybu (skoky) po nakrmení.
věk zvířat přivedených s diagnostikou torze žaludku se pohyboval nejčastěji v rozmezí 4-8 let
Patogeneze :
žaludek je orgán značně roztažitelný. Je-li prázdný, je v břiše volný, nepřilne ke stěně, nedá se vyhmatat, protože je chráněn žeberním obloukem. Ve stavu plnosti se rozšiřuje a roztahuje se směrem doleva a dozadu, přičemž odstrkuje střevní kličky. Žaludek, srovnatelný s pytlem se spojuje s jícnem kardií a s dvanácterníkem prostřednictvím pyloru. Když u něj dochází k torzi, posunuje se podél svého velkého zakřivení, nejčastěji směrem doprava, to jest ve směru hodinových ručiček. Síly, které způsobují rotaci a torzi jsou hmotnost potravin, prudká peristaltika a pohyby psa. Při rotaci se uzavřou oba otvory žaludku, což brání jakémukoli odvodu tekutin a plynu. Utrpení psa se stupňuje rozšiřováním žaludku zadrženým plynem a zaškrcením cév. Bez okamžitého zásahu veterináře se pes velmi rychle dostává do komatu a umírá během několika hodin, někdy dokonce i rychleji následkem prasknutí žaludku.
Příznaky onemocnění:
krátce poté, co se pes najedl nebo napil, je neklidný, rozrušený, snaží se zvracet, slintá a produkuje pěnivý sekret. Poté se objeví rozšíření na levém boku břicha a pak celého břicha v doprovodu silného nadmutí břicha . Pes se odmítá hýbat nebo si lehnout, dokud je bolest ostrá. Někdy se položí do polohy sfingy nebo se uloží podél zdi nebo do rohu zdi. Pohmatem je možné konstatovat rozšíření sleziny dřív, než břicho příliš oteče. Krok za krokem se začínají dostavovat příznaky šoku, tj. zrychlený puls, dýchací potíže, fialová barva sliznic.
Léčba:
při podezření na dilataci a torzi žaludku je nutné neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.
Prevence:
Doporučuji :
1. vyhýbat se přeplnění žaludku, tj krmnou dávku rozdělit na dvě části a krmit dospělého psa 2x denně
2. v žádném případě do jedné krmné dávky nemíchat granule s klasickou stravou.
3. pokud krmíte granulemi, podávejte je buď suché, nebo zalité vodou. V žádném případě nezalévejte tučnou polévkou
4. vyhněte se podávání většího množství v žaludku kvasícího krmiva, tj. většího množství čerstvého chleba nebo pečiva, většího množství ovoce apod.
5. zabraňte pokud možno i hltavému pití většího množství vody najednou.
6. po nakrmení dopřejte psovi alespoň 2 hodiny klid.
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 14:50
- Nahlásit
Fifi
Diky,odpoved je zcela vycerpavajici.
Asi to nebude tak casty problem kdyz nikdo neuvedl vlastni zkusenosti.Nebo se Vam lidi nechce psat?
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 15:03
- Nahlásit
Tonda
ne nechce, v pondělí mi pes umřel na torzi......
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 15:21
- Nahlásit
Ebony
Já se toho děsím. Udržet štěně aby bylo po jídle v klidu je nadlidský úkol. A na nejbližší veterinu to mám 20 minut.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 15:32
- Nahlásit
u štěněte jsem to ještě neviděla, co vím, ovčáků to postihuje celkem dost, ale spíše ve starším věku,
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 15:39
- Nahlásit
Já mám kavkazana. To je taky ovčák
|
Tonda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 15:52
- Nahlásit
Ebony
Vis,to me opravdu mrzi...
Mozna ze by to ale pomohlo ostatnim aby se to nestalo jim.
Ja mam male stenatko a jen se snazim ziskat co nejvic informaci.Mam z toho taky strach.
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 15:56
- Nahlásit
Taky s tím nemám vůbec zkušenost a je to pro mě velkej bubák. Zatim jsou holky malý a řeším to u nich stejně,jako u všech předchozích pesanů. Jdeme ven,tam je vylítám a vyblbnu,přijdeme z venku,dostanou najíst a maj povinnej klid. Někdy je to nadlidský výkon,je v tom klidu sice obě udržet,protože tim,že jsou to obě pěkný nezmaři a navíc jsou doma obě spolu,tak maj tendence furt kravit. Tak to řeším tak,že je obě po jídle pošlu na místo nebo si jdu lehnout s nima.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:34
- Nahlásit
Co jsem byla u vojáků, tam to kosilo NO jeden po druhým, ale krmili Bonem, myslím, že nekvalitní žrádlo plný šrotu je taky příčina,
můj pes už byl starší, krmím dvakrát denně, menší dávky, žral ze stoličky, aby nehltal, po žrádle se moc nehýbal, už hůř chodil, přesto ji měl......myslím, že jsou k tomu i dědičné dispozice, jeho otec na ni zemřel také, ale spíš myslím stavbou těla, mám velké psy s hlubokým hrudníkem......
samozřejmě jsou plemena, u kterých jsem i torzi nikdy neslyšela, já mám zkušenost jen se svým plemenem - NO, a nikdy tolik torzí nebývalo, jako teď
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:41
- Nahlásit
jsou plemena, u kterých jsem i torzi nikdy neslyšela
A co BOM?
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:51
- Nahlásit
Jsem asi tupoun,ale co je BOM?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:54
- Nahlásit
kejta
belgicky ovcak malinois
|
Anonymní
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:54
- Nahlásit
Tasy1
Mě na torzo žaludku umřel německý ovčák.Bylo mu 10 let a bylo to tím,že po nakrmení skákal na boudu.Našla jsem ho ,když už bylo pozdě.byl celý nafouklý a chudák musel mít ohromné bolesti než umřel.Je to už dávno(1991) a veterinář byl jediný ve městě a nedržel NON stop službu.Už bych to nechtěla zažít.
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:56
- Nahlásit
No díky,už jsem zase o něco moudřejší.
Ovšem odpověď na otázku pro Jokera stejně nemám,prostě nevim,jak jsou na tom malinky.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 16:58
- Nahlásit
Joker
Tedeska říkala, že maliny na to netrpí, to víš, mám doma taky jednu bláznivku, co po krmení stejně lítá jak šílenec, ať se snažím, jak chci
|
Tasy1
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 17:00
- Nahlásit
Tak nějak bych řekla,že na torzo trpí psi nad 35 kilo.A to maliny nemají.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 17:02
- Nahlásit
Ebony
To jsem ráda. Malá je divoch a vydrží ležet tak 10s.
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 17:07
- Nahlásit
Ale stejně bych na to dávala bejt tebou bacha a po jídle bych jí držela tak aspoň hoďku až dvě v klídku. Vim že to je boj,ale sichr je sichr.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 19:21
- Nahlásit
Já s torzí bohudík nemám osobní zkušenost a doufám, že to tak zůstane. Ale protože mám rizikové plemeno (RR), tak jsem na toto téma hodně surfovala. Už jsem to myslím i někde na DF dávala: jsou to výsledky studie na Purdue University School of Veterinary Medicine, USA (bylo dlouhodobě sledováno 1914 psů velkých a obřích ras).
Rizikové faktory:
1. Nejvíce se torze vyskytuje u německé dogy (42,4%), dále je zvýšené riziko u rasy bloodhound, Irish Wolfhound, irský setr, akita, NO, boxer, a všeobecně u psů s velkým nebo hlubokým a úzkým hrudníkem
2. U štíhlých psů je torze častější než u psů s nadváhou - autoři se domnívají, že nadbytečný tuk zabírá část břišní dutiny a tím brání žaludku v pohybu. To ale samozřejmě neznamená, že psi s nadváhou jsou zdravější než psi s normální váhou.
3. Dále se zvyšuje riziko stářím. Po 5. roce věku stoupá riziko u velkých ras ročně o 20%, u rizikových a obřích ras již po 3. roce.
4. Přímí příbuzní psů, kteří již torzi prodělali, mají o 63% vyšší riziko než ostatní, u kterých se v příbuzenstvu torze neprojevila.
5. U psů, kteří velmi rychle žerou, se riziko zvyšuje o 15%. To může být způsobeno tím, že přitom spolykají podstatně více vzduchu.
!!! 6. Velmi rozšířené preventivní opatření postavit misku s jídlem a pitím do výšky vede dokonce k podstatnému zvýšení rizika o 110% (!). Psi v této části studie neměli žádné přímé příbuzenstvo s prodělanou torzí.
Bylo toho v té studii uvedeno víc, ale musela bych se podívat. Pes by měl po žrádle odpočívat. Také se doporučuje rozdělit žrádlo v průběhu dne na víc dávek (já krmím dospěláka 2x, venčím předtím). Proti hltání jsem někde četla, že doporučují dát do misky s granulema větší předmět (např. tenisák), aby ho pes musel čumákem odstrkovat a tím se zpomalí hltání (ale musí být dostatečně velký, aby ho nemohl spolknout!).
Ebony
to je mi líto...
|
monika
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:18
- Nahlásit
Já mám německou dogu (11měsíců) a je to pro mě strašné strašidlo.Nechala jsem jí udělat takový krmící žlábek, aby nežrala ze země a taky ji dost dusím aby byla po žrádle v klidu.Mojí kamarádce zemřely na torzi dvě dogy v průběhu dvou měsíců a jednu odoperovala a přežila.Dělala maximum aby se to nestalo, chová dogy hodně dlouho a přesto se to stalo.Bylo by supr, kdyby se konečně přišlo na to, co to způsobuje.
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:28
- Nahlásit
To je šílený(to s těma dogouškama).
To s tim dáváním misky se žrádlem do výšky je vtip,že to zvyšuje pravděpodobnost torze? Holky maj misku se žrádlem na podstavcích,prej je to lepší. Tak do háje kde je zase pravda?
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:36
- Nahlásit
kejta
Pokud vím, tak vyvýšené místo misky snižuje riziko, protože pes prý se žřádlem nespolkne tolik vzduchu. Prý méně hltá. mě to přijde jako nesmysl, moje psice hltá jak blázen ať to má kdekoliv
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:42
- Nahlásit
Si piš,že ta moje starší to taky do sebe hází jak do kanálu i když to má na podstavci Ptám se na to,protože u RoSy v odstavci šest v tom příspěvku je to vypíchnutý jako zvýšení rizika torze.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:44
- Nahlásit
Joker
Znam minimalne jednu malinu co na torzi umrela, ale je fakt ze na ne trpi mnohem mene nez NO.
|
savinika
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:49
- Nahlásit
Já mám taky u psů vyvýšený podstavec pod misky. U vlkodavů je torza hodně častá, tak se u nich doporučeje dát misky výš, aby nehltali a taky, aby se jim nevykřivovaly přední nohy v době růstu.. Tak fakt nevím, jestli nakonec to není špatně, ale je to prý ověřené...
|
kejta
|
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:57
- Nahlásit
Zkusim se zeptat veterináře,třeba helfne on.Hned,jak se něco dozvim,tak to sem plesknu.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 21:09
- Nahlásit
já mám tedy v praxi vyzkoušeno, že moji hltavci a hlavně tzv. nahazovači, žerou z vyvýšeného místa pomaleji. Ale ačkoliv jsem dělala, co jsem mohla, stejně se mi to stalo, takže opravdu nevím už jak tomu zabránit.
Známýmu umřel pes na torzi po napití vody......
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 21:15
- Nahlásit
Ebony
Je mi to luto
A je to aj moj strasiak....
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2005 23:56
- Nahlásit
Ebony
brečím s tebou. Mám taky strach o svého psa. Myslím, že je to hodně dáno dědičnou predispozicí. Víš Ebony, člověk se snaží, aby všechno udělal pro to, aby těmhle věcem předešel. Ale asi to nejde. Když to má přijít, přijde to. Taky jsem slyšela od známého, že umřel pes po napití vody. Taky vím od kamarádek, že psa zavřeli po jídle do kotce, aby neběhal a byl v klidu a stejně se to stalo.
Nevím, jak tě utěšit, jen čas to zahojí, možná ti pomůže, když se vypláčeš do chlupů zbylých čtyřnohých kamarádů. To je holt blbej život, a tohle k němu prostě patří. Blbej čas, tyhle vánoce, člověk je normálně na měkko, a ještě tohle.
|