| Autor |
Zpráva |
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 22:03
- Nahlásit
Benda
nas vztah neni predmetem jakekoliv diskuze na cz
já neřeším žádnej vztah, prostě jsem si dělala srandu z věty o látané ponožce
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 22:31
- Nahlásit
cernej caj
No já bych pro případ nouze brala s sebou spíš ty krizové bachovky než lexaurin....jak tu psal Hipíkatá.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 22:52
- Nahlásit
Hyena
já bych pro případ nouze brala s sebou spíš ty krizové bachovky
Juju, mám je pořád s sebou v ledvince vedle pytlíků na hovínka a baterčičky. Teď na zkouškách to na cvičáku ženský okukovaly, co prej to je a jestli to je i pro lidi. Kolegyně to nakapala dceři do flašky s vodou, když měla nějaké zkoušky ve škole, a prý nervozita nebyla tak strašná, jako jindy
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 23:21 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Benda
stejne tak myslim ze bez urcite arogance neni mozne psa pdporit a podrzet
No, já myslím, že se to s arogancí zas nemusí přehánět...
Vždyť celý vztah člověk - pes je dostatečně arogantní. I když pro hodně lidí jsou psi srdeční záležitostí, přesto není možný, když žijem v lidské společnosti, aby to byl jen přátelský vztah.
Prostě musíme mít navrch. Tak manipulujeme, někdo bičem, někdo klikrem... A ono to více méně funguje, ale už tohle samo o sobě je arogantní jak prase...
A domnívám se, že podpořit a podržet psa, lze i bez zjevný arogance...
... ale možná jsem nepochopila správně, co jsi měl na mysli...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 00:13 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
Benda
Pokud se pes neceho boji myslim ze nejlepsi je ho vzit klidne i nasilne ke zdroji strachu s byt u toho tvrdy a treba i zly jen proto mu ukazat ze to ceho se boji neni duvod se bat.
Jenze tohle chce trochu arogance k vlastnimu psu )
V necem souhlasim, v necem ne. Hlavne to nejde rict takhle globalne -viz poletujici balonek - nove/ objekty - majitel ma moznost se chovat "arogantne" a psovi ukazat sam, ze o nic nejde, nebo pockat, az si na to pes prijde sam, ze ze sebe dela blbce - zalezi na pristupu majitele, pes z obou situaci odejde s pocitem, ze ahaaa, byl to jen balonek.
Zvuky, strelba, svetelny efekty u ohnostroju - lze s tim dost pracovat pres rok desenzibilaci, vsak Gerda s Maryji udelaly kus prace (pardon, Gerdi, ze te zminuju). Ale jak bylo psano, zalezi na individualite psa, na jeho pevnosti nervovy soustavy. Pokud pes ma nejakou ziskanou reakci (viz esusova - petarda pod psa) - hooodne tezko se s tim pracuje. Neumim si predstavit vystavit takhle stresovanyho psa, kdyz vezmu tvou radu do dusledku - kuprikladu veseleni silvestrovskymu na vaclavaku. Takovyho psa by slehlo, nebo by presel do stresu a pak ho slehlo, nebo by proste tise protrpel arogantni chovani svyho panicka na voditku s utazenym obojkem, protoze by nemel jinou volbu.
Takze ja nevidim absolutne nic spatnyho na tom, kdyz nekdo pouziva prirodni preparaty u psa, aby tento prezil vice v pohode kretensky petardy. Nevim, proc to hned odsuzovat, jakoze jsou lidi liny s danym psem neco delat i pres rok.
stejne tak myslim ze bez urcite arogance neni mozne psa pdporit a podrzet
Ja bych to definovala spis jako ze bez urcity vzajemny duvery, pocitu bezpecnosti a souzneni neni mozne psa podporit a podrzet. Ale kazdy to vidime jinak.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 07:10
- Nahlásit
Hyena
ja myslela, ze to pouzivam v pripade nouze ja, ne ze to davam psovi to by me prave ani nenapadlo davat mu neco, o cem treba ani nevim, jestli dostat fakt muze
dik, zes mi to tak dobre popsala, na strachovou agresi u druhyho psa by to mohlo byt docela uzitecne
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 09:01
- Nahlásit
Benda
Potom mam dalsi zkusenost a to dohŕomady m
ale jo, jasný. Jenže nejde přece takhle paušalizovat, když navíc o konkrétním jedinci a situaci člověk nic neví. A navíc si myslím, že tohleto:
ze bez urcite arogance neni mozne
může být zatraceně zavádějící. Spešl pro člověka, který nebude vědět zhola nic. Pod arogancí si může představit ledacos a pes jede do peklíčka . Pro mě je to o tom, že pes má z toho člověka cítit jistotu a oporu. že o nic nejde a není třeba se bát o život - protože to se tihle psi v takových momentech opravdu bojí a proto podle toho jednají. A psa postupně uvykat. S tím, že slovo postupně /tak jak je pro konkrétního psa snesitelný/ je hodně důležitý. Ale to je čistě jen můj názor.
A navíc, vezmu-li to podle sebe, která od určité doby (kdy jsem málem vypadla se sedmýho patra z okna) nemá ráda výšky. Jsem člověk, měla bych si s tím poradit, že jo? Rozumově si to vysvětluju, snažím se obrušovat, nicméně jde to opravdu jen do určité meze. (doufám,že ty meze posunu), pak to prostě opravdu nejde a jsem schopná zkolabovat. Bez přehánění. A tak vím, jak asi tak tomu psu může být,
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 09:20
- Nahlásit
Dáváte psům lexaurin?!..jakože lidský antidepresivum? To si myslim, že je hodně špatnej nápad, to přeci neni pro zvířata určený ne? Můj pes se ohňostroje ani střelby nebojí, ale třeba rodičů pes ano, tak je prostě o Silvestru doma a něčím se rozptýlí a jde to,nevidim důvod psa zvykat na ohňostroj,když je jednou dvakrát za rok, podle mě je přirozený že se toho bojí a snad člověk aspoň s polovinou mozku ho nepůjde venčit na volno v 23:55, aby mu pes při prvních výstřelech prchnul do lesů a pokud se bojí extrémně, patologicky pak jedině léky od veta, ně nějaký pokusy s lidskýma lékama....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 09:55
- Nahlásit
Prostě musíme mít navrch. Tak manipulujeme, někdo bičem, někdo klikrem... A ono to více méně funguje, ale už tohle samo o sobě je arogantní jak prase...
A domnívám se, že podpořit a podržet psa, lze i bez zjevný aroganc
hezky vystiženo
Fifi
Takovyho psa by slehlo, nebo by presel do stresu a pak ho slehlo, nebo by proste tise protrpel arogantni chovani svyho panicka na voditku s utazenym obojkem, protoze by nemel jinou volbu.
přesně.
Benda
ještě jsem si vzpomněla na svou kolegyni - má psa z útulku - čím si pes prošel, houby pochopitelně člověk ví. Nicméně to je fuck, důležitý je, že pes přišel s hrůzou z lidí a velmi těžkou panikou z petard a bouřek. Už ho nějaký ten rok mají. Kolegyně se psem cíleně pracuje, co se týče lidí, obrousila ho (pozvolným obrušováním, jízdou MHD, návštěvou toho václaváku....) myslím dost dobře. ale petardy a bouřka jsou prostě něco jinýho. Taky na tom pracuje, ale nemyslím, že to klapne tak, jako to klaplo u lidí, kde ten pes získal jistotu. Bouřku už jakž takž zvládá, petardy prostě ne. Neutíká už (stejně jako Maruška od Gerdy) panicky pryč - právě proto, že má podporu od paničky, ale bojí se hodně pořád. A myslím, že nikdy to nebude takový jako třeba u mýho psa, který je na to zvyklý od malička, nestalo se mu zaplaťpánbůh zatím nic takovýho jako mýmu prvnímu psovi. A zrovna ty BAchovky jim pomáhají, aby se s tím pes lépe srovnal, fungují jim dobře a pes nemusí být v té strašlivé panice.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 10:09
- Nahlásit
Sízra MilanováDáváte psům lexaurin?!.
nikdo ho tu psum nedava, to sem se jen ptala. sem ani nevedela, ze je to uz antidepresivum, ale asi kdyz to ma uklidnovat, tak je to asi logicky. moc se v techle vecech nevyznam.
muj dotaz vznikl na zaklade toho, ze kdyz pes muze mit treba lidsky atb nebo prasky na stitnou zlazu a tak, tak jestli by to bylo nahraditelny i v tomhle pripade. Rozhodne tu myslim nikdo nic nedava psovi jen tak
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 12:54
- Nahlásit
cernej caj
sem ani nevedela, ze je to uz antidepresivum
Není, je to anxiolytikum (tj. proti té úzkosti na uklidnění). A s těmahle věcma opatrně i u člověka teda.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 13:50 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit
cernej caj
sízra
Za to můžu já..su natvrdlé a pochopila jsem to blbě
Ad. Benda myslím, že je tady jeden zásadní uzlík a to je slovo " arogance"- podle mého si pod tím každej představuje trochu něco jinýho. Za mě bych ho nahradila spíše slovem sebejistota či sebedůvěra...tj. já vím, že se nic neděje a že to vyřeším a mohu se tak podivovat, že se někdo takové "pikačoviny bojí". Co se týká míry vystavení podnětu- podle mého hraje roli to, jestli mám prostředek,jak zvíře z tý paniky dostat- nenechat ho v ní.Vystavení podnětu podle mého funguje pozitivně pouze,když to zvíře zkončí ve stavu klidu,ne paniky. Tj. bu´d ho to zaplaví jen tak, že dojde postupně k adaptaci ( je to mechanismus,kterej se používá i u lidí při práci s fobií) nebo ho dostanu z paniky jiným podnětem a zvíře zjistí, že může bejt u podnětu i bez ní. Blbě , strašně blbě se to píše. Zkusím příklad- pobila se nám plnokrevná kobyla při sedlání- blbě a strašně- šití, odřeniny, fakt peklo. Následekm toho s e pokaždý,když bylo na ní dané sedlo ( tj. podnět spojený s bolestí) dostávala do flashbacků- tj. panika, ztráta vnímání okolí- pobíhání po boxu, s tím,že jí bylo jedno, zda zraní sebe nebo druhé. Pouhé navykání by nepomohlo- ta panika a ztráta spojení s realitou byla fakt velká- pomohl až podnět, kterej jí vracel z paniky do reality- paradoxně pouhý štípnutí za kůži. V okamžik paniky jí tenhle podnět probral- bylo to vidět i na oku- najednou si uvědomila,kde je, co se děje okolo ní, kdo je vedle ní a co se děje. Postupně se takhle podařilo jí přivykat a znecitlivět, ež jed neska v pohodě. Základem byla sebejistota a klid- kdybych šla do jakékoliv vlastní paniky nebo trestu, tak nejspíš zabije mě i sebe. Někdo by to mohl vidět i jako " aroganci", protže jsem odmítala její pohled, že je z čeho panikařit. Za mě byl ale základ ten prostředek,kterým jsem jí zastavila paniku a umožnila adaptaci. Nevím, zda je to srozumitelný, ale tohle je podle mýho hlavní faktor u přivykáni- nenchat zvíře zkončit v panice, ale vždy v klidu- jinak se posun neděje, jen se potvrdí důvod, že je proč panikařit
|
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 14:08
- Nahlásit
Hyena
Zákaldem byla sebejistota a klid- kdybych šla do jakékoliv paniky nebo trestu, tak nejspíš zabije mě i sebe. Někdo by to mohl vidět i jako " aroganci", protže jsem odmítala její pohled, že je z čeho panikařit. Za mě byl ale základ ten prostředek,kterým sjem jí zastavila paniku. Nevím, zda je to srozumitelný, ale tohle je podelmýho halvní faktro u přivykáni- nenchat zvíře zkončit v panice, ale vždy v klidu
"Sebejistota a klid" se nerovná "arogance"... A na tom, že se člověk se zvířetem neztotožní v panice a vyšilování, a tím ho podrží, přeci není lautr nic arogantního.
Arogantní z mého pohledu je třeba hrubej výsměch, opovržení a psychický vydeptávání... (Není to tak dlouho, co bylo toto chování k panikařícímu psovi některými výcvikáři doporučováno...)
Nejspíš se tu ale dohaduju o slovíčka, přitom to myslíme podobně...
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 14:14
- Nahlásit
Nejspíš se tu ale dohaduju o slovíčka, přitom to myslíme podobně...
JJ, to je přesně, co si myslím, že se děje...on ale právě ten výsměch a "suverení údiv", co dělá zagorku může hodně pomoct, ale s pochopením, ne s cílem vydeptat...ale to je přesně o těch slovíčkách....
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 14:51
- Nahlásit
kdyz sme byli se psem, co ma strachovou agresi na psim vykendu, tak sme dostali od hlavniho vycvikare pokyn chodit okolo chumlu psu pri trenovani chuze u nohy mezi ostatnimi. Popurna vycvikarka nas videla, ze sme mimo tak mi vytrhla psa a vytahla ho natvrdo do chumlu. Pes z toho magoril jak neco. Tohle chapu pod pojmem agresivniho pristupu. V pravym slova smyslu ty agrese. Psovi to rozhodne nepomohlo, ale kdyz sme chvili s jinym psem, tak si zvykne, zklidni a je schopnej se k nemu pribl4zit tak na metr a ignorovat ho. Tohle beru jako tu pozitivni jakoze agresi, o ktere mluvite vy. Ackoli je fakt, ze ja stresar su na takovyhle situace k nicemu a klidnej muz ma vetsi silu tomu psu tu podporu dat, coz je pro me dobry, ze to vim, ale blby ze s mym stresem neumim pracovat ale ty bachovky by mohli pomoct jak psu, tak me ze bych mohla byt vic v klidu s vedomim, ze je to lepsi a ja podvedomne nemam cekat projev ty agrese...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 15:23
- Nahlásit
Já nevim, ale jak chcete psa co se bojí ohňostroje na ten ohňostroj zvykat....jedině podle mě jde mírnit ten strach třeba ty kapky rozptýlení atd. ale asi nepovedu psa k pyrotechnikovi,kterej dělá ohňostroj aby mu ty rány vypálil u hlavy, aby ten strach byl menší hlavní je ho nevenči na volno a nejlíp nechidt ven když to bouchá, nevim proč by pes měl být nebojsa co se nesmí nikdy ničeho bát, pochopim to u toho koně když se bojí sedla,to je problém je třeba to řešit...já mám třeba taky nepříjemný pocity z bouchání ohňostroje je mi to nepříjemný, prostě jsou věci ze kterých pes podle mě může mít strach a je třeba tojenom přijmout a zajistit mu bezpečí....a ten výsměch jak popisuje třeba Desenský, to je super kravina, podle mě to ani pes nemůže vnímat, pokud to není spojený s nějakym řvanim nebo něčim podobnym...neveřim tomu,že pes je schopen vnímat ironii třeba ve smíchu...podle mě vnímá jestli je člověk v pohodě nebo smutnej či naštvanej, ale tohle ne.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 15:31
- Nahlásit
Sízra Milanová
jak chcete psa co se bojí ohňostroje na ten ohňostroj zvykat
To je právě ono, tohle prostě není ten případ, který v úvodu zmínil Benda - rozhodně toho psa nepotáhne nikdo se zdravým rozumem někam k fakanům s petardami. Leda tak pouštět nahrávky ohňostrojů, nebo v mém případě i bouřky. Ale ten pes není blbej, pozná, co je nahrávka a co je blížící se bouřka. Jde jen o to, že ten zvuk v něm nevyvolá to "zatmění", bude na ten zvuk "zvyklejší" než byl. Já nepotřebuju psa nebojsu (i když je to super, jednoho mám a je to diametrální rozdíl, ten pocit, že se nic nestane, že neuteče). Potřebuju, aby ve chvíli, kdy např. v dáli zahřmí, střelí myslivec, bouchne petarda atd. psice zareagovala na přivolání a neutekla mi někam do neznáma. Jenže veškerá desenzibilizace jde jak známo do pytle, pokud se objeví podnět silnější. Což je ten podělanej Silvestr...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 15:34
- Nahlásit
corgi
Potřebuju, aby ve chvíli, kdy např. v dáli zahřmí, střelí myslivec, bouchne petarda atd. psice zareagovala na přivolání a neutekla mi někam do neznáma. Jenže veškerá desenzibilizace jde jak známo do pytle, pokud se objeví podnět silnější
tak to jo, to je jasný....to je dost těžký nenásilně dosáhnout, třeba ta střelba v lese to člověk nijak neovlivní a dopředu neví....
|
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 15:40 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Sízra Milanová
..neveřim tomu,že pes je schopen vnímat ironii třeba ve smíchu...podle mě vnímá jestli je člověk v pohodě nebo smutnej či naštvanej, ale tohle ne.
Jemnou ironii asi ne, i když ruku do vohně bych za to úplně nedala... , ale opovržení a zlej smích, podle mne, dost psů pochopí... Psa lze jen verbálně a bez řvaní psychicky zdeptat...
Stejně tak pes pochopí, že si z něj láskyplně dělám trošku srandu... Nepřebere si to se všema nuancema, ale vnímá to jako uklidňující přátelské chvání...
S ohňostrojema nevím... ale třeba tu šílenou reakci na zvuk výstřelu, jakou měla nedávno Žofka, si myslím půjde pomalým a trpělivým způsobem časem obrušovat, aspoň tak, aby jí jen vadil, a ne aby ztuhla děsem...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 15:47
- Nahlásit
Sízra Milanová
jak chcete psa co se bojí ohňostroje na ten ohňostroj zvykat
Napadá mě jedině nakoupit děsné hafo ohňostrojů a domluvit se s kamarádem, ať je odpaluje někde dva kilometry daleko (nebo tři, prostě aby pes ještě neměl reakci). A velmi postupně se k nim blížit. Ovšem neumím si to představit finančně, střílet petardy desítky minut, opakovaně...:-/
|
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 16:09 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
corgi
Jěště k těm bachovkám... na výše zmíněný problémy si myslím, že by byla dobrá tahle kombinace:
1) Kejklířka skvrnitá
- strach z identifikovatelných věcí
2) Devaterník penízkový
- pocit bezmoci, panika, třes, tuhnutí hrůzou, naprostej děs
3) Snědek okoličnatý
- šokové stavy (petardy, dělbuchy..), trauma...
Případně jěště:
4) Slíva třešňová
- pokud psa chytá ámok, hysterčí, ničí zařízení a kouše kolem sebe atd
Buď klasicky po kapkách nebo i namazat na dásně, nos, spánky...
Devaterník, Snědek a Slíva jsou v Krizových kapkách, ale Kejklířka ne, a ta je myslím v tomto případě hodně důležitá...
EDIT: jěště jsem se koukla do knih, Slívu bych přidala taky kvůli vnitřnímu napětí, nemusí se jednat o extrémní stavy popsané výše...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 16:17
- Nahlásit
Benda
Pokud tohle jsi schopna vazne napsat tak ti do ruky patri jen a pouze plysovy pes.
Fakt? Ale jdi ty brepto.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 16:19
- Nahlásit
Sízra Milanová
je třeba to řešit...já mám třeba taky nepříjemný pocity z bouchání ohňostroje je mi to nepříjemný, prostě jsou věci ze kterých pes podle mě může mít strach
může, proč by nemohl, jen jde o to - schůdnou cestou - mu navodit situaci, kdy z toho nebude propadat smrtelný a jemu i nebezpečný panice. Nikdy -aspoň já to teda jako lajka tvrdím- se nestane to, že by se dokázal doopravdy přestat bát, ale nebude v tak šílený panice, která jemu samotnýmu ubližuje a může ublížit mnohem víc /kolikrát se pes v panice opravdu dokáže vyvlíknout z obojku a prchat.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 17:39
- Nahlásit
To je zajímavé, mně přijde, že nám tenkrát ta paní namíchala něco jiného - kejlířka tam byla, devaterník tam asi byl, ale to další ne. A asi nějaký kaštan tam byl. Už přesně nevím, bylo to loni v létě. Namíchala nám to na bouřku a dávala jsem jí to do vody na pití. Ale nepomohlo to - tak teď nevím, jestli nemělo být jiné složení, nebo jiné podávání...
|
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 17:59 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
corgi
Jedlej kaštan
apatie, beznaděj, ztráta energie.... Nakop mou starou Toničku , ale asi bych ho na výše popsané nedávala
Bílej kaštan
nesoustředěnost, roztěkanost, nutkavý chování
Červenej kaštan
pro úzkostný žárlivý majetnický závisláky, kteří mají sklon pořád svýho člověka opečovávat, chránit apod. (ve stručnosti)...
Jinak podávat se můžou kapky v podstatě jakkoli. Rovnou do pusy, nakapat do vody, na sušenku, nastříkat na psa...
V akutních stavech se právě doporučuje buď kapky přímo do pusy a/nebo natřít nos, dásně, spánky...
Jinak se většinou doporučuje použít maximálně 6 esencí. Spíš ale raději míň, např. 4, a řešit případné problémy postupně od těch nejakutnějších...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 18:07
- Nahlásit
Jemnou ironii asi ne, i když ruku do vohně bych za to úplně nedala... , ale opovržení a zlej smích, podle mne, dost psů pochopí
podle mě pochopí tu nepřátelskou atmosféru,ale zlej výsměch jakože se bude stydět a připadat si trapně si myslim že fakt ne...prostě bude cítit,že to zlé v tom tónu hlasu.
|
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 18:16
- Nahlásit
Sízra Milanová
podle mě pochopí tu nepřátelskou atmosféru,ale zlej výsměch jakože se bude stydět a připadat si trapně si myslim že fakt ne...prostě bude cítit,že to zlé v tom tónu hlasu.
Asi to tak nějak bude, ale kdo ví...?
To mi připomělo, před pár lety běžel výbornej dokument - Proč se psi smějí a šimpanzi pláčou
Jsou to 2 díly (oba jsou na Ulož.to)
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 18:21
- Nahlásit
Asi to tak nějak bude, ale kdo ví...?
tak jasně, nikdy to nebudeme vědět jistě co si vlastně myslí...ale stud mi přijde jen lidská vlastnost, zvířata kálí atd je jim jedno,že je někdo vidí, nestydí se jak vypadají apod. to je vypěstované chování kulturou,stejně jako ironie, ale emoce a smutky a strachy to samozřejmě...to je jasný,to mají taky o tom už snad nikdo nepochybuje nebo že mají nějaký chování vypěstovaný díky nám...to určitě jo,ale pořád si myslim, že jsou určitý hranice toho co poberou....jinak by nás už dávno zakousli a ujali se vlády
|
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 18:32
- Nahlásit
Sízra Milanová
ale stud mi přijde jen lidská vlastnost, zvířata kálí atd je jim jedno,že je někdo vidí
Asi jo... ale.. , když k nám Žofka přišla, počůrávala se (pokastrační inkont., i když je malinká..).
Vím jistě, že máma jí za to nenadávala.
Když se mi podruhý během spánku počůrala do postele, jen jsem si potichu povzdychla, něco jako ááách jóó... Žofka jak raneček neštěstí seskočila z postele, bradou drncala o podlahu, ocas pod břichem a tvářila se, že jde zhynout do houští... Samozřejmě nevím jistě, co se jí honilo hlavou, ale připomínalo to stud...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 13 Pro 2012 18:44
- Nahlásit
Samozřejmě nevím jistě, co se jí honilo hlavou, ale připomínalo to stud...
já mám stejnej pocit jako ty z toho studu, taky si myslím, že pes tuto "emoci" pociťuje a vyjdařuje, protože mám též zkušenost a připadalo mi to jak lidsky řečeno stud, či pocit provinění či jak to nazvat. Vypozorovala jsem to i u těch situací s počúráním se a nejenom při tom. Vlastně jsem tak nějak "lítostivě" zkonstatovala stav a hodila smutnej pohled k psovi a jeho reakce byla jako u člověka - takhle bych to přirovnala, prostě smutný očka na druhé straně a takovej ten specifickej výraz
|