| Autor |
Zpráva |
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 19:36
- Nahlásit
A máme tu opět oblíbenou část roku, kdy blbečkové s bouchátky obchází městem.
Je tu někdo, kdo má zkušenosti se Zylkéne naordinovaným na strach z petard?
Plánuju letos nasadit protibouřkovou vestičku a místo v obýváku Bětku ubytovat na chodbě (loni z toho stresu tak prděla, že jsme tu měli biologickou válku), ale ráda bych jí ještě přilepšila něčím dalším, pokud možno přírodním.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 19:54
- Nahlásit
já ti neporadím, ale jednu zkušenost ti řeknu...fenka BŠO má odjakživa panické rekce na petardy a ohňostroje a přenesla to i na AUO - Eninku. Zkoušela jsem cca tři různý druhy "uklidňováků" a to i od veta a i cosi přítodního (názvy už fakt nevím) a jedinej výsledek byl ten, že pes byl oblblej a stejně reagovala (reagovaly) stresově, i mi přišlo, že ještě hůř než bez preparátů. Bydlím v místě, kde celoročně tak min. 2 x do týdne tu nějací kreténi dělají ohňostroje a házej petrady a celej prosinec a ještě leden to dělají každodenně (opravdu nepřeháním) a já to řeším tak, že při jejich "amoku" otevřu dveře ven, jdu ven, ony v hrůze, aby nezůstaly (feny) samy jdou za mnou taky ven, já dělám jakože o nic nejde a ať to neřešej, ony se proběhnou a letěj zpátky dom, pak zavřu, pustím nahlas telku a čekám, až to ty individua přestane bavit. Vím, že jsi psala o situaci, kdy jsi s psama venku mimo domov, já je tady v blízkém okolí z těchto důvodů nepouštím navolno a jsem stále "ve střehu", kdyby náhodou střelba začala, ale jak říkám, tady u nás je to enormě šílený, až neuvěřitelný po celej rok.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 20:02
- Nahlásit
corgi
protibouřkovou vestičku
co to je????
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 20:05
- Nahlásit
Cool down
Krizové kapky
Aromaterapeutický olej proti strachu a úzkosti
Homeopatikum Sedatif
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 20:10
- Nahlásit
už jsem to našla...největší drsňárna byla sedalin a ta nejlehčí Serene-um - na údajně agresi, separační úzkost, fobie a strach z ohnostrojů - to mi dovezla dr. Žertová a vůbec to na nic nebylo.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 20:19
- Nahlásit
Nezabral zylkene, krizové kapky ani cool down
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 21:03
- Nahlásit
davidkova renata
co to je????
Už jsem to tu někde probírala v samostatném tématu.
http://www.thundershirt.com/
Kupodivu navzdory mému nevěření docela podstatně zafungovala - na bouřky teda, na petardy nevím.
Phytovet bereme, popravdě řečeno se mi zdá, že je po něm vždycky spíš nabuzená než zklidněná. Bachovky dávám, když se venku něčeho lekne, většinou tak třetí dávka trochu zabere. Měli jsme i na míru proti bouřce, nic. I homeopatika na míru, nic.
makrel
Nezabral zylkene, krizové kapky ani cool down
To mě moc nepotěšilo teda...
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 21:32
- Nahlásit
corgi
tohle je potreba modernich kynologu jak resit sve psy bez prace ? Chces nadopovat psa aby byl hodny a ty si mela klid ? Jsi natolik hodna ze nechces sveho psa stresovat primym kontaktem s problem ? Nechci byt neprijemny ale tohle nechapu
Pokud se pes neceho boji myslim ze nejlepsi je ho vzit klidne i nasilne ke zdroji strachu s byt u toho tvrdy a treba i zly jen proto mu ukazat ze to ceho se boji neni duvod se bat.
Jenze tohle chce trochu arogance k vlastnimu psu )
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 21:53
- Nahlásit
Benda
To by mě zajímalo, kolik psů s panickým strachem se touhle metodou naučilo nebát se petard a bouřky...
Kdo mě tu zná, tak ví, že dotyčného psa rozhodně nechci dopovat, a že s ním už rok a půl velmi úspěšně pracuju. Kdo nezná, nechť odpoví na dotaz ohledně produktu Zylkéne.
|
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 21:59 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Benda
Pokud se pes neceho boji myslim ze nejlepsi je ho vzit klidne i nasilne ke zdroji strachu s byt u toho tvrdy a treba i zly jen proto mu ukazat ze to ceho se boji neni duvod se bat.
No, myslím, že tohle není univerzální metoda, jak zbavit psa strachu...
Z důsledky podobné výchovy, kterou jí poskytl předešlý majitel, bojuju u Žofky do dneška.
Odnesla si z toho mimo jiné poškozenej hrtan z hrubýho vycukávání nebo vyvěšování, averzi k vodě (fox!) a šílenou hrůzu ze střelby nebo ze zvuku, který je střelbě podobný.
Včera jsem omylem sklapla plastovou past na myši, dělá to zvuk, podobný výstřelu.
Žofka nešílela, neštěkala, ale zhroutila se do sebe. Celá se schoulila, třásla se, koukala na mě vytřeštěně a když jsem k ní natáhla ruku, vyděsila se eště víc...
Najednou jako by mi někdo vyměnil psa. Z tý drzý, paličatý a vysmátý holčice, která ví, že se něco nesmí - ale jenom když se někdo kouká , najednou byla zadupaná zlomená troska s šílenou reakcí na nápřah... strašně se mě bála...
Dneska už je to lepší, ale furt to není ona...
Jinak petard, bouřky a tak, se nebojí... Nebojí se kanců (což mě děsí) ani velkejch psů...
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 22:31
- Nahlásit
corgi
To by mě zajímalo, kolik psů s panickým strachem se touhle metodou naučilo nebát se petard a bouřky...
ja opravdu nevim jak ti to presne napsat.Muj pes Benda se nedavno bal nevim proc balounku ktery poletoval na trave. Nekolikrat jsem se ho zeptal co blbne ( ta otazka slovni mela prenest na nej muj nadhled nad tou situaci a prenest na nej pohodu) to se nepovedlo a stale se bal takze jsem ho doslova dovlekl k tomu balounku a v necele minute pochopil ze se nema ceho bat a jeden BUBAK z jeho zivota zmizel to je to co chci sdelit.
Jeste bych rad rekl jednu vec: BYT NA PSA TVRDY NEZNAMENA HO MLATIT ANI SKRTIT NEBO JINAK SIKANOVAT
|
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 22:36 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
corgi
Jěště jsem se koukla na stránky Zylkene...
A vypíchnu odstavec, kterej mě zaujal:
....doporučujeme podávat Zylkène® minimálně 1-2 dny před očekávanou událostí.
Při dlouhodobých potížích se stresem by se měl Zylkène® podávat nejprve po dobu 1 - 2 měsíců nebo i déle, pokud je to možné. Celoživotní užívání je možné...
Takže stejně jako u jiných uklidňováků tam asi může dojít k paradoxní reakci, kdy podání nějakýho sedativa už vystresovanýmu psovi má za účinek, že pes začne šílet eště víc, místo, aby se uklidnil.
Jestli je tohle taky u homeopatik a bylin nevím, ale je to možný...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2012 23:08 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Benda
Muj pes Benda se nedavno bal nevim proc balounku ktery poletoval na trave.
Myslím, že pes, který tak trošku blbne kvůli balónku, igelitovýmu sáčku nebo sněhulákovi (znám, mám to doma), je něco hooodně jinýho, než pes, který se k smrti bojí třeba ohňostroje. A bojí se tak děsně šíleně, že je schopný skočit i do propasti, jen aby byl od té věci dál. V prvním případě trochu nekompromisnosti a šáhnutí na "bubáka" rozhodně pomůže. V tom druhým ho nějakým nucením do kontaktu akorát ještě víc vypsychuješ, a navíc si na dlouho podkopeš jeho důvěru...
corgi
Kamarádka zkoušela Relaxis i Zylkéne, ne teda na rachejtle, ale na separační úzkost. Efekt nic moc, ale to je asi individuální, někdo s tím prý má dobré zkušenosti. Každopádně to ale psa vůbec neoblbne, funguje úplně normálně. A jsou to přírodní aminokyseliny, které se normálně vyskytují ve stravě, jen koncentrovanější. Takže i pokud to nepomůže, tak to rozhodně nijak neuškodí.
edit pro Bendu: tu separačku nakonec samozřejmě zvládli postupným tréninkem, jen doufala, že jí v tom ty přípravky třeba trošku pomůžou...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 08:00
- Nahlásit
Benda
Myslím, že se psem, který se při příchodu ke mně bál i šneka, se ani nedá nepracovat. Ona je o 1000 % lepší, ale bouřka a petardy, to opravdu není ten případ, kdy lze psa "dotáhnout" ke zdroji. Taky jsem to neznala, pes, kterého mám od štěněte, s klidem přehlédne i rány z děla (není myšleno obrazně). Hipík a Tonička a Rozinka tohle zná, je to přesně takhle, nejde o strach z něčeho divného (jako ten balonek), jde o panickou hrůzu, o strach o život, ten pes je schopný skočit z okna, uškrtit se, nechat se přejet autem - v tu chvíli je zavřený do sebe a nereaguje na nic, ani na fyzickou korekci. To "dopování" má za účel nikoliv psa oblbnout, ale naopak nenechat ho upadnout do stavu, kdy je mimo. Například s tou protibouřkovou vestičkou fena sice je ve stresu, ale je schopná přijmout potravu, reaguje na mě (např. splní povel). To je u takového psa tak velký pokrok, že se mi o tom ani nesnilo.
Jestli je tohle taky u homeopatik a bylin nevím, ale je to možný...
Mně se právě zdá, že to má na ten Phytovet. Ale možná je to opravdu jenom pocit, protože ho začínám podávat v dobách bouřek a to ona většinou hárá = blbne
lamalucni
Efekt nic moc, ale to je asi individuální
No kéž by to zrovna nám individuálně fungovalo...
|
impact
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 08:29
- Nahlásit
Benda
Ty jsi asi nikdy neviděl k smrti vyděšenýho psa.. Můžeš si půjčit thajku a dotáhnout ji k pírku z holuba. Pak tě na chíře budou látat jako starou ponožku.
corgi
Nám pomáhá jediný. Chytit, přimáčknout k sobě a pevně držet. Případně to otoči v agresivitu - zabij ho hajzla. V čemž mi statečně pomáhají ostatní psi. Na tobolky a oleje a podobné neveřím..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 08:37 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Benda
asi si řekneš, že se na Tebe slítlo hejno, co? samá baba a všechny mají opačnej názor než Ty.. - jenže ono nejde paušalizovat. každej jedinec je jinej, má jinou nervovou soustavu. Nicméně zrovna petardy a střelba dokážou i se psem s pevnou nervovou soustavou slušně zacvičit. Můj první pes byl pes, co ho nerozházelo naprosto nic. Teriér no. Ovšem v momentě kdy mu parchanti hodili přímo pod hlavu dělobuchy došlo v tomto směru k zásadnímu obratu a dělat s tím nic moc bohužel nešlo. neochodil se. Nebál se bouřky, nicméně petardy ho rozebraly na prvočinitele a já se mohla přeskočit a zlepšil se až když mu na stáří odcházel sluch. Corgi osobně neznám, ale nemyslím, že by se psy nedělala nic a o psech nevěděla nic, takže předpokládám, že se psem na tom nějak pracuje a jde asi o to psa dokázat nějak zklidnit - prozatím - v momentech, kdy je totál na hadry
já to vidím tak jak to napsala
lamalucni
neboli
Myslím, že pes, který tak trošku blbne kvůli balónku, igelitovýmu sáčku nebo sněhulákovi (znám, mám to doma), je něco hooodně jinýho, než pes, který se k smrti bojí třeba ohňostroje. A bojí se tak děsně šíleně, že je schopný skočit i do propasti, jen aby byl od té věci dál. V prvním případě trochu nekompromisnosti a šáhnutí na "bubáka" rozhodně pomůže. V tom druhým ho nějakým nucením do kontaktu akorát ještě víc vypsychuješ, a navíc si na dlouho podkopeš jeho důvěru...
edit - čímž pochopitelně nemám na mysli psa dopovat a nic dál nedělat, ale postupovat citlivě s ohledem na konkrétního jedince tak, aby se dokázal postupně ochodit. Nicméně nemyslím si, že ten strach v tom psu nezůstane - bude tam, jen se naučí.
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 09:30 - Změnil/a: Hyena
- Nahlásit
No mě osobně překvapuje, kolik lidí řeší tradičně strachy zvířat těsně před silvestrem aniž by se pokusilo ta zvířata v mezidobí nějakým způsobem navyknout či alespoň částečně otužit. (a to te´d Corgi není mířeno cíleně na tebe).Rozumím tomu, jak to Benda myslel, i když takhle psaný to fakt může vyvolávat různé asociace.... ale přitáhnout psa ke zdroji nebezpečí fakt může být řešení, ale člověk u toho musí uhlídat míru,a by se to nedělo s trestáním ( vycukávání apod.) a aby to byl v míře,kdy ten pes ve stresu nezůstane tak, jak to psala Hipíkatá. Každopádně bacha na medikace tipu sedalin, to že je zvíře zevně klidné a zpajcované ještě neznamená, že je klidné i uvnitř. kamarádka takhle vyzkoušela sedalin,když nemohla před zkouškou usnout- říkala, bže pocit,kdy všechno slyší a cítí, ale nemůže hnout ani malíkem u nohy už by znovu zažít nechtěla. Spíš bych sáhla po homeopatikách- někteří vetové je umí sestavit i přímo na míru danému psovi.To mi přijde pro zvíře s komplikovanou životní historií a velkou tendencí ke strachům asi nejlepší. na jednoho, co mám ověřeného mohu poslat kontakt.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 09:39
- Nahlásit
Hyena
kolik lidí řeší tradičně strachy zvířat těsně před silvestrem
No jo, ono je to třeba během roku vůbec netrápí, prostě na to zapomenou hned 3. ledna a šlůs. Pes se jim třeba nebojí bouřky, ale opravdu jen těch petard a střelby, ale s tou tak často do styku nepřijdou. Takže si při bláznění na Milkuláše vzpomenou, že se vlastně blíží zas ten Silvestr, a že to bude zas otrava mít toho psa v koupelně apod. V tomhle máme my, co máme problémy s víc věcmi, "výhodu", protože se opravdu nedá zapomenout, že se ten náš pes bojí
Obecně si myslím, že většina běžných veterinářů nabídne většině běžných majitelů spíš sedativa nebo přípravky jako Calming, Zylkéne, D.A.P., než aby jim sáhodlouze vysvětlovala a nabízela desenzibilizační nahrávky a jánevímco. A běžný "pejskař" si ten prášek koupí, protože je to samozřejmě nesrovnatelně rychlejší a pohodlnější.
K tomu Sedalinu a sedativům obecně - je to přesně tak, jak popisuješ, pes všechno vnímá, ale nemůže nic dělat, tudíž se často po téhle zkušenosti propadne do ještě horšího stavu, než ve kterém byl předtím.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 09:40 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Hyena
Sedalin určitě ne.
Ten Relaxis, Zylkéne a spol. právě psa neoblbnou a neutlumí, ale měly by pomoct vyladit jeho emocionální reakci, aby se nedostal do takové paniky. A pak se s ním dá i líp pracovat. Teda pokud zaberou...
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 09:40
- Nahlásit
Hyena
No mě osobně překvapuje, kolik lidí řeší tradičně strachy zvířat těsně před silvestrem aniž by se pokusilo ta zvířata v mezidobí nějakým způsobem navyknout či alespoň částečně otužit.
myslím, že u některých psů to fakt prostě nejde.... měla jsem NO, absolutně užasný pes, nebál se bouřky, kdyby vedle něj spadl kus železa, nehnulo by to s ním, ale reakce na střelbu a petardy u něj byla naprosto hrozná.... přitom jsme cvičák měli blízko střelnice a v momentě kdy se začlo střílet byl naprosto nepoužitelnej. zkoušela jsem ho zvykat jak to šlo dokonce jsem střelbu nahrála i na kazetu a pouštěla mu to doma aby si lépe zvykl, ale bylo to k ničemu.... prostě jakmile uslyšel střelbu, sesypal se a nereagoval vůbec na nic... a třebaže jsem s ním pracovala od mala nezvykl si až do své smrti......
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 09:48
- Nahlásit
Hyena
někteří vetové je umí sestavit i přímo na míru danému psovi.To mi přijde pro zvíře s komplikovanou životní historií a velkou tendencí ke strachům asi nejlepší.
máš pravdu přecedo
i alespoň částečně otužit
no protože to asi lidi takový ty běžný pejskaře -zpravidla vůbec nenapadne, netuší.
ale přitáhnout psa ke zdroji nebezpečí fakt může být řešení,
může, ale taky nemusí, fakt záleží zase na jednotlivci. A jsou psi, kteří to v sobě mají ku*va hodně, hodně zažraný. Moje kolegyně má útulkáče, poctivě se se psem snaží pracovat, ochodit ho. Má už ho pár let, je to lepší - i díky těm Bachovkám, nicméně v tom psu to prostě zůstalo. Zatímco strach z lidí se jí ochodit podařilo (cestování MHD, návštěvy Václaváku plnýho lidí.... atd), tak tady to v tom psu prostě je natvrdo zažraný. A on je přesně ten typ o kterém tu holky píšou, byl schopen se oběsit, zabít jak ho panika dostávala.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 12:32
- Nahlásit
muzu se zeptat, kdyz tu tak mate prehled o tech lecich, ja dostala lexaurin a jako na me to rozhodne pusobi pozitivne, jestli to se treba taky muze psum dat?
(jako nechci svym psum), ale tak jako informace taky dobry... jako vim, ze je to primarne asi pro lidi, ale u psu by v tom snad krome davkovani a ceny mezi lidskyma byt moc nemel, ne?
|
Hyena
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 13:57
- Nahlásit
cernej caj
hele, já bych to psovi nedávala, ono i u lidí by to mělo být jen jako "krizová záležitost" na dobu akutního stresu nebo zátěže. To že se praktici houfně předepisujou je druhá věc. Nejsem vet, ale myslím, ale myslím, že může být dost rozdíl ve vstřebávání účinné látky a působení na organismus celkově. Asi bych fakt sáhla po něčem pro psi cíleně a spíš z alternativních záležitostí, jak jsou třeba bachovky.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 14:10
- Nahlásit
Hyena
to byl spis jen informativni dotaz. Taky to mam jen na konkretni potize v pripade nejvyssi nouze, (myslim si i, jak pises, ze se to predepisuje nekde i houfne, ze to pak snad ani nemuze uz fungovat, kdyz ten ucinek potrebujes, ne? ) ale spis me to napadlo ze zvedavosti, kdyz se hodne lidskych leku dava klidne i psum. prave po fyziologicke strance tomu vubec nerozumim, tak se ptam.
Jinak na ty bachovky se zkusim podivat, to by i pro lidi mohlo byt uzitecne
|
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 19:56 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
cernej caj
ty bachovky se zkusim podivat
No, nám fungujou... Existuje 38 různých květových esencí. 39. je směs "Krizové kapky".
Je ale třeba, pokud si směs z jednotlivých esencí necháš namíchat, přesně definovat problém a popsat chování psa:
Např. strach z bouřky
Druh strachu = strach ze známé věci
Reakce psa:
- šílí, štěká, hysterčí, demoluje... nebo
- ztuhne hrůzou
nebo...
Podle různých problémů se namíchá směs různých esencí na míru. Kapky se podávají většinou 4x denně.
U mých psů začaly fungovat brzy, většinou už druhý den... Ale je lepší počítat s delší dobou... Dávat by se měly podle stavu cca 14 dní až třeba 2 měsíce, aby se dlouhodobě ovlivnila rovnováha.
Speciální směs bachovek tedy není na jednorázové použití.
Výjimku činí tzv. "Krizové kapky", které se nárazově dávají v případě šoku, zranění, bouračky atd...
EDIT: určitě to nemusím psát, ale i když si stojím za tím, že nám Bachovy esence hodně pomohly a pomáhají, nejsou samospasitelný a je třeba se psem pracovat...
A nefungujou také proti základním instinktům psa, např. ze psa - lovce neudělají beránka... , ale ovlivní např. strach, agresivitu, hysteráky, paniku, nesoustředěnost, žárlivost, atd...
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 21:44
- Nahlásit
impact
Můžeš si půjčit thajku a dotáhnout ji k pírku z holuba. Pak tě na chíře budou látat jako starou ponožku
myslim ze vazne NE a jestli ano tak to neni jen o strachu z petard. ´Pokud tohle jsi schopna vazne napsat tak ti do ruky patri jen a pouze plysovy pes.
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 21:47
- Nahlásit
impact
Pak tě na chíře budou látat jako starou ponožku
to jej budou stejně, až Sízra najde jeho zdejší angažmá
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 21:50
- Nahlásit
PetraK
asi si řekneš, že se na Tebe slítlo hejno, co?
|Petro kazdy rozumny clovek uvazuje á treba moje uvaha je takova jaka je moje zkusenost a jde o to ze mam jednoho psa bigla. Potom mam dalsi zkusenost a to dohŕomady mi dava mnoho dalsich zkusenosti )))
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 21:57
- Nahlásit
Hyena
myslim ze ty to chapes. stejne tak myslim ze bez urcite arogance neni mozne psa pdporit a podrzet
|
Benda
Člen |
# Zasláno: 12 Pro 2012 22:00
- Nahlásit
Eninka
to jej budou stejně, až Sízra najde jeho zdejší angažmá
Sizru mam rad je to moje pritelkyne a nas vztah neni predmetem jakekoliv diskuze na cz-pes.cz ............ budu rad kdyz to budes akceptovat dekuji,
|