| Autor |
Zpráva |
Atika
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 14:41
- Nahlásit
handula
Můj 15ti letý knírač trpí na bolesti zad (po bouračce z dřívějška). občas ho to chytne dost silně, jen nahrbeně stojí a klepe se a vet mi řekl, abych (když nemám nic po ruce - rymadil apod.) dala jako první pomoc kapky Algifen. Prej se to může i současně při jiných lékách na bolest (na rychlejší zabrání), s ničím se to netříská a zabere to do 15 minut. Tak teď doma pořád jedny mám jako železnou rezervu. Jinak jsou taky na přepis, ale můžeš si o ně říct obvoďákovi jako na bolest hlavy.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 15:19
- Nahlásit
Vlčáčková
Nejen na psí, i na lidský a stejně to lidi berou v hojném počtu a teda já osobně neznám nikoho, kdo by z toho nějaký žaludeční komplikace měl. Tak si myslím že to sem tam podat psovi žádnou paseku taky nenadělá.
Rimadyl zase ničí ledviny a játra, on si ten pes nevybere, o tom nám vet před 20 lety říkal, že se smí kvůli ledvinám dávat psovi nepřetržitě jen 14 dní, pak musí být několikaměsíční přestávka.
Všechno jsou to dryáky, ale co naděláš, pořád lepší než pes v bolestech.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 16:22
- Nahlásit
Maya
presne, jestli se to nesmi davat teda jen kvuli zaludku, tak to je u lidi stejny, lidi s vredama tyhle prasky na bolest taky nesmí. Algifen je taky na predpis, ten jsem taky brala jeden cas.. Tak samozrejme, ze to psovi nehodlam davat kazdou chvili, tohle byla extremni situace... doufam, ze tech bude co nejmin .. i kdyz.. nesmim to zakriknout tedka
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 16:42
- Nahlásit
Maya
vždyť mu dávej co chceš. jde o to, že ibalgin je pro psy absolutně nevhodný a žádnej soudnej veterinář by ti ho neměl doporučit. K jednorázovýmu nouzovýmu požití proč ne, ale kdybych měla mít v lékárničce něco na bolest pro psa, zvolím něco vhodnějšího.
Psi a kočky jsou na porušení sliznic trávicího traktu těmito mnohem náchylnější, stačí jim velmi malá dávka a navíc mají mnohem menší hmotnost. navíc ibuprofen má mnohem menší schopnost tlumit bolest, než jiné veterinární preparáty, přijde mi pošetilý cpát do psa lék, který mu míň pomůže než uškodí. Ale každýho věc.
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 17:07
- Nahlásit
Maya
Ibalginem si kamarádka málem zabila čubinu , taky jí ho dala v dobrý víře-několikrát, ještě v noci jela za mým veterinářem a přijela za 2 minut dvanáct, ten jí teda čubu zac hránil a zároveň dořval, co ji ton apadlo, Ibalgin a Paralen jsou prý nejnebezpečnější lidská analgetika pro psa, asi bych zavolala veterináři kdyby psa něco bolelo i když vím jak na tom je, a poradila se s ním
|
Hipík a Tonička a Rozinka
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 17:49 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit
Maya
Dva veterináři nezávisle na sobě mě varovali, že Ibalgin, Brufen, Ibuprofen atd. jsou pro psy velice nebezpečné.
Jedna z veterinářů je moje kamarádka, prachy ze mě skutečně netahá, už léta s ní konzultuji léčbu mých psů i lidskými preparáty z důvodu financí.
Maky a Trix
K jednorázovýmu nouzovýmu požití proč ne, ale kdybych měla mít v lékárničce něco na bolest pro psa, zvolím něco vhodnějšího.
Ano, ale zcela výjimečně a když není možnost jiné léčby. Před pár lety, kdy měl můj pes absces na prostatě a měl v noci před plánovanou operací velký bolesti břicha, jsem po tel. konzultaci s vetem psovi Ibuprofen podala.
Od té doby mám pro jistotu pro náhlé případy v rezervě i psí analgetika.
|
Maky a Trix
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 18:02
- Nahlásit
dyk to píšu celou dobu
|
Člen |
# Zasláno: 8 Lis 2010 18:10
- Nahlásit
Maky a Trix
dyk to píšu celou dobu
já vím , já to psala hlavně pro Mayu. Tvé jméno jsme tam dala kvůli tomu, že jsem tě citovala, měla jsem to formulovat jinak ...
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 8 Pro 2010 22:00 - Změnil/a: Minnie
- Nahlásit
handula
ahoj, ako sa mavate tam u vas? su nejake pokroky?
|
haji
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2010 04:23
- Nahlásit
handula
..taky se připojujeme k dotazu.Doufám,že je aspon stejně,jestli není líp A jak to dopadlo s kontrolou ,byla ?
|
petra b
Člen |
# Zasláno: 11 Pro 2010 12:25
- Nahlásit
stejně to lidi berou v hojném počtu a teda já osobně neznám nikoho, kdo by z toho nějaký žaludeční komplikace měl. Tak si myslím že to sem tam podat psovi žádnou paseku taky nenadělá.
Rimadyl zase ničí ledviny a játra, on si ten pes nevybere,
Všechno jsou to dryáky, ale co naděláš, pořád lepší než pes v bolestech.
Moje soukr. i prac. zkušenosti jsou takový, že nesteroidní antirevmatika skutečně velmi dráždí žaludeční sliznici a zcela běžně způsobují u psů krvácení do žaludku či střev a to se nemusí vůbec jednat o nějaké delší podávání jako u lidí. Právě kvůli dráždění žaludku se farmaceutickej průmysl snaží vyrobit něco, co ho dráždí co nejmíň, páč je někdy nutno podávat tyto léky dlouhodobě, resp. doživotně.
Osobně mám nejlepší zkušenost s Metacamem v sirupu. Na Rimadyl má můj jeden nynější pes hnusnou alergii, naopak poslední pes užíval Rimadyl po dobu několika let vždy několik týdnů až měsíců a žádný problém mu nezpůsobil, i toto je individuelní, každopádně hum. lék proti bolesti bych neriskovala, nejen proto, že jsem viděla ošklivé případy s ním spojených.
V dnešní době je např. nějakou dobu na trhu lék s postupným uvolňováním, který zvíře užívá jen jednou měsíčně. Neměl by se podávat déle než 5-6 měsíců, ale znám zvíře, které je na něm již přes rok a je v pořádku.
Tak hlavně kéž by vědci vymysleli co nejdříve něco ještě funkčnějšího!!!
|
haji
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2010 05:07
- Nahlásit
handula
ťuk,ťuk.....
|
handula
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2010 10:48
- Nahlásit
Minnie
haji
ahojte holky, dekujeme za optani... lip neni a nebude, s tim jsme se uz smirili...
ted v zime je to masakr, jak se mu to klouze jeste do toho vseho, ja na venceni nemam fyzicky silu, je to narocny, ma preci jenom 35 kg. Takze venci pritel... ma uplne zniceny ruce a zada.. nicmene nejak rapidne se to nezhorsilo, samozrejme trochu to horsi je, ale spis v tom smyslu, ze ty nohy moc pouzivat ani nechce, ted uz vlastne asi sam nestoji... ale nutime ho, cvicime, trikrat denne prochazka, proste aspon nejak ty nohy pouziva.. aby nezakrnely. Nikam na kontrolu nechodime a chodit nebudeme, poslouchat, ze je to na utraceni nebudu a nechci. Ja ho proste v tomhle stavu nedam uspat ani omylem. Je stastnej, neni uplne ochrnutej, takze cura a kadi normalne, vydrzi do prochazky, sice za sebou ty nohy taha, chodi po prednich, ale nic ho neboli, ma svy zajmy, psy i aportky, proste je porad jako driv...jen ty nozicky ho neposlouchaj. Zimu nejak pretrpime a na jare asi poridime vozicek.
A co vy?? Vy urcite mate lepsi zpravy....
|
Holly
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2010 11:27
- Nahlásit
handula
Mrzí mě, že jste nakonec na vyšetření nešli.....třeba by byla šance....k utracení by vás jistě nikdo nenutil. Jen by posoudili stav. Pro nás v Brandýse dokázali zázrak, pes po dvou operacích konečně běhá a dělá všechny věci jako normální pes (třeba se nemohl dřív protáhnout, podrbat, apod...) Bez operace už by nežil. Vám moc držím palce, ať si společného života užíváte ještě hodně dlouho. A přeju krásné vánoce
|
handula
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2010 11:43
- Nahlásit
Holly
jen by posoudili stav? vis moc dobre, ze k posouzeni stavu, musi udelat dukladne vysetreni, vcetne opetovne myelografie..atd... po myelografii se stav jeste zhorsi, coz fakt v teto chvili nepotrebujeme... doslo k odumreni nervu a ty mu nikdo nenahradi... pricina ochrnuti se operaci vyresila... on ochrnutej neni... odumrely mu nervy na levé strane, diky tomu se mu krouti pater a neudrzi stabilitu, to je momentalne cely problem. Na trech veterinach nam rekli, ze bohuzel v teto fazi nam neni pomoci...Kdyby existovalo nejake reseni, byla bych prvni, kdo by to chtel. Ale bouzel ani lidska ani zvireci medicina jeste neni na takovy urovni (ani nikdy nebude), aby dokazala vyresit vsechny problemy...
Taky preji hezke vanoce!
|
Holly
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2010 12:03
- Nahlásit
Myslím to dobře Handulo..... v Brandýse mají CT, s kontrastní látkou to vyjde tak na 4000,- a třeba by věděli co s tím.....jsou fakt dobrý, spolupracujou i s "lidskejma" chirurgama...... Prostě na vás myslím no..... je mi líto, že my běháme a vy ne....
|
bea
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2010 13:33
- Nahlásit
handula
Asi by vyšetření dobré bylo - no ale - do jara vydržíte a s vozíkem se pejsa vyřádí a bude šťastný. Držíme s celou smečkou tlapky a přejeme krásné Vánoce - a hlavně zlepšení.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 17 Pro 2010 13:46
- Nahlásit
Holly
ja vim, ze to myslis dobre...to ja to nemyslim nejak zle...
ono se to da tezko predstavit, kdyz v tom clovek nezije a nevidi to... kdyz nevedi na Jaggy co s tim, tak nevim, ze by vedeli jinde?? na Jaggyne mi jasne rekli, ze pokud se nerozchodi, tak to je konecna. Priznam se, ze jsme ve fazi rezignace, proste jsme smireni, s tim co je.. nadeje jsme si davali a nevyslo to. Investovali jsme cas, penize... nemam spatny svedomi, ze jsem udelala malo... spis uz bylo pozde...
To je dobre, ze vy behate... aspon nekdo.
|
haji
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2010 07:09
- Nahlásit
handula
..tak aspon,že už se to nezhoršuje i když zlepšení by bylo lepší
Přejeme krásné Vánoce a mnoho sil do nového roku.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 20 Pro 2010 10:37
- Nahlásit
haji
no zhorsuje, pomalu a nenapadne, ted uz se vlastne na nohy sam nepostavi vubec...ale je to spis ted svalovy, nez nervovy...
děkuji moc, Vám taky...
|
haji
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2010 04:10
- Nahlásit
handula
chjo...to mi je líto,což tobě je houby platné ale stejně je to divné jak mohl přijít o tolik svalstva,že vůbec nemůže chodit?Než přece atrofuje svalstvo netrvá to tři týdny.Náš má taky klidový režim,takže tolik pohybu kolik měl dřív už v žádném případě a svalstvo mu neatrofuje ,naopak když ho to někdy popadne a zabere na vodáku mám co dělat abych se udržela na nohou
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 21 Pro 2010 11:40
- Nahlásit
handula
my sa mame stale rovnako uz vyse 3 rockov. pomalicky si cupkame, obcas padame na zadok. smatleme az kym sa nam pazuriky nezoderu takmer do krvi, teraz v zime sa k tomu pridal aj zapal vankusikov, resp. toho mäkkeho tkaniva medzi nimi. no s tym ma problemy s prestavkami od casu kedy zacal zas chodit. nie a nie sa toho zbavit. spravi sa mu tam strup, ten sa odlupne, zas mu to krvaca, a tak dokola. uz chodi von v ponozkach lebo to ma strasne. ach jo. zadocek a nozicky mame trosku pochudnute od zaciatku, ale hlavne, ze je to trdlo spokojne a stastne
naozaj, velka skoda, ze sa to u vas takto vyvrbilo. ale uvidis, ze ked budete mat vozicek, tak to bude lepsie a aj jednoduchsie. my sme naseho 14 kg tlka nosili na rukach pol roka von kym nam nedosiel vozicek. s vozickom to je ovela jednoduchsie. clovek uz aj na dlhsie von zajde, aj do blizkeho lesa. a pes je tiez spokojnejsi, ked si moze pochodit aj dalej ako len v blizkosti domu. a pokial mu neunika moc a stolica je to este lepsie. nas ma trochu problemy s tym mocom a kalenim. niekedy mu to proste ujde. ale tak co, utrie sa, operie a ide sa dalej najdolezitejsie je ked vidim aky vie byt rad. ako sa tesi. niekdy ked sa tak na neho zadivam, tak ma dojima aky je to skvely pes..
vela peknych spolocnych chvil som psikom vam zo srdca prajem. az to vsetko vezmete tak ako to je a nepoddate sa tomu
|
handula
Člen |
# Zasláno: 22 Pro 2010 16:46
- Nahlásit
haji
tak ja nevim, jestli prisel o tolik svalstva, zas o tolik ne, nevypada nejak vyhuble, tim ze chodime kazdy den, tak ty svaly tam ma, jenomze se sam na nohou neudrzi, proste ten stav je stejny od operace... diky operaci neni ochrnuty uplne, coz by znamenalo, ze by neudrzel potrebu, vsechno mu funguje dobre, dokaze vydrzet, na prochazkach cilene cura i kadi, vsechno je v poradku v tomto ohledu. Proste vidime to tak, ze mu odumrely nervy, ktere vedou z michy do leve casti nohy, tim padem se mu krouti pater a tim padem se neudrzi na nohou. A prava strana-noha neni tak silna, aby udrzela cely to telo, protoze prave na tu pravou stranu byla vyhrezla ta plotynka. Takze diky operaci nejsme ochrnuty uplne. Takze vlastne muzem bejt radi aspon za to.
No hrozny to kazdopadne je, nicmene je to tak jak to je.. holt, to ze je invalida neznamena, ze se ho kvuli tomu zbavime, protoze je narocny venceni. Proste clovek vi, ze kvuli necemu ten pes umre driv nebo pozdeji, to je proste zivot. Nekdo ma rakovinu, nekdo trpi v bolestech z nejruznejsich duvodu, my mame tu "vyhodu" ze je stastny i pres to vsechno. A kdyz je stastny on, jsme stastni i my... Ja vam sem dam nejaky fotecky.
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 1 Úno 2011 17:08
- Nahlásit
slecna handula, kde mame tie fotecky?
|
haji
Člen |
# Zasláno: 2 Úno 2011 04:38
- Nahlásit
handula
Tak japak to s Váma vypadá??
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2011 13:17
- Nahlásit
Ahoj, pěkně jsem si to tu pročetla a přeju všem pejskum aby se jim dařilo co nejlépe to v rámci možností jde.
nyni mám doma psa se stejnou diagnozou, labradora, a chtěla bych se zeptat jakým způsobem mu můžu pomoct k nasvalení zad - zadních nohou. Asi jsem to tu přehlídla...co pomůže? chuze a zvyšovat pomaličku zátěž? Může třeba i plavat?
díky za rady.
|
Minnie
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2011 14:14
- Nahlásit
brookbank
no, nas sice chodi (resp. smatle) a krivi ho do stran, ale zadne nohy ma ako "tintitka"...teda osvalene, ale urcite nie tak ako pred tym ochrnutim. myslim, ze to sa uz nikdy nevyrovna stavu "predtym". my sme vela masirovali nohy a natahovali mu ich. a ano, plavanie je vraj velmi dobre ako cvicenie, len je na to potrebny priestor, ktory sme my nemali a do vane sa nezmestil. takze ak mas moznost na plavanie, tak do toho urcite chod.
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2011 14:31
- Nahlásit
takže plavání je asi takovou nejschůdnější možností?
můj pes tedy chodí, špatně ale chodí, není po operaci ale "postižení" tam je. ta špatná chůze je zapříčiněná i tím, že měl omezený pohyb a má oslabené zadní nohy, svaly, vidím na něm že v nich nemá občas takovou jistotu jakou by měl mít. Chci mu pomoct i nějak jinak, tak hledám možnosti a jelikož odezněly problemy jako takové, kdy se fakt nemohl ani postavit, tak chci pomalu psa zatěžovat...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2011 15:58
- Nahlásit
handula
A nebyl by pro vás vhodný vozík? Dělají i takové,ve kterých pes částečně nohy používá,takže nehrozí atrofie svalů
brookbank
Co? Ta původní diagnoza byla špatná???
|
brookbank
Člen |
# Zasláno: 3 Úno 2011 17:37
- Nahlásit
Jani, ne, tohle je ještě takový bonus k tomu....rameno vypadá zatím ok, resp. problemy se od té doby nepřihlásily.
|