Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / pes či fena
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
Mar
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 07:40
- Nahlásit

Ajamaja
hele znam tu fenu foxe, a sice ma kratky chlupy,ale ne zase az tak kratky! takze s tim neni takovy problem, mam doma tu kelpii aj este buldocka, a teda jeho kratky chlupy, to je peklo kelpie ma sice taky kratky,ale preci jenom jsou o trosicku delsi (asi takovy jako ma fox) a je to vcelku OK, jdou lip dostat z veci

kdyz si rozhodnuta pro foxe, bez do foxe me by taky nikdo nevymluvil to co si vyberu ale sla bych urcite do feny s PP (foxlici nejsou az zas tak drahy )

EngieB
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 07:44
- Nahlásit

Ajamaja
Hele, ještě mě napadl irskej teriér. Taky se trimuje, takže nepouští chlupy, je to teriér, rozumně akční, ale klidnější psisko, řekla bych, že vhodnější pro začátečníka.

Ariška
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 07:46
- Nahlásit

Ajamaja
já bych se vrátila k původní otázce "pes nebo fena"
Předpoklad povahy a mazlivosti je hodně individuální, nedá se to plošně říct. Já mám radši fenky, hárání se zdá zvládnout, je to cca 2x do roka, fenku nepouštím z vodítka, pronásledují nás voříšci, ale i velká plemana. Pak ale máme klid.
Pes může být posedlý fenama (i nehárajícíma), pokud bude v okolí háravka, tak bude chtít za ní, může to být často. Ale taky může být pes, kterého feny nebudou zajímat, no nikdy jsem psa neměla.
Mně se Foxík líbí

EngieB
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 07:55
- Nahlásit

Ariška
No já zkusila oboje a došla jsem k závěru, že fenu už nee. Jenže tohle je podle mě nejen o plemeni, ale i o člověku, někomu prostě víc vyhovuje fena, někomu holt ne.
Ale třeba u foxe bych fakt do psa nešla, u irčana i jo.

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 08:22
- Nahlásit

Ajamaja
Já jsem si jeden čas přivydělávala jako psí au-pair v zahraničí a musím říct, že foxíci byli vždycky super - ale kupodivu jsem narazila vždy na fenku. Je prostě třeba počítat s tím, že je to teriér, a tomu přizpůsobit výchovu a výcvik. A pak se z toho stane krásné zvířátko
Jinak ten parson russel taky není špatný, oba mají smysl pro humor a jsou patřičně vyčůraní, takže si dost užijete
Jiný tip ti asi nedám, vzhledem k tomu, že nemáš ráda psy na krátkých nožkách...

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 09:04
- Nahlásit

Ajamaja

pes vs. fena, to je téma bez rozřešení. Já mám psa (vizslu) a je to mazlivec naprosto největší a závislák (což je hodně dáno i plemenem. Co je ale určitě velký rozdíl, to si myslím, že bude přístup k výcviku a chování v některých momentech. Pes má totiž spíš tendence se při výcviku nesoustředit-má toho totiž tolik co očuchávat a přečůrávat, aby si to všude podepsal. Fenky tohle zpravidla tolik neřešívají. Takže tohle chce určitě vzít v potaz a počítat s tím a podle toho se při výchově a výcviku zařídit. Hárají-li fenky, je toho venku pro ně zajímavýho víc než dost a tak mají pochopitelně sklon k tomu nechat propuknout selektivní hluchotu , když na nich páníček něco zrovna požaduje a on má pod nosem naservírovanej dopis od háravý báby , takže počítat s tím, že v době kdy fenky hárají bude mít pes tendenci nevidět a neslyšet, což u fenky tuším nehrozí. jsou taky jedinci, kteří hárací období dost protrpí. Já jsem teda podruhé v majetku psa samce a myslím, že to tak asi i zůstane, jsou mi bližší, ale - myslím, že v určitých ohledech je to o něco složitější než s tou fenkou.
U nás mají ve vedlejším domě 2 fenky normoš foxe - Dášenka je v pohodě, její souputnice je tak trochu Dáma s břitvou, hlavně takhle na fenky. Ve vedlejším domě mají hladkosrstý foxe- fenku a psa. Oba jsou pohodoví, pesan nemá s ostatními problém. Přes to že jsou oba furt na vodítku

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 09:23
- Nahlásit

TAk jasný pokud mi bude fena hárat nebudu ji pouštět z vodítka, aby mi za nějakým fešákem nezdrhla. Četla jsem, že fena je i lepší pokud bych chtěla navštavovat cvičáky. Akorát nevím, když bude hárat, tak to asi na cvičák nepůjde co...to by byl mazec . Přítel by chtěl psa a rozhodne o tom nejspíš on, páč já si "vydupala psa a tuh¨le rasu" . Ale chci o tom ještě něco načíst a dozvědět se od zkušených pejskařů. Můžu to tady řešit jak dlouho chci a pak támhle půjdu, koupim psa enbo fenu a zrovna to bude nějaká výjimka (fenka bude paličatá nemazlivka a pes bude mazel poslušnej). Rozhodně bych s foxem chtěla zkusit cvičák. Pokud je to takto aktivní plemeno, považuju to za nezbytný!!

Mar
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 09:37
- Nahlásit

Ajamaja
u nas na cvicak muzou i haravky
a to je prave lepsi mit fenu, bojednou sem tagle s buldockem navstivila a malem sme umreli oba (on moji rukou a ja na infarkt )

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 09:37 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit

To je dlouhodobej přítel? Jako rozhodně bych si nepořizovala psa "napůl"! Ujasněte si, čí ten pes bude, ten za něj bude mít plnou zodpovědnoust a bude mít "rozhodovací právo". Když se rozejdete, aby z toho nevznikly tahanice. Pak to pro toho psa nikdy nekončí moc dobře.

Ještě k tomu cvičáku, neni to nezbytný, ale jde o vaší společnou aktivitu, něco co vás bude oba bavit a přičem se pes vyblbne psychicky i fyzicky a ty asi taky

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 09:57
- Nahlásit

O psa se budu především starat já. Já to považuju za nezbytnost mít psa a já mám více času.

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:02
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
To je dlouhodobej přítel? Jako rozhodně bych si nepořizovala psa "napůl"! Ujasněte si, čí ten pes bude, ten za něj bude mít plnou zodpovědnoust a bude mít "rozhodovací právo". Když se rozejdete, aby z toho nevznikly tahanice. Pak to pro toho psa nikdy nekončí moc dobře.

No to máte pravdu paní!! Mám tady v práci kolegyni, která je toho hodně velkým důkazem. Výběr záleží totiž hlavně na tom, KDO se o psa bude starat, kdo ho bude cvičit a venčit. Já jak jsem psala, jsem spíš přes ty psí kluky, ale Ajamaja by si fakt měla počítat s určitou mírou psí nezávislosti u psů samců. A domyslet jestli jsi FAKT připravená na všechny negativa, který můžou - ano nemusí, ale můžou - vyplývat z povahy plemene. Pes je v velký části -jaký si to uděláš, takový to máš - ale ne vše se dá tímhle "přebít". Co když bude pes fakt dominátor? jsi smířená s tím, že tohle bude řešit? Když jsem tak nakoukla tady k foxům a přečetla si co tak jejich majitelé mají za zážitky- počítáš s tím vším co tě čeká? A počítáš i s tím, že fox může být kapek hlučnější, což v bytě, kdy bude třeba mít tendenci oznamovat průchod lidí domem, bude těžší ho odnaučit než třeba jiné plemeno?

brut
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:11
- Nahlásit

Ajamaja
určitě než vyberete, tak si zjisti co nejvíc informací od majitelů foxíků, objeďte nějaké chovatelské stanice ( téměř všechny rádi informace poskytnou a svýma psama se pochlubí), aby jste viděli, jak se psíci chovají, jestli jsou opravdu vhodní pro vás a hlavně, aby jste si je "ošahali" dopředu.
Vybírat psa, tak bych šla do papírového, kde by jste měli alespoň jistotu toho, že jde opravdu o foxíka a ne že vám někdo podstrčí směsku. Taky je dobré se předem vyptat na onemocnění, kterým foxíci trpí a zjistit, jak jsou na tom rodiče ( což u bezpapíráků většinou nejde) ... správný chovatel výsledky vyšetřeních ukáže a vše vysvětlí.

Jestli se o psa budeš převážně starat ty, budeš s ním trávit nejvíc času a v případě, že se s přítelem rozejdete ( nechci nic přivolávat, ale i tahle varianta by u vás měla padnout a měli by jste jí společně probrat) pes zůstane u tebe, tak bych vybírala pohlaví dle svého. ..... v prípadě, že by si po případném rozchodu psa nechával přítel ( což se mi dle tvého popisu moc nezdá), tak bych volbu nechal na něm. Je dobrý vidět štěňátka několikrát před tím, než si jedno odvezete domů, lze se domluvit s chovatelem na určitých rysech, které by jste u pejska vyžadovali ( třeba nejživější, největší atd.).

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:14
- Nahlásit

Ajamaja
ještě jedno poradím. než jsem pořídila Ešusa, prošla jsem všechny možný a nemožný ohaří fóra, kde jsem díky zážitkům jiných věděla, co mě zhruba čeká a i jak případný problém třeba řešit a hlavně pak i různý vychytávky z ohařího výcviku. takže můžu jen doporučit se do toho ponořit. Uděláš si tak trochu obrázek co život s daným plemenem obnáší.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:20
- Nahlásit

JAsňačka, kdybyste mě viděli jo...já ve fórech šmejdim pořád. dokonce jsem už i na nějaké chovatelské stanice psala a snad i nějakou navštívim. Teď ještě známá má štěně foxa..teda úplně známá to není, ale potkávám se s ní a tak z ních chci taky nějaký info vytáhnout. Chci psa s PP, takže si tak nějak zjišťuju kdy budou kde štěňata, klidně si na ně počkám, to není problém.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:25
- Nahlásit

Ajamaja
Já myslim, že na to jdeš hodně dobře držim palce, ať se daří

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:28
- Nahlásit

No já si řikám, jestli to nepřeháním, jestli nejsem blázen...ale fakt mě to chytlo, já se psima vyrůstala, tak si chci teď taky pořídit nějakého a tenhle mě dostal. Jen se tak nějak pokouším připravit na nemožné. Já aktivního psa chci, myslim že moje osoba ho přímo vyžaduje....jen aby mě nepřerostl, to nechci.

PetraK
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:28 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Ajamaja
JAsňačka, kdybyste mě viděli jo...

takže přeju štastnou ruku při rozhodování a pak i při výběru.

No já si řikám, jestli to nepřeháním, jestli nejsem blázen...

ne nepřeháníš, je to živý tvor, člověk by měl zvážit naprosto všechno

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:34
- Nahlásit

prosím vás ještě dotaz, když bych povahu foxe srovnala s Jackem ...vyjdu na stejno že jo? Myslím si to dobře, že jsou podobní?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:56
- Nahlásit

Já jsem dřív mívala vždy psa a teď jsem si nově pořídila fenečku. Psa jsem teda měla venkovního, takže jsem s ním nebyla v tak úzkém kontaktu jako te´d v bytě s feňulí, ale musím říct, že za fenku už bych neměnila. V mazlivosti moc velký rozdíl nevidím, to je spíš o konkrétním psovi a rase, ale pozornost dokáže udržet určitě fenka líp než pes (z mojí zkušenosti). Pes mi furt lítal po stopách fenek a jak si vyčichl háravku, mohla jsem se postavit na uši. Feňule má taky spoustu zajímavých podnětů venku, ale pořád to nejsou háravky Hárání doma není problém (teda ještě jsme nehárali, tak chytračím možná dopředu ), kalhotky to myslím v pohodě spraví.
Možná za úvahu by stálo, jaké složení psů máte v domě. Pokud jsou všude kolem fenky, rozhodně bych do psa nešla (by se chudák utrápil jak by mu kolem všechny háraly).
I od jiných lidí mám info, že fenky jsou v bytě obecně čistotnější. Sousedi mají párek stafinů a pes nadělá víc nepořádku (hlavně toho intimního ) Fenka se pořád olizije a drží se v čistotě, psi si na to často až tak nepotrpí

Foxíci jsou blázni, ale pokud máš nastudováno a pořád sháníš nové informace, tak budeš mít představu, do čeho jdeš (realita je pak stejně jiná, ale ta představa pomůže). Výběr plemene u nás (staford. bulterier) probíhal stejně - četla jsem fóra, sháněla všechny možný i nemožný informace, bavila se s majiteli stafinů, chodila okoukávat výstavy atak. A rozhodně toho teď nelituju

Russlové jsou zhruba stejní blázni jako foxi, takže to asi vyjde na stejno Sousedka má russla fenku a jsou z ní na nervy, je to šílenec neunavitelnej a čekají, až jí budou dva roky, kdy by se mohla trochu uklidnit

Mar
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 10:58
- Nahlásit

PeKrato
tak to sousedum vyrid, ze se nedockaj fakt o Berrym mi taky kdosi rekl "neboj, ve dvou letech se ti sklidni" ja odpovedela "hm,ale mu jsou ted 3" ....... takze tak

EngieB
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:00
- Nahlásit

PeKrato
Pes mi furt lítal po stopách fenek a jak si vyčichl háravku, mohla jsem se postavit na uši.
Vykastrovat se to dá dycky
Jináč já to měla právě vždycky obráceně, psi na mě koukaj, co bude a kdy to bude a chcu chcu něco dělat a feny nííííííc. Strašný.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:00
- Nahlásit

Právě já ještě studuju a řikám si že ted budu mít dostatek času na socializaci toho psa. Budu se mu moct věnovat a dovolit si chodit na cvičák i všední dny. Samozřejmě že až začnu pracovat, trak počítám s tím, že se budu pejskovi věnovat, ale přece jen si myslím, že v té době už by měl být socializovaný, zvyklý sám doma a ovládat základní prvky poslušnosti. Prostě ted bych se mu mohla opravdu hodně věnovat. JAký na to máte názor vy?

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:02
- Nahlásit

Mar

jj, jsem jim říkala, že se možná nedočkají ale to je fakt děsný torpédo, takovou rychlost, jakou ona dokáže vyvinout v běhu v kruzích jsem ještě neviděla a prý že tak běhá i v bytě, což by mě hráblo navíc je nespavá, přes den spí hodinu, jinak lítá. tak sice jsem taky chtěla aktivního psa, ale tohle už by na mě bylo moc

Mar
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:03
- Nahlásit

PeKrato
hele at s ni dou tak na 7hodin ven, vona pak usne

se nudi, cvicej s ni? jako afi se po prochazce taky neunavi, ale treba po hodine cviceni nebo obran padne za vlast fakt psychicka unava je horsi - a cokl da pak pokoj

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:04
- Nahlásit

EngieB
Jasně, to je pravda, pokud by nechtěli krycího psa

Jináč já to měla právě vždycky obráceně
jasan, to je asi individuální, to se asi nedá říct obecně, že fenky se lépe soustředí

Mar
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:04
- Nahlásit

EngieB
jako tak to rekni berrymu - rekni mu : "ses vykastrovanej vole, tak proc tu affi porad suk*s?"

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:06
- Nahlásit

Mar
Jsem se jich ptala, jestli s ní něco dělají. No a vypadlo z nich, že vlastně ani ne a že hodina lítání jí nestačí Tak jsem se pousmála a řekla jsem, že to chápu. Ona by byla na agility úplně skvělá, ale není t můj pes, že? .-)

Dasha
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:06
- Nahlásit

PeKrato
my máme s tetou dohromady 4 psy samce (2 šeltie, labík a kraťanda), každá po dvou kouscích, často jsme pohromadě v jednom bytě, stanu, chatce...největší nepořádek dělám já ne, opravdu nemám pocit, že by nebyli čistotní, olizují a čistí se navzájem, ani jednou se mi nestalo, že by doma značkovali (nejmladší pes se jako štěně doma vyčůral jen jednou, ale to připisuju návyku už u chovatelky), z těch 4 samců jen jeden "řeší" háravky a je to v přijatelných mezích (ale netvrdím, že jiní pejsci nepláčou u dvěří nebo na zahradě). Ostatní si čmuchnou, přečtou vzkaz, labík zachrochtá a jde se dál.
K výchově a následnému výcviku - nestalo se mi, že by pro ně bylo zajímavější okolí víc, než panička, hračka co má v ruce a vůbec samotná akce s ní, takže já mám zase jinou zkušenost. Prostě co pes, to originál

PeKrato
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:08
- Nahlásit

Ajamaja
Ideální stav myslím. Já chodím do práce (teda teď jsem nemocná, ale normálně jako jo ) a jsou dny, kdy na ni nemám moc času a to mě pak i mrzí. Takže pokud máš takové podmínky, neváhej Jen u foxe i russla počítej s tím, že nejen ve štěněcím věku je potřeba být aktivní, aby se nenudili.

Ajamaja
Člen
# Zasláno: 20 Led 2009 11:10
- Nahlásit

Můžu vám říct, že naši maj fenu, je to teda mazlivka, to je neskutečný, ale co se týče čistotnosti, tak doma bordel nedělá to ne ale venku jak vidí kaluž jo, tak zásadně prostředkem.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání