| Autor |
Zpráva |
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:26
- Nahlásit
a k babičkám o berli... Máme hodně temperamentní štěňátko. Štěňátku chybí v tuto chvíli jen kousíček do sedmdesáti kilíček. Kupodivu s ním dokáží žít jak vnoučata (mrňavka má málo přes deset kilo), tak ta starší generace (80+)
Jasně - vnoučata s ním nebývají sama (sama ve smyslu že by nikdo dospělý nebyl nablízku - ale třeba si v pokojíčku hrají a asistuje jim tam obluda). Děda s babičkou mají do naší domácnosti "volný" přístup a "zneužívají toho". Takže si klidně psisko pustí k sobě - a kupodivu silně rozjetý tajfun umí odkázat do patřičných mezí. Je to o síle osobnosti - ne o kilech a pohyblivosti. Pokud je babička psí, pak bych se až tak nebála
No a pak je to pochopitelně o nastavených mantinelech od malička. Se mnou (či manželem) je rvačka povolená, s dítky ne. Lítat a řádit se smí, ale srážet lidi jak kuželky je zakázáno. Funguje to.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:29
- Nahlásit
XerxováŠtěňátku chybí v tuto chvíli jen kousíček do sedmdesáti kilíček
miminko
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:30
- Nahlásit
Xerxová
ale srážet lidi jak kuželky je zakázáno.
tak ale to se to štěně musí nejdřív naučit. A zas je to u vás něco jinýho, než když žijou trvale v jednom bytě.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:32
- Nahlásit
my máme za poslední tři dny nachozenejch 34 km, naběhaný (teda to v uvozovkách, protože pro mě je rychlejší pohyb utrpení) další 4 a samozřejmě něco málo potrénováno triků a poslušnosti a můj pes vypadá, že když toho teda nemůže bejt víc, tak se s tím holt spokojí. Všechny bordery, co znám, jsou mnohem větší magoři, než můj pes...
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:36
- Nahlásit
sicluceatlux sorry to by bylo na dlouhé vyprávění nicméně zahradu mám poslední rok - předtím jsem žila v běžném pražském 2kk .
Běžný režim - společný pro všechny - ráno vstanu a jdu na hodinu běhat, nakrmím, připravím se do práce, 10 min na čůrání, odchod do práce, příchod z práce kolem 16:30, rychle ven, pak se převléknu jdeme zase na 1hod, po příchodu střídavě s každou chvilku cvičím individuálně, krmení, večerní vycházka než jdeme spát. Trénink 2x až 3x týdně, o víkendu stopy nebo pasení nebo delší výlet. Pokud máte konkrétní dotazy pokusím se odpovědět. Večerní a odpolední vycházky obvykle absolvuje přítel.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:38 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
Já bych třeba přemýšlela o šeltičce (teda vím o nich úplný prd, akorát se mi jako jediný malý plemeno líběj).
Ta bude na agility taky super a zároveň ne takovej psychouš jak ta borderka.
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:39
- Nahlásit
PetraK
já myslím, že soužití v jednom bytě je na spoustu věcí lepší, než občasné "nájezdy Avarů". Jsou totiž ta pravidla trvale daná. A když jsou od počátku (babička je součástí smečky), tak to štěně v tom vyrůstá a plynule a snadno se to učí.
Jo a u nás to sice není jeden byt - ale ty spojovací dveře nebývají zamčené - a moc dobře víme, že se v naší nepřítomnosti poměrně často otevírají...
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:42
- Nahlásit
ssshhhhh ha ha sheltie mám dvě tak abyste nebyla překvapená....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:43
- Nahlásit
ssshhhhh
zřejmě to nebude na štěně většího plemene správnej ča
no, možná ne, to je otázka. ale třebas se pletu, vím já?
Každopádně kdybych žila s babičkou o holi, vím, že Rumíčka bych mít nemohla. Je družnej, nemusí ani mámu usazovat na mísu, ale svým pohybem malým bytem by mohl člověku o holi způsobit problém.
ak to je prča, teda takhle napsaný, v reálu to taková asi nebyla.
ale jo v podstatě jo, ono tomu předcházela ještě scénka, že nejdřív vyrazil on hlavou takovej ten závěsnej odpaďák, co bývá v lince - mám tam psí dobroty, on přítnul, hlavou to vyrazil a odrazil do prostoru, k tomu se přidala Bubice, která rovnou ty dvířka zabouchla - což šlo hezky, když ten koš byl o dva metry dál, ozvala se dělová rána, jak Bubice vlítla do těch dvířek a máma která stála těsně vedle jen vykulila oči a radši prchla na WC, teda chtěla, ale nevyšlo jí to, protože v ten samej moment jako ona už se tam zhmotnil ten malej hovád a pomohl jí usadit. Oblečenou
Neříkám, že takový budou všichni ohaři........ ale já takovýhle kašpary prostě mám. Kdybych měla mámu doma, tak se štěnětem mám utrum, buď bych trápila jeho-tím, že by byl uzemňovanej a nebo by byla omezovaná máma.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:43
- Nahlásit
A modří už vědí
|
Xerxová
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:47
- Nahlásit
PetraK Petro, nevěř tomu, ten tvůj neřád je vnímavej a chytrej. Tak, jako chodí k vám do pokoje na vyzvání a na gauč neleze - protože to tak má od malička nastavené, tak by se i k mamince choval tak, jak by měl nastaveno.
Naše nukleární hovado jsi viděla - i to, jak za ním vlaju, když se chce kámošit se psy. Taky víš, že jsme riskli týden u moře s padesátilikovým blbounem a oběma prťavci. A vyšlo to skvěle. Bez jediného šrámu ze strany psa. A nemyslím si, že by si to neužívali všichni - omezen ve svých právech na blbosti nebyl nikdo
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:47
- Nahlásit
PetraK
No máte veselo hehe Já fakt už nechci psa aktivistu.
No vidíš, ono je to asi fakt taky o tom, jakej je ten důchodce typ člověka. Můj sedmdesátiletej celkem obtloustlej taťka zvládá skákání a "projevy lásky" (za který bych já zabíjela) svého 40kg psa s nadšením, šedesátiletá 45kg mamka zatím taky ještě žije
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:48
- Nahlásit
hancaw
si myslím, právě, že Tvůj popis nepasuje s tím, co psala zadavatelka, že může psu poskytnout.
Xerxová
jo ale vaši mají možnost se uklidit do svého, to je zase rozdíl, jdou tam jen na chvíli, nejsou tam pořád v běžném provozu. Myslím, že to je rozdíl a může to být fakt namáhavý. Nemám velkýho psa, zas jsou dva, máma se jim musí furt vyhýbat, protože byt přeci jen není velký. V noci je nutno nechat je spát jinde, než v jejich bydlíku v předsíni, aby se o ně máma nepřerazila, když jde na záchod..... , když vstává od stolu v jídelním koutě, kde není místo, musí si dávat bacha, aby se o něj nepřerazila..... v bytě, který je menší, je to zas trošku jiný.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:53
- Nahlásit
Neumi
To není prostě jenom mazlík!
jj, přesně z tohohle důvodu jsem si borderu nepořídila, přestože se mi hrozně líbí.
GeorginaAmber
Já měla dojem, že border kolie se učí nadprůměrně rychle
no ale čistotnost je spíš otázkou zralosti NS
PetraK
Je pro ní třebas i namáhavý to, sledovat, kde ten pometlák je a co dělá, aby se o něj nepřerazila
mamča si zase stěžuje, že jí Saň (taková špicobordera z útulku) kouše do pat (a jako jo, jasně by jí to mohla odnaučit, ale...). To jak jsem pochopila je docela častý problém a u babičky by to asi mohl být docela velký problém.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 16:04
- Nahlásit
Xerxová
Petro, nevěř tomu, ten tvůj neřád je vnímavej a chytrej. Tak, jako chodí k vám do pokoje na vyzvání a na gauč neleze - protože to tak má od malička nastavené, tak by se i k mamince choval tak, jak by měl nastaveno.
jojo, ale musíš se k tomu ponejprv dopracovat není to hned. A Rumík je fakt veledružnej a svou empatii z toho, že je třebas někdo smutnej, vyjádří tím, že ti dá tečku
ssshhhhh
No máte veselo hehe
ano, s nima se člověk fakt nenudí
obtloustlej taťka zvládá skákání a "projevy lásky" (za který bych já zabíjela) svého 40kg psa s nadšením, šedesátiletá 45kg mamka zatím taky ještě žije
no máma má těch 45 i s postelí a je prostě taková nejistá.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 16:05
- Nahlásit
kachna_
To jak jsem pochopila je docela častý problém a u babičky by to asi mohl být docela velký problém.
a to je ale fakt, to máš pravdu.
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 19:49
- Nahlásit
Ty bláho, jak to tak čtu... čím dál víc musím uznat, že máte pravdu. Těch rizikových faktorů nabývá koukám.
1. stará babička
2. panelový byt (kde se dá ničit spoooousty krámů )
3. neskutečně hyperaktivní tvor
4. bez PP to bude na 90% narušený cvok
5. potřebuju být víc inteligentí než můj pes
Ach jo... no jako borderka asi nepřipadá v úvahu. Těch rizikových faktorů je mnohem víc, než jsem myslela...
Diskutovala jsem ted s jednou kamarádkou, která pejsky trénovala - že možná půjdu fakticky do SHELTIE, KOLIE nebo tak něco... méně náročného. :/
Co třeba Australský ovčák.. flatcover retriever nebo západosybiřská lajka?
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 19:55
- Nahlásit
Tedka mám právě s inteligencí psa velice čerstvou zkušenost. Před 14dny jsme adoptovali od jedné paní pouliční směsku. Pejsek úžasně komunikativní, středně velký, 8 měsíců štěně.
Přivezli jsme ho domů na víkend, na zkoušku. Z údajného ohaře se vyklubal chrt s vlčákem... neskutečně inteligentní a neovladatelné zvíře. Miloučkej, nádhernej a pěkně mazanej.
Během 5 minut, co jsem byla na WC si dokázal otevřít plastovou uzavřenou dozu, kde schováváme sušený chleba pro koně - ten byl ještě ve speciální krabičce v té doze - a ten pes za pět minut stihl:
otevřít plastovou dozu - zneškodnit krabici na cucky - a sežrat veškerý obsah. Aby toho nebylo málo, zjistil, kam jsem dala jeho granule a doslova unesl několika kilový pytel .... a roztahal ho po celém bytě... upozornuju, ze jsem byla pryc 5 min
Kradl mi věci a schovával mi je pod polštář do postele... a já je hledala a on se mohl zbláznit radostí, když jsem je našla. No nemělo by to být opačně? ... veterinář řekl, že poroste a hodně - už ted vazil 25kilo.
Musela jsem ho na prosby babičky vrátit majitelce, která hledá dál nového majitele. Je to strasny, a podruhe to nedopustim.
Takže tak nějak vím, co to je mít inteligentního psa.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:02
- Nahlásit
No, jako dobrého adepta na klidného mazlíka bych viděla například bernardýna. Navíc pohlídá a jako bonus může sloužit jako fyzická opora babičce...
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:05
- Nahlásit
Neumi
... to jako fakt? Nic proti, ale ty si umis predstavit Xxx kiloveho bernardyna v panelaku? Ja si to nedovedu představit. Je to velike zvire. to by se v tom byte ani nehnul, by se umlatil sam...
Prioritou je dobra povaha, ale velikost a váhu beru v potaz taky. Je rozdíl tahat 40kiloveho psa na veterinu a tahat 20kiloveho.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:08 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit
GeorginaAmber
Tak to zní hlavně jako bufeťák, to jsme měli taky, při odchodu z domu byť jen na minutu se musel uklidit koš, zamknout všechny skříňky s jídlem na klíč nebo oblepit dokola ductapem, dát z dosahu (nejlépe na strop) léky, granule do jiné místnosti a zamknout a stejně ten hajzlik vždy něco našel (zapomenutou sušenku v kapse u bundy, žvejkačky, pastilky proti kašli v kabelce ve skříni, vždycky něco bylo roztahaný a sežraný. Nemluvě o tom, že když nedejbože jsme zapoměli zavřít do koupelny, sežral všechno z koše, použitý vatičky na odlíčení, použitý tampony atd.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:10
- Nahlásit
Neumi
bonus
a taky bonus 80kg navíc
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:11
- Nahlásit
GeorginaAmber
Na lajku zapomeň a ten zbytek je rozhodně lepší volba než bordera.
Ale asi by sis měla ujasnit alespoň velikost psa, jako kolie a šeltie je v tomhle dost velkej rozdíl.
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:11
- Nahlásit
jojo...
Má nejlepší historka s ním - v kapse u bundy jsem měla dva rozpustné vitaminy C. On je sezral, ja to nevedela... a prisel ke me sedl si naproti me a jen smutne koukal - tak si rikam "copaaak?" a nakloním se k němu - krkl mi do obličeje pomerančový závan a bylo mi to hned jasny. Vonel po pomerancich ... blbec.
štěstí, že to byl vitamin C ... jo a taky mi vypil kafe - co jsem mela na stole... do dna, takže jsem měla nadopovaného chrta v paneláku přes noc..
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:12
- Nahlásit
Lajku, proč ne?
No sheltie je mini pidi, to vim... je to docela velkej rozdil
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:17
- Nahlásit
GeorginaAmber
lajka jaksi jako mega lovecký vyjící pes je poněkud nevhodná na agi a podobné psí sporty, procházky do přírody i do paneláku
chceš-li psa na lov medvědů nebo alespoň u nás divočáků, tak to je samozřejmě jiná
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 20:58
- Nahlásit
Aha. OK takže Sheltie.... asi
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 21:00
- Nahlásit
co ten flat cover retriever? =)
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 23:15
- Nahlásit
GeorginaAmber
jenže šeltie štěká, štěká, štěká, štěká a ještě jednou štěká.
Máme šeltii v rodině a upřímně, jenom kvůli tomu štěkotu bych jí už po druhý něchtěla (to pominu, že jsem si neprověřila chovku a pořídila jsem si takovou psí vílu (něco jako Mavis). Ono jí jako naučíš přestat štěkat na povel, ale jakákoliv příležitost je vhodná k novému štěkotu).
Ale zase je nesmírně něžná, z té by asi babička (zejména nahluchlejší babička) byla naprosto šťastná.
5. potřebuju být víc inteligentí než můj pes
nepotřebuješ
Kolie (dlouhosrstá) se mi vždycky hrozně líbila, ale nevím, jestli je to veselý pes?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Pro 2014 03:12
- Nahlásit
Dlouhosrstý kolie co znám (tedy celkem dvě ) jsou obě takový unylý, to už spíš krátkosrstou.
Flatici znám jednu a to je dokonalej pes, ale až v tom smyslu, že paničce čte snad myšlenky, nikdy nezlobí, nikdy jí nenapadne žádná kravina, nikdy nezatáhne na vodítku (který ale nepotřebuje neb se v sebenáročnějšim prostředí drží u paničky nebo čeká, kde jí bylo naznačeno), vždycky se snaží zavděčit... přijde mi to až nezdravý a teda radši budu mít doma deset psích magorů než jednoho takovýho anděla, páč bych z ní skončila na antidepresivech I když uznávám, že ona asi nebude nejtypičtější flat
|