Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Stene Border Kolie a Silvestr
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:20
- Nahlásit

Jo, a jak dlouho tenhle stav trvá? Myslím, než se naučí čůrat pravidelně. Samozřejmě se s tímhle musí počítat každé 2h ven vyčůrat.. to vím. Když tam s ním budu Já - nemám s tím žádný problém. Jestli myslíš, že mu bude stačit třeba 2 týdny, než si navykne na alespon nejaky provizorní řád... je mi jasné, že trvá třeba čtvrt roku, než se naučí chodit vůbec ven - čůrat.

Má představa je takováhle.
Přivezu štěndo - 3 dny s ním budu v kuse já (a samozřejmě babička)... a další týden s ním budu také mnohem víc. Ale na Nový rok začnu chodit do práce a nastává střídavá péče.

A jde mi o tu zimu - aby nenastydlo. Jasně, že ho přítel může brát vícekrát a bude muset. Ale není to na nějaké venčení - je to na pár minut, vyčůrat a šup domů.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:21
- Nahlásit

GeorginaAmber

Zkusím dát náhled - mám ohaře - takže aktivisti, ať už jako štěňata - teď mám osmiměsíčního, a nebo jako dospělci , či senioři - máme i 12, 5 fenku. S tím, že jsme na to dva- dva se vším všudy, tedy když nemůžu já, vykreje mě na 100% manžel, psi nejsou ošizeni Mám pevnou pracovní dobu, téměř bez přesčasů,děti nemáme, můžu dát psům maximum svého času. Ráno jsou min. půlhodiny venku s venčením, hraním, cvičením, odpoledne hodina a půl a víc, zase venčení, běhání s kámošema, hraní si, cvičení. Večer dáváme taky tak tu půlhodinu vč. nějaký malý aktivity. S fenkou už cvičák ne, s mladým ano. ale do borderky bych nešla ani náhodou - odmyslím to, že má chování, ktere se mi prostě nelíbí - ale nejsem si jistá, zda by jí tohle co mají naši psi, bylo dostačující na to, aby jí to zabavilo natolik, aby nedělala něco z toho, co je u nich dost nežádoucí. A to u vás je teda situace o dost jiná, navíc- pamatuj na to, že si jednou pořídíš pravděpdobně mimino, dítě - budeš mít pak dostatek časoprostoru a sil??? hM?

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:23
- Nahlásit

Kamarádka měla štěně, vořecha - a to se naučilo čůrat pravidelně už po 3 týdnech vědělo, že musí počkat.

Po 5 týdnech s ním už chodila ráno v 5 ... potom v 9 než šla do práce a pak až ve 2h když se vrátila z práce, pak třeba v 17h, pak v 20h, ve 24 než šla spát a pak zase až k ránu.

Taková nějaká je má představa. Nepočítám první dva týdny, kdy s ním budu muset chodit nonstop každou hodinu, dvě.

kachna_
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:48
- Nahlásit

GeorginaAmber
Kamarádka měla štěně, vořecha - a to se naučilo čůrat pravidelně už po 3 týdnech vědělo, že musí počkat.
moje první dítě se naučilo na nočník ve 2.5 letech. Moje druhé dítě v roce a půl a rozhodně si z toho netroufám odhadnout, kdy se to naučí to třetí. (příklad s dětmi používám, neb si nepamatuju, kdy to bylo u psů, ale rozptyl byl stejně širokej, přiměřenej psům)
GeorginaAmber
Taková nějaká je má představa.
tak to potom jo

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:50
- Nahlásit

PetraK
No, my jsme právě měli anglického setra - byl tety, ale hlídali jsme ho. Vím právě, co to obnáší. To zvíře potřebuje dostatek pohybu, času.
Mě se border kolie líbí jak vzhledově - tak chováním.
Nevím, neumím si to asi moc dobře představit.

Ale počítám s tím, že až pejsek povyroste - zase to bude úplně jiné. Co Já osobně jsem schopná pejskovi dát - je láska, domov, pozornost, a venčení ráno 30min, večer 30 min (v případě že budu v práci) ... jinak samozřejmě delší procházky a hraní. Pejska chci jako kamaráda, ne na sport, ne na výstavy. Chci ho vyloženě jako člena rodiny - mazlíčka.

Děti - jednou a kdo ví jestli. Je mi 21 a netoužim po tom. A jestli jednou budu - pak to budu řešit dál a přispůsobovat situaci tomu.

Právě dilema docela

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:54
- Nahlásit

GeorginaAmber
Nenastydne, neboj. Bordera je relativně velkej a chlupatej pes, to není jak pidištěně srnčího ratlíka Můj pes se v tomhle věku s oblibou ráchal při mínus pěti v potůčku...
S tím venčením... těžko říct, každé štěně je jiné. Naši psi byli oba jako štěnda čistotní hned od prvního dne - tím chci říct, že nějak sami od sebe věděli, že se má čůrat jen venku, a snažili se to dodržovat. Jenže takové mimino to prostě ještě občas neudrží, zvlášť když se zapomene v zápalu hry, takže nehody pochopitelně byly. Udržet to dokázali až nějak mezi 3-4 měsíci věku.

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:00
- Nahlásit

GeorginaAmber
spíš popřemejšlej o nějaký práci pro borderu, jen procházky a hraní jí moc stačit nebudou až povyroste
a počítej se škodama v bytě, bordera dovede i zplundrovat zahradu, natož nějaký byt
babička píšeš, že špatně chodí, jak si teda bude hrát s takovým érem jako je štěně bordery? jsou to jako štěńata strašní skokani, jsem byla ráda, že jsem vždycky neskončila s vyraženýma zubama, málo pohyblivýmu člověku bych řekla bordeří odrostlý štěně bude dost nebezpečný
nevím, ale podle toho co píšeš si myslím, že nemáš zrovna moc vhodný podmínky na borderu

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:02
- Nahlásit

Kachna_

Já měla dojem, že border kolie se učí nadprůměrně rychle. Minule dávali v TV dokument ze Slovenska. Paní měla v panelovém bytě 3 border kolie a věnovala se agility. Přesto přiznala, že má od pondělí do pátku 9-15h práci a pejsci čekají doma sami. Mluvila moc hezky, byla bezdětná a neměla ani partnera. Byla na to všechno sama. Tvrdila, že jsou neskutečně učenlivé a přizpůsobivé - že jediné, co musí mít neustále - je pozornost (kterou si v čase, kdy byly zavřené doma vynahrazovali ve 3)...

Mluvil tam nějaký odborník a říkal, že pokud se ten pes ničemu aktivně nevěnuje (agility, tanec, shánění stáda...) - že to nevadí, ale musí mít jinou výpln a být v přítomnosti lidí.

Proto mi Borderka prisla ideální - říkala jsem si, stará babička, kočkopes, malý byt. Nemáme jak trávit volný čas - a já pejsky miluju. Když už si mám brát pejska - závazek na dalších 13let.. právě nechci udělat chybu.

Neumi
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:05 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit

Chci ho vyloženě jako člena rodiny - mazlíčka
patrně pořád nechápeš podstatu plemene BOC - pracovního plemene, jehož práce a tudíž pudy, povaha, chování,potřeby jsou specifické, ve skupině ovčáckých psů patří určitě k náročnějším. To není prostě jenom mazlík!

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:19
- Nahlásit

GeorginaAmber
Řekla bych to asi tak: Border kolie není mazlíček do bytu. Je to pracovní plemeno, které je v podstatě workholik. Tvoje nabídka se mi zdá pro borderku málo. Potřebují pohyb pohyb pohyb a práci hlavou- tu hlavně. Bála bych se o babičku.

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:28
- Nahlásit

GeorginaAmber
neumíš číst mezi řádky tohle vychvalování plemen
že jediné, co musí mít neustále - je pozornost
ano, to znamená, že pokud nebude unavená po práci a ty z ní na 5 vteřin spustíš oči a přestaneš se jí věnovat, tak v bytě si najde zábavu sama nejspíš ničení, venku ti zdrhne něco pást, taky to znamená, že nejspíš už nikdy neuvidíš jediný film v klidu, protože tě bude otravovat pes, že chce něco dělat
říkal, že pokud se ten pes ničemu aktivně nevěnuje (agility, tanec, shánění stáda...) - že to nevadí, ale musí mít jinou výpln a být v přítomnosti lidí
to bych zdůraznila, něco prostě s pracantem dělat musíš, i kdyby to mělo být jen blbý házení míčku třeba občas, ale to zase celou procházku, každý den, ať prší nebo mrzne a fakt dloooohoooo
tož tak, jak psala sicluceatlux bordera fakt není rodiiný pes do bytu a na procházky a agi můžeš dělat s x dalšíma plemenama, kterým těm tvůj životní styl bude vyhovovat milionkrát víc než tý bordeře

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:33
- Nahlásit

GeorginaAmber

myslím že Neumi a sicluceatlux

mají pravdu. Víš ono pes na hlídání a dospělý, je o něčem jiným, než pes, kterýho máš doma 24 hodin a je to mlaďas. Pracovní pes typu ohaře, natož bordery, pootřebuje opravdu víc než jen tak procházkovat.Když tuhle potřebu nemá naplněnou, může to být problém, jak pro toho psa, tak potažmo pak pro majitele. Jistě ne u každého jedince, ale prostě u pracovního plemene se to dá dosti předpokládat.
Pokud je babička o berli - tak musím říct, že bych se taky bála. Vidím toho našeho aktivistu - musím ho hodně hodně mírnit, když máma přijde, protože už je taky stará a není tak stabilní, jako já, takže by stěží ustála, kdyby to do ní napral v plný rychlosti s hračkou.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:37
- Nahlásit

Jo, dobře. To je důležité zvážit. Vím, že musí být pořád něčím zaměstnaná. Tak já to zvážím, dřív, než se do něčeho vrhnu.

hancaw
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:52
- Nahlásit

Zdá se mi že to tady maličko démonizujete.... OK bordera není jednoduše zvládnutelný pes nicméně zvládnout se dá. V bytě ani na zahradě mi nikdy nic nezničila na práci je náročnější ale dá se to zvládnout - existuje spousta pomůcek a hlavolamů. Taky chodím normálně do práce a čuby jsou doma samy - odmala.

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 13:53
- Nahlásit

GeorginaAmber

9-15h práci
, byla bezdětná a neměla ani partnera.

to znamená, že má každý den víc než dostatek prostoru na to věnovat se jen a jen A JEN psům
a věnovala se s nimi agility. Pravděpodobně na závodní úrovni, tzn. intenzivní trénink, ne mazlík s kterým občas zajdu na cvičák.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:01
- Nahlásit

GeorginaAmber
Myslím, že většina lidí přesně nechápe, co si pod pojmem skrývajícím se za vychvalovanou "inteligencí psa", mají představit. Myslí, si, že je to super, že psovi řeknou udělej nedělej a pes to hned pochopí. Ono je to složitější, čím inteligentnější pes, tím náročnější na čas svého pána, není to o tom, že mozek může používat, ale že ho používat MUSÍ. A to i když máš horečky, jsi po operaci, atd, atp.
Já borderu také chtěla, dost jsem si je prostudovala, ale naštěstí mi docvaklo, že zatímco já bych byla mrtvá, pes by byl teprve příjemně rozehřátý )) Mnoho lidí si ji pořizuje, protože on to je i líbivý pes. Ale je to velký závazek, velké sousto, spoustu lidí má pak neuspokojené , nevyužité,psychicky labilní jedince, kteří si nedostatek zaměstnání kompenzují devastační činností, obsesivním pasením, agresí, atd, atp.
Jsem ráda, že jsem šla do tibeťáka, dle mě má inteligenci dost podobnou, pasení v sobě sice má, ale utnuli jsme ho ve štěněcím věku, a doma mám děvče, v podstatě k ruce ) Podává věci, vyslíká děti, učí se velmi snadno, a času potřebuje tak akorát. Je šťastná, když může pomáhat, ale dokáže i odpočívat. Rozhodně bych se nechtěla stát otrokem psa.

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:07
- Nahlásit

hancaw
No ale dovedeš si představit, jak ti jí každou chvíli tejden venčí člověk stylem párkrát na chvilku ven a domů? Co by ti zbylo z bytu?
Že s bordeřím dorostencem venčeným tímto stylem bude v bytě zavřený starý člověk o berlích?
Ale to že majiteli bordery už ani nepřijde to jak jsou jejich psi oproti jiným plemenům jiní a že dost lidem bordera akorát leze na nervy, to už jsem pochopila dávno.

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:10
- Nahlásit

sicluceatlux
není to o tom, že mozek může používat, ale že ho používat MUSÍ
ano a člověku se pak akorát zavaří jeho vlastní mozek vymejšlením co jako sakra toho psa má ještě učit

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:10
- Nahlásit

Maya
Ono taky dost často je to tak, že borderou postižení majitelé ji zlomyslně vychválí , aby stejně postižených jedinců bylo víc
Člověk tomu podlehne, a pak ani neví jak se přihodilo, že to není on, kdo je pánem svého času, ale veškerý čas ovládá pes )))))))))))))))))))

Maya
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:20
- Nahlásit

sicluceatlux
pak ani neví jak se přihodilo, že to není on, kdo je pánem svého času, ale veškerý čas ovládá pes
ano ano a pak nějaký dobrák poradí pořízení druhé bordery, že se spolu zabaví a člověk bude mít víc času
a jaká je to kravina se člověk dozví, až když mu po hlavě skáčou dvě bordery místo jedný

denyk
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:26
- Nahlásit

Maya
až když mu po hlavě skáčou dvě bordery místo jedný

Xerxová
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:44
- Nahlásit

já nevím. Jasně - znám dost borderek borderovatých, lehce (i více) praštěných. ale znám i takové, které se tváří jako standardní městský pes. Ne - nevím přesně, kolik času a úsilí tomu jejich majitelé věnují, ale potkávám je jako normální venčiče v našem lesoparku. Psiska jsou to veselá, lítací, normální. Ano, pasou... Ale taky lítají a blbnou. Jako dokumentace náhodné známosti dvou různých borderek s malým Najťounem. Obří štěnítko jim (na rozdíl od celé řady jiných psů, pro které je mamutí miminko nepřítel) na hru nevadilo - byli báječní kámoši, opatrní, přátelští, běhací. A poslušní. Klika ?? Já jen, že dobře zvolené štěně z ne zcela pracovní linie může být při troše (větší troše) úsilí zvládnutelné.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:55
- Nahlásit

Xerxová
Zkuste se zeptat jak dlouho už jsou venku

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 14:58
- Nahlásit

K tomu, že borderka bude doma furt otravovat, aby se něco dělalo, bych řekla, že je to spíš důsledek toho, že s nima lidi doma pořád něco dělaj, protože si přečetli, že borderka to potřebuje. Ten pes pak neumí vypnout, mozkový závitnice mu furt šrotujou, furt vyžaduje činnost... a ve výsledku je z toho tak trochu vybzikanej, protože si vůbec neodpočine. Kdežto pokud se od začátku naučí, že doma se odpočívá, tak se doma prostě vypne, jde spát a neotravuje. Ovšem musí mu to pak člověk vynahradit venku.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:02
- Nahlásit

PetraKPokud je babička o berli - tak musím říct, že bych se taky bála. Vidím toho našeho aktivistu - musím ho hodně hodně mírnit, když máma přijde, protože už je taky stará a není tak stabilní, jako já, takže by stěží ustála, kdyby to do ní napral v plný rychlosti s hračkou
No jo, ale to by si pak zadavatelka nemohla pořídit nic co je težší než 5kg...
MayaAle to že majiteli bordery už ani nepřijde to jak jsou jejich psi oproti jiným plemenům jiní a že dost lidem bordera akorát leze na nervy, to už jsem pochopila dávno.
Hehe
Jo, tos vystihla. Kámoščin borderák už sakra pochopil, že mě pást nebude, že mu rozhodně nebudu nic házet a (což teda neni specifikum plemene, ale asi je dost chytrej aby to z mých náznaků a řeči těla poznal) že mi prostě nebude olizovat xicht. (což teda většina psů nechápe ani po stém setkání).
Xerxová
A já asi souhlasím. Neviděla bych to tak tragicky.
Ale to asi hlavně proto, že to nebudu já, kdo jí bude mít doma

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:04
- Nahlásit

aňoňouma
K tomu, že borderka bude doma furt otravovat, aby se něco dělalo, bych řekla, že je to spíš důsledek toho, že s nima lidi doma pořád něco dělaj, protože si přečetli, že borderka to potřebuje. Ten pes pak neumí vypnout, mozkový závitnice mu furt šrotujou, furt vyžaduje činnost... a ve výsledku je z toho tak trochu vybzikanej, protože si vůbec neodpočine. Kdežto pokud se od začátku naučí, že doma se odpočívá, tak se doma prostě vypne, jde spát a neotravuje. Ovšem musí mu to pak člověk vynahradit venku.
ÁMEN!!! Skvěle popsáno. Naučit odpočívat, to je třeba vytesat zlatým písmem do kamene. Kámoščin pes to bylo furt agility, tanečky, interaktivní hry a k tomu učit se odpočívat se dostali dost pozdě. Je mu 5 a furt s tím má trochu potíž.

hancaw
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:14
- Nahlásit

Maya nemusí se mi to zdát - mám jí doma a mám i přítele a celkem normální život včetně práce a dalších aktivit netočím se 24hod kolem psů
sicluceatlux rozhodně jí nechválím ale netvrdím že je to ničením posedlý démon který pokud vteřinu nemá co dělat tak rozloží celý byt na prvočinitele
Naopak znám dost majitelů co mají problém s běžnými plemeny jako jsou pudli, bostoni, buldočci apod...

PetraK
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:19 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

ssshhhhh

No jo, ale to by si pak zadavatelka nemohla pořídit nic co je težší než 5kg...

no jo, ale ........... jak to pak chtějíí řešit? Zavíráním psa? BAbičky? okřikováním psa? Babičky? Musím si sesumírovat na co mám a na co nemám podmínky. Je možný, že třeba podmínky na to štěně ani nemají - protože buď bude omezená babička a nebo to štěně. Nevím jaký mají režim, provoz. Ale vím, že když je u nás moje máma, máme kapek jinej režim. Je pro ní třebas i namáhavý to, sledovat, kde ten pometlák je a co dělá, aby se o něj nepřerazila , a to nemá berle. On je hrozně radostnej, tuhle jí v radosti seslal do záchodový mísy . Prostě za ní radostně běžel, vběhnul na WC a rovnou jí tam usadil. Jsou situace, který neohlídáš. Každý štěně je divoch, u těch velkých je to ještě o něčem jiným. Vezmi si to, co se furt řeší dokola, jak lidi píšou - POMOOOCT, CO MÁM DĚLAT, ŠTĚNĚ NÁS KOUŠE A TAHÁ ZA KALHOTY!!! Už nevíme co s tím.... blábláblá. Co bude, když bude štěně tahat za ty kalhoty babičku co má hůl? Hm?

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:22
- Nahlásit

hancaw
A mohla byste se o její výchově rozepsat více ? Co spolu děláte a kolik času jim dáváte, máte zahradu, že, to je také asi jiná, než byt........... Určitě by objektivní zkušenosti ocenilo více lidí

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 4 Pro 2014 15:24 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

PetraK
A vždyť jo, já netvrdím, že nemáš pravdu.
Jen, že zřejmě to nebude na štěně většího plemene správnej čas. Což asi zadavatelka slyšet nechce, to chápu. (ikdyž teda některý bordery jsou úplně mikro)
Prostě za ní radostně běžel, vběhnul na WC a rovnou jí tam usadil
Tak to je prča, teda takhle napsaný, v reálu to taková asi nebyla.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání