| Autor |
Zpráva |
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 19:39
- Nahlásit
GeorginaAmber
U border když tak koukej po výstavních liniích, to jsou už klidnější psi, ale i tak ty pasoucí pohledy a postoje mají taky a s tím má problém i dost normálních psů, natož nějaký traumatizovaný, k němu by to chtělo spíš nějakého kliďase si myslím.
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:06
- Nahlásit
Takže přemýšlela jsem, ted jsem mluvila s pani - od tohoto inzeratu ohledně fenečky border kolie - red.
Fenečka je prý neobvykle mírná a klidná, ale děsně zvídavá a potřebuje pohyb.
Prodejná je za 10.000 s PP, je levnejsi protoze ma vrozenou vadu ocasu - coz mi nevadi, na vystavy ji tahat nebudu. Neni to chovna fenka - neni idealni pro chov kvuli geneticke vade.
Posilam odkaz. Schválně. Názory? =)
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/41862032/Border-ko lie-s-PP.php
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:16
- Nahlásit
GeorginaAmber
Není ideální na chov kvůli genetické vadě... jaké???
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:20
- Nahlásit
Má zakřivený ocásek. Nejake komplikace pri porodu, nejak ji za nej spatne vzali... a neco se ji tam skriplo... pry je to nejaka boulička na jednom článku ocasu - a proto je "znehodnocená" pro výstavy... atd.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:24
- Nahlásit
GeorginaAmber
Nejake komplikace pri porodu, nejak ji za nej spatne vzali...
ale pak to není genetické...
zamyslela bych se fakt nad tím, jestli máš čas, psychickou sílu a znalosti na to zvládnout borderu tak, aby neohrožovala babičku (ať už nadšenim nebo agresí) a nešikanovala nebo nestresovala stávajícího psa. Co ti pejsci co jsi měla z útulku, srovnali se? byli pak v pohodě?
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:26
- Nahlásit
GeorginaAmber
Jo pokud jde jen o zálomek na ocásku, tak to u štěnda na mazla není samozřejmě naprosto žádný problém. Já jsem pochopila, že jde ještě o nějakou jinou dědičnou chorobu Zálomek je naprosto nepodstatná prkotina.
Štěně vypadá pěkně, rodiče mají taky všechna vyšetření OK... nicméně v borderkách se neorientuju, takže víc neporadím :-/
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:33
- Nahlásit
No, musím to probrat doma. Já na to sílu mám, ale je jasné, že úplně sama na to nestačím.
Pejsci z útulku se srovnali hodně.... měli jsme fenečku, zasadně tyranou chlapama - vypadala jako cerny bernardyn a byla s nama v byte - nesnasela chlapi, ale meho pritele a tety pritele pak snesla v pohode.
Fenečka, kterou nasli v popelnici ta prozmenu zrala na co prisla a vecne nam zvracela a mela prujmy. Taky se po 2 letech zklidnila.
Ted máme do třetice Pudla, ktereho nasli na statku s asi 50kockama a psama, kteri se tam volne mnozili... ten je teda hodne traumatizovany - ma urvany ocas, vypada spis jako ovecka nez pudlik...ten se vseho boji, ale zase neni agresivni a mazli se.
Ja myslim, ze kdyz jsem zvladla vsechny tyhle "stvoreni" tak by borderka nemel byt zase takovy problem =)... snad.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:44
- Nahlásit
GeorginaAmber
a s tím strachem u pudlíka něco děláš? lepší se to?
kdyz jsem zvladla vsechny tyhle "stvoreni"
zvládlas je tak, že jejich nesnášenlivost, žravost a strach zmizely, nebo jsi se "jen" zvládla nezbláznit?
uvědomuju si, že jsem protivná, jen prostě nemám v okolí jedinou borderku, kterou bych byla schopná s klidem říct, že se hodí jako rodinnej pes...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 20:46
- Nahlásit
GeorginaAmber
Pokud máš takové zkušenost se psama, tak by s borderkou opravdu nemusel být až takový problém. Jen je potřeba vzít v úvahu, že vesměs nutkavě pasou. Když nemají k pasení dobytek, ovce apod., tak pasou jiné psy, lidi, stíny, ptáky, mraky na obloze...
Hlavní průser je, že jiní psi tenhle upřený pasoucí pohled vesměs nedávaj a mnozí na něj reagují agresivně. Čímž se bordera zase učí, že nemá smysl se se psy bavit, páč jsou to agresoři, takže je lepší je rovnou preventivně sežrat...
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:03
- Nahlásit
Birma - Ten náš současný pudlík, je doma úplné zlatíčko - na všechny členy rodiny si téměř po roce zvykl, chodí se mazlit, jen se prostě chová jako kočka ne jako pes... je to kočko pes .. troufám si říct, že jsem ho zvládla. Jediné co je furt stejné - bojí se i vlastního stínu, venku se vsech straní a opatrne naslapuje.... a za boha ho nemůžeme dostat třeba do výtahu, on má fobii z toho - překročit práh - takže ho vynášíme ven ze dveří... to je jedine co mu zustalo ... ale jinak je uzasnej (rozčiluje nás, že mnouká...jako kočka...štěká zřídka kdy)
A jojo, já jsem o tom četla no, a doufam, ze se to da odnaucit. Jako me jde o to - aby se snášeli a nebyli na sebe agresivní...=) proto chci štěně - aby si na něj zvyklo....
Potrebuju borderku vychovat tak - aby nebyla moc hrrrr, poslouchala a neprala se. Nic víc nechci - myslíte, že je to reálné? Potřebuju, aby s ní babička mohla chodit na volno ven - tudíž, aby se dala snadno přivolat a tak.. =)
A co bude legrace - chci s ní chodit na agility, jenže jsem to nikdy ani pořádně neviděla na živo, jen v telce ...
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:05
- Nahlásit
Deny (pudlik) byl strasnej kamos s tim nasim anglickym setrem. Uplne se zboznovali.... a prave mu moc chybi nekdo do dvojky... on je hrozna kocicka, rad napodobuje a lísá se.
Proto jsem si rekla, ze fenečka bude menší zlo. =) a od stenete si na nej tuplem snadno zvykne.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:10
- Nahlásit
GeorginaAmber
Jediné co je furt stejné - bojí se i vlastního stínu, venku se vsech straní a opatrne naslapuje.... a za boha ho nemůžeme dostat třeba do výtahu, on má fobii z toho - překročit práh
ale tohle se dá cílenou prací hodně opravdu hodně změnit (taky jsem nemohla dostat psa do výtahu, nemohl vidět na 50 metrů tramvaj, nezvládal hlasitý zvuky... dneska jezdí výtahem, vlakem, busem i tramvají a po petardách se maximálně ohlídne)
Potrebuju borderku vychovat tak - aby nebyla moc hrrrr, poslouchala a neprala se. Nic víc nechci - myslíte, že je to reálné?
reálný to asi je, ale je otázka, kolik na to máš času a sil, protože to fakt nebude stylem, že denně dvě nebo tři půl hodinový procházky a budete mít doma hodnýho psa. U chytrýho psa, kterej chce něco dělat, je hodně náročný vymejšlet, co ještě ho naučit, jak ho zaměstnat, aby se nenudil, co podnikat. Rozhodně je x plemen, se kterýma toho stejného dosáhneš s menšíma nervama a menší námahou.
chci s ní chodit na agility, jenže jsem to nikdy ani pořádně neviděla na živo
byla jsem na tom podobně a díky skvělým trenérkám mě to strašně chytlo
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:19
- Nahlásit
GeorginaAmber
Potrebuju borderku vychovat tak - aby nebyla moc hrrrr, poslouchala a neprala se. Nic víc nechci - myslíte, že je to reálné? Potřebuju, aby s ní babička mohla chodit na volno ven - tudíž, aby se dala snadno přivolat a tak..
Já bych jen podotkla, že to, že psa venku přivoláš ty, ještě vůbec neznamená, že ho venku přivolá babička.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:20
- Nahlásit
GeorginaAmber
tak jestli ohař by pro tebe byla dobrá volba, tak mrkni na bretaňského ohaře
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:21
- Nahlásit
kachna_
A to je nápad!
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 21:53
- Nahlásit
[b]GeorginaAmber[/b
Jako rozumnejsi alternativu border kolie doporucuji tibetskeho teriera. Neni to terier,jen se tak jmenuje,je to pasacek . Kdo ma rad chlupace,do nej Velmi chytry,ucenlivy,pomocnik v domacnosti,miluje psy a hry s nimi,pes-clvek
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 3 Pro 2014 23:12
- Nahlásit
kachna_
nebo špringr
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 08:41
- Nahlásit
GeorginaAmber
Ty hnědý bordery bejvaj (netušim proč) víc v pohodě. Nebo z nich ostatní psi nejsou tak nervózní. A fenka je taky určitě lepší varianta než pes. Asi bych (teda ne já, jako já být tebou myslím) do toho štěněte šla.
A co se týče silvestra, někteří psi nereagujou vůbec, jiní jsou totálně hotový. Pokud je třeba pudl od babičky z petard na mašli, bude lepší být s borderou v jiný místnosti ať to nevidí.
No a jak psaly holky to že bude přivolatelná tebou neznamená, že ji přivolá někdo jinej. Ale zase pokud bude mít babička s sebou balon na šňůře tak bordera se nechá přivolat téměř jistě
Ten ksicht proto, že kolikrát to lidi s borderama využívaj jako metodu přivolání, že mávaj balonem, no nejen že pes když nevidí balon v ruce na ně pak prdí, ale ještě mu vytvořej solidní závislost. Takže nejdřív zavolat, až když přijde ukázat že mam balon a hodit ho nebo se přetahovat.
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 09:22
- Nahlásit
Georgina jsi z Prahy? Mám borderku a pokud se budeš chtít mrknout jak se s ní pracuje nebo se na něco zeptat nemám problém se sejít a pokecat a uvidíš sama
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 10:47
- Nahlásit
Ježiši lidi, vy jste na mě hodní ... děkuju.
Shhhhh - Já bych i chtěla asi hnědou, nevím proč, ale zaujala mě. Hodně. A konkrétně tahle ta. Paní tvrdila po telefonu, že její původní cena byla 16000 než zjistili, že má vadu ocásku - ted ji prodá za 10.000.
Hancaw - Ahoj, jojo jsem z Prahy a určitě bych to uvítala =). Bydlím na Hájích. Právě hned za metrem je les a u lesa je cvičák, kam bych s budoucím pejskem chtěla chodit.
Včera večer jsem měla debatu s babičkou, tetou a přítelem. Otevřela se další debata na téma - jak to sakra chci všechno zvládnout, když a) přichází zima a to štěně si nebude moct hrát venku a hrozí nebezpečí, že nastydne. b) že se se štěnetem musí chodit každé 3h ven (a já mám práci)...
Snaží se mě přesvědčit, že dělám hloupost a bude lepší počkat na jaro - až bude hezky. Schválně, co myslíte vy?
Pracuju krátký dlouhý týden - s tím, že přítel má proti směny.
Přítel mi řekl, že půl roku tohle klidně vydrží.... ale, že se bojí, že to tak bude déle. Jak dlouho trvalo vašim štěnatům, než se naučili trochu poslouchat, čůrat venku a vydržet 5h doma?
=)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 10:49
- Nahlásit
aňoňouma
Je úplně jedno, jestli vánoce se silvestrem přijdou, když budou štěndu tři měsíce, nebo tři čtvrtě roku
no to sice jo, ale - myslím, že to není tak od věci, že to zadavatelka řeší. Vezmi si, že pro štěně je přechod do nového domova zpravidla i tak velká zátěž, je bez zázemí, ve zcela cizím novém prostředí a pokud to bude hned rovnou na vánoce, kdy je sice člověk doma a má na štěně čas, ale zároveň je to čas návštěv a trochu jiného ruchu, plus tedy ještě pak oslavy Silvestra..... myslím, že je pro štěně lepší vzít ho s určitým předstihem před vánoci, aby mělo čas se trochu zabydlet a vytvořilo se mu zázemí, a nebo aby tenhle čas prožilo ještě s mámou a v původním pelíšku. Čistě hned na vánoce.... nevím, no.
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 10:51
- Nahlásit
Kdybych si to štěndo přitáhla tedka...
Budu na něj mít o svátcích více času - a když budu v práci, bude tam s ním přítel. A vždycky tam s ním bude babička, jenže ta chodí o berli a ven s pejskem chodit do jara nebude. Aby neupadla..atd.
Jde o to, že tenhle střídavý režim, se dá dělat pár měsíců - ale kdyby to tak mělo být do budoucna (tak mě přítel pošle DO***)
Koukala jsem i na jiná plemena, a prostě mě nejvíce oslovuje ta borderka. Jestli nevadí, že máme středně velký byt - jsme tam 2+ babicka a kockopes....
Nechci tomu zvířátku nijak ublížit. Mám v plánu s ním na jare chodit na cvičák a začít agility... nebo něco podobného. A věnovat se mu chci.
Na druhou stranu, dny - kdy budu v práci - se o něj bude starat přítel a ten ho vezme ráno/po obědě/večer na půl hodiny ven a konec.:/
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:25
- Nahlásit
GeorginaAmber
přichází zima a to štěně si nebude moct hrát venku a hrozí nebezpečí, že nastydne.
štěně s podsadou jako je bordera fakt s tímhle nemá problém
že se se štěnetem musí chodit každé 3h ven (a já mám práci
i častějc a to i v noci
Jak dlouho trvalo vašim štěnatům, než se naučili trochu poslouchat, čůrat venku a vydržet 5h doma?
to má každý štěně jinak, ale klidně tak těch půl roku to být můe
Na druhou stranu, dny - kdy budu v práci - se o něj bude starat přítel a ten ho vezme ráno/po obědě/večer na půl hodiny ven a konec.:/
pak budete mít zdemolovaný byt, bordera tohle nedá
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:33
- Nahlásit
Georgina jsem z Prahy 10 ze Strašnic ale na Chodově bydlí máma a já tam dost často bývám tak se můžeme domluvit jestli chceš - můžem na procházku do lesa
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:39
- Nahlásit
Maya - jojo, já právě slyšela, že borderka (navíc štěně) musí mít vyplněný program. Tím doma - nemyslím sama doma a zavřená někde v pokoji. Bude tam s ní babička, bude si s ní hrát, a bude mít naši pozornost, ale jde o to venčení - babička jí v zimě venčit nemůže, aby neupadla. Jde mi o zimní venčení - když Já budu v práci, Mám 12h směny většinou 3x týdně, někdy 4x - a v tyhle ty dny tam s ní bude přítel a babička. A venčení v noci? S tím počítám ! na to jsem ready.
Hancaw - no to je super, tak to bych byla moc ráda. Chtěla bych se zeptat na pár věcí a tak... procházka do lesa zní fajn =) ... Mám čas tenhle čtvrtek od 12:30 výš... nebo pátek přes den. =) To by bylo moc fajn!
|
GeorginaAmber
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:41
- Nahlásit
Hancaw
a jelikož jsem idiot a koukám se do jiného týdne tak čas mám tenhle týden v sobotu 13.12 po obědě
A tamto platí až pro další týden, promin !
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:44
- Nahlásit
OK proč ne sobota by mohla klapnout
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:52
- Nahlásit
PetraK
myslím, že je pro štěně lepší vzít ho s určitým předstihem před vánoci, aby mělo čas se trochu zabydlet a vytvořilo se mu zázemí, a nebo aby tenhle čas prožilo ještě s mámou a v původním pelíšku. Čistě hned na vánoce.... nevím, no.
Však jo, proto jsem psala o tříměsíčním štěněti - s tím, že už by na vánoce bylo dejme tomu tři tejdny v novém domově. Jasně že brát si štěně den před vánoci není nejlepší nápad. I když zase záleží na tom, jak mohutně kdo vánoce slaví, žejo...
|
aňoňouma
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 11:53
- Nahlásit
GeorginaAmber
dny - kdy budu v práci - se o něj bude starat přítel a ten ho vezme ráno/po obědě/večer na půl hodiny ven a konec.:/
To je pro štěně strašlivě málo. Když nespí a řádí, tak potřebuje čůrat klidně co dvacet minut...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 4 Pro 2014 12:16
- Nahlásit
aňoňouma
že už by na vánoce bylo dejme tomu tři tejdny v novém domově.
jojo, to je o něčem jiným, to pak jo.
I když zase záleží na tom, jak mohutně kdo vánoce slaví, žejo...
to jasně. já spíš měla na mysli toho dementního Silvestra a brajgl okolo u štěněte čerstvě přišlýho.
Jasně, může se říct, že z toho dělám zbytečnou vědu , ale tak že udělat štěněti hladkej přechod se vyplatí.
Pochopitelně zas ne ho mít ve skleníku to ne
|