Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Stene Border Kolie a Silvestr
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 15:47
- Nahlásit

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat někoho, kdo má zkušenosti... popř. získat více objektivních názorů na moji situaci.
Umřel nám před pár týdny pejsek, rozhodli jsme si pořídit nového. Vždycky jsem si přála Borderku.
Byt jsme dokonale uspůsobili pro štěňátko, původně jsem byla přesvědčená, že si ho pořídím hned - ještě do Vánoc.

Jenže vedu s mojí rodinou rozsáhlou diskuzi na téma - Silvestr a svátky.

Má otázka zní - "Poznamená pejska Vánoční prostředí? Myslím tím, když přijde do nové rodiny, nového prostřední, malé 3 měsíční štěně a hned během pár dnů budou venku pálit rachejtle a bude se scházet rodina - víc lidí pohromadě. Dostala jsem se do situace, kdy nedokážu posoudit, nakolik je to pro štěndo intenzivní. Teta tvrdí, že to pejska poznamená a není vhodná doba brát si ho před Vánoci."

Uvítám jaký koliv názor. Předem Díky.

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 15:49
- Nahlásit

GeorginaAmber
podle mýho je důležitější konkrétní spojení (a u borderek obzvlášť) a až pak jestli domů přijde před nebo po Vánocích

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 15:54
- Nahlásit

Bydlíme v centru Prahy, v paneláku. Přítel, já a stará babička, která má malého křížence pudlíka. Do teď nám prošli rukou pejsci převážně z útulků (starší a poznamenaní).
S přítelem jsem se rozhodla - pořídit si štěně Border Kolie, které by bylo naším mazlíčkem... Vím, že panelák (ke všemu se starou paní) není ideální kombinace, ale ráda bych se v budoucnu věnovala agility a chodila s pejskem na cvičák.
Více méně jsem byla rozhodnutá, že si ho do Vánoc přivedeme domů, malé štěndo - nejraději bychom fenku, protože babičky voříšek je pes... jenže nastala právě ona debata - jeslti je to vůbec dobrý nápad. Brát si aktivní, malé nesocializované štěně, když s tím nemám žádné osobní zkušenosti a navíc - před Vánoci....

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 15:58
- Nahlásit

GeorginaAmber
hlavně si vyber štěně u kterého se ti bude líbit povaha obou rodičů (a ideálně budeš mít ověřeno, že i další předci byli normální), pak fakt zvládnete i Vánoce v klidu, ale pak se ti samozřejmě může stát, že si na štěně budeš muset nějakou dobu počkat, protože se třeba ještě ani nenarodilo. Pokud ale bude mít nějaké problémy poděděné po předcích, tak budou zážitky z vánoc vaše nejmenší starost.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 16:11
- Nahlásit

Díky za odpověď.
=) Páni... No, tak zase mám nad čím přemýšlet.
Já jsem právě koukala na štěňata bez PP, protože na výstavy ani soutěže s pejskem chodit určitě nebudu. Tak jsem si myslela, ze je to právě docela fuk.

Něco jsem četla, ale myslela jsem si, že to nemůže být o nic horší než psi, které jsme měli z útulku. Jeden žral na co přišel a nesnášel se s chlapama. Druhý byl přehnaně bázlivý a teď babičky aktuální pes je těžce traumatizovaný (má i utrhnutý ocas a navíc vyrůstal s kočkama, takže se chová jako kocour...)
Právě jsem si říkala, že vzhledem k těmhle útulkovým zkušenostem mě asi nic nepřekvapí ...

Co se může přihodit, když nebude mít vhodné rodiče? Agrese, nebo něco jiného?

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 16:21
- Nahlásit

GeorginaAmber
Tak jsem si myslela, ze je to právě docela fuk
to není, pokud chceš mít zdravého a normálního psa, podívej se třeba sem
Co se může přihodit, když nebude mít vhodné rodiče? Agrese, nebo něco jiného?
U borderek pravděpodobně agrese nebo bázlivost. Na agi s náma chodí borderka, jsou jí tři roky, chodí tam už dlouho a stále není schopná ustát, když o kus dál cvičí golfisti, ty rány jí vadí natolik, že někam zaleze (nejčastěji do tunelu) a x minut ji odtud nikdo nedostane. Je chudák a její majitelka taky.
Psi se rodí s nějakými předpoklady - jak exteriérovými, tak psychickými nebo zdravotními. Ty samozřejmě můžeš jako majitel leccos ovlivnit, ale z hyperreaktivní bázlivky neuděláš flegmatika a naopak. Takže pokud chceš, aby tvůj pes měl určité vlastnosti, stojí za to si vybrat štěně po předcích, kteří je mají. U psa bez PP nikdy nemáš záruku, že ti psi, které vidíš, jsou opravdu rodiči štěněte. Jak může dopadnout množení border bez PP se můžeš podívat třeba tady, kde majitel feny zřejmě nikdy neslyšel o tom, že merle fenu nesmí krýt merle psem, kvůli následným zdravotním potížím štěňat.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 16:38
- Nahlásit

Aha, no zajímavé. To je teda radost. Tomuhle se chci určitě vyhnout. Myslela jsem si, že geny jsou jen menšinová záležitost, očividně to hraje větší roli, nežli jsem myslela. Právě, že mám zkušenosti pouze s voříšky, papírový pes je pro mne zatím velkou neznámou.

Dobře, dívám se na stránky a souhlasím, jedině s PP. Zjistila jsem, že je docela problém najít s PP pejska do 10.000 Kč - řešila jsem i finanční stránku věci. Internet je plný inzerátů, ale většinou to jsou neprověřené zdroje, nebo pejsci bez PP.

Jestliže se vyplatí, pořídit si čistokrevnou Borderku s PP, našetřím si a počkám do Jara, víc jak 10.000Kč nejsem schopna složit, ne před Vánoci.

Děkuji moc za názor.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 16:42
- Nahlásit

GeorginaAmber
Je úplně jedno, jestli vánoce se silvestrem přijdou, když budou štěndu tři měsíce, nebo tři čtvrtě roku. Pokud to bude štěně pohodové a povahově vyrovnané, zvládne to naprosto s přehledem tak i tak, a pokud to bude labil, bude s tím mít tak i tak obrovský problém.
Borderky, co znám, jsou vesměs hodně povahově nevyrovnané, labilní, bázlivé, i agresivní z bázlivosti. Ne všechny, pochopitelně, ale určitě víc než půlka. Do štěněte bez PP bych u bordery nešla v žádném případě a mezi spojeními s PP bych hooodně dobře vybírala podle povahových předpokladů rodičů. Plus zdraví, samozřejmě - oči (CEA, PRA), dost se teď mluví o osteochondróze ramen...

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 16:49
- Nahlásit

A já si myslela, že mě nic nepřekvapí. Jsem naivní.
Hodně jsem četla články na internetu, samozřejmě jsem slyšela i o komplikacích, ale nenapadlo by mě - že bude tolik rizikových faktorů.
Teta měla 11 let papírového Anglického setra - bez jediné chybičky, neskutečně výjimečný a bezproblémový pes, jenomže do paneláku ho byla škoda, dostatek pohybu měl - ale přesto si zasloužil víc.
Border Kolie se mi zdála jako ideální kámoš do pohody i nepohody.
Můžete mi tedy doporučit vhodného chovatele? Nějakou linii, které bych se mohla držet? Internet je plný blábolů, máte něco osvědčeného?
Určitě pořídím papírového pejska.
=) A dám si na výběru záležet.

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 16:58
- Nahlásit

GeorginaAmber
setrů není tolik, není o ně tolik zájemců a tak se nevyplatí množit kvůli zisku, proto se snáz vybere setr než bordera, která je v poslední době velice oblíbená.
Jen počítej s tím, že pohybu a zaměstnání bude určitě potřebovat alespoň stejně jako ten setr
Linii nebo chovatele nevím, nijak hloub se o ně nezajímám.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:25 - Změnil/a: aňoňouma
- Nahlásit

GeorginaAmber
Hele, a určitě trváš na bordeře? Plemen, která by ti mohla povahově vyhovovat podle mě minimálně stejně, nebo i víc, je docela dost...

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:31
- Nahlásit

No jako, já jsem po tom odjakživa toužila. Prostě Border Kolie... líbí se mi strašně moc, jak vypadají ... a chci pejska, co si bude rád hrát.

Nevím, nenapadá mě nic jiného. Ohaře bych ráda, ale to zase nepřežijou doma, ten náš pejsek byl miláček rodiny a kdybych si pořídila podobného, nikdy se ze smutku nevyhrabeme, nikdo.

Napadá Vás jiné plemeno? Nechám si poradit. Já je nechci už být sama.. a veškeré přípravy v bytě pro štěně jsou dokončené.
Nápady?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:33
- Nahlásit

GeorginaAmber

Co třeba holandský ovčák? Nejsou to takoví hyperaktivní šílenci, jako bordery, ale pořád akční sportovní pes. Tady mají volné odrostlejší štěně - fenku. Chovatelku znám osobně - fenečka je naprosto perfektně vychovaná a socializovaná.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:33
- Nahlásit

Jo... a jsem omezená - babičkou, nemůžu si dovolit nějakého janka, který to tam bude bourat, bude vážit 30 kilo a bude děsně neovladatelný.

Prioritou je ovladatelnost a dobrá povaha. Popř, vzhled. Děkuju.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:36
- Nahlásit

Koukám na odkaz, zajímavý pejsek. Mám pocit, že jednoho mají vedle nás ve vchodě.

Ale přiznám se, že z něj mám spíš respekt. Tohle asi ne.

Něco podobného té borderce... něco drobnějšího nebo já fakt nevím, vím, že nejsem zrovna nenáročná

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:36
- Nahlásit

GeorginaAmber
jestli se ti líbí vzhled border, tak australáci jsou podobní a většinou o něco normálnější
ale jinak strašně záleží na tom, co chceš s pejskem podnikat a jaký na to máš možnosti - bordera potřebuje hodně času, hodně práce, cílený učení klidu a odpočinku.. Běhat agi nebo chodit na cvičák můžeš se spoustou psů čivav přes malý knírače po NO

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:38
- Nahlásit

GeorginaAmber
Holanďák na fotkách děsně klame tělem - vypadá jako obrovskej pes, ale ve skutečnosti jsou zvlášť fenky docela drobné, nejsou až o tolik větší než bordery. A navíc jsou aspoň o trochu klidnější.
Ale jasně, že ti musí pes "sednout". To byl jen návrh

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:40
- Nahlásit

GeorginaAmber
nemůžu si dovolit nějakého janka, který to tam bude bourat, bude vážit 30 kilo a bude děsně neovladatelný.
Prioritou je ovladatelnost a dobrá povaha

NJ, to zrovna ta bordera... ony jsou strašně chytrý, ale to neznamená, že jsou nenáročný na výchovu, jak si spousta lidí myslí, většinou je to přesně naopak. Nějakej troubelín se vychovává snáz než pes chytrej skoro stejně jako majitel

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:50
- Nahlásit

birma
Nemluvě o tom, že jsou to vesměs malinko magoři Nic proti tomu, jsou lidi, kterým tahle povaha vyhovuje... ale obávám se, že je daleko víc lidí, kteří si borderu pořídí proto, že to je "ten krásnej, chytrej a snadno cvičitelnej pejsek" a ta povaha je pak hodně nepříjemně překvapí

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:54
- Nahlásit

aňoňouma
vidím to stejně - domu mi nesmí z bordery ani chlup

Fifi
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:54
- Nahlásit

GeorginaAmber
A proc ne rovnou si poridit pudlika? Malyho, stredaka ci kralovskyho, k babiccine krizenci by to byl fajnej partak a akcni ci inteligentni psiska to jsou take. Pokud chces fenu, jak budes pak resit harani a babiccinyho pejska?
Nebo se snizit (vyskove) a poridit treba papillona, to je taky spravnej kamos litaci, agility behaj.
Poseckani do jara nebude mozna od veci, vic si ujasnis ty vyber plemene, objedes treba nejaky vystavy a setkas se s plemenama nazivo, pokecas s majiteli. Treba ti padne do oka neco uplne jinyho.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:56
- Nahlásit

My jsme s přítelem právě dost tedka přestřelili....
Před 14 dny jsem přes bazoš.cz chtěli pomoct jednomu pejskovi, majitelka si ho nemohla nechat, protože se stěhuje. Dle inzerátu byl dokonalý, tak jsem si ho dovezla domů. Měl to být kříženec ohaře a retrývra.... no musím se tomu smát.
Nakonec se z toho vyklubal křížený chrt s vlčákem, štěně bez jakékoliv výchovy, umanuté, velice inteligentí a bystré. Zamilovala jsem se do něj, akorát, že byl natolik bystrý, že nám "lovil" našeho týraného pudla (co se chová jako kocour). Nesedli si spolu a navíc v jednom kuse skákal, 8 měsíční štěně a už vážilo 25 kilo (a to bylo podvyživené a hodně)...
Povaha - pro mě byla naprosto ideální, vím, že byl zbrklý a neovladatelný tím, že neměl žádnou výchovu.... za týden u nás se neskutečně zklidnil a naučil se i sedni, lehni... jenže jsem si ho kvůli druhému pejskovi a babičce nemohla nechat, museli jsme mu najít jiného páníčka.

NECHCI být tak nezodpovědná a udělat chybu, jako byla tahle... jediné, co vím, je, že chci pejska, co bude kamarád, proto si pořizuji štěně, aby si na toho našeho malého hlupáčka zvyklo...

Předtím jsem 4x týdně hlídala anglického setra - tety. Vím, co to obnáší... ale prostě. Nechci se přecenit.

Borderka asi teda nepřipadá v úvahu, co? když může mít miliony vad..

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:57
- Nahlásit

Fifi - promin, ale pudl mi nesmí přes práh. Jednoho doma mám a ještě je poznamenanej kočkama, to je nejhorší kombinace na světě. Nemluvě o tom, kolik zdravotních problémů mají. Soused má také pudla, papírového a věčně někde lítají se zánětem uší a očí... pudlíka rozhodně ne.

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 17:58
- Nahlásit

Náš pudlík je právě po operaci - vytrhali mu všechny zuby... a pořád něco, neumím ani spočítat, kolik jsme na veterině nechali peněz.

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 18:05
- Nahlásit

GeorginaAmber
Borderka asi teda nepřipadá v úvahu, co? když může mít miliony vad..
Ale klidně připadá, proč ne. Jen je potřeba, abys skutečně věděla, do čeho jdeš a že přesně tohle chceš, a pak abys vybrala štěně z dobrého spojení.

birma
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 18:11
- Nahlásit

GeorginaAmber
domluv se s pár trenérama a zkus se jen jako divák zajít podívat k nim na tréninky agi a/nebo poslušnosti, kde budou borderky a jiná plemena, dívej se, jak se projevují, promluv si s majitelama, co s nima dělaj, jak cvičej, proč, jaký měli s pejskem problémy výchovný, na co si dát pozor, zeptej se na chovky, linie... a uvidíš, jestli je borderka fakt to, co chceš, nebo jestli si vybereš jiný plemeno

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 18:23
- Nahlásit

GeorginaAmber
Zrovna teď jsem v PPČ četla o borderce (jinak skvěle cvičené, aktivně sportující), která mimo jiných úchylek pase stíny. Prostě hlavou a očima honí jakýkoliv pohyblivý stín. Já když něco takového čtu, jsem vždycky hrozně ráda, že mám normální, klidné psy, kteří žijí normální psí život. A obávám se, že takových borderek není většina, dokonce si myslím, že u bezPP může být totální většina vyšinutá. Já bych ji (bohužel, ke škodě plemene) nikomu nedoporučila jako psa "jen jako kamaráda".

corgi
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 18:26
- Nahlásit

GeorginaAmber
No a k tomu původnímu dotazu - samozřejmě je to kus od kusu, některé štěndo se po rámusu ani neotočí, jiné je přecitlivělé a ponese hodně špatně už jen změnu prostředí a vánoční stres. Dobrý a zodpovědný chovatel rád s prodejem štěněte týden dva počká, když splatíte nějakou zálohu a vysvětlíte si, jak se věci mají. Štěndo stráví nejhorší práskání tam, kde je zvyklé. Bohužel si ale myslím, že v Praze to bude práskat ještě nejmíň půlku ledna

GeorginaAmber
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 18:30
- Nahlásit

To je dobrý nápad, děkuju. Určitě se zajdu podívat =)
Nechám si vše proležet hlavou a nechám to po Vánocích, to bude rozumnější. Díky moc!

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 3 Pro 2014 18:52
- Nahlásit

GeorginaAmber

Já jen dodám, že babiččin traumatizovaný pejsek co se chová jako kocour asi nebude nadšenej z toho jak ho borderka bude pást. A to může bejt bordera stokrát neagresivní, ten pasoucí postoj a pohled to rozhodí lecjakýho psa.
Proč ne kolie jako taková? Nebo šeltie?
birmadomu mi nesmí z bordery ani chlup
Tak tak. I když chlup doma asi máme, kámoška má borderáka. A ač v rámci plemene relativně vyrovnanej na mě prostě totál magor.
GeorginaAmber promin, ale pudl mi nesmí přes práh
Chápu, není to moc in. Měla jsem černého střeďáka jako dítě, byl fajn, chytrej, poslušnej, hravej, ale nechtěla bych ho, nelíbí se mi vzhledově.
Jo a než si něco pořídíš, písni sem ať víme do čeho jdeš cos vybrala, jsem zvědavá.
Já tak ráda vybírám pejsky, škoda, že víc jak dva teď mám zakázáno. (Navíc na to KAO bych ráda víc osobních poznatků s plemenem)

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání