| Autor |
Zpráva |
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:05
- Nahlásit
Konan
děkuji za radu do života...
Nedala jsem ti žádnou radu do života, dělám si jenom prdel
Hele, ale jestli nejsi dospělá, tak si čokla nepořizuj, děti si nemaj co pořizovat živé inteligentní bytosti Ona bordera fakt nejni upa jednoduchá a to že ji domrvíš, se ti může lehce stát (a samože taky nemusí... ) ale nejsi převychovávač, že jo... ))))
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:05
- Nahlásit
Eninka
Ale asi by k mým kozlíkům nezapadla Ti totiž zásadně nežerou trávu ze země, ale pouze hezké keříčky a na jahůdkách si také pošmákly
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:11 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
helps
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:21
- Nahlásit
Navíc nesnáší psi, ani ty naše, takže vzít ji na nějakou soutěž je nemožné,
pokud nemáš chuť a energii vychovat malýho hyperaktivce proč si myslíš že to s borderou bude jednodušší? hrozně mi vadí, když si lidi myslí jaké jsou borderky andílci a užasní broučci, kteří jsou hrozně učenliví a mazliví a nevím co. to je jen jedna velká iluze...... jen aby sis nic nemalovala znám dost border, který nesnáší cizí psi a šli by se rvát a tudíž bys s tou možností rozhodně měla počítat. pokud se ti nelíbí chování malýho raslíka nevím jestli boc je to pravé. opravdu to nefunguje tak, že boc "udělá co ti na očích vidí" jak si rádi lidi představujou )) ale nechci moc rejpat, jen to vypadá, že si myslíš že raslička je špatně vychovaná a bordera bude tvůj splněný sen.... aby se ti to neobrátilo v noční můru, fakt to podle mě nejsou psy pro každýho. já bych si BOC klidně pořídila, jenže vím co chci a znám jich hafo. mě takovej pes vyhovuje, ale nějak pochybuju, že je to to pravé, co hledáš
zkrátka jen mám obavy, že si borderku představuješ jako krásné učenlivé hodné zviřátko, ale podle mě je bordera svým způsobem blázen a jak píše Lucie domrvit jí můžeš úplně snadno
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:23
- Nahlásit
Konan
Na internetovým fóru fakt nemusíš nic slibovat To je směšný...
Proč teda řešíš strachy, jestli tě bude tvůj pes brát jako pána?
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:24
- Nahlásit
K nám na cvičák chodí i děti s rodiči . Někteří cvičí , někteří ne.
Někteří se o psa střídají .
Ale psi nejvíc respektujou ty , který si s nima nejvíc hrají , zaobírají se s nima , motivují je, dělají jim dobře - pamlsky a odměny a tak .
Ideální je , když pes pochopí , že největší sranda a zábava je s jeho člověkem . Dokonce větší než se psími kamarády .
Takže asi tak .
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:36
- Nahlásit
helps
Chuť a energie je, ale já nevím jak ji převychovat přesně tuto věc. Jenže ten raslíček, mě neposlechne když s ním jdu s mámou a sama já nechodím, a nevím kde jinde ji to mám učit. Prostě nedokážu převychovat psa, když nebere za pána mě... A zároveň uklidňuji , já nečekám, že je borderka andílek a ani v to nedoufám, nechci andílka, ale co mě zásadně vadí na tom mém JRT je to, že Jackie neštěká raf raf, ale kvičí jak kdybych jí v tu chvíli bůhvíjak týrala a to nejde ji pak ještě před celou vesnicí seřvat. A asi to s borderkami a ostatními psi nemůže být tak hrozné, když se na soutěžích normálně objevují s jinými psy... Tak dobře, co bys mi tedy doporučila za plemeno, když ne borderku?
Lucie Kratochvílová
Proč teda řešíš strachy, jestli tě bude tvůj pes brát jako pána?
Nechci dalšího psa, od kterého odejdu do školy, se kterým zůstane matka a jemu bude naprosto šumák "kde je ta holka". To je hlavní důvod zakládání tohoto fóra a já ňák tak stále nevím, jestli mě tedy může brát nebo nemůže brát jako toho "vyvolenýho" páníčka.
agáta12
Děkuji...
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:42 - Změnil/a: Lucie Kratochvílová
- Nahlásit
Konan
Nechci dalšího psa, od kterého odejdu do školy, se kterým zůstane matka a jemu bude naprosto šumák "kde je ta holka".
A nechceš si radši nabalit kluka???
a já ňák tak stále nevím, jestli mě tedy může brát nebo nemůže brát jako toho "vyvolenýho" páníčka.
Vzhledem k tomu, že ostatní čokle berou mamku jako autoritu, budeš muset počítat s tím, že i další pes v rodině bude brát mamku jako autoritu...
Jestli vůbec mamku jako autoritu berou... jestli je jenom nerozmazluje a proto za ní jdou... To tady ale nikdo nemůže vědět...
Abys tady pak neřešila, že tě pes nebere a co s tim máš jako dělat... když sis vysnila, že z tebe nespustí očička a teď na tebe sere... S klukem se můžeš rozejít, ALE SE PSEM NE! Maximálně ho šoupneš matce a vysníš si dalšího...
Já sem holt ten pesimista, no )))))
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:50
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Jak jsem napsala před chvílí, toto téma se nikdy nemělo otevřít, já jsem jen chtěla radu, jestli mě nějakej pes může brát za pána, to si tady mám hlídat držku abych nenapsala nic "zlého"? Já totiž zásadně psi matce nešoupu, a myslím, že jsem to nikde nenapsala, maximálně to, že máma řekla... a jelo to. Ok, všem děkuji za rady, některé mi sice pomohly méně a některé více, ale přeci jen děkuji, ale já se radši optám jinde, nemíním se nechat urážet, typem
šoupneš matce a vysníš si dalšího, to fakt ne, tady za dobrotu na žebrotu, člověk má rád psi, raději se zeptá aby si nepořídil špatně a hned ho... To je jedno, děkuji...
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:54 - Změnil/a: Saita
- Nahlásit
Já teda nejsem nějak super cvičitel, mám jen smečku jorků, tři z nich cvičí agility, víceméně mají základy poslušnosti a i něco z tance se psem znají.
Máš mladou jrt. Podle mě by jsi se jí ještě nějaký čas měla věnovat. Ano někdy je to těžké, je fakt že já zrovna měla štěstí na pejsky kterým jsem poměrně snadno vysvětlila co po nich chci a oni to dělají s radostí, ale ve svém okolí mám několik příkládů kdy lidé měli psi kteří neměli pražádný zájem něco dělat a díky velké trpělivosti jejich páníčků nakonec začali spolupracovat a dokážou neskutečné věci. Jsou dokonce hodně dobří. Jejich páni prokázali někdy obrovskou vynalézavost, vymysleli jak své pejsky třeba naučit některé věci z tance se psem když selhával běžný způsob který psovi absolutně neseděl.
Pracuj dál se svou russlicí a třeba se potom budeš divit. Každopádně se něco naučíš a když si pak pořídíš borderu tak ti pak její výcvik půjde třeba snadněji a vyvaruješ se určitých chyb. Navíc jack russlice se věkem uklidní, přece jen se neustálím výcvikem něco naučí a pak ti třeba pomůže i při výchově bordery. Teda alespoň mí psi po sobě odkoukávají, přivolání, sedni a podobné věci se naučili štěňata od dospělých já jsem jen pak přidala povel.
Mít nevychovaného prvního psa a rovnou si k němu pořídit dalšího to si nemyslím že by bylo úplně super řešení. Pokud se budeš ještě nějaký čas věnovat první psici tak si myslím že časem najdeš i odpověď na svou otázku, nebo už pro tebe přestane být důležitá.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:55
- Nahlásit
Konan
Jo jo, běž se vyplakat na ramínko jinam snads nečekala, že ti tady všichni budou pochlebovat, že určitě budeš pán a že se pejsek na maminku ani nepodívá V každý diskuzi se najde svině, která ji zkazí, no, tak teď jsem to holt já
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:55
- Nahlásit
helps
znám dost border, který nesnáší cizí psi a šli by se rvát a tudíž bys s tou možností rozhodně měla počítat
lidi myslí jaké jsou borderky andílci a užasní broučci
podle mě nejsou psy pro každýho
představuješ jako krásné učenlivé hodné zviřátko, ale podle mě je bordera svým způsobem blázen
absolutní souhlas s každou větou....já byla "připravena" na
to, co jsou BOC zač, ale moje očekávání bylo mnohokrát
překonáno, a nemůžu říct, že ve všem jenom poizitivně.
Přiznávám, že jsem čekala kdeco, ale že jsou to až takoví "cvoci" jsem nečekala. Jsem ráda, že jí mám, ale dává
mi pěkně "zabrat"
bejt člověk spíš lenochod, očekávající víc klidnej život,
tak mu borderka "vysvětlí", že takto teda nee
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:59
- Nahlásit
Ještě jen kontrolní otázka .
Jsi zřejmě v osmičce , co bude za rok až půjdeš na nějakou školu mimo domov ?
Má to cenu mít psa na rok a půl a pak ho nechat mámě na krku .
( Vlastní zkušennost a blbost )
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 16:09
- Nahlásit
agáta12
jsem v 6 třídě a jak píši jsem na gymplu a tam je základka i střední a také jsem psala, že bych se psa nikdy nevzdala za žádnou cenu. Už teď mám psa, takže by jí stejně jeden už na krku zůstal...
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 16:16
- Nahlásit
saita
Též děkuji, ale já základní povely umím, a myslím, že více jí nenaučím ani za deset let, ona totiž něco na poprvý zvládne skvěle a hned podruhý už naprosto neposlouchá, prostě se nedokáže soustředit. Měla jsem u sebe též fenku jorkšírka (skvělé plemeno), která byla sestřina a tu to cvičení opravdu bavilo, dokonce i povely těžší se naučila během chvíle, jenže pak mi ji sestra sebrala a máma ji podporovala a já jsem jen tiše truchlila, tak mi slíbila náhradu JRT a ta prostě nedokáže soustředit svůj zrak na někoho kdo jí má rád, já s ní nové cviky vzdala a teď jí jen přecvičuji ty staré aby je zvládala. Včera udělala pokrok: šel kolem soused tak chvilku na povel ke mně neposlouchala ale nakonec přiběhla. To jsem byla fakt happy.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 16:28
- Nahlásit
Konan
šel kolem soused tak chvilku na povel ke mně neposlouchala ale nakonec přiběhla
Tak tohle mi přijde, že jenom děláš takové jako kdyby pokusy o výcvik... Na bordeře toho totiž můžeš domrvit mnohem mnohem víc než na russellovi a myslím si, že i mnohem snáz.
Fakt ti přeju, aby ti ta bordera šlapala tak, jak si přeješ a aby vám to spolu vyšlo. Jinak bude v průseru zas jenom čokl... Ty neneseš žádnou odpovědnost, jen pomyslnou, jsi totiž dítě... Na druhou stranu, určitě se toho můžeš spoustu naučit... Jenže mi k tomu prostě nesedí, že máš už jednoho vlastního psa, kterej ti moc "nevyšel" a ty místo toho, aby ses snažila najít společnou cestu, si pořizuješ dalšího...
|
helps
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 16:37
- Nahlásit
Konan
echci andílka, ale co mě zásadně vadí na tom mém JRT je to, že Jackie neštěká raf raf, ale kvičí jak kdybych jí v tu chvíli bůhvíjak týrala a to nejde ji pak ještě před celou vesnicí seřvat.
no to bys ani neměla chtít, protože když na štěkajícího psa budeš řvát, tak si tím vůbec nepomůžeš ;) trochu mimo diskuzi, ale doporučila bych ti literaturu o klikr tréninku a pro problémovější psy typu raslík vyšla teď super knížka Jak trénovat nemožného psa http://www.plotknihy.cz/katalog.php?kategorie=8 vtipně napsané (teda znám z AJ originálu, ale stejně) a dost výstižné - autorka chová bulteriéry a dělá s nima agility, takže má celkem dobrou školu
nechci borderky jenom pomlouvat, jen říkám, že to s ní nemusí být vůbec jednoduchý, může být klidně o dost horší než ta JRT. budeš s ní muset pracovat denně a unavit jí - ale to především psychicky, fyzická únava na boc neplatí. jsou to svým způsobem dost otravný zvířata, třeba například známí borderák na ní řve a řve a řve a nosí jí hračku a vyvádí dokud se mu nevěnuje.... a znám desítky dalších, které mají podobné zvyky jinak mají samozřejmě dobrý vlastnosti pro toho, kdo s nima chce makat - jsou ochotný, chtějí něco dělat, neřeší co a jak a budou cvičit i úplný nesmysly třeba. ovšem myslím, že dost lidí to prostě psychicky nedá, že ten pes je pořád sleduje a něco vymejšlí....,. na cvičáku třeba jsou některý bordery úplně nepříčetný a td. Zkrátka dobře uděláš, když nějaké ty závody, cvičáky a chovky navštívíš a uvidíš jaké jsou boc doopravdy. já o BOC do budoucna uvažuju taky, takže je nechci jen hanit, ale jsem si dobře vědoma do čeho bych šla.... a i tak docela váhám, jestli by to nebylo moc.
Já bych ti doporučila třeba šeltii - na dog dancing, triky a agility jsou super a u té bys neměla mít nejmenší problém s respektem a tím aby tě "následovala".
a ještě k té JRT - možná se špatně soustředí a neposlouchá tak dobře - ale jde právě o to jak jí cvičíš a celkově tvoje postupy. k tomu opravdu doporučím tu knížku a zjistit si co je klikr a jak s správně pracovat. kamarádka má fenu z útulku, děsně tvrdohlavou a taky jí dokázala naučit poslouchat skvěle..... takže je to jen na tobě
Eninka
jojo, je to tak...... taky už sem takhle potkala pár lidí, kteří si mi stěžovali, jak jim ta bordera vadí. třeba paní povídala, že dcera si pořídila BOC a byla nešťastá, že ten pes nedá chvíli pokoj a kam se pohne tam jde pes a furt má ten svůj dementní výraz no dovedla sem si to představit jak to asi u nich vypadá...
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 16:52
- Nahlásit
helps
Díky, s klikrem trénuji už dlouho. A o té jejich akčnosti, těch borderek: Já si takového otravného psa přeji, víš, ten můj totiž chvíli aktivuje, ale pak si lehne a zapomene a to já nechci, mě do toho abych něco udělala člověk, nebo i pes musí doslova dokopat.
|
Saita
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 16:53
- Nahlásit
Konan
Znám spousty psů co na cvičáku poslouchají dokonale ale venku neposlechnou ani náhodou. Je to mladý pes a někteří jsou prostě nezávislejší někteří poslouchají přirozeně. Moje první fenka byla taky taková, ne agresivní ale naopak příliš přátelská a chtěla mi zdrhat za psy, za lidmi. Dnes je právě tato fena nejposlušnější ze smečky umí hodně z poslušnosti, několik povelů z tance se psem a běhá agility(s ní jsem začínala).
Já teda borderku nikdy nevychovávala ale myslíš že tě bude automaticky poslouchat? Když od začátku budeš vědět, co dělat, na co všechno můžeš narazit a jak to vyřešit, tak si myslím že o to víc se mezi vámi naváže dobrý vztah.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 17:06
- Nahlásit
Konan
chápu chápu, ale věř že s borderou to nepůjde samo..... jak říkám možná to půjde ještě hůř než s JRT. znám třeba i takové, které se baví tím že "pasou" auta, cyklisty, lidi..... a třeba i můžou štípat do nohou atp. to je prostě daň za to, že je to pracovní pes a ne mazlík do baráku
navíc souhlasím s Lucií v tom, že se mi nezdá nahradit jednoho neposluchu novým psem. nechci rejpat fakt ne, ale pokud dělá rasl problémy, bordera pravděpodobně bude taky problém. toť ode mě vše
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 17:21
- Nahlásit
helps
pes nedá chvíli pokoj a kam se pohne tam jde pes a furt má ten svůj dementní výraz
jo, je to tak...a s tím výrazem co maj, by mě teda fakt zajímalo,
kde na to choděj, protože je nedefinovatelnej. Já si i naivně myslela, že borderka bude něco podobnýho jako australák co
mám doma, ale to tedy ani omylem. Jsou to fakt specifičtí psi.
Já mám jetě štěstí, že jsou tři a mají velkej pozemek, takže se
to tak trochu rozmělní mezi mě a ostatní, ale i tak to je poděs.
Ale zase je s ní sranda, jak jsem tady psala kdesi dřív, vymyslí
i nevymyslitelný, že se člověk nestačí divit
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 17:29
- Nahlásit
Konan
jsem v 6 třídě a jak píši jsem na gymplu a tam je základka i střední a také jsem psala, že bych se psa nikdy nevzdala za žádnou cenu. Už teď mám psa, takže by jí stejně jeden už na krku zůstal.
Tohle mi zní hrozně - s jedním mi to nejde, chci dalšího - s tím to půjde. Taky mám teď psíka, kterej mi dal docela zabrat, ač jsem předchozí psy (včetně dobrmana, brazilské fily a pár starších vořechů z útulku) vždycky dokázala vychovat tak, aby s nimi bylo možné jít všude a poslouchali, tak tenhle lump prostě byl vcelku imunní proti jakémukoli výcviku, respektive vše se rychle naučil, ale viděl něco zajímavějšího a hodil na mě bobek - přesně co píšeš ty. Ale že bych ho teda nechala ležet ladem a pořídila dalšího poslušnějšího, to ani omylem. Takovej psík je sakra dobrej učitel a pokud zvládneš dovychovat tu rasslici, tak to pak třeba zmákneš i s borderou. Já občas viděla rudě a radši jsem ukončila prochajdu dřív, abych ho nezabila, ale teď (po cca 2 letech fakt denodenního cvičení, hraní, procházkování, navazování psa na sebe atd.) už se nám spolu žije fajn. Není ještě 100%ní, ale už to jde. Ale je ro prostě dřina, když se nedaří, tak je to otrava - ale je živej a je tvuj jak píšeš, tak napřed vychovej jednoho a pak pořizuj dalšího.
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 08:07 - Změnil/a: Sízra Milanová
- Nahlásit
Konan
Když už za každou cenu chceš novýho psa, nebylo by lepší si vzít v uvozovkách..nenáročnější plemeno, nějaký společenský..malýho psa, kterej když se ti náhodou nepovede výcvik na 100% tak se připojí u vás do smečky a bude víceméně v pohodě, než bordera co bez zaměstnání bude psychovat zavřená na zahradě a bude tim trpět. Vim že i sama sobě řikáš, že se jí budeš věnovat na 100%, já věřim že fakt chceš, ale vážně jsi mladá a nemusíš to zvládnout jak ty si představuješ. S každym pejskem můžeš cvičit, dělat nějaký sport...co ten jork? Když se ti líbil, s tim můžeš cvičit, ale když nebudeš nepukne mu hlava jako borderce...
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 08:13
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Jo jo, běž se vyplakat na ramínko jinam snads nečekala, že ti tady všichni budou pochlebovat, že určitě budeš pán a že se pejsek na maminku ani nepodívá V každý diskuzi se najde svině, která ji zkazí, no, tak teď jsem to holt já
Fakt si tu honíš triko na 13ti letym děcku? Hmmm
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 08:37
- Nahlásit
než bordera co bez zaměstnání bude psychovat zavřená na zahradě a bude tim trpět
|
Sízra Milanová
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 09:15
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
než bordera co bez zaměstnání bude psychovat zavřená na zahradě a bude tim trpět
ano mé slovo bude jednou tesáno do kamene je dobře že se ti to líbí,vedle například už teď se každé mé slovo řeší a nepřímo..jak jinak komentuje právě temi největšími odborníky a experty
|
Airen
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 19:47 - Změnil/a: Airen
- Nahlásit
Taky přispěju svoji troškou do mlýna. Mám 4 letého AUO a 7 měsíční BOC. BOC jsem si přála už před australákem, nakonec jsem se ale bála zda bych ji dokázala utahat a pořídila si AUO ale pořád po ni toužila, austrálák mi dal ve výchově dost zabrat, je dost teritoriální a hlídací a spoustu věcí venku zbytečně řešil, návíc měl trauma ze psů protože ho několikrát napadli a tak preventivně bručel. Všechny tyhle problémy jsme nakonec odstranili a teď jsem fakt ráda, že jsem si k psovi s problémem nepořídila BOC, protože to co mám doma je poděs Přesto že je z ,,výstavní,, linie tak je opravdu velmi aktivní a strašně moc inteligentní, tudíž spoustu věcí přebírá po australákovi. Takže se přimlouvám za to, nejdříve zvládnou prvního psa a pak až si pořídit BOC, jinak budeš nešťastná, protože ona to chování bude po druhym psovi přebírat, a pak opravdu to není jednoduché plemeno, moje začala ze dne na den pást cyklisty a motorkáře, s čímž teda hodně bojujem, a zase je tu dobře, že druhej pes je vychovanej a tak ho k tomu nestrhne.
A jak tu byl ten komenář s dementním výrazem :-D je to pravda já když jsem s ní na návštěvě u babičky nebo u našich tak říkaj to samý, jestli se ten pes někdy vůbec zastaví
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 19:57
- Nahlásit
Po delším uvažování jsem se rozhodla, že asi do bordery zatím nepůjdu, a raději půjdu do jorka nebo do nějakého z útulku. Přeci jenom je to už větší pes a asi je lepší být na něj dospělá.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 21:38 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
snad to tady nevyznělo moc tvrdě, taky se mi zdálo, že něktrý komenty byly zbytečně ostrý.... ale myslím, že uděláš fakt dobře jít do středně velkýho nebo menšího pohodového plemene. nevím jestli je to jork, ale něco určitě objevíš. BOC si třeba opravdu raději pořiď až v budoucnosti až budeš mít úplně jasno atd. pak dej vědět jak si dopadla a s čím si nakonec skončila ;) hodně štěstí
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 10 Kvě 2012 22:46
- Nahlásit
Konan
Asi určitě je to dobré rozhodnutí, ale mě na tom pořád vadí, že házíš flintu do žita s tou mladou JRT. V roce je to pořád ještě skoro puberťák, tak přece musí jít dopilovat poslušnost. Bohužel se mi nezobrazily tvoje příspěvky z první stránky, tak nevím co všechno o ní píšeš, ale to, že poprvé povel splní, ale je roztěkaná a věnuje se spíš okolí je v tomhle věku skoro normální. Píšeš, že s ní chodíš jen s mamkou, sama ne a ona že bere jako šéfa mamču. Tak s ní choď víc sama, věnuj se jí, jeď s ní někam na výcvikový tábor. Pokud se jí budeš dlouhodobě věnovat a poskytovat jí "zábavu", tak se na tebe může navázat, v roce není nic ztracený.
|