| Autor |
Zpráva |
Konan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 19:52 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
D
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 20:01
- Nahlásit
Konan
ahoj, nejde ani o velikost plemene, ani o ten věk (ve 13 letech)
nejsi žádný dítko. Není ani nejdůležitější, kdo psa krmí či cvičí, to fakt nee. Ten, kdo je v očích psa jeho vůdce - vůdce lidskopsí smečky (promiň, ten výraz Pán je trochu divnej), je
člověk, který má se svým psem takovej vztah, kdy jej pes
bere jako toho vůdce. I to krmení má význam, ale ne zásadní.
Je to prostě všechno dohromady. Když budeš psa krmit, pro
něj jsi člověk, který zajišťuje přísun potravy, pokud mezi váma nebude nic víc. Cvičit může psa i jinej člověk a Pánem se pro
něj nestane ani omylem. Pokud budeš se svým psem navazovat
vztah, komunikovat s ním (nemyslím slovně), bude v tobě cítit
oporu, vychováš jej, tak potom budeš pro něj ty ten "Pán".
Není to tolik jednoduchý to popsat všechno dohromady, ale
snad jsem ti aspoň trochu nastínila odpověď
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 20:32 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
g
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 20:49
- Nahlásit
Konan
když ho budu doslova zbožňovat a on mě
u psa je to tak, že tě musí "brát" a to si právě vybuduješ mnoha faktory, každej pes "zbožňuje" svýho člověka, protože to je pes, i týraní psi milují své páníčky (jaký paradox).
Prostě pokud jej budeš vychovávat, krmit, prochajdovat, budeš mu rozumnět (jeho potřebám a tak), budeš mu oporou (před všemi úskalími světa), vybuduješ právě ten vztah - navážeš jej
na sebe těma věcma, tak pak tě bude "brát" - budeš pro něj
ten jeho "vyvolenej" člověk, ten guru a tímpádem vůdce.
Pokud se ti to podaří, poznáš to, až se na sebe podíváte a oba
budete vědět, co ten jeden chtěl říct a druhej to pochopil,
tak máš vyhráno. Jestli chceš, koukni semka, třeba tě to
"nakopne" - http://www.psiskolafalco.cz/
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 21:07 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
O
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 21:11
- Nahlásit
Konan
moc ti fandím, sama mám borderku, lumpajdu skvělou....
a neboj, bude tě brát tak jak si přeješ, když to vše správně
zvládneš, držím palce
|
helps
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 22:06
- Nahlásit
tak nějak bych neřekla, že je to tak jednoduchý...... že budeš cvičit a krmit a zbožňovat psa ti ještě nezaručí, že to budeš ty koho si vybere za pána. psi vycítí autoritu - vědí přes co vlak nejede a kdo tak nějak v rodině šéfuje a toho pak respektují nejvíc. hlavně bys ve svým věku měla přemýšlet kdo bude s bláznivou (jemně řečeno) borderou pracovat, až ty odejdeš někam do školy nebo si najdeš jiný zájmy a tak..... borderka už je opravdu jinej level psa jen pro silné povahy a lidi co to myslí smrtelně vážně
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:01
- Nahlásit
Konan
ono nejde úplně o to kdo bude vůdce smečky, pes moc dobře vycítí, kdo v rodině šéfuje, a to si myslím určitě nejsi a jen tak hnedka nebudeš.
Ale to nic nemění na tom, že si nemůžeš se psem utvořit takový vztah jaký popisovala Eninka.
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:05
- Nahlásit
helps
to jo, dneska jsme v práci na chvilku jednu s kolegyní hlídaly, stačil jeden telefonát (a tím chvilková nepozornost) a borderu jsme měly na psacím stole - celou i se zadníma nohama.
jinak moji psi nějaký šéfování a pánovství nikdy neřešili - přesně vždycky věděli, co si u koho v rodině dovolit můžou a co ne (zvlášť afgánek to měl vypočítané...).
|
helps
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:14
- Nahlásit
Tony
můj pes ani já taky šéfování neřešíme ..... já celkově nevěřím na takové ty řeči o alfě atd. je mi fuk jestli jde první ze dveří, jestli první žere, jestli leze do postele.
ale důležitý je mít nějaký pravidla a důsledně si jet to svoje. všechno v klidu ale trvat si na tom. a prostě nevím jakou představu má o pracovní BOC zadavatelka, ale rozhodně to nebude mít lehké. já dneska děkuju rodičům, že mi psa neschválili až před dvěma rokama, kdy už bylo jasno aspoň zhruba co a jak v budoucnu a taky bylo dané, že u mám dost rozumu a postarám se o něj.
však jesi si dobře pamatuju, tak Biluška ačkoliv má doma nejrůznější směsku psů, tak nejvíc nadávala na borderu i dyž od příchodu akit se to možná změnilo
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:27 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:30
- Nahlásit
Jinak stejně všem děkuji, všichni jste mi pomohli si to ujasnit...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:35
- Nahlásit
Konan
Na to, ze ti je 13, si dost dlouho vzhuru. Tak hajdy do perin!
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:37
- Nahlásit
Fifi
:P
|
helps
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2012 23:50
- Nahlásit
večerníček už dávno skončil......
mě nic slibovat nemusíš, je dobře že to zvažuješ a uvažuješ....a máš to promyšlený. ale jen sem chtěla poukázat na to, že za pár let se věci dokážou pěkně změnit.. i lidi... né že by můj zájem o psa byl předtím větší a teď menší nebo naopak. ale zkrátka to teď zpětně vidím jinak
hlavně se jdi podívat na nějakej cvičák, kde bordery cvičí, k chovatelům atp. na netu si totiž můžeš přečíst spoustu věcí, ale praxe je vždycky trochu jinde ;) tak hodně štěstí s magorem
|
Atika
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 01:46
- Nahlásit
A proč si tyhle psí aktivity nevyzkoušíš napřed s tou fenkou Jack Russella? Píšeš, že tě má z rodiny nejradši, plemeno na psí sporty je to vhodné, věk taky. Uvidíš jak to budete zvládat a když se v tom najdeš, můžeš přibrat borderku. Co když půjdeš na střední někam mimo bydliště, co pak psíci?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 11:48
- Nahlásit
helps
však jesi si dobře pamatuju, tak Biluška ačkoliv má doma nejrůznější směsku psů, tak nejvíc nadávala na borderu i dyž od příchodu akit se to možná změnilo
nic se nezměnilo, bordery jsou bezkonkurenčně nejhorší Akity jsou taky svině, ale na bordery nemají
Konan
Mám třináctiletou a desetiletou dceru a velkou smečku psů. Holky v té smečce mají pochopitelně "svoje" psy. Jedna má šeltii a NO, druhá šeltii a křížence teriéra. Běhají s nimi agi, cvičí poslušnost, dělají juniorhandling. Psi je bez problémů poslechnou, chodí s nimi venku na volno, nemají žádný problém stran poslušnosti. Ale ve chvíli kdy se objevím já a zavolám tak jsou holky zapomenuty a psi běží ke mě. Prostě ten "hlavní šéf" jsem pořád já. Asi to tak nějak bude i u vás, jak už tady padlo, pes si prostě vybere svého pána. Tu přirozenou autoritu. Pokud jsem správně pochopila tak tvoje máma chová psy. Tudíž bordera se začlení do smečky a jako šéfa nejspíš vezme tvoji mámu. Nicméně nezoufej, různé sporty s ní samozřejmě dělat můžeš a když nebudeš dělat moc velké boty ve výcviku tak tě poslechne. Když moje dcery běží se psama např. agi tak klidně můžu stát u parkuru, povzbuzovat a pes se po mě ani neohlídne. V tu chvíli prostě pracuje s "malou paničkou".
Na druhou stranu, kdyby tvoje máma nebyla pejskařka a neměli jste doma smečku psů mohla by být situace úplně jiná. Svého prvního psa jsem dostala v jedenácti. Nikdo u nás doma nebyl pejskař. O Kazbundu jsem se starala výhradně já - krmení, venčení, výcvik..všechno. Naši to jenom sponzorovali . A Cassi bez problémů vzala za šéfa smečky mě, byť mi bylo těch jedenáct. Nebo možná dvanáct,už nevím přesně. Poslouchala v podstatě jenom mě, když s ní šla ven máma tak jí utekla a vrátila se domů pro mě.
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 12:13
- Nahlásit
Biluška
A řešila jsi v tom věku, jestli jsi opravdu PÁN nebo jsi to vzala tak nějak samosebou?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 12:36
- Nahlásit
Lucie Kratochvílová
Tehdy jsem to neřešila vůbec, protože jsem se nevnímala jako pán, ale jako parťák. Ale zpětně můžu s klidem odpřísáhnout, že mě ta čuba takhle brala. Poslouchala jenom mě (pokud tedy poslouchala, měli jsme tehdá drobné mezery ve výchově, kupříkladu dost lovila). Tátu s mámou sice poslechla, ale po splnění jejich povelu si mazala ke mě pro pochvalu . Všude chodila se mnou, když byl zdravotní problém musela jsem s ní na veterinu já. Od nikoho jiného se nedala podržet, ode mě strpěla i jakkoliv bolestivé zákroky. Nebo teda ne ode mě, ale když jsem ji já držela a nařídila jí, že prostě bude ležet a hotovo. Fakt můžu klidně říct, že jsem byla její pán a ona to tak bez výhrad brala.
|
stetisek123
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 12:38
- Nahlásit
měla bych stejný názor jako Atika, myslím, že by to pro tebe měla být taková zkouška, zda zvládneš borderu
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:04
- Nahlásit
Biluška
No právě, právě Seš prostě vůdčí osobnost od přirození a vůbec jsi o tom nemusela diskutovat... )))
Konan
Myslíš, že když ostatní psy berou tvojí mamku jako autoritu, že zrovna "tvoje" bordera se k ní taky nepřikloní?
Borderu budeš mít určenou přímo na agility? K čemu máš toho jack russlla?
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:25 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:30 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:39
- Nahlásit
Konan
máme dva kozlíky, a ráda bych s ní zkoušela pastevectví
ty budeš pást borderu na kozlících?
a kolik těch zvířat a psů a všeho celkem máte doma? Nějak se v tom ztrácím, bydlíš asi na domečku předpokládám...a kde
bude bydlet a spávat borderka? S kým?
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:46 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:53
- Nahlásit
Konan
Jo tak to jo! Když se nepovede vychovat jeden čokl, pořídíme si dalšího, s tím se to třá už povede A sice hyper.. ale línej! Tak to je taky dobrej fór!
No nic, dneska mě to v práci dost sere, ale zas jdu radši pracovat... )))))))))
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:54
- Nahlásit
Konan
bydlet v domě a spát v mé posteli se mnou
zajíce
nemáte spíš králíky?
ty dva kozlíky
kdybys k nim hledala kozu, tak můžu zapůjčit svoji borderu, protože se neustále, ale opravdu neustále pase, spásá trávu jak ta koza, stoupne si a trhá a trhá a trhá a nechává ji na zemi, jen semtam nějakou slupne. Sežere trávy víc, než granulí a to beze srandy a žádný zažívací potíže nemá, tím to není
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 14:59 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
Konan
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:01 - Změnil/a: Konan
- Nahlásit
[
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 9 Kvě 2012 15:04
- Nahlásit
Konan
Co je špatné na tom bydlet v domě a spát v mé posteli?
však jsi tam měla smajlíka - takže nic špatného, naopak,
já spím taky s borderkou nalepenou na sebe v posteli, tak tomu
prostě fandím
|