Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Výběr psa do bytu
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
twingas
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 20:46
- Nahlásit

Ahoj všichni, v létě plánujeme pořídit si štěně do malého bytu. Já osobně mám zkušenosti jenom s jezevčíky a jsou super, ale ráda bych znala i zkušenosti s jinými plemeny. Přítel je na tom podobně, mají jezevčíka a braku. Byl by to náš první společný pes a navíc ve městě, oba jsme z menších měst, kde není problém venčit v lese, což v Pardubicích asi nepůjde tak často. Taky preferujeme oba samce, nemáme s fenkami zkušenosti (ale na tom v podstatě nezáleží). Ted doma máme trpasličího jezevčíka a nic menšího bych asi nechtěla. Koukala jsem po různu a třeba kavalíři jsou tady všude možně doporučováni, ale jsou šílený kardiaci a kvůli tomu se mi do nich nechce. Koukala jsem i na kokry, ale to je taky lovecké plemeno a nevím jak to mají s procházkama, hlasitostí doma a tak, žádného osobně neznám, ani jak jsou na tom zdravotně. O labutěnkách a šeltiích se zase někde psalo, že to jsou cíti? A někdo tady na fóru dost prosazuje pudly, a tam by mě zajímalo taky jak je to s nemocema a náročností úpravy srsti, vyholení čumáku? A taky má známá se svého pudla bojí, je teda starší prý úžasně poslouchá, ale vrčí na ně. Já vím, že i o starých jezevčících se říká, že jsou nevrlý a agresivní, ale tak jjenom abych od někoho měla ty zkušenosti. Protože osobně znám jen jezevčíky, braku, fouska, foxe a kříženečky . Děkuji

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 21:36
- Nahlásit

twingas
lobuju za šeltie. Mám jich plný barák a cíti to rozhodně nejsou

twingas
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 22:01
- Nahlásit

No jo nad nima uvažuji dost, ale právě nevím, když jsem někde četla, že jsou cíti. Jezevčíkovi když se něco nelíbí, tak se většinou urazí, odkráčí a až uzná za vhodný přiběhne. Ale poznají, kdy už žádná sranda. A hlasitost je snad srovnatelná...?
Jo a objevila jsme někde, že bývají docela často i s pp přerostlý?

Pumpa
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 22:23
- Nahlásit

twingas

tak proč nevyrazíte do útulku?

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 22:25
- Nahlásit

twingas
Tak hlasitost šeltie a jezevčíka je asi nesrovnatelná . Šeltky jsou dost hlasití pejsci. Na druhou stranu jsou velmi snadno ovladatelné a učenlivé. Měla jsem je i v paneláku a bez problémů.

Správně vedená a socializovaná šeltie z dobrého chovu opravdu cíťa není. To samé platí i pro tu "přerostlost". Od toho přece máte ten průkaz původu, abyste se podívali jak vysocí byli předci. Když má otec, dědeček i pradědeček 45 cm tak nemůžete čekat, že váš pes bude mít 35. Opačně to platí taky . Takže když vyberete štěně po malých rodičích tak nemá po kom vyrůst

helps
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 22:37
- Nahlásit

mám šeltii v paneláku a je zticha....taky to není žádná chuděra ustrašená.... ale moje šeltie taky není typická šeltie vlastně v ničem.... takže doporučím si vzít Drákulu z odchovu od Bilušky a budete spokojení

twingas
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 22:44
- Nahlásit

Pumpa
přítel prozatím psa z útulku odmítá, ale tak já po očku kontroluji ten Pardubický i ten Plzeňský (kt je bohužel strašně přeplněný)
Biluška
Teď jsem se docela vyděsila, protože nám to tu zpívá na rozhlas, na zvonek, občas i na šum na chodbě, ale hlavně na dechový nástroje!! Dokonce i na to zmrzlinový auto, co kdysi jezdilo
No jasný, že s pp mi ze šeltie nevyroste kolie, ale zatím co jsem koukala na spojení byli tak 37 a výš, i když je pravda, že u rodičů, pra předky jsem nezkoumala. Přijde mi brzo se v tom hlouběji ted vrtat, i když možná se mýlím . Prolezla jsem kde co a ted přemýšlím, že bych se měla kouknout na nějakou výstavu, abych je viděla v akci, nebo spíš na cvičák, pokud u nás nějaká je.
Promiňte, nějjak se zamotávám, snad je to k pochopení

Biluška
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 23:10
- Nahlásit

twingas
ale zatím co jsem koukala na spojení byli tak 37 a výš, i když je pravda, že u rodičů, pra předky jsem nezkoumala
Tak já mám momentálně jeden vrh - matka 33, otec 35. Dám ruku do ohně za to, že těch 35 nepřerostou, prostě nemají po kom. Čekáme další - matka 33, otec přesně nevím, tipuju tak 36. Taky to nebudou žádní obříci.

Teď jsem se docela vyděsila, protože nám to tu zpívá na rozhlas, na zvonek, občas i na šum na chodbě, ale hlavně na dechový nástroje!! Dokonce i na to zmrzlinový auto, co kdysi jezdilo
Nějaký extrémně hlučný jezevčík, ne? U nás se řve hlavně na pošťačku (páč se jich bojí a těm malým sviňkám to dělá moc dobře ) a pak na mě, když mě chtějí upozornit, abych se koukla na hodinky a navalila večeři

kachna_
Člen
# Zasláno: 28 Úno 2012 23:13
- Nahlásit

twingas
Já mám pocit, že šeltie je hlasitá jenom třeba když se jde ven, ven, ven.
Ale i labutěnka je skvělá, míň uštěkaná. Ale z víc stran jsem slyšela, a v rodině zažila, že je třeba dobře vybrat CHS.

Tony
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 00:20
- Nahlásit

twingas
Myslím, že šeltie je u tebe doporučitelná. Mám ji v bytě a doma vůbec neštěká, je tak naučená.

Co se týká výšky - něco na tom bude... mám s PP - matka 33 cm (na bonitaci pro malost dvakrát přeměřovaná), otec 37 cm a přerostla mi na 39-40. Ale pořád to je snesitelná výška (navíc byla poměrně veliká už při odběru, takže jsme s tím počítali).
Povahově je zlatá, citlivá a opatrná, ale rozhodně žádný uzlík nervů a vyčůraná je neuvěřitelně.

Ale řekla bych že u tebe se dá uvažovat o kterémkoliv společenským plemenu, takže mrkni která plemena se ti budou líbit a ty nám tu konkrétně naservíruj a mi už to pomůžem přebrat .

Jo a bydlím v Hradci Králové - což je krajinou podobné jako Pradubice. A míst na procházek tu je všude kolem víc než na venkově (lesoparky apod.). Taky znám pár pejskařů z Pardubic a na možnosti "propsylítacích" ploch si nestěžují, takže snad někde blízko nějaké dobré procházkové místo mít budete.

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 08:46
- Nahlásit

helps
stejně to bude dost i o výchově, a zvyku. Nedávno jsem potkala úplně ustrašenou kokřici, na masopustu a jak začali hrát, tak skákala knučela a nakonec skončila v náručí.

Nějaký extrémně hlučný jezevčík, ne?
To si ani nemyslím, oni jezevčíci jsou obecně taky docela upovídaní, a jakmile začne něco hrát ( podobného dechovce) tak začnou zpívat, na zvonek jednou štěkne a dřepí u dveří. Při drbání kožichu pomrukává, při česání zoufale pofňukává Taková heerečka
A ty tvoje vrhy? máš stránky? že bych prostudovala, pro mě to asi ještě není, plánuju přírustek až po stěhování, červen/červenec a kdykoliv poté

kachna_
To už jsem taky hodně slyšela, že doma je to v klidu a venku prostě všechno okecá a to je v pohodě.
No právě osobně labutěnku neznám

Tony
propsylítacích ploch je tu opravdu dost, dokonce i nějaký cca 3 cvičáky jeden se školičkou pro štěnda. Servis určo lepší než "doma", ale to víš, tam vyjdeš z baráku a za 5 minut jsi v lese.

No a právě v pardubkách je to barák bez výtahu, pro jezevuchy nic moc, i když jen 1 patro.

No právě já se ve společenských moc nevyznám, Jediný co se u nás v okolí vyskytuje je shitzu, mops a čivava, ale ty jsem neviděla nikdy dál a v lese nikdy. Jako s mopsem chápu, prostě to není pes na prochajdy, zvlášť ve vedru. Jo a s cottonama, taky skvělý psíci, ale vymetli každou louži a bahno a museli se pořád koupat

Biluška
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 09:16
- Nahlásit

twingas
ty tvoje vrhy? máš stránky? že bych prostudovala, pro mě to asi ještě není, plánuju přírustek až po stěhování, červen/červenec a kdykoliv poté
Jasně, koukni na šňapí stránky . Vrh C je prakticky k odběru, vrh D se má narodit v půlce března.

Biluška
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 09:16 - Změnil/a: Biluška
- Nahlásit

Už mě vážně *** jak to napřed nejde odeslat vůbec a pak je to tu milionkrát

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 09:20
- Nahlásit

děkuji, jsi zlatá!!! jdu se hned mrknout

a jo nějak t blbne a občas je to o nervy

helps
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 09:54
- Nahlásit

stejně to bude dost i o výchově, a zvyku. Nedávno jsem potkala úplně ustrašenou kokřici, na masopustu a jak začali hrát, tak skákala knučela a nakonec skončila v náručí.

jo to máš asi pravdu, ovšem u šeltii je bázlivost i dědičnou záležitostí a u některých kdyby ses zbláznila, tak se bát budou a jsou mnohem opatrnější.... třeba je tu na sídlišti fenka, která je hoooodně vystrašená z každého psa a k lidem taky moc nejde. nezná se mi ale že by jí paní tahala v náručí nebo tak něco. holt některý sou asi takový.....
Ajan se taky řadí do kategorie jsem velmi zvědavý, vyčůraný a moc rád řádím.....

jinak vrh D teda bude skoro jak vrh A a já sem si Ajana brala až v červenci..... takže pokud by sis brala třeba v červnu, tak by to podle mě problém nebyl. Ajánkovi určitě neublížilo, že byl u maminky o něco dýl, naopak byl krásně vyňuňanej a vyrovnanej, vůbec po převozu neplakal atd jestli měl Mášenek z Ajánkovo delšího pobytu radost je věc jiná

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 10:13
- Nahlásit

Biluška
Páni, to už máte doma skoro celý útulek. obdivuju tu vaší smečku a, že s nima stíháte pracovat a dělat všechny ty závody, zkoušky, výstavy a jezdit na cannisterapii. A dokonce i něco odchovat.
vrh C je opravdu kouzelný, trikolory a strakáčci jsou nádherný, opravdu! Ono i ty odchovy vypadají všechny, krásně. Jako by to šlo jinak.

helps
Ajan se taky řadí do kategorie jsem velmi zvědavý, vyčůraný a moc rád řádím...
jo to je ta správná kategorie, vždycky mě udivuje jaký jsou to někdy potvůrky provokující

Biluška
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 10:30
- Nahlásit

twingas
Tak nás je na to doma hodně, takže to není zas takový kumšt. Řídím se heslem "rozděl a panuj" a pak akorát brečím, že nemám s čím závodit páč si všechny "lukrativní" psy rozebrali děcka

Jinak Helps má dobrý nápad. Déčka budou k odběru někdy v květnu, kdybys opravdu chtěla tak nemám problém ti tu pejska podržet třá do toho června. S Helpsiným Ajánkem jsme to taky tak udělali . Ale musela by sis ho opravdu závazně vzít, nechci riskovat, že si to pak rozmyslíš a zůstane mi tu skoro čtyřměsíční pes. Zatím času dost, dřív než někdy v dubnu to rozhodnutí stejně nebude aktuální, tak přemýšlej

helps
jestli měl Mášenek z Ajánkovo delšího pobytu radost je věc jiná
Mášenek měl Ajánka velmi rád a vzdával se ho dost těžce. On se rád maskuje za velkého drsoně, ale realita je trošku jinde Když jsou teda ve hře malí pejsci. Je fakt,že velké psy moc nemusí, přijde mi, že se jich trošku i bojí, ale šelmyje a Lilátko má velmi rád.

cernej caj
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 10:45
- Nahlásit

my sme si brali seltijaka jako 4mesicni stene, protoze ho tusim pani chovatelce nekdo vratil, a uz to bylo celkem zas znat i na cistotnosti a tak a byl uz dobre hunatej
Akorat teda ten nas kluk je trochu bazlivejsi spis co se tyce psu, ale ona taky otazka co se delo tu dobu, co byl u prvniho majitele ten mesic a neco, jinak teda se klidne za selmyji taky primluvim Dusledne jsem to tu necetla, ale jestli taky to ze seltie jsou "citi" neni mysleno spis ze jsou hodne fixovany na panecka, hodne kontaktni atd. urcite nejsou nevyrovnany (a v tomto smyslu se "cita" taky da chapat).

Tony
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 11:50
- Nahlásit

cernej caj
Tak moje šelťucha je vůči cizím, hlavně mohutnějším psům opatrná a sama od sebe k nim nejde. Naopak je obchází - ale nějak si říkám, že to že se nehrne není na škodu. Když takový pespřilítne k nám tak se za mě schová.

Socializaci měla si myslím dostatečnou (od jejího dětství jsme venčili s několika velkými psy - chodíme venčit tam, kde se se psy běžně potkává, narodila se v CHS zlatých retrívrů a přímo mezi nimi první dva měsíce vyrůstala, její matka je canisterapeutka a otec ostřílený agiliťák, co se hrne ke všemu), někde se ta její opatrnost v genech zkrátka vyklubala. Ale není to nic, co by mi znepříjemňovalo život.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 12:25
- Nahlásit

twingas
A jaký má přítel důvod odmítat psa z útulku? Mám jednoho psa z útulku, jednu týranou od cikánů, jednu od štěněte (můj odchov) a jednu od půl roku vyhozenou z předešlého domova. A nevidím jediný důvod odmítat útulkáčka.

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 12:39
- Nahlásit

Vlčáčková

A nevidím jediný důvod odmítat útulkáčka.
no každý to má prostě jinak, moje druhá půle to má taky tak. nevěří, že by dokázal akceptovat určité třeba návyky nebo rysy, které by si mohl pesan z útulku přinést, zatímco štěně si může tvarovat / vychovávat odmalička. Má to prostě tak a i když mě samotnou to mrzí, že tím pádem prostě psa z útulku pravděpodobně mít nebudeme, je myslím lepší, pokud si to člověk dokáže přiznat, než aby pak byl nešťastnej jak člověk a tím pádem potažmo i ten pes.

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 12:40
- Nahlásit

Biluška
páč si všechny "lukrativní" psy rozebrali děcka
No alespoň mají dost pohybu

Ted si opravdu nemůžem nic slibovat, eště ani nejsou štěnda na světě. Třeba bude zrada a budou to samý feňule . Nápad jako takový se mi hodně líbí. Já chápu, že nechceš riskovat, taky bych nechtěla. A už víš, kolik má být prcků? nebo to nejde poznat?

Ono to, že se nehrnou za každým velkým psem, moc na škodu není

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 12:46
- Nahlásit

A nevidím jediný důvod odmítat útulkáčka.

No to je tak jak říká PetraK, nemá cenu to lámat přes koleno. Ví že já chci buď z útulku nebo s pp, on zas z útulku určo nee, že chce malý štěndo (já vím i ty tam občas jsou, ale většinou s předpokladem větší velikosti než do bytu).
Protože zas nechce velkého psa...chodil jim na Vánoce domů vlčák absolutně nezvyklý v bytě a tak má pžedstavu, že každý větší pes je v bytě jak slon v porcelánu . Ale to nějak nehrotím, protože mě se taky líbí střední / menší psi.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 12:50
- Nahlásit

twingas
PetraK
nevěří, že by dokázal akceptovat určité třeba návyky nebo rysy, které by si mohl pesan z útulku přinést, zatímco štěně si může tvarovat / vychovávat odmalička
Jo jo, a proto je spousta naprosto nevycválaných pesanů, "vychovaných" od štěněte doma...

twingas
Co čínský naháč ve chlupaté formě?

PetraK
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 12:57
- Nahlásit

Vlčáčková

Jo jo, a proto je spousta naprosto nevycválaných pesanů, "vychovaných" od štěněte doma..

no to myslím, ale není argument ani do týhle debaty ani do debaty proč útulkáče jo nebo ne.

žiješ-li v páru, je každé rozhodování o kompromisu, dohodě těch dvou. Zvláště jde -li o živého tvora,. Pokud prostě jeden z těch dvou cítí někde zádrhel, je nutný se tomu přizpůsobit, aby pak nenastaly kolize.

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 13:11
- Nahlásit

Vlčáčková
Labutěnka by šla, akorát se musím propátrat na dobrou chovku...jak tu někdo psal. Nevíte jestli patří mezi dlouhověký? A osobní zkušenost asi nikdo nemá, že?

Ale je dobře, že se tu na útuláčky nezapomíná a nabízí se. Jenom ne každý, je prostě ochotný si vzít útuláčka, nebo prostě nemůže. A je zajímavý, že se většinou zdráhají chlapi, asi ego či co?

No a taky je spousta psů, který si vychovají páníčky

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 13:21
- Nahlásit

twingas

Nějaká chovka je v Masarykově čtvrti v Brně. Majitelka je veterinářka, tuším. Ulice to bude snad Lerchova nebo Rudišova.
Je-li dobrá, nevím. Jen jsem jí potkávala v parku, když jsem tam bydlela. A pejsky měla až do vysokého stáří stále u sebe a spokojené. Krom číňanů měla taky kavalírky. O chovkách číňanů by asi měla přehled moje známá. Kdybys chtěla, abych se Ti poptala, tak mi napiš do tématu Pro Vlčáčkovou.

Chlapi se, podle mého, zdráhají hlavně proto, že si myslí, že s nimi bude víc práce. A chlapi jsou prostě líní jak vši. Ale to je jen můj názor...

PetraK
žiješ-li v páru, je každé rozhodování o kompromisu, dohodě těch dvou
Jasně a proto většina žen udělá kompromis - tedy česky řečeno: ustoupí chlapovi
Víš, kolik jsem viděla rodin, kde si chlap "rozhodl" o psovi, ale psovi se nakonec vůbec nevěnoval? Kdybych na to náhodou zapomněla, stačí mi pohlédnout z okna domu pěkně naproti na chudinku ovčačku.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 13:42
- Nahlásit

twingas
Co takhle vyměnit přítele za tuhle krasavici?:

Samozřejmě Tě nenavádím. Ani trošku! Ale když se tak o labutěnce bavíme... Je v útulku Blansko.

twingas
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 13:49
- Nahlásit

Juj ta je krásná! No příteli by se to asi nelíbilo Každopádně já ted nemám prostor ani čas. Už jsem psala, že nejdříve červen/červenec a tak dlouho tam snad krasavice nebude.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Úno 2012 13:57
- Nahlásit

twingas
Tak celkem dost psů je v útulcích roky. Za tři roky, až budeš mít prostor a čas a nebudeš mít přítele, si jí třeba odvedeš, no.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání