| Autor |
Zpráva |
helps
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 14:15
- Nahlásit
Psíček
Von si ale nemá nic uvědomovat, von má prostě jen zareagovat...to by nestačilo?
No on zareaguje tím, že dejme tomu se po mě ohlídne žejo, ale začne třeba po chvílí do sebe ládovat znova, dyž si řekne, že se asi nic neděje, že to jen panička buzeruje...
Mmch v tvým případě, který popisujš teda nestačí přivolat?
stačí, ale tím že přijde ten hnus nechá za sebou. když ale jen křiknu, tak mi připadá, že ten pes se kolikrát na to vykašle... teda jako nám to funguje normálním způsobem, že řeknu důrazně fuj a on kluše od toho pryč, ale... nějak nevím, jak bych ho to učila, protože pro některý psy jsou srajdy a blevajze velký lákadlo. ten náš se v tom zase až tak nikdy nevyžíval.
Jak to upevníš? No zeptej se paní Dafítkový! Prej ví, jak na to.
Paní dafítková, kde ste kdóó poďte nám vysvětlit jak postupovat při učení zákazových povelů aniž bysme chválili, ale aby pes věděl zároveň, že teď to bylo dobře splněno...
To máme stejný, taky to raděj rovnou polyká ...
můj nepolyká můj čmuchá .... jináč by viděl to tóčo. a nelíbí se mu dyž panička okřikuje,.. takže už dlouho naštěstí nic nezkoušel papat. ale von je to takovej fajnovka malej - von se i málokdy v něčem válí a ty smradotiny taky nežere. většinou když něco chce, tak kluše vedle nohy a čumí na mě, tváří se děsně vychovaně. mám pocit, že zjistil, že tohle je cesta nejmenšího odporu a taky si přijde na své, protože ňamky mám jen ty nejvybranější
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 14:24
- Nahlásit
LucieS
Tak očividně máš odlišnej názor. takovej víc přírodní a já si o tobě kvůli tomu nemyslím, že když ho máš jinej a píšeš hooodně sebevědomým stylem, že jsi hloupá a netvrdím, že nemáš úplně pravdu...to bych si nedovolila. ale já nechci, aby mě můj pes jenom doprovázel. já ho chci mít jako parťáka. Mám nastavený určitý pravidla, který bych ráda, aby se dodržovali...a když ji nebudu kontrolovat a nechám ji dělat co chce, tak toho asi nedosáhnu..
S tím kontaktem se psy máš pravdu, to přiznávám...ale na základě tvé rady určitě nebudu kompletně měnit svůj přístup
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 22:13
- Nahlásit
a když ji nebudu kontrolovat a nechám ji dělat co chce, tak toho asi nedosáhnu..
To co píšu neznamená, že si bude dělat co chce! To znamená, že jí nebudeš stát pořád za zadkem a neuděláš z ní tak magora.
Třeba to co jsem psala, že je blbost štěně "uspávat".
Když ty neležíš a nespíš, nespí ani ona. Ona vůbec netuší, co po ní chceš, neví, že má spát! Kdyby sis místo toho lehla a spala, tak ona - protože je to PES a ne dítě - uvidí že spíš a zařídí se podle páníčka, bude spát taky. Nebude tě to stát žádnou námahu, žádný výcvik, žádné pamlsky, pes to snadno pochopí a ještě u něj stoupneš v ceně, že jsi chytrej šéf.
Tím co děláš si akorát vyrobíš psa, který bude neustále štěkat, dorážet, budit tě, kousat do tebe, nevydrží sám, nebude umět komunikovat se psy atd atd., prostě neurotik jak vyšitej (teď to záměrně vyhrocuju, protože tak to fakt končívá a lidi vůbec netuší, PROČ to ten jejich mazlínek dělá). A uvědom si, že svůj první problém tu píšeš už teď, kdy jsou tomu mrněti TŘI měsíce.
|
Meta
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 00:01
- Nahlásit
ale já nechci, aby mě můj pes jenom doprovázel. já ho chci mít jako parťáka
Hm...jednoho dne se pes rozhodne, že jeho parťák je vůl a nastolí hierarchii. Je to potencionálně nebezpečný názor.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 09:54
- Nahlásit
tykadlo
se přidám ke zbytku, myslím, že to moc řešíš, jsi napnutá jak kšandy v té situaci a ta malá to mooc dobře ví a jen toho využije. já jsem psům nikdy něříkala na tvrdo, kam si mají lehnout a že nesmí vstávat. je dobré je naučit na místo určitě, ale trvat na tom, že se odsud nesmí hnout, to mi přijde zybtečně moc moje téměř tříletá fena za noc vstane několikrát a pokaždý si pak ustele jinde a v jiný poloze. je mi to jedno, hlavně že nedělá bordel.
zkusila jsi ji chvíli ignorovat? mám z toho totiž pocit, že sotva se malá hne, hned jsi v pozoru i ty a jakmile kňourne, tak reaguješ. čímš malá vyhrála samozřejmě kňourání a snahu mě vytáhnout z postele ignoruju, prostě ležím a dělám, že spím a ani se nehnu. u obou psů mi to fungovalo. za pár minut to vzdali a zjistili, že fakt nic nebude a lehli si. takhle to zkusili oba párkrát a je klid na pořád
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 09:58 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit
PeKrato
kňourání a snahu mě vytáhnout z postele ignoruju, prostě ležím a dělám, že spím a ani se nehnu. u obou psů mi to fungovalo. za pár minut to vzdali a zjistili, že fakt nic nebude a lehli si. takhle to zkusili oba párkrát a je klid na pořád
mimochodem, funguje to i u dítěte, ale NESMÍŠ USNOUT (dítěti je to teda šumák, ale partner je zpravidla trošku naštván)
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 10:05
- Nahlásit
kachna_
ano, mímo je na cestě a míním to tak taky praktikovat partner bude muset vydržet
|
helps
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 12:15
- Nahlásit
mi připadá, že někteří uživatelé asi nikdy neudělali nic špatně, že hned nazývají tykadlo pomalu ztraceným případem a že musí psa brát jen jako doprovod... zeptala se, myslím, že dostala odpověď jasnou, že nemá tolik řešit a brát toho psa jako mimino... jde to ale říct i bez povyšování atd. myslím, že když jste začínali, taky to nebylo bez chyb. a né každej má v rodině kynologa atp.
jinak viz PeKrato - já sem taky dělala, že nic neslyším a pes během pár minut usnul. a celkově když v klidu přesměruješ nežádoucí chování, bez nějakýho strestu a přehnanýho řešení bude to v cajku.... a ten cvičák určitě zkuste
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 12:26
- Nahlásit
PeKrato
helps
kachna_
člověče lidijové nám tahle ignorace nepomohla. Von je nějakej teda vůbec divnej, to je fakt. ale prostě neusnul, chodil prostorem jako bludnej holanďan, totál vyčerpanej, voči krhavý, vyvěšený, ale prostě nepadnul. On nekňučel, nevyžadoval pozornost, nedřádil, ale prostě bez tý obří hromady sourozenců (je z deseti a spali na valný hromadě ), prostě nebyl schopnej usnout, byl vyčerpanejúunavenej, ale prostě ne. Když jsme u něj v klidu poseděli a cítil ruku, tak za chvíli zabral.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:02
- Nahlásit
mi připadá, že někteří uživatelé asi nikdy neudělali nic špatně, že hned nazývají tykadlo pomalu ztraceným případem a že musí psa brát jen jako doprovod... zeptala se, myslím, že dostala odpověď jasnou, že nemá tolik řešit a brát toho psa jako mimino... jde to ale říct i bez povyšování atd. myslím, že když jste začínali, taky to nebylo bez chyb. a né každej má v rodině kynologa atp.
Ono když si něco zažiješ, zjistíš a naučíš se a navíc když nemůžeš trávit na diskuzi celý den a obecně máš velmi málo času, zúží se tvoje příspěvky jen na témata, kde cítíš opravdu potřebu přispět, a navíc přispěješ ručně stručně rovnou k věci bez omáček okolo. To je normální. Kdo chce, pobere si fakta, kdo ne, nikdo mu je nenutí.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:12
- Nahlásit
LucieS
jako to chápu, taky souhlasím, že by tykadlo měla změnit přístup, ale právě jak píšeš, že člověk něco zažije, zjistí, naučí se.... a mám pocit, že jsou znalosti, který předat dál úplně nejdou a stejně si na to musí člověk přijít sám. a jak jsem psala, málokdo byl na začátku bez chyby, takže by to určitě šlo napsat i o něco víc s pochopením. ale tak to byla jen taková poznámka. mě je vlastně jedno, kdo koho poučuje a kdo tu koho vraždí, uráží atd atd
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:21
- Nahlásit
helps
málokdo byl na začátku bez chyby
já se za ty svoje stydim do dneška. A fakt to byly chyby právě z toho, že jsem všechno chtěla mít dokonalý a poslušný...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:23
- Nahlásit
kachna_
já se za ty svoje stydim do dneška
že jsem všechno chtěla mít dokonalý a poslušný...
ty seš já?
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:26
- Nahlásit
helps
musím říct, že to mám stejně. u fenky jsem všechno děsně prožívala, snažila se o nemožné a jen díky přizpůsobivosti plemene mám dnes doma normální a slušně vychované zvíře. na ní jsem se naučila, že všechno má svůj čas, že je potřeba fakt věci řešit v klidu a nechtít po zvířeti zbytečné zázraky. u psa mi to teď jde mnohem líp a nestresím se už vůbec. a myslím, že je nám všem takhle dobře a víme, kde má kdo své místo
|
helps
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:46
- Nahlásit
kachna_ PetraK
ty seš já?
Vy ste já?
PeKrato
jj, ten první chudák to vždycky odnese )))
někde míň někde víc, ale třeba když jsem včera viděla dvě ženský s koupou PZtek a malinkatým štěndem - možná labík,... sem se div nepoblila z těch dvou - štěndo bez vodítka a běželo se podívat na naše psiska, jedna z nich asi pětkrát vyslovila jeho méno, štěndo nereagovalo, tak ta druhá povídá něco jako "už si mu dala povel, tak ho potrestej.... " načež ta druhá s prominutím kráva šla, štěně sejmula a řezala ho po zadku vodítkem, ještě se pěkně trefila karabinou. ještě jsme je pak viděli, štěně jim uteklo k nějakým lidem a postup se opakoval.... a já si říkám, za 1) že bych jí na místě zapálila i s jejíma botama a za 2) to co tu řešíme jsou většinou ještě hezký věci. Páč ty lidi, co sem přídou, mají snahu, mají zájem o toho psa, nepovažujou ho za věc nebo naprogramovanou mašinku a ačkoliv dělají věci špatně, třeba si tu něco odnesou odsud a vyhledaj nějakej cvičák. Do budoucna to nevidím tak černě, protože když lidi zapojí mozek, tak to jde, tak nějak v klidu, selským rozumem. Co ale bude s takovým štěňátkem s neurotickou nánou místo paničky to těžko říct... Takže ve světle toho, co potkávám na ulici si myslím, že lidi co dorazejí až sem a snaží se něco přiučit, zároveň nehysterčejí a sou otevřený radám.... tak u nich to pravděpodobně nebude tak horký nějaký chyby budou, ale jak jsem psala výše, poučejí se a bude klídek
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 13:59
- Nahlásit
helps
Vy ste já?
my fšichni sme Go-Go??
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 14:17
- Nahlásit
helps
ten první chudák to vždycky odnese
jojo, ještě že jsem si nepořídila něco náročnějšího, co by mi ty chyby dalo pěkně sežrat ))
K případům z ulice se opravdu raději nevyjadřuju, to je někdy opravdu síla. Je pravda, že když už se tady někdo objeví, je alespoň vidět ten zájem něco řešit a pokud možno aspoň trochu správně Nakonec i já jsem na tuhle diskuze takto došla, že
PetraK
.. a nebo letadla
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 17:01
- Nahlásit
sem se div nepoblila z těch dvou
Tohle mám furt (
Můj první pes taky chudák odnesl co mohl, ale bez toho bych toho spoustu nevěděla . Přesto mi přechod z kokra na sao trval přes měsíc včetně úvah, že fenu vrátím, protože na to nemám...
|
helps
Člen |
# Zasláno: 19 Kvě 2011 19:10
- Nahlásit
PetraK
my fšichni sme Go-Go??
k tomu co jsme se necitim úplně oprávněná se vyjadřovat
PeKrato
jj, taky mám psíka pohodovýho a s tím jsem si ho pořizovala, jsem ráda, že jsem s tím počkala a že jsem měla dost rozumu, abych uvážila co a jak s tím psem chci dělat a jesi na to či ono mám..
právě - na ulici jsou takový exoti jako.... další "legrace" - ráno jsem byla venčit se známou a její šeltičkou, šel tam chlap a na vodítku labradora - vídám ho a vždy je pes na vodítku a zježenej jak prase... no pak chlap psa pouští, já sem psa zavolala k sobě, protože ten jeho údajně samce nemusí. chlap pak nabral směr k nám a ptá se jesi sou to vobě feny, já svýho držím a říkám, že můj je pes... on chvíli přemýšlí pak říká, to je dobrý jen ho pusťte, ten můj se pere jenom vobčas.... on je to labrador, ten by ho neroztrhal. pes tam obcházel zježenej jak nevím co ... tak jako chápu, že on se o toho svýho nebál, když ten můj má 12 kg i s postelí, ale to jeho "on se rve jen občas" mě fakt dostalo. a že mi ho neroztrhá - mu asi nějak necvaká, že ten pes může mít trauma pomalu na půl života jen z toho, že si ho ten velkej srovná pod nohama.... no každopádně takovýhle vemena tu vídám a kvetu z nich
LucieS
Tohle mám furt (
fakt mě to vytáčí kdo všechno má psa a absolutně nemám slov, nedá se s tím nic dělat.... asi bych to neměla řešit, ale občas mě ty lidi tak vyšokujou - třeba právě ta kráva co mlátila to štěně, poněvadž by si člověk myslel, že tohle prostě pochopí i dement, že na maličký štěně nemůže mít nároky jak na dospělýho...
Můj první pes taky chudák odnesl co mohl, ale bez toho bych toho spoustu nevěděla
No vidíš, tak potom chápeš, že tady zadavatelka má se stafíkem problém - prostě ještě úplně neví jak na ní atd. Ale myslím, že jsou na dobrý cestě, alespoň se snaží ... chyby ale holt děláme všichni no.
BTW, SAO tak to tě obdivuju - takovýho hafana bych nechtěla )
|
kejtlin
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2011 05:42
- Nahlásit
helps
to co ty máš s labradorem mívám čas od času s ovčáky, jen s rozdílem že jsou většinou na volno bez košíku a neovládají přivolání, což je bezva když jdu se smečkou po lese běží ovčák, za ním řve chlap, pes imunní, chlap začne řvát udělejte něco von vám ty malý zabije, von malý psy nesnáší, pročež mám 100 chutí odepnout KAO a odejít, ve finále psa letícího nakopnu, odletí na druhou stranu-vím, že za to nemůže, ale nenechám si pozabíjet malý psy, chlap konečně přiběhne většinou se ani neomluví a ještě blbě čumí, ale neřekne nic, protože předpokládá zcela správně, že bych v tu ránu nakopala i jeho
|
helps
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2011 08:04
- Nahlásit
kejtlin
za ním řve chlap, pes imunní, chlap začne řvát udělejte něco von vám ty malý zabije, von malý psy nesnáší,
tak nevím jestli bych se měla smát nebo brečet to je fakt dobrý no.... už si musím pořídít ten paralyzér a sundavat to na jednu hromadu - jak psa, tak majitele. přece jen já bych rozhodně svojí nožkou ovčáka, vepřadora ani nic jinýho velkýho nevodkopla.. ale jak se říká lidská blbost je nekonečná, to teda nepochopím.
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 20 Kvě 2011 10:07
- Nahlásit
kejtlin
my máme v okolí takového pána s rotvajlerkou. na moje psy neútočí, oba je zná z mládí, ale třeba sousedovic yorka chce pravidelně sežrat. chlap jen čumí, jak se snaží na psa dostat a v klidu si k ní dojde a bez hlesu si ji odvede. Jediný náznak feně, že něco dělá špatně. Že by se omluvil, to ho ani nenapadlo. Posledně jsem fenu zdrbala já, protože mě zná. Jsem malá, ale tak mě to vytočilo, že jsem ji stáhla za obojek a seřvala jak sirotka. Chlap zmateně hleděl a ptal se, co jako dělám. Zmohla jsem se jen na odpověď, že práci za něj. No ale aspoň jeden pokrok je, začal ji vodit s košem.
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2011 12:00
- Nahlásit
Tak se po hódně dlouhý době hlásím znovu třeba někomu pomůže, jak jsme to u nás zvládly. Neřikám, že to jsou dokonalý postupy a že je to teď mistr světa v poslušnosti, ale doma je teď pohoda
zlom nastal zhruba na 4. měsíci...možná, že to bylo tím, že jsem ji konečně přijala takovou, jaká je...ze začátku jsem byla zklamaná, sice jsem čekala neposlušný štěňátko, ale ne takovou vrčící, zuby cenící a ohánějící se bestii! Ale řekla jsem si, že hold jiná nebude, tak co, ráda ji budu mít i tak..mám pocit, že vztahu pomohlo i to, že jsem ji vzala do postele. Možná to vypadá jako ústupek, ale ona je děsně kontaktní a miluje mazlení a prostě dotyky..
Na druhou stranu pokud začala předvádět to svoje divadlo, tak jsem ji chytla, odhodila ji 2 metry daleko a světe div se, konečně začala vnímat, že tady je něco takového jako lidi, a že by se mohli třeba i poslouchat...nesmělo se na ní jít přímou agresí, jelikož tu oplácela stejnou měrou, takže zalehávání, jak jsem na ni taky párkrát zkusila nebo chytání za kůži naprosto nepomohlo, prostě se nepodřídila. Spíš na ní platil tvrdý pohled a tón a nechápu proč i zaťatá pěst (nikdy jsem ji nepraštila) a hlavně klid!
Jinak když vrčela při sundávání z gauče - nezájem, prostě půjdeš..zkusila to tak 5x a konec......vrčení u sušenýho ucha - nebrala jsem ji ho, ale zůstala jsem u ní, aby neměla pocit, že když si zavrčí, tak se člověk bojí a uteče a mluvila jsem na ni jako klídek prosim tě atd...pak jsem to nějakou dobu neřešila a byl klid. Naposledy to zkusila když ji byl půlrok, ale to bylo děsivý...oběma holkám jsem dala jedno ucho a ona ukořistila obě a zdrhla s nima pod gauč. Tak si řikám, že to teda ne, 30 kč je 30 kč a jedno ji chtěla vzít...ještě jsem ani nic neudělala, jenom se přiblížila ke gauči a spustila neuvěřitelnej řev a začala dělat výpady! no hrůza hrůzoucí, měla jsem sto chutí vytáhnout ji a zavraždit, ale popravdě jsem se bála ale nehodlala jsem se jen tak vzdát, tak jsem si k ní lehla na zem, klidně na ni mluvila a pomalu se přibližovala, po nějaký době jsem se ji už mohla dotknout....a v tom mi nechala obě dvě uši. jedno jsem ji dala zpátky, ale už si nevzala...Bylo na ní vidět, že i pro ni je to hrozná situace, jako by se lekla, co to udělala a okamžitě potom usnula...no a teď ji můžu z držtičky vytáhnout co potřebuju, jako třeba tuhle mrtvýho holuba
Jelikož s ní chci chodit na výstavy, tak musí ukazovat zuby, což se samozřejmě hodí i jindy no jako malá samozřejmě nechtěla ani omylem, učila jsem to povelem a odměnou, ale jediný čeho jsem tímhle dosáhla bylo na mžik ukázání předních zubů...jednou už jsem se fakt rozčílila, protože chovatelka chtěla fotku skusu a spolupráce naprosto žádná, tak jsem ji prostě přeprala, pěkně projela zoubek po zoubku a od tý doby klid, na zuby můžu koukat jak chci ( vím, že si to odporuje s tím, co jsem psala výše o nepoužívání násilí, ale tady to pomohlo).
pak při nacvičování cviků jsem ji nemohla mechanicky upravovat, opět se začala prát, takže všechno se muselo dělat naváděním pamlskama. Teď si s ní můžu dělat co chci, takže při válení sudů jsem ji mohla v klidu přetáčet...to bych řekla, že se upravilo díky vztahu, prostě jsme si začaly věřit.
No teď máme taky svý mouchy - např. nehodlám s ní chodit bez stopovačky, dokavaď nebude 100% poslouchat...do hárání bylo přivolání v pohodě, ale puberta zapracovala :/ a dáma se občas jen ohlídne, zasměje se a zdrhne nadšeně na druhou stranu..pak přilítne celá nadšená jak mě krásně převezla a taky se začala pouštět kilometr daleko...sice se každou chvilku vyběhne podívat kde jsme, ale stejně mě to děsivě rozčiluje. a na takovouhle dálku ji přivolám jenom když nikde není nic zajímavějšího, což se jen tak nestane.. taky má děsivě vyvinutej loveckej smysl, jakmile uvidí někde srnku nebo zajíce, tak vypíná mozek a je jak dement, tahá, skáče, kvičí jak prasátko...hrůza! na tom budem muset ještě zapracovat..
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 30 Lis 2011 12:32
- Nahlásit
tykadlo
já myslim,že dobrý
|