| Autor |
Zpráva |
helps
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 16:47 - Změnil/a: helps
- Nahlásit
PeKrato
jen teda teriéří povaha podle mě naopak tvrdé zacházení zrovna dobře nenese a dokážou se pořádně zatvrdit, když moc tlačíš na pilu a to asi není to, co chceš
To je přesně, co si myslím.... ničím se tím nedosáhne, pes si to akorát s sebou ponese dál do života anebo se rovnou zasekne, dyž jsou to tyhle tvrdý palice.
právě to znehybnění, což mi přijde nejlepší, protože silnější pes, když ten druhý moc otravuje, tak si ho nahrne pod sebe a je klid
no není to tak úplně pravda... když chce pes uklidnit štěně, tak si sedne k němu zády nebo lehne. (a nedělají to jen u štěňat - znám fenku, která už je dospělá a takhle se chová kdykoliv, co nějakej velkej pes je moc hrrr) toť vše. přečti konejšivé signály, velmi zajímavý čtení.
Ano, s některými psy, lze touto metodou dosáhnout velkých úspěchů, ne ovšem s paličatým bulteriérem
Tak každej si to nějak odůvodní, ale nevím jestli ve vašem případě selhaly metody nebo vy ... já znám pár bulíků, kteří jsou teda úplní pohodáři a všichni cvičení bez nějakýho vláčení a zalehávání. Taky mají každej jinýho majitele, takže....
ano, záleží na konkrétním psovi, ale nesváděla bych to na plemeno. Naopak jak psala PeKrato, si myslim, ze pro ty tvrdohlavce je to idealni, protoze cim tvrdsi na ne clovek je, tim vic se zatvrdi... tim teda nerikam, ze nikdy netrestat fyzicky. i ja sem parkrat capla psa za kozich - ovsem vseho vsudy to bylo tak trikrat, ctyrikrat.
|
corin
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 17:00
- Nahlásit
Aha, no tak těžko říct... Možná, že, až tak odlišní nebudou, možná s rozdílem, že máte fenku, my psa a ti většinou průbojnější o proti fenkám jsou.
Osobně bych prostě doporučovala být důsledná v zákazových povelech, tím způsobem, aby pes přesně a jasně věděl, co se po něm chce a nechce.
Způsob trestu radit nebudu, nechci Vám "zkazit" psa. Vy nejlépe víte, na co reaguje, znáte ji, máte možnost pozorovat. To přez net nejde.
My jsme fyzickým trestem dosáhli toho, že nás pes začal viditelně vnímat, jako vůdčí bytosti a ne, jako sobě rovná štěňata určená k demolování.
Dneska už stačí pouze hodně zvýšit hlas u zákazového povelu a vnímá velice dobře. Ne, že by hned poslechl, ale aspoň už dokážeme hlasem zvýšit jeho pozornost a poté můžeme motivovat pamlskem. Tohle dříve v "amoku" nešlo.
|
corin
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 17:12
- Nahlásit
helps:
máte, - měla jste doma bulteriéra ? Víte/viděla jste, jak si tito psi hrají mezi sebou, víte k čemu bylo toto plemeno vyšlechtěno?
Myslíte, že v okamžiku, kdy Vám pes prokousne oobličej, jen proto, že jste se předklonila atd. je vhodné se otočit a ukázat mu záda, jako konejšivý povel? To si pak říkáte o další kousanec mezi lopatky !
Vláčení = úchop za kůži na krku se snahou s ním zatřepat.
My neselhali, naopak teprve teď začínáme fungovat, jako pán a pes. Takto pozdě právě kvůli takovým to radám, že pes je, jak křehká květinka s ultra jemnou psychikou, jenž v mládí poznamenaná se s ním potáhne celý život!
|
ZdeNek_K
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 17:47
- Nahlásit
Jako trest pro SBT(případně bulíka a podobně) není vhodné cokoliv co zahrnuje fyzický trest. Rozdíl mezi plácnutí rukou a rána násadou od krumpáče je pouze doba než si na to pes zvykne a potom je majitel tam kde předtím. Tudy cesta nevede. Není totiž pravda že tito psi mají snížený práh bolesti, citlivost totiž mají naprosto stejnou jako ostatní psi a rozdíl je pouze v tom že jsou ochotni bolest ignorovat ale to až to takového extrému že dříve zemřou než by pustili/přestali atd..
Cesta vede jen a jen přes nebetyčnou trpělivost a důslednost, je třeba se připravit na to že obzvláště „vypečeným“ jedincům může trvat i 3-4 měsíce než na povel začnou spolehlivě reagovat a přitom ví co mají dělat už po druhém dni dokonale ale tvrdohlavost (důsledek šlechtění) si prostě vybírá svoji daň.
|
corin
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 19:00
- Nahlásit
Fyzické tresty nejsou vhodné.
Ano, toto máme z literatury také vyčtené...
Stejně tak, jako to, že pes je závazek na celý život, potřebuje spoustu pohybu, pracovní plemena zaměstnat, krmit to, nebo tamto, tolikrát a tolikrát denně a bla bla bla...
A protože pro tato plemena nejsou fyzické tresty vhodné, nebudeme se jich raději dotýkat, abychom jim do budoucna náhodou psychicky neublížili...? Necháme se kousat do obličeje, případně se otočíme zády, aby nás mohl kousnout i tam a až ta jeho amokální hra skončí, s úlevou budeme doufat, že sice chápe, že to nesmí dělat, ale dojde mu to, až 3-4 měsíce?
Mírný fyzický trest,v tu pravou chvíli, úměrný povaze, konstituci a stáří štěněte je to nejmenší zlo, jenž můžu na dominantním bulíkovi do budoucna napáchat.
A pokud ho to, že byl fyzicky potrestán za to, že se mi při vítání , v tom svém amoku pověsil mezi lopatky, poznamená do budoucna, tak budu jen doufat, že ho to poznamená pořádně a bude si to sakra pamatovat, aby to nezopakoval !!
Nezvladatelných pitů, bulů a jiných dominantních plemen vídám na ulici opravdu hodně! Nehodlám rozšiřovat jejich řady...
Takže opět radím poradit se s chovatelem, tak jako my.
Nám to funguje ,- Vám nemusí.
|
danajasa
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 19:27
- Nahlásit
ZdeNek_K
Moc hezky napsaný
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 21:00
- Nahlásit
no jo, konejšivý signály...jenže je fakt pravda, že otočit se k ní zády při amoku, tak mám vyrvaný všechny vlasy a rozsápaný záda!! Dobře, maličko nadnesený, ale vážně jenom maličko
já jsem chtěla vědět, jestli se takhle štěňata normálně projevují a pak z nich vyrostou normální psi...díkybohu to vypadá, že jo. Samozřejmě že záleží na tom, jestli něco extra nepokazím!
A ještě k tomu zalehnutí...jako zajisté, že to je fyzickej trest, ale nic ji přitom nebolí, bolest ji nezpůsobím...jenom manuálně dosáhnu zklidnění (psychicky by to bylo lepší, leč v amoku reakce žádná)
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 21:22
- Nahlásit
tykadlo
já bych tedy nezalehávala- štěndo v žádným případě- nezapomeň, že teriér je jak králíček duracel- chce hodně pohybu a pohybu a hodně učen a zábavy- když mímotrochu umorduješ venku, nebude mít doma takový roupy- psala jsi, že jí jsou 3 měsíce- přezubuje- bude kousat co se dá- je dobrý,aby měla dostatečný množství svých hraček- já je třeba jen půjčovala,aby mu byly vzácnější- když jsem šla pryč, dosta něco na žvýkání-ale hračky měl na příděl- víc ho bavily. Odměňovala jsem za vše dobré,co se mu povedlo. (Předesílám,že vítání bylo z kraje takový, že mě připíchl na dveře a byl všude, než jsem ho setřásla ) Mě se osvědčilo víc chválit, než na psa ječet. Vrčel taky, dodneška,když mu držím kost vydává pazvuky medvěda-ale moje ucho už rozpozná,že to není vrčení....stafíci maj holt hlasitej projev a stačí to dostat do ucha- když to vezmu zpátky, tak doma vlastně nevrčel,jen "kecal". Dlouho jsem byla samá modřina a škrábanec z her,ale prostě maj páru - to asi ještě chvíli bude ) Hlavně je důležitý si uvědomit, že pán hru začíná,ale taky končí.....neboj, první 3-4 roky jsou jak na drátkách, pak už to bude lepší ) Tedy tak to bylo u nás....
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 21:27
- Nahlásit
žanda první 3-4 roky jsou jak na drátkách, pak už to bude lepší) Tedy tak to bylo u nás....
proto jsem si vzala 4letýho z útulku a mám pokoj ale taky je to magor toho se tyhle plemena nikdy nezbavěj a proto jsem si ho taky pořídila
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 21:37
- Nahlásit
žanda
uf...děkuji 3 - 4 roky já se vážně obávám, že jsem z ní chuděry tady udělala malýho démona a přitom je celkem "bezproblémová"...protože až na ty záchvaty je, dá se řict, hodná...rveme se spolu (když teda nastavím blbě ruce nebo s nima cuknu, tak mám tržnou ránu hodnou šití ) ale řeknu DOST a je okamžitě klid...nebo se přetahujem, vrčí u toho jak o závod, řeknu PUSŤ a pustí...holt si očividně akorát někdy prostě postaví hlavu a musí být po jejím, v čemž má ovšem smůlu
|
corin
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 21:47
- Nahlásit
tykadlo :
vím, o čem mluvíš,- já ty záda rozsápaný měla měla, od drápů i od zubů. Dlouhou dobu jsme totiž zkoušeli, to, co paní výše píše.Právě proto, že všichni doporučují tato plemena netrestat fyzicky a jít na ně jinak, než na plemena služební. Není to pravda, je to pes, jako každý jiný, jen s tím rozdílem, že pokud se jeho výchova zanedbá, jsou následky horší, než u NO, který je pochopitelně tvárnější a případné chyby ve výchově se u něj dají napravit.
Momentálně je mu 6 měsíců, chodí venku bez vodítka, na přivolání poslechne, nesápe se na cizí lidi, zvládá sedni, lehni, zákazový povel NE! už téměř při jakékoliv nežádoucí činnosti, umí "aport", který už i na povel pouští To byl problém, poněvadž logicky chtěl o vše bojovat. V bytě není od té doby absolutně nic rozkousaného, krom jeho hraček a pamlsků. Dříve zvládl za 3 hodiny naší nepřítomnosti zrušit sedačku.
Mám z něj dojem, že i jemu toto prospělo, více se uklidnil, vnímá nás a hlavně respektuje, přitom neztratil nic ze své radosti ze života, je to stále hravé štěně,- jen už ví, kde jsou hranice.
Dokud jsem bulíka nepoznala na vlastní kůži, nevěřila bych, že je možné, aby malé štěně mělo takovéto prudké, divoké, až bláznivé chování!
|
helps
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2011 23:13
- Nahlásit
corin
víceméně nemám co dodat k tomu co psal Zdenek_K. Moc hezky napsané. jinak vykat mi nemusíš, a ani to nemyslím nějak ve zlým.... jen prostě na to mám jinej názor. bulíka nemám, ale jak jsem psala pár jich znám a celkem dobře.
tykadlo
jj, neříkám, že otočení zády stačí... spíš jsem reagovala na to, žes psala jak to mezi sebou řeší psi, že je uklidnujou tím zalehnutím,.. tak jsem psala, že je naopak uklidňují tím otočením a posazením se nebo když je hodně divoko, tak lehnutím si. a ta fenka kámošky to má opravdu zmáknutý a ačkoliv je celkem mrňavá, neviděla jsem psa, kterej by to nerespektoval - a to i takový ty obřící bláznivý válecí... ale nebylo to teda myšleno jako přímo rada pro vás. pokud má takový stavy že nevnímá atd, tak to by asi nebylo dostatečný. ale už toho tady bylo řečeno spoustu, spíš bych opravdu za někým šla osobně, takhle se to moc řešit nedá...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2011 19:08
- Nahlásit
Proč? Opět neútočím, ale chtěla bych to vysvětlit? Jak říkám, ze začátku jsem ji chtěla nechat být a nevšímat si jí, aby si nemyslela, že je to nějaká hrozivá situace hodná pozornosti a strachu a vyřešila si to sama...jenže to bylo čím dál horší, plazila se ode mě do koutu pod stůl, kde se klepala jak sulc, zpátky ke mně. (vývoj za ten měsíc, ne během 1 luxování) Potom, co jsem udělala to s tou piškotou, tak už zůstala normálně sedět vprostřed pokoje...mě připadá, že tím zjistila, že na vysavači není nic špatnýho a je klidnější. Co je špatnýho na tom, že svýmu psovi ukážu, že se bát nemusí? Kdybych ji začla objímat a litovat a jinýma způsobama ukazovat, že to, že se bojí, je vlastně správný, tak to bych chápala. Ale vážně bych chtěla tenhle názor vysvětlit?
To se strašně blbě vysvětluje.
Zkusím to tak, že pamlsky mají fungovat jako odměna za něco, co pes udělá dobře - za dobře splněný povel. Jakmile si pamlsky začnu pomáhat ve smyslu uplácení, je to pro psa ode zdi ke zdi a navíc potvrzením toho, že páneček nefunguje tak jak má.
Čím víc berliček ve výchově psa potřebuju, čím víc to je nahoru dolů, tím hůř to pes nese psychicky a k tím větším výkyvům to pak vede.
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2011 19:21
- Nahlásit
LucieS
Zkusím to tak, že pamlsky mají fungovat jako odměna za něco, co pes udělá dobře - za dobře splněný povel. Jakmile si pamlsky začnu pomáhat ve smyslu uplácení, je to pro psa ode zdi ke zdi a navíc potvrzením toho, že páneček nefunguje tak jak má.
Čím víc berliček ve výchově psa potřebuju, čím víc to je nahoru dolů, tím hůř to pes nese psychicky a k tím větším výkyvům to pak vede.
hele já nesouhlasim..zato souhlasim s timdle ))))
To se strašně blbě vysvětluje.
nemůžu říct že tedle případ je ten jakej myslim,páč sem to neviděla(stejně jako ty),ale tohle vůbec neni blbej způsob v jistejch případech..skutečně se nebudu psovi arogantně vysmívat anebo ho táhnout k luxu smykem abych mu dokázala,že vo nic nejde..to radši vemu to žrádlo,pokud je pes žravej a prostě tak jako převedu pozornost,spojim nepříjemnej zážitek(lux) s příjemnou věcí(žrádlo) a tak nějak nenásilně psovi ukážu,že se mu jednak nic děsnýho nestane a eště dostane mnamku.Tohle se nedá použít u psů co maj už paniku,ale docela dobře se to dá použít u psů co jsou jen nejistý a vlastně se teprv rozhodujou,jestli se teda budou bát nebo radši ne
|
helps
Člen |
# Zasláno: 15 Kvě 2011 20:03
- Nahlásit
souhlas s davitkojc... nevidim to nutne jako zlo ci uplaceni a myslim, ze v mnohych pripadech to muze prinest uzitek. uz vubec to nevidim jako psychicky deptani psa ci tak neco
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 11:50
- Nahlásit
corin
vidíš, já jsem zase viděla až moc bullíků, stafů a pitů zmrvených tímhle tvrdým přístupem, kdy jediný trest pro psa je trest fyzický. podle mě to fakt nikam nevede. chápu, že divočáka tohodle ražení je potřeba nějak usměrnit a že občas je třeba být tvrdý, ale u 3 měsíčního mimina mi to teda přijde fakt zbytečný. dojít u štěněte respektu potřebného ke zklidnění se dá i po dobrém. jen to trvá dýl a je to pracnější, pravda
tykadlo
malá se ti přezubuje, čekají tě nejhorší dva měsíce než se jí zuby vymění. pak už se to zklidní a nebude to tak akční. z pohledu toho kousání samozřejmě dej jí spoustu věcí na kousání (nemusí to být drahé hračky, takovej kus pořádnýho klacku ji taky zabaví) a dej jí příležitost se vyřádit se psy. protože unavený pes je hodný pes
|
corin
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 13:57
- Nahlásit
PeKrato:
OK, tak to napíšu ještě jednou ,- v jeho 3 měsících jsme na něho max zvyšovali hlas, žádné fyzické tresty neprobíhaly. Dále jsem též psala, že i to zklidnění otočením se zády jsme zkoušeli a to velice dlouho. Přesměrování na hračku - nefunkčí .
A v neposlední řadě jsem upozornila , že paní by s naším přístupem mohla nadělat víc škody, než užitku, neboť má zřejmě psa s odlišnou povahou.
Ano, ke zklidnění u štěněte, se dá dojít i po dobrém, jen netuším, jak dlouhá je pro Vás optimální doba pro " trvá to dýl a je to pracnější"? Myslím, že za 3-4 měsíce to už pochopit mohl...
Tvrdý trest? Vyčiněním za kůži na krku? Jak pro koho... Možná spíš moment překvapení. Uvědomte si, že ten pes je mohutný, zavalitý, nasvalený, moc volné kůže nemá,- ženská má, co dělat, aby ho zvedla obouma rukama, pokud ho chce zvážit. Tak jaký tvrdý trest na něm páchám jednou hubenou rukou, na jeho tlustém krku ? To přece nemůžete myslet vážně...
|
PeKrato
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 14:15
- Nahlásit
corin
jen jsem to chtěla dokreslit z druhého úhlu pohledu. nevychovanci nedůsledných majitelů versus zdeptanci těch tvrdých. zlatá střední cesta je určitě řešením a každý majitel musí vědět, co má doma za stvoření a kam až může jít. jen si prostě pořád nemyslím, že na tvrdohlavce je tlak k něčemu dobrý.
netuším, jak a kdy a proč a co děláte se svým psem a rozhodně nehaním! funguje vám to, pes je v klidu a šlape, tak je to ok. našli jste k jeho myšlení cestu. jen bych ten váš případ prostě nezevšeobecňovala na bullíky. znám jich docela dost a fungují i bez tvrdých metod.
já jsem teda nepochopila z vašich příspěvků, že ho jen vytaháte za kůži. to se omlouvám, vaše výchova mi vyzněla razantněji z vašich příspěvků.
a raději už ani nebudu rozlišovat, jaké rozdíly je možné vidět ve způsobech vytahání za kůži.
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 18:28
- Nahlásit
No proto píšu, že se to strašně blbě vysvětluje .
Osobně mám takovou zkušenost, že pes co už je "mimo" stejně příliš nevnímá (pamlsky už vůbec ne) a zatímco pamlsek=odměna za cvik je super, tak pamlsek=berlička a pamlsek=pes robotek už moc neberu.
Považuju za daleko účinnější nastolit režim naprosto čitelného, jasně a zcela v klidu vystupujícího páníčka a přesně daných mantinelů.
Naopak čím víc si vypomáhám pamlsky a vším dalším (není to jen lux, slečna odměňuje i povel fuj, ne apod.), tím hůř nastoluju vnímání sebe jako výše uvedeného.
A pak ještě jeden úplně osobní důvod - prostě to moc nemusím, když majitel "poveluje psa i k tomu, aby si up...dl."
|
helps
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 20:11
- Nahlásit
LucieS
Osobně mám takovou zkušenost, že pes co už je "mimo" stejně příliš nevnímá
no ono právě proto se užívá tzv. prahů - jde např. o vzdálenost od jiného psa, kdy je ten tvůj schopen tě vnímat aniž by po tom druhém vyjížděl. odnaučuje se to právě tak, že v té velké vzdálenosti tě dokáže v pohodě vnímat a jak postupně zmenšuješ vzdálenost, pes to zvládá a neodměňuješ to špatné ale právě ten klid a soustředění tvým směrem.
jinak za povel fuj psovi klidně taky dávám mňamku. nic na tom nevidím, když poslechne a hnus vyplivne, dostane něco lepčího
Považuju za daleko účinnější nastolit režim naprosto čitelného, jasně a zcela v klidu vystupujícího páníčka a přesně daných mantinelů.
Tohle je ten základ. Klidný důsledný jasný režim, jenže ruku na srdce.... není to tak snadný jak to zní a zvládá to zdaleka né každej )
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 21:53
- Nahlásit
přesně tak, nevím, proč bych neměla odměňovat za to, že poslechne na FUJ a ten hnus nesežere - musím mu přece ukázat, že ho nechci buzerovat, ale že u mě dostane prostě lepší, že se mu vyplatí mě poslechnout! to dá přece rozum, ne
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 16 Kvě 2011 22:21
- Nahlásit
LucieS
jo
ale zatimco u některýho psa občasnym použitím pamlsku odstraníš nežádoucí chování (konkrétně já mám takovou zkušenost s česáním), u jinýho stoprocentně platí: tím hůř nastoluju vnímání sebe jako výše uvedeného. (jinej pes, opět česání)
zobecňování není dobrý v ničem a když vidim, že něco nefunguje, tak to dělám jinak, ne?
corin
Tak jaký tvrdý trest na něm páchám jednou hubenou rukou, na jeho tlustém krku ? To přece nemůžete myslet vážně..
Mám to jen vyčtený (a nevím, zda je to pravda), ale prý to pes vnímá jako přímou hrozbu zabitím a proto se to nemá používat na každou kravinu. Ale samozřejmě, jak psala Pekrato, vše se dá použít dobře nebo špatně, to z popisu nikdo nepoznáme
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 08:26
- Nahlásit
no ono právě proto se užívá tzv. prahů - jde např. o vzdálenost od jiného psa, kdy je ten tvůj schopen tě vnímat aniž by po tom druhém vyjížděl
Ano, ale tohle jsem nemyslela. Myslela jsem strachy a paniky z něčeho, které obvykle vzniknou dost rychle a kdy v takové situaci opravdu přístup majitele funguje líp (a trvaleji) než pamlsky.
nevím, proč bych neměla odměňovat za to, že poslechne na FUJ a ten hnus nesežere
Je dost rozdíl, když to uděláš jednou za hnus co sebere venku (ok) nebo padesátkrát denně za každou blbost. Tam je špatně už to, že ten povel fuj vůbec 50x vyslovíš. A že to lidi masivně dělají.
obecňování není dobrý v ničem a když vidim, že něco nefunguje, tak to dělám jinak, ne?
Ten vliv páníčka funguje vždycky a neztížím si tím cestu zpět.
Jen se tím celým snažím naznačit, že čím jednodušeji a samozřejměji věci děláme, tím líp fungují.
|
helps
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 09:00
- Nahlásit
LucieS
Ano, ale tohle jsem nemyslela. Myslela jsem strachy a paniky z něčeho, které obvykle vzniknou dost rychle a kdy v takové situaci opravdu přístup majitele funguje líp (a trvaleji) než pamlsky.
Tak to si rozumíme... pokud jde o záchvat paniky, tak většinou opravdu psa pamlsek ani nezajímá. Na druhou stranu by mě zajímalo, jestli by se to nedalo řešit podobně jako s tím vyjížděním po psech, autech atd atd... že by se třeba zapnul vysavač, pes byl v jiné místnosti nebo zkrátka někde dál a kdyby byl v klidu, tak by byl odměně, pak jít blíž třeba do chodby, kdyby byl v klidu zase odměna... zkušenost zrovna s tímhle nemám, takže těžko říct. jen mě napadlo, že by to mohlo fungovat na podobným principu, kdyby se to udělalo dobře..
Je dost rozdíl, když to uděláš jednou za hnus co sebere venku (ok) nebo padesátkrát denně za každou blbost. Tam je špatně už to, že ten povel fuj vůbec 50x vyslovíš. A že to lidi masivně dělají.
jo, tak teď už tě chápu.... je fakt, že teda teď už mi pes málokdy něco papká, takže to nemusím nijak hrotit a taky máš pravdu v tom, že pamlsky pokaždé taky není dobrý. teda Karen Pryor (což je údajně snad zakladatelka celýho klikr tréninku) napsala hodně zajímavou knížku Svého psa nestřílejte (teď v dubnu vyšla i v čj) a zmiňuje tam taky, že jakmile má pes něco naučený, tak se má právě člověk vyvarovat, aby dával pamlsky pokaždý - spíš tak na střídačku.
Jako v podstatě s tebou souhlasím, vztah a klidnej důslednej přístup je základ, ale znám jen málo lidí, kteří umí na psa jít v klidu... spíš potkávám takový, kteří jakmile není po jejich hned ječí či psa válej po zemi, když uteče.
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 17 Kvě 2011 21:18
- Nahlásit
Teď po skoro deseti letech,kdy bilancuju své chování , musím říct, že jsem i někdy byla plašan- právě proto,jak jsem se bála, že mi přeroste přes hlavu, a pak když začal byl dominantní na jiný psy. Chvíli mi trvalo, než jsem vycvičila sama sebe. Nestydím se za to-a dneska jsem vděčná za tu skutečnost a zkušenost. Cítím, že mám se psem dobrej vztah, bere mě jako šéfa,ale nemá ze mě strach,když víc houknu. Neřvu-je to na nic. Musela jsem se naučit ovládat svoje nervy,pak se i můj pes uklidnil. Na každýho psa funguje leccos různě, každej si musí přijít na to, co v jeho případě zabírá-ale zrovna v případě mém se mi osvědčil klid a důslednost.( jo když to člověk zrovna dá ) Ani já,ani pes nejsme zrovna čítankový příklady,ale myslím,že naše soužití je ke spokojenosti obou. Prostě teriér je pošuk s velkým srdcem a na nějakej ten šrám se koukat nemůže- tedy pokud je to šrám utrpený ve hře a z lásky ) A nikdy jsem si to neužívala tolik,jako právě se stafordem. Držím palce všem, kteří prožívají začátky takovýhohle soužití.
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 09:06
- Nahlásit
Tak celý ten týden byl, teda až na běžný zlobeníčko, relativně klid. Ale včera večer to zas byla bojovka teda...bohužel jsem to zas nenatočila, ale tak se to pokusim co nejlíp popsat...
Možná vám to bude připadat naprosto zbytečný, jako buzerace nebo týrání, ale já nechci, aby mi v noci volně pobíhaly po pokoji. Spíme spolu v patře, kam během dne nemají přístup a každá má u mý postele svůj pelech. Pochopila to docela rychle, prvních pár nocí jsem ji teda musela párkrát do pelechu vrátit, ale teď když vyskočí a jde ke dveřím, znamená to, že jdem venčit. Samozřejmě že než usne, tak se tak jednou dvakrát do týdne pokusí vyskočit, ale pak je v klidu..
Tahle situace se stala už podruhý, ale tentokrát to bylo horší...v pelechu byla naprosto k neudržení, tak jsem s ní šla ven, i když jsme byly těsně předtím (občas má průjem, tak co kdyby náhodou), ale nic neudělala. Takže zpátky nahoru. tentokrát jsem zůstala klidná, žádný zvyšování hlasu, povely ani zákazy. Prostě jsem ji čapla a vrátila zpátky. tam se ji snažila spíš uklidnit a uspat. Ale naprosto bez výsledku, zase to její kroucení, kňučení, bručení a mručení (jsem zjistila, že to nejspíš nebude vrčení), klapání držtičkou, kousání (celkem bezbolestný). když jsem ji nestačila chytit, tak sebou začla mlátit o dveře, skákat na ně, škrábat...fakt jak blázen...vzala jsem ji do náruče, docela se zklidnila, umyla mi ucho, doufala jsem, že na to třeba zapomene...ale jen co jsem ji začla pokládat do pelechu, zakousla se mi do ruky...
vzpoměla jsem si, že noc předtím šlápla do hovínka, tak mě napadlo, jestli si to třeba nějak nenasmradila a teď v tom nechce být, tak jsem ji vyměnila deku, ale bez výsledku. Pak už jsem si k ní stoupla, protože sedat si na postel a pomalu každou vteřinu vstávat už mě nebavilo...bylo na ní vidět, jak se rozmýšlí jestli vyskočit nebo ne, ale pak se na mě podívala (jsem přemýšlela, jestli nemám uhnout, aby se uklidnila, ale když jsem viděla jak vyzývavě čučí, tak jsem prostě nemohla) postavila se na zadní, nakrabatila čumák a začla na mě štěkat.. (když se něčeho lekne a chce tomu ukázat, že se jako vůůůbec nebojí, tak štěká hrozně hluboko a s přestávkama, když si chce hrát, tak je to spíš takový ňafání a hrozně vysoko, tohle bylo taky vysoko, ale jednolitý hafhafhafhafhafhaf a děsně nahlas (chudáci sousedi), pak vyskočila a začla narážet do dveří....vzala jsem ji na klín a když sebou přestala mlít, tak jsem s ní přeci jenom šla ven..sedla jsem si na lavičku a čekala, co bude dělat...ona ke mě přišla, posadila se mi k nohám a nic...zkusila jsem ke mě, sedni, lehni...naprosto bez problému - úplně jinej pes než nahoře..
vrátily jsem se zpátky a opět to samý...stoupnout na zadní, vycenit zuby a štěkat a pak narážet a skákat na dveře. pak mě konečně napadlo zhasnout! o vyskočení se pokusila už jenom 3x a pak se rozeznělo chrápání...
kde jsem udělala chybu? já bych řekla, že asi v tom že jsem ji nepřesměrovala, jenže tohle je spací pokoj a v pelechu jsem si s ní zkoušela hrát, nechala jsem se okusovat, hladila ji, klidně na ni mluvila a kdybych s ni šla dolu a tam si s ní hrála, tak bych vlastně ve svý podstatě udělala to, co ona tak chtěla...asi jsem neměla dopustit, aby to trvalo tak dlouho, jenže byl zhruba stejný čas, ve kterým chodíme spát vždycky a ona dole už usínala...
ona není agresivní na mě, nekousne moc, jenom mě lehce stiskne dokonce míň než při hraní, vypadá to, že jsem spíš jenom taková překážka v tom, co ona neuvěřitelným způsobem chce!
já už fakt nevím, co by to mohlo být...zkrat? chorobná potřeba dosáhnout svýho? nebere mě jako autoritu? strach (o tom ale pochybuju)? bolej ji zuby, tak je protivná? moc energie nebo naopak únava?
trvalo to víc jak hodinu
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 09:12
- Nahlásit
psíček
jupíí, už jsem se skoro bála, že ti nebo Vám mé téma nepřijde dost důležité
taktak, uměla to už na 2 týdnech!! malý génius a já zlá tyranka
popravdě ji do těch povelů nenutim, chápu, že je mrňavá, ale když miluje sušený ledvinky, tak proč ji je nedát za odměnu? vždyť je to vlastně forma hry...
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 09:21 - Změnil/a: tykadlo
- Nahlásit
psíček
hmm...dobrá rada...(má to být jako ji, že jo?)
mě přijde normální, že zlobí, je to temperamentní plemeno...přiznávám, že s teriérama zkušenost nemám a proto bych chtěla vědět, jestli jsou i tyhle excesy běžný? nechci z ní mít psíčka, co jenom sedí a čeká, co mu řeknu a sám od sebe nic neudělá...jenže tohle mi právě přijde už docela moc a ona přitom vypadá, že by se klidně zabila, jen aby toho dosáhla...
jojo, pročetla a zhruba vím jaký rady kdo preferuje a jakej má přístup ke psům...jsem rozená psycholožka
|
tykadlo
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 09:40
- Nahlásit
psíček
hanbou se propadám, leč "uvalený" není v mém slovníku....můžu jenom doufat, že to znamená něco jako zbytečný, jelikož její chování je naprostá normálka a v tom případě bych byla spokojená
|
Yves
Člen |
# Zasláno: 18 Kvě 2011 09:51
- Nahlásit
můžu se zeptat, jakou má štěně přes den aktivitu? jak probíhá váš den? a kolik jí je přesně týdnů, měsíců?
|