Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / je to normální?
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
makrel
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 09:54
- Nahlásit

tykadlo
Možná vám to bude připadat naprosto zbytečný, jako buzerace nebo týrání, ale já nechci, aby mi v noci volně pobíhaly po pokoji. Spíme spolu v patře, kam během dne nemají přístup a každá má u mý postele svůj pelech. Pochopila to docela rychle, prvních pár nocí jsem ji teda musela párkrát do pelechu vrátit, ale teď když vyskočí a jde ke dveřím, znamená to, že jdem venčit. Samozřejmě že než usne, tak se tak jednou dvakrát do týdne pokusí vyskočit, ale pak je v klidu..
ano, to mi etda přijde jako zbytečná buzerace, aby pes musel být zalezlý v pelechu a nevylézt z něho.
a jinak souhlasím s psíčkema a slovem uvalený

tykadlo
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:00
- Nahlásit

makrel
a je teda uvalený to, v co doufám?

makrel
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:03
- Nahlásit

tykadlo
já nevím v co doufáš, ale můj názor je ten, že to moc řešíš a moc ji buzeruješ. Chceš po ní to, co nemůže v tom věku pochopit, nerozumí ti a pak se vzteká apod.

helps
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:07
- Nahlásit

Psíček

Pokud to nevíš, tak si to rychle zjisti nebo se nad tím třeba zamysli...je to poměrně snadný.

Tohle si psal Yves na to, že dá mlsku když pes poslechne na povel fuj.... a mi to taky zajímá. Řekneš mi teda prosím, co je na tom tak zásadně špatně?

kdo to zamknul? takový perly jste tam rodily

Kdo myslíš že zamknul? zřejmě majitelka, která si všechno vzala příliš osobně... ale teda zrovna sem se těšila, co bys radit ty, ale bohužel... už je zamčeno a zametýno

tykadlo

taktak, uměla to už na 2 týdnech!! malý génius a já zlá tyranka

Psíček spíš asi chtěl naznačit, že když se řekně pes povel umí - tak to neznamená, že na zahradě přiběhne, nebo že přiběhne někde kam pravidelně chodíte... než se povel upevní a aby ho pes zvládal všude i se spoustou rušivých elementů, dost dlouho to trvá a poznáš to až opravdu projdeš těma všema nejrůznějšíma situacema a obzvlášť v pubertě se ukáže, co se pejsek opravdu naučil teda tak to chápu aspoň já....

Jináč po tomdle popisu posledním.... čím dál tím víc si myslím, že máš doma prostě jen temperametní teriéří mimino. nemám srovnání ale záleží taky na tom jakej máte režim, jesi ji bereš a jak často mezi ostatní psiska... je ještě malinká, takže by tě vlastně nemělo vůbec znepokojovat, že tě v noci budí atd. - podle mě. Je to teriér, takže ta míra je asi trošku jinde, ale přece je normální, že štěně řádí, kouše na co přijde, skáče atd. Na tobě je se k tomu v klidu postavit a třeba tohle story v noci - to bych ji vzala jako ty ven a kdyby nic, tak si opravdu měla zhasnout a neřešit.
A ještě k tej tvrdosti strašně potřebný na teriéry - zrovna dneska sem viděla holku, jak zalehla stafíka, držela ho tam pod krkem, pak mu připla vodítko, vstala, následně ho přemlouvala, aby vůbec on vstal, jak tam ležel přikrčenej a když vstal, tak ještě dalších asi třicet metrů se jí plazil vedle nohy.... jestli to někomu přijde normální. Byl to takovej ten slavnej hmat zřejmě alá Cesar Millan. Jsou to psi jako každý jiný (krom tý tvrdý palice a temparamentu, ale... ) a stojim si za tím, že takhle toho psa akorát člověk úplně zkazí a nějakej vztah je minulostí...

tykadlo
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:09
- Nahlásit

yves
je jí 14 týdnů..jsem s ní skoro pořád doma. když je hezky, tak jsme skoro celý den na zahradě, tam se válí na sluníčku, honí kočku, hrajem si, občas zacvičíme. doma přetahovačky atd...jdem na jednu procházku denně. když je jeden den delší (kolem těch 3 km), tak druhej den jdem kratší...chodíme do lesa, po vesnici, k vodě, kde se cachtá, už si dokonce i zaplavala..když jdu třeba na jedno, tak ji vezmu sebou, ona buďto sedí u mně nebo se tam honí s dětma...

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:14
- Nahlásit

tykadlo

nejsem žáden odborník, ale myslím, že

, ale můj názor je ten, že to moc řešíš a moc ji buzeruješ. Chceš po ní to, co nemůže v tom věku pochopit, nerozumí ti a pak se vzteká apod.

makrel pravdu.

podívej....píšeš......
...vzala jsem ji do náruče, docela se zklidnila, umyla mi ucho........
.........vzala jsem ji na klín a když sebou přestala mlít,.................

co to dělat takhle, když to na ní platí? v klidu, netlačit?

náš pesan když byl malej neuměl usnout sám, páč mu chyběla ta hromada sourozenců, byl schopnej se plouhat naprosto vyčerpanej bytem s očima jako baset, na uši si šlapal únavou, ale prostě je dutohlávek , tak si prostě neuměl sám lehnout jako jiný štěňata a usnout. Dělali jsme to tak, že v klidu jsme ho vzali do ruky,, uklidnili a se slovem Pelíšek (aby si i mimoděk zvykal, sám od sebe, co to slovo má za význam) jsme ho na ten pelíšek dali, seděli u něj chvíli , chvilinku ho hladili, nebo na něm pak pro jeho klid ve štěněčí duši měli položenou ruku , nechali ho usnout a pak odešli.

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:19
- Nahlásit

Psíček je mi úplně ukradenej, stejně jako já jemu i když by mě taky zajímalo, co tedy dělám podle něj špatně abych si házela popeln na hlavu tak sorry, mě to takhle funguje, takže si trhni čím chceš

tykadlo
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:21
- Nahlásit

helps
vidiš, tak to mě nenapadlo...já spíš myslela, že si myslí, že toho po ní chci v jejím věku moc...

ona je v noci právě hodná, chrupká si a vyleze jenom na čůrání. spíš než se zklidní a stočí se do toho svýho klubíčka. Mě už se vyvinul takovej ten reflex matky, vzbudim se i při sebemenším zašramocení hrůza teda je, když má průjem a jdeme ven třeba 11...

jinak to mý slavně neslavný zalehávání...já ji na záda nepřetáčela, položila jsem ji na bok a spíš se ji snažila uklidnit, hladila jsem ji po hlavě a tak...ustrašenou reakci z toho fakt neměla, na ni takhle působí spíš hluk..to takhle jednou vytahovala časáky ze stolečku a ožírala je, už jsem se rozčílila, všechny je vzala a chtěla je přenýst jinam, jenže mi vypadly a to teda holka koukala jak vejr!

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:24
- Nahlásit

tykadlo
jinak osobně si myslím, že je to úplně normální, tohle nám všechno štěndo dělalo taky.. chce to unavovat, unavovat, dokud nebude "únavou padat hubou do misky" anebo jsme měli holt méně aktivní štěndo, který se vyblblo s golfovým míčkem po pokoji, pak se nažralo, prošlo venku na čůránek, umuckalo a v klidu zachráplo na hoďku dvě v pelechu..

tykadlo
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:28
- Nahlásit

PetraK
normálně to na ni taky platí většinou teda sebou hned práskne a už zařezává, někdy stačí ji tam jenom dát ruku, když je rozjívenější, tak přidržet, hladit a popleskávat lehce a za chvilku se položí a chrupká do rána...

helps
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:35
- Nahlásit

tykadlo

no tak jesi toho po ní chceš moc to nevím a ani jeden z nás to asi nedokáže posoudit... teda co se týče povelů. jinak ale opravdu, já sem nikdy neřešila, kde si pes ustlal, jesi v pelechu nebo vedle na podlaze. ... chvíli bloudil po pokoji, ale pak když zjistil, že se nic neděje, zalehnul taky. spíš to asi prostě moc řešíš.. to jí podle mě vadí, že jí třeba rukou přidržuješ v pelechu ...spíš s ní zacházej opravdu víc jako s miminem. všechno pomalu, v klidu, bez nátlaku atd, neřešit tolik. nechat jí bejt, popřípadě max. co říká PetraK, pohladit a tak. ačkoliv u náš dyž mimino vidělo, že je panička na nohou, tak proč by spinkal žejo. taky blbnul, tak prostě zhasneš a necháš bejt.
co se týče toho zalehávání, tak sem to spíš psala jako odstrašující příklad, neříkám, že si to tak dělala, ale vyvaruj se toho v budoucnosti.
a co se týče tý aktivity, tak ono kolikrát je lepší né ani tak jít s takovým prckem na 3km, to ani není tolik potřeba jí utavit fyzicky, ale třeba někdy sednout do autobusu a vzít jí do města, stačilo by obejít náměstí nebo nějaký sídliště a viděla bys jak by měla očíčka na vrhc hlavy a byla by unavená . nějakej menší psí kámoš pohodář by taky nebyl špatnej. ono pokud to má už všechno okoukaný a jste z malý vesničky, kde potkáte jen sem tam někoho, tak by fakt prospělo jí protáhnout i nějakým tím městem, kde je hodně vzruchů a podnětů. nebo jesi máte nějakej cvičák se psí školkou, kde by se mohla vyblbnout s miminama...

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:36
- Nahlásit

Psíček
tak mi tedy vysvětli, jak toho psa tedy jinak utvrdím, než pochvalou, v tom, že dělá to, co po něm chci, a že to dělá dobře

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:39
- Nahlásit

Psíček
no tak nezlob se na mě, ale zastávám názor, že unavenej pes je hodnej pes. tříměsíční štěndo unavíš hrou. nemyslela jsem s ním chodit na dvacet kiláků na kolo, ani nechat ho tahat za sebou cihlu.
anebo mu může slečna/paní zomit nohy traverzou a bude mít klid od všeho..

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:42
- Nahlásit

tykadlo

normálně to na ni taky platí většinou teda sebou hned práskne a už zařezává, někdy stačí ji tam jenom dát ruku, když je rozjívenější, tak přidržet, hladit a popleskávat lehce a za chvilku se položí a chrupká do rána

, je to podobný jako s dětma, taky někdy přece v postýlce zloběj, ne? a taky jsou různý možnosti, jak to pořešit... můžeš malinkýmu dítěti za to naplácat, ale ...... co pak udělá? bude řvát jako tur, nebo se bude vztekat. 'A nebo to můžeš vzít jako humornou záležitost a nebo prcka zklidnit - i když to bude trvat dýl než jindy.

Ještě mě napadá..... zkus vypozorovat, kdy tohle dělá, může to dělat naopak právě třeba proto, že JE PŘETAŽENÁ /zase to připodobním k dětem, taky dokážou dělat bejkárny, právě proto, že jsou přetažený.

helps
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:43
- Nahlásit

Psíček

Když tedy pominu kontext s tříměsíčním "!psem!".

Ntj, ale to už nevím... to jsme nějak odbočili, to se prcka myslím vůbec netýkalo. O povelu fuj tady tykadlo asi vůbec ani nemluvila. To spíš zmínila LucieS.

Odměna po zákazovém povelu?

No tak já nejsem žádnej trenér, ale když jsem ho to učila, tak minimálně hlasem atd stejně tomu psovi říkáš, že ano, takhle je to správně ne?... aby věděl, že tohle to je to ono, co po něm chceš. A ačkoliv vím, že se to říká, nějak mi uniká úplně ta logika. Respektive, fuj je asi jedinej zákazovej povel, kterej používám ( a to tak jednou do měsíce), je fakt že teď už se neobtěžuju ani vytahovat mlsku, ale když se to učil, tak buď následovala velká pochvala, že hnus vyplivnul anebo teda když to vyplivl a poslušně přiklusal, občas dostal i ňamku. Nepřijde mi, že se tím úplně něco dá zkazit, minimálně můj pes to pochopil. Nevím teda, u ostatních zákazových povelů, jak říkám asi ani žádnej další v repertoáru nemáme... ale přijde mi o dost smutnější, když vidím známí, kteří mají psy "naučený" tak, že oni na ně křiknou velmi důrazně ten zákazovej povel a pes reaguje buď tak, že se snaží co nejrychleji zhltat co nejvíc, než pán přijde nebo rovnou zdrhají opačným směrem. tak sice to možná není nejlepší postup, ale u nás to funguje tak, že fuj je fuj a pes to nechá bejt načež já mu dám najevo buď slovní pochvalou (nejčasteji) nebo mlskou, že tak si to představuju.

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:43
- Nahlásit

Yves

ale zastávám názor, že unavenej pes je hodnej pes.

no nemusí to tak být, jak jsem právě psala tykadlu- někdy je to jako s dětma právě naopak

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 10:45 - Změnil/a: Yves
- Nahlásit

PetraK
sice to možná není nejlepší postup, ale u nás to funguje tak, že fuj je fuj a pes to nechá bejt načež já mu dám najevo buď slovní pochvalou (nejčasteji) nebo mlskou, že tak si to představuju.

přesně tak si to představuju taky.

S tím přetažením je to taky možné, právě že podle tohohle "zlobení" se to dá vypozorovat, jsme říkali, to jsou takový "poslední záchvěvy" před chrněním

tykadlo
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:15
- Nahlásit

to naše "velkoměsto" má 2 000 obyvatel, ale že by někdo chodil se psíkama ven, to se moc nestává když už někoho potkáme, tak se zeptám, jestli se můžou aspoň očuchat...když byla žeryna cítit ještě po hárání, tak se k nám občas přidal hlouček různejch raťafáků, ale těm byla ona celkem ukradená...s lidma je to jiný, ty jsou z ní docela hotový a pořád by se s ní někdo muckal a ona by si ocásek mohla ukroutit

Se psem si vlastně hrála jenom jednous kámoščiným boloňáčkem a to se teda vyblbli...na cvičák jsem s ní chtěla jít, aby se aspoň na začátku s nima "vyběhala", jenže tam chtějí komplet očkování a my na to poslední jdem teprve dneska..

helps
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:20
- Nahlásit

Psíček

No a já jsem přesvědčen, že pokud učím psa fuj nebo nějaký přerušení činnosti atd jakožto nějaký zákaz nebudu ho hnedle v zápětí chválit, mohlo by ho to zmást. Samozřejmě někdo zkušený či s velkou empatii si to dovlit může, pokud vidí, že pes to vnímá správně, ale to bychom už zas byli někde zcela jinde neb takový člověk zas takovéto rady nepotřebuje

no je pravda, že ty zákazový povely mají asik jiný pravidla, ale protože sem to nikdy nijak neřešila nebo nezkoumala, tak holt asi můj pes to nechápe jako přerušení jako takový, ale asi něco ve smyslu pusť to a pokračuj dále... jinak teda jak má vypadat fuj s tím přerušením? nějak si to pořád nedovedu představit úplně... obzvlášť ne, jak to ten pes má chápat pokud mu nijak nedám najevo, že je to dobře.

Pokud ho za to chválím, není to v podstatě zakázový povel....pak ale tedy mohu situaci řešit přivoláním či jinak.
Nebo ne?

Asi jo no. Tak asi můj pes má speciální odvolání od hnusu

tykadlo

no tak tam vidím taky právě trošku problém.... páč pro ní je docela dobrý právě ani né tak fyzicky, ale hlavně psychicky utahat, aby poznávala v tomhle věku nové věci, aby jí pak nic třeba nepřekvapilo. do toho města bych někdy vyrazila, třeba aspoň jednou za čas. a vidíš, tak když teď budete mít po očkování, můžeš jí vzít i mezi psiska. myslím, že by jí i stačilo, jen tam stát a koukat se jak cvičejí a večer padne

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:24
- Nahlásit

Psíček
co člověk, to jiné pochopení, jsme lidi a přece si nerozumíme.. omlouvám se, že jsem to podala tak nepochopitelně.

co vede člověka k tomu, aby svoje štěně víc unavil? no třeba to, že po mě doma skáče, snaží se mě vyprovokovat ke hře, a když odmítnu, najde si jiný způsob na vybití energie a třeba i trochu uraženosti (kousání gauče).
není dobré unavovat víc, než si zvolí samo. taky jsme šli s dvou a půlměsíčním štěndem na půlkilometrovou procházku, došli jsme do půlky procházky,kde jsme hrou zkoušeli náznak přivolání. takže se štěndo vyběhalo, zaměstnalo psychicky, a zpátky, protože už bylo unavené, ho přítel nesl, doma dostal dlabanec a šel chrápat. myslím, že za měsíc, co má někdo štěně doma, snad už odhadne, kolik aktivity psovi stačí na to, aby ho nepřetáhl.

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:26
- Nahlásit

heps
jen tam stát a koukat se jak cvičejí a večer padne
to minule zmohlo i mýho dospěláka, takže štěndo určitě

helps
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:29
- Nahlásit

Yves

jj a ten náš je vždycky nejvíc utavenej po výstavě nebo po nějaké takové psí akci, kde se stojí a čumí

tykadlo
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:37
- Nahlásit

jůů, tak to jsem zvědavá...o víkendu jsme tady měli máje...všude miliony lidí, dětí, psů, aut, kočárků, kol, motorek, hlasitá hudba, řev...a dáma vypadalo jako by se nic nedělo

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:40
- Nahlásit

Psíček
No já si myslím, že to nedokáže většinou odhadnout vůbec..ono není moc jak...
nj, co člověk to názor, já si myslím, že to u svýho psa odhadnu dobře. resp. ještě si nestěžoval

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 11:57
- Nahlásit

Psíček
tak pravda, psa mám sice déle než měsíc, ale už po měsíci jsem to poznala docela obstojně, kolik zátěže snese. snesl by víc, ale nepotřebuju aby se mi plazil a byl po zbytek dne vyflusanej. ale neskáče na mě, nekouše mě ani gauč, nemám s ním problém. a na štěně jsme aplikovali to, co říkám, a nebylo ani nadměrně unavené, ani hyperaktivní.
tak pardón že dávám příklad se svým psem! víš co, já ti za to určitě něstojím, abys musel reagovat na všechno co napíšu.máš tu spoustu jiných lidí, co se (třeba i neohrabaně) snaží prezentovat svůj názor, které můžeš chytat za slovo

helps
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:02
- Nahlásit

Psíček

Podle mě si pes má zafixovat...získat reflex, že "takhle tedy ne".
Tedy nepotřebuje získávat vědomí, že to teď dělá dobře, ale jen zareagocat tak, že ukončí danou činnost.

chápu, chápu... teda mám už představu. ale stejně mi to přijde takový jako nedodělaný ptž když mi teda začne něco žrát a já na něj zařvu, on toho nechá, ale podle mě spíš než že by si uvědomil že ouha, tak spíš bych řekla že se lekne... a nevím, jak to ten pes pochopí zkrátka. obzvlášť když to nedělá desetkrát za procházku, ale třeba jen jednou za čas.

Sice mu nedáš najevo, že to dělá dobře, ale za t bys mu měla dát najevo, když to dělal špatně .

jasné.... jen pořád přemýšlím, jak to tomu psovi jako upevním a vysvětlím. páč chápu, že teda nějakým zvoláním tu nežádoucí činnost přeruším, ale jesi mu bude dostatečnou motivací pro uposlechnutí jen to, že na něj už neřvu já to asi přespřílišně komplikuju, ale je to zajímavý... my ale sme spíš přes to odměňování a motivaci, tak proto mi to asi přijde divný. )

Hlavně když vám to klape, jestli je to díky klikru nebo biči či odvolání, přivolání či jen kontrastně-pozitivní traverzaci fakt není postatný.

Jj. to naštěstí klape, tady na sídliští, kde ty parchantíí házejí hnusy pod každý druhý okno jsem fakt ráda, že to pochopil a nic do huby nestrká.

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:25
- Nahlásit

Psíček
To máš pravdu, ale zas nestihám reagovat na všechny, to by už ani nebylo zábavné ....

vážně? a já myslela že umíš a zvládáš všechno

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:34
- Nahlásit

Psíček
tak nějak na mě působíš přes obrazovku, to víš, já jsem taková ta víc senzitívní

Yves
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 12:41
- Nahlásit

Psíček
nepopiratelně

LucieS
Člen
# Zasláno: 18 Kvě 2011 13:42
- Nahlásit

tykadlo
Tak jsem si pořádně uvědomila až teď, že jsou tomu mrněti teprve tři měsíce.
A mám sto chutí ti říct, že se k němu chováš jako krá... ale tak klid, že. Budu se snažit.
Máš doma mimino. Ne dětské, ale PSÍ!!!!
Absolutně nechápu to večerní uspávání. To je pípovina. Na to se prosím vykašli. Neřeš to. Nebo si z ní uděláš úplnýho debila.
A začni se k ní chovat jako KE PSOVI.
Správná péče o psa NEZAHRNUJE neustálou pozornost, ťuťání a ňuňání, neustálou kontrolu co dělá nebo nedělá, neustálé přikazování a odměňování, neustálou hru a starání a hlídání a kontrolování a blbnutí a .. a..a...
Pes tě jenom DOPROVÁZÍ, je s tebou, a co potřebuje, je naplnit svoje fyziologické potřeby, mít jasnou hierarchii a jasného šéfa. Nic víc!!! Cokoliv navíc je třeba dávkovat jemně, umírněně, rozumně, občas a v klidu.
Už úplně na začátku jsem psala, že to, co teď to štěně potřebuje NEJVÍC, je hra s jinými štěňaty a psy.
Když to nebude mít, nemůžeš po ní chtít, aby se chovala normálně.
Potřebuje se vyřádit, vybít energii a učit se komunikaci MEZI PSY.
Uf.
Zkus, prosím, zapojit konečně své mozkové buňky a kompletně změnit svůj přístup ke psovi.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání