Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / je to normální?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 21:38
- Nahlásit

Zdravím! Ráda bych si vyslechla názory na chování mé 3 měsíční fenky AST...už od samého začátku byla hrozně vzteklá! Jakmile ji člověk řekl ne, tak se začala hrozně rozčilovat - skákat po člověku, cvakat zubama a kousat. To už jsem ji jakžtakž odnaučila (od kousání rukou a nohou, přes zakusování pouze do nohavic, až teď když řeknu ne, tak si stejně ten vztek musí vybít a jde kousat třeba gauč). Gauč ovšem samozřejmě také kousat nesmí, takže to začne nanovo...řeknu ne, odsunu ji, dám ji do držtičky hračku a řeknu hodná, ona ji pustí a jde hryzat gauč...a takhle je to třeba 50x a to nepřeháním! Četla jsem, že psi naschvály nedělají, ale na ní je naprosto jasně vidět, že to opravdu schválně dělá!! Ví, že nesmí...snad každý pes by to po měsíci už pochopil, ale ona to neuvěřitelně zkouší, a když zjistí, že teda opravdu nee, tak se začne kroutit a kňučet...dneska to vypadalo, že z toho měla až nějaký záchvat nebo co...začla pobíhat jak blázen, ale ne takovej ten hravej a nadšenej úprk, pak si zalezla pod skříň, tam sebou děsně mlela, štěkala...pak sebrala kostičku a jako by nic ji šla ohryzávat...Přece normální pes, když se na něj člověk zlobí, tak je z toho minimálně rozhozenej...moje první psice začne vždycky chuděra obíhat v kruhu, vrtět nesměle ocáskem a předvede polovinu cviků, aby si mě udobřila a tohle maličký štěně už od začátku naopak začne kousat!! Jsem z ní docela rozhozená, protože tohle jsem nečekala...je toho víc, ale to až třeba v dalších příspěvcích, aby tenhle nebyl až moooc dlouhejtakhle malá štěňátka snad ještě dominanci neuplatňují a že by měla strach se mi taky nezdá...za dobrý chování ji chválím a odměňuju..ach jo...nebo jsem hysterka a přeháním?

LucieS
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 21:53
- Nahlásit

Psi neumí dělat věci "schválně" a nefunguje u nich "ví, že nesmí".
Maximálně tak "tak teď chci vidět, jestli jsi paničko měkkota nebo ne, a co uděláš".
Takže to zřejmě jenom děláš blbě. Kdybys to dělala správně, pes pochopí velmi rychle.
Na druhou stranu, máš štěně a to prostě řádit potřebuje. Nejlíp s jinými štěňaty. Přidej pořádné dlouhé hraní se psy a bude o 100% líp.

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 21:55
- Nahlásit

no a pak taky holka docela vrčí...při krmení teda ne, ale když má třeba vepřový ucho...většinou s ním někam zaběhne, ale teď ležela blízko mě a já ji ho chtěla podržet, aby se ji líp kousalo (s 1. to dělám naprosto běžně a ona u toho má ještě takový blažený výraz, tak jsem myslela že jako utužíme vztahy - uznávám, že asi chyba, i když...)tak mě to zavrčení dost naštvalo a vzala jsem ji ho, řekla sedni (to umí) a dala ji ho zpátky...podruhý jsem u ní jenom seděla a hladila ji, aby si nemyslela, že ji ho chci sebrat, celkem se uklidnila...no a od tý doby jsem to už nezkoušela...dneska dokonce zavrčela, když mi ukradla nějakej pytlík a já ji ho sebrala...a taky, což mě celkem rozčílilo, když jsem ji sundávala z gauče, kam taky nesmí...a ještě se po mě ohnala, když jsem ji chtěla vzít...je pravda, že už nekousne, ale stejně se ožene...

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 21:59
- Nahlásit

LucieS
teď jako nijak neútočím, ale jak to mám jako dělat jinak? poprvé, řeknu ne, dám ji pryč, vrazím ji hračku, řeknu hodná, podruhý zvýším víc hlas atd...opravdu si děsivě testuje a jak se rozčiluje, když má prostě smůlu...co nepochopí na tom, že okamžitě, co skočí na gauč tak řeknu ne a sundám ji a když zůstane na zemi, tak ji pochválim...jak ji to mám teda jinak vysvětlit?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:01
- Nahlásit

tykadlo
já po zákazovém povelu nechválím, najdu si něc o co pes rád dělá a pak ho pochválím, ale ne po zákazovém povelu, dej ji třeba sedni po zákazu a až to udělá, tak pochval

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:08
- Nahlásit

pardon, že se tak rozepisuju, ale vážně bych chtěla znát jiné názory...hraju si sní dost..přetahujeme se-to taky vrčí, ale jinak a to mě vůbec nevadí, dokonce spolu i bojujemz čehož mám teda pár šrámů, ale na DOST zareaguje okamžitě a já ji odměním..jinak na otravování má doma ještě jednu fenku, která z toho teda není moc nadšená na procházky chodíme, ale to jsem se chtěla taky zeptat - hodně se řeší problémy s klouby...je tak zhruba 3 km procházka obden moc? jinak chodíme kratší...máme zahrádku, takže teď jsme celý dny tam..ona je prostě hrozně nevyzpytatelná...na jednu stranu poslouchá - dost, sedni, lehni, ke mně, ale pak jsou ty záchvaty vzteku, když se ji něco nelíbí...je to normální chování temperamentního pejska nebo už je tady nějaká chyba?

Eninka
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:11
- Nahlásit

tykadlo
přesně, jak říkají holky, nechválit po zákazovém povelu a hlavně, tvý štěně zkouší, co si může dovolit, co uděláš, jak dlouho to vydržíš, to je poměřování sil, pes opravdu NIC nedělá naschvál, prostě máš zrovna takového jedince, který to bude zkoušet víc, než třeba jiné štěně. Jen důslednou výchovou to dokážeš postupně eliminovat, asi budeš mít s tím víc práce, než s jiným pejskem, ale to prostě ke společnému životu se čtyřnohýma kamarádama patří. I malé dítě je každé jiné, jedno v noci spí, jiné řve, jedno poslechne na po desáté, jiné až po sté

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:14
- Nahlásit

kejtlin
já ji právě pochválím, když má v hubě tu hračku jako že si s ní hraje, leč nestíhám, takže to dělat nebudu ona je ve svý podstatě hodná, ale přes den má tak 3 tyhle superzáchvaty a pak další 3 lehčího kalibru a to je pak ve svým počínání děsně zarputilá...

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:21
- Nahlásit

Eninka
díky! ale kdo by to do tý holky řekl...poslední narozená, nejmenší ze všech a takový torpédo! opravdu je to skoro až zábavný vidět, jak doufá, že polevím a to zklamání, že ne:-D no jo, holt to bude dřina, ale o to to pak bude lepší pocit...teda doufám, že se mi to podaří!! a co to vrčení? mám to ignorovat a udělat si to po svým nebo ji za to potrestat? já bych teda radči ignorovala...protože ona si věcí, který nemá zakázaný ani nevšimne...takže abych v ní neprobudila další zlozvyk...

kejtlin
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:24
- Nahlásit

tykadlo
mí psi při hře vrčej, ale jde o to zda rozeznáš vrčení při hře nebo na vážno

Eninka
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:27
- Nahlásit

tykadlo
je prostě víc temperamentní, co naděláš. Jinak to chození konzultuj, protože jsem byla vetem upozorněna, že u štěněte ten pohyb a jeho délka by se neměl kvůli vývinu kloubů přehánět, ale nevím přesně, co je akorát, a co už nedobrý. Jo a i když jak jsi psala otravuje i tvou fenku, to taky eliminuj, posiluješ si tím svoji pozici vůdce smečky a to před oběma, tvá fenka takto uvidí, že se na tebe může spolehnout a ta nová, kam může zajít a kam už ne vůči jinému členovi smečky. Já bych, když to přehání ji chytla a zklidnila, polož jí ruku na hřbet za krkem a počkej, až se zmírní a když na tebe zavrčí, zavrč na ni taky.

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:28
- Nahlásit

kejtlin
jojo, to hravý mi vůbec nevadí! holky vrčej hlavně při přetahování. Pro mě je důležitý, že když řeknu pusť, tak obě pustěj, ale tohle je prostě jiný...i když zase trochu jiný, než když na sebe vrčej 2 psi, ale to je asi normální, že na člověka používaj trošku jinej přízvuk

Eninka
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:33
- Nahlásit

tykadlo
myslím když na tebe zavrčí vážně, tak zavrč

tykadlo
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:36
- Nahlásit

Eninka
no o tomhle jsem taky přemýšlela...když mě mrzí, že ta první s ní nechce nic mít..je malá, tak jestli si chce udržet odstup, aby pak až bude Ený dospělá měla klid..nevim..ale Enouš s ní chce spát, ona se sebere a odejde, ta by ji olizovala, nemá naprosto zájem, za celý měsíc si spolu normálně hrály jenom jednou-honily se na zahradě jinak enouš si sní chce hrát tím způsobem, že se k ní postaví zadkem, omotá ji ocas okolo krku, skloní hlavu a snaží se ji okusovat, pak začne dělat kotrmelce atd...žerynu to štve a řve na ni, ale nikdy si neublížej....já sem myslela, že je nechám, ale na můj povel, aby s tím přestaly...když bych to vyžadovala častějc, nebrala by pak ený jako svoji výhru, když je nechám se "prát"?

Eninka
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 22:56
- Nahlásit

tykadlo
víš, Žeryna neřeší, co bude, až bude Ený starší, ona řeší současnou situaci, která jí moc nevyhovuje. Já bych každopádně hrátky od E., které se Ž. nelíbí, ukončila. Žeryna je ve smečce hierarchicky výš a ty jako vůdce bys měla její členy chránit. Musíš sama v těch situacích odhadnout, co je ještě od E. přijatelný, a co už ne. Ať už vůči tobě, tak vůči Ž. Ený je děcko, které se chová jak neřízená střela a musí jí být dány ty hranice. Ať už jakýkoliv tvůj zákrok bere jak chce (výhra-prohra), prvořadé je, že musí "brát" to, co chtějí ti výše postavení. Věřím, že pokud Ený Žerynu nebude nějak "terorizovat", budou jednou holky velký kámošky, ale nejvíc to záleží na tobě.

helps
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2011 23:24
- Nahlásit

mi připadá, že jako na 3 měsíční štěně není třeba nějaký extra taktiky a pokud jí padesátkrát opakuješ NE! dolů a jiné zákazové povely, tak už to zřejmě ani nebere a nechápe... je to mimino a podle čeho teda usuzuješ, že rozumí, co po ní chceš? Vzteklá může bejt a možná i právem, pokud neví, co se po ní chce nebo si myslí, že s ní zacházíš nějakým způsobem nespravedlivě nebo jí pořád "buzeruješ"... Já bych zkusila vynechat řvaní povelů ne apod., a místo zakazování bych ji přesměrovala... nic nemusíš ani zakazovat (stejně je na to podle mě dost malá a pokud to opakuješ tak často, zřejmě už to opravdu vážně nebere), stačí když třeba kouše nebo skáče na sedačku, ty vemeš nějakou hračku, uděláš ze sebe trochu troubu, popoběhneš, zavoláš vesele její jméno a vsadím boty, že si radši pohraje s tebou. Musíš ale umět udělat hru zajímavou.... Místo zákazu a povelování co nesmí, bych zrátka vždy navedla na žádoucí chování a za to jí nadšeně chválit.
Především proto, že je to ještě prcek a tím, že jí takhle komanduješ si moc nepomůžeš. A schválně opravdu pes nic nedělá... Nám lidem to nepřijde ale kdyby na tebe někdo něco prskal čínsky asi bys s tím měla problém. Já vím, když jsem pracovala v Řecku v restauraci a paní nemluvila jinak než řecky, jak mi bylo ze začátku ouvej a trvalo mi než jsem pochopila, co chce a o čem mluví. A to stejně po dvou měsících jsem věděla jen to nejzákladnější a u lidí je to jednodušší když můžem naznačovat a ukazovat. Teď si představ jak je pro psí mimino všechno matoucí.....
A co se týče vrčení na to je můj pes expert vrčí na mě celkem zabijáckým stylem a dycky to působí dost drsně, ale je to taky styl komunikace. Lidi to hrozně démonizujou, ale je hodně způsobů, jak pes vrčí a co tím může chtít říct. Rozhodně to není jen o agresi či dominanci.

tykadlo
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 07:50
- Nahlásit

helps
že ví, co po ni chci usuzuju podle toho, že když nemá jeden ze svých záchvatů, tak poslechne...třeba zrovna s tím skákáním na gauč..koukám na ni jak se připravuje, že skočí, nezařvu, ale takovým varovnějším tónem ji oslovím a řeknu ne a ona se na to vykašle nebo když si toho nevšimnu a ona už tam je ve vedlejší místnosti, tak když tam přijdu tak sama seskočí...a tak je to se vším..na hračku ji přesměrovávám po každý, když něco ohryzává, ale když má ten svůj amok, tak je k nezadržení - třeba miluje přetahování o zelenej míček na provázku, ale ten ji v tu chvíli naprosto nezajímá, můžu s ním blbnout jak chci, normálně by s ním v žádným případě nepohrdla, ale teď ji jde jenom o to, aby se dostala k rohu gauče a mohla ho kousat...přenesu ji do vedlejší místnosti a ona letí jak blázen a už je u něj...ale na druhou stranu je fakt, že jak je celkem velká, tak má člověk tendenci jednat s ní jako s dospělou..si pořád opakuju, že je to vlastně ještě malinký, roztomilý štěňátkoale já prostě chci, aby už od malinka věděla co může a co ne...sice jsem někde četla, že malá vlčata maj snad do 3 měsíců od smečky dovoleno úplně všechno, ale tak to je zas trochu jinej případ..nemám v určitých případech ráda tohle srovnávání s vlky..ale taky si nemyslím, že bych ji nějak přehnaně buzerovala, ačkoliv tý dračici to tak samozřejmě připadá, když ji nechci dovolit, aby si milostivě dělala co chce

helps
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 08:49
- Nahlásit

jasné chápu.... tak to zní jako pěknej prdloušek )) ale nehledala bych za tím opravdu nic extra. to kamarádky kelpinka jí rozerbala celej byt doslova ale holt člověk si musí k tomu psovi najít cestu. jelikož je ta tvoje ještě hodně mlaďounká a navíc teriér, tak určitě se snaž spíš než varovně a zákazama jí lákat hrát si s ní, odměňovat jen náhodně když klidně leží hodit jí ňamku... aby věděla, co je to žádoucí. taky cvičit ty základy ale formou hry. jelikož jako teriér má a bude mít svojí hlavu a pravděpodobně o věcech bude přemýšlet víc než třeba nějaká bordera, tak bych se snažila jí motivovat, aby sama chtěla spolupracovat a přišlo jí to výhodný. přece jen když na nějaký tvrdohlavější zvíře (nebo i člověka vlastně ) jdeš po zlým, tak se akorát zabejčí a nikdo s tím nehne. Takže z vesela volat jménem, hrát si, za dobré chování ňaminkovat... Nic jinýho mě nenapadá, jen že je to prostě praštěný mimino. Ale nebála bych se, že ti přeroste přes hlavu. Člověk kolikrát udělý víc chyb tím, že všechno moc řeší a ani si neužije ten štěněcí věk s tím pejskem...

Biluška
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 08:54
- Nahlásit

tykadlo
Chtělo by to, aby někdo zkušený to její chování viděl na živo. Každopádně zapřemýšlej nad jednou věcí - i psi mohou být mentálně postižení. Tím tedy nechci říct, že tahle fenka je, ale kdybych měla usuzovat jen z toho co píšeš tak bych nad tím hodně přemýšlela.

helps
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 09:02
- Nahlásit

je fakt že teda nechci tvrdit, že to její vrčení a záseky jsou něco obvyklého.... spíš sem komentovala tvůj přístup, jestli se prostě jen nevzteká, ten náš má občas taky mentální výjevy a vrčí a lítá, hází kostí metr do vzduchu a v tomhle stavu je schopnej i za nohy mě chytat zubama a vrčet. ale zas bezpečně vím, že je to hra.... nechceš nám jí natočit?
spíš možná kdyby to někdo viděl, jenže předpokládám, že na cvičáku se takhle projevovat nebude. leda někoho pozvat k vám.

kachna_
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 09:07
- Nahlásit

tykadlo
normálně by s ním v žádným případě nepohrdla, ale teď ji jde jenom o to, aby se dostala k rohu gauče a mohla ho kousat...přenesu ji do vedlejší místnosti a ona letí jak blázen a už je u něj
no to musí bejt z jejího pohledu super hra . Tak zavři dveře a chvíli si tam s ní pohraj.
Domek nebo barák? Když mi štěně fakt lezlo na nervy, tak jsem ho v dobrym vyhodila na zahradu, že "tyhle hovadiny si má jít dělat ven".
V bytě nevim, jak bych to dělala. Třeba bych obětovala (vyklidila) jednu místnost (předsíň?) nebo koupila velkou ohrádku, kam bych narvala kartony a voňavá žvejkátka a nechala jí tam rejdit (často bych měnila pamlsky a třeba tvary krabic), když půjde i velká, jenom dobře.
ji jde jenom o to, aby se dostala k rohu gauče a mohla ho kousat...
je to holka cílevědomá. Hele jestli jde konkrétně o ten gauč, co k tem rohům dočasně vůbec zamezit přístup?

tykadlo
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 09:42
- Nahlásit

šmankote! tak snad retarda není ačkoliv po tom včerejším záchvatu jsem měla docela strach, to je pravda...takový to normální prdloušení, kdy letí jak blázen, zaleze pod válendu, tam šmejdí, něco tam čórne, vyletí odtamtaď pryč, popadne hračku atd..to je dost vtipný, ale tohle už bylo moc...jsme všichni zůstali stát jak opařený..ale třeba je to její..ehm.."normální" hrací projev a člověk si na to bude muset zvyknout..a to s tím přístupem k teriérům je taky fakt - na jednu stranu někdo říká, že musí být tvrdost, na druhou zase spis pozitivní přístup. A to s nima asi hne víc, jelikož mám obavu, že i kdybych ji vzala po hlavě železnou palicí ( což samozřejmě nedělám :-D ) tak to s ní ani nehne, naopak se ještě rozčertí...jinak máme baráček se zahradou..a musím teda říct, že vlastně ve svý podstatě je to svatoušek, neboť ještě nic extra nezničila...akorát lehce rozpárala roh koberce v obýváku, v kuchyni z něj vytrhala pár vláken, na zahradě neustále přesazuje jeden květináč s begonkou a rozedrala ubrus, jak chce neustále projevovat přízeň kočce ale to je taky tím, že s ní jsem skoro non-stop noo...

agáta12
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 10:32
- Nahlásit

tykadlo
Já to štěně chci , no ale teď mám bohužel stopstav a tak Ti ji nechám.
Ale mít torpédo je můj sen a je mi líto, těch co se musí lámat , než konečně pochopí.
Jinak zákazový povel je povel veselej , tedy v okamžiku, kdy řeknu NE a pes se na mě koukne, přestal přece dělat fuj věc.
A pak jen prodlužuju trvání...
Přirovnám to třeba k povelu Hledej: u mimipsa je to dej dolů hlavu - něco tam je. U psa dospělého je ta hlava dole imrvéré i cca 20 min i dýl.
A jako vždy nechci aby dělal A věc deme spolu dělat B věc.

Píšu, tedy s tím, že pes je zdravej a třeba dyslektik
a hyperaktiv a nemá nádor na mozku.
A závidím, miluju takováhle míma.
(ale jen psí - takové lidomímo ke mně nesmí , šlo by mu o život )
Jinak ještě doporučím odkládací boxík nebo přepravku či klec.
Když není čas řešit psí nálady nebo mezi tréninkem.
Naučí se odpočívat a těšit se na skotačení, mezitím si můžeš rozmyslet jak aktuální problém řešit.
Tedy rychle ne 2 dny

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 11:12
- Nahlásit

tykadlo
mám doma dva stafbulíky. to lítání a záchvaty, co popisuješ, u nich v dětském věku byly taky na denním pořádku. když je to chytlo, byli k nezastavení (dodám, že fence je 2,5 roku a psovi bude rok, takže každý byl "jedináček"). postupovala jsem podobně jako ty, ale teda víc jsem je převáděla na žádoucí činnost. Takže třeba kousání do ruk: jak kousl moc, vypískla jsem bolestí a křikla ne, když se zastavil, velká pochvala a nabídnutí hračky na kousání. To odkládání do bezpečného prostoru maximálně doporučuju. Oba jsou naučení být sami v kenele nebo jiném uzavřeném prostoru, kde se naučili odpočívat a čekat, až se jde ven řádit.
Ataky malého na starší fenku jsem řídila já. Když jí to evidentně nevadilo a chtěla si hrát, nechala jsem ji sjednat si pořádek samotnou, když malej moc přeháněl kousání. Protože je to ale trubka, neumí říct ne a já to na ní poznám, tak v takových situacích malého odvolávám a natahuju na hru se mnou, aby ji nechal na pokoji. prostě ho zaujmu něčím lákavějším.
neboj, ona z toho šílenství vyroste. buď důsledná a zároveň laskavá a za pár měsíců budou záchvaty jen výjimečnou záležitostí.
já mám taková torpéda dvě a jsem za ně ráda. mě se s takhle akčním psem líp pracuje, přijde mi jednoduší ho zaujmout a nadchnout. lepší než aby to byl lenoch, co se mu nic nechce

tykadlo
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 11:47
- Nahlásit

agáta12
heej, tak provedeme change, ne? jako kdyby šlo jenom o to, že je děsně hravá, neposlouchá atd, tak prosim, ale mě štve to její útočení na lidi, když se jí něco nezdá ( tím nemyslím ze hry)...až bude mít 30 kg a sílu jako bejk a nepřejde ji to, tak teda potěš pánbůh...
ale ta klec fakt není špatnej nápad...sice se mi to nikdy moc nelíbilo, ale zase když to ten pes bude brát jako svoje bezpečný místečko, tak proč ne...

tykadlo
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 11:56
- Nahlásit

PeKrato
ooo, děkuji za uklidnění já teď když pročítám ty svoje i vaše příspěvky, tak už to taky nevidím tak černě...ale včera už jsem byla vážně docela v šoku..ale tak ráno bývá moudřejší večera! a můžu se zeptat na ten pohyb? StB jsou pokud si to nepletu o trošičku menší, ale jinak si jsou docela podobný...nerada bych ji ty nožky nějak ničila a když vidím ty její veleskoky, tak podle toho co se říká, bude DKK jako vyšitá..

agáta12
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 12:09
- Nahlásit

tykadlo
Jak je to v tý písničce nevyměňuj staré známé za nové.....
Tak to by tedy nešlo, ale PeKrato to je ono !
30 kilo ???? nepřeháněj beru 24 a sílu jen jako obyčejnej huculovej koník.
A útočení - s plnou hubou se blbě útočí.
Musíš být předvídavá a pokud by měla taková situace nastat zacpi jí tlamu ( pamlskama, hračkama, peškama.....)

PeKrato
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 12:11
- Nahlásit

tykadlo
není zač hlavně nepolevit v té důslednosti a bude to v pohodě
jj, jsou kohoutkově nižší, ale povahově vcelku podobní. já jsem chůzi prodlužovala postupně jak rostli, s takovým prckem je to fakt spíš o motání se kolem baráku nebo na zahradě a hraní si a seznamování se světem. ve třech měsících jednou za čas 3 kilometry zvládne, toho bych se tak nebála. spíš je u nich problém je trochu usměrnit, jak píšeš s tím veleskokem Já mám v bytě malej psí pokoj, kam jsem je oba za ohrádku ve futrech zavírala, aby se zklidnili a neměli tak velký prostor. Malej si tam dodneška zalízá, když chce mít klid na spaní. Oba se tam naučili odpočívat. protože ty sice nebudeš dělat velký výlety, ale když se to prtě nenaučí odpočívat, tak je to horší než všechny velkovýlety Ale zase bych se tak moc nebála, nepřetěžuj, když někam jdeš, zaatvuj se, aby si prcek mohl dáchnout a přizpůsob venčení štěndu. Prostě na ni koukej a rozlišuj, kdy je fakt plná energie a kdy dělá bordel spíš z únavy (jako malý děcko) a podle toho řeš

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 12:29
- Nahlásit

Hele, každý pes má nějaké svoje fyziologické potřeby a když nejsou splněny, nemůžeš po něm chtít naprosto nic.
Tříměsíční štěňata se například vyznačujou tím, že si hrajou s jinými štěňaty, mastí se až do mrtva a vybijou tím přebytečnou energii. Tvoje štěně tohle nemá, tak po něm nemůžeš chtít, že se bude chovat slušně. Zajisti mu to co potřebuje a teprv pak přemýšlej, co dál.
Co se týče těch povelů, pozlatila bych to, co píše helps.
Spočítej si kolik jí dáš denně povelů a vyděl si to deseti a ty používej. Pes povely prakticky nepotřebuje. Hlavní je tvoje řeč těla, intonace, tvoje chování. Pokud budeš vystupovat jasně, klidně, sebejistě, tak nemusíš říct ani ň a pes bude moc dobře vědět, co a jak.
Ani ty pamlsky bych v tomhle nepoužívala, ty jsou dobré při výcviku jako odměna, ale rozhodně ne za to, že pes poslechl nějaký zákaz nebo příkaz, přerušil činnost apod. Spousta lidí dělá ze psa robotka typu cukr-bič, pamlsek-rána, ale je to zbytečné, kolikrát to nefunguje a když to nevychytáš, uděláš si akorát ze psa neurotika. Soustřeď se spíš na svoje vystupování jako šéfa smečky, nenech se vykolejit, nenech se rozčílit, vše v klidu a pokaždé stejně. Leze na gauč? Už tvůj postoj když k ní jdeš musí vyzařovat, že něco je sakra špatně. Řekneš řezavé "ne", sundáš ji a pokračuješ v chůzi tam kam jsi měla namířeno, nemá smysl poté ještě šaškovat s pamlsky a dalšími zákazy atd.
Zkus brát výchovu štěněte jako něco, co tak jako plyne v rámci tvého života, a ne jako středobod všeho dění.
(ucho bych jí u žrádla fakt nedržela, tobě by se líbilo, kdyby ti někdo držel konec stejku? Asi ne. Vrčí proto, že se o to bojí. A když se po tobě ožene nebo vrčí při nějaké manipulaci - kolikrát stačí to zaignorovat a naprosto sebejistě pokračovat - ona zjistí, že nějaké vrčení je jí úplně na nic, a hodně rychle v tom přestane.)

tykadlo
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2011 12:46
- Nahlásit

LucieS
pamlsky ji dávám jenom za splnění povelu sedni, lehni, ke mně, pusť a dost při přerušení hry...v tomhle věku to neprovádím jako nějaký dril,když si nesedne, tak na ní neřvu, ale opatrně je posadím...nemůžu ji trestat za něco, co ještě úplně neumí.. a podle mě je to prostě taky určitý typ zábavy a spolupráce s páníčkem a ona je z toho dost nadšená..když ji sundám dolů z gauče a ona na zemi zůstane, tak ji řeknu akorát tady hodná a konec. a je celkem zajímavý, že když je na tom gauči a já k ní přijdu, tak se chová poníženě..přikrčí se, stáhne uši, kouká jinam, a chce mě olizovat bradu, ale okamžitě co ji položim na zem, tak se ožene a už je zase děsná hrdinka...s první psicí to tak funguje, stačí ji třeba jenom oslovit nebo se na ni podívat a ona udělá co chci - např. chce enoušovi sežrat granule, stačí říct jméno stylem co to má jako znamenat a okamžitě toho nechá...jenže ona se lehčeji podřídí, není to takový temperamento , a to jsem o ní předtím mluvila jako o rozlítaný hysterce!! teď si za to rvu vlasy :-D

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání