| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:41
- Nahlásit
inari
ještě k tomu lovečákovi. Oni jsou "vyrobený" tak aby vydrželi opravdu velkou zátěž. Museli. A to nejen fyzickou, ale hlavně psychickou - protože ten pes musí umět pracovat sám. A pracovat často tvrdě. Takže k tomu musí mít pak odpovídající vybití, když tu lovečinu nemá. A to znamená zaměstnat mu především tu makovici, aby mu musela šroubovat. Když dostane zápřah u kola, lehce se prospí a za chvíli se probudí, otřepe se a je totál auf.
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:43
- Nahlásit
PetraK
přesně, lovečáci jsou prostě lovečáci a je jim to přirozený a jsou nejšťastnější..Ačkoli se z nich spousta lidí snaží udělat gaučáky..U goldenů obzvlášť..a ono dneska i z ohařů..
inari
Snad je v případě, že když se Ťapin octne u rodičů na chatě,..tak tam je fakt v nebližším okoli ,.no 2-4 feny!!
Tohle si myslel jak??Jako kvůli hárání??
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:46
- Nahlásit
PetraK
souhlasím..já když Annie (GR), no, vlastně všechny čuby, protože ty další jsou kříženky - jedna teriéra a druhá bůh ví čeho, ale něco loveckýho má taky, vezmu s kolem, s koněm, na celodenní tůru nebo na celý den k vodě..tak přijdeme domů, chvíli se prospí a můžou znova..
Pokud jsem s Annie byla trénovat, házet dummy a zamestnávat mozek, spala mi až do druhýho dne, úplně vyřízená..
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:50
- Nahlásit
Barča85
no jasně haraním,,nic jiného mne nenapadlo,.
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:54
- Nahlásit
PetraK
ještě k tomu lovečákovi. Oni jsou "vyrobený" tak aby vydrželi opravdu velkou zátěž. Museli. A to nejen fyzickou, ale hlavně psychickou - protože ten pes musí umět pracovat sám. A pracovat často tvrdě. Takže k tomu musí mít pak odpovídající vybití, když tu lovečinu nemá. A to znamená zaměstnat mu především tu makovici, aby mu musela šroubovat. Když dostane zápřah u kola, lehce se prospí a za chvíli se probudí, otřepe se a je totál auf.
-------------------------------------------------- ----------------------
až taak jo? to mne nikdy až tak nedocvaklo. Mne bylo fakt divný, že ta naše Ajka se vždycky za chvíli "oklepala" a chtěla zase níkam jít blbnout a běhat.
Ale že jde utahat namáhaním mozkovny to mne fakt niky až tak nenapadlo,..škoda.
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 10:55
- Nahlásit
inari
tak to by se snad mělo zvládnout ne, pokud jak říkáš, tatínek by výchovu zvládl...čuby nehárají celoročně..
teď mě tak napadá, jak jsme Ťapina vyzvedávali u tý policie, tak jsem tam vlastně byla háravkou, jel s ní v autě a ani si jí nevšiml, pak před autem k ní akorát čuchl a pohoda..je teda pravda, že byl po "výletě", ale i tak neprojevoval moc zájmu...
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 11:01
- Nahlásit
Barča85
ještě k Ťapinovi,..asi to je kříženec špice a něco,,viz dále:
Tak tedy. Jsem drobnější kříženec prý špice a zlatého retrivra. Toho zlatého retrivra vám nepotvrdím, ani mamka si nebyla v tomto úplně jistá (na dvorku panečku bylo vícero psů), ale špic to určitě po mámě jsem a jsem na to hrdý.
Co se dá povahovvě a genama očekávat od "špice" ? Od retrivra už to máme docela zmáknutý,.ale od tohoto plemene,..co?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 11:02
- Nahlásit
inari
Ale že jde utahat namáhaním mozkovny to mne fakt niky až tak nenapadlo,..
tím utaháš psa víc, než když ho budeš honit u kola. Však si to vezmi podle sebe, když půjdeš běhat, vrátíš se a bude ti gůůt, budeš dobře rozpumpovanej, kdežto, když se budeš učit něco složitýho - myslím opravdu učit -nebo budeš dělat něco, kde se musíš soustředit - budeš dobře vyšťavenej, což? . Proto pes třeba po návštěvě cvičáku padne a scípne - protože tam jednak musel makat a druhak tam komunikoval s ostatními psy, což ho taky zaměstná zas jinak, než když bude mechanicky běhat za balónkem sem a tam. To je zábava, to není práce
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 11:07
- Nahlásit
inari
tak to nevím, špice žádnýho neznám..
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 11:36
- Nahlásit
inari
Špic na rozdíl od lovečáka nechce zaměstnání ani zabavit mozkovnu, to ho baví jen chvilku, spíš ocení procházky a čuchačku v trávě, neloví, jedině snad myši, tudíž dost jich ani neaportuje, učí se rychle, mazel, závislák na rodině, velký hlídač, no ty kosáky by ten můj menší asi zaháněl, nám zaháněl špačky z jahod, se mu líbilo, že když štěknul, že se ho lekli
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 12:49
- Nahlásit
to jsem se tu,..dověděl věci. Já mněl vždycky na psy spíš pohled aby to byl takový "rovnocený" parťák. (ale pozor vždy musi a musel pes vědět kdo je vudce smečky a kde je ve smečce on). Ale jinak jsem neřešil ( a ani moc mne to nezajímalo) zda je pes lovečák, nebo spíš "hlídač" (nevím jak přesně to říci.).
No ale koukám, že vono je docela důežitý,..ale, v našem případě je to podle všeho jedno. Kříženci ( zkoro vořechové) jsou tak neidentní, že je to o tom,..jak člověku sednou. I když teda ta láska k vodě ta byla u našeho křížence super,..to tady znova asi nebude škoda.
Ale fakt dík, za postřehy (a za školení )
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 12:58
- Nahlásit
inari
spíš pohled aby to byl takový "rovnocený" parťák.
no bať, však to je dobře, jen je prostě dobrý vědět, co který plemeno obnáší a podle toho přizpůsobit buď výběr a nebo svůj životní styl trochu. Aby i ten čoklid byl spokojenej. Nemusím hned shánět loveckej lístek, když si pořídím pointra, ale musím mu poskytnout už i výchovou to, k čemu byl stvořenej - tzn. naučím ho zvěř nehonit, ale chovat se u ní tak, aby mohl pes se mnou všude naprosto navolno, nehrozilo, že ohrozí on zvěř a následně ho pak při štvaní někdo střelí. Nebo když si pořídím borderu, nemusím si kvůli ní pořizovat pět ovcí, ale musím jí zaměstnat jinak.
a u voříšků? Však vaše Ajka byla důkazem toho, že aji ten voříšek chce nějakou tu práci. Největším vrahem živýho tvora s mozkem je nuda.
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:15
- Nahlásit
PetraK
no to mi povídej o tom lovení,..kolikrát já trnul strachy, že Ajku nikdo zastřelí v lese. Protože jako psí puberťak byla chvilku u chaty, pškně utahaná pěkně ležela. A za chvíli byla pryč,. vratila se celá schvácena, do půlky těla od bahna ( a maximalně spokojena, až když nás uviděla tak stahla ocas tahla se jak smrad a prosila "že jako už to neudělá") a to trvalo strašně dlouho než si to srovnala v hlavě. A stejně přímo o lesa na procházku jsem s ní mohl na volno jen já, ostatní si nebyli až tak jistý aby jim nechytla stopu a bnebyl a v tahu ( fakt je že se vratila přesně tam odkud zdrha).
Já v rámci " toho parťactví" jsem ji teda čas odo času v lese dovolil ( když vrtěla vocasem jako steklá a škemrala) že MUŽE to znamená že muže šmejdit v okruhu co ji vidím (nebo aspoň do ccca 50 m).
Ale evidentně jsem nikde dělal chybu,..protože jsem nebyl přesvědčenej že když v blízkostí vyběhne srnka a já to přehlednu a Ajka nabere tu svou tryskovou rychlost tak po pravdě uspěšnost zastavení nic moc ( teda nad 50 prcent ale né o moc)
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:17
- Nahlásit
takže jak to je s tím
tzn. naučím ho zvěř nehonit, ale chovat se u ní tak, aby mohl pes se mnou všude naprosto navolno, nehrozilo, že ohrozí on zvěř a následně ho pak při štvaní někdo střelí. [i][/i]
|
nefritt
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:20
- Nahlásit
kejtlin
ono s těma tollerama to zase až tak strašný není - taky se přizpůsobí páníkovi stejně tak jako každý jiný pes. Mám je doma, takže vím o čem mluvím.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:37
- Nahlásit
inari
naučím ho zvěř nehonit, ale chovat se u ní tak
no ono to začíná právě už i tím, že nebude honit ty ptáčky. No. Že se odmala bude učit třeba zákazový povel NE! a nesmí se jí to nikdy povolit. Od malička právě do toho lesa, pole chodit a učit psa, že když zvíře uvidí, tak ne, že vyběhne, ale zůstane čekat. Pochopitelně nejdřív vše za pomoci vodítka a pamlsků, pochvaly a trpělivosti.. Nenechat právě rozjet ten lovecký pud, který v sobě většina psů pochopitelně má. Jsou to šelmy.
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:41
- Nahlásit
inari
protože jsem nebyl přesvědčenej že když v blízkostí vyběhne srnka a já to přehlednu
ono se to chce hlavně naučit předvídat..všechno vidět a slyšet dřív než ty psi..jde to..mám kříženku teriéra a bígla a to je opravdu smrtelná kombinace, co se zvěře týče..za zvěří mi zdrhla jen jednou jedinkrát a už jsou to dva roky..a to jsme v lese denně..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 13:58
- Nahlásit
Barča85
mám kříženku teriéra a bígla
jau
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 14:05
- Nahlásit
PetraK
jo
někdy mám chuť jí rozčtvrtit a zahrabat, ale ve skutečnosti jí strašně miluju, jen to moc často neříkám...
ona je strašně hodná, teď už i klidnější, ale palice dubová a nehne s ní nic, bych se mohla přetrhnou, ale když ona nechce, tak prostě ne a nenašla jsem žádnou motivaci..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 14:23
- Nahlásit
Barča85
no ty vado!! ta je !! a ty oči!!! Je tam všechno. Nemáš šanci no.
to je fakt vražedná kombinace povah. A zvlášť v protikladu k GR.
Děfčica je evidentně od nás z pekla, to nejni andílek ani náhodou
P.S. a vůbec se nedivím, že jí miluješ
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 14:27
- Nahlásit
Barča85
nenašla jsem žádnou motivaci..
leda motivace běžícím zajícem, to by mohlo klapnout
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 14:37
- Nahlásit
PetraK
no ty vado!! ta je !! a ty oči!!! Je tam všechno. Nemáš šanci no
je fakt krásná, no..na klubovce retrívrů se mě ptali, co je to za krásný plemeno..
a ty její oči zaujmou každýho, ona má hrozně zvláštní pohled..bych tak řekla, že úplně kouká zkrz člověka...
Ona je strašná osobnost..Skvěle vychovává štěňata (svoje nikdy neměla a ani mít nebude), vydrží si s nima hrát do úmoru a přitom jim jasně nastavuje hranice...Bohužel se s ní nedá moc domluvit, ona je prostě "svá", motivace žádná, když jí budu mávat kusem masa před držkou, tak ona na mě prdí..to samý s aportem, dokavaď po ní nebudu nic chtít, tak se přetrhne s tim, aby mi ten míček přinesla, jakmile vydám povel a míček za odměnu, ona k němu ani nečuchne...je zvláštní, ale už jsem se s ní naučila vycházet...
Jediná "výhoda" je, že je na mě strašně fixovaná, mám jí až od půl roka a do tý doby neměla úplně super zacházení, takže se bojí, že jí někam zmizím...
No a k ní jsem si pořídila GR - je to jako nebe a dudy, ale skvěle se doplňují..GR by se zase přetrhla, jen aby splnila, co mi na očích vidí..
No a loni na podzim jsem si pořídila ještě jednu kříženku, ta je ale mišmaš všeho a ta se naštěstí taky může přetrhnout...
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 14:38
- Nahlásit
PetraK
leda motivace běžícím zajícem, to by mohlo klapnout
přemýšlela jsem o coursingu, ale nehodlám to pokoušet..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 14:53
- Nahlásit
Barča85
a ty její oči zaujmou každýho,
stejný oči jsem viděla zatím jen jednou - u velkýho münsterlanda. To nebyl pes, to byl fakt spíš zanedbanej člověk. Byl hrozně moc chytrý a přesně - do lidí viděl. A taky si žil svým životem tak trochu. Ale byl skvělý - v těch očích toho bylo!
Jediná "výhoda" je, že je na mě strašně fixovaná
no zaplať nadbůch, páč kdyby ne, tak jsi už asi plešatá, jak by sis vyrvala vlasy a taky štěstí, že pesani přišli obráceně, že retřívřice přišla až později, páč to by asi bylo velký rozčarování. ale to co tě naučí tahle profesorka, to se jinde nenaučíš.
Máš skvělou smečku, fakt že jo. Závidím - bez nadsázky.
ale nehodlám to pokoušet.
to myslím, že dobře děláš. Já zastávám názor, že coursing jo, ale když pes neloví, že když už má naučeno, že nesmí. Tak pak to nabídnout jako alternativu k tomu, že teď, jedině teď může.
Ty fotky jsou
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 15:08
- Nahlásit
[/i]PetraK
[i]A taky si žil svým životem tak trochu. Ale byl skvělý - v těch očích toho bylo!
jo, přesně, ona si žije svůj život...kolikrát bych řekla, že vůbec nevnímá okolí..např. je schopná třeba x minut sedět a koukat do zdi nebo do země a ani se nehne, na zavolání sotva pohne hlavou..
je fakt zvláštní, každej, kdo jí vidí poprvé se jí skoro až bojí - z toho pohledu mají divný pocit..a já se nedivím..
ale to co tě naučí tahle profesorka, to se jinde nenaučíš
tak to je svatá pravda, takovou trpělivost a sebeovládání, jaký mě naučila ona, by mě nikdo jinej nenaučil..
Máš skvělou smečku, fakt že jo. Závidím - bez nadsázky
díky
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 15:22
- Nahlásit
Barča85
kdo jí vidí poprvé se jí skoro až bojí - z toho pohledu mají divný pocit..a já se nedivím..
heh, přesně jako Athos, kdo ho neznal nebyl mu příjemný jeho upřený dlouhý pohled.
tak to je svatá pravda, takovou trpělivost a sebeovládání, jaký mě naučila ona, by mě nikdo jinej nenaučil..
holky jsou fakt parádní.
Hele a končeme, ať to tady Milanovi nezaspamujeme , ačkoliv zase se dozví, že taky může natrefit na jedince, z kterýho mu slezou vlasy
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 21:09
- Nahlásit
PetraK
Tak aspoň se jeho téma drží nahoře, ne??
A dozví se něco víc, třeba že všichni psi nejsou nadšenci do práce, no v případě Dixinky vlastně do ničeho "normálního"..
|
NikisekX
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 21:26 - Změnil/a: NikisekX
- Nahlásit
Barča85
Má očka jako naše bíglice.. taky tak krásný
Edit: taky máme jednu lítací
|
inari
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 21:39
- Nahlásit
Zdravím,...
teda fakt tak kříženka je skvělá i vzhledem takovek džekil/haid.
Ale já nic takového až fakt trochu budiciho respekt neviděl.
-------------------------------------------------- -------------------------
Vubec nevím zada bych ziskal u ni repekt jako paniček,..asi bych ho neměl .
-------------------------------------------------- ------------------------
Ale když jsem tady hovořil o tom, že můj top sen je mít psa s velkou osobností,..tak opravuji,. člověk si jako v té pohadce musí fakt dát pozor co říka a co si přeje.
|
Barča85
Člen |
# Zasláno: 9 Čen 2010 22:01
- Nahlásit
inari
teda fakt tak kříženka je skvělá i vzhledem takovek džekil/haid
myslíš Dixinku??jojo, to je náš schyzofrenik..
¨
Jak to dopadlo s rodiči??
|