| Autor |
Zpráva |
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:26
- Nahlásit
birma
to před ním měla snad jen Pana Bobana
však říkám,že není začátečník jako začátečník. Neznám Pórka ( zadavatel promine, ftipkuju v dobrým, jo? ), nemůžu ho soudit, ale jak říkám soudím podle toho co čtu a podle toho, že jsem přísná
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:29
- Nahlásit
birma
nechápu v tomhle souvislost mezi pozitivkou a přetahováním, ale to už nějak nepatří sem
tak jen ve stručnosti, abychom neplevelili téma: u retrívrů se PMkáři prostě všichni přetahujou, protože Susan Garrett říká, že se to má kdežto lidi, co jsou zvyklí cvičit klasicky, si jedou proutek a moxon smyčku, v lepším případě občas pamlsek, ale přetahování je tabu
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:30
- Nahlásit
PetraK
asi obě víme, že naprostej ideál by byl NO nebo choďák, jenže ten evidentně neproleze
A si tak jako myslím, že u většiny velkých psů máš někde nějakej háček, kterej je třeba ohlídat a pořešit.
Navíc nevíme, co je "proběhnutí se za srnkama" - může to být třeba 20 metrů a otočení se na druhej povel
A benevolentně - hele já měla holomka taky včera část trasy na volno Jen prostě člověk musí umět dobře odhadnout míru rizika a to se jinak než s oním konkrétním psem stejně nenaučíš (a bez mozku v makovici se to člověk nenaučí nikdy, jak jsem dneska viděla )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:31
- Nahlásit
pitvora
tak jen ve stručnosti, abychom neplevelili téma
dík za osvětlení
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:39
- Nahlásit
PetraK
Ale zase na druhou stranu když si zajíce všimnu dříve dokážu ho odvolat ale když pozdě tak hold stojím na místě volám a pískám a naštěstí to není častý jev (naposledy při té 30km štrece ale to jsem již zde jistě psal)..
Jakou rasu jsi myslela "poseróny"?
Chápu takže by to byl pořádny oříšek jit do lesa či kolem pole s ČsV či Huskym...
birma
Když je to takhle a nebyli bychom pro smích tak i to že to pesana bude bavit by mi stačilo! Ten sport bych si měl ujasnit o tom žádná ale říkám si že bych si pak mohl vybrat dle toho co bude pesana bavit nejsou jen silové sporty předci sjou i rychlostní atp.. Ale je pravda že bych si měl ujasnit jaký sport by to měl být..
Jasný peškobus .. ;)) Rychlochodec? Ani mi nepřišlo kor když Jamesovi se již moc nechtělo předci jen by potřeboval na takové tůry být o maličko větší ale co je to "vytrénovaný" kabrňák a šel! Kolo také jezdím hodně ale přijde mi to pro psa moc "drastické" kor když mne pomalá jizda nebaví.. Ikdyž třeba časem změním názor.. ;)
Pokud se někdo bojí psů, ale ten kdo jde krást by se těch 10kg voříšků bát neměl jelikož čórka by měla asi mít pro strach uděláno ne?.. Tak to je druhá věc že se zbraní projde přes jakohokoliv psa.. (
No tak to měli kuráž ty návtěvníci když šli na zahradu kde si to v klidu bez paničky hlídal Corso..
V tom případě si o beaucerone zkusím něco přečíst abych věděl něco o jejich povaze. Já jen že na první pohled mi ho prostě připomínal tak jsem se musel optat.. Ale tež to není moc rozšířené plemeno u nás že?
Jasně když budu mít štěstí ale zas při mém štěstí půjde maminka a pesan uvidí svého psího kamaráda (nekamaráda) a z mamky bude rázem prapor který povlaje za tím 80kg pesanem ikdyž je zase pravda že když by měl precizní vychovu že i toto by nemusel dělat ale... :-/
Tak to je taky pravda že pokud bychom dělali weight pulling tak by musel mamka musela jet asi na lyžích (v létě ) aby z ní nebyl prapor ikdyž asi ani ty lyže by nepomohly se obávám...
Omlouvám se přitroublé dotazy a poznámky....
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:42
- Nahlásit
birma
Navíc nevíme, co je "proběhnutí se za srnkama" - může to být třeba 20 metrů a otočení se na druhej povel
když já vycházím z toho, že by to prostě neměl být zvyk. a podle mě to zvyk je - podle té poznámky - kolik ušli, plus parson nějaký ty zajíčky. Pes kterej tohle dělá, by měl být pod kontrolou, pokud jsem zodpovědný. a k velkýmu psu zodpovědnost zatr patří. Proto bych já osobně tady toho poserónka nedoporučila.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:45 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Porek
Ale zase na druhou stranu když si zajíce všimnu dříve dokážu ho odvolat ale když pozdě tak hold stojím na místě volám a pískám a naštěstí to není č
pokaždý když k tomuhle dojde, si to ten pes upevňuje a nikdy se neodstanete dál. Není to o spolehlivosti.
poseróny
toho zmíněnýho beucerona.
edit- hele - on by člověk při pořízení psa měl opravdu hodně zvažovat. A vzít jako hlavní povahu psa, snadnost/nesnadnost při výchově, výcviku, to co můžu psu poskytnou, to co od psa očekávám. Zohlednit úplně všechno - ten vzhled až nakonec, protože- ten vzhled vám ke spokojenýmu společnýmu životu nepomůže. Když si plemenem povahově nesednete, budete nešťastní oba.
edit dva - a při tom zvažování vzít v úvahu i svou povahu - dokážu zachvoat klidnou hlavu, nevztekám se hned, ukočíruju se, dovedu být doopravdy důsledný, dokážu se postavit čelem k případným problémům a vzít pak tu situaci tak jak je??? atd.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:47
- Nahlásit
Porek
Taky si tedy prisadim - ja bych hlasovala pro belgickyho ovcaka, jak zminovala birma - tervueren nebo groenendael. Jsou to sportovci, respekt budi na zahrade solidni a venkovni pobyt jim vubec nevadi. Oproti beauceronovi mi prijdou i snadnejsi na vychovu.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:50
- Nahlásit
Porek
že bych si pak mohl vybrat dle toho co bude pesana bavit nejsou jen silové sporty předci sjou i rychlostní atp..
jasný a můžeš dělat i víc sportů zaráz - třeba agility a k tomu caniscross nebo scooter, ale fakt to chce mít alespoň rámcovou představu
zas při mém štěstí půjde maminka a pesan uvidí svého psího kamaráda (nekamaráda) a z mamky bude rázem prapor který povlaje za tím 80kg pesanem
bych tak řekla, že jestli 40 nebo 80 už je skoro jedno, protože když má pes dobrou fyzičku, tak i za tím 40ti kilovým člověk přinejmenším popoletí Taky jde o stavbu těla - vyšší lehčí pes (třeba jako vlkodav) bude podle mě utáhnutelnější než nižší mohutnější i když o polovinu lehčí zvíře.
PetraK
když já vycházím z toho, že by to prostě neměl být zvyk. a podle mě to zvyk je - podle té poznámky - kolik ušli, plus parson nějaký ty zajíčky
to si myslim, že už si promítáš nějaký vlastní představy taky napíšu, že Adam zase zkusil sežrat pár psůch a v podstatě počítám s tím, že to tak občas ještě nějakou dobu bude, ale neznamená to, že bych rezignovala na snahu to změnit nebo byla nezodpovědná, ni?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:54
- Nahlásit
sem jen tak letmo načíhla co o bosíkovi vyskočí:
....ale pro jeho až agresivní povahu si nemůže na jeho výchovu troufnout každý. A dodatek, že při správném vedení získáme výborného pracovního, věrného, vyrovnaného a oddaného psa. V této souvislosti je vsak zapotrebi upozornit na jednu důležitou zásadu – beauceron vyžaduje pevnou ruku, přitom však skutečně, dá-li se v tomto spojení ř íci milé zacházení. Ovčák z Beauce má totiž jednu zvláštní vlastnost – velmi pečlivě sleduje chování svého pána a kriticky posuzuje jeho smysl, logiku, správnost a spravedlivost. Získá-li ve svého pána a jeho rodinu důvěru, není nad něj. Zklame-li se – jinými slovy – zkazíme-li ho, není k ničemu.....
nemyslím, že to u agresivní povahou je míněno pravá agrese, to ne, ale myslím, že v rukou nezkušených to MŮŽE nadělat potíž.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:55
- Nahlásit
birma
to si myslim, že už si promítáš nějaký vlastní představy taky napíšu, že Adam zase zkusil sežrat pár psůch a v podstatě počítám s tím, že to tak občas ještě nějakou dobu bude, ale neznamená to, že bych rezignovala na snahu to změnit nebo byla nezodpovědná, ni?
toooo je možný, zas na druhou stranu u Tebe vím, že na tom pracuješ, tady se to nějak moc podle mě neřeší. Jinak by pes pod kontrolou byl. a podle mě není.
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:56
- Nahlásit
birma
Upřímně Párson byl můj první pes (ale je to s ním složitější asi na jiné vlákno)! A je mu 5 let takže 5 let se Pársonovi věnuji.. Ale i začátečníkem bych se nazval jelikož Párson nemá žádný svičák takže prostě můj samorost.. A Howík je Pársonova 2letá kámoška která s ním bydlí v domečku na zahradě takže prostě jeho kámojda kterou bereme s sebou aby doma nesmutnila než se s Jamesem vrátíme takže jestli mám dostatečné zkušenosti případně pro jaké plemeno nedokážu říct.. :-//
PetraK
Souhlasím, každé plemeno pro mne nebude! Vím ptám se jako Janek ale zas když je tu tak ochotný kolektiv poradit co bych se neptal i na "ptákoviny"... :-?
Mezery? Buď konktrétní.. Nejsem žadný kynolog apropó když bych byl´, nebyl bych tu předci... ;)
Párson můj je ale .... je v tom ale (ale když bych vysvětloval bylo by to na sloh)..
Neposlouchá? O neposlušnosti si myslím že by měla vypadat jinak! neposlouchá jen když vidí zajíce či nekamaráda ale i v těchto extrémech z 50% poslechne.. A když jdeme sami bez Howíka tak poslouchá na 95%.. Takže si myslím že znám mnohem neposlušnější psy než je můj Párson a nehledě na to že Pársona jsem nedrezůroval od štěněte jelikož to jsem byl ještě "mladý" ňouma.. :-//
Plně chápu že velký pes nebude jako Párson ale zas proto jsem psal že se nebráním cvičáku abych se chyb jako jsem udělal u Pársona vyvaroval.. Ale tím neříkám že nemáš pravdu!!
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:56
- Nahlásit
PetraK
však jsem psala, že mi přijde podobnej caňákům
a potíž v nezkušenejch rukách podle mě nadělá každej větší pes (snad až na chrty tedy, ty neznám a netuším, nakolik jsou jiní a nakolik jsou to pořád psi )
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:57
- Nahlásit
PetraK
Já to Tvé souzení mne beru! Ptám se jak 15letý kluk takže skepse je na místě.. ;)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:20
- Nahlásit
Porek
ptám se jako Janek ale zas když je tu tak ochotný kolektiv poradit co bych se neptal i na "ptákoviny"..
je V POŘÁDKU se ptát, chválim . lepší se 100x zeptat, než si pak drbat hlavu
O neposlušnosti si myslím že by měla vypadat jinak! neposlouchá jen když vidí zajíce či nekamaráda ale i v těchto extrémech z 50% poslechne..
no pro mě osobně to neposlušnost je. Právě v těch extrémních situacích se ta poslušnost projeví, to že pes poslechne, když se nic neděje, to podle mého názoru o ničem nevypovídá. Nebudu to psát proto, abych si honila tričko, ale abych demonstrovala svůj názor na konkrétním příkladu. Vzali jsme si před rokem fenu z útulku, neuměla nic. Teď jí odvolám od kočky (i když si to jistím) , od zajíce. To je pro mě poslušnost. To že mi poslechne za barákem na stůj v momentě, kdy tam nic není je fajn, ale je to o něčem jiným, když to bylo takhle, bylo to pro mě, že ten povel zná, ale ještě ho nemá naučený. Pes má povel naučený, tedy je poslušný, když poslechne za všech okolností. neber to špatně, ano? Jen vysvětluju.
že se nebráním cvičáku abych se chyb jako jsem udělal u Pársona vyvaroval.
to je jen dobře, je super, že to takhle plánuješ, ale myslím, že třeba právě ten bosík - poserón - by MOHL, neříkám, že musel - být pro tebe tím oříškem, už jen pro svou povahu. Že kdybys sáhnul jinam, že budete se psem spokojenější, protože vám to půjde snáz, líp si sednete.
Já to Tvé souzení mne beru! Ptám se jak 15letý kluk takže skepse je na místě.. ;)
ne, e to nemá vyznít jako skepse, já se snažím jen realisticky vidět situaci - současnou. Což pochopitelně neznamená, že ta budoucí nebude jiná. Nepíšu to proto abych kritizovala, ale abych ukázala různý úhel pohledu, kterej nemusíš třeba vidět.
Když si vybereš nějaký plemeno, zkus se pak zapojit do debaty někam, kde se sejde vícero majitelů toho plemene, uvidíš co jim sžívání s ním přineslo .Když jsem si pořizovala prvního ohaře, zapojila jsem se do jednoho takovýho fóra a z různých vtipných i nevtipných zážitků si udělala tak trošku obrázek toho co mě čeká, až ho budu vychovávat, co může být komplikace, v čem je plemeno specifický a tak. Hodně mi to tehdy pomohlo.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:23
- Nahlásit
birma
však jsem psala, že mi přijde podobnej caňákům
no.a právě. si myslím, že tohle jsou plemena specifická, že by většina lidí k nim měla dojít až po nějakých zkušenostech.
a potíž v nezkušenejch rukách podle mě nadělá každej větší pes
to ano, ale... některý víc, některý míň si myslím.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:31
- Nahlásit
PetraK
Pes má povel naučený, tedy je poslušný, když poslechne za všech okolností. neber to špatně, ano?
Tohle si úplně nemyslim pani. Podle mě to hrozně závisí na pevnosti nervové soustavy toho psa, protože za prahem tě neposlechne žádný pes a je jenom otázka NS a výchovy a socializace, co a jak často ho za práh dostane... Což neznamená, že by se člověk neměl snažit, jen si myslím, že něco je prostě nad rámec možností určitejch psů...
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:38
- Nahlásit
birma
Což neznamená, že by se člověk neměl snažit, jen si myslím, že něco je prostě nad rámec možností určitejch psů...
gůt pravda, ale - a to je myslím to důležitý - po tom jsem šla prapůvodně - že když to nejde - mám psa pod kontrolou, nenechám to běžet. Když vím, že samostatně mi pes poslechne i u zvěře můžu ho nechat navolno, ale když vím, že ve společnosti jinejch psů už to neustojí, mám ho jištěnýho. To byla moje původní myšlenka. tadyhle jsem odbočila.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:39
- Nahlásit
PetraK
ale - a to je myslím to důležitý - po tom jsem šla prapůvodně - že když to nejde - mám psa pod kontrolou, nenechám to běžet
souhlas
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:41
- Nahlásit
birma
a když odmyslím zvěř v podání teroše -tak myslím, že každej pes by měl mít odvolání od psů, to vybudovat jde, soustava nesoustava. Pak můžu mluvit o poslušným psu a Pórek zmínil i ty psy- některý.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:43
- Nahlásit
PetraK
to vybudovat jde, soustava nesoustava
pokud nejde o strachovku, která se odbourává i roky, tak určitě
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:54
- Nahlásit
birma
pokud nejde o strachovku, která se odbourává i roky, tak určitě
to už jsme ale zase jinde. tím už bych to nekomplikovala,
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 14:58
- Nahlásit
PetraK
tím už bych to nekomplikovala
OK
tak to opět zjednodušíme. Prostě naučit poslouchat ve všech situacích, ve kterých to jde a pokud to nejde, tak zajistit, aby se nestal nějaký problém
A to jde podle mě s každým psem v 99,9 % situací, ale člověk k tomu musí dospět. A pokud k tomu dojde, tak už je skoro jedno, co za psa si pořídí (tedy pro okolí, ne pro něj a ani pro onoho psa) a pokud ne, tak mu podle do ruky pes nepatří..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 15:06
- Nahlásit
birma
ale člověk k tomu musí dospět.
táák!
no a mě právě přijde - třebas mylně, to nemůžu vědět, to musí vědět Porek sám - že k tomu ještě nedošel. Proto - podle mýho názoru píšu, že bosík ještě ne. že se psem s jinou plemennou povahou to může být jednodušší, méně rizikový. Čímž nepopírám, páč Pórka neznám, že by to nedal. To zase musí být on sám k sobě kritický a vědět na co má a na co ne. Myslím, že se právě zamýšlí, snaží se situaci vyhodnotit. Ale protože velkýho psa ještě neměl a navíc se v podstatě zatím se psem nedostal do potíží, neví co může čekat a co by to pak obnášelo. Může si to ale dát klidně jako závazek a říct si, dobře, budu počítat s tím, že můžou nastat nějaký ostrý komplikace, protože někde něco zvořu (a člověk toho povoře jéjda) a pak budu jednak muset makat jako blbej, abych to napravil- a bude se mi do toho chtít? Co když toho psa dovořu tak, že až bude ta přítelkyně a příp. dítě - nepůjde to se psem tak na pohodu, jak jsem si předstvoval, budu pak ochoten si vyhradit část svýho života pro toho psa, kterýho jsem dovoral? protože on by v tom byl nevinně. Dokážu žít s tím, že jsem psa dovoral tak, že skončíme na šňůře, s náhubkem a tak?? Když si na všechno poctivě odpoví - a to by měl, protože fakt nikdo z nás když začínáme nevíme co dokážeme, co zvládneme, co zvoráme, na jakou povahu psa natrefíme.... ,t akže když si na to všechno poctivě odpoví - i podle toho by měl volit. Jo vím, je to jak filozofickej seminář, ale myslím, že bychom k pořízení psů měli přistupovat max. poctivě, aby to bylo vůči nim fér.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 15:25
- Nahlásit
Porek
být tebou, vyberu si fakt mezi belgánem nejspíš grénem a nebo australákem, barák ti ohlídají, nebudeš muset řešit sežraný cizí psy nebo děti, s výchovou se nenadřeš jak mezek, když jim uděláš fyzičku, doprovoděj tě nejen u pěškobusu, ale klidně i u toho kola a můžeš s nima dělat spoustu sportů včetně i toho mužného freesbee
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 17:17
- Nahlásit
Porek
Párson třeba před měsícem se mnou zvládl 30km sice za 4 hodiny
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 17:51
- Nahlásit
Vero
no já jenom z tý představy nebudu dlouho klidně spát. Průměrná rychlost chůze 7,5 km/h na takový štrece mi přijde úplně neskutečná. Zatím mám dvě teorie, co mě uklidňujou - zadavatel má jinak dlouhý kilometry nebo se mu zastavily hodinky
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 18:00
- Nahlásit
birma
Zatím mám dvě teorie, co mě uklidňujou - zadavatel má jinak dlouhý kilometry nebo se mu zastavily hodinky
já se zas uklidňuju teorií, že má zadavatel velký voči
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 18:01
- Nahlásit
Vero
Párson třeba před měsícem se mnou zvládl 30km sice za 4 hodiny
To je prt, my to bezne zvladali za 15 minut.
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 18:07
- Nahlásit
birma
"asi obě víme, že naprostej ideál by byl NO nebo choďák, jenže ten evidentně neproleze"... Opravdu si myslíte že NO by byl ideál? :-o U choďáka to beru ale u NO docela překvapivé..V tom případě pokud každé velké plemeno má háček měl bych se poohlédnout po tom který by měl ten háček nejmenší či který by se dal pro mne začátečníka dal relativně v pohodě řešit..
PetraK
On to zvyk není spíše dle mne jeho přirozený pud když je to teriér ne? A vzhledem k tomu že je to teriér (asi dle toho co zde čtu se zanedbanou výchovou v mládí) si myslím že poslouchá když ho chci odvolat odvolám ho!
"A vzít jako hlavní povahu psa, snadnost/nesnadnost při výchově, výcviku, to co můžu psu poskytnou, to co od psa očekávám. Zohlednit úplně všechno - ten vzhled až nakonec, protože- ten vzhled vám ke spokojenýmu společnýmu životu nepomůže. Když si plemenem povahově nesednete, budete nešťastní oba. " Souhlas, toto bych si měl urovnat a ujasnit!
Mou povahu bych radši neřešil jelikož to bych si asi žádnýho psa nepořídil se obávám.. :-//
Fifi
Mnohokrát děkuji za tip. Belgický Ovčák Groenendael vypadá luxusně! Jen otázkou je ta povaha která je nejdůležitější.. :-/
birma
Pravda že můžeme dělat více sportů ale zase aby ten pes byl tak všestranný.. :-//
Také pravda že když bude chtít tak mamku odtáhne jak 40kg tak 80kg pesan.. Takže jak bylo již psáno chtělo by to naprostou ovladatelnost nad psem!¨
Dle toho co píše PetraK tak bych bosíka měl zavrhnout!
PetraK
"toooo je možný, zas na druhou stranu u Tebe vím, že na tom pracuješ, tady se to nějak moc podle mě neřeší. Jinak by pes pod kontrolou byl. a podle mě není. " Já si zas myslím že když bych to neřešil tak bych Pársona od toho zajíce neodvolal a běžel za nim x km jako to bylo v jeho mládí než jsem to v něm alespoň částečně potlačil.. Ale možná je to jen můj najivní názor a každý na to může mít názor jiný, tím se nechci ale nějak ospravedlňovat a klidně přijmu pravdu od Vás!
birma
"a potíž v nezkušenejch rukách podle mě nadělá každej větší pes" Takže by pro mne bylo nejlepší si pořidit stádečko Kšírů sice by nebudili respekt ale zase by byli slyšet.. Pro mne dosti krutá realita.. (
PetraK
"Právě v těch extrémních situacích se ta poslušnost projeví" A já za tu extrémní situaci považuji za to že Párson (teriér) vezme roha za tou zvěří a nechá se odvolat.. Ale možná se pletu.. Ale já také Pársona odvolám od kočky či zajíce..
Moooc děkuji za Tvůj názor pohledu i Tvé zkušené rady!!
PetraK
Souhlasím s tím že bych měl mít prvně psa nějakého "jednoduššího" a ne začít hned Bosíkem který je dle Vás na výchovu poměrně náročný! Na druhou stranu jak sám k sobě mohu být soudný a vědět na co mám když mám za sebou jen Pársona (a ještě k tomu dle Vás blbě zvládnutého)!!Když něco zořu budu to muset i napravit předci a nenechám zkaženého psa (myslím tím třeba agresivního či tak podobně závažně zkaženého!). Budu muset jelikož na toho psa budu vázán delší dobu než na přítelkyni a bude to prostě můj "brácha x sestra" takže budu si muset život tomu uzpůsobit! Na druhou stranu bych chtěl hned od začátku vyhledat pomoc odborníka abych se žádných takových mega bot nedopustil!
To jsi mi dala brouka do hlavy to mám na hodně dlouho o čem přemýšlet!! :-?
Maya
Děkuji Ti! Ten Australák se mi velice zamlouvá ;)) Jen jestli by ta povaha šla ke mne..?!
Vero
Nic moc že? :-// Hold jak píšu za těch 5 let má naťalkáno habaděj... ;)
|