Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Chov psů, chovatelství / Vhodná rasa pro mne?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 12:21
- Nahlásit

Zdravím všechny ve spolek,
mám takový dotaz sice jsem již několik témat s obdobnou tématikou projel a nikde jsem nenarazil na pro mne směrodatnou odpověď, sic se víceméně píše že je to věc osobního nározu kdo jakou rasu doporučuje ale i tak bych rád znal Vaše doporučení pro můj konktrétní případ..
Nedávno jsem udělal jeden životní krok (koupi baráku) a nyní se připravuji na další (pořízení psího kamaráda/kamarádky) k baráčku.
Takže abych nastínil situaci: Budeme bydlet na vesnici poměrně menší "kousek" od města barák má zahradu cca 600m2 kterou by měl můj kamarád plně k dispozici (možná je to pozemek o něco menší),ubytování by měl v zateplené boudě u domu, do baráku bych ho bral jen když bych doma byl já jinak nikoliv. V době když bych byl v práci od 5ti do 16ti by byl na zahradě jasná věc že by před mým odjezdem proběhlo venčení minimálně těch 30 minut aby se proběhl za míčkem či tak podobně aby se maličko unavil a poté by musel být těch x hodin doma (na zahradě sám!) což je první věc s kterou si nevím rady! Nebude strádat když tam bude tak dlouho sám? Je jasné že by tam měl (měla) své hračky a nějaké ty ukryté "žvýkačky" po zahradě atp. a nemluvě o tom že by měla každodenní "dostatečné" vybytí (za předpokladu že to nebude Bordel kolie či obdobné plemeno která jak jsem četl je k neutahaní). Dále ještě tedy upozorním na to že v domě budu prozatím sám (snad časem s nějakou přítelkyní až se nějaká naskytne), ještě ke mne je mi 25 let, jsem celkem dosti sportovně založen takže každodenní pohyb pro mne není problém a samozdřejmně že bych ho dopřával i svému čtyřnohému kamarádovi, se psy mám zkušenost pouze s jedním pesanem kterého jsem vlastnil a to byl Parson Russel teriér s čím si neznámým... Takže s většími plemeny zkušenost nemám ikdyž s tím Parsnem jsem venčíval i "Hawíka" a úplně v pohodě nehledě na to že Párson ani "Hawík" neměli žádný výcvik jako myslím tím cvičák (oba jsem se je snažil vychovat tak nějak po svém,což se asi i nějak tak částečně povedlo-poslouchají na "slovo" akorát někdy má Pársík problémy když vidí psa co nemá rád či zajíce ikdyž to se mi již také daří odvolat) ale to bych u nového člena již nechtěl a obrátil bych se na pomoc cvičáku či odborníka aby proběhla správná socializace atd..
Jinak se mi strašně líbí AMST ale ..... jak jsem přečetl knihu o těchto rasách tak nejsou moc stavěné na celoroční pobyt venku (ikdyž podotýkám že pesan by měl zateplenou bodou) a také že jsou to psi do rodiny takže venku kor při mé pracovní vytíženosti (a že když budu v práci nebude nikdo doma-nevím kdy se objeví ta mne souzená slečna aby se na baráčku točilo více lidí) by mohl strádat? Co si o tom myslíte? A dále pak proti této rase mi jde to že psa kterého bych si "nyní" (nevím jestli bych to stihl ještě tento rok-není to předci koupě rohlíku-výběr z CHS atp=může mi to trvat déle) pořídil by nebyl poslední proto uvažuji jestli toto plemeno nepořídit až jako druhého psa (ikdyž jsem četl že při správné socializaci by neměl mít problém s jinými zvířaty)... Jinak velikost plemene "moc" neřeším ikdyž neměla by to být rasa co má v dospělosti 50kg a více(bavíme se tedy o hmotnosti feny) jelikož i finance na stravu je třeba zohlednit...
Snad Vás délka textu neodradí je to malinko sloh ale chtěl jsem uvést "vše" co mne napadlo a přišlo mi to důležité ale jistě jsem na něco ještě opomněl jako vždy.. :-//
Předem Vám děkuji za Vaše odpovědi

Vero
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 12:48 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Bordel kolie

(pardon)

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 12:54 - Změnil/a: Porek
- Nahlásit

Vero
Omlouvám se... Měl jsem použít "strejdu" Googla...
Oprava: Border kolie..
Bez pardónu ;) Stávají se horší věci ;)

Maya
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 12:59
- Nahlásit

Porek
ale tak bordel kolie je celkem výstižný
jinak zateplená bouda v zimě je vhodná pro chlupatého psa s podsadou, pro psa typu AMST jedině tak na léto, v mrazech by v ní být neměl
pokud chceš psa trvale na ven, teda nezmínil ses, kde pes bude spát, jestli venku a nebo v domě, ale i na celodenní pobyt potřebuje mít pes nějaký tepelný komfort a to prostě v zimě v našich klimatických podmínkách má jen pes se srstí k tomu určenou a srst bull psů to není
jinak samo většina pracujících lidí má psa samotného doma, tomu psovi je víceméně jedno jestli bude v domě nebo na zahradě, buď bude spát a nebo, hlavně jako štěně, ničit něco hodně drahýho

zbrnd
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 13:21
- Nahlásit

Porek
ale to bych u nového člena již nechtěl a obrátil bych se na pomoc cvičáku či odborníka aby proběhla správná socializace atd..
Pokud ti to s pesany funguje ,a z na par drobnosti, neninutne se nikam obracet, naopak tam riskujes, ze te nauci blbosti.
Pokud nejake drobnosti nefunguji, pridej v tech vecech na duslednosti, neumozni psovi dela to, co nechces, aby delal a melo by to fungovat samo. Tzv. profesionalnimu vycviku a vychove se venuje vetsina neschopnych ...stejne jako u nas v kazdem oboru takze pokud ti to s pesany docela funguje, je lepsi nikam nechodit samozrejme pokud necitis jistotu, , ze tam, kam chces jit jsou lepsi nez ty.

Jinak, co se tyce vyberu plemene psa ... no neporizuj neco, co by se ti vylozene nelibilo, bylo by ti protivne nebo bys byl jist, ze se nehodi na to, jak bude zit u tebe.
A jinak pokud mohu doporucit, v dnesni dobe bych se vydal cestou vyberu podle toho, jak moc zdrava/nemocna dana rasa je.

Pokud by jsi porizoval jakekoliv buliky, to riziko nemocnosti je vyssi proste....samozrejme neni to pravidlo, daji se najit i zdravejsi linie, chovy ci jak to nazvat ...ale zrovna u amstafu pozor ... ma to blizko k pitbulikum, v mnohych zemich muzes psa zaregostrovat i jako jedno i jako druhe plemeno, nasi severni sousede v tom udelali extra mazec a my jsme nezustali pozadu ....takze tam fakt pozor, neni zcela tezky poridit slusnyho mutanta...nicmene porad leposi nez treba dobrman nebobuldok ci vlkodav, tam poridis deneneromutanta skoro na tuty .... to jsou holt vysledky CHOVU psu pod FCI i mimo FCI

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 13:26
- Nahlásit

Maya
Děkuji Ti za tvůj nároz!
Omlouvám se ale ta "bordel kolie" mi ujela díky nevědomosti a neporadění se se strýcem Googlem.. :-//
Myslel jsem si to že mi toto bude řečeno s AMST jelikož i toto kniha naznačovala ale "doufal" jsem že by to případně v té boudě zvládl.. Ikdyž je na snadě ještě jedno místo teplejší a to je kotelna ale zde se zase obávám že když by se objevil "vetřelec" že by se AMST z tepla kotelny moc nechtělo a tak by jeho povolání hlídače vyšlo v hniveč či se mýlím s tím že by se z kotelny nehnul?...
Ano, tohoto "prvního" psa do baráku bych chtěl mít celoročně venku až na vyjímky (zatím nevím jaké ale.. ;)) takže i spát by měl venku(případně ta kotelna ale z obav výše jí spíše zavrhuji či bych neměl?)..
Tak to jsi mne uklidnila že to má většina lidí takto.. A pokud spí a je mu to šumák o to lépe.. S ničením u štěněte počítám ale zas doufám že budu na štěňáka objetuji celoroční dovolenou případně doufám že budu mít svolení vzít ho s sebou do práce.. Ikdyž zas otázka jestli to dělat aby se nezvykl mi být ocáskem a pak neměl problém zůstavat a hlídat doma když já bych jezdil do práce.. :-//

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 13:46 - Změnil/a: Porek
- Nahlásit

zbrnd
I Tobě děkuji za Tvůj nároz!
Se psi mi to funguje ale že by to byla harmonie to se říct nedá prostě tam jsou "mouchy" které bych si u psa typu Bull a podobně nemohl dovolit např. správnou socializaci jelikož Párson jí má třeba zanedbanou (ale u něj to může být i něčím jiným) ale vzhledem k tomu že jsem se Parsonovi i Hawíkovi nevěnoval od mala denně tak myslím že jsou celkem slušně vychování..
A jistě že bych se snažil najít co nejlepší cvičák aby nás tam ty blbosti neučili ikdyž těžko poznám na cvičák bych chodil prvně.. :-/
K rase: Co by se mi vyloženě nelíbilo? Takový pes pro mne asi neexistuje pokud tedy pominu Kšíry (yorkšírský terier)! Takže men se libí i takový Labrador či co já vím ten Hawík atp.. (pokud se bavíme o těch co mají tu "podsádku" či vhodnou srst-pokud zrovna teda tyto dvě rasy k nim patří?!)..
S tím zdravým pokud bych šel do něčeho jako AMST či Lab tak bude s PP a tím bych se chtěl vyhnout nemocem ikdyž jak píšeš je to asi těžké a bůh ví jestli se PP dá věřit!...

zbrnd
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 13:58
- Nahlásit

Poreksprávnou socializaci jelikož Párson jí má třeba zanedbanou
a jako na cvicaku myslis ti pomohou se socializaci? co si pod tim pojmem predstavujes teda prosim te?

S tím zdravým pokud bych šel do něčeho jako AMST či Lab tak bude s PP a tím bych se chtěl vyhnout nemocem ikdyž jak píšeš je to asi težké a bůh cí jestli se PP dá věřit!..
PP je pouze papír, o ničem moc nesvědčí. V podstatě to nemá žádnou hodnotu obzvláště v dnešní době...snad je to dobrý na to, že díky PP a registru se dá s nějakou snad ještě slušnou pravděpodobností dohledat genealogie konkrétního jedince nebo ajk se tomu správně říká....no ale ani na to bych dnes u mnohých plemen nesázel....realita jen jiná než teorie mnohdy dost značně.

tak myslím že jsou celkem slušně vychování..
to je dobře a to je důležitý ... jsi si s nimi schopen vytvořit vztah, kterej vám funguje, ale jako samo sebou nějake vzdelani s nejakym dobrym vycvikarem by nebylo urcite od veci...jen proste nenatrefit na nejakyho troubu no

Maya
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 14:10
- Nahlásit

Porek
doufal" jsem že by to případně v té boudě zvládl
ale tak jistě zvládl, ale myslíš, že když by byl celý den zalezlý jen v boudě, aby neumrznul, že by to byl pro něj nějaký příjemhý život?
by se AMST z tepla kotelny moc nechtělo a tak by jeho povolání hlídače vyšlo v hniveč
no on hlavně AMST stejně jako ostatní bull psi není hlídač, maximálně tak odstrašuje lidi svým vzhledem, ale to je asi tak všechno
takový Labrador či co já vím ten Hawík atp
asi myslíš hovawarta neboli hovíka, určitě oboje jsou lepší volby, venku být mohou, mezi super zdravý plemena určitě nepatří
tak bude s PP a tím bych se chtěl vyhnout nemocem
tahle úměra moc neplatí, jen u PP si můžeš dohledat informace o vyšetřeních předků a ohlasy o chovatelských stanicích a podle toho se rozhodnout kde štěně koupíš, ale PP není žádný záručák na zdraví
ale máš jistotu, že kupuješ to plemeno, co chceš
u bezpapíráka logicky kupuješ zajíce v pytli v obou směrech

zbrnd
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 14:55
- Nahlásit

Maya
tahle úměra moc neplatí,
platím tam úměra, ale nepřímá
čím víc PP tím větší mrzák ...

samozřejmě, pokud za zásadní plemenní znak považuješ PP od FCI tak pak ano

Maya
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:05
- Nahlásit

zbrnd
ale fuj, nesouhlasím a nesouhlasím

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:22
- Nahlásit

Maya
Právě proto se zde informuji abych věděl jak se pejsek budu cítit.. Proto děkuji za názor že by AMST byl celoročně venku nešťastný ale né že bych si to již nemyslel po přečtení knihy o Bull rase ale chtěl jsem se ujistit a přesvědčit jestli tu někdo není kdo by měl Bull plemeno celoročně venku...
Toho jsem si též vědom že AMST není hlídací rasa ale jeho vzhled by dosti vetřelců odradilo (tím by byl hlídací "úkol" splněn) ale Bull plemeno se mi hlavně líbí pro jeho vzhled a jeho všestrannost ve sportech (hlavně kvůli high jumpu,Wall Climbingu,Tug of Waru,Hang Timu atp)..
Jistě myslel jsem Hawíka mám v těch přesných označení ras problém (tak mne prosím neberte za slovo ;)). Pravda z těch Lab je zdravý velký problém a u Hawíku nemohu soudit co venčím Hawíka tak je mladá fenečka cca 2 roky a ta je zdravá až až.. ;))
Tak otázka jestli za PP se vyplatí dát takovou darku když je to více méně k ničemu ale aspoň dle mne by to mělo být k tomu že by to neměla být žádná směska.. Ale s PP pesany zkušenost nemám takže nemohu říct a musím se řídit dle toho co si zde ode Vás zkušených přečtu..

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:24
- Nahlásit

zbrnd
platím tam úměra, ale nepřímá
čím víc PP tím větší mrzák ...

samozřejmě, pokud za zásadní plemenní znak považuješ PP od FCI tak pak ano

hele takhle se přece generalizovat úplně nedá. Je pravda, že bohužel, je to už dneska hodně hodně častý, ale když is dáš práci, můžeš se dopracovat k chovce, která se snaží chovat dobře: je ale pravda, že ten kdo začíná ať už jako úplný začátečník pejskař, nebo myšleno začíná u plemene, to má hodně těžký. To je fakt. Ale jak sám říkáš, je to o tom jít po informacích.

Porek
hele jak říká Maya - nebyl by to zrovna dobrej tip, pro tohle plemeno mít ho celoročně venku. navíc zrovna tohle plemeno- myslím, že tam je hodně důležitý kontakt s majitelem. Ale to podle mně u většiny plemen. Sáhla bych po něčem chluipatém. Co chodský pes? Nevím tedy jak jsou na tom se zdravím, ale myslím,, že to není nějak moc rozšířené plemeno, tak by mohlo - relativně - na tom být dobře? ale fakt nevím. Navíc, pokud fakt nejsi až tak úplně zkušený, tak myslím, že povaha Amstafa by pro tebe v určitém směru mohla být oříškem. Neříkám, že musela, ale mohla.

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:26
- Nahlásit

zbrnd
Jako správnou socializaci si např. u těch pesanů typu Bull že nebudou vyíždět po ostatních psech což by mohl být velký problém u té domácí práce se psem.. Alespoň dle mne jelikož na tom cvičáku se s jinými psy potkáme a proto mi přijde takováto socializace nezbytná...
Takže PP slouží jen k tomu aby jsi mohl na výstavy pokud je pes uznáván FCI? To je docela "málo" za tak drahý papír .. :-//

Maya
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:31
- Nahlásit

Porek
Takže PP slouží jen k tomu aby jsi mohl na výstavy pokud je pes uznáván FCI? To je docela "málo" za tak drahý papír .. :-//
ne, PP je průkaz původu, nic víc, nic míň, teda doklad o původu psa, kde v závislosti na plemeni se dočteš a dohledáš spoustu informací o je ho dá se říct rodině a předcích
chovatel musí mít registrovanou stanici a i o něm se většinou může dohledat spousta informací a prostě na základě informací o psech i lidech odlišíš zrno od plev
u bepapíráka jdeš, koupíš zajíce v pytli a pak doufáš

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:35
- Nahlásit

PetraK
Již vím že Bull plemeno budu muset nechat až jako druhé plemeno až bude žena a děti případně (pokud to nastane-já doufám že ano) až by byla žena tak by i AMST byl na tom lépe jelikož by v baráku neustále někdo byl.. ;))
Právě toho jsem se obával aby plemeno (jakékoliv) netrpělo když by toho kontaktu s majitelem moc neměla (moc myslím to ze by byla od těch 6ti do 16ti sama ikdyž na zahradě-dle mne lepší než aby byl zavřený v bytě)... :-//
Choďáka jsem zde četl jako nejčastěji doporučen plemeno do baráčku se zahradou (moc o plemeni nemám načteno) ale od tohoto plemene mne "odrazuje" dle obrázku co jsem viděl na netu moc velká podoba s NO což se mi moc nezamlouvá.. :-//
Moc zkušený nejsem toť pravda ale čas bych pesanovi věnoval takže i případné oříšky bych se snažil řešit přes zkušené chovatele ("cvičitele") ikdyž po přečtení knihy (pravda je že realita a praxe jsou často odlišná) ale i co mám možnost vidět AMST u přátel tak bych se toho až zas tak nebál apropó oříšek může být dle mne s každou rasou nejen s AMST či se pletu?..

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:35
- Nahlásit

Porek

musím se řídit dle toho co si zde ode Vás zkušených přečtu..

to úplně nevím, jestli takhle dogmaticky brát, protože by tady mohl někdo přijít a psát třebas tak trochu nesmysly nějaký. Spíš si sbírej informace, udělej si z toho názor sám a řiď se selským rozumem.
Hele můj první ohař byl bez PP, byl naprosto v pohodě, nemám nic proti psům bez PP, nejsem v tomhle nějak striktní. Navíc s chovatelkou prvního pesana jsem doteď v kontaktu, i když už je pesan po smrti. Nicméně u dalšího už jsem PP chtěla - a vůbec ne kvůli výstavám, či zkouškám. a ni jedno není můj šálek čaje. Důvody byly dva. Jeden je ten, že jsem si našla právě tu chovku, kde vím, že se snaží hledět na plemeno ze všech stran. Rodiče byli vybráni jako jedni z mála nepříbuzných, bral se v potaz vzhled, zdraví, povaha, . Oba rodiče se mi ze všech pohledů líbili. Je předpklad, že by pes mohl být zdravý, ale je to živý tvor, není to věc (a i to auto, když budeš mít smůlu koupít sice nový ale poruchový), takže stát se může pochopitelně cokoliv. Ale jak říkám, ten předpoklad tam je.
Vyber si plemeno vhodné pro tebe a ber v potaz hlavně taky to, jestli TY jsi vhodný pro to plemeno. Zda mu můžeš teď, ale i v budoucnu zajistit to všechno co potřebuje. (včetně třeba toho, kdyby byla krizová, tak jestli je někdo, kdo se Ti o psa může na čas postarat - což u velkého plemene, nebo u psa typu Bull může být někdy i problém) . A až budeš mít vybráno, pusť se do shánění informací, prošmejdi fóra, zajdi na výstavu, poptej se, poslouchej a zkus hledat cestu k tý chovce, kde by brali ohled na plemeno - a nebyl to pro ně kšeft. Jedním z ukazatelů toho, že to nejsou kšeftaři je třeba i to, jestli u nich zůstávají staří psi, jestli se třeba umí postarat o svoje odchovy v nouzi. Pročítej stránky , ale zkus hledat pravdu, ne všechno co kde kdo napíše je opravdu ve skutečnosti tak, jak prezentuje. Prostě sháněj a vyhodnocuj.

corgi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:37
- Nahlásit

Porek
Ideální páníček pro corgiho - zahrádka, teplá bouda, dost pohybu, nějaké to cvičení. No jo, ale takoví lidé si prostě corgiho nepořizují, achich ouvej.

K tomu Hawíkovi - znám je jen ze cvičáků a od kamarádů, ale přijde mi, že povahově nejsou hovawarti pro začátečníky vhodné. Stejně tak se ale může stát, že narazíte na přátelského, ovladatelného a bezproblémového hovawarta, zatímco "zprasený" retrívr vám ukousne ruku. Inu, pes je živý tvor

Máte alespoň obecnou představu, jak má být ten pes velký? Pod 50kg - to je od čivavy po nevímco A musí to být plemeno? Což takhle parťáka z útulku? A musí to být fena? (zdá se mi, že píšete o feně - co hlídání v době hárání?)

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:37
- Nahlásit

Maya
Věděl jsem k čemu jsou PP ale to co jsem napsal bylo spíše na to co psal zbrnd : "že PP je pouze papír, o ničem moc nesvědčí. V podstatě to nemá žádnou hodnotu obzvláště v dnešní době..."
Jasný bez PP o tom nemá cenu debatovat ... ;))

PetraK
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:40
- Nahlásit

Porek

apropó oříšek může být dle mne s každou rasou nejen s AMST či se pletu?

ne nepleteš, jen u bullíčkovatých plemen je ta zapeklitost toho, že můžou mít potíž v kontaktu s ostatními psy. Je nutno s tím počítat. A počítat s tím, že když to tak bude a mně jako majiteli se to nepodaří pořešit, musí být pes zabezpečen tak, aby se nemohlo nic stát. To je třeba pro mě důvod proč si takové plemeno nepořídím, ač se mi moc líbí jejich povaha. Ale - chci se psem existovat maximalisticky navolno a tohle by mi vadilo, kdyby se mi to vymklo mít celý život psa na vodítku.

podoba s NO což se mi moc nezamlouvá.. :-//

jasný chápu, ale je to škoda myslím. byl by poměrně dobře cvičitelný, je to chytrý, aktivní pes, připravený na pobyt venku a s milou povahou.

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:47
- Nahlásit

corgi
Ahoj, děkuji Ti za tvůj typ ale bohužel malého "mám" již Pársona takže teď bych spíše střeďáka až většího psa i kvůli vzhledu aby na zahradě budil respekt a ne aby si ke mne na zahradu lezli cigorky jako do sámošky!
Já tedy Hawíka venčím již přes rok a půl a myslím že jsem zrovna na takového Hawíka narazil.. Ale asi si budu muset o této rase něco donastudovat.. No Hawík s kterým jsem se setkam by mi ruku neukousl ikdyž žádnou extra výchovu nemá je to prostě zlato jak k lidem tak k ostatním psům je prostě miliónová i Pársonovi párkrát zachránila kožich že utočník jí šel očuchat a já zatím Pársona dal do bezpečí..
Velikost? Tak střeďák až větší... Corgi je bohužel moc malý..
Plemeno.. No no rád bych něco o čem budu vědět co z toho vyroste a né čekat co z toho bude nehledě na to že by z toho byl nějaká mix s rasou typu Bull a mega problém je na světě (jelikož když Bull plemeno tak jedině PP!) takže útulek... No no nevím... Fenu bych asi radši to je pravda.. Období hárání? Budou muset být vysoké a nepropustné ploty! Pokud to tedy půjde.. :-?

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 15:54
- Nahlásit

PetraK
S potíži při kontaktu s jinými psy samo vím ale zas jak jsem psal chtěl bych jí poskytnou dostatečnou socializaci aby byla inklinace k této problematice minimální ikdyž je mi jasné že ani dostatečnou socializací tomuto nemusím zabránit..
Jasně chápu na co narážíš, dostatečně zabezpečený pozemek aby pes (fena) neutekla a neudělala nějaké škody či neštěstí..
To je pravda také bych pak nerad měl psa doživotně venku na vodítku ale říkám si by se to měl naučit znám fenu AMST která je naprosto v pohodě jak se psy tak fenami a to již není štěně!! Proto si myslím že to bude pesan od pesana a ne pouze o rase..
Možná u Choďáka skončím kdo ví, od něj mne odrazuje asi pouze ta povaha jelikož prozatím o Choďákovi moc načteno nemám nebo spíše vůbec.. Případně jak moc je vhodný Choďáček na sporty? Případně jaké jsou pro něj nejvhodnější?

aňoňouma
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 16:08
- Nahlásit

Porek
myslím že to bude pesan od pesana a ne pouze o rase..

To je sice pravda, každý pes je individualita, ale je to otázka pravděpodobnosti. Že znáš jednu fenu AST, která je naprosto v pohodě s jakýmkoliv psem, ještě neznamená, že je to pro plemeno úplně typické. Těch AST, které problém mít budou, bude v průměru daleko víc než třeba u choďáka.

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 16:22
- Nahlásit

aňoňouma
Jistě že není ale zase nechci spadat do škatulky lidí kteří si myslím že žádný z této rasy se v životě nesnese s jiným psem stejného pohlaví.. Nezpochybňuji to že každý pes je individualita a že tento typ rasy k agresi vůči stejnému pohlaví více než jiná plemena která to nemají na rozdíl od Bull plemen vrozené..
O tom nepochybuji, když Bull plemena mají původ (historii) jako mají..

Neumi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 16:28
- Nahlásit

K hovawartovi - jako plemeno určitě patří k těm méně zatíženým dědičnými chorobami. Délka dožití 12-16 let. I v literatuře jsou prezentováni jako vhodní pro začátečníky, lehce ovladatelní, ochotně spolupracující (pokud se k nim člověk nechová jako debil). Hlídači jak který. Hovíka mám, tak to není jenom teorie.

Porek
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 16:42
- Nahlásit

Neumi
Děkuji Ti za podělení se o Tvé zkušenosti!

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 17:35 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Porek
Ahoj, tak jakékoliv krátkosrsté plemeno venku celoročně nee...
Howavarty znám dobrý, ale více těch problematických.
Pokud nechceš moc cvičit (na což by byl spíš ten choďák, chápu že tě vzhledově moc neoslovil) a mít psa na soužití jako parťáka, pastevec jako hawík by ale mohl být ok.
Ještě tu myslím nebyl zmíněn vlčí špic, hlídač jako sviň, pohyb zvládá, ale nemusí ho nutně mít.
Nebo ještě dodám tip:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.69323288 4059364.1073742119.177125479003443&type=1
Je starší, ale krasavice a navíc ta asi ohlídá domek bezpečně.
EDIT: navíc každý dobrý skutek se počítá a tahle fenka vypadá fakt pohodově.

Eninka
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 17:36
- Nahlásit

Porek

hele a přemýšlel jsi třebas nad ještě jednou věcí, že když si pořídíš psíka typu bull, že se jej může event. přítelkyně bát a pak s tím mít problém? Beru to podle sebe, že se ani slona nebojím, ale bulíky obcházím velikým obloukem a žít s bulíkem pod jednou střechou bych nikdy nedala. Já vím, že takový není každý, ale co kdyby náhodou....

Neumi
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 17:41
- Nahlásit

pastevec jako hawík
tomu nerozumím, HW fakt pastevec není a pokud někdo netouží stát na "bedně" mistrovství zeměkoule, tak je na výcvik tak akorát

kachna_
Člen
# Zasláno: 24 Čen 2014 17:54
- Nahlásit

Porek
no a já dodám k těm stafordům, že naši nájemníci ho měli na zahradě, ale šťastnej tam ten pes nebyl. My jsme ho získali po nich a brali domů, když bylo pod nulou. Ale přes den venku z té boudy za celý den fakt nevylezla, nebo když sněžilo, byly tam jedny stopy, díra ve sněhu, stopy zpět.
Jinak to je povahově úžasnej pes.
Ale ještě jedna věc, psi typu bull můžou být i trošku komplikací v seznamování, páč jejich majitelé jsou často opředení různými zkazkami a musíš prostě překonávat o jednu bariéru navíc. Ale je to fakt perfektní zvíře (tedy aspoň ti, co znám já). Jediná nevýhoda je ve vztahu k dětem. Jsou to celkem radostní psi vítací a dostat jednu ocasem není úplně příjemný zážitek

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání