| Autor |
Zpráva |
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2014 19:25
- Nahlásit
Neumi
tak já měla za to, že to jsou horští psi jako moloss nebo tak ne? Ale jako nemám ho doma, takže nevím. Naposled jsme řešili známých pokousanýho psa howíkem, hezký to nebylo a celkem mě to překvapilo, protože pes se zdál vždy ok i jako poslušněj, nečekala jsem, že vlítne na bígla.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2014 19:29
- Nahlásit
kachna_
páč jejich majitelé jsou často opředení různými zkazkami
A určitě tak aspoň polovina z nich právem ;)
Tuhle jsem zas potkala chytráka s mini stafbulíkem nebo co to bylo, typ nařachanej, namachrovanej, kam že chodíme na cvičák, jaktože proboha na cvičák nechodíme, že budou naši psi úplní trotlové a tak a pak začal, že ho ten šmudla stál padesát táců, no blbec na entou. Pak tu máme alkoholika s pitbulkou, taky fajn zkušenost ho potkat.
Bulíky mám ráda, ale stafordy ne.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2014 20:08
- Nahlásit
tak já měla za to, že to jsou horští psi jako moloss nebo tak ne
ano, spadají do této skupiny,ale jsou to psi pracovní se zkouškou z výkonu. K pastevcům mají hooodně daleko.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 24 Čen 2014 20:13
- Nahlásit
Tak bull pes nemusí být komplikací jen při seznamování, ale taky ta hypotetická slečna může mít psa, se kterým by se chtěla přistěhovat a to by pak teprve byl srandy kopec.
Hovíky neznám, co jsem slyšela, tak mají často problém s povahama, takže asi jen pořádně si vybrat. Čuvač nevím, je to pastevec, u nás jeden je a jde po lidech i po psech, ale nakolik je to standardní povaha netuším.
Jako vlčí špic jooo, ale tak jsem nechtěla doporučovat, co mám doma co vím, dost hlídají i australští ovčáci například, z retrívrů česepík, ale jako ten už je fakt ostřejší, klasika berňák nebo jiný salašník by byl vhodný, jako v podstatě těch plemen je hodně
choďák by byl perfektní, ale jako chápu, že se nelíbí, mě taky moc ne
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 07:57
- Nahlásit
Zdravím Vás ve spolek,
ssshhhhh
Myslel jsem si to že krátkosrstá nebudou vhodná ale chtěl jsem se v tom ujistit jestli neexistuje nějaká vyjímka.
Já bohužel znám jen tu jednu čubu od Howíků a to se mí zdá v pohodě ale jak píšu znám jen jednu (myslím že je to méně rozšířené plemeno u nás).. Cvičení by mi asi nedělalo problém jak jsem psal v úvodu nechci nic podcenit takže klidně i ten cvičák.. Na toho Vlčího Špice jsem již koukal jelikož zde byl též hodně doporučován v podobné tematice ale asi bych ho musel vidět na živo na fotkách se mi moc nelibí zdá se mi jako malý.. :-/
To věřím, ale 7 let to je již dosti...
Eninka
Tak nadtím jsem jistě přemýšlel a pokud se přítelkyně objeví tak mne budu chtít jak s rasou typu Bull či s Mamutem (to samé já říkám že se nestříhám jelikož to předci není o vlasech) takže zde to nemůže být o psovi.. Ale i tato možnost zde je že by se ho mohla bát ale na druhou stranu když bude v pohodě proč by se měla bát? Kor když toho psa bude znát a bude mít o této rase načteno aspoň minimum tak by měla vědět že ona se bát nemusí!
kachna_
I Tobě děkuji za podělení se o zkušenosti s rasou Bull.. A se smutkem v srdci musím říct že od něj upouštím! ;-( Chci psa který bude "šťastný" a ne psa "trápit"!
Pravda, ale i k dětem to dávají v pohodě až na to že jsou moc vítací jak píšeš takže se občas může stát povalení atp to je pravda ale na druhou stranu co jsem mohl vidět tak jsou strašně toleratní k dětem (hold to mají v genech tu dobrotu k lidem nebo aspoň ty PP by měli)..
Maya
Pravda že slečna může mít psa, ale to je kdyby kdyby... Slečna není pes zatím teké ne a bude myslím nejdřív po novém roce tak třeba do té doby bude slečna a uvidí se..
A nebo naopak to může být plus když slečna bude mít oblibu v Bull plemenech (je důležité mít společné zaliby se slečnou, alepoň dle mne;))..
Australký ovčák není špatný (vzhledově jde do tě "Bordel kolie"-omlouvám se za Porčí slang) takže vzhledově dosti zajímavá ale nic o ní zatím načteno nemám.. Česepík vypadá též zajímavě ale hned za co dostal - je že byl využíván k lovu takže předpokládám že by šel po zajících srnkách atp což jsem zažíval (občas i teď zažívám když si všimnu zajíce pozdě) že Pársona neodvolám a vzhledem k našim myslivcům by to mohl být velký problém pokud by se mi tento jeho lovecký půd nepodařilo eliminovat.. A další - za toto:"Mezi ostatními psy je dominantní" ,"Sám obvykle nenapadá, ale nenechá si nic líbit.".. :-/
Berňák je krasavec! Ale opět neznám povahu a přemýšlím jestli nebude již moc velký (težký) ikdyž pořád uvažuji nadtím že to bude fena tak by ta výška a váha nemusela být tak hrozné..
Choďáka asi opravdu ne a hlavně kvůli tomu vzhledu, nic proti NO ale prostě pro mne tato rasa ne.. :-//
Předem děkuji za Vaše další názory!
A přeji Vám pohodový den, já jdu studovat psí literaturu.. ;)
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 08:18
- Nahlásit
Porek
další - za toto:"Mezi ostatními psy je dominantní" ,"Sám obvykle nenapadá, ale nenechá si nic líbit.".. :-/
no jo, tak jsem myslela, že když ti nevadí ani nesnášenlivost ke psům u AMST, tak tohle řešit nebudeš
No například entlebuch salašník je menší než berňák. Jinak asi mě napadají ještě další ovčáci jako beauceron, briard, bobtail nebo bearded kolie, jinak asi už na výběr moc nebude. .
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 08:38
- Nahlásit
Porek
Co se týče vztahu ke zvěři, tak retrívr je něco hodně jiného než teriér. Teriéři mají v popisu práce jít po živé zvěři, retrívři nosí střelenou zvěř a živé by si neměli všímat. Jako netvrdím, že retrívři za srnkami nezdrhají, ale je to u nich nesrovnatelně zvladatelnější než u teriérů nebo honičů.
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 08:53
- Nahlásit
Maya
Pravda že u AMST mi to nevadí jelikož jsem dofal v dobré zvolení chovky a pak ta socializace že by snad nemusela být nesnášenlivá.. Ale třeba na tom budou ty Česepíkové lépe.. Musím pořídit knihu na toto plemeno všeobecně! (Nějaké typy na dobrou a vhodnou literaturu k této rase? Nejlépe od historie přes vše..)
Na toho entlebucha salašníckýho ta srst asi mate že? Bude na tom podobně jako Lab předpokládám, když není tak chlupatý jako jiný salašníci aby to celoročně venku dal?!..
pitvora
O teriérech mám také načteno takže vím k čemu sloužili ale bohužel o retrívrech načtěno 00 nic.. :-//
Děkuji za objasnění! Takže tohoto bych se tolik bát nemusel že by mi brala roha za zajícem či srnou (o to lépe) jelikož dům bude nedaleko micro lesa.. )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 09:41
- Nahlásit
Porek
Spíš než abys sháněl další a další knihy si vyjeď na nějakou velkou výstavu, obejdi vytipovaná plemena a mluv s majiteli. Ptej se jak se jim s jejich psy žije, kde psi bydlí, co výcvik, jaký mají denní program... když se ti zúží výběr, můžeš si zajet třeba na nějaký sraz plemene (pokud dělají) nebo klubovku, ptát se dál a sledovat, jak se psi chovají a rozhodnout se jestli je to co chceš.
Osobní kontakt se psy a majiteli ti nenahradí žádná kniha.
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 10:02
- Nahlásit
birma
Děkuji za radu!
Ale nejprve jsem chtěl zúžit výběr abych nelítal od plemene k plemeni.. Ale výběr jsme již zúžili na že to musí být nějaký huňatý pes který zvládne zimu venku..
A nějaká taková velká výstava na "všechny" plemena?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 10:11
- Nahlásit
Porek
A nějaká taková velká výstava na "všechny" plemena?
v podstatě každá mezinárodní výstava, akorát jsou dvoudenní, tak si musíš zjistit, který den se vystavuje plemeno, co chceš vidět
podle mě je ale lepší jet na klubovku daného plemene, je to takový komornější a majitelé mají víc času pokecat, na mezinárodkách je víc šrumec a nervóza
termíny výstav zde http://cmku.cz/index2.php?stranka=vystavy
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 10:13
- Nahlásit
Porek
Koukni sem
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 10:38
- Nahlásit
Maya
Také jsem si myslel že by bylo lepší nejdříve co nejvíce zúžit výběr a pak až se podívat na ty výstavy ikdyž je pradva jak psala Birma že: "Osobní kontakt se psy a majiteli ti nenahradí žádná kniha"..
Jinak Vám děkuji za odkazy jistě se letos na nějakou v okolí vydám, každápádně to bude přínosem a třeba mi to i pomůže při výběru..
|
grimmh
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 11:11
- Nahlásit
Porek
a co bernského salašnického psa
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 11:26
- Nahlásit
grimmh
Bernský salašnický je hezký ale jestli by nebyl až moc velký..
A také další požadavek na nového kamaráda je aby jsme spolu mohli zkusit nějaké sporty a teď si nejsem uplně jist jestli by na sporty byl BS ideální? Sice jsem teď četl že plemeno bylo využíváno jako tažné na selských dvorech což by mohl zvládnout i weight pulling ikdyž otázka jestli by se mohl rovnat v tomto zarputilosti a soutěživosti
( pudu neprohrát-jestli si dobře vzpomínám v knize o Bull je to nazýváno slovem "game"...)např. plemene Bull která v tomto sportu vyniká. A zdali je vůbec na nějaký sport stavěný! Chtěl bych hravého psa který bude milovat aporty, přetahování atp.. Což by předpokládám tetrívři splňovali pokud se nepletu?..
|
grimmh
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 11:48
- Nahlásit
Porek
Když si vyhledáš základní info o berňácích, zjistíš i tu váhu , ale myslím, že do tvých požadavků by se vešel.
Co se týká sportovních aktivit, můžeš vznést dotaz přímo do vlákna berňáků, které tu taky je. Určitě bys získal info, které potřebuješ.
V příbuzenstvu máme berňačku - pes pro rodinu úžasný, milý a za hradbou budící respekt. Taky je na zahradě u baráku.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 11:48
- Nahlásit
Porek
nemůžeš mít všechno - aktivní sportovec, hlídač, aportér, nelovec, snášející pobyt venku a ještě aby měl game, který je typický právě pro bull plemena - to najdeš stěží?
Mně přijde berňák dost prolezlý chorobami, pro aktivního sportovce bych ho nepořizovala
Retrívr bude milovat aporty, přetahování už tolik ne, protože u nich byla šlechtěná "měkká tlama" aby nepoškodili při aportování zvěř.
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 11:52
- Nahlásit
birma
Retrívr bude milovat aporty, přetahování už tolik ne, protože u nich byla šlechtěná "měkká tlama" aby nepoškodili při aportování zvěř.
To spolu vůbec nesouvisí. Retrívři se přetahují velice nadšeně a rádi. Spousta starých výcvikářů tvrdí, že se s retrívry nemá přetahovat, aby nezačali mít tvrdou mordu, ale ve skutečnosti to nemá vliv (pokud člověk výcvik totálně nepodělá, samozřejmě). Pes dokáže perfektně rozlišit, kdy se nosí a kdy se přetahuje.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 11:58
- Nahlásit
pitvora
Spousta starých výcvikářů tvrdí, že se s retrívry nemá přetahovat, aby nezačali mít tvrdou mordu, ale ve skutečnosti to nemá vliv
Já to tedy slyšela i od jednoho dobrého výcvikáře dělajícího field trial, že už při první lekci pozná, který pes se s majitelem přetahuje a který ne. Ale okolo retrívrů se nepohybuju, nesedí mi a pokud máš pravdu, tak tím líp pro zadavatele
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:07
- Nahlásit
grimmh
Jistě že jsem již i tam koukal a váhu jsem viděl ale je to dosti velké rozmezí viz. "váhu mezi 32 až 50 kg." někde jsem se dočetl tedy že feny 40kg což by měl být takový strop aby pak s ní pak případně mohl i někdo jiný ven v případě nouze (mamka či někdo slabší) ikdyž to by mohl být problém (vím ale předpoklad že by na toho "nouzového" člověka byla též zvyklá).
Dobrá děkuji Ti, zkusím pročíst vlákno o Bernským.. ;)
Takže zdá se být "ideální"... ;)
birma
Pravda, nemůžu chtít vše... Pochopitelně že nečekám že by pes měl všechny vlastnosti (když některé jsou typické pro Bull plemena) ale zase jsem neříkal že bych chtěl psa s "game" ale spíše to měl být dotaz na to jestli pes bez "game" se může psu s "game" vyrovnat např. v tom weight pullingu.. Ikdyž přímo na tomto sportu netrvám rád bych nějaký sport dělal. Teď mne napadá Coursing ale zas při jeho váze by to mohl být moc velký tlak na klouby při jeho váze a mohl bych mu jen "pomoc" k nějaké nemoci pro kterou by mohl být nachylnější.. :-//
Aktivní sportovec zrovna nejsem ale pohyb miluju takže i můj kamarád by s ním neměl mít problém (jako Párson třeba před měsícem se mnou zvládl 30km sice za 4 hodiny ale bylo docela vedro a on k tomu měl ještě ty zajíce a nějak jsme to nehnali) takže aby i nový kámoš (kámoška) s takovou porcí km neměla problémy.. Nehledě na to že Párson dostává denně nálož alespoň 10km takže to u něj může být již nějakou "trénovaností" je mu předci již přes 5 let takže něco se mnou již naťapkal...
A co by jsi mi tedy ty doporučila za rasu (plemeno)?..
pitvora
Beztak bych asi (na 90%) retrívra nevyužíval k myslivosti takže se domnívám že tvrdá morda by mi až zas tak nevadila.. Zeptám se blbě co je špatné na tvrdé mordu?
|
pitvora
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:15
- Nahlásit
Porek
co je špatné na tvrdé mordu?
Že pes poškodí zvěř, kterou nese. Pokud nebudeš psa využívat k myslivosti, může ti to být úplně fuk.
birma
Nebyl to Incédi? On je tak trošku zaujatý proti pozitivce a tím pádem i proti přetahování
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:33
- Nahlásit
pitvora
Přesně tak myslivost neplánuji! A jsem rád že tím pádem mordu řešit nemusím.. ;)
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:40
- Nahlásit
Porek
měl být dotaz na to jestli pes bez "game" se může psu s "game" vyrovnat např. v tom weight pullingu..
rád bych nějaký sport dělal
tak si rozmysli jaký a na jaké úrovni. Vážně ti tolik záleží na tom, jestli se pes dokáže vyrovnat jinému, nebo ti stačí, že vás to oba bude bavit?
Párson třeba před měsícem se mnou zvládl 30km sice za 4 hodiny
to už mi přijde jako slušná porce pohybu pro většinu psů. Vzhledem k tomuhle bych asi nevybírala moc mezi psy s váhou nad 30 - 35 kg, protože bych se hodně bála o jeho klouby.
A co by jsi mi tedy ty doporučila za rasu (plemeno)?
Asi bych se podívala po beauceronech, protože ten by mohl splňovat snad všechno, co chceš. Další bych omrkla belgičáky - buď maliňáka z výstavní linie, nebo tervíka nebo gréna.
Zajímat by tě možná mohlo i ČsV, ale to jsou hodně specifické povahy a dost náročné pro majitele.
Pokud bys chtěl spíš sport a nevadilo ti, že pohyb venku bude na vodítku a pes zloděje rovnou nesežere, tak by mohl být zajímavý i husky
pitvora
jj byl (i když tedy nechápu v tomhle souvislost mezi pozitivkou a přetahováním, ale to už nějak nepatří sem )
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:47
- Nahlásit
Porek
tak berňák na nějaké aportíky a srandu asi moc nebude... teda myslím. všeobecně hlídací salašníci, pastevci a pod plemena nejsou moc na nějaké srandy a hraní.
Husky mě taky napadl, nebo malamut.
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:50
- Nahlásit
birma
Asi bych se podívala po beauceronech, protože ten by mohl splňovat snad všechno, co chceš
dobrej tip
|
Porek
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 12:56
- Nahlásit
birma
Tak určitěě že by mi stačilo to že nás to bude oba bavit ale na druhou stanu když k tomu sportu budeme věnovat čas,usilí peníze atd tak bych nerad pak někde na závodě nechtěl být jen do počtu či pro smích.. :-// Sportu je spousta a teď nedokážu asi určit který bych chtěl dělat.. Bude záležet nevíc na zvolené rase..:-?
Ale tak to je max. co jsme tak v poslední době šli a není to že bychom každý měsic toto ušli ale zas někdy mne to třeba popadne tak by to zvládnout měl jelikož těch 30km je vzdálenost od nového domu do města (cesta tam i zpět). S tou váhou to asi bude problém jelikož psi co budí respekt na zahradě většinou jsou okolo této váhy ne-li přes (ale zase když to bude fena-jako že bych fenu radši) tak tam se ty váhy pohybují jinde než u psů.. Což bych se u nějakého toho většího plemene mohl dostat do těch 30kg...
beaucerone mi dosti připomíná dobrmana či se snad pletu?
U dalších co si doporučila je to odbobné jako u Choďáka veliká podobnost s NO ale pro mne přijatelnější jelikož není zas až tak moc podobný jako Choďák.. ČsV vypadá velice přísně!! Skoro jako vlk!! Mazec!! Škoda tedy té povahy jelikož jak jsem psal moc zkušeností s výcvikem nemám pouze ten Párson a to se nedá srovnávat si myslím..
Husky je také krasavec!! Sport bych chtěl ale ne hlavně ale spíše asi doplňkově.. Pohyb venku na vodítku? Kvůli jiným psům či kvůli jiné zvěři?..
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:03 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
birma
i ČsV,
hele ten parson honí zajíce, když jsou venku, tak myslím, že čévéčko by asi nebyla dobrá volba
edit- neznám poseróny, ale nebyl by to pro začátečníka kapek oříšek? nevím. Je pravda, že není začátečník jako začátečník, to uznávám, ale...
Porek
či kvůli jiné zvěři?..
bé je správně - jak Husky, tak Čsv mají ty zvířátka hodně rádi
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:10
- Nahlásit
Porek
když k tomu sportu budeme věnovat čas,usilí peníze atd tak bych nerad pak někde na závodě nechtěl být jen do počtu či pro smích.. :-//
tak pro smích snad lidi nebývají, i ti největší borci občas nemají svůj den a lidi okolo vědí, že to tak je a kolik dá práce psa dobře připravit v jakémkoliv odvětví
Obecně se ti bude dost blbě vybírat plemeno, když víš, že chceš být v nějakém sportu na vyšší úrovni, ale nevíš v jakém sportu
co jsme tak v poslední době šli a není to že bychom každý měsic toto ušli
To jste šli??? Šli 30 km za 4 hodiny? To jsi rychlochodec, ne? ujít občas 30 km zvládne samozřejmě větší množství plemen než by to dávalo pravidelně u kola
S tou váhou to asi bude problém jelikož psi co budí respekt na zahradě většinou jsou okolo této váhy ne-li přes
Pokud se někdo bojí psů, tak ho zastaví i urputně se tvářící desetikilový vořech, pokud ne, tak ti se zbraní v ruce projde i přes kavkazáka. Měla jsem corsu (takže okolo 50ti kilo) a i tak se našli experti, kteří si museli ověřovat, jestli pes který štěká nekouše a na tu zahradu šli (pravda nebyli to zloději, jen prostě lidi, kterým se nechtělo čekat, až si psa vezmu k sobě).
beaucerone mi dosti připomíná dobrmana či se snad pletu?
vzhledem možná trochu, ale povahově je podle mě dost jiný. Mně se třeba jejich povaha dost líbí, ale jsem zatížená na chlapečky a ti už jsou zas mimo můj váhový limit
Kvůli jiným psům či kvůli jiné zvěři?..
Kvůli zvěři.
A ještě mě napadlo - píšeš, že chceš aby psa mohl venčit i někdo slabší. Pokud budeš mít štěstí na psa a bude dobře vychovaný, tak může maminka venčit třeba 80 kg psa a nebude mít problém, pokud to bude sígr, tak nemusí ustát 20 kg psa a to zvlášť jestli s ním budeš dělat weight pulling (pes který utáhne přes tunu fakt nebude mít problém odvláčet někam dospělého urostlého chlapa, natož jeho maminku )
|
birma
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:15
- Nahlásit
PetraK
neznám poseróny, ale nebyl by to pro začátečníka kapek oříšek?
tak asi Pórek nebude úplnej začátečník, když má parsona a venčívá hovíka, ne? My s nima byli kdysi s Altárkem na táboře a povahově mi hodně připomínaj corsy, jen v sobě maj tu ovčáckou chuť pracovat a jsou aktivnější, tudíž bych řekla, že při použití mozku by to neměl být úplně největší problém
Však kukni, co dokázala třeba Adélka s Panem Brixem a to před ním měla snad jen Pana Bobana
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 25 Čen 2014 13:24
- Nahlásit
birma
nebude úplnej začátečník, když má parsona a venčívá hovíka, ne
jáááá.......... nevim. no. beru i podle položených dotazůch. Jsou podle mě plemena, ke kterým by se měl člověk asi spíš propracovat . Venčí, vení, oba venčí, ale já tam vidím mezery, který by tam být neměly . Možná ani ten parson není jeho, ale tím spíš když takhle nepslouchá by měl býti pod kontrolou a když si vezmu, že k tomu takhle nějak benevolentně přistupuje......... tak si myslím, že by zkrátka ještě na takovýhle plemeno měl počkat, až zjistí, o čem ten život s velkým psem je, co to obnáší, co musím já, co musím psa pro pohodlný život OBOU naučit, že to není čurina kolikrát. A když ten pes je velký, nebývá to čurina o to víc. jsem v tomhle přísná asi.
|