| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:21
- Nahlásit
Brigitta
Artemis
neotvírejte, prosím , diskusi na téma malý pes nemusí být vychovaný, potažmo hysterické paničky těchto psíků. Vždycky se při tomhle tématu strašně rozčílím, neboť s těmito "pejskaři" se potkávám denně na ulici (jako každý) a musím se moc, moc ovládat, něco jim od plic neříct. Včera na večerní procházce při střetu s křížencem jezevčíka se mi jeho panička přiznala, že oni pejska vychovávat nebudou - je to malý pes, tak na co,že a prý ho mají místo dítěte. Hrůza - hlavně pro toho psa. Sama mám malého psa, ale poslouchat musí jako hodinky (švýcarské sice ještě nejsou, ale na to,aby to byl příjemný společník to je akorát) a pevně doufám, že se budeme nadále zlepšovat (já i pesan)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:27
- Nahlásit
Anonymní
"oni pejska vychovávat nebudou..." "mají ho místo dítěte.."
Nejspíš by tito lidé nevychovávali ani dítě
Tenhle přístup fakt nechápu
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:36
- Nahlásit
Ketrin
Anonymní
já taky ne a bohužel to mám ve vlastní rodině, naši mají dva čivaváky, nevychovaný hajzly - pardon - ale jinak se to nazvat nedá, skřety provokatérský, když náhodou ten náš dá najevo, že se mu něco nelíbí, tak je hned zle, ale když oni zavrčej nebo něco, tak je to roztomilý.. jsem nepříčetná a když můžu vychovávám je já, umím je srovnat do latě raz dva, to je zajímavý, ale jakmile je u toho máti, tak jsou všechny pokusy na nic, vědí, že se jich vždycky zastane a proto si dovolujou..
ještě že s něma nebydlím, stačej občasný víkendy...
|
Evicka
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:38
- Nahlásit
Martino, můj příspěvek máš v jiné debatě - tam, kde si oslovila mě a Ketrin, no o těch barvách.
|
Brigitta
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:44
- Nahlásit
Artemis
Přesně tak. I když mám někdy trochu strach, když vidím, jak si naše malá 6kilová feňule hraje s 60 kilovým telátkem a ještě ho třeba provokuje.
Jinak mám pocit, že když odjíždím z práce třeba i jen na tu půlhodinku venčení, tak přijíždím do jiného světa. A když odcházím a vidím ty smutné oči, tak bych to v práci hned zabalila. Stejně jenom visím na netu a čtu rady atd. Zrovna před chvílí mi skorošéf nadhodil, že už zase píšu těm svým pejskařům.... Už aby byl víkend a dovolená, abychom se mohli plnně věnovat svým psím miláčkům.
|
Brigitta
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:48
- Nahlásit
Také se mám co učit, ale člověk to dělá rád, když vidí, že to na psy zabírá a upevňuje vztah. Minulý týden jsem s jednou starší paní zkoušela přivolání jejího pejsana. Měla ohromnou radost, když viděla, jak pejsan za ní maže. Nejhorší ovšem je, když takhle čas od času radím, a pak mám co dělat se svým pejsanem. To se cítím blbě sama před sebou.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:54
- Nahlásit
Nejhorší ovšem je, když takhle čas od času radím, a pak mám co dělat se svým pejsanem. To se cítím blbě sama před sebou.
To s tebou souhlasím. Zrovna včera mi ten můj lump utekl vyštekat ukrajince (opravdu vymýšlí samý nový kraviny), taky jsem byla chvíli bezradná, nedal se odvolat, prostě ho přišel varovat a spustil na něj tím jeho výhružným tonem, něco jako "teď tady na tý louce jsem já, je ti to jasný" a pak se pokorně ke mě vrátil...takže to fakt není s nima jednoduchý
|
Brigitta
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:01
- Nahlásit
handula
Naše malá taky. Když vidí, že prostě tu kost vzít nemůže, protože je to fuj (alespoň tedy panička to tak říká), tak kolem ní poskakuje, dívá se na mě a vyzývá mě ke hře.
Ještě že ji to zatím nenapadlo dělat i s podpapírákem, to by mě asi "švihli".
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:02
- Nahlásit
Brigitta
|
Brigitta
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:15
- Nahlásit
isdpch
To je dost zvláštní a kudy tedy mají s fenou chodit, kanálama? Když ji mají na vodítku a hlásí to třeba, když se míjíte, tak v tom nevidím žádný problém.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:17
- Nahlásit
Artemis
Moc díky za radu, i když jsi mě moc nepotěšil. Jak vidno, máme na čem pracovat.
Martina
Pokud se ti někdo bude smát, není to dobrý cvičák a vem nohy na ramena. Normální lidé ocení snahu dělat něco i s prckem. Jak už jsem psala jinde, my máme na cvičáku mopse a ještě šiperkuca jsou super.
A jak jste mluvili o té histerické paničce s malým psem za 20 000. Já nedávno potkala pána s mladou boxerkou. Nechali jsme holky očmuchat a on jen ta k prohodil: "já jí právě nechci pouštět z vodítka, aby mi nezdrhla." Docela mě to zarazilo. Přemýšlela jsem jestli to myslel tak, že ji nepouští vůbec...
|
Brigitta
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:20
- Nahlásit
[/i]já jí právě nechci pouštět z vodítka, aby mi nezdrhla[i]nefer
Taky to znám a přijde mi to dost zvláštní.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:21
- Nahlásit
isdpch
i háravá fena se musí vyvenčit. kdybych měla tohle pravidlo dodržovat, nemůžu vylézt ani před barák. jak by sis to asi představoval, aby háravka nepřišla do kontaktu se psy? ono není od věci učit psa ovladatelnosti i za těchto podmínek.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:24
- Nahlásit
víš co, je jasné, že do nějakého společného psího výbehu bych s háravkou nešla (kdyby tu byl), ale proč bych nemohla projít okolo? nebo proč bych nemohla projít psí loukou, když se potřebuji dostat někam stranou?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:46
- Nahlásit
isdpch
hárání není nakažlivý, a pokud ty máš nevychovaného psa, a vadí ti, že ti zdrhá za háravkama, je to tvůj problém, ne můj. Kam myslíš že by měli lidi s háravými fenami chodit, i háravá fena se potřebuje vyvenčit a vyběhat a odlehlé lokality kam chodí jen málo psů a já je tam můžu pustit na volno, i když hárají, většinou nebývají před barákem, protože pak by asi nebyly moc odlehlé co???
Omlouvám se ale zatím jsem své háravé feny létat nenaučila a proto procházím po zemi i lokalitami, kde se pohybují psi.
Takže já to řeším tak, že dopředu hlásám, že háráme. A vše je OK, ovšem najde se pár p....omců, kterým prostě vadí vše.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 15:52
- Nahlásit
Já nevím, já jsem majitelkou psa, a když mi můj pes zdrhne za háravkou, tak v tom nevidím problém. V klidu si pro něj prostě dojdu, připnu na vodítku, odtáhnu a jdu jinam. Ani to nepovažuju za nevychovanost mého psa, prostě pudy jsou silnější. Musíme se přeci naučit mezi sebou existovat, kdyby mi tohle mělo začít vadit, tak to už fakt nevím.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:01
- Nahlásit
No vidíš, tak buď rád, že máš slušné přivolání. Já také nehlásím každému, kdo prochází kolem, že fena hárá. To nepovažuji za nutnost. Hlásím to jen v případě, že pes zdrhne nebo se očividně chystá zdrhnout a páníček nechápe, proč nereaguje na přivolání.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:15
- Nahlásit
handula
Ani to nepovažuju za nevychovanost mého psa, prostě pudy jsou silnější.
Jeden ze závěrečných zkoušek zdatnosti v přivolání považuji právě přivolání na první povel od háravky. Běžně hárající fenky venčím na volno v mé smečce a psi si jich raději nevšímají. Pudy jsou totiž jedna věc a hierarchické postavení věc druhá. Krýt háravky přísluší jedinci alfa a tím mně podřízený pes jistě není.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:17
- Nahlásit
Zkus sehnat někoho, kdo má doma neokovaného poníka. Od toho by to nemuselo být tak nebezpečné. Pes dostane kopanec a snad ho to přejde.
Moje fenka dostala přiměřený lehký kopaneček od velkého koně a je klid.
Jen škoda, že nekopou i srnky a zajíci .
|
jana33
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:19
- Nahlásit
Tyhle debaty mě fakt fascinujou. Měla jsem fenku a když hárala, tak jsem zdálky hlásila, že barví, majitel si psa včas odchytil a pohoda. Teď mám dva kluky a pokud majitel hlásí, že má háravku, tak je beru včas na vodítko a pustím je až o větší kus dál, aby neměli tenedenci holku"dohnat". Ale je fakt, že když jdeme okolo feny, která je na volno , majitel ani nezabučí a já po 100 metrech zjistím, že psi nejdou, ale jsou jí přilepený na zadku, tak bych ho zadupla. Snad není problém to dopředu říct.Samozřejmě i fenky se musí venčit, já osobně jsem se snažila s ní chodit mimo hlavní pejskařské vycházky, bylo to příjemnější i pro mě. Je to zase jen o slušnosti.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:32
- Nahlásit
Anonymní
Zkus sehnat někoho, kdo má doma neokovaného poníka.
Problém poníků je však většinou v tom, že když kopou, tak daleko dřív, než naprosto vyrovnaný kůň a je to neřízené. Ten se kopnutí vyhne dokud to není nezbytně nutné a zná míru následků. Náš neokovaný kůň patří mezi ty větší (pro koňáky: ohlávka vel.č. 4) a ten nejprve těsně mine hlavu psa s přesností na centimetry a pokud to pes nepochopí a kousne mu do zadní nohy znovu, tak mu dá tak lehkou "tečku", aby letěl jen zhruba dva metry. Po třetí mu do zadní žádný pes nekousl, to by musel být kaskadér nebo magor.
Potom tu mám ještě druhého koně a toho raději do těchto terapií nepouštím, jelikož si nejsem jistý, zda svá kopyta při výchově psů řídí správně.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:34
- Nahlásit
jana33
Je to o kopromisu. S háravkou se ven chodit musí, ale je slušné to oznámit naproti jdoucím psovodům, aby si s tím nějak poradili.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:53
- Nahlásit
ze závěrečných zkoušek zdatnosti v přivolání považuji právě přivolání na první povel od háravky
já vím, že by to měl pes umět, ale nemám psa s PP, žádné zkoušky neabsolvujeme, háravku potkávám v běžném životě párkrát za rok, já ho prostě nebudu trestat za to, že mi utekl za háravkou. Ani se ho nesnažím přivolat, stejně by nepřišel. Možná jsem v tomhle příliš benevolentní, ale nepřijde mi to jako něco za co bych ho měla plísnit. Jako dostatečný "trest" mi přijde to, že mu připnu vodítko a vezmu mu volnost.
|
Čestmírek
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:55
- Nahlásit
ahojky, po přečtení vašich příspěvků mám taky jeden dotaz. muj hafan křížený cca 8 kg ale vypadá jak vižle má obrovského psího kamaráda NO se kterým se vídá denně od té doby co jsme si ho pořídili cca 12M. mají ve zvyku se u nás honit po zahradě, ten můj smradík ho vesele kouše do uší velmi rád mu napadá zadní nožky a taky nesmím zapomenout s jakou chutí se mu zakusuje do kůže u krku. NO ho toleruje, evidentně je rád že si má s kým hrát, ale když pak jdu s tím svým ven na vodítko máme trochu problém s velkými psi. malých si ani nevšimne jako by neexistovali ale jak vidí velkýho raťafáka tak se může zvencnout a absolutně nereaguje na jakýkoliv můj pokyn, vzpíná se na vodítku, vrtí ocáskem a řve jak chce abych ho za tím "určitě kámošem" pustila. Tuhle mě sprdnul majitel rotvailera, že si mám psa vychovat, ale na tohle jsem vážně krátká....
|
jana33
|
# Zasláno: 4 Srp 2005 16:59
- Nahlásit
Artemis
přesně tak, jako všechno
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 4 Srp 2005 17:17
- Nahlásit
Čestmírek
...a řve jak chce abych ho za tím "určitě kámošem" pustila...
Pes by měl dělat jen to, co mu jeho pán dovolí. Pozor však na to, co není zakázané, to je dovolené. Říká se tomu tichý souhlas.
Psu bych škubnul vodítkem tak, aby mi přistál u nohou a pak by se musel dívat povinně jen na mě a ne na psa, který ho zajímá, dokud nezmění názor.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2005 08:00
- Nahlásit
handula
to mě pobavilo, neber to ve zlém, jen jsem si představila jak pořadatel zkoušek shání v den konání akce háravku.
Tak a teď vážně, na žádných oficielních zkouškách není přivolání od háravky, nechci tady mluvit za Artemise, ale myslím, že to bylo myšleno jako, že pokud má pes opravdu už naučené přivolání, abys ty mohla říct, "mám poslušného psa, kterého vládám vždy" je přivolání od háravé feny tou poslední zkouškou, rozuměj testem ovladatelnosti, nikoliv kynologickou akcí.
Samozřejmě, že drtivá většina psíků žijící naprosto normální život s normálními páníčky nemá přivolání od háravky, prostě připnou na vodítko a odtahnou. prostě to neřeší. Může se to vymstít, zdrhne ti za háravkou přes ulici, srazí ho auto... samozřejmě to je jen příklad.
Protože tohle forum je o přivolání shrnu to, pokud není pes přivolatelný od háravky, nemá přivolání a nemůžeš si jím být jista. Ale na druhou stranu vetšina pejskařů s tím normálně žije.
|
handula
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2005 10:05
- Nahlásit
Eny
to já právě ani netvrdím, že máme dobře zmáknutý přivolání, to ani náhodou, právě proto jsem ráda, když ho odvolám od psa, natož od feny, a kdyby mi přišel od háravky, tak skáču dva metry vyskoko štěstím, ale to bych se prej moc nudila, kdybych měla poslušnýho psa a hlavně neměla bych tady co řešit...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2005 10:12
- Nahlásit
zrovna minulý týden jsem ho přivolala od jedný fenky s kterou se kámoší, byl rozběhnutej, říkám si, tak to už se nevrátí, ale v polovině cesty k ní, mu to najednou došlo, otočil se a fištěl zpátky ke mě, dostal milión pusinek, že je to moje láska a zlatíčko, a pak za odměnu aportoval klacek...
|
Denisa
Člen |
# Zasláno: 5 Srp 2005 10:44
- Nahlásit
k tomu hárání - žiju v Brně kde je koncentrace psů samozřejmě hodně vysoká, tak mi přijde logický, že tam furt musí některá hárat, takže psi se s těmi háravkami musí potkávat téměř denně... vše už tu bylo napsáno o ohleduplnosti a slušnosti, tak to nebudu dál rozepisovat, se vším souhlasím, jen si prosím uvědomte majitelé psů, že je to individuální, ale většinou fenka už týden i déle před háráním psům voní a pak týden i déle po hárání taky a pak dále při falešné březosti co se vyskytuje v další fázi po tom někdy, tak také je atraktivní, tzn. že fena je tak skoro téměř (jak která) pro psy atraktivní až 2 měsíce a sorry ale kvůli nezvládnutým psům se nebudou majitelé fenek stahovat do nějakého ghetta pro háravky! nehladě na to, že znám spoustu fen kastrovaných a ty (nevím proč) voní psům celoročně! Takže až já budu mít psa, počítám s tím, že ho od mládí budu učit jak se vůbec chovat k fenám (těch naskakovačů i když fena nehárá znám taky dost a páníci se tím akorát baví,většinou) a k háravým obzvlášť.
|