Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Zbytečnost trestání
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 10:30 - Změnil/a: Martina
- Nahlásit

Chtěla bych se taky na něco zeptat. Mám skororoční fenku boloňáka a jak známo (i to tady padlo), že tihle malí jsou uštěkaní. Když vyjdeme z baráku uvidí nějakého psa, tak spustí hrozný řev. Je to tak, že si hlídá své teritorium? Mám ji při tomto okřikovat a usměrňovat? Nedělá to jenom u baráku, ale i někde na cizím území. Když ji mám na vodítku tak řve jako blázen na psa, který sedí s paničkou u lavičky (ne vždycky). V okamžiku, když bych povolila vodítko a cizí pes po ní vyjel, tak stáhne ocas a zdrhá. Někdo mi už říkal, že je to strašpytel, že se bojí. Myslíte, že takhle vyvádí právě proto, že se bojí?
Když si chce hrát se psem tak jakoby lehne, zadek nahoře (to je podle mne výzva ke hře ne?) a přesto štěká. Vyzývá ke hře i štěkotem? Možná je to trošku galimatiáš, ale díky za každou reakci.

Garfield
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 10:32
- Nahlásit

kelímek od jogurtu s kmínkama, klíče, řetízkovej obojek...

Občas by se šiklo hejno cvičenejch vos

handula
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 10:51
- Nahlásit

Martina

já myslím že každopádně bys ho to měla odnaučit. Abych řekla pravdu, mě je dost nepříjemný, když jdu s mým 40kg psem na vodítku a ke mě se řítí nějakej mrňavej uječenec a vysloveně toho našeho provokuje. Myslím že je jedno jestli to dělá ze strachu nebo z jinýho důvodu, ale dělat by to neměl. Pak dochází zbytečně k různým konfliktům, kdy si psi něco "říkají", my jim nerozumíme a pak se to snaží vyříkat si po psovsku. Pak je tady ten váhový rozdíl a mohlo by se něco stát. Ona je tendence to těm malým psům tolerovat, vždyť přeci neublíží, když to samý dělá velkej pes, pak až se to řeší jako problém, takže jak říkám odnaučit!

Artemis
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 10:52
- Nahlásit

Brigitta
...a opět přivolat, pochválit, dát pamlsek...

Po trestu nevidím důvod k přílišnému odměňování. Odměny dávám za věci mimořádné, ale to, že něco nesežrala by mělo být spíše v kategorii aktivit samozřejmých.

Artemis
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 10:58
- Nahlásit

Martina
Je to tak, že si hlídá své teritorium?

Jaké její teritorium? Vždyť je to neutrální území. Ani doma to není její teritorium, to je pořád ještě vaše. Pokud malý pes tímto způsobem štěká, tak je to známka nepřiměřeného strachu, kdy dává najevo "jsem posera, tak všichni vypadněte...". Tyto projevy bych samosebou brzdil. Čím více si jí psi všimnou, tím větší má šanci, že po ní nějaký pes skočí, aby si sám zvedl sebevědomí.

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:03
- Nahlásit

Artemis
Myslela jsem to tak, že tady i někdo psal, že pes doma, když je za plotem, tak štěkat může. Že si hlídá své teritorium. Nebo taky nemůže?
Tyto projevy bych samosebou brzdil
Snažím se to brzdit. Jakmile vyjede, přitáhnu ji, vytahám za kůži, popř. trochu "přidusím" obojkem, dokud se neuklidní. Pokud ji pustím a vyjede znovu, tak se to opakuje. Tak to dělám správně nebo jak jinak to "brzdit"?

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:08
- Nahlásit

handula
Ona je tendence to těm malým psům tolerovat,
říkám odnaučit!
Souhlasím s Tebou, netoleruji ji to. I mě (přestože já jsem majitel psa) je to nepříjemné. Asi je to moje chyba, zřejmě jsme zanedbala socializaci, jelikož jsem poslechla veta, který radil:"ven a mezi pejsánky až po třetím očkování. Tak jsme poslechli. Teď je to posera.

handula
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:21
- Nahlásit

Martina

já myslím, že je ještě dost mladý (nebo mladá..-)), takže s odnaučováním by to zase takový problém být neměl. Já bych použila povel NESMÍŠ, určitě už ví, co to znamená. A v momentě kdy by se stalo, že by na psa neštěkala, tak bych ho chválila a chválila. My měli čivavu, která to dělala taky a protože jsme ji dostali když jí byly 2roky, tak to bylo s odnaučováním těžší ale taky se povedlo.

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:27
- Nahlásit

handula
povel nesmíš používám, už když vidím psa, vezmu ji k noze jdeme a já pořád říkám "nesmíš, nesmíš, hóódná", někdy se to povede, že projdeme tak, že se mi na vodítku trochu škube, ale neštěkne, ale někdy prostě vyjede. Takže myslíš, že to nesmí dělat nikde, ani u baráku? Protože už jsem se setkala se spousty lidma, když takhle vystartovala a já ji okřikla a vytahala, že na mě spustili: "za to ji netrestejte jen si hlídá své území". Tak a teď mi řekni jestli jsem blbá já a nebo oni? A byli to pejskaři. Kdyby to byl nepejskař, tak to pouštím z hlavy. Tak fakt nevím.

Brigitta
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:46
- Nahlásit

Artemis
Po trestu nevidím důvod k přílišnému odměňování. Odměny dávám za věci mimořádné, ale to, že něco nesežrala by mělo být spíše v kategorii aktivit samozřejmých.

To sice ano, ale je to štěndo (3,5 měsíce), tak by se mělo přeci chválit za každou blbost, kterou dobře provede (i když je jasné, že by to mělo být samozřejmé, nebufetit a na povel hned přestat). Ale jinak přeci nepochopí, že se jí vyplatí, nechat všech těch čuňáren a jít za páníčkem, který když udělám, co chce, tak mi dá třeba i něco na zub.
Třeba dělám něco špatně, ale např. při přivolání jí také dávám pamlsek, hladím a chválím. Prostě se jí snažím vtlačit do makovičky to, že se jí vždycky vyplatí za mnou přijít.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:49
- Nahlásit

Martina
Já s malými psy nemám zkušenosti a necítím se moc oprávněna vůbec někomu radit. Takže mě ber s rezervou.
Na vodítku je každý i malý pes king. A u těch malých bývá tendence to omlouvat _ vždyť je to malinký pejsek, nikomu neublíží- a pak jsou protivní, nehledě na to že jim setkání s některým nerudným jedincem těžšího plemene pak může být osudné. Snažila bych se dohnat socializaci mezi psy. Ve skororoce vůbec není pozdě! Já se teď věnuji 16-měsíčnímu psovi a dělá velké pokroky. Nemyslím jen ve výcviku, ale tak nějak vůbec - mezi lidmi, mezi psy, sbírá zkušenosti.
I když u tebe jde o malého pejska, šla bych s ní aspoň několikrát na cvičák. Ne aby cvičila obranu ale aby se naučila chovat mezi cizími psy. Poradí ti tam a fena se otrká a získá zkušenosti. A ty se naučíš správně používat povely, protože v tom ti těžko někdo poradí takhle po netu.

handula
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:50
- Nahlásit

Martina

nemůžeš ho někdy potrestat a někdy ne. To je právě možná důvod proč to dělá. Nechápe, že ji za to někdy pokáráš a někdy to přejdeš. Musíš být v tomhle důsledná. A na lidi se vykašli, přece nemůžeš dát na to, co ti kdo řekne. A jak už řekl Artemis, není to její území, je to neutrální půda na které si nemá co vyskakovat na kohokoliv, zvlášť když jí to zakážeš. Takže jak říkám "babský rady" nech být.

handula
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:51
- Nahlásit

Ketrin

Ketrin
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:53
- Nahlásit

Jestli se ti vzpíná na vodítku, chce startovat a blafat na psa a ty jí v tu chvíli říkáš nesmíš nesmíš hóódná, tak to je příklad chyby. V tu chvíli přece právě není vůbec hóódná.

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 11:58
- Nahlásit

Ketrin
Nesmíš, hodná, říkám když se k pejsovi blížíme, ne když už vyjíždí.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:08
- Nahlásit

Martina
Ale ty ji v tu chvíli přece potřebuješ spíš upozornit-varovat, ne chválit!
Podobnou příhodu jsem měla onehdy s mým psem-brala jsem ho do práce a mají tady v kotci vlčáka. Můj pes vyskočil z auta, vlčák v kotci začal řvát, můj pes pochopitelně pílil ke kotci a také si zaštěkal, ocas zvednutý až k nebi a ještě dělal takové ty laškovné figurky jakože-hehe, ty seš zavřenej, a já né-é!
Takže jsem si ho pěkně vzala na vodítko a musel na PROVĚŠENÉM vodítku u nohy chodit okolo kotce a ať vlčák běsnil jak chtěl, pro Ramba to bylo NESMÍŠ. Potom totéž u nohy bez vodítka. A teprve pak pochvala.
Doufám, že mi rozumíš.

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:12
- Nahlásit

Ketrin
Jestli jsem to pochopila dobře, kdyžtak mě oprav, tak já můžu říkat nesmíš nesmíš, ale nesmí za tím být to hodná? To by mohlo následovat až projdem a ona nevyjede?

Ketrin
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:29
- Nahlásit

Tak nějak. Chválím, až když je za co.
Ovšem další věc je, že 1) pes musí vědět, co tyto povely znamenají 2) varování a pochvala jsou pronášeny zcela odlišným tónem. To si právě tady nemůžeme předvést a to by tě naučili na dobrém cvičáku. Nebo jestli máš v okolí někoho zkušenějšího.

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:40
- Nahlásit

Ketrin
Vedle ve vchodu maji dobrmana a pudla, někdy s nima vyrážím na procházku, aby se otrkala. Ze začátku trošku blafe, ale pak se uklidní a normálně je ignoruje a jde, vklidu si čmuchá, dovádí a pohoda. Třeba to s ní fakt není tak beznadějné.
Už se vidím, jak přijdu s tou naší kuličkou na cvičák mezi NO, dobrmany apod. Určitě by se mi vysmáli. Ale znám pár lidí ze svého okolí, které bych mohla poprosit o radu. To hlavní jsem si odnesla. Trestat budu pokaždé, když vyjede, chválit až když bude za co. Snad to nějak zvládnem. Děkuji všem za trpělivost se mnou.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 12:56
- Nahlásit

No to víš, že to není beznadějné!
Ten postoj k cvičáku chápu, mám to podobně -moji lovečáci tam taky nepatří- ale přece jen jsem se pokaždé přemohla a s každým psem ve štěněčím věku tam párkrát šla. Prospělo jim to. A na nějaký výsměch se vyprdni, důležité je že chceš se svým psem pracovat, porozumět mu a zlepšovat vaši vzájemnou komunikaci. Kdo se tomu posmívá, je vůl.
A zkus ji co nejvíc, jak jen to půjde, nechávat navolno - bez vodítka. Když je pes sám za sebe, chová se jinak než když je spojen s páníčkem.

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:00
- Nahlásit

A zkus ji co nejvíc, jak jen to půjde, nechávat navolno - bez vodítka
To mám strach, že až vyjede na nějakého třeba NO, tak s ní zatřepe a bude po ní.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:08
- Nahlásit

Martina
Jestli není úplně blbá -předpokládám že není tak právě navolno po nikom, a už vůbec ne po velkém psovi, vyjíždět nebude. Schválně to zkus, domluv se s někým kdo má velkého, klidného, hodného a spolehlivého psa.

Artemis
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:15
- Nahlásit

Brigitta
...ale je to štěndo (3,5 měsíce...

To jsi mi měla napsat dřív. Tam bys' samozřejmě odměňovat měla, ale nepřeháněj to. Zachoval bych si v těchto situacích respekt pro příště. Pozor však na pouhé vybití si nahromaděné energie při odchodu na otevřený prostor, tam nepoužívej sílu a donucovák, ale spíše ledabyle prones "zklidni ne?...", nebo cokoli, aby jen zmírnila.

Anonymní
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:29
- Nahlásit

Martina
Neboj na dobrém cvičáku se ti nevysmějou, s námi chodil na cvičák bišonek, malý německý pinč, trpasličí pudl... a to bys koukala jak jim někteří záviděli tu jejich poslušnost a radost pracovat a že by se jim někdo smál, tak to jsem nezažila
Teď jsem byla se svojí feňulí na zkouškách a se mnou tam byli tři bíglové. Na závěrečném vyhlášením rozhodčí hrozně vychválil práci právě s těmito pejsky. Takže neboj a vzhůru na cvičák, myslím, že tam ti poradí nejlépe, nehledě na to, že ji můžeš v pohodě seznamovat s vychovanými a ovladatelnými pejsany, beze strachu, že ti jí někdo zakousne.

Eny
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:30
- Nahlásit

jsem byla já

Martina
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:35
- Nahlásit

Eny
Díky za podporu, budu o tom přemýšlet.

Brigitta
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:46
- Nahlásit

Artemis
Snažím se. To máš pravdu. Někdy lítá jak splašená.
Ale mě se to líbí.
Zrovna jsem se vrátila z poledního venčení. Vše OK, ale zase někde čapla rohlík. Houkla jsem "fuj", čapla jsem ji, rychle vytáhla obsah tlamičky a šlo se dál. Po pár metrech se pustila do h....a. Houkla jsem "fuj" a odtáhla jsem ji pryč. Tentokrát jsem jí pamlsek nedala, jen jsem to okomentovala že je teda fakt pěkný prase. A myslím, že to vzala v pohodě, protože se zdviženým ocáskem běžela znovu vstříc dalším dobrodružstvím. Potom si ji zkouším vždy párkrát cvičně přivolat s tím, že následuje povel "sedni", nebo "lehni" (s pamlskem) a potom "volno, nebo "tak utíkej". Zvládá to dobře, jen dlouho v něm nevydrží. Smlaskne pamlsek a když má v sobě čertíka, tak hned zase peláší pryč a neudržím ji dlouho u sebe. Tak jsem si ji dnes, když už měla našlápnuto vystartovat, přidržela a řekla, "kam spěcháš"? Tak se rozvalila na záda, vystrčila bříško a smířlivě mi okusovala ruku. Je to prostě moje myška.

Brigitta
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:56
- Nahlásit

Martina
Cvičák také doporučuji. U nás chodí venčit nějakého trpaslíka s papírama paní a netroufá si ho vůbec pustit z vodítka. Chudák pes. Pořád se ohání tím, že stál dvacet tisíc, ale poslouchat to ve dvou letech neumí ani za mák. Když jsme se tam sešli tři a psíci si hráli, tak pořád měla strach, aby mu nikdo nic neudělal, protože půjde na výstavu. Pak jsem se mezi řečí dozvěděla, že ani neumí pořádně stát, tak jsem si o tom pomyslela svoje. Hlavně, že má doma psa za dvacet táců.

Artemis
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 13:58
- Nahlásit

Brigitta

Prima přístup

Artemis
Člen
# Zasláno: 4 Srp 2005 14:07
- Nahlásit

Brigitta
Hlavně, že má doma psa za dvacet táců.

Ke mně naštěstí chodí normální lidi i s naháčema za 70 táců a normálně je nechají si hrát s našemi polovlky. A když dojde k nějakému škrábanci třeba při honičkách, tak jsou ještě rádi, že se pejsek naučí chovat se podle správného etogramu.
Vše je jen o správném seřazení priorit. Buď budu mít načesaného hysterika, nebo občas škrábnutého veselého psíka s normálním chováním.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání