Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / krása, pot a slzy mushingu
<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . >>
Autor Zpráva
huskies
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:49
- Nahlásit

Fifi
To jako nez jdete mushingovat? Nebo jak dlouho pred tim?
Sice to neni na me, ale.. ja se do ni taky pred tim, nez jedu (tak asi pul hodky) snazim neco dostat.. vetsinou ale moc pit nechce..
Nemate nekdo spolehlivy recept jak do psa dostat tekutiny???

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2007 19:56
- Nahlásit

huskies
ja se do ni taky pred tim, nez jedu (tak asi pul hodky) snazim neco dostat.. vetsinou ale moc pit nechce..
No ja jim nic extra k piti predem nedavam, vodu maji cely den k dispozici. A tu nasi trasu zvladaji asi i bez zavodnovani - sice se vraci ufuneny, ale spokojeny. Navic mam takovy pocit, ze kdybych je nalokala predem, tak by hodily po ceste slusnou savli.

Maxan
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:01
- Nahlásit

Wami: K té rychlosti Tvých hafanů musím teda smeknout.
nevim, ja myslela, ze tak padi kazdej...?
To tedy ne. Já měl před RR Briarda (fenku) a ta si s rychlostí Maxe nemohla nic zadat. No a na cvičáku, když pustím psa na volno, tak pádí první a všichni opožděně za ním. Jediný kdo mu stačí je fenka howawarda (nevím jak se to píše). Je to spíše tím, že přece jenom ti Tví jsou už vycepovaní . Děkuji za odpověď k těm Tvým hafanům. Jak jsem psal uvažuji ještě o jednom "fíkovi" a nejsem si jistý zda jít do fenky či psa. Navíc Maxe máme doma a druhého psa či fenu domu nechceme, protože to bych se mohl už jít rovnou picnout. Takže bych to viděl na kotec. Jenom mám právě obavy z toho soužití. Zase by se na druhou stranu hezky na zahradě zaběhali, pohráli a td. No uvidíme. Díky. Mějte se....

huskies
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:07
- Nahlásit

Fifi
Me prave kdyz jedem zastavuje treba u reky a tak... tak se ji snazim aspon trochu zavodnit. ale je fakt ze skoro nic nevypije..
A ja vlastne ani nevim jestli to je dobre nebo ne, nikdy me nenapadalo, ze by treba mohla po te vode hodit savlu...

Fifi
Člen
# Zasláno: 8 Kvě 2007 20:19
- Nahlásit

huskies
Ad savle po vode - u rotvice jsem si tim jista, kdyby vylohnila misu vody a za pul hodiny sla tahat, hrkalo, krkalo ci savlilo by ji to. Kdyby to bylo dyl pred behanim, tak to stejne vycura. Rikam - slysim to poprvy, proto me zajimaji detaily od zkusenejsich, urcite se to na (snad) parne leto bude hodit....

Maxan
Člen
# Zasláno: 9 Kvě 2007 18:57
- Nahlásit

Fifi: S tím napájením to bude asi trošku individuální. Já dávám pouze když je tepleji (pes je afričan) a to tak cca 1,5 hodiny před běháním a to maximum co vypije. Kdyby vypil větší množství pouze 1/2 hodky před výkonem, tak ta šavle by tam asi byla. Pokud máš chlupáče, tak to nepodceňuj!!! Jo a jinak samozřejmě sleduji kolik toho vypil přes den.

ozi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 13:13
- Nahlásit

Proboha, vy musheři, než se do něčeho pustíte, tak si sežeňte nějaké informace. Zavodnění psa před tréningem i v jiných sportech je velmi důležité!!! Doporučuji zapátrat na www.mushing.cz a nebo byl moc hezký článek ve "Psích sportech".

Hafina
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 13:16
- Nahlásit

ozi
Takže myslíš, že když plánuju se psem dát na kolobce 6 km, mám ho zavodnit? Jak dlouho před tím a jak to mám udělat? Jak ho donutit, aby pil, když on nechce?

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 13:31
- Nahlásit

ozi
Proboha, vy musheři, než se do něčeho pustíte, tak si sežeňte nějaké informace.
Ja se musherem nenazyvam. Cuby tahaji rekreacne po polnich cestach, samy si urcuji tempo. Nemam pocit, ze bych je nejak nicila, tech par km si odsprintuji/odklusou v pohode.
Si myslis, ze kazdy, komu pes rekreacne beha u kola, nejak extra zavodnuje? Ja to slysim poprve, proto se ptam na detaily. Takze misto probohovani dej konkretni rady - jak a kolik a kdy pred behanim do psa tu vodu dostat!

ozi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 13:36
- Nahlásit

Hafina
Musheři dávají tak 2 hodiny před plánovaným tréningem napít "co se do psa vejde", a tak půl hodiny před startem ještě trochu líznout. Aby psi pili, tak jsou různé finty, velkým žravcům stačí do misky hodit na 2 litry vody 3 granule a vyjedou to do poslední kapky, nežravcům se dělají opičky s vývarem, masem, sardinkama....na každého platí něco jiného, je potřeba experimentovat...
Vyzkoušej si to na sobě, zkus jít běhat jenom tak a zkus jít běhat s tím, že 2 hoďky před vypiješ litr tekutin. Poběžíš v daleko větší pohodě.

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 13:51
- Nahlásit

ozi
Takze dve hodiny pred treningem - aspon litr?? I na tech nasich par kilometru?
Btw - a torze zaludku pri takovem zavodnovani nehrozi?

Hafina
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 14:08
- Nahlásit

ozi
Vidíš, mě to nikdy nenapadlo. Zkusím to. Dík za radu. Teď už jen vymyslet, jak do něj tu vodu nacpat. I když, on dostává napít i v průběhu projížďky. Zkusím to i před.

ozi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 15:01
- Nahlásit

No za dvě hodiny předpokládám, že je voda tam kde má být, v oběhu, v buňkách a zbytek vyčůraný (propláchnuté ledviny připravené filtrovat nápor po tréningu). V žaludku nezůstane!

Fifi
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 15:11
- Nahlásit

ozi
OK.. Tak to taky ozkousim. Diky za rady .

Maxan
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 21:31
- Nahlásit

OZI: Nevím proč se rozčiluješ!!?? Každý zkrátka není sportovec a neví co a jak. A děvčata berou "mushing" jako projížďku se svým psem či psy popř. to berou pro ně jako dobré vybití. Od toho je zde toto forum, aby se zeptaly. Nejsem sice odborník, ale ono taky záleží jak s tím psem jedeš. Jestli se jdeš jen tak proběhnout nebo pojedeš co to dá na kole, jaké je počasí atd.. V prvním případě je zavodňování zbytečné v druhém asi nezbytné. U lidí je to stejné. Běhám dost dlouho a rozhodně nemohu vypít dvě hodiny před výkonem co se do mě vleze. Každý zkrátka v tomhle musí trochu experimentovat. Pokud máš zkušenosti se zavodňováním, tak se s nimi tady poděl (jaké množství, jak dlouho před, apod.). Na mushingu je k tomuto tématu dost článku a když je člověk čte, tak zjistí, že co člověk to názor. Neber to prosím tě jako nějaký útok na tvou osobu. Chtěl jsem jenom upozornit, že od toho je zde toto forum.

wami
Člen
# Zasláno: 10 Kvě 2007 21:39
- Nahlásit

Maxan

ja to reknu jednoduse... pred zavodama pit davam a snazim se, aby vypili aspon neco. V "treninku" (pri beznych projizdkach) to tolik neresim, mj. proto, ze jezdim okolo reky, kde zastavim, necham psy si zaplavat, napit se... teprve pak jedeme dal...

ale kdybych byla zavodnik, tak asi i to plavani je spatne, neb psa rozptyluju a navic je to jiny druh pohybu...

ozi
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 07:35
- Nahlásit

wami
Nejde o závodění a nezávodění, jde o výkon a pohodu psa při projížďce nebo tréningu (říkejte tomu jak chcete). V teplejším počasí by u psa dříče mohlo jít i o život.

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 07:47
- Nahlásit

ozi
jde o výkon a pohodu psa při projížďce nebo tréningu
dobre - proste a jednoduse za beznych okolnosti bych takhle nevyjela vubec, protoze proste nemam tolik casu, abych cekala, nez se psu po dvou hodinach dostane voda, kam ma. Maji vodu k dispozici pred tim, nez vyjedem, v prubehu, i potom. Stejne jako u sportovky nebo u agilit.

Pri bezne vyjizdce navic psy nezenu tolik, jako treba na tech zavodech - necham je, at si daji sve tempo, jen se vezu.

Pokud to mam vztahnout na sebe - kdyz jsem chodila hrat volejbal a predtim jsem se pokousela "zavodnit", me osobne obvykle zblunkala v brise po dobu treninku voda a nedelalo mi to nejlip. Ale nehrala jsem volejbal zavodne, takze jsem to nejspis delala blbe. Nicmene ted uz to pred "sportovnimi vykony" nedelam a jsem v pohode. Soude podle mych psu, jsou v pohode taky.

Takze muj zaver: ano, je to dobre, ano, je to spravne. Kdyz to clovek neudela, neni to ale zas zadny velky prusvih.

V teplejším počasí by u psa dříče mohlo jít i o život.
Nejezdim, pokud je nad nejakych 15-17 stupnu celsia. I tak maji psi v prubehu jizdy moznost se nekolikrat napit.

ozi
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 10:34
- Nahlásit

Kdyz to clovek neudela, neni to ale zas zadny velky prusvih.
Pokud není zkolabovaný pes průšvih, tak ne.

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 10:37
- Nahlásit

ozi
furt nejak nechapu, proc by mel pes zkolabovat, ma-li v prubehu jizdy moznost se napit...

ozi
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 10:58
- Nahlásit

wami
No protože transport tekutiny do oběhu a tkání nějakou chvíli trvá, během výkonu pes ztrácí velké množství tekutin, "vydýchá je", nikdy jsi neslyšela, že by někdo "utavil" psa?
Protože dávat pít uřícenému psovi a nebo ho pouštět do řeky je blbost!
Předpokládám, že jezdíš závody, tak se zeptej tam.
Pokud někdo venčí "pudlíka" u kolobky, tak je to opravdu asi jedno.
Pokud se někdo hodlá věnovat psovi a kolobce vážně, jezdit na nějaké úrovni (pes opravdu táhne), tak považuji správné napájení za nezbytné.

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 11:09
- Nahlásit

ozi
nikdy jsem psa neutavila ja.

dávat pít uřícenému psovi a nebo ho pouštět do řeky je blbost!
pri nasich jizdach stylu "pudlik u kolobky" nejsou psi nikdy az tak uriceni. To jsou fakt jenom na tech zavodech. Psy budu poustet do reky dal, neb je to nase zpestreni pudlikovske vyjizdky. Psi v pohode doklusou k rece, chvili se tam ocmrndavaji bez postroju, pak je necham trochu zaplavat, opet se tam chvili jen tak ocmrndavame, a pudlikovskym tempem se necham dovezt 6 kilaku zpatky... na konci trochu hecnu, jen tak, pro radost...

Pokud se někdo hodlá věnovat psovi a kolobce vážně, jezdit na nějaké úrovni (pes opravdu táhne), tak považuji správné napájení za nezbytné.
Souhlas, proc ne. Pri nasi "pudlikovske" rekreacni urovni, kdy se obcas ukazu pro srandu kralikum na Cakove, to zvladame i takhle.

Zaver, at to tu zbytecne nezaplacavame:
1. spravne napajeni je nezbytne
2. spravne napajeni je nezbytne
3. spravne napajeni je nezbytne

Ja si to holt svym selskym rozumem nejak preberu.

Terri
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 11:14
- Nahlásit

No zeptám se tedy coby totál selský laik jo? Když to zavodňování zvedá výkon, zavodňujete před sportovníma závodama a zkouškama?

ozi
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 11:18
- Nahlásit

wami
??????
Aha, chápu, zbytečně zaplácávám, nezvaný host, tak promiňte.

wami
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 11:24
- Nahlásit

ozi
Aha, chápu, zbytečně zaplácávám, nezvaný host, tak promiňte
absolutne nechapes...

ne, jen mi prislo, ze se my dva v nasi konkretni diskuzi tocime porad dokola. Pricemz ja ti neoponuju, v podstate s tebou souhlasim. Jen tvrdim, ze ten "rekreacni" vykon je nekde jinde a zkolabovani psa, pokud se nenapije predem, u toho nehrozi nijak akutne.
Pricemz je podle me fakt rozdil mezi "zavodnim" pojetim - zenu psa co to da na maximum. A rekreacni vyjizdkou, kdy si pes urcuje tempo a ja urcuju jen vzdalenost.

Terri
výcvik je krátkodobý, to pes zvládne na laktózu vždycky. Vytrvalost je jiný druh pohybu s jinými nároky.

huskies
Člen
# Zasláno: 11 Kvě 2007 16:21
- Nahlásit

ozi
Musheři dávají tak 2 hodiny před plánovaným tréningem napít "co se do psa vejde", a tak půl hodiny před startem ještě trochu líznout

"Zavodnuji" pouze tak ze cca pulhodky pred tim, nez jedeme pes trosku vypije. To je cele. Se psem jezdim na rekreacni urovni tri roky a jeste jsem ho neutavila.. A kdyz si jedem pro radost 30,40 km poustim ji do vody a nic se ji nestalo..
A ty jezdis zavody?? Nebo treninky na nejake urovni??

ozi
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2007 21:01
- Nahlásit

huskies
Nejde o to co jezdím nebo nejezdím já
Nechápu, proč chlapi co jezdí 20-30 let s tím napájením dělají takové ciráty, když ty jsi už za 3 roky zjistila, že je to v podstatě zbytečnost

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2007 21:15
- Nahlásit

ozi
Nechápu, proč chlapi co jezdí 20-30 let s tím napájením dělají takové ciráty, když ty jsi už za 3 roky zjistila, že je to v podstatě zbytečnost
Ale tohle tady snad nikdo nerekl, ne?
Ja to se svyma "pudlikama" beru s kolobezkou rekreacne, a kdyz neco slysim poprve, tak se optam na detaily. Budiz, zkusim nekdy feny pred vyjizdkou zavodnit dve hodiny predem a uvidim, zda se jim lehceji pobezi.

Ad ma otazka na torzi:
No za dvě hodiny předpokládám, že je voda tam kde má být, v oběhu, v buňkách a zbytek vyčůraný (propláchnuté ledviny připravené filtrovat nápor po tréningu). V žaludku nezůstane!

Ano, s tim souhlasim, mi spis slo o to, co se s nalokanym psem bezne dela po ty dve hodiny, nez se organismus proplachne. Zavirat do kotce? Nechat pobihat? Zavrit do voziku?

ozi
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2007 21:31
- Nahlásit

Fifi
Zavirat do kotce? Nechat pobihat? Zavrit do voziku?
Na závodech jsou psi buď uvázaní, ve vozíku nebo v autě. Doma se napájí v kotci, pak se nechá vyčůrat, vykakat a hurá do práce.

Mel
Člen
# Zasláno: 13 Kvě 2007 21:44
- Nahlásit

Nenapadá vás někoho nějaká vychytávka na řídítka? Já jezdím se psem na kole a mám ho uvázaného k pasu, ne ke kolu, takže šňůru mám pak přes řídítka. A jelikož mám na řídítkách i kompjůtr (a donedávna jsem tam mívala i držák na měřič tepové frekvence, než mi byl šňůrou shozen a ztracen), tak bych potřebovala nějaké očko, kterým bych šňůru provlékla, abych nepřišla i o ten kompjůtr. Ale neznám žádného kutila, aby mi něco takového svařil, tak jestli vás nenapadá nějaká jednoduchá vychytávka, příp. co tam mívaj musheři? Páč ten tacháč je dost užitečnej....

<< 1 ... 18 . 19 . 20 . 21 . 22 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání