| Autor |
Zpráva |
huskies
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2007 17:24
- Nahlásit
Fifi
Ale 30 - 40 km bysme teda na kolobce urcite nedaly.
To je podle me ten rozdil, na kolobezce clovek psovi moc nepomuze, na kole to jde v pohode. Nemam zase tak namakaneho psa aby odcvalal 40 km. To bych se z ni potom asi zblaznila..
Proto kratsi trate ji necham at si makne, delsi uz ji sem tam pomuzu ...
|
Maxan
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2007 19:35
- Nahlásit
Huskies: 30-40 km??? Ty bláho, tak to bychom nedali. My děláme 7-10 km. Psovi nešlapu a snažíme se jet pořád naplno. Teď když se otepluje je to horší. Je to na psovi hrozně vidět. A prosím tě když jedeš těch 30km, tak hafan je pořád před tebou nebo to necháváš na jeho chuti?? Já jsem párkrát zkoušel přes 10km a pes potom běží vedle mě a dopředu se mu moc nechce .
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2007 20:02
- Nahlásit
Maxan
Jo je prede mnou, ale ja ji pomaham. Ona neodcvala 40 km v uplnem tahu. Je to tak, ze lano je sice napnute ale nevyvyji takovy ten uplny tah. Doufam ze to jde pochopit..
A co mas za hafana??
|
wami
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2007 20:14
- Nahlásit
Ono je taky rozdil mezi 20 kg huskounem, a 40 kg mastodontem ve dvojce s 20kg nevycvalanym silencem...
takze zvlaste po posledni zkusenosti, kdy ja jsem hodila tlamu a kolobezka zastavila psy, bych si nelajsla hodit psy k sobe, protoze to bych nejspis skoncila v nemocnici.
A ad lajna - ja ji jednak vidim, a vidim, jak mam napnutou gumu, a druhak jim proste nepomaham. Vubec. Kdyz neodcvalaj, odklusou, to mi neva, ale makaji celou dobu sami. Jsem musher typu "mam psy, abych se vozila", zavodeni jako na rychlost je pro me nepodstatne...
Trate mame zatim cca 15 km, hledam delsi, ale zatim nemam vhodnou treninkovou trat... Lump uz na ty tricitky ma, ale male to bude jeste par mesicu trvat...
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2007 20:37
- Nahlásit
wami
Ono je taky rozdil mezi 20 kg huskounem, a 40 kg mastodontem ve dvojce s 20kg nevycvalanym silencem..
Kazdemu to vyhovuje jinak.. ..
Jezdis sem tam po zavodech ze?? Tak by me jen zajimalo, jestli sis treba nevsimla co je tam castejsi?? Privazani k cloveku nebo ke kolu (kolobce)??
|
Maxan
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2007 21:53
- Nahlásit
Huskies: Já nemám vyloženě tažného psa. Pořídil jsem si ridgebacka a postupně jsem se dostal až k tomuto sportu díky kterému jsem schopen psa trochu unavit (a sebe taky). Je pravdou, že trošku pošihlávám ještě po jednom psovi - tažném. Jsem opak Wami. Mám rád rychlost, takže čím rychleji, tím lépe. Závodní ambice jsem ale již opustil, protože to aby byl člověk opravdu dobrý chce hodně a hodně práce a hlavně času. Takže pro mě je lepší to dělat pro radost a na závody si zajít pro takové zpestření.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 07:44
- Nahlásit
huskies
Kazdemu to vyhovuje jinak..
jiste, stejne jako uvaz psa...
Jezdis sem tam po zavodech ze?
No, po zavodech... byla jsem parkrat na Cakove a v Hustopecich, ty velky zavody nejak vynechavam... bohuzel, jsem clovek, co ve sportech hleda v prvni rade zabavu bez ohledu na vysledek, ambice na vitezstvi prilis nemam (takze pokud si na ty bedny stoupnu, tak me to akorat tak potesi... ).
jestli sis treba nevsimla co je tam castejsi?? Privazani k cloveku nebo ke kolu (kolobce)?
Rekla bych, podle meho skromneho postrehu, ze je to 50:50. Cim silnejsi psi a pokud jsou ve dvojce, tim casteji uvaz za kolo / kolobku. Cim mensi psi a mene psu, tim casteji uvaz za cloveka. Rekla bych, ze s pribyvajicim nebezpecim urazu plynouciho z privazani psu k cloveku jsou lidi rozumnejsi a psy si k sobe nevazou.
Podobne jako musher si ctyrku u kary taky nepripne za pas...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 09:46
- Nahlásit
all skusenejsie musherky a musheri
ako ucite svojich hafanov odbocky?
Diki!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 10:13
- Nahlásit
Bela
ja to neucila nejak spesl... proste jak jsme jezdili, davala jsem povely pro zatoceni, nejlepsi jsou na to krizovatky typu "T", zezacatku jsem i ukazala do smeru...
Casem pochopili, ktery povel znamena ktery smer.
Ale teda tak perfektni, jako sprezeni od Levicku, nejsou. Ti daji povel a psi jim malem vyseknou pravy uhel...
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 10:19
- Nahlásit
wami
hovoris im "do prava", "do lava"?
Moj ked mu ukazem, tak vie kam ma ist, ale ked ho mam pred sebou, tak ma nevidi, tak potrebujem pridat aj nejaky ten slovny povel
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 10:21
- Nahlásit
Bela
Ucila jsem ji prvni na gee, potom na haw, jo a hodne ji pomahalo ukazovani rukou... to i ted kdyz si neni jista tak mrkne dozadu ..
Celkem rychle pochopila ten prvni povel a druhy uz nam nedelal zadny problem...
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 10:22
- Nahlásit
Bela
hovoris im "do prava", "do lava"?
prijde mi, ze ty povely zni moc podobne... ja pouzivam jine..
|
brut
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 10:41
- Nahlásit
Bela
My používáme "pravá" "levá" a Brut bez problémů zatáčí. Je ale pravda, že jsme ho učili od malička rozlišování stran.
wami
Trasu jsem konečně změřila, je to 12km a z toho tak 4-5 běhá bez tahání ( pravda ve vedru se chodí koupat, takže v určitých místech v zachování našeho zdraví běhá na volno).
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 11:13
- Nahlásit
Bela
ja mam "left" a "right"...
neni to spravne mushersky, ale slysi na to...
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 17:12
- Nahlásit
Já mám "levá" a "right". (protože "left" se mu pletlo s "vpřed" ) a též ukazuji do směrů.
|
Maxan
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 20:01
- Nahlásit
Huskies: I když jsem absolutní benjamínek v tomto sportu, tak bych si trošinku dovolil nesouhlasit s Wami co se týče uvazání psa . Pokud jsem si stačil všimnout na závodech a taky z fotek, tak si myslím, že v biku mírně převažuje úvaz k musherovi. V kategorii skutr je tomu zase naopak - o něco malinko převažuje úvaz na kolobku. Samořejmě že musher, který má více psů tak si je k sobě nepřiváže. A pokud máš jednoho psa a jedeš na biku, tak je dle mě úplně jedno v případě pádu zda máš psa uvázanýho k sobě nebo ke kolu. Např. v Cakově jsem teĎ hodil pořádnou držk... a bylo úplně jedno jak mám psa uvazaného. Kdybych měl psa uvazanýho na kole vůbec by mi to nepomohlo, protože z kola např. nemáš šanci vystoupit jako z kolobrndy. A navíc jeden pes a myslím i dva psi se po tvém pádu okamžitě zastaví. Nemají šanci při mé váze mě třeba popotáhnout, tak jak by to hrozilo u více psů. A lajnu máš vždy nad řidítkama. Já myslím, že chce to vyzkoušet a každý ať jezdí jak to vyhovuje jemu a jeho hafanovi či hafanům .
BEla: Jinak já jsem psa učil a užívám gee, haw a go. Musím ale přiznat, že 100% to teda není. Jak píše huskies pes když si není jistý pootočí hlavu a já mu to ukážu rukou. Pak už ví. Jinak takový malý postřech ze závodu je ten, že trasa je načichlá od psů natolik, že např. ten můj běží a povely skoro nedávám. Maximalně jen pro jistotu .
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 20:28
- Nahlásit
Maxan
kategorii scooter vetsinou jezdi lidi, co se vic boji padu a pripadne jim to bezpecnejsi na kolobce, nez na kole. S tim souvisi prevazujici uvazy za stroj, ne za cloveka...
V podstate ale pises, co ja - je to vicemene 50:50
Samořejmě že musher, který má více psů tak si je k sobě nepřiváže.
a presne o tom mluvim - s jednim psem je to vlastne uplne jedno. S vice psy uz je proste nebezpecnejsi je uvazovat k sobe. Podobne s jednim psem: kdyz ma musher 100kg a 20kg psa, neni to tak nebezpecne, jako kdyz mam 50kg i s klicem od zachodu (treba ja) a k tomu 40kg taznejch svalu a kosti.
navíc jeden pes a myslím i dva psi se po tvém pádu okamžitě zastaví.
zastavi je ta kolobka, ja ne... nebo aspon ne tak rychle, abych neprisla k jeste vetsimu urazu...
Já myslím, že chce to vyzkoušet a každý ať jezdí jak to vyhovuje jemu a jeho hafanovi či hafanům
s tim souhlasim 100%. Jen tu vysvetluju i to stanovisko druhe strany...
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2007 21:05
- Nahlásit
Maxan
wami
Diky za postrehy ..
z kola např. nemáš šanci vystoupit jako z kolobrndy.
No kolobezce sem teda nikdy nejela ale i tak mi prijde, ze to s tim vystoupenim, kdyz psi budou nejak mimo nebude zase tak jednoduche jak se to pise.. no ja nevim no .. nemam zkusenosti, tak se mozna mylim...
Já myslím, že chce to vyzkoušet a každý ať jezdí jak to vyhovuje jemu a jeho hafanovi či hafanům
Stopro souhlas ..
|
Maxan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 09:52
- Nahlásit
Wami: Na kolobce jsem ještě nejel a hodně mě to láká zkusit. Mám ale dva známé, kteří jezdí bike a zkusili i kolobku a ti tvrdí, že kolo je daleko bezpečnější - stabilnější. Kolobka je lehčí, hůře se na ní brzdí (brzdní dráha je prý delší) a má jinak těžiště. A scooter s dvěmi psy je prý sebevražedná kategorie . Asi hodně záleží jak ti hafani frčí. Určitě je rozdíl když máš zapřáhnuté např. 2 ohaře, kteří běží jako blázni a mají průměrku přes 30 a jinak když máš normální hafany a jedeš si pro klid a pohodu. Až si koupím koloběžku, tak pak poreferuji.
ma musher 100kg a 20kg psa, neni to tak nebezpecne, jako kdyz mam 50kg i s klicem od zachodu (treba ja) a k tomu 40kg taznejch svalu a kosti. Naprostý souhlas!!! Mě osobně stačí když můj hafan, který má 40 kg zabere první kilák (vždy běží na plno) a jedeme přes 40km/h. A to já mám 80kg a nedělá mu to problém mě takhle rozjet. Je je pak cvrkot.......... a to mám rychlost rád........spadnout bych v tomto nechtěl...........to by asi bolelo...........po Cakově jezdím pořád s helmou!!!!!! Mějte se hezky a běžte ty své miláčky protáhnout. Ja půjdu taky, ale až přestane pršet
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 13:34
- Nahlásit
Maxan
tady neprsi, ale je tu dusno, do tohohle je tahat nebudu...
S kolem a kolobkou, ja jezdila na obojim:
(kolobka tu uz parkrat byla)
Osobne tu kolobku fakt povazuju za bezpecnejsi: mam z ni bliz na zem, mam niz teziste, nez na kole, neprekazi mi pri padu zadna tycka mezi nohama, jako u kola. Brzdi mi oboji stejne, brzdna draha neni o stroji, ale o brzdach - jen se zmenou teziste se na kolobce brzdi spis predni brzdou, nez zadni, coz lidi, kteri to neznaji, muze zmast.
Ad rychlost - ano, na dlouhych tratich nemam prumerku nijak zvlast. Ale po startu mi psi tech 42 km/h (podle tachometru) udelaji taky, i v terenu, i do kopce... takze zas tak pomali taky nejsou... (z druhy strany bodejt, mastodontik si nedavno dal treninkovy beh na coursingu s vipetem - a vipet ho dostal na killu asi jen o metr!)
Podarilo se mi spadnout z obojiho, z kola to bylo horsi, protoze jsem se do toho kola proste zamotala nohama, z kolobky jsem jen elegantne vystoupila parakotoulem.
Z druhy strany sama uznavam, ze moje kolobka neni tak docela typ sportovni kolobky, co na ni jezdi manici s oharema. Ja ji mam na to,abych z ni nepadala, takze 26" obe kola - a nestezuju si, nevyklopila me ani na tom Cakove...
|
LucieS
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 14:14
- Nahlásit
Ta fotka je dobrá!
To by byla držka, zkusit to taky .
|
Bela
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 14:40
- Nahlásit
wami
fotka skvela! (baby jak to robite, ze stale mate po ruke nejakeho fotografa?)
ale tie hole kolena a hlava!
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 15:41
- Nahlásit
LucieS
zkusit to zas tak hrozny neni, clovek se moc neboji - do prvniho padu...
Bela
ale tie hole kolena a hlava!
no, jsouce poucena nekolikerymi drivejsimi zkusenostmi uz bez helmy nejezdim...
Ta fotka je stara tak rok, to se mladej od dedka teprve ucil, a nebyly to takovy perdy, jako jsou to ted...
Nejvtipnejsi je, kdyz si ale k ty kolobce hodim trojku do vejire... jsem docela odvazny typ, ale to se trochu klepu strachy i ja...
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 15:56
- Nahlásit
wami
Nejvtipnejsi je, kdyz si ale k ty kolobce hodim trojku do vejire... jsem docela odvazny typ, ale to se trochu klepu strachy i ja...
To si celkem sebevrah .. a ja sem si myslela ze na kolobezce jezdis kvuli vetsimu bezpeci...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 16:01
- Nahlásit
huskies
na kolobezce jezdis kvuli vetsimu bezpeci...
ke kolu bych si tu trojku fakt nepriprahla...
Kdyby dedek nebackorovatel, premejslela bych i o kare. Ale takhle to nema smysl, trosjku zaprahnu jen jednou za cas, fakt vyjimecne, dedek uz mi mladochy nestiha... A na dvojku porad staci ta kolobka nebo kolo...
|
huskies
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 16:13
- Nahlásit
wami
ke kolu bych si tu trojku fakt nepriprahla...
no tak chtela bych videt toho silence, ktery by to zkusil... tri psi to uz je moc..
Kdyby dedek nebackorovatel, premejslela bych i o kare
a jak je stary??
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 16:40
- Nahlásit
huskies
a jak je stary?
ani moc ne... ale ze zdr. duvodu kastrovany a od ty doby proste backorovati a nic moc se mu nechce...
je mu neco pres devet...
|
Maxan
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 18:16
- Nahlásit
Hezká fotečka. Vyzařuje z ní taková pohoda. Tak jsme přece jenom po deštíku vyrazili. Dali jsme si 9 kiláku v lehoučkém tempíku, které si určoval sám hafan. Musím se ale podělit o zkušenost, která se mi dneska stala. Venku bylo 15 st., tak jsem si říkal, že hafana zavodním. Po vzoru některých musheru jsem naplnil misku s vodou a hodil tam pár granulí. Hafan tak potom pod vidinou pár granulí vypije co mu nachystám. Dneska se mu, ale do toho moc nechtělo, pořád kolem chodil a jenom k tomu čichal. Nechal jsem ho v předsíni s tím, že to za chvíli vypije. A on ten vyčůránek v klidu misku převrhnul a ty granule pak snědl s podlahy bez toho aniž by se napil .
K té rychlosti Tvých hafanů musím teda smeknout.
Wami chtěl jsem se zeptat zda jsem pochopil správně, že máš tři hafany a všichni jsou psi? Uvažuji ještě o jednom hafanovi, ale mám obavy, že vzhledem k tomu, že tady ten současný je dominantní budou potom problémy. Máš s tím problémy nebo je to v klidu?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 18:58
- Nahlásit
Zdarek vespolek.
Taktez jsme se zrovna vratily z brndy, vychytaly jsme chvili, kdy se roztrhly mracouni...
Wami
Dnes byla generalka nebeske modri v paru. Snura s rozdvojkou naprosto dokonala. Perdeli postrojek - zepredu sedi dobre, po bokach taky, jen ten kriz nahore mohl byt malinko kratsi. Ale porad se ji v tom taha lip nez v tom "cernem". Takze take spokojenost. A dneska to bylo malinko rychlejsi, metelily jsme si to soubezne se stadem srn.
Maxan
Venku bylo 15 st., tak jsem si říkal, že hafana zavodním. Po vzoru některých musheru jsem naplnil misku s vodou a hodil tam pár granulí.
To jako nez jdete mushingovat? Nebo jak dlouho pred tim?
|
wami
Člen |
# Zasláno: 8 Kvě 2007 18:59
- Nahlásit
Maxan
K té rychlosti Tvých hafanů musím teda smeknout.
nevim, ja myslela, ze tak padi kazdej...?
zda jsem pochopil správně, že máš tři hafany a všichni jsou psi?
Ne. Mam otce (9) se synem (2,5) a k tomu ted od noveho roku malou utulkovou (ted uz sterilizovanou) fenku (cca 14 mesicu).
Nejstarsi je taky dost dominantni, a mlady mu to zral docela dlouho... Nez pochopil, ze ma o 10 kg vic... Ted se stary tvari, ze tam neni, mlady ho nechava na pokoji, neprudi - prece jen jsou to velmi smeckova zvirata, a dedek si mladyho vychoval... Akorat kdyz nema dedek dobry den, a mladyho prudi, dostane trochu sprdunk - nikdy nic horsiho nez par vylitlejch chlupu a spousta revu. Pokud se chytnou o mne, zatrhnu jim to - poradi, ve kterem se psum budu venovat, si urcuju ja. Pokud si to ale rovnaji mezi sebou jen tak, necham je. Meli cca pulrocni obdobi, ve kterem si to vyrikavali castejc (proto jsem si nakonec privedla domu utulkovou fenku a ne psa), ale ted je pohoda... V tuhle chvili by tu byl i treti samec v pohode - ale zatim mam stopstav...
|