| Autor |
Zpráva |
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 12:59
- Nahlásit
FiSt
to stejně nemá cenu řešit,protože:
1)každá ZKO si udělá provozní řád podle svých potřeb,a co si odhlasují to jim na jejich platí.
2)kdo potřebuje dělat kolem háravek,už asi ví proč to potřebuje a zařídí si to.
3)kdo o to nestojí,může si vybrat kam vleze.
když jsem začínala s prvním dobrmanem,neměla jsem ze začátku šanci si ho uposlušnit tak,aby se mi nevěnoval háravce místo neprožívaným kousačkám...a taky jsem hledala chybu venku,chybu mimo mně...akorát jsem měla štěstí na lidi,co mi rychle otevřeli oči...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:05
- Nahlásit
nejde o žádné omezení osobních svobod,na akcích ČKS platí zkušební řád,ale během řádného cvičebního dne platí vnitřní provozní řád,jako vůle členské základny.
Na interním tréninku mimo cvičební den platí dohoda účastnících se.
pokud vás zajímá názor jednoho z našich koryfejů sportu s malinois,pana Juboše Jonáše,předsedy Klubu Berger belge,tak při motivačním tréninku mladých psíků nemá háravka co pohledávat,když se budují základy,je kontraproduktivní jim házet klacky pod nohy,
u hotových dospělců je víc než žádaný jakýkoli rušení k dotvoření poslední tečky v ovladatelnosti.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:05
- Nahlásit
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 13:07
- Nahlásit
Sali
Ty smajlíci nejsou na tebe, ať to nevypadá, že se ti za ten příspěvek směju.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 7 Dub 2005 16:47
- Nahlásit
brblající FiSt
smázla jsem i Tvůj příspěvek, jelikož zrovna nepatřil k háravkám (tedy tématu) a pak další dvě stránky.
Ale už to dělat nebudu, teď jsem se dostala k netu a je to tu skoro (naštěstí už míň) zas. Protože se příspěvky mažou každý zvlášť stránka zabere min. 10 minut (dle PC) a na to teda kašlu. Budu mazat jenom nechutné anonymy, kteří se vrýpnou do diskuse za jiným účelem, ale jinak už ne.
Jednak aby pak někdo neměl pocit, že mažu něco co jsem zrovna nemusela (ono se to někdy těžčejc odhaduje) a pak to fakt nenavazuje.
Tak se snažte
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:11
- Nahlásit
Anonymní
to je přesně ono
pro nefer,- já když začala chodit na cvičák za svazarmu, to byl dril, dokonce mi dala výcvikářka facku, ale neodradilo mě to, ba naopak, možná proto jsem tam, kde jsem, pokud chci něco dělat opravdu, musím do toho dát vše, a psa si nejde pořizovat jen napůl, je to závazek, starosti,a odpovědnost na dlouhý čas, a proto to není pro lenochy a výmluvníky. Tím nechci říci, že to jsi ty, abys to zase nebrala osobně.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:32
- Nahlásit
Ebony - já ti rozumím, ale doufám, že doby fackování jsou už pryč. Ve dvanácti bych možná taky mlčela, ale není vyjímkou, že začátečník je o léta starší než jeho instruktor...ona obyčejná lidská slušnost není na škodu. Pak se člověk domluví snáz, ne? A akce prostě vyvolává reakci, to se pak jeden nemůže divit.
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:46
- Nahlásit
FiSt
Sorry FiStíku, ono je to někdy obtížné vnímat detailně víc jak 15 min. a pravděpodobně se připlet do cesty mým aktuálním destruktivním sklonům.
Budu mazat jen ty "špatné" anonymy.. a ostatní si už jistě dají pozor na hbité prsty
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:49
- Nahlásit
Ebony
Je fajn, že ses přes psychické a dokonce i fyzické fackování nenechala odradit!
Nikdy mě to až tak nenapadlo, ale v poslední době, tj. co čtu více různé diskuse, příspěvky, knihy a brouzdám po kníračích stránkách, jaká je to škoda mít psa "jen tak". Tedy, neodsuzuji to v žádném případě, a je třeba přihlížet k osobě, osobnosti, prostředí i možnostem takového majitele, ale když zhodnotím totéž u sebe a přidám k tomu krapet vůle a elánu (doufám že zejména to druhý nebude potlačeno nějakými dalšími negat. zkušenostmi), tak bych chtěla pokračovat s budoucím psíkem trochu jinak než dosud...
Omlouvám se za docela kostrbatou větu.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:52
- Nahlásit
FiSt
Já myslel ten příspěvek, kde jsem se ptal Eimy, jaké moje názory jí vedou k tomu, že chce nechat svoji fenu kastrovat, aby nehárala, ale to už je jedno.
Docela jednoduše. Já osobně se totiž za začátečníka považuju, tudíž bych pravděpodobně byla takhle zařazená i na cvičáku. Docela logicky by z toho pak vyplynulo, že když mi psice začne hárat, tak pk měsíc bude v podstatě bez treninku, což už je docela průser, protože by někdo těžko měsíc čekal na stejným místě, než mi psice dohárá. Takhle jsem to myslela...
Bohužel to totiž není tak, že hárá fena jen pokročilým, ale tak, že hárají všechny feny bez rozdílu...
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 14:55
- Nahlásit
Eimy
Ale trénovat se dá taky přece mimo cvičák, my teda aspoň trénujeme normálně venku na procházce. Ale možná jsme výjimka.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:06
- Nahlásit
WhiteWolf
Jenže je logický, že budu moct cvičit, i ted si psici radši cvičim sama, ale budu cvičit jako začátečník jen to, o čem budu vědět jak cvičit.... Což bez cvičáku vědět nebudu, tudíž tam po měsíci dojdu a budu vědět houby....
Všichni se tady zastávají jenom majitelů (začátečníků) psů, ale že by se někdo zamyslel, co bude dělat majitel (začátečník) fenky, která hárá, nad tím se nikdo nepozastaví... ;)
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:09
- Nahlásit
Eimy
No mně se právě zdá, že jsem píší samí majitelé fen, ale to je jedno, radši půjdu se svým hafanem ven... mějte se fajn
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:19
- Nahlásit
No, Eimy, zbytečně to dramatizuješ. Já mám taky fenu a myslím si, že mezi začátečníkama háravku prostě ne. Ono stejně na ten cvičák budeš chodit několik měsíců než ti začne hárat, takže se něco naučíš a ty čtyři lekce zpoždění nejsou žádná katastrofa.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:21
- Nahlásit
Eimy
Ostatní,
podle čeho by se rozdělilo, kdo je začátečník a kdo není ???
Samozřejmě, že se dá cvičit i mimo cvičák, ale připravit psa na zkoušku jde mimo cvičák těžko. Když začne fena hárat měsíc před zkouškou, to jako nebude měsíc kousat, skákat překážky... a pak hurá na zkoušky? Kdo je pokročilý, s kterým už může cvičit háravka? je to ten co má ZOP, ZM, jedničku, nebo je to ten co má několik vrcholovek nebo je to snad ten, co se svým pse nemá vůbec nic, protože má reakci na střelbu, ale ostaním x lidem pomáhá s výcvikem a dotahnul je ke zkouškám? Kdo je začátečník s kterým na plac nesmí háravka a kdo je pokročilý kterému by to mělo být jedno???
Háravka na cvičák patří, patří a patří, je to příroda. Je jasné, že nebudu s háravkou v jednu dobu na place a se mnou lidé co jsou tam porvé, po druhé... ale nikomu nemůže vadit, že je háravka v kotci, nebo že tam byla předtim. To je můj názor.
Samozřejmě, pokud cvičím na place, který využívají slepci, mohou tam být podmínky jiné, ale to je tak specifické pouze pro Jinonice (že FiSt) že si myslím, že to tady nemá smysl rozebírat. Prostě na normálním cvičáku ano.
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:26
- Nahlásit
Eny
naprosto s tebou souhlasím. A mám psa i fenu. I slepecký pes by měl být zvyklý na háravku.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:32
- Nahlásit
Ježííš Eny, já bych ti přála vidět tu skupinu začátečníku, které máme teď v kurzu. Ty nemají ani přivolání na šňuře a povely dávají asi takhle: "Sedni, no tak sedni si, tááák je hodnýýý, zůstaň sedět" - a těmhle lidem bys chtěla navonět plac háravkou???? Oni mají dost práce sami se sebou a základními věcmi. Co sem pleteš kousání? Tihle lidé nemají vůbec nárok kousat. I v jazycích se rozdělují na začátečníky, středně pokročilé atd. Začátečník je od slova ZAČÍNAT a pokud někdo skutečně teprv začíná a potřebuje být veden i při základní poslušnosti, tak mu opravdu nebudu komplikovat život háravkou.
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:34
- Nahlásit
Na některých cvičácích mají lidi své psy ustájené nastálo ve velkých kotcích, protože je např. kvůli blbému pronajímateli nemůžou mít doma. Co by tito lidé měli dělat, když se jim rozhárá fena?? na měsíc jít bydlet někam pod stan?
Mnohdy jedete někam trénovat a ani nevíte ža tam háravku mají, když vám to neřeknou. A vy odjedete, s pocitem, že i kydž byl pejsa trochu roztěkaný (to je přeci v cizím prostředí normální) byl to skvělý trénink. No a na vlastním cvičáku, kydž o tom víte, tak každičkou chybičku připisujete na vrub háravce vašeho kamaráda. A je to jen proto, že o tom víte.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:35
- Nahlásit
nefer
Ale tady se mluví o začátečnících a tam ty 4 lekce chybět mužou a ne málo, aspoň to beru podle toho, když se učim cokoliv ve škole apod... 4 hodiny tam nebýt, to znamená ze všeho vypadnout a další hodinu nebo dvě se vracet jakž takž k normálnu, někdy to trvá dýl...
Jinak k těm slepeckým psům... U slepeckých psů se kastrujou jen feny? Na druhou stranu by mě zajímalo, co slepeckej pes udělá na ulici, když "pracuje" a projde kolem něj háravá fena
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:38
- Nahlásit
Terri
To je dobře, hlavně sis vybrala pracovní plemeno, tak bys asi měla něco dělat, já netvrdím, že každý se musí hrabat na Mistrák a být nejlepší, ale pes by měl být zaměstnaný - předejde se tím mnoha trablům, psi nejsou od přírody lenoši tak jako v poslední době lidi, já se svými psy dělám to, na co mají, ale každej něco dělá, canicross běhám jen pro sebe a se psy, kteří nemají na závody na závody nechodím, i náš třínohý Ermínek vyžaduje zaměstnání, samozřejmě vzhledem ke svému postižení, ale vím, že kdybych mu nešla házet aporty, nebo se tahat o peška, bude nešťastný, tím, že se psem cvičím, rozvíjím jeho psychiku, pes se musí učit, přemýšlet, pamatovat si - tohle všechno, pokud to nepřeháním a nestresuju, je si myslím potřeba a pak samozřejmě spousta pohybu. Ale to snad tady už každý ví.
WhiteWolf
a jak můžeš vědět, že ti před půl hodinou na louce neprošel někdo s háravkou na procházku?
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:43
- Nahlásit
Ebony
Teď to nevím, ale až na tu louku přijdu, jistě to poznám. Tady u nás je hodně psů i fen. Snad není doba, kdy tu nějaká nehárá, takže moji psi jsou celkem zvyklí. Chodíme s nima na procházky a je to v pohodě. A když jsme byli na závodech, tak jsme před háravkou cvičili do počtu, takže mě venku feny nevaděj. Jen chápu, že začátečníka na cvičáku, který pomalu neumí ovládat vodítko, může ze začátku háravka rušit. Končím, pa
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:46
- Nahlásit
Eny
Promiň ale ještě jsem neviděla začátečníka takhle jezdit jak popisuješ ty. Pokud člověk se psem někam jede a řekne si: pes trochu nervózní, ale jinak dobrý trénink nemyslím si, že to je začátečník, ale člověk který už něco ví a něco pozná.
Eimy
Jasně, ale dohnat se to dá. Ale podle mě, když tam ta háravka zůstane, tak bude ty ostatní akorát brzdit.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:49
- Nahlásit
Jen chápu, že začátečníka na cvičáku, který pomalu neumí ovládat vodítko, může ze začátku háravka rušit. Končím, pa
Jo, to je přesný
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:50
- Nahlásit
WhiteWolf
A není dobrý, aby se pes od malička na ty háravky zvykal? A učil se poslouchat i s něma?
nefer
Asi je zbytečný to řešit ... :-/ Když si třeba vezmu, že kámoška chodila do psí školy(je to něco jinýho jak cvičák, já vim) se psem (fenou), dala za to tušim 1300 na 10 lekcí, feňuli je kolem 7 měsíců, takže "v klidu" mohla začít hárat, to by jim pak 4 lekce "propadly"... Což je docela nefér...
Stejně tak jako diskriminovat takhle hárající feny...
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:54
- Nahlásit
Nefer
Dobře, tak jinak. Pokročilý jede se svým začínajícím psem cvičit na jiný cvičák.... Myslíš že to tomu mladému začínajícímu psu nevadí, jen proto, že jeho psovod je pokročilý???
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:55
- Nahlásit
Eimy, já když si koupím měsíční jízdenku na autobus a pak jsem 14 dní nemocná a nikam nejedu, taky mi skoro polovina propadne a co s tím nadělám? Spousta věcí je nefér a stav se klidně na hlavu, neuděláš s tím nic. Stejně tak je spousta věcí diskriminačních....ale to je jedno, stejně se neshodnem...svoje jsem už napsala
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 15:58
- Nahlásit
Nefer
neshodnem, a víte co, je to dobře. Protože pak budou vždy existovat cvičáky kam háravky nesmí a cvičáky kam smí, no a každý se poté může rozhodnout podle svého. A to je dobře.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 16:01
- Nahlásit
Eny
Já na tvojí hašteřivost fakt nemám náladu. Cvič si jak chceš. Je to tvůj pes. Svoje jsem řekla.
FiSt
(určitě byla dřív slepice)
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 16:02
- Nahlásit
Protože pak budou vždy existovat cvičáky kam háravky nesmí a cvičáky kam smí, no a každý se poté může rozhodnout podle svého. A to je dobře.
Jo
|
Terri
Člen |
# Zasláno: 8 Dub 2005 16:03
- Nahlásit
podle čeho by se rozdělilo, kdo je začátečník a kdo není
No přece podle toho, jak se na to kdo cítí, ne? Kam se sám zařadí, ne?
Ebony
Právě, v podstatě jsem až zas tak nevěděla, co se všechno pes dokáže naučit a jak ho to baví. Poznala jsem jen pár "drilláků" a pak slepecké - které obdivuju, ale takového pesana zase nechci.
Od doby, co se o to více zajímám jsem stále více pro jakékoliv zaměstnání psů, už jen kvůli tomu, že nejvíce problémů s pejskem mají ti (vyjma chyb v socializaci), kteří "nic" nedělají. A taky nesměřuju na Mistrák, chěla bych se oťukat, jelikož si nevěřím a stále v mnoha věcech spíš tápu. Ale prostě´se mi trošku posunulo vnímání psa - a myslím že dobře.
|