Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Cvičák a háravka
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 13:07
- Nahlásit

Sali, nerozčiluj se, nestojí ti to za to. Moc ti fandím, po přečtení článku od Eny , je to vážně tvrdá řehole. A určitě jsi moc fajn. Někdy bych tě chtěla potkat osobně.

Eny, díky za popis. O tomhle jsem neměla absolutně žádnou potuchu a nevěděla jsem, že ve sportovní kynologii je na vrcholové úrovni tak obrovská konkurence. Já mám úzkou specializaci na lovecká plemena, tam se cvičí málo, pokud vůbec, tak je to průměr a absolutní špička je velmi úzká a omezená. Proto se mezi špičku na závodech, právě pro nedostatek špičkových psů, dostane leckdy i průměr. Pokud mám opravdu špičkového loveckého psa, jako že máme víc, tak jsme v té špičce prakticky pořád a není tak jednoduché nás sesadit, např. pro nějakou prošvihutou zkoušku. U vás je to tedy hodně náročné a veškerá tvrdá dřina jde po jednom nepovedeném závodě do kelu. Když tak na to pomyslím, jsem vážně ráda, že se věnuji lovecké kynologii a tu sportovní jsem opustila ve svých 15 letech se smrtí své feny NO.Takže holky DO TOHO!!!

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 13:07
- Nahlásit

Eny
naladila jsem si pinzetku na živelný kousání,než jí upřesním,byla hlášená na podle mých představ jedinou výstavu,jako kupírák musí na Slovač,měla tam i složit v červnu evropskou chovnost(živelnej přepad a kontrolák podle SchH I,kde se hodnotí jen chtivost a dravost,žádná technika),měla jít ještě za týden na svod,letos jsem s ní v druhý půlce roku chtěla nadělat jedničky,
a při rozběhávání se před třetí stopou týden po slezení sněhu zapadla do díry a rozlámala si holenní kost,je po osteosyntéze a jediný co může,aby si tu vnitřní dlahu nevylomila,je pomalu pokud možno po třech chodit poměrně krátký stopy na rovným měkkým terénu....a čuba šílí,že chce dělat,lítat,....a je z toho vzteklá,nervní a nevrdlá a já s ní.
Všechno jsem stornovala,všechny přihlášky stáhla,překopala celej styl přípravy,nemůžu jí ani nechat doma samotnou a jet lítat s ostatníma,když chlap není doma,neb by vzteky prokopala zeď a to by ta šroubovaná noha nevydržela,....pořád jí tahám v autě a šidím na objemu pohybu ostatní...a čas letí,ale pro hojení pomalu,je to 12 dní z počítaných 4 měsíců,než se vůbec bude uvažovat o vyndání dlahy...
a tak jde život,nejsou prachy není čas,je jen práce,co se musí udělat,rutina a klacky od života pod nohy....ale je to můj život,život nadoraz,život ve psech a se psy...a kdo to nežije neví,nepochopí...tak ať.

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 13:21
- Nahlásit

Sali
Jo, jo plně chápu. Připravuju si svojí čubinku a doufám, že se nám to někdy podaří vzhledem k tomu, že hárá pravidelně třikrát do roka jsem ráda že dělám sportovní kynologii, nikoliv mysliveckou (nic ve zlém).
Už několikrát jsem začala psát do této diskuze příspěvek, ale pak jsem ho zase smazala, proč se rozčilovat, život je na to moc krátkej

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 14:05
- Nahlásit

Eny a co máš proti lovecké kynologii? Ta je postavena na naprosto jiných základech, myslím si daleko více dovoluje psovi projevit svoje vlastní já, podporuje a rozvíjí samostatné myšlení a nutí psa přemýšlet, analyzovat situace a vyvozovat si z nich určité závěry. Je to hodně o vlohách, temperamentu, chuti. Myslím, že to vy, sportovní, občas trochu postrádáte. Já jsem naopak velmi ráda, že jsem se specializovala tímto způsobem. Lovecký výcvik je založen na absolutní důvěře a maximální spolupráci vůdce a psa. Ale samozřejmě si to neberu nijak osobně a ve zlém. Sali a tvojí čubině přeji brzké uzdravení opět. I když po vlastních zkušenostech to vidím všelijak.

Sali, nech nás nahlížet do tvých názorů. Proč chceš hned odtud pryč. Protože si s Nefer nesedíte. To je přeci běžné. Zůstaň. Z tvých příspěvků se dá vzít poučení, máš znalosti, zkušenosti, tak co si víc lidičky na tomto foru můžou přát. A že je nesděluješ standartním způsobem? Tak na to si už snad většina z nás , častých dopisovatelů, už zvykla. Já chci taky vědět, co se u vás děje a jak!!!!!Eny, Sali, neštvěte mně a zůstaňte tady. !!!!

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 14:51
- Nahlásit

Evicka
to jsi spatne pochopila, nebo já spatne napsala já nemám nic proti myslivecké kynologii. Psala jsem to jen kvůli tomu mému hárání po čtyřech měsících, že by se mi asi špatně trefovalo na akce. Jen jsem tím chtěla říct, že jsem ráda, že dělám sportovní, protože tohle řešit nemusím a výběr závodů závisí pouze na mém aktuálním tréninkovém pokroku
Víš to nejdůležitější na vrcholové kynologii jsou vlohy, temperament a chuť do práce . Velice moc záleží na projevu psa, požaduje se radostný, soustředěný... Dobrý vztah psovod - pes, víš nemyslím si že by jsme něco postrádali I když na některých závodech opravdu můžeš vidět něco co popisuješ, ovšem to většinou s tou "opravdovou" sportovní kynologií nemá mnoho společného. Na špičkové psy, co se umísťují vysoko na výběrových závodech je fakt pěkný pohled, a je tam hodně samostatné činnosti psa, i když to tak nevypadá. Je prostě "výcvik" a výcvik. Ale to určitě taky znáte
Jen upozorňuji nemám nic proti začátečníkům, a mé řádky výše se netýkají výcviku začátečníků

Lenka + T.
# Zasláno: 6 Dub 2005 15:48
- Nahlásit

Já mám zkušenosti s háravými fenami při závodech agility. Háravé feny na tyto akce můžou a většinou je mají majitelé odděleně v kleci, ale pes se jim stejně nevyhne, protože háravky neběží až na konci celých závodů, ale vždycky na konci jednotlivého parkuru (zpravidla jsou 3 parkury na 1 závodech). Například jde velikostní kategorie small a na konci běží háravka, pak se zvednou tyčky u překážek a běží psi z kategorie medium, takže těsně po háravce. Pak se staví další parkur.

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 16:16
- Nahlásit

FiSt
Jenže se vžij do role majitele hárávé feny, na kterou mu pul procházky skáče nevychovanej pes, nedá se odvolat, nic... Podle mě by měla být ovladatelnost s háravkou základ... I když neříkám, že mi psice po dvou tejdnech hárání nejančí a nepřestává poslouchat, jenže to je právě ten přebytek energie...

PM
# Zasláno: 6 Dub 2005 16:32
- Nahlásit

Eimy
Eimy je vidět, žes neměla psa na kterou mu pul procházky skáče nevychovanej pes
Pokud dovolíte, tak já bych háravou fenu zařadil jinam, než neposlušnost psa a majitele fen, bych prosil, kdyby prestali přírodu zaměňovat s neposlušností.
Proti háravkám na vycházkách nemám nic. Kam jako mají chodit, sedět měsíc doma a nevystrčit čumák? Nenadávám majiteli feňule, kterej ji vezme do parku. Proč?
Z druhé strany se ale nebudu divit, když mou háravku začne otravovat pes. Já pořád trvám na tom, že určitý věci přeci jen patří přírodě a selhání psa bych v tomto případě neřadil do neposlušnosti.
Mám dva psy, jednomu jsou háravky celkem jedno, stačí mu říct: NE a prostě ne. Druhej je úplně jinej temperament a ten mít za dveřma háravku, tak vybouře futra. Oba jsem vychovával zároveň a stejně. Nadřazený je pes první, nakrývají oba.

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 16:32
- Nahlásit

FiSt
Já jen, že když čtu tvoje názory, tak se přestávám divit, že někteří lidi fenu kvuli hárání kastrujou.... Mám sto chutí to udělat taky, protože se bude těch pár dní trápit rozhodně míň, než když pak vypadne ze všeho na měsíc... Bohužel to je věc, kterou 90% psů nechápe a já blbec se snažím být k nim ohleduplná )

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 16:35
- Nahlásit

PM
VOn je problém v tom, že u některejch psů to pak přejde tak daleko, že nakrývají každou fenu, kterou potkaj... Což je taky fajn, člověk chce, aby se feňule vyběhala, ale ten pes ji furt otravuje. Páneček je schopnej k tomu jenom říct "Když on je takovej erotoman." "Ono na něj leze jaro." Vůbec nejlepší je, když mě někdo přesvědčuje, že ta moje fena určitě hárá, protož ten pes nikdy takhle feny neotravuje, pak přijde jiná fena a pes se chová naprosto stejně i k ní...

PM
# Zasláno: 6 Dub 2005 16:47
- Nahlásit

Eimy
Eimy ale tak v tomto případě máš zakročit ty.
Pokud majitel na tvoje požádání nereaguje, tak pak řeknu pardon a psa z feny sundám.
Nevím co máš za fenku, jestli je submisivní, z toho co tady píšeš, bych řekl že spíš ano. Moje fena, pokud by opravdu neměla dny kdy je ochotná, tak na sebe psa naskakovat nenechá - jako hra, chvílku, snad.
Pokud by majitel psa nereagoval na požádání ať zakročí, já si svou fenu odvolám k sobě a když i u mě pes na fenu naskakuje, prostě ho sundám a pošlu do pryč. Důležitý je, jestli ty v této fázi odvoláš svou fenku nebo naopak jí tahle hra až tak nevadí.

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 17:15
- Nahlásit

PM
No submisivní, ona na sebe skákat nenechá nebo jen od psů, od kterých sama "chce", u jednoho psa je nepříčetná, když na ni chce skočit, to histericky ječí a schovává se ke mně, jenže já toho psa odeženu a on je za chvilku zpátky a psice se u mě moc neproběhá... Nedejbože, když s ní chci začít něco dělat, protože když chci, aby si sedla, tak sice sednout chce, ale kdy má u zadku nalepenýho psa, tak to dost dobře nejde...

Miluska
# Zasláno: 6 Dub 2005 17:28
- Nahlásit

Evik
Na tom neni nic divneho, ze pes kryje na povel. Asi kazdy kdo ma kryciho psa velkeho plemene, tak ho musi podporovat, desne chvalit... nekdy se taky stane ze pes fenu prilis nechce, pokud je ale zkuseny, povel vetsinou pomuze. U velkych plemen (hlavne prirodnich) kde si partery po generace vybirali psi sami (a ne majitele, privezou fenu a honem na to) doporucuji psa skutecne podporovat vhodnym povelem. To pak zabere i kdys se fenka psovi nelibi (je treba o neco vetsi a pod.). Nastesti vetsina plemen s tim opravdu nema problem a taky je lepsi vybirat spise aktivni psi, kteri si prilis neotaleji...

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 18:34
- Nahlásit

Evicka

Sali, jsi tam?
až teď jsem dodělala venčení,stopy a krmení syrovejma kuřatama,a sedla si konečně na prdel.

To mi dáváte....a příkrá jsem,protože už nemám sílu nebýt...

Eimy
mě hárává těch čub někdy i pět najednou,mají synchron,takže venčím autem na bezpečný lesní okruh a zdálky na lidi se psy volám,že háráme,že se uhnem stranou....zásadně nechodím kolem domu po vesnici,není to ani bezpečný...
na cvičáku se akorát domluvím,po kom a před kým mám jít na plac....
Omezení v tom necítím a ani mi je nikdo nedělá...jen když jsem chtěšla do jinonic,háravku jsem musela nechat doma,jak psal FiSt,slepci by měli problémy...

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 18:43
- Nahlásit

Sali
No jo, mít já auto, tak s psicí vypadnu taky za brno, kde nikoho pokud možno nepotkáme, bohužel tuhle možnost nemám. Stačí mi, kdž ji musím občas když hárá někam přepravit, jedem tramvají a nastoupí tam pes...

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 18:50
- Nahlásit

Eimy
hele a už zase budu příkrá,protože prostě boj s lidskou blbostí se nedá vést v rukavičkách...sakrafixfena na co mají lidi vodítko???když už nemají na to,aby si buď psa vychovali nebo si ho vozili v kleci?(jako já Bobulku...)
nemůžeš zakázat feně,aby se nenápadně nezavlnila v ocasní partii nebo vábně nepískla...to se jí povede vždycky,,,okřikneš jí,ale to samý musí udělat i majitel psa,oba psi si o sexu můžou nechat jen zdát,ale další hlasový projev nebo nedejbože projev přímpo fyzické náklonnosti si musejí oba odpustit....

Terri
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 18:52
- Nahlásit

Jdu mazat, tak prosím promiňte, pokud některé přispěvky nebudou nápadně navazovat..

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 18:57
- Nahlásit

Zany
když já psa jinak než jako sportovního partnera moc neuznávám...chápu,že jsou i jiné funkce,ale ty jsou většinou pokud se nejedná o skutečnou canisterapii tak bezbřeze a uboze amatérské,že vůbec nechápu,kdo těm lidem pdsa vůbec prodal,asi stejný pako jako oni...a jsme zase u koloritu vesnickýho dvorku a u psa jaklo historickýho prvku ,jako tradiční součásti rodiny,a u edukace české populace a už v tom zase lítám...ach jo.
Moje heslo je bohužel totiž: když ne pořádně(odborně,kvalitně,...)tak radši vpůbec....a už dost,už se zase vařím.

Anonymní
# Zasláno: 6 Dub 2005 19:04
- Nahlásit

Ach jo, to je počteníčko. Já vám do toho ještě nasolím záchranařinu, kdyby se měl záchranář rozběhnout za každou háravkou, kterou potká, to by asi bylo zachráněných. Já jsem toho názoru, že každý pes by měl být uposlušněn i na háravky, nikdo neví, kde jakou potká, a znám pár psů, co je pach háravek přivedl pod kola aut - pro ty ,co nechtějí vrcholově cvičit. Jo a nechápu, co je špatného na tom, když pes čuchne k háravce a já řeknu "nesmíš" a nebo, když chci krýt, "můžeš", to je krytí na povel, co je na tom tak ufounského nechápu.
Chápu tě Sali, připadám si tu jak vrcholový sportovec na přeborech základní školy, jen je mi líto, že typické pro český národ, jak je někdo jiný, lepší a vybočuje - už je špatný

Ebony
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 19:06
- Nahlásit

To jsem psala já, a klidně mě ukamenujte, co mě nezabije.....
nefer - máš příznačné jméno

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 19:12
- Nahlásit

Sali
Vodítko v tramvaji má samozřejmě každej pes, ale ne každej pes vydrží sedět(ležet), když s ním v jednom vagonu jede háravka...

Terri
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 19:12
- Nahlásit

pro všechny
co dočetli až sem: jestli se vám zdá, že příspěvky nenavazují tak je to proto, že jsem z důvodu odbočení od tématu něco smazala. Snažila jsem se linii zachovat co nejvíce. Tak dáleš

Anonymní
# Zasláno: 6 Dub 2005 21:51
- Nahlásit

že jsem z důvodu odbočení od tématu něco smazala.
Něco jo?? Bylo tam cca 110 příspěvků a teď tak 55, tak to "něco" je půl diskuze. Teď už to není taková švanda

Evik
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 07:57
- Nahlásit

Sali

nechci se v žádném případě hádat, jen chci vědět, zda jsem správně pochopila Tvůj příspěvek. Podle Tebe by neměl psa mít člověk, který ho chce jen jako rodiného přítele - mazla, kamaráda a aktivně s ním necvičí, nebo to dělá jen proto že ho to baví - ne na vrcholové úrovni? To by těmi "ubohými amatéry" bylo tři čtvrtě kynologické veřejnosti. Přesto ale tito "ubozí amatéři" žijí se svými psy krásný, plnohodnotný život a jsou spokojení, i když se psem vrcholově nesportují........

nefer
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:18
- Nahlásit

Chápu tě Sali, připadám si tu jak vrcholový sportovec na přeborech základní školy, jen je mi líto, že typické pro český národ, jak je někdo jiný, lepší a vybočuje - už je špatný
Ebony, škoda, že se na to nepodíváš i z druhé strany. Pro mě není špatný ten, kdo je lepší a vybočuje, ale ten, kdo se při tom vybočování ještě navíc nad každého druhého povyšuje a dává mu to hezky seřrat. Ona tolerance musí být z obou stran, když má fungovat. Já nevím, ale když jsem já byla v úplných začátcích, chovali se ke mě ti zkušenější trochu jinak. Kdybych pořád poslouchala jak jsem blbá, asi bych to dávno zabalila a byla bez psa. Což potvrdila spousta dalších lidí, ale i tak jsem zase nespravedlivá jen já. No, jo kdo je nejvíc slyšet...

nefer - máš příznačné jméno
asi si moc dobře nepochopila význam mé přezdívky - ona má drobátko africký původ, takže tuhle větu nechápu a ani se o to nesnažím.

Jinak se plně souhlasím s tím, co napsala Stremka.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:26
- Nahlásit

Evik
ne,tos nepochopila....podle mě by neměl psa mít člověk,co ho nedokáže KVALIFIKOVANĚ A ODBORNĚ MÍT JAKO COKOLIV.
Všichni ti zoufalci,co si koupí živého tvora a pak se tady prají,proč má 4 nohy,jakto že nerozumí česky,čůrá po dvou hodinách a jestli je smrtelně ohrožuje na celistvosti těla,když je podrří za ruku v tlamě a te´d se všude píše o agresivitě,a tak dálo a podobně,tak všichni ti by měli mít doma puštěnou televizi,dřepět u ní nebo u piva a keramickýho nebo plyšovýho psa mít pěkně na polici.
A ubohý amatér je u mě kdokoli,kdo kurví na co šáhne při zabedněný stupiditě a lpění v jediný zajetý koleji svý blbosti, i člověk,co opakovaně startoval na pětistovce za cenu toho,že ukopal a odpálil mnohem víc psů,než udělal,a když přede mnou začal svýho posledního X-týho Bena rasit ostnákem na obraně při svém rozvinutém silně narudlém Alzheimeru,následoval čelní útok mé osoby na jeho maličkost,který končil docela slušnou bouří a jeho progresivní stenokardií....slíbila jsem mu tehdy,že si na resuscitaci sakra dám záležet...
Tvrdím a tvrdit budu,kamenujte mě klidbně o sto šest,že obrovské procento lidí jsou neeeskutečně blbí i na standard této na inteligenci jistě selektované české populace a živý tvor(dítě i pes) jim do ruky nepatří,jinak to hraničí s týráním a dost často to skutkovou podstatu týrání naplňuje.
Tak to cítím,vnímám a tak to hodlám presentovat natvrdo i nadále.
Bylo mi opakovaně říkáno,že ne každá pravda je určená k tomu,aby byla veřejně presentovaná tady a teď...ale tohle je můj úhel pohledu a od něj se všechno odvíjí.
Jěště když by vás zajímalo,když už tak jedu po český sluncesenojahodyaeccehomohomolkaktomu papopulaci,koho vůbec beru,tak jakoukoli populaci selekčním tlakem driftovanou na inteligenci a přežití-třeba Židy.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:28
- Nahlásit

nefer
znáš historii starého egypta? Chudáka Achnatona a jeho madam,svini svinutou? po ní nosíš jméno,víš,to vi'd....

nefer
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:33
- Nahlásit

Jinak se omlouvám všem za to, že se pořád marně snažím vysvětlit něco někomu, kdo pochopit nechce. Asi bych si měla zvyknout na to, že tahle kynologická diskuse už není pro všechny a ptát se nesmí každý, natož pak se podivit nad něčím, s čím se ještě nesetkal. To by pak mohl zase přivodit někomu pocit, že je na přeboru základky. Lepší se držet těch, kteří své úspěchy nemají jen na chlubení.

konec

nefer
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:35
- Nahlásit

Sali
Asi tě zklamu, ale po ní jméno nemám. Ona každá Božena nemusí být hned Němcová

nefer
Člen
# Zasláno: 7 Dub 2005 08:38
- Nahlásit

Sali
To jsi napsala sice hezky a dá se s tím souhlasit. Tak proč jsi, proboha, hnusná i na lidi, kteří do té skupiny nepatří???

(to je řečnická otázka)

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání