Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Cvičák a háravka
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Jandula
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 15:55
- Nahlásit

Jak se díváte na účast hárající fenky na cvičáku...
Jeden cvičitel říkal, že pudy jsou pudy a psa v tý chvíli neudrží nic, tzn. že hárající fena na cvičáku být nemá
A druhý zase tvrdí, že pes pro psa musí existovat jen vůdce smečky a nějaká hárající fenka ho nesmí rozhodit...
Co si o tom myslíte???

Ebony
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:07
- Nahlásit

Já cvičím normálně s háravkama, pudy by měl zvládat každý dobře vyycvičený pes, vymlouvat se na pudy je spíš opravdu jen výmluva něčí neschopnosti. Nehledě k tomu, že mi doma harájí feny v průběhu celého roku, tak by pes asi nemohl poslouchat nikdy.

stremka
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:08
- Nahlásit

Jandula
podle mého názoru by hárající fena měla mít na cvičák přístup ale jen v omezené míře.Když cvičí začátečníci tak mají dost starostí sami se sebou a svým svěřencem.Tam by háravá fena neměla co dělat.Ale pro pokročilé psovody by měla být přítomnost háravé feny jen přínosem aby jejich psi mohli pracovat i v těchto -pro ně- extrémních podmínkách.Kdo jezdí na závody neví co ho tam potká.Má to sice i stinné stránky.Já takto vycvičeného psa vlastnila ale byl potom problém aby nakryl.V mé přítomnosti se to nepodařilo.Tedy kryl,ale beze mne.Takže verdikt:Ano i ne.

Ebony
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:18
- Nahlásit

stremka
pes mojí kamarádky kryl na povel, a normálně cvičil s háravkama. To se právě na závodech nikdy neví, jestli se tam někde neprošla, nebo jak se stalo nám, nepřišla podívat roztoužená voříška ze vsi, a to nemluvím o praxi, tam už je to myslím zjevné.

Rendy
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:43
- Nahlásit

My taky u nás cvičíme normálně i s háravkama. Aspoň si my majitelé psů procvičíme poslušnost. Na agility i na závodech smějí být háravky, tak proč ne na cvičáku.

Corny
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 16:56
- Nahlásit

Souhlasim s Stremka
Kdyz uz jsou ostatni psi ve vycviku pokrocily,tak je to podle me vhodny "rusivy element",ale na druhou stranu,chudaci zacatecnici.Na cvicak bych je urcite pustila.

tttynka
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 17:18
- Nahlásit

taky si myslim ze by haravka nememla byt prekazkou u pokrocilych psu i psovodu. na nasem cvicaku to delame vetsinou tak ze haravky cvici az na konec nebo aspon by mely, ne kazdemu se ale chce cekat nekolik hodin az odcvici spousta dalsich psu, tak tam stejne obcas jdou. Nekteri psi uz na to jsou zvykli, a ti co nejsou se to akorat naucej, nebo spis se pouze nauci vic ovladat sve pudy, coz je u pracovniho psa snad docela i potrebne, nemyslite??

Tchor
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 20:46
- Nahlásit

FiSt
Samozrejme cvici jako posledni, ale psi ji samozrejme citi, taky ti nikdo nezaruci ze tam na place nebyla haravka nekolik hodin pred akci atd. Muj nazor je ze clovek ktery chce se psem cvicit trochu na vysi urovni by mel pri vycviku naopak haravky vyhledavat. Na vetsine cvicaku kam chodim jsou haravky velmi vitanym spestrenim vycviku.

Eimy
Člen
# Zasláno: 5 Dub 2005 21:16
- Nahlásit

Sice na cvičák nechodím, ale nedávno jsme na výběhu řešili to, že by tam háravky chodit neměly (kvůli psům). Byl tam zároveň i takovej starší pán s NO, měl ho fakt dobře zvládnutýho. Začal tam argumentovat tím, že ty feny se přece někde vyběhat musí a že pes by páníka měl poslechnout vždycky. Já s tím celkem souhlasím, už proto, že vím, jak je psice "zvlčená" po skoro měsíci, kdy děláme minimální množství procházek, abychom se vyhnuli psům a to dvakrát do roka... To už jsou v podstatě dva měsíce a to není zrovna krátká doba...
Je fakt, že to vidím zkresleně, protože mám doma fenku, ale já osobně bych považovala zvládnutý přivolání, za všech okolností za naprostej základ... Přece jen feny hárají celej rok a člověk přece nikdy neví, kdy, když pujde s pejsou na volno, na druhé straně ulice nějaká ta háravka proběhne...
Takže já osobně bych možná viděla i jako plus, když je pes od štěnda zvykanej na haravky, aby je nebral jako něco speciálního... I když pravdou je, že pak asi bude problém s krytím....
Ale tohle je fakt jen laickej názor...

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 07:39
- Nahlásit

Já taky souhlasím se stremkou ohledně těch háravek na cvičáku...
Někdo se tu zmínil, že něčí pes kryje na povel.....Dost dobře si to neumím představit....Jak to toho psa páníček učil? Když mu pes vylítne na čubu "bez povelu" to mu to bude zakazovat a označovat jako nežádoucí činnost povelem "fuj"? Ten pes pak musí mít v hlavě asi pěkný guláš - jednou smím, podruhé ne....
Já si to fakt nějak neumím představit....Jestli s tím někdo máte zkušenosti, popiště je prosím blíže....(jestli nám dopadne dobře rtg, budu mít taky doma krycího psa, takže mě to opravdu zajímá)

ola
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 08:57
- Nahlásit

Moje čubina teď hárala a cvičák jsem teda vynechala. Těch důvodů je víc : stejně bych ji nemohla pustit na volno vyběhat s pejsky(to bych musela běhat s ní ) a protože na našem cvičišti převažují psi-byla by moje fenka středem pozornosti,čímž by narušila soustředění zúčastněných hafanů a tudíž by snaha o výcvik byla v háji. Zbytečné! Prostě jsme si to přečkaly v klidu doma a teď už zase chodíme! Jo, to krytí na povel by mne taky zajímalo??

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:14
- Nahlásit

Krytí na povel? No to je snad nesmysl. My máme doma dva krycí psy, oba mají výbornou poslušnost, ale nikdy nás nenapadlo, abychom učili psa nějakému povelu k těmto účelům. Každý náš krycí pes je absolutně jiný a má jinou techniku postupu. Starý Kim jde hned na věc, nemá rád dlouhé předehry, bývá vůči fenkám dosti dominantní a nesnáší odpor. Na druhé straně si nechá pomoct, např. pokud je fena hysterická nebo se po psovi ohání či jinak se kroutí a blbne. Za to mladý Sam, to je genteleman a nemá rád jakékoliv zasahování do této své činnosti. Pěkně si s fenkou hraje, běhají po zahradě a pak ji vždycky přemluví, i když zpočátku třeba nechtěla. Nedovedu si tedy dost dobře představit nějaký paušální povel , který by platil pro tyto dva, tak odlišné psy, při krytí. Považuji to osobně za nesmysl, neboť i akt zplození potřebuje určitý prostor, čas a podmínky. Nedá se to uspěchat.
Jo a jinak u loveckých psů je přímo ve zkušebním řádu uvedeno, že ze zkoušek jsou vyřazeny feny háravé, březí,atd. Takže u nás nemají háravky co dělat ani na nácviku disciplín.

stremka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:31
- Nahlásit

Evickajde to naučit.Povelem HOP.A víte proč?Nevím jak teď (už v chovu nejsem ani pes ani já)ale dříve ,když někdo nechtěl někomu nakrýt(nebudu uvádět plemeno aby nebyla diskuze o ničem)a bylo toto krytí doporučrno poradcem chovu, tak prostě majitel krycího psa povel nedal a bylo nenakryto pro špatnou připravenost feny.Český národ je vynalézavý.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:39
- Nahlásit

Evicka
naučit to jde,naopak u pořádně uposlušněnýho spor´táka,kdy má pes na place prostě zakázáno si sexu všímat,a mimo něj taky(lidi jsou svině a opachovat prostor akce je běžný trik),musí dostat povel,že smí krýt a že to není porušení subordinace...
jeden slovenský dobrmankář to měl pěkný.Pustil psa z kotce,poplácal čubu po prdelce a pravil "Deny hopinky hore"... a diskrétně poodešel...

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:51
- Nahlásit

Tak u nás je to v tomto směru tedy naprosto jinak. Přirozeně , tak, jak si příroda žádá, bez stresu a v pohodě. Sali a Stremcho, tak to je pro mě vážně úplná novinka a trochu se musím pousmát, co všechno se dá dělat na povel. U našich lovečáčků je to bez povelů, jen takovéto poplácání a dodání kuráže. Ale oba jsou zkušení borci a nepotřebují to. V té sportovní kynologii je hodně věcí jinak, otevíráte mi oči.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 09:55
- Nahlásit

Terri
proboha kde žiješ?????
Všude se najdou svině....v dostihovém sportu se o nich píšou detektivky...tak proč by to ve psím mělo být jinak?
I v dobré knize o mushingu,v radách pro závod,ti napíšou že nesmíš nechat truck se psama bez dozoru...nmení třeba aby ti někdo ty psy zrovna zterorizoval...stačí když rozhodí tebe tím,že odemkne všechny boxy a zpřeháže ti tam věci...a přemýšlej co jěště ti tam se psama proved...

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 10:02
- Nahlásit

Evicka
jak jinak chceš proboha mít od plemeníka na koedukovaných soutěžích plný výkon,když mu z pozice autority nezakážeš myslet na sex???
Spousta lidí proto v sezoně ani psa ke krytí nepoužívá...
kde máš záruku,že háravka bude hlášená jako háravka? Podívej se na to z pozice psovoda od tý háravky-jde nakonec,zná už dosažený body ostatních,má na trénink půl hodinky těsně před startem,výhoda jak prase...závist až za hrob,a ten průser,když nahlásí háravku a ona není viditelně krvácející nebo oteklá,ty kecy a protesty a tak...a když čuba začíná,takový to jo a ne,tak co s tím,kdo nechce neuvěří,řekne že chceš nemístnou výhodu....to samý když čuba končí,po konci 3.týdne,už nekrvácí,nešpiní,není viditelně oteklá,ale pořád voní...to jí radši nenahlásíš,abys neměl koelm toho blbý kecy...
A jiný hormonální stavy,co voní...
a když pak s plemeníkemm jdeš ve dvojici s čubou,co je po ště´natech ještě trochu cítit a ona vedle tebe zatančí a zapíská?????

Jandula
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 10:04
- Nahlásit

FiSt
No my prave chodime na cvicak pro zacatecniky, psi v zasade jeste nemaji zakladni poslusnost, tak si myslim, ze vodit tam harajici fenu je docela o pruser... A ja jsem bohuzel v kuzi majitelky feny, ktera pravdepodobne behem vycviku zacne harat (je ji sest mesicu, velky plemena sice haraji pozdeji, ale ziju na jihu a tady je vsechno driv) a nejsem tam sama... Tak jsem chtela znat nazor lidi, ktery s tim maji zkusenosti...

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 10:25
- Nahlásit

Sali, tak to u nás se pořád ještě pravidlo respektuje a háravky se na zkoušky nevodí. U loveckých psů se případné selhání právě z důvodu háravky řeší tak, že háravka je vyloučena z posuzování. Tady se to vážně respektuje a pokud je fena přihlášena a hárá, tak se odhlásí. U vás to tedy bude problém. Ale pokud uvádíš, že se vaši plemeníci v sezóně nepoužívají, tak si vzpomínám, že jsme měli doma krytí cizí feny, následující den podzimní zkoušky a pes, který kryl, je vyhrál. Jeho výkon to negativním smerem neovlivnilo. Ale tohle je silně individuální. Rozhodně vám tedy není co závidět. A našim pejsanům ano.!!!

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 10:34
- Nahlásit

No to se dozvídám věci s tím krytím na povel.....Pokud můj pes uchovněn bude a bude krýt, budu tomu nechávat volný průběh a žádné "hop" apod...Se psem nikdy nehodlám cvičit vrcholově, cvičíme, proto, abychom si dokázali, že spolu něco zvládneme a baví nás to. To nesportovní chování ve vrcholovém sportu se nás nikdy týkat nebude, takže si psisku nebudu zbytečně dělat v hlavě guláš.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 10:39
- Nahlásit

Evicka
a proboha JAK to chceš udělat třeba u vylučovaček,kdy máš 2 termíny z pěti pevně daných během dubna a května a vybíráš je a hlásíš se na ně už v lednu? Pokud máš smůlu,a čuba ti pravidelně hárá takhle na jaře,nevyhneš se tomu.
a DALŠÍ-TERMÍNY NĚKTERÝCH UNIKÁTNÍCH AKCÍ...
Nejde ani tak o zkoušky,ty se dají vybrat jindy a jinde...ale závody...
To bys s čubou měla prostě smůlu...a to není fér.
U sporťáka to není o samostatný práci ve vlohách,ale o ovladatelnosti.A tam to okřiknout jde.

Alexa
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:01
- Nahlásit

Evik
no nevím, nechci tě nijak přesvědčovat, ale ty nechodíš se psem vůbec ven? Jak chceš zvládnout, když tam bude háravka na procházce. Myslím, že psi by měli být na háravku zvyklí.
Evička
co když lovecký pes potká v lese háravku?

Vím i o psech jiných plemen, nejen pracovních, kteří jsou
naučeni krýt na povel.
Sali, Maruš

nefer
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:11
- Nahlásit

Sali
Ty si vážně nevidíš do huby. Osobně jsem si nevšimla, že by Evik něco odsoudil. Prostě jen řekla, že se tomu co ty věnovat nehodlá, tak ani nebude učit psa krýt na povel. Tisíckrát už řekla, že je někde jinde, píše to už v začátku pomalu každého příspěvku a ty si zase začneš otvírat hubu. Proč? Abys zase ukázala, že jsi skvělá a úžasná a jiní ti nesahají ani po kotníky? Jen si na něco hrají? Já se také tomu co ty věnovat nikdy nehodlám (ani nemuhu), názor nezměním ani při návštěvě sta závodů a podle toho si budu cvičit, ale to snad neznamená, že to odsuzuji

Alexa
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:19
- Nahlásit

Nefer
moje připomínka ke krytí na povel byla pouze proto, že se tu pár lidí divilo, že to jde naučit.
A příspěvek od Evíka jsem pochopila ve smyslu, že nepotřebuje psa zvykat na pach háravé feny a proto nechce cvičit s háravkama, proto jsem jí odpovídala jestli nechodí se psem ven.
Se psem se vrcholovému výcviku věnovat nemusíš, ale pes se i v běžném životě s háravkou prostě setká a pak co? Když je zvyklý a naučený poslopuchat i při tomto pachu, tak je to asi lepší nemyslíš? Nebo jsi zastáncem těch, kteří tvrdí, že háravky by měli chodit kanálama?

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:21
- Nahlásit

Sali, prostě u lovecký plemen jsou okolnosti zkoušek, ať už řadových nebo těch vrcholových trochu jiné a probíhají naprosto jinak a ve srovnání s tvým trochu nervozním příspěvkem, také v relativní pohodě. Jak už jsem mnohokrát psala, výcvik a plnění jednotlivých disciplín je naprosto jiné, nesrovnatelné. Prozatím jsme vždycky všechno stihli, ať už šlo o fenu nebo psa. Prostě to tolik nehoníme a zbytečně se tím nestresujeme. Akcí, kde se naši psi můžou prezentovat je po celé ČR i mimo víc než dost.Takže vždycky se najde vhodný termín. U nás něco jako vylučovačky neexistují. Pořadatel sám z přihlášených psů vybírá, které psy přizve a které ne. A u vrcholných akcí musí mít pes už např. něco splněno a pak zase sám provádí výběr. Takže u nás je to bez zbytečného honění a stresování předem.

No a když pes potká v lese háravku, tak je jasné, že se kolem ní začne ochomejtat jako každý jiný, normální pes. Pokud je fena nezodpovědností majitele v tomto období hárání sama a na volno venku, tak se vystavuje riziku nežádoucího krytí. Co jiného by jste k tomu jako chtěli slyšet?

Sali, nerozčiluj se, háravka před akcí je problém. To víme všichni.

Já osobně se s krytím na povel neztotožňuji. Není to pro mě přirozené a nedokáži si dost dobře představit, jak pes celý nažhavený stojí u háravky v její nejlepší době a čeká dobrovolně na nějaký povel. To je pro mě osobně přitažené za vlasy. Ale pokud to tak někomu funguje, tak mu to neberu.

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:21
- Nahlásit

Sali
ano, jsem úplně někde jinde - nejsem vrcholový kynolog, psa mám pro radost, ne pro práci a jen bych si přála, aby se zapojil do chovu, protože je to standardní a hezký zástupce svého plemene. Jen jsem napsala, jak to cítím. Do Tvé úrovně výcviku se ani nehodlám prodrat. A taky jsem nic neodsuzuju, napsala jsem jen, že by mě zajímalo.....to je trochu něco jiného....Jo a tam, kde jsem se mi daří a jsem spokojená, díky.......

Alexa
samozřejmě se psem chodím ven a od psů je dobře odvolatelný. Vím, že za háravkou mi zdrhne (pokud je na volno) jen pokud ji vidí kousek před sebou.........nečuchá všude kolem sebe a nevyhledává háravky.....Při setkání s háravkou nemám problém stihnout zabránit "katastrofě" včas (zatím jsme háravku potkali na vycházce jen 2x - jednou to byla pidi čivavka a té si pejsa vůbec nevšímal, podruhé větší fena než on a to si šel čuchnout, když chtěll nastoupit, chytla jsem si ho a odvedla bez problémů pryč). Jinak souhlasím s tím, že by už ostřílenější pejsci na cvičáku měli cvičit i v přítomnosti háravky, aby se ty pudy naučili kontrolovat.....

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:28
- Nahlásit

Jo a když máme dva krycí psy a čtyři feny, tak pach háravek je pro naše psy naprosto normální. Každý se s tím taky vyrovnává po svém. Tak změňme agresivní tón v trochu smířlivější.

Sali, všichni uznáváme Tvé kvality, ale dej trochu prostoru i jiným, neprofesionálům a nahlížej na ně smířlivěji. Taky jsi začínala a postupně jsi se propracovala tam, kde jsi dnes.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:30
- Nahlásit

Evicka
ano,to je rozdíl mezi mysliveckou a sportovní kynologií...

Evicka
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 11:39
- Nahlásit

Sali, já se musím přiznat, že tvůj trochu afektovaný způsob projevu mám vážně ráda. Rozhodně nepatříš k všelidové mase, jdeš čelem proti proudu a to se mi vážně líbí.

Eny
Člen
# Zasláno: 6 Dub 2005 12:45
- Nahlásit

Sali
koukám a mlčím hlavně se nerozčiluj

Evička
pro účast na vrcholovém závodu ve sportovní kynologii musí mít pes předcházející sezonu složenou IPO3 (nejvyšší) na minimálně 260 z 300 bodů a to tak že každý z 100 bodových oddílů musí být minimálně na 70%. Pak se můžeš přihlásit na výběrový závod, kterých se zúčastňuje cca 110-150 psovodů z celé republiky, závodů je pět a můžeš na dva, na MR (které je jen jednou za rok) se ti počítá nejlepší výsledek a postupuje jich cca 45-50. přihlášky se musí dát již v lednu, včetně zaplaceného startovného. Takže nějaké plánování hárání opravdu není možné Háravé feny mohou startovat, ale vždy až na konci akce, po provedení všech disciplín ostatních psů, ustájení a venčení by mělo být mimo společné prostory. Nevidím na tom nic omezujícího majitele psů, naopak bych brala jako velké omezení, kdyby těmto fenám bylo soutěžení zakázáno.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání