| Autor |
Zpráva |
Danča
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2006 14:27
- Nahlásit
Super, díky... a jak zvládáte vaše malého RR? Nemyslím jen na cvičáku , ale tak vůbec..je stejně starý s tím mým a čím ho krmíš?
|
radek
Člen |
# Zasláno: 22 Zář 2006 18:05
- Nahlásit
Danča
Zvladame? jestli posloucha? jak se mu to hodi spis, ale to je asi u vsech stenat stejny ... kdyz vi ze ho ceka sladka odmena a pochvala tak udela cokoliv. Krmime Ontario pro stenata velkych ras ... 15kg/700Kc, je to asi takovej prumer ... zkouseli sme vsechno mozne od hills, proplan, eukanubu a vsechno mu chutna stejne, je zravej.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 12:54
- Nahlásit
že se vám do toho míchám ,ale padlo tady docela dost věcí, které mě zarazily.
Předně: RR se smí trestat! Díky tomuhle mýtu už vyrostlo dost nezvladatelných psů a to je škoda. Nějaké vytahání za kůži pomůže u malého štěněte, ale rozhodně ne u puberťáka, kort u samce. ČLOVĚK JEN MUSÍ DÁT POZOR, ABY MÍRA TRESTU ODPOVÍDALA PROVINĚNÍ! To je základ. Jednoduchý příklad: nechi, aby můj pes lezl do postele a on tam přesto skočí. Co mám dělat? Jemně ho sundat, aby se neurazil? To by fakt nefungovalo. U každého psa musí být stanoveno, co se smí a co ne. A pokud udělá něco, co je zakázané, je na řadě trest. Někteří psi reagují už jen na okřiknutí, u některých je potřeba být tvrdší. To musí každý poznat sám, ale musí být jasně pro psa čitelné, že tohle tedy ne!
Jasně, je blbost trestat psa při výcviku, když se teprv něco učí, něco se mu nepovede, ale to je kapitola sama pro sebe. Tam se musí používat pozitivní motivace. Ale když mi zdrhne, sežere něco zakázaného, prostě udělá cokoliv, co je pro mě nepřípustné, potrestat se pochopitelně musí.
Coursing: tak definitivní tvrzení, že coursing prohlubuje lovecký pud, není zrovna extra správné. Pes není blbec a moc dobře rozpozná igelit od zvěře! Pokud máš se svým psem dobře nastavený fungující vztah a ví, že lovit nesmí, nebude to dělat, i kdyby běhal coursing denně. Pokud to loví a ty to nezvládáš, bude to dělat tak jako tak. V tomhle je opravdu základ vztahu pán - pes. A už od štěněte ukazovat, že lovení je zakázané. A je potřeba si uvědomit, že štěňátko honící ptáčka nebo myšku je sice hrozně roztomilé, ale v budoucnu z toho může být akorát tak průser. Časem myšku vymění za většího zajíce, za srnu...Takže jednoduchá rada: odmala TRESTAT a to tvrdě lovení čehokoliv živého. Člověk si musí uvědomit, že jeden rázný trest je mnohem lepší než deset malých. A lovení je zrovna věc, která ho může stát život - tam je na místě, to zvládnout, co nejdřív! Zčít s tím až v pubertě, kdy si uvědomíš, že máš problém, je pozdě. pak se nebudeš muset bát pustit psa za střapcem. což je mimochodem pro psa super zábava a je trošku škoda mu ji sebrat jen pro to, že páneček musí chvíli vydržet v klidu. ale proti gustu...
Agility: to je další věc, která RR baví, podle mých zkušeností, jsou to hlavně skoky. Ale je prostě fakt, že na to není příliš vhodný, kort samec, který je mnohem mohutnější než fena. Takže na pravidelná vítězství na závodech to nebude třeba nikdy. Jen tak pro zábavu, ale super. Prohlubuje to zase vztah a důvěru v pána a i sebevědomí psa.
Manipulace: RR jsou citliví na dotyk to ano, ale o to víc se to s nimi musí "trénovat". Klasika - nechta hladit, osahávat, koukat na zuby, prohmatávat tlapky (na ty opravdu nezapomenout, na ty jsou snad nejcitlivější)...jak doma, tak od cizích. Když se mu několikrát denně podíváš do uší, sem tam do tlamy...naučíš ho, aby se položil na bok...v dospělosti nebudeš mít problém. A havně zase, pokud se moc mrská a nechce si nechat něco líbit, neznamená to, že to přestanu dělat. Klidně ho jemně plácnu, okřiknu a udělám to, co jsem měla v plánu. Pak odměnu.
To mě tak v rychlosti napadlo, co pokládám za důležité. RR je úžasný pes a je škoda ho zkazit přehnanou opatrností. Dá se s ním dělat prakticky cokoliv. My děláme agility, poslušnost, stopy (RR má výborný nos), běhá coursing, ale teď jsme se začly v první řadě věnovat záchranařině. Web máme tady: www.virginie.wz.cz . Vřele doporučuji pročíst těch pár článků o loveckém pudu a o přivolání. Napsala je moje kamarádka, která s RR dokáže snad zázraky. Já sem už moc nechodím, takže kdyby kdokoliv cokoliv: neferneri@seznam.cz
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 13:18
- Nahlásit
jen ještě jednu věc bych ráda zdůraznila, páč si nejsem jista jestli v předchozím zazněla dostatečně jasně.
Předně: RR je pes jako každý jiný a jako každý jiný se učí pomocí podmíněných a nepodmíněných reflexů.
Udělal jsi dobře = pochvala, to jsi nesměl = trest.
Jediné v čem se odlišuje od ostatních, že funguje jen a pouze, funguje-li vztah mezi ním a pánem. Pokud vás bude uznávat, jako svého vůdce a bude na vás spoléhat, bude z něj milionový poslušný pes, který pro vás udělá cokoliv (no, téměř cokoliv). Pokud vás uznávat nebude, můžete se stavět třeba na hlavu, cvičit jak chcete a věnovat mu veškerý svůj čas, ale on bude reagovat, jen když zrovna sám bude chtít. A to je u většiny problémových RR kámen úrazu, že je pro ně pán jen ten, kdo jim dá najíst.
|
petr26
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 15:35
- Nahlásit
Podle mě je u výcviku nejdůležitější důslednost. Jestli RR jen jednou něco povolíte bude to považovat za své a změnit to ve váš prospěch bude horší. Např. u nás to bylo slovíčko "místo" když jsme doma. Ze začátku jsem byl rád, že reaguje a jde si lehnou vedle koše kde spí. Jenže později toho začal zneužívat a už si lehal dále a tak to šlo až tam vůbec nechtěl chodit. Te´D už ví co znamená místo, ale bylo to o to těžší ho to naučit.
Jinak trestat za neposlušnost ano, ale POUZE u štěnat vytahání za krkem a u staršího hafana škubnutí vodítkem. Třeba ten náš na slovíčko "fuj" reaguje velmi lehce a ze začátku to měl úplně na háku. Předchozí pes při slově "fuj" úplně sebou trhl a věděl, že je zle. Na RR jsem zakřičel fuj a on se jen tak ledabyle podíval co to vlastně chci. Postupným tréninkem je to už lepší. Hafan má skoro 15 měsíců a od 9 měsíců cvičíme téměř denně poslušnost. Někdy se mi moc nechce, ale je pravdou, že toto cvičení z něj udělalo úplně jiného psa než byl předtím. Teď s ním mohu jít bez obav kamkoliv. Jediné s čím trochu válčíme je přivolání v době kdy běhá s ostatními psy. To je někdy jako hluchý. Normálně přiběhne ihned, ale při honěné ne. Chce to určitě čas a věřím, že to dopilujeme.
A ještě na jednu věc bych upozornil. Hodně pomohlo při přivolání to, že kromě přivolání nepoužíváme oslovení psa. Tzn. při povelu fuj, sedni, lehni atd. neužívám jméno psa. Jméno pouze při přivolání. Teď ví, že když řeknu jeho jméno nehrozí, že ho budu kárat apod. a přijde.
Jo a na začátku jsme měli problém se skákáním u vítání. Dnes je to lepší, ale pořád má tendenci skákat. Před 5 měsíci to bylo úplně hrozné. Takže to taky odbourávejte hned na počátku. Když někdo přichází psa na vodítko a při výskoku škubnout.
Jinak na cvičáku cvičíme to co všichni ostatní ať jsou to NO nebo jezevčík. Jen je to o přístupu. Náš RR má po dvou hodech úplně na háku balonek. Pro ten vyběhne 2-4x a pak už ne. Pořídil jsm mu králíčí kožku a o tu se o přestávkách přetahujeme. Kožka ho zatím na rozdíl od balonku nikdy nepřestala bavit.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 18:12 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
Jinak trestat za neposlušnost ano, ale POUZE u štěnat vytahání za krkem a u staršího hafana škubnutí vodítkem.
petře, já pevně věřím, že ty si snad poradíš, ale uznej - když si takhle formulovanou větu, přečte někdo, kdo má vůbec prvního psa....
co pak bude asi dělat, až mu pes zdrhne třeba zrovna za tou zvěří?
jako, že dřív nebo později zdrhne, to jsou jen vyjímky, které to nikdy neudělají. škubne vodítkem?
|
radek
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 18:19
- Nahlásit
nefer
My trestame podle provineni, na neco staci zly pohled a durazne "fuj" jindy vytahat za krk, v nejhorsim dostane srulovanými novinami ... nejvic ho ale karame slovne, on hned vi co udelal spatne a nastavi provinily pohled.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 18:31
- Nahlásit
a tak to má být už ani nevím, kdo to tu psal: hlavně NETRESTAT
na tyhle výroky si fakt dávejte bacha, někdo to může vzít vážně.
víš, už jsem se setkala s případem, kdy mi psala div ne zoufalá panička, že nechce, aby jejich pes chodil do postele a on tam pořád leze a další. když jsem ji řekla, že na to je jednoduchá rada: prostě ho rázně srazit dolů a nedovolit mu tam znova vlézt, byla z toho celá na rozpacích, co když svému malému štěňátku ublíží a že se RR přeci nesmí trestat a že jsem asi nějaký tyran
jen tak mezi řečí, to štěňátko, které by pravděpodobně srazením z postele dle jejích představ minimálně zabila, mohlo mít tak zhruba už 15 kg
|
radek
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 18:43
- Nahlásit
nefer
Ja se taky docetl o netrestani rr jeste nez sme si ho poridili, ale bral jsem to s nadhledem ... v praxy je to hloupost.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 18:46
- Nahlásit
a i tak to někteří berou smrtelně vážně. odkud máš hafana?
|
radek
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 20:16
- Nahlásit
nefer
S pritelkyni jsme poridili zatim bez PP, chteli jsme ho uz dlouho .. ale ta cena hafana s PP byla pro nas zatim moc vysoka. Mame ho od Domazlic, fajn lidi ..
Mame par fotek na cz-pes
http://www.cz-pes.cz/gallery.php?akce=galeria&gall ery_id=984
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 20:47
- Nahlásit
nestandard by tě vyšel téměř na stejnou cenu jako bezpapírák. víš po jakých je rodičích? na galerii jsem už koukala
snad vám s ním vyjde všechno podle vašich představ
|
radek
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 21:08
- Nahlásit
nefer
Diky, plany uz mame. Rodice, pes byl s PP a fena vysla z vrhu 13ti stenat bez ridge, tudiz nestandart jak rikas? Dal jsem po tom nepatral, doufam ze veskery nemoce se nam vyhnou obloukem a stravime spolecne mnoho prijemnych let.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 21:26
- Nahlásit
a jména rodičů nevíš? jsem holt holka zvědavá
|
radek
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 21:30
- Nahlásit
nefer
Muzu kontaktovat pani a zjistit ti to.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Zář 2006 21:35
- Nahlásit
já myslím, že tohle by jsi měl chtít vědět hlavně ty. jen kvůli mě si tím hlavu rozhodně nelam, předpokládala jsem jen, že to víš.
|
radek
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 07:44
- Nahlásit
nefer
Jak vidis tak nevim. Kcemu je dobre to vedet? .. v mem pripade
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 09:34
- Nahlásit
radek
Pro zajímavost si rodiče a další předky Tvého psa můžeš vyhledat na stránkách http://www.kchrr.cz/ v sekci "Registr psů". A nebo ještě lépe na http://www.rhodesian-ridgeback.org/ v sekci "Pedigree suche".
Je fakt, že když už ho máš, tak toho moc nezměníš.
Ale je to dobré vědět z toho důvodu, že si příp. ušetříš překvápka v budoucnosti, jako např. povaha, ale především zdraví (DKK, DLK, štítná žláza, epilepsie, ischemické choroby srdce, syndrom selhání imunity, různé alergie, sklony k torzi žaludku, dermoid sinus - ten snad ani zmiňovat nemusím...). Těch zdravotních rizik je u RR jak vidíš celkem dost, a to jsem určitě na něco zapomněla.
Ahoj nefer , už jsem tě dlouho "neviděla"
|
Danča
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 11:54
- Nahlásit
souhlasím s ,,nefer,,.. máme psa nestandart, abych byla přesná má nepatrnou kosmetickou vadu - posunutý výrky, zatím zhruba o 1cm, takže prozatím akceptovatelný a tudíž standart, ale vzhledem k tomu, že se to během růstu může zhoršit, chovatelka nám ho prodala za polovinu míň s tímto rizikem. Chtěli jsme psa pro radost a netrvali na výstavím kusu, takže jsme původně přemýšlela o psu bez PP, ale pak jsme zvážili ty zdravotní rizika a zjistili, že s PP-nestandart je v podstatě za stejnou cenu a tak jsme neváhali. Náš Vincent je krásnej a hlavně zdravej, po super rodiších se skvělou povahou.
|
Danča
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 12:06
- Nahlásit
radek
Je určitě dobrý když je bez PP se aspoň dopídit od majitele k rodičům štěňátka, protože těch dědičných zdravotních rizik je fakt mnoho a poměrně pro pejska dost nebezpečných.
Ale abych pravdu řekla, když jsem si pořídila prvního pejska, ne RR, tak jsem v podstatě neměla žádné zkušenosti, a tak jsem si vzala šťěně bez PP, sice jsem rodiče viděla, ale nijak jsem se neptala na zdravotní situaci, ani na to, jestli náhodou nejsou v příbuzném vztahu, no prostě skoro na nic, popadla jsem šťěně, vyslelchla si jak mám pokračovat s očkováním, a calá šťastná utíkala domů ukázat mamce, která nic netušila, na co mi vlastně ty peníze půjčovala. No a dneska mu je šest let, zdravej, krásnej..prostě úžasnej pes..
|
Danča
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 12:59
- Nahlásit
nefer
Vypadá to, jako bys byla odbornice a tvé rady jsou určitě užitečné, ať jsi či nikoli, takže díky za vydatné příspěvky. Co se týče trestání, jsem stejného názoru. My, respektive hlavně já se snažím být důsledná, hodně dávám na tón, je to pro mě nejednodušší a na psa hodně účinný, pak tahání za kůži, ale sem tam se to nevyhne bez facky po zadku. Hlavně chci upozornit, že když trestat, tak samozřejmě podle provinění a když facka po zadku, tak to myslím tak jak píšu a né nějaký řezání, že se pes skoro strachy pos...podle tvého příspěvku si totiž myslím, že by si to takhle někdo klidně mohl vyložit. Jinak se chci zeptat, ani ne tak kvůli sobě, pač si myslím, že u nás si už pes vybral, kdo je jeho vůdce, jak přimnět psa aby mě bral jako vůdce a ne někoho, jak píšeš..kdo mu dá jen najíst. Mého přítele totiž poslouchá, ale zdá se mi právě, že jen když chce a jen proto, že cítí, že ho miluje a že mu dává jíst.
|
rosnička
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 18:54
- Nahlásit
Nejsem majitelem RR, jen jsem jich pár cvičila a mám tudíž (snad) pár zkušeností navíc. Naprostý souhlas s nefer, vztah mezi psovodem a psem musí šlapat, úspěšnost výcviku je mu přímo úměrná. Obecně platí obrovská důslednost........a raději s citem! (Ten neukázněný psí kolos dokáže pěkně naštvat, než ho ale ostřeji potrestáš, mrkni, jestli se ti mezitím "nescvrkl" na úplně mrňavou hromádku neštěstí.:sad
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 19:25
- Nahlásit
než ho ale ostřeji potrestáš, mrkni, jestli se ti mezitím "nescvrkl" na úplně mrňavou hromádku neštěstí.:
rosnička, máš recht, tohle jsem úplně zapomněla zdůraznit, díky. to je hodně důležité
danče
odbornice zdaleka ne, jen mě RR prostě dostal a dá se říct, že je mu podřízen můj život.
moje holka mého přítele také poslouchá, jen když zrovna chce a neudělám s tím nic. každý pro to zkrátka "stvořen" není. On je prostě měkký a ona to ví. Používá absolutně jinou intonaci hlasu. Když něco chce, absolutně z toho není cítit rozhodnost...a to ho asi nenaučím...není to samozřejmě to jediné...ale vzhledem k tomu, že si čubinu prakticky obstarávám sama, nevadí mi to.
Jestli jsem to pochopila správně, ty jsi pro ni vůdce a s přítelem trošku "voře". Je hodně důležité, abyste se s přítelem sjednotili - tj. to, co nesmí, nesmí u obou. Používali stejné povely, pokud možno i stejnou intonaci hlasu. On vás stejně nebude nikdy vnímat na shodné pozici. Pokud ty budeš pro psa super alfa, je ale důležité aby přítel byl alfa, tj. když s ním budete venku oba, bude poslouchat tebe (přítele třeba také, ale nejdřív po tobě mrkne očkem ). Ale to si chlap holt musí vybudovat sám a jde to jen přes tu důslednost, jednotnost s tebou a přes to umět pochválit, ale i potrestat a tu rozhodnost. Psi jsou hrozně citliví na tón hlasu a pokud z něj ucítí nejistotu (udělá to, neudělá, no zkusím to a uvidím)...
vřele doporučuji přečíst články na www.nyathi.com
v překladech máš přímo článek: jak se stát vůdcem smečky. Nenech se odradit titulkama o vrčících psech, že to není váš případ. Když se nad tím pořádně zamyslíš, hodně s psího myšlení pochopíš. Také je super kniha: Můj neurotický pes (bohužel už nevím od koho, ale na netu autora najdeš, v knihovnách ji mají hodně). Zase, je tam skvěle popsáno problémové chování psů. když si ji přečteš pozorně, hodně toho pochopíš.
jinak těžko tahle z jedné věty napsat, co je dobře co je špatně.
jen ještě k těm trestům, plácnutí čímkoliv nepoužívám. doporučuji plácnutí přes zadek nahradit zmáčknutím čumáku, je to pro psa mnohem jasnější. samozřejmě s citem, ale předpokládám, že když dokážeš odhadnout míru plácnutí, odhadneš i tohle.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 19:28
- Nahlásit
RoSa
No jo, nějak jsem sem úplně přestala chodit, už není tolik času. jak se vede Sáře?
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 19:43
- Nahlásit
nefer
Díky za optání. Pořád stejně - tedy velmi dobře
Doufám, že je u vás také vše tak, jak si to představuješ!
Já se sem občas juknu a když mám k tématu co říct a mám chuť, tak i něco napíšu
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 19:56
- Nahlásit
rosa
já jsem šla původně jen tady něco hledat, ale znáš mě - téma RR...to bych nebyla já, kdybych mlčela.
Díky bohu je vše v pořádku. Nedávno mě sice veterinář vyděsil inkontinencí (teď ani nevím, jestlí víš, že je Virginie kastrovaná), ale ... sekl se. Byl to asi zánět močáku, ty slabé prý v moči vidět nejdou. Takže jsme zase zdravé jako rybičky. Fakt ti můžu jen děkovat za typ CHS.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 20:09
- Nahlásit
dančo, jsou to maličkosti - spoustu věcí můžeš ovlivnit jen způsobem hry. super je na to přetahování - zjednodušeně řečeno: necháš psíka vyhrát: posiluješ tím jeho sebevědomí, necháš vyhrát sebe: posiluješ svoji pozici. V závislosti na povaze psa to kombinuješ - tedy dominantího nebudeš nechávat vyhrávat příliš často apod. Ale společná hra musí být vždy v tvojí režii. Oni se RR umí pěkně rozvášnit a bývají kolikrát pěkně suroví, takže ho rázným "DOST" umět zastavit a zklidnit. Také je dobré hlídat, aby jsi o ukončení hry rozhodovala ty, tj. dokud psa ještě baví. Nevím jestli ho pouštíte do postele apod. Ale rozhodně by měl na povel odejít a uvolnit místo. To s ním "cvičte". Nemusí být k tomu důvod, prostě se teď rozhodnu, že z postele odejde, tak to udělá. Neposlechne, pomůžu mu k tomu. Neměl by mu absolutně dělat problém, že mu vlezeš do pelechu, je to sice jeho místo, ale ty seš pán a ty můžeš všude. Takže si tam klidně čas od času sedni. Měl by si nechat sáhnout do misky, nechat si ji odebrat, měl by si nechat sebrat jakoukoliv dobrotu, kterou dostane, nechat si sáhnout do huby. To se také musí "trénovat". Když mu třeba dáš kost nebo něco na žužlání, někdy mu ji v zápětí zase vezmi, pochval ho a vrať mu ji.
Na procházkách měň bez varování směr, občas se mu schovej, naučí se, že si tě musí hlídat a musí se ti držet.
A vůbec procházky, není to jen jít ven, nechat psa běhat a kochat se přírodou. Musíš ho zabavit, jinak si zábavu najde sám.
To jsou takové jednoduché signály, které by i příteli mohli pomoct nastavit ten správný směr.
Ale jasné - musíš odhadnout správnou míru. Nemůžeš všechno to, co jsem napsala praktikovat 2x denně. Ať pak není akorát vynervovaný, jestli smí do postele nebo ho zase vyhodíš. Jestli si smí tu dobrotu od tebe vzít, když mu ji stejně zase sebereš...chápeš? všeho s mírou, ale tu určitě najdeš.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 20:17
- Nahlásit
dančo, koukala jsem správně, že jsi ze Vsetína? Nebo to byl někdo jiný? Dala bych ti kontak na kámošku z Otrokovic. Když může, pomůže a zrovna má štěndo, takže by měl hafan i parťáka.
Ozvi se mi na mail, jestli máš zájem (pro jistotu ještě jednou: neferneri@seznam.cz)
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 20:18
- Nahlásit
jo tak jsem se sekla, ze Vsetína je Berčová každopádně odkud jsi? třeba bych mohla slouži s nějakým kontaktem
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 24 Zář 2006 20:38
- Nahlásit
nefer
No - škoda, že tenkrát neměla štěňata Lucka, to bych Ti doporučila určitě její CHS Ono taky tenkrát těch RR tady moc nebylo, jako jich je dneska, co?!
S tím močákem jsme taky bojovaly (Sára je taky kastrovaná). Taky jsem byla vyděšená, že je to inkontinence. Přemýšlela jsem ale, jestli to přeci jen s tou kastrací nesouvisí - může se tam např. na operačním sále zanést stafylokok. Bohužel to máme asi chronické, měla to vždy na jaře - letos i vloni - po prvním polehávání na zahradě. Kurýruju už jen průběžně preventivně bylinkama - veterinář by psal jen ATB, a to se mi nelíbí. Sono máme taky za sebou, kvůli vyloučení moč. kamenů.
|