Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Rhodéský ridgeback
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Autor Zpráva
Danča
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2006 20:24
- Nahlásit

Ahoj, máme osmitýdenní štěňátko rhodéského ridgebacka a ráda bych si vyměnila zkušenosti a rady s majiteli stejného plemena. Vychovala jsem dalmatina, a tak nějaké zkušenosti se psi mám, ale není rasa jako rasa a za tu chvíli co ho máme jsem bezpečně zjistila, že na ,,lvího psa,, se musí zdaleka jinak. Určitě bych potřebovala rady ohledně výcviku atd..a moc by mě zajímali i zkušenosti ostatních páníčku RR.
Doufám, že se ke mně někdo přidá..

Berčová
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2006 21:02
- Nahlásit

Danča
Ahojky, já mám 2 letou fenečku RR no na RR nesmíš drilem ta moje potvora konkrétně je úplný mazlíček poslala bys mi nějaké fotky štěnda na ICQ 216223406 nebo mejl ridgebacka.berca@seznam.cz ? O miminko jsem přišla, Berču mám äž od 4 nměsíců

blanulinka1
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2006 23:11
- Nahlásit

icq 160099411

petr26
Člen
# Zasláno: 12 Srp 2006 09:40
- Nahlásit

Mám ročního RR a předtím jsem vychoval briarda, který poslouchal jako hodinky. Proto jsem si taky myslel, že nějaké zkušenosti mám a psa vychovam sám. Zjistil jsem, že jsem se mýlil. Je pravdou že dalmatin má blíže k RR než briard, ale i tak bych později být tebou chodil pravidelně na cvičák, kde mají s RR zkušenosti. Teď je podle mě nejdůležitější socializace. Seznam psa se všemi možnými věcmi, se kterými příjde do styku. Jinak na tohohle hafana hlavně v klid a být důsledný. Co nejméně trestat a když tak pouze zatahat za krkem a později škubnutí vodítkem se slovem FUJ. Jinak psa netrestám. Jinak spousta věci tady na DF již bylo řečeno, takže když si dáš do vyhledavače ridgeback, tak ti vyjedede spousta informací (doporučuji např. stránku http://larry.kamaradi.com). Mé postřehy jsou jak jsem již napsal důslednost a hodně pohybu. Když se spolu proběhnem je poté klidnější a poslušnější. Když má hodně energie šijou s ním všichni čerti a neví co by. Jo a ten náš sežere na co příjde.A taky máme na všech dveřích doma malé závorky, protože je přeborníkem v otevírání dveří.

edna
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2006 21:52
- Nahlásit

Mám 5ti měsíčního RR. Je to náročné plemeno, to bez diskuze. Platí skutečně jen důslednost. RR je paličák, tedy alespoň ten můj. Musí cítit, že ty jsi pán. Ten náš má tendenci se slabšími jedinci "orat". Na to pozor. Potřebuje pohyb, jen pobíhání po zahradě, nebo nějaká lehčí procházečka na něm není vůbec znát. Chce to pořádně mu provětrat kožich. Pes se nesmí nudit, jinak jak psal uz petr26, neví, kam by se napřel a lumpačí. Ale jinak je to zlatíčko, a když může být s rodinou a pobíhat od jednoho k druhému a nebo se mezi nimi jen tak povalovat a nechávat se drbat na bříšku, tak je nejspokojenější.

Berčová
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2006 12:31
- Nahlásit

Lidi, dělá tady ěkdo se svým RR agility?

Danča
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2006 13:56
- Nahlásit

Ahoj všem, mockrát díky za příspevky a rady. Pro ,,Berču,, pošlu fotky na mail.
Petrovi a Edně děkuju za radu, na cvičák určitě půjdu, nechci nechat nic náhodě, taky by tam chtěla zkusit nějaké ty aktivity se psem, nejen ho tam naučit poslouchat. Zatím se zdá, že to s ním půjde, je mu dest týdnů, chodí bez vodítka a nejsou s ním potíže, že by utíkal, samozřejmě ne vždy na zavolání přijde např. když vidí psa, ale jinak opravdu poslechne a běží. S vodítkem mu to taky jde a nedělá nějaké velké drahoty, ale už teď si umí postavit hlavu a občas se vykašle na všechno kolem něj. Moc mě rozesmálo, když si se svým psíkem hraju venku a pak mu vesele řeknu,, tak pojď, půjdeme dál,, a on si lehne na zem zády ke mě, položí s i hlavu a dělá, že nic, že tam snad není nebo co..a to i po dlouhým přemlouvání jsem nemohla být naštvaná, protože to bylo něco tak kouzelnýho, ale jinak jsem důsledná dost, aspoň se snažím..To, že umějí perfektně otevírat dveře už jsem taky slyšela, tak uvidíme, jak v tomto ohledu bude nadaný i náš Vincent.

petr26
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2006 17:37
- Nahlásit

To že tě teď jakž takž poslouchá je jen jeho stářím. Počkej tak na 5 měsíc. Vše se v horší obratí..... Hlavně prosím tě důslednost a netrestat. Jinak ještě k tomu pohybu. Dám si s hafanem 5 km rychlého běhu a on se ani neunaví. Když jedu na kole, tak trochu funí, ale po 10 minutách je opětovně ready a můžeš znova. Jediné co ho unaví jsou celodenní výlety do hor. Jeho únavu si ale nevychutnáš, protože usneš rychleji než on . Mnoho úspěchu a radosti.......

Danča
Člen
# Zasláno: 15 Srp 2006 19:25
- Nahlásit

Tak to mě přesně dneska napadlo, když jsem si říkala, jak skvěle poslouchá, chodí se mnou bez vodítka a nemusím se bát, že uteče nebo tak něco a hned na to jsem se lekla, že to může být jen dočasně dokud nepovyroste. Až ten čas nastane, důsledná budu, ale když něco provede, neposlechne, uteče atd.,co pak? Nepotrestat ho? a jak pochopí, že to je špatně a že by to dělat už příště neměl? Co se pohybu týče, po horách s ním asi pravidelně chodit opravdu nebudeme, ale mám doma sportovce, takže každodení běhání bude u nás rutinou, také bych chtěla jak už jsem psala zkusit nějaký ten sport se psi, uvidíme časem co nás bude bavit. Nicméně jsem zvyklá na dalmatina, což je teda extra hyperaktivní zvíře, takže tohle naše nové poupátko mě už snad ani nemůže zaskočit (doufám). A v tom žraní čehokoliv jsou nejspíš obě plemena uplně stejná, jak dalmatin, tak i u ridgebacka sleduji, že sežere venku co může, což mě dost štve. Mám strach aby nesežral něco, co by mu mohlo ublížit a hlavně ze skušenosti s Nerem vím, že odnaučit je tenhle jejich nešvar prostě nejde, s ním to teda nešlo určitě, tak jsme museli pořídit košík, kterej taky dlouho nevydržel. Zajímalo by mě, jak moc RR líná? A jestli se to dá aspoň trochu omezit pravidelným kartáčováním?, už jsem si pořídila gumovou rukavici a kartáč..Už jsme měli čest s doktorem veterinářem a zjistili jsme, že naše Vincátko je strašně citlivý a sotva na sebe nechá šáhnout..Zatím teda nekouše a dá se s ním manipulovat, ale mám strach, aby jako velký a dospělý pes nebyl nepříčetný a nezvladatelný až se postaví na ten jejich studenej stůl. Zkusil si s tím svým nějaké ty sporty nebo agility?

Berčová
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2006 12:07
- Nahlásit

Danča
AHojky, odpovím ti na tvůlj mejlík tady
díky za fotečky, je krásný mě se úplně strašně líbí štěnda-všech psů (snad až na pudly a mopse, ty psy nemusím takže jsem ani štěnata neviděla), a já bohužel štěňátko neměla ve 4 měsícíh už z ní byla slčna
o RR a agility jako o RR na agility? Tu moji to celkem baví, bohužel nemůžem chodit na cvičák páč v díře jménem Vsetín kde bydlím je jen obyčejný cvičák, nejbližší agility je až v Rožnově pod Radhoštěm kam mě rodinka nepustí, a navíc by se to nezvládalo finančně, takž využívám jenom agility táborů můžeš jet taky www.alfabruntal.com.Ale jinak neznám nikoho kdo by běhal s RR na táboře jsem s ním jediná-takž j vlastně tvojí povinností přijet,abych tam nebyla jediná s RR (a nejen tvojí, všech otstaních taky).Mamka se sice strachovala(no strachovala...spíš mě nechtěla pustit) tak měla kecy že RR na agility není a nevim dke na to přišla...dost jí sklaplo když nás pak viděla ale určitě to zkus, bu´d vás to bavit bude, nebo ne

Danča
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2006 12:57
- Nahlásit

Ahoj, není zač..Určitě to zkusim, abys ale mohla se psem dělat agilty je potřeba aby byl fakt vychovanej a poslušnej, že? Tak uvidíme, snad ano, zkusím to s ním hned, jak to půjde a podle toho jak to dopadne popřemýšlím o nějakém tom táboře. Mám štěstí, že jsem z Prahy, a tak doufám, že tady to bude snažší něco takového vyhledat..Co se stalo s miminkem a to bylo miminko vaší Berči? Můžeš mi taky na mail poslat fotky, jestli budeš chtít..ráda se podívám..

petr26
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2006 19:32
- Nahlásit

Danča: S mojím RR jsem zkusil coursing, což ho nepředstavitelně bavilo. Jediný problém je v tom, že v něm prohlubuješ lovecký pud a o to je (dle mě) horší výcvik. Coursing jsem tedy zatím odsunul a uvídím až úplně zvládneme základní výcvik. Pravidelně s ním běhám (canissros) a také bikejoring, což je to samé, ale na kole. To také psa baví a je mi to blížší, protože u tohohle musí být pes poslušný a nesmí reagovat na okolí, což momentálně cvičíme. Navíc u coursingu jsem já bez pohybu, což mi vadí. Pokud můžu, tak se raději budu pohybovat se psem. S tím canisscrosem i bikejoringem musíme pomalu, protože má teprve rok a zatím nesmí tahat naplno, aby byl jeho vývoj zdravý.
K tomu línání mohu jen říct, že malinko určitě lína, ale pokud ho pravidelně kartáčuješ, ta je to v poho. Taky je to asi hodně o výživě. Jinak měl jsem v minulosti Briarda a tak se mi zdá péče o srst u RR minimální.
U toho veta je to někdy problém. Cvič např. vstaň a stůj a hlavně ho pravidelně kartáčuj, čisti uši , zuby atd. aby si od mala zvykal na tyhle činnosti. Později to budeš mít jednoduchší.
Přeji mnoho úspechů....

Berčová
Člen
# Zasláno: 16 Srp 2006 19:57
- Nahlásit

Danča
No hlavně přivolání aby ti nelítal po parkuru jak divej mrkni na www.agility.cz a www.klubagility.cz . Zrovna teď na podzim bude v Suché Rudné zas tbor, podzimní. Na alfabruntal.com by to mělo být myslím někdy od září..ale nevím. Jak je psisko starý?

Danča
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 09:58
- Nahlásit

Petr: Evidentně tvůj pejsek nestrádá co se pohybu týče, to je super. Já s ním teda běhat určitě nebudu, na to je naštěstí jiný člen naší rodiny, ale bikejoring by mě snad i bavil, uvidíme, jak se naučí být poslušný opravdu nerada bych ho zajela a ještě si sama rozbyla čumec. Určitě bych chtěla zkusit agility, možná flyball, frisbee disk a podobně..ale ještě je předčasný plánovat, když je mu deset týdnů, uvidí se podle poslušnosti a hravosti, co by mu šlo a bavilo. Zatím se mi zdá, že co ho nejvíc baví je okusovat nám ruce a nohy, ale že by si nějak moc hrál říct nemůžu, hračka ho baví jen chvíli, a to jen pokud s ní třepeš o před jeho čumákem, o balonky velkej zájem taky nejeví, běží za ním dokud se nezastaví, někdy si ho veme a pohází, někdy ani to ne a jak se míček zastaví, vyprdne se na něj..Moc bych ho chtěla naučit aport, jak na to nevím, protože jsem tenhle povel neučila ani toho mého dalmatinka. Ridgebackovi když hodím míček a on pro něj běží, tak zkouším povelem ho přivolat k sobě i s míčkem a když už teda přiběhne, tak sám a míček zůstane bezvýznamně ležet v trávě. Je fakt, že je na něj asi brzy a na to se chci zeptat..Kdy ho mám začít učit povely?, sedni už umí, lehnout ho pomalu zkouším naučit, pac atak. Odložit ho už se mi taky docela daří, ale všechny tyto povely ho zatím učím jen chviličku, spíš než ho učím to zkouším a stejně všechno zatím jen tak mezi hrou, ale kdy mám začít s opravdovým výcvikem jako je chození u nohy, sednutí u nohy, aport a kdy s ním začít chodit na cvičák? Taky bych uvítala radu s krmením, jestli máš nějaké zkušenosti, prosím, poděl se. S tím naším pokračuji v krmení (na doporučení chovatelky) granulemi HIll´s. Jenže problém je v tom, že mu nechutnaj, zdá se žere jen když má opravdu velkej hlad, zkusila jsem je navlhčit, ale moc to nezabralo, tak jsem na zloušku koupila dva malé pytlíčky granulí Nutra nuggets a Calibra, nejdřív jsem zkusila, abych si byla jistá, že není nějak extra hladový a proto to sežere dát mu ty Hill´sky a jen tak trochu uzobl, tak jsem je vyměnila za Nutra nuggets a jen se po nich zaprášilo, bylo to asi kolem 100g ani jsem je nenavlhčila a behěm pěti minut byli pryč, den předtím jsem dala Calibra a taky mu chutnala. Nemůžu nic vybrat, čtu různý diskuze a snad na každou značku jsou pro a proti, někomu vyhovujou a někomu zas škodí. Je mi jasný, že je to individuální a sama musím přijít na to, co zrovna tomu mému chutná a prspívá, ale mezi čím mám vybítrat a co zavrhnout?
Díky za tvé příspěvky..

Danča
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:05
- Nahlásit

Berča: Ahojky, je mu deset týdnů, takže prozatím se na žádný tábor nechystám..na ty odkazy se podívám..díky

RoSa
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 10:26
- Nahlásit

Danča
Co se týče krmení, tak Ti můžu doporučit Nutro Choice. Krmím tím svou RR-fenku už více než 4 roky (začínali jsme na Royal Canin, ty psům sice moc chutnají, ale pro velká plemena nemají vhodné složení), hodně lidí od RR na NC-granule taky přešlo a všichni jsou spokojení. Ne všude je ale mají, já je beru z e-shopu http://www.ekramek.com/

Danča
Člen
# Zasláno: 17 Srp 2006 11:42
- Nahlásit

Super, mockrát děkuji za opravdu drahocenou radu, zkusíme je a po čase dám vědět jak uspěly..

Danča
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 13:35
- Nahlásit

Ahoj, máte někdo zkušenost s granulemi K-9?

petr26
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 15:19
- Nahlásit

Já jsem krmil Acanou a hafan je s chutí žral. Teď jsem přešel na Purinu, protože jsme měli problémy a ty mu jedou také. S K-9 jsem krmil předešlého psa a byl jsem spokojen. Jinak hodně známých krmí Nutro Choicem a jsou spokojeni.

K tomu míčku byc jen řekl, že náš RR na něj reaguje jak kdy. Většinou pro něj je schopen běhat, tak 3-5x za sebou a pak na to kašle. Sehnal jsem si kožku s králika a s tou si může hrát pořád. Je to zkrátka lovec.

Danča
Člen
# Zasláno: 7 Zář 2006 22:14
- Nahlásit

Díky, tak jsme se rozhodli pro Nutra choice, slyším na něj samá negativa a až vyroste v dospělého psa zkusíme něco levnějšího, třeba K-9.
No s těma hračkama to máme stejně, chvíli ho to baví když si s ním hrajeme i my, ale aby si pak hrál sám, to ne. Chtěla jsem ho naučit aport a pak zkusit nějaký hry jako frisbe disk, nebo tak, ale když vidím jeho nezájem k hračkám jako takovým, nevidím to moc pozitivně. Už aby jsme spotřebovali tyy Hill´sky, koupili jsme hned osmnáct kilo a hrozně po nich smrdí...
K tý kůži z králíka to máme taky tak, hned na začátku jsme koupili prasečí kůži a to bylo jediný s čím vydržel sám alespoň dvacet minut..teď už ho taky moc nebere, spíš takový ty nedobytný tuhý kosti..

petr26
Člen
# Zasláno: 10 Zář 2006 12:41
- Nahlásit

Pokud se Danča nebude zlobit využil bych její téma k jedné otázce . Včera jsem se bavil s jedním známým a ten zase byl u svého známého, který má 2 RR a co mě trošku překvapilo, tak že je má už 4 roky celoročně venku. Chtěl jsem se zeptat jestli je i zde na DF někdo kdo má tuhle rasu celoročně venku a jaké má s tím zkušenosti? Ten známý známého si to pochvaluje. Psi nebyli nikdy nemocní, minimálně línají a vůbec prý jsou ve skvělé kondici. Já měl až do verejška za to, že RR nepaří do celoročního kotce . Díky za příspěvky .

Danča
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2006 11:53 - Změnil/a: Danča
- Nahlásit

určitě se nezlobim, ale koukám, že asi nebude moc lidí s touto zkušeností. Moje známá má fenu na zahradě, ale nedá se říct, že celoročně, takže ti taky neporadím, ale potřebuji poradit já, a to..kdy mám začít s výcvikem na cvičáku? Jsou mu tři měsíce a poslouchá moc dobře, myslím, že základní poslušnost jsme zvládli dobře, ale přece jen máme co pilovat a hlavně máme před pubertou..

radek
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2006 12:23
- Nahlásit

Danča

Ahoj, my uz cvicak navstevujem a Aronovi je 3,5 mesice .. takze asi jako tve fenuli. Delame poslusnost, zatim hlavne privolani ..stopy a obranu. Je jeste malej, jde spis o to aby si zvykl a sledoval ostatni pesany pri vycviku.

petr26
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2006 20:16
- Nahlásit

Danča: Nejsem odborník, ale já bych ještě necelý měsíc počkal. Zase na druhou stranu je dobré navštěvovat cvičák již teď pro dobrou socializaci. Nejlepší budeš mít, když si nejaký vyhledneš a již teď tam zajdeš domluvit se. Přitom pes může koukat a seznamovat se se psy. Já osobně bych šel tam kde mají s RR zkušenosti. Potřebuje trošku jiný přístup než např. NO.. A nechci ti kazit radost, ale cvičit doma, kde to pes zná a pak cvičit mezi dalšími psy je velký rozdíl. Můj si už na to zvykl, ale ze začátku doma poslouchal a na cvičáku nevěděl ke komu čichat dříve apod.. I dnes s tím někdy máme např. při odložení problémy, že když leží tak čichá kolem sebe, rýpe se v trávě. Tohle vše již teď pomalu odbourávej. Pes při odložení má být v klidu a nečichat kolem sebe. Pak něco zavětří a je fuč. V nějaké knížce jsem teď zase četl, že RR dospívá později než jiná plemena a proto nevadí když jej začneš cvičit později. Já jsem to tak provedl a dnes říkám čím dřív tím asi lépe. Ne, že by se hafan nedal vycvičit, ale až bude mít přes 30 kg, tak uvidíš jaký problém budeš mít s ním např. škubnout. Jo a navíc je rozdíl psa cvičit (na to máš pořád čas) a psa vychovávat. Hlavně jak jsem již psal zvykej ho na činnosti jako je čištění uší, kartačování, chůze mezi lidma, jízda hromadnou dopravou apod.. Pokud jej s tím vším seznámíš teď budeš později mít o mnoho problémů méně.

petr26
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2006 20:21
- Nahlásit

Radek: Jak jsem napsal považuji se za laika, ale cvičit s 3,5 měsíčním RR obranu ?? Píšeš že sleduje ostatní, ale mě to připadá hodně brzo. Navíc RR a obrana, nevím ... Na toto téma bylo napsáno již mnoho řádků..... Ale pokud ti to doporučili na cvičáku a vědí proč, tak nic proti. Možná by mi ve zkratce na toto mohl odpovědět někdo ze zdejší odborníků. Díky.

radek
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2006 21:44
- Nahlásit

petr26

Mozna sis to spatne vylozil, maximalne se tahame o hadr tot vse. Samozrejme pokud se zde najde nekdo kdo o tom vi vice .. Rad se necham poucit.

Danča
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2006 21:59
- Nahlásit

Díky za rady. dneska jsem četla na netu, že vhodný čas je mezi třetím a čtvrtým měsícem. Co se socializace týče, nemáme problém, hraje si s každým psem co potkáme i v případě, že oni si hrát nechtějí, to je mu absolutně ukradený a stále doráží, to samé bohužel i s lidma, kohokoliv potkáme toho vydatně přivítá, zatím je to v poho, ale až vyroste a lidi nepoznaj, že je to ještě štěně, bude to horší, ale do tý doby ho to snad odnaučím. Vzhledem k tomu, že žijeme v Praze jezdím často MHD a to Vincent zvládá uplně v klidu, tramvaje, metro nám nedělá problém a když jízda autem, tak si v ní absolutně libuje. Ale určitě, jak Petře říkáš, je dobrý navštívit cvičák již teď hlavně proto, aby si co nejdřív zvykl vnímat mě a poslechnout mezi cizími psi, s tím máme trochu problém už teď. Jakmile si hraje se psem, můžu na něj volat, řvát, jakkoliv ho lákat k sobě a jako by mě ten pes vůbec neviděl a neslyšel..
Každý den kartáčujeme a často čistíme oči, uši atd. Drápy teda nestříhám, to se bojim, ale měli jsme svilušky, takže jsem každý den čistila mezi prsty a potírala pupence a už se z něj stalo docela dobře manipulovatelný štěně, který se nechá...
Na tom cvičáku to funguje jak? Zaplatí se nějaký dlouhodobý výcvik, nebo je to ze dne na den a je na tobě kdy a jak často tam budeš docházet?

radek
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2006 22:15
- Nahlásit

petr26

Dohledal jsem si diskuze na toto tema a musim ti dat za pravdu, priste to na cvicaku proberu s figurantem pripadne vedoucim vycviku. Obrany vypustime.

Danča

Zalezi jaky cvicak si vyberes, vetsinou vse dohledas na jejich webu.

Danča
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2006 09:19
- Nahlásit

[b]radek[/b
Evidentně má Petr pravdu, když píše, viz. výše, že je vhodný jít na cvičák kde mají zkušenosti s RR, kvůli přístupu, který musí být jiný než např. k NO. Že by se neměl takto RR cvičit se píše snad ve všech knížkách, nás na to upozorňovala i chovatelka, když jsme se tam jezdili dívat na to naše štěně a že by tohle nevěděli na cvičáku v podstatě odborníci? Až to probereš s někým z výcviku, mohl bys dát info, co o tom říkali?

radek
Člen
# Zasláno: 22 Zář 2006 09:23
- Nahlásit

Danča

Jasne, zitra to tu mas cerne na bilem.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání