Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / povalení na záda
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 .
Autor Zpráva
Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:38
- Nahlásit

Ano vyhladavam. Vzdy pridem za dotycnym, spytam sa ho, ci by mu nevadilo si pri jeho/jej fenke precvicit psa
Jo to je presne ono proto nechapu cvicaky kam je haravkam vstup zakazanej u nas cvici prvni haravky a az potom psi.

pigie
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:40
- Nahlásit

evina
Presne o tom to je Ale nastastie, uz ho tak dokonale poznam, ze viem, ze fena hara aj bez kontaktu s majitelom

Barunka
Co by si robila, v tej situacii, ako pise Tchor? Haravka na jednej strane, pes na druhej, ty fenku nevidis a pes sa ti za nou rozbehne? Mne sa pred tyzdnom stala neprijemna vec. Za mojim psom sa rozbehlo cez cestu 7-mesacne stena, som ho videla uz zlozeneho na zemi prichadzajucim autom. Mal stastie. Hodinu sme stravili s majitelom rozhovorom, ako psa naucit nevbehnut na cestu. Povedal mi, ze zavidi, ked vidi, ako moj pes automaticky zastavuje pri obrubniku. Viac menej cakal odpoved, ze cvicim asistencneho psa Na druhu stranu mas recht. Nemas psa ovladatelneho, lepsie je ho mat pod kontrolou na voditku. V tomto si ovela zodpovednejsia ako ja.

Barunka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:42
- Nahlásit

Tchori, jestli je mezi haravkou a mym psem silnice, tak je kazdopadne muj pes na voditku. Vsude, kde je silnice, je na voditku. Opravdu si nic dokazovat nemusim a radsi dodrzuju predpisy... A chranim zdravi sveho psa. I ten nejovladatelnejsi pes se muze neceho leknout (napr. kdyz mu dite hodi primo pod nohy petardu) a odskocit do silnice. Kdyz ho mam na voditku, tak je vetsi sance, ze ho v takove situaci zastavim.

Jenže co když to jednou včas nestihneš?
Nemam psa, ktery by na fenu rovnou skakal... Zatim jsem to stihla vzdycky.

Ja se s vami loucim, chtela jsem jen debatovat na tema proc neprevalovat psa na zada a ne se predhanet v tom, kdo psa lip privola apod.

pigie
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:44
- Nahlásit

Barunka

Prepac, ze sme skoncili off topic

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:45
- Nahlásit

Nemam psa, ktery by na fenu rovnou skakal... Zatim jsem to stihla vzdycky
Ale ja nemluvim jen o te haravce pokud pes neposlechne v nektere situaci nemuzes se spolehnout ani v jine. Delej si co chces mas sveho psa podle popisu relativne zvladnutyho a zaplat panbu ze aspon tak, ale neodrazuj lidi od toho aby sveho psa zvladli lip. mnozi po prctenich tvych prizpevku to pochopi tak ze neposlusny pes je v podstate prirozena vec.

Eimy
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:51
- Nahlásit

Barunka
I ten nejovladatelnejsi pes se muze neceho leknout (napr. kdyz mu dite hodi primo pod nohy petardu) a odskocit do silnice.
To je právě to, co udělat nesmí a to, za co moje feňule dostala několikrát pořádně "za uši"... Teď už chápe, že do té silnice prostě nesmí a když už v tom 1 % do té silnice chce vlézt, nebo uhnout, tak ji zastavím...

Jinak moje psice je nervově dost nevyrovnaná, ale naštěstí má tendenci, když se lekne, schovávat se za mě. Taky na ni nemůžu používat tvrdý tresty a o převalování na záda nemůže být absolutně řeč, ale i tak by to bez určitých korekcí prostě nešlo... Nemůžu se vyhýbat určitým situacím, který jí vadí nebo ve kterých není 100%, protože nikdy nevím, kdy se s takovou situací můžu setkat...

Barunka
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:54
- Nahlásit

Nikoho od niceho neodrazuju a naopak si myslim, ze z nekterych prispevku tu vyplyva, ze pes by mel byt spolehlivy stroj, coz neni a nikdy nebude, proto bych byla rada, aby byli lide ohleduplnejsi vuci svemu okoli a nespolehali se na to, ze je jejich pes urcite poslechne v kazde situaci a nedokazovali si tim sve vudci postaveni apod. Pes neni superman.
Ted uz opravdu koncim a uz me tu asi neuvidite...

evina
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:58
- Nahlásit

Barunkaze pes by mel byt spolehlivy stroj, coz neni a nikdy nebude,S tím musím nesouhlasit.Můžu mluvit o celém životě svých předchozích psů a spolehlivý byli v přivolání na 100%.U silnice mohli být i na volno protože jsem věděla,že tam prostě nevběhnou.A nevběhli ani v případě háravky nebo zvěře.Ale bez korekce to u jednoho prostě nešlo.Ono najít v praze místo bez silnice taky není moc jednoduché...

pigie
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 23:00
- Nahlásit

evina
Ono najít v praze místo bez silnice taky není moc jednoduché...

Takmer nemozne je to tiez v Petrzalke.

Tchor
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 23:00 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit

Barunka
mel jsem v praze deset let NO (postupne tri zaroven) za tech deset let se mi nestalo ze by mi pes slezl z obrubniku, odesel z odlozeni nebo neprisel na zavolani. Ted na vesnici mam tech psu 8 (obcas vic kdyz mam nejakyho nalezence na zfiteni) a baziruju uz jen na privolani, jsou tam mirne nedostatky ktere resim presto se privolani cele smecky (mnohem tezsi nez jdenotliuveho psa) opravdu blizi tem 100%. Ne ze to nejde jen to spolehlive nejde uplne bez korekci. Vycvik je v nekolika fazich motivacni nauceni cviku, upresneni cviku a nakonec vynuceni cviku i v okamziku kdy se psovi nechce. Bez vsech terch fazi neni mozny spolehlivy vycvik psa.

evina
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 23:05
- Nahlásit

Ne ze to nejde jen to spolehlive nejde uplne bez korekci. Souhlas.Já přivolávala vlastně dva psy najednou,myslím,že to je složitější než jednoho.A musela jsem dost důsledně trvat na absolutní poslušnosti aby to fungovalo!Ale možné to je...a nemusí být pes zrovna superman.Ona je to ve městě bohužel nutnost!

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 09:58
- Nahlásit

Já teda nevím, ale jak může být 100% pes, když ani člověk tohle procento ve své "poslušnosti" nedosáhne. V tom bych s Barunkou souhlasila.
Někteří 100%psi mi připadají spíš zlomení než...

A Barunko, proč bys odcházela?? Tady je to bohužel, stejně jako na jiných fórech, občas tak, že to vypadá jako všichni proti jednomu, ale nedej se odradit! Tak hrozný to není
Přinesla jsi jeden z pohledů, tak čtenáře neochuď...

pigie
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 10:50
- Nahlásit

Terri
Ono sa to blizi 100%, nikdy to stovku nedosiahne 100% poslusnost neexistuje, aspon podla mna

mac1
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 10:55
- Nahlásit

já jen ještě k těm háravkám a přivolání . Ono to možná v psí smečce funguje tak jak říkáš Tchoři, na hárající fenu to zkusí jen alfa pes , ostatní si jí ani nevšimnou. Jenže psi žijící s námi lidmi nemají přirozenou psí smečku , když mám dva psy , oba chovné a oba kryjí ....tak jak ? Který bude alfa , a ten druhý už tedy chovný nebude ? Alfa jsem přeci já . Když vycházím z domu a jdu po hlavní mám oba psy na vodítku a to si troufám říci, že dost dobře poslouchají, ale 100 % ne , 100% spolehliví nejaou ani lidé , nebudu riskovat , že kvůli třeba 1% o ně přijdu.A nepouštím je třeba ani na honu, tam, kde je blízko silnice , drží dlouho stopu a z té je neodvolám ( a ani jsem je nikdy neodvolávala ) . Na 100% spolehlivost nevěřím , 100% je jen smrt

Tchor
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 12:01
- Nahlásit

mac1
Ja ti nic z toho nevymlouvam.

Eimy
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 12:17
- Nahlásit

Terri
100 % být všechno nemusí, ale pokud má pes na 99 % zafixovaný, že do silnice prostě nesmí a pokud má ještě k tomu na 99% fixovanej povel pro zastavení, tak to procento, že v té silnici skončí je mizivý... To by musel porušit dvě skoro 100 % věci zároveň...

Zase to není o tom vypustit psa na ulici a říct si, že do silnice přece nesmí, tak tam nevleze, ale stejně ho pořád kontrolovat, aby to neudělal a kdyžtak to sichrovat něčím jiným...

Tchor
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 12:23
- Nahlásit

Terri
Myslim ze znas fotky mojich psu z vycviku nevim jak tobe, ale me zlomeni neprijdou.

pigie
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 13:40
- Nahlásit

mac1
Ja by som to u chovnych psov brala tak, ze pokial alfa nejavi zaujem o danu fenku, tak ju moze prenechat druhemu psovi. V podstate, skocit si na povel Tak by som to rada mala ja (uz to neriesim, pes chovny nie je)

Barunka
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 18:10
- Nahlásit

A Barunko, proč bys odcházela??
Ja jsem to tak nemyslela, jen ze ted uz musim zase pilne studovat, tak uz nemam cas byt na netu, snazim se byt vsechen volny cas se psama. (No i kdyz oni se mnou chodi i do skoly, takze to neni tak hrozne...).

Terri
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 18:16
- Nahlásit

Tchor
O Tobě nemluvím

evina
Člen
# Zasláno: 8 Bře 2006 21:06
- Nahlásit

Terri:Já teda nevím, ale jak může být 100% pes, když ani člověk tohle procento ve své "poslušnosti" nedosáhne. V tom bych s Barunkou souhlasila.
strašně záleží na psu.Troufám si říct,že můj předchozí pes těch 100% měl.Za těch 15,5 let jeho života to mohu s klidným svědomím říci.Poněkud "zlomený" se zdál ale nikdy jsem ho nelámala.Prostě už byl taková povaha...Starší byl také poslušný ale od těch háravek už přicházel neochotně a na zopakování povelu(ale neutíkal za nima na dálku)Jednou se nám stala skutečně situace kdy šlo o život(jejich).Jdu po chodníku,psi kousek přede mnou.Z levé strany z křoví vylítla kočka,prolítla těsně před psy a přes silnici.Právě projížděla auta(docela rychle) a moji psi u obrubníku.Kočka to stihla těsně před kolem auta.Pokud by moji psi ve vteřině neposlechli a udělali skok po kočce,skončili by pod kolem.Takto rychlý sled událostí jsem teda nečekala a pak už raději od silnice trochu dál.Tímto chci říct,že pokud svého psa někdy potrestám,tak to vlastně dělám pro jeho dobro!Chráním tím později jeho život a zdraví!!!

brut
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 12:38
- Nahlásit

Tak jesm si postupně přečetla veškeré názory a v mnoha směrech souhlasím s Barunkou. Nemyslím si, že bych měla někdy nevychované psy. Ale moje zkušenost se 100% přivoláním je taková, že prostě neexistuje. Vždy je tady možnost nějakého šoku pro psa a ten ve zlomku vteřiny zareaguje jinak, než je normálně zvyklý. Hlavně ve větších městech souhlasím s tím, že by pes měl být u silnice na vodítku. Preventivně a ne proto, že by přivolání neuměl. Taky používám spíš metodu odměn než trestů, ale ne na všechny psy to platí. Teď mám australáka a u něj občas trest použít musím (ne jenom slovo ne ). U NO, setra a křížence mi stačilo jemně zatahat za kůži, popř. stisknout tlamu - jednou, dvakrát. a už to napořád stačilo. Brut je jiný a tak musím taky jinak reagovat. Bohužel i povalení na záda jsem už udělala, ale jen jednou a to když mi 25kg drobeček vyrukoval z ničeho nic po ruce. Teď ví, že se stačí podívat a popř. říct Ne.

Kolie
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 13:53
- Nahlásit

Trestů je plno a každý používá jiný...já osobně si mysím, že pes by si měl lehnout na záda sám od sebe při náznaku podřízenosti ( např. pes provedl špatnou věc, pán se začne chovat zuřivě, on pochopí chybu a na srozuměnou si lehne na záda ). Myslím, že je to věc názoru...

evina
Člen
# Zasláno: 11 Bře 2006 18:06
- Nahlásit

Kolie:moji si na záda přede mnou při hubování nelehli snad nikdy.Ale svěsí hlavu a uši sklopí dozadu...to je také podřízené gesto a myslím,že úplně stačí.Myslím,že na záda si lehne pes opravdu dost podřízený...ono má vše také své meze(alespoň tak já to vidím)

Tchor
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 08:27
- Nahlásit

např. pes provedl špatnou věc, pán se začne chovat zuřivě, on pochopí chybu a na srozuměnou si lehne na záda
Proboha "pan se zacne chovat zurive" co to je ve vychove psa. Naprostej zaklad je udrzet nervy v klidu jinak nema co mit psa.

Mimochodem to ze se nekdo zacne "chovat zurive" je pro psa mnohem horsi "psychoteror" nez nejaky i pomerne tvrdy, ale spravne nacasovany tresty. Pes potrebuje v prvni rade stabilitu a jistotu ve svem jednani a tu ziska jen tim ze bude presne vedet co je dobre a co je spatne a tohle nastaveni se nemeni pso psa je nehorsi nejistota toho jak jeho psovod zareaguje na jeho chovani.

brut
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 13:39
- Nahlásit

Tchor
Tak s tím musím souhlasit. Máme souseda, který je tak trochu cvok. Výkyvy nálad má několikrát za den. Měl vlčáka ( minulé pondělí mu pošel) a ten se ho bál, na druhou stranu zase byl po něm schopný vyrukovat. Jenže problém byl i v tom, že psa měl naučenýho napadat jiné psy. Měl sám co dělat, aby ho udržel, jeho manželka psa zvládala podstatně líp. To jsme si oddychli, když pes pošel, bylo to o strach ( mám dva psy a z toho čubinka nesnáší vlčáky, tak na něj hrozně štěkala a on se po ní párkrát naprázdno ohnal). Teď májí malé štěně labradora. Tak jsem zvědavá, co zase z něj udělá za bestii.

pigie
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 14:04
- Nahlásit

brut
psa měl naučenýho napadat jiné psy

mám dva psy a z toho čubinka nesnáší vlčáky

V com je rozdiel?

brut
Člen
# Zasláno: 12 Bře 2006 23:49
- Nahlásit

pigie
Rozdíl je v tom, že mojí čubinu vlčák napadl. Kdežto soused psa naučil napadat ostatní a poštvával ho na ně. Já vím, že čubina je nemá ráda ( jen na ně štěká - na žádnýho jinýho to nedělá), tak si jí hlídám.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání