| Autor |
Zpráva |
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:18
- Nahlásit
Barunka
psala jsem, ze nepouzivam tresty
Co je to trest? meli by jsme si dorovnayt pojmy.
Na vetsinu mych psu jez mam doma mi staci jako trest ten pohled pripadne mirne zvyseni hlasu. Ale mel jsem v ruce i psy na kterych jsem lezel hodinu nez se konecne vzdaly odpopru a mohl jsem je pustit bez nebezpeci toho ze se do me okamzite znovu otoci.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:21
- Nahlásit
Barunka
Mam prectenych x etologickych knih a porovnavam je s vlastnim pozorovanim a ted i s pozorovanim Rudy Desenskeho a muzu ti rict ze tam nachazim velke mnozstvi nesrovnalosti. Ja pozoruji na sportovnich psech ale u Rudy je ta smecka prevazne z CsV a maji to smeckove chovani velmi rozvynuty.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:24
- Nahlásit
takže,když ty svým psům "strčíš pod nos " háravku ve stadiu, kdy už psa pustí na sebe , tak tví psi si ji ani nevšimnou ?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:31 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
takže,když ty svým psům "strčíš pod nos " háravku ve stadiu, kdy už psa pustí na sebe , tak tví psi si ji ani nevšimnou ?
Jamam psa jen jednoho na sedum fen a u toho to takk je ale neni to mym cilem a je jeste docela mladej. U Rudy to tak ale funguje neb krejt by mohl akorat Bady jako sef hned po Rudovi. Sterilizovane haravky ktera tam byla volne si nikdo krome Badyho netroufnul vsimat.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:34
- Nahlásit
Barunka:já háravku pod nos psovi nestrkám,to bohužel dělají její majitelé Jinak si pro psa také raději dojdu,pokud jsou majitelé schopní vůbec mi říci,že hárá!Tchor:Co je to trest?Správná otázka!Pes mě neposlechl,já šla k němu ke slovy "no,počkej,ty dostaneš" a paní na mě "proboha nebijte,ho!"Já jí v afektu moc nevnímala,takže jsem psa čapla a krátce vytřepala.Paní stále čekala kdy ho zbiju a divila se,že už potrestání proběhlo.Asi čekala,že ho ztřískám vodítkem,či co.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:37
- Nahlásit
to předchozí byl dotaz na tchoře .Já sama neuznávám násilí a na svých psech jsem ho vážně nikdy nepoužila , nebylo potřeba. Ale s cizím psem jsem se nepohodla ( byla to ovšem podle mě chyba jeho pána) . Psa odložil a odešel s tím, abych ho v případě , že by vstal vrátila na zem , neřekl mi ovšem, že mu nesmím sáhnout na krk ( jak jsem se pak dozvěděla ,párkrát vystartoval při tom i na něj ), po minutce se pes chtěl postavit a rozhlédnout se , kde má vůdce , tak jsem řekla povel a zatlačila mu na na krk a už mě držel za ruku , byl to šok , stalo se mi to prvně , srazila jsem ho k zemi a hlavu jsem mu tlačila k zemi, aby nemohl vstát a řvala na něj, z ruky mi crčela krev na něj a já ho pořád tiskla k zemi a hulákala (měla jsem strach ho pustit , že po mně zase vyjede,přeci jen to zas nebyl žádný pudlík ) myslím , že si pes začal myslet, že mi přeskočilo,protože se přestal vzpouzet a já si ho konečně dovolila pustit , to už ale klusal i jeho páníček a hrozně se omlouval ...no on pes pak také šplhal , ale to bylo vážně jen jednou , možná by to šlo bez toho násilného přitlačení na zem, asi by mě nechal být, kdybych ho nechala já , pravděpodobně by nepokračoval v násilné akci , jenže kdo to má vědět ?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:42
- Nahlásit
možná by to šlo bez toho násilného přitlačení na zem, asi by mě nechal být, kdybych ho nechala já , pravděpodobně by nepokračoval v násilné akci , jenže kdo to má vědět ?
Pravdepodobne by nepokracoval ale vyhral by nad tebou a presvetcil by se ze to na lidi fuguje a ze kdyz je kousne tak lidi ustoupi. Dulezite je v podobne situaci vyhrat nad psem a nenecat vyhrat nad sebou jeho.
Zase jsem se ale dostal do dikuze kam jsme vubec nechtel presne takovehle dizkuze vedou pri nespravnem pochopeni k pruserum. Ach jo.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:44
- Nahlásit
mac1:no já vůbec nevím,proč používat takovouto metodu(s pomocí cizí osoby).Vlastně byl pes v právu...
|
hana
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:45
- Nahlásit
Já bych ještě něco rozlišila - tato metoda jistě nemá velký smysl u běžného dospělého cvičákového psa, vychovávaného " klasicky" a už vůbec ne u takových, co popisuje Tchoř, to by jistě byla ztráta času a šlo by možná i o ten život. Ale až se někdy budete nudit, vychovejte si takto štěně, možná budete překvapení. Já už jsem stará dáma, na cvičák chodím dlouhé roky, cvičila jsem ovčáky ještě podle starých a pak nových zkušebních řádů, dělala jsem vrcholové zkoušky, pak jsem přešla na IPO a pak mě to celé nějak přestalo bavit, změnila jsem plemeno a spíš se bavím výchovou smečky psů a výchovou cizích psů a vymýšlením způsobů, jak spolu dobře žít. Tak jsem došla k této metodě a až pak jsem si o ni něco přečetla. Můj maximální počet byl 7 dospělých psů naráz a přitom nějaká štěňata a musím říct, že už roky nemám problém. Rozhodně mně žádný pes " nepřerostl přes hlavu". Možná mám jen štěstí na hodné psy, ale statisticky to není pravděpodobné.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:46
- Nahlásit
evina
Metodu sice nechapu taky, ale v pravu nebyl, pokud ho neuci sluzebni praci (a to zcela jiste ne) mel by snest manipulaci i od ciziho cloveka.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:48 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Možná mám jen štěstí na hodné psy, ale statisticky to není pravděpodobné.
Ne mas cit a zkusenosti se psy. ja se bohuzel ted docela drasticky poucil ceho vseho jsou lidi schopny a hodne jsem si poupravil nazor na to kdo by mel a nemel mit psa. Me se u mych psu taky nestalo ze by mi pres hlavu prerostli, ale to zdaleka nebyli jedini psy co mi prosli rukama.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:00
- Nahlásit
Tchor
ne služební práci ne , byl to ohař,lovecký výcvik , když jsem řekla povel a ukázala na zem, kašlal na mě, tak jsem mu sáhla na ten krk .....asi to nebylo to nejlepší , ale stalo se , ostatně nevím jak jinak bych ho v té situaci přesvědčila, aby zalehnul , vodítko neměl .
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:02
- Nahlásit
Dobre, budu to specifikovat:
Nepouzivam vytahani psa za kuzi, prevaleni na zada, skubani za voditko (ani psovi nedavam stahovak), fyzicke tresty, elektricky obojek, ostnaty obojek, kousani do cumaku a podobne.
Pouzivam sve klidne "ne", kdyz pes neco spatne pochopi a dela neco jineho, nez ma (napr. si po povelu lehni sedne...), kdyz se !chysta! bezet tam, kam nema atd. Pote povel reknu znovu (u toho pripadu lehni) nebo psa zavolam v druhem pripade. Fuj! mam nauceno jako povel nech vseho, co ted delas, pust to z huby a pojd si pro neco lepsiho (povel vydavam jen, kdyz mam sanci, ze uspeju, jinak si pro psa jdu a vyndam mu to z huby). Jo a u kousavych stenat Au. Jo a pak psa ignoruju, pokud je divoky a cekam se, az se zklidni.
Jinak venuju hodne casu prevenci toho, aby pes delal neco spatne, abych se mohla trestum vyhybat. (tj tam, kde by mohl byt konflikt - haravka, zver - beru psa na voditko, odstranuju z dosahu psu to, co nechci aby znicili apod.)
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:06
- Nahlásit
Tchor:mel by snest manipulaci i od ciziho cloveka.
To ano ale i takto na dálku z dosahu pána?Přijde mi to poněkud nepraktické.Co když si odložím psa před obchodem a bude mi ho chtít někdo odtáhnout?
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:07
- Nahlásit
Jinak venuju hodne casu prevenci toho, aby pes delal neco spatne, abych se mohla trestum vyhybat.
A tohle ja povazuju za chybu ja to delam presne opacne stavim psa pred ruzne situace (co nejpestrejsi) a ukazuju mu jak je ma resit. Vyhybani se problemu ho neresi jen oddaluje.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:10
- Nahlásit
evina
No mam svuj nazor na odkladani psa u obchodu (ikdyz jsem to kdysi taky delal) Netvrdim ze to bylo spravne ale ten pes nemel co vyjet. moh dat na jevo nelibost, ale ne kousat. Podle me byla chyba cely ten experiment, ale to jak se pote zachovala mac1 uz bylo podle mne spravne.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:10
- Nahlásit
evina
netahala jsem ho pryč,jen jsem ho nutila , aby dělal to, comu řekl jeho vůdce, žádný jiný příkaz jsem já nedávala. Také občas odložím psy před obchodem , jen před obchůdkem u nás na chvíli , na nákupy ho neberu. Odkládám je oba na volno ( aby mi je nemohl nikdo odtáhnout ) a i když třeba k nim přijde jiný pes a očmuchává je, zůstanou ležet , a když přijde dítě a sáhne na ně ( tomu se neubráníte) , leží také a nevšímají si ho , nevyjedou po něm
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:12
- Nahlásit
Barunka:Jinak venuju hodne casu prevenci toho, aby pes delal neco spatne, abych se mohla trestum vyhybat. (tj tam, kde by mohl byt konflikt - haravka, zver - beru psa na voditko, odstranuju z dosahu psu to, co nechci aby znicili apod.)
Tak z tohohle jsem teda jelen!!!Jak to můžeš učit,když se těm situacím vyhýbáš?Já je naopak vyhledávám!Nechápu jak tohle může fungovat!!!!
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:14
- Nahlásit
To, ze psa neodvolam od harave feny v nejlepsim, nepovazuju za problem, ani to, ze pes neco rozkouse. To je prirozene psi chovani, se kterym musim pocitat. Pokud mam problem - napr. pes se neceho boji nebo reaguje neprimerene v nejake situaci, tak se ji vyhybam jen do te doby, nez se mi chovani nepodari postupne (v modelovych kontrolovanych situacich - nahranych) napravit a pak naopak takovou situaci (nenahranou) vyhledavam.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:16
- Nahlásit
mac1:Odkládám je oba na volno ( aby mi je nemohl nikdo odtáhnout no mě právě takto odtáhli Ale je fakt,že pes šel jen proto,že byl už starý(neslyšel a pořádně neviděl).Díky bohu se našel.Od té doby nenechávám,pokud nemám stále na očích.A to měl odložení vždy 100%,věděla jsem,že by sám neodešel!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:17
- Nahlásit
Barunka
Jinak venuju hodne casu prevenci toho, aby pes delal neco spatne, abych se mohla trestum vyhybat. (tj tam, kde by mohl byt konflikt - haravka, zver - beru psa na voditko, odstranuju z dosahu psu to, co nechci aby znicili apod.)
Toto mi pride trocha divne, toto nie je o poslusnosti ale v podstate to, o co sa snazim teraz ja. Toto podla mna nie je celkove ovladanie psa, ale len ovladanie psa v urcitych situaciach (vid tj tam, kde by mohl byt konflikt - haravka, zver - beru psa na voditko). Ja prave tieto konflikty vyhladavam a snazim sa, aby pes konecne pochopil, ze dane veci robit nesmie aj ked je navolno. Moj pes mava voditko na krku len v MHD Ked psa chytas pred harajucou fenou, ako vies ako by zareagoval, keby si nepovedala svoje "ne". Mojim cielom je dosiahnut, aby pes si haravky nevsimal, tak ako pisal Tchor, lebo je moja. Vtedy budem vediet, ze mam psa "aspon trocha" pod kontrolou.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:20
- Nahlásit
Ja som dnes v odpovediach fakt pomala. 48 hodin na nohach urobi svoje. Precitam si vas rano, dobru noc
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:21
- Nahlásit
To, ze psa neodvolam od harave feny v nejlepsim, nepovazuju za problem,
Ja jo neb to svedci o nedodelanym privolani coz je ve svem dusledku velmi nebezpecne v krajnim pripade ohrozujici zivot psa. U zvere uz je to primo pruser ktery je naprosto neomluvitelny. Nezlob se ale privolani psa je zaklad ktery musi kazdy pes mit na 99,99%. ve meste jeste neslezeni z chodniku, odlozeni, zastaveni atd.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:24
- Nahlásit
Ja po svem psu nechci, aby si haravky nevsimal, je to pro nej prirozene a navic je to pes kryci a nechci, aby se mi nekdy stalo, ze fenu nenakryje, protoze se ho nekdo snazil odnaucovat.
To, ze si psa vcas zavolam a dam si ho na voditko pro me znamena, ze ho mam pod kontrolou.
No jestli takove konflikty vyhledavas, tak lituju majitele haravych fen... Ja se spis snazim byt ohleduplna.
Po svych psech nechci nejake nadlidske (nadpsi) vykony.
|
Barunka
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:30
- Nahlásit
Zver jsem napsala jako priklad. S tou u svych psu problem nemam, ale kdybych mela, tak si je proste budu brat v lese na voditko.
Psala jsem, ze tam, kde by mohl byt konflikt... Privolani nema zadny pes 100procentni a ja tech 0,01% riskovat proste nehodlam a tak si psa dam na voditko, je to snad spatne? Konflikt muze byt i ze strany ostatnich lidi, psa mas perfektne ovladatelneho, ale stejne ti lidi budou nadavat, ze pes neni na voditku, ze jejich fena hara nebo po lese beha zver a ten pes ji prece zakousne. Tim, ze si je dam na voditko, se takovym konfliktum vyhnu. Ja si nic dokazovat nemusim. Pes je pes a neni to stroj, nemuze byt 100% spolehlivy a na to je dobre myslet.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:31
- Nahlásit
Barunka
To, ze si psa vcas zavolam a dam si ho na voditko pro me znamena, ze ho mam pod kontrolou
Jenže co když to jednou včas nestihneš?
|
evina
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:31
- Nahlásit
Barunka roblém je v tom,že ti málokterý majitel dopředu řekne,že fena vůbec hárá.Takže já háravky nevyhledávám úmyslně,oni se mi naskytují(bohužel)samy!
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:31 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
Barunka
Ale ja taky nechci aby si nevsimal jen chci aby kdyz ho privolam bez prodleni okamzite zareagoval. Jsou situace kdy proste neni mozne cekat az si pes rozmysli jestli na privolani prijde nebo ne. mezi haravkou a psem muze taky byt treba silnice. U te zvere v tomhle rocnom obdobi staci par desitek metru stvani a srna to neprezije neb umre na zapal plyc pripadne vycerpani. a poukud vam pri tom nekdo psa zastreli bude v pravu.
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:32
- Nahlásit
Barunka
Prirodzene je to pre vodcu, nie pre podriadeneho psa.
No jestli takove konflikty vyhledavas, tak lituju majitele haravych fen... Ja se spis snazim byt ohleduplna.
Po svych psech nechci nejake nadlidske (nadpsi) vykony.
Ano vyhladavam. Vzdy pridem za dotycnym, spytam sa ho, ci by mu nevadilo si pri jeho/jej fenke precvicit psa. Doteraz mi to odmietla len jedna starsia pani. Mojim najvacsim "uspechom" bolo, ked mi majitel haravej fenky povedal, ze keby vsetci psi boli ako tento, tak by bol zivot krajsi. Nie je to o tom, ze bezhlavo pustim psa a testujem ho, ci pride. Pre mna voditko znamena krok spat. Pes najprv vsetky cviky ovladal bez voditka, vratane chodze pri nohe
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 22:36
- Nahlásit
Psala jsem, ze tam, kde by mohl byt konflikt... Privolani nema zadny pes 100procentni a ja tech 0,01% riskovat proste nehodlam a tak si psa dam na voditko, je to snad spatne?
Spatne to neni,ale ne vzdy se to musi podarit a tam je potreba to neviditelne voditko. Krome toho ja berzne vencim najednou 5 - 8 psu (NO. DOB, BOM) a chtel bych te videt jak je vsechny uvedes na voditku. ja radsi bez voditka, ale spolehlive.
|