Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / povalení na záda
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
anonym
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:34
- Nahlásit

Ve všech radách v případě potrestání psa se objevuje rada "povalit na záda". Zdá se mi, že je to trend "rádoby odborníků" na problémové psy.Psiska cvičím a chovám už moc let, ale tohle jsem skutečně nepoužila nikdy a marně přemýšlím, v jaké situaci bych to použila.
1/ Povalení na záda a ohalení břicha - v přírodě totální podřízenost.
Proč to mám jako trest praktikovat já u svého psa ????????
A proč jako trest v případě jeho agresivního chování vůči ostatním psům nebo lidem?????????? Podle mého je to totální hovadina.

Vladus
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:49 - Změnil/a: Vladus
- Nahlásit

anonym
Samozrejme, ze to u sveho psa praktikovat nemusis.

anonym
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 10:56
- Nahlásit

Nejde o to, že u svého psa nemusím, ale zdá se mi postavené na hlavu doporučovat někomu tohle jako "všelék" a nejvhodnější formu potrestání. Já přece nechci psa deptat a v případě nevhodného chování mu dokazovat svou totální nadřazenost. Napadlo mě to, protože jsem onehdá viděla pána s pitem, který útočil na všechno kolem a pániček s ním vždycky povalil, psisko se zklidnilo načež se postavil na všechny čtyři a útočil znova. Jaksi mi nedochází význam tohohle postupu.

Vladus
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:04
- Nahlásit

anonym
Jeste jsem se nesetkala s tim, ze by to nekdo doporucoval jako vselek, nicmene si myslim, ze je to o tom, jak si to lidi preberou a taky jak rozumi svym psum. Kuprikladu kdyby panicek toho pita nikdy neslysel o povaleni, tak by ho treba zkopal. Je to vse o lidech. Ale vim o co ti jde, taky se mi to zda, ze se to nejak rozsirilo.

Lea
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:05
- Nahlásit

anonym
Protože jsi se setkala s páníčkem pitbula, který to dělal blbě. Ovšem myslím že mezi zdejšími pejskaří bys těžko našla někoho, kdo ti poradí že to je všelék.
Je to gesto, výchovná lekce, používaná hojně v psích smečkách a kterému psi rozumějí. Sama jsem to párkrát musela aplikovat hlavně u mlaďochů (pastevci), kteří zkoušeli co můžou a byli agresivní. Pár těchto lekcí je zklidní. A v tomto případě to není žádné deptání ani lámání psí duše. Skutečně by to měl používat jen člověk, který přesně ví co dělá, ale rozhodně to nepatří do běžného výcviku ani to neřeší jiné nevhodné chování. Z jednoho blbého majitele pitbula si nedělej obrázek o všech. Buď ráda, žes to nikdy aplikovat nemusela. Mě to taky "bolelo víc než to štěně"

wami
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:08
- Nahlásit

Rozsirilo se to uplne stejne, jako to, ze ma najednou kazdy "agresivniho" psa.

Ja treba povaleni pouzivam, ale s rozumem a jen v urcitych situacich...

Proste je to spatne jako veskere zevseobecnovani...

evina
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:40
- Nahlásit

No já myslím,že celkem dost lidí se psem zachází(mnohdy i nevědomky)nevhodně.A povalení na záda je proti tomu celkem "neškodné".Škodu to může způsobit jen na psí duši ale to i mnohem více věcí!Taky souhlasím s tím,že když nepovalí psa na záda může do něj kopat,tahat za uši,použít elektriku atd.Tebe to nikdo nenutí používat,je jen na tobě jakou metodu použiješ!Poučila jsi snad majitele pita,že jedná nesprávně?A jak by měl postupovat správně?

sarax
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 11:53
- Nahlásit

ano,jak tu píšou ostatní,použití v určitých situacích...je to určitě lepší než psa zmydlit...a ve chvíli kdy je sám agresivní a snaží se prosadit ,tak si myslím,že je toto na místě.Pokud člověk ví co dělá a proč....což nebyl případ majitele toho pita..

Vladus
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 12:43
- Nahlásit

Vcera jsem za nama utekl labrous, protoze mu vonela moje fenka a kdyz jsem videla, s jakyma nervama ho panik vola zpet, tak jsem na nej volala, ze nase fena ma po harani at se na hafu tak nezlobi a ten kreten me absolutne nevnimal, rval na psa jak na lesi!!! Labrous k nemu presto prisel no a ten kreten ho chytl za krk a pritiskl ho k zemi!!!

evina
Člen
# Zasláno: 2 Bře 2006 22:58
- Nahlásit

Vladus rostě jen další debil,který nezná základy.V tomto případě je asi celkem jedno jak trestá ale,že vůbec trestá...

Vladus
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 09:30
- Nahlásit

evina
No prave, ale chudak pes...

Barunka
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 13:39
- Nahlásit

Něco o "dominanci" a převalování psů na záda:
http://barney.glenalbyn.org/view.php?cisloclanku=2 005111701

handula
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 13:42
- Nahlásit

Rozsirilo se to uplne stejne, jako to, ze ma najednou kazdy "agresivniho" psa.

a dominantního že?

přesně !

Garfield
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 13:48
- Nahlásit

Ale povalení na záda se praktikuje jako poslední krok, třeba v případě agrese psa, kdy je třeba razantního a čitelného zákroku.

handula
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 13:50
- Nahlásit

Garfield

ne vždy, ne všude, jak u koho, jak kde a jak kdo...

žanda
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 13:53
- Nahlásit

musím se přidat k povalení na záda- zkusila jsem a odešla jsem od toho. můj pesan je velice dominantní mezi psy- pokud ho při nějakém "startu" povalím na záda- leží jako mrtvola a čeká až panička vstane- okamžitě se mi podvolí.......ale výchovný efekt pro další situace je nulový.

Majda
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 23:52
- Nahlásit

Pokud každý z nás vychová svého psa od štěněte správně, aby mělo dané místo ve smečce (naší smíšené smečce), které je vždy zásadně a jednoznačně na konci hierarchického žebříčku, pak nebudete možná muset nikdy řešit u svého psa trest povalením na záda. Nesuďte však bez znalosti situace. Odsouzení bez toho, abychom věděli, o co jde, je hrozně jednoduché. Takové rady a spousty dalších rádoby rad, jsou nanic. Těžko radit po netu, když neznáme ani vás, ani vaše psy, ani situace, v nichž společně žijete.
Zásadní problém je většinou v polidšťování psů. Milovat svého psa neznamená přece, že doma pes velí. A bohužel to tak někdy bývá. Evidentně je v těchto případech vina na straně majitelů. A bohužel většinou to ani majitelé neví, že přenesli na svého psa vůdčí roli, a že na ni pes nemůže v žádném případě stačit. Když na to přijdou, bývá většinou na nápravu už pozdě.
Prostě to není jen o dominanci a povalování psů na záda. Ale rozhodně o podřizování psa ano. Ale tahle problematika se rozhodně nedá shrnout do několika vět.

shiba
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 00:45
- Nahlásit

Myslím, že žádná výchovná metoda u psů ani u lidí není všelékem. Mě se třeba povalení na záda osvědčilo - ovšem použila jsem ho 2x v životě, v obou případech u stejného psa, v krátkém časovém odstupu a ze stejného důvodu. O té doby nebylo potřeba. Pochopil, a náš vztah se nijak nenarušil. Navíc si myslím, že to není metoda na problémové psy, jak píše anonym, ale spíše na psy jindy bezproblémové v situaci, kdy pes udělá něco velmi nevhodného (u nás to bylo zakousnutí se do mě - naprosto jsem chápala, proč to udělal - sebrala jsem mu háravou fenu, kterou jindy byl zvyklý krýt - ovšem to neznamená, že jsem mohla jeho chování tolerovat)
anonym
Já přece nechci psa deptat a v případě nevhodného chování mu dokazovat svou totální nadřazenost.

Pravda, nechci v žádném případě svého psa deptat, ale chci a musím mu dokazovat svou nadřazenost, pokud je to potřeba. Ale jak říkám, potřeba to u mých psů bylo dvakrát a to u jednoho psa - samce, u fen jsem toto nikdy nepoužila.

Majda
Zásadní problém je většinou v polidšťování psů.
Souhlas.

Barunka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 08:33
- Nahlásit

Prostě to není jen o dominanci a povalování psů na záda. Ale rozhodně o podřizování psa ano.
Majda
No to si trochu odporujes, ne? Kdyz to neni o dominanci, tak to prece nemuze take byt ani o podrizovani.

birma
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 09:25
- Nahlásit

Když se to tady dostalo i k polidšťování psů, tak se musím podělit se svým včerejším zážitkem. Potkala jsem známého s mladou (asi roční) argentinkou. Říkal, že je fenečka vůbec neposlouchá a když jsem se ho ptala, jak jí tedy vychovávají, tvrdil , že oni jí vychovávají dobře, akorát ona vůbec neposlouchá. Taky pořád tahá na vodítku (to držel oběma rukama, nabo za ní mírně povlával. Kdysi jsem už vysvětlovala jeho přítelkyni, že když tím vodítkem párkrát škubnou, ona tahat nebude. Zkusila jsem to vysvětlit i jemu - vzala jsem si fenečku, dvakrát sní škubla a fenečka pochopila, páníček nikoli. Vysvětlil mi, že on s ní taky škube (nikdy jsem to u něj neviděla), ale nikdy by k ní nebyl tak drastickej jako já ( já taky drastická nebyla - čubinka nelítala vzduchem, nespadla na záda... na to nemám u asi 40ti kilového psa sílu) a že já jsem hrozná, že mi už v životě vdítko do ruky nedá a že jeho miláčkovi ubližuju.... Musim říct, že v tu chvíli bych pánečka mírně propleskla aby se vzpamatoval, ale u něj by asi nepomohlo ani to....

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 09:50
- Nahlásit

Barunka
Myslím, že si neodporuju. Jak už jsem napsala, bylo by to na dlouhé povídání, nelze to shrnout do pár vět. Ale přece nemusí vždycky znamenat, že když psa potrestám povalením na záda, že je pes dominantní. Nakonec Birma psala příklad, kdy si její pes myslel, že dosáhne svého u háravé feny, a pustil se do paničky. Trest použila dvakrát a psovi došlo, že má smůlu, že velitelem smečky je panička a už svoje NEŽÁDOUCÍ chování neopakoval. A rozhodně nemá dominantního psa.
Ono to s tou dominancí je trochu jinak.
Jsou psi, kteří jsou jednoznačně psi alfa, tedy dominantní. Těch není ale moc. Pak jsou psi, kteří zkouší, kam až mohou, jak si mohou zlepšit hierarchické místo ve smečce. Tam je namístě si to hlídat, nenechat psa si přerůst přes hlavu. Ale pokud ho usměrníme, stáhne se a bude dál fungovat. Ale zase to zkusí.
No a pak jsou psi, které nechají páníčci převzít vládu ve smečce, aniž si to uvědomují. A tam samozřejmě ve své podstatě je pes donucen dělat alfu a řešit situace, které páneček buď z nevědomosti, anebo z blbosti (viz příklad příběhu birmy) řešit nechtějí.
Asi se vám nebude můj názor líbit, ale myslím si, že spoustu lidí to dneska přehání, vykládají si některé výchovné postupy jako týrání psů. To je ale naprostá blbost a svědčí to jen o tom, že o psech vůbec nic nevědí a nerozumí jim. Pes je prostě pes. Není to chlupatý človíček.
Ale nemá cenu se o tom rozepisovat. Přečtěte si nějakou dobrou literaturu a pak povídejte.
Jak birma (naprostý souhlas) psala, když máte 40 kg psa, tak ho musíte mít prostě psychicky zvládnutého a naprosto pod sebou, jinak máte smůlu.
Asi se najdou ti, kteří budou vědět, o čem mluvím, ale určitě i ti, kteří budou mít spoustu připomínek k tomu, co jsem napsala. Nechci ale unavovat dlouhým psaním. Stejně to asi nemá cenu.
Přečtěte si, máte-li chuť:
http://www.hafbezobav.cz/view.php?cisloclanku=2005 091802
http://lexus.wz.cz/dominance-schroll.html

Barunka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 10:05
- Nahlásit

Majda
Na zaklade toho prvniho clanku na hafbezobav, jsem napsala ten svuj - http://barney.glenalbyn.org/view.php?cisloclanku=2 005111701
Nejsou to ma slova, ale prelozena odborna literatura.
Ten druhy clanek mi nejde otevritAle přece nemusí vždycky znamenat, že když psa potrestám povalením na záda, že je pes dominantní.
Jo, s tim uple souhlasim

Asi to bude tim, ze jsem byla "kynologicky" vychovana jinde, nez tady a tim padem ctu jinou odbornou literaturu a jsem obklopena jinymy nazory

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 10:11
- Nahlásit

také občas povalím psy na záda - při hře ,při mazlení ,ale jinak ne . Abych řekla pravdu , porušuji snad všechny "dobré rady" , co pes nesmí, aby mi nevládnul . Mám 2 psy , oba spí v posteli ,sedí se mnou v křesle, chodí z domu jako první , většinou dostávají žrádlo dříve než jíme my , když přijdou a chtějí se pomazlit - pomazlím ho , třeba jen kraťoučce ,ale podrbu , pohladím ......ale přesto si troufám říci, že mě berou jako vůdce . Když chci být v křesle sama, řeknu jen " jdi dolů" a pes seskočí a lehne si mi k nohám , přivolám je bez problémů i od psů, když jim řeknu k noze , jdou u nohy navolno a k jinému psu neběží , nenapadají jiné psy , ba dokonce se ani nenechají vyprovokovat ke rvačce - jen zavrčí a agresora si nevšímají, klidně si vedle něj něco čuchají a víceméně ho ignorují , nebudu říkat , že si nedovolí na mě zavrčet - ono je to totiž vůbec nenapadne zkusit ( samozřejmě třeba při přetahování vrčí , ale to je hra) .... Pravda je, že já sama jsem poměrně klidný člověk , jen tak se nevytočím a já myslím, že lidská povaha se dost na psa otiskne ).

sarax
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 10:18
- Nahlásit

birma
tohle je pomalu ukázkovej případ a většinou tito lidé mají psi od 30kg nahoru..znám to i u kamaráda,kterej dává příkazy s otazníkem na konci,vodítkem neškubne a na psa nezařve a pak si stěžuje,že nestíhá,když běžej a že ona nemusí jiný psy...jenže nikdo jí ani neokřikne,že je to špatně....o nějakým přivolání nemůže bejt řeč

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 10:37
- Nahlásit

Barunka
nevím, proč nejde druhý článek otevřít. Zkus tedy jen adresu webové stránky bez toho za lomítkem. Článek je hned na prvním místě na stránce.
Souhlasím s tím, že dominantních psů není tolik, jak je obecně povídáno. Jsou to jen chyby lidí, kteří je polidšťují a dovolí jim, aby si dělali co se jim zlíbí. Dělám instruktorku a divili byste se, co občas od lidí slyším, a přitom stačí tak málo, aby byl pes brán jako pes, a bylo by hodně věcí v pořádku.
Názory jsou názory, každý může mít ty svoje. Pes je ale pořád jen pes, mluvit neumí, dohodnout se s ním nedá, a tak je nutné zkusit přemýšlet jako pes, abychom mu jeho způsobem uměli vysvětlit, kde je jeho místo. Pokud u vás na gauči a v posteli, je to v pohodě a je to jen vaše věc. A nemusí to být vždycky špatně, protože i tak může mít pes jasno, kdo je doma pánem. Ale u problematičtějších psů, kteří nemají ujasněné místo ve smečce tohle může znamenat velký problém. Je to všechno individuální, každý pes a každý člověk je jiný, nedá se to generalizovat. Ale zásada je jedna, pes by měl mít řád, aby mohl mít jistotu, že smečka funguje a je všechno v pořádku. Pak je spokojený a šťastný.

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 10:54
- Nahlásit

Majda
a proč ti problematičtější psi nemají ujasněné místo ve smečce ? .

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 11:05
- Nahlásit

mac1
Protože jim to lidi dovolí. Nedají jim řád, a tak pes někdy něco smí, podruhé ne, někdy někam smí, podruhé ne, ustupují jim, jsou nedůslední při výchově, někdy bývají nesocializovaní, někdy je chyba už u chovatele, protože je opominutá doba vtiskávání.
Proto se z nich stávají problémoví psi. Nemají jasno, kde je jejich místo ve smečce, protože pánečci jsou nejistí, neumějí některé situace řešit (třeba setkání s větším psem při venčení), a tak vzniká mnoho chyb, které pes neumí ve své hlavě srovnat.
Nevím, jestli odpovídám na to, na co ses tázal, z tvého dotazu není úplně jaké, co tě zajímá

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 11:08
- Nahlásit

jen jsem chtěla naznačit jestli spíš ty problémové psy nevytvářejí lidé , jestli příčina problémovosti u psa není v člověku ( většinou ). Myslím, že jsi mi odpověděla

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 11:16
- Nahlásit

mac1

mac1
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 11:23
- Nahlásit

Majda
setkání s větším psem při venčení, to je téměř klasika . Zrovna předevčírem moji pesani na volno , tak 50 m před námi jsem uviděla staršího chlápka jak se zastavil a přitáhnul k sobě 2 vřeštící dlouhosrsté jezevčíky.Pak je vyzdvihnul nahoru . Psy jsem si vzala k noze a pokračovali jsme - nemám žádné obry , jeden 27 kg, mladší 25 kg - pán ustoupil až k plotu , o který se opřel , v každé ruce v podpaží jednoho zmítajícího se hysterického jezevčíka a hystericky na mě řval, jakto, že psi nejsou na vodítku a nemají košík , podotýkám, že psi mi šli u nohy a kašlali na něj, mysleli si možná něco o jezevčících chudácích , ale to bylo vše. Odpověděla jsem jen jednou větou (přiznám, ne zcela 100% uctivě ) a psům jsem dala směr pohybu dopředu a oni se na muže s jezevčíky ani neotočili , doufám že pána nekleplo . I my se občas potkáme s tzv. rváči a potížisty ( alespoň podle toho,jaké zážitky s nimi líčí jiní pejskaři ) , možná že okatý nezájem mých psů o rvačky na ně působí odpudivě . Když stojí celý zježený , vrčí a můj pes na něj kašle a klidně si tam něco čmuchá , vykašle se na to také a běží to zkusit jinam . Starší pes měl zatím za celý svůj život - 7 let, jen jeden konflikt s NO a ten byl tak kraťoučký , že ani nestojí za slovo ( klepu 3x na dřevo ) , mladší zatím žádný ( je možné, že okoukal chování ke psům od staršího ) .

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání