Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / povalení na záda
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
Barunka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 11:40
- Nahlásit

Uz se mi to podarilo otevrit, dik.
Taky to muze ale byt tim, ze lide neumi se psem spravne komunikovat a pes si neni jisty tim, co se po nem chce a nemusi nzrovna premyslet o miste ve smecce.
Ted nemyslim komunikaci po "vlcim" zpusobu, co se posledni dobou v cechach razi...
Ja vychazim pri vyciku z teorie uceni, tj. ze všechna zvířata se učí pomocí okamžitých - ne opožděných - následků svého chování a chování, které je posíleno odměnou, se objevuje častěji. A vyuzivam sily operantniho podminovani.
Kazdou chybu psa chapu jako moji vinu a selhani, ze jsem ji nedokazala predejit, tudiz psa za to nemuzu nijak trestat. Duraz kladu na kvalitni socializaci a desenzitizaci vuci podnetum, ktere v psovi vyvolavaji nezadouci chovani. Kdyz udela neco, co nechci aby delal, tak to v tom momente ignoruju a do budoucna se tomu snazim predejit - bud psa naucim takove chovani, ktere po nem chci nebo ho naucim chovani, ktere mu neumoznuje soucasne delat to, co nechci aby delal (napriklad kdyz skace na lidi, naucim ho nejdriv domacim prostredi povel klid, coz znamena, ze musi za kazde situace sedet, ruzne ho rozptyluju a pod., pak namodeluju situaci, ze ho doma prijde nekdo privitat a kdyz je to spolehlive, zacnu to pouzivat i venku...).
Pokud je pes kousavy, znamena to, ze dotycna osoba necim prekrocila prah jeho kousavosti. Nejdriv je treba zjistit, jake situace a podnety (zahnani do kouta, odebrani potravy, dotyky ...) u nej kousani zpusobi a pak je treba psa vuci nim postupne desenzitizovat. Kdyz mu napriklad vadi odebrani potravy, tak ho budu nejakou doubu krmit jen z ruky, ne z misky, pak budu potravu hazet z ruky do misky, obcas mu tam pridam neco lepsiho, aby si zvykl, ze priblizeni psovoda k misce znamena neco dobreho. Kyz mu chci neco sebrat, tak to ze zacatku vymenim za neco lepsiho. Az se dostanu do situace, kdy psovi muzu cokoliv sebrat, dam mu po sebrani nejaky povel, ktery kdyz splni, tak dostane odmenu.
Nemusim hned psa za takove chovani trestat, protoze hrozi, kdyz v takove situaci psa obratim na zada, muze bud kousnout ze strachu nebo ze vzteku a problemy se jeste prohloubi.

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 11:53
- Nahlásit

Barunka
Jdeš na to opravdu trochu netradičním způsobem. Máš zřejmě hodně trpělivosti. Lidi většinou na psy hodně spěchají a jsou nespokojení, když psi nechápou věci rychle. Rozhodně souhlasím s tím, že je chyba většinou v komunikaci se psem. Proto vždycky říkám každému tak trochu v legraci, ale míním to velmi vážně, že by se měli naučit přemýšlet jako pes, aby jim pak pes snáze rozuměl, protože mu to budou umět po psovsky vysvětlit. Je to pak pro oba jednodušší. Ale mnoho lidí to nechápe, proč by měli přemýšlet jako pes. Naopak mi většinou říkají, že pes určitě ví, proč se zlobí, protože se chová submisivně. A nevěří mě, že pes se chová submisivně proto, že se zlobíme, ale většinou neví, proč se zlobíme. Z našeho postoje, chování cítí, že máme zlost, ale většinou neví, co naši zlost vyvolalo. Pokud tedy například potrestáme psa dlouho po akci (něco provede, když je sám a my to zjistíme až když přijdeme), ví, co bude následovat po našem příchodu. Zlost. Ale nespojí si to se svojí neplechou. Lidi pak povídají, že ten pes si z nich dělá blázny, protože stále opakuje stejné neplechy, i když byl za ně trestán. Nechápou, že trest (adekvátní) by měl přijít při akci, aby pes správně pochopil, co je pro nás nežádoucí chování. Kontrastně pak bychom měli dát psovi najevo, co je chování žádoucí, za které bude odměňován a chválen.
Máš pravdu, že ve většině případů je chyba v nás, v lidech, že nevědomky psa dovedeme k něčemu, co dělá a nechápeme, že je to naší chybou. Přesto je v těchto případech většinou rychlejší situaci napravit tak, že navodíme znovu danou situaci, a hned reagujeme, pokud se pes projeví nežádoucím chováním. Při akci přijde vysvětlení, že toto nechceme, aby pes dělal, že toto je důvodem našeho rozzlobení. Trest by měl samozřejmě být adekvátní situaci. Jistě máš i pravdu, že se dá spoustě věcem předcházet. To je pravda. Ale ne vždy to situaci řeší, protože ty tomu sice můžeš předejít, ale přece jen se ta situace může opakovat, když u toho nebudeš. Proto je lepší (podle mého názoru) situaci psovi jednoznačně provždy vysvětlit, že toto je dobře, toto je špatně a je to dobře nebo špatně VŽDYCKY.

Barunka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 12:34
- Nahlásit

Jdeš na to opravdu trochu netradičním způsobem.
Netradičním pro Čechy (a možná i pro Němce). No ono je to pri takovem stylu vycviku skoro vsechno jinak. (Napriklad nejdriv cvicis bez povelu a slovni povel pridavas, az pes presne vi, co po nem chces, ale to je na dlouho a na jinou debatu, ktera sem asi nepatri...). A treba na psa tolik nesahas a nevmanipulovavas ho do pozic, ktere po nem chces (napriklad pockas, az si sedne sam...). Vypada to desne nelogicky a zdlouhave, ale kdyz je na to pes odmalicka zvykly, uci se velmi snadno a rychle nove veci, je soustredenejsi, protoze byl nejdriv ucen, jak se ma ucit Tj. musel sam vymyslet, jak z panicka dostat odmenu. Ta trpelivost se zpocatku opravdu vyplati, protoze se to nascita do budoucna.
Ale neni to metoda pro klasicky cvicak, kde se po psech chce, aby nejlepe za dobu zakladniho kurzu - 10 lekci - umeli vsechno.
Taky jsem byla nejdriv v soku, kdyz po me chteli, abych cvicila vyse popsanym zpusobem, ale casem jsem si na to zvykla a zjistila jsem, ze to funguje a tak se toho drzim. Uz jsem si zvykla, ze na me v Cechach koukaji jak na exota a kdyz jsem navstivila jeden klasicky cvicak, kvuli tomu, aby jsme si vyzkouseli tyden pred zkouskou mistni prekazky, byla jsem vyhozena ze rady, ze psa pry moc chvalim (no a to jsem dokonce nechala doma klikr) a tim rusim ostatni psy, psa nemam na stahovaku a odmitam za nej pri kazdem obratu skubat, nerikam "Ke mne!" dost rozkazujicim tonem (i kdyz pes ke me prisel na prvni povel), vubec nepouzivam posunky a povely dle zkusebniho radu (tj. rikam down misto lehni, protoze sedni a lehni zni moc podobne, tak to psum ulehcuju...), nehazim psovi jako aport cinku a tim vsim nicim vycvikari jeho autoritu. Vim, ze to tak neni vsude.
Prijde mi, ze se tu lide odlisnych metod boji, ja jim ty jejich neberu a svoje jim nevnucuju, jen bych byla rada, aby pripustili, ze nejenom ta jejich je spravna...

A nevěří mě, že pes se chová submisivně proto, že se zlobíme, ale většinou neví, proč se zlobíme.¨

Jo, to je fakt. To sem se tu snazila taky na jinem foru nekomu vysvetlit. Nedokazal pochopit, ze kdyz pes rozhrabe kos a on prijde za nekolik hodin domu, ze fakt nepochopi, za co ho tresta.
protože ty tomu sice můžeš předejít, ale přece jen se ta situace může opakovat, když u toho nebudeš.

No a to si prave musim davat sakra bacha, aby se ta situace neopakovala do te doby, nez psa naucim, jak se v te situaci ma chovat. Pak se ji nakonec snazim vyhledavat a testovat, jestli to funguje.
Problem trestu je v tom, ze se spatne odhaduje, jak by mel byt silny. Ucinny je takovy trest, ktery musis pouzit v dane situaci max. dvakrat, trikrat. Coz muze byt nekdy problem. Pokud psovi staci rict fuj, zarvat na nej, skubnout lehce za voditko, tak nejsem proti. Ale kdyz za psa skubes desetkrat a ono to nefunguje, tak zacnes pridavat na sile a pak za psa skubnes tak ze odleti x metru daleko, tak to fakt nema cenu a trestem se nikam nedostanes. Akorat v psovi zvysujes odolnost vuci trestum. V tom pripade musis zvolit jinou strategii (nebo psa zastrelit a on to uz delat nebude - to samozrejme prehanim...).

Majda
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 12:53
- Nahlásit

Barunka
Já se žádným novým věcem, které mají smysl, vůbec nebráním.
Naopak. Pochopit, co je pro zvíře to nejlepší, to je moc důležité. Ale tenhle přístup bohužel nefunguje u většiny lidí.
Já mám velkého psa, který váží kolem 40 kg. Mám ho moc ráda, a tak mi bylo vždycky vyčítáno, že psovi moc povoluju. Ale není to pravda. Máme (dnes, kdy je psovi 7) srovnaný vztah, jen občas mu musím připomenou, kdo je velitel, jinak to funguje bez problémů. Ty případy, kdy to občas zaskřípe, jsou většinou zaviněné přírodou - háravá fena - takže mu to odpouštím (tedy v duchu), ale trvám na svém.
Jsme totiž po tolika letech se psem tak sehraný, že se musím někdy až smát. Jakmile při procházce navolno vidí někoho v dálce, zpomalí, otáčí se na mě, co jako bude, a pak se automaticky přiřadí k noze. Po odeznění podnětu (cyklista, chodec, atd.) se na mě podívá a já slovem volno nebo kývnutím mu dávám najevo, že je všechno v pořádku. Pokud cítím, že by mohla nastat konflikní situace, třeba že by se šel na někoho ze zvědavosti podívat a ten někdo se třeba velkého psa bojí, nebo jde v dálce někdo se psem, stačí, když mu řeknu NE, normálním hlasem, přiřadí se k noze a nic se nestane. Někdy na mě křičí, proč si ho neuvážu (nenosí košík), ale já poznám, kdy je to potřeba a svému psovi věřím. Jsem klidná a on to ze mně cítí, takže ví, že máme situaci pod kontrolou. Je to zkrátka v lidech.
Psi jsou obrazem svých pánů ať se nám to líbí nebo ne.
Ale chápu, že na normálním cvičáku bys se svojí metodou neuspěla, je zdlouhavá a potřebuje mnoho a mnoho trpělivosti.
U nás to funguje tak, že lidi nenutíme k ničemu, pokud na to mají jiný názor. Snažíme se jim jen vysvětlit, že dělají chyby a je na nich, jestli to pochopí. Vždycky se ptám, co lidi od svých psů očekávají a podle toho pak postupuju při výkladu a výcviku.
To je ale opravdu na povídání někde jinde. Myslím, že se ale mnohé už změnilo. Už jsou cvičáky, kde se cvičí s balónky, s pamlsky a necvičí se se psi drilem. Jsou ale bohužel stále někteří výcvikáři, kterým sice "ujel vlak", ale oni to nevědí, stále se drží zarputile svých metod. Ale ti jsou nepřesvědčitelní. Ať dělá každý, co umí, jen je mi někdy některých psů líto, když vidím, že radost nikde.

Barunka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 13:08
- Nahlásit

Souhlas

hana
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 20:45
- Nahlásit

Barunka
Napsalas to moc hezky. Já tuto metodu používám už hodně dlouho, neuměla bych to už jinak. Nejde jen o výcvik na cvičáku, ale vůbec o komunikaci se psem, jednoduše mu říct, co vlastně chci.Jen to nikomu nedokážu tak krásně vysvětlit.

Barunka
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 22:00
- Nahlásit

hana
No ja mam taky problem obcas to lidem vysvetlit

Vladus
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 22:05
- Nahlásit

Majda
Už jsou cvičáky, kde se cvičí s balónky, s pamlsky a necvičí se se psi drilem.

Nevite nekdo o takovem cvicaku v Ostrave a okoli? Jeste jsem na cvicaku nebyla, ale chtela bych se na nejaky fajn pohodovy cvicak podivat.

evina
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 23:26
- Nahlásit

Barunka:Netradičním pro Čechy (a možná i pro Němce).A kde to je tradiční tato metoda?Nic proti ní v podstatě nemám ale nemyslím,že by 100% platila na každého psa.U kolika psů jsi tuto metodu použila?Nedávno jsem např.četla jak se cvičí v americe a nestačila jsem se divit.Oni jim odměřují jídlo podle výkonnosti a vlastně nikdy pes "pořádně" nažrat nedostane.Dostává to jako pamlsky.kdyz jsem navstivila jeden klasicky cvicak, kvuli tomu, aby jsme si vyzkouseli tyden pred zkouskou mistni prekazky, byla jsem vyhozena ze rady, ze psa pry moc chvalim (no a to jsem dokonce nechala doma klikr) a tim rusim ostatni psy, psa nemam na stahovaku a odmitam za nej pri kazdem obratu skubat, nerikam "Ke mne!" dost rozkazujicim tonem (i kdyz pes ke me prisel na prvni povel), vubec nepouzivam posunky a povely dle zkusebniho radu (tj. rikam down misto lehni, protoze sedni a lehni zni moc podobne, tak to psum ulehcuju...), nehazim psovi jako aport cinku a tim vsim nicim vycvikari jeho autoritu. Promiň trošku nechápu...nevím jastli jsi skutečně byla na netradičním cvičáku nebo si to špatně bereš...Pes sice musí být na stahováku ale ne na stahovacím očku.Tudíž nic co by psovi mělo vadit.Škubat s ním nemusíš.Pokud má týden před zkouškou,měl by to umět.Pokud neumí nezbývá než trénovat dál...Ani povely neurčuje řád dávat v rozkazovacím tónu.Povely řád určuje ale snad to lze obejít tím,že se rozhodčímu předem nahlásí změna povelu.
Jinak naprostý souhlas,že na psa po psím.Moje tchýně má naprosto nevychovaného kokra,který je napadá i když ho chtějí učesat nebo vyndat klíště.Napadá tak,že je to skutečně dost do krve.Když jsem jí řekla,že problém je v tom,že pes nemá v rodině vůdce smečky,tak mi vynadala,že oni nejsou žádní vlci a tak vůdce nepotřebujeCokoli jsem se snažila poradit,vždy obrátila do naprosto nesmyslných dedukcí,že jen lituju psa a ostatní podobné pejsky.A to kvůli páníčkům,kteří neznají jejich základy chování.
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek...

Majda
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 00:07
- Nahlásit

Vladus
bohužel Ostrava je od nás opravdu hodně daleko, jsem z opačné strany republiky. My cvičíme hlavně na potravinovou metodu, radost, hravost, na balónky, hlavně zájem a motivace psa. Teprve pak se cviky upřesňují, když je pejsek starší.
Moc mě to baví. Můj pes by dal život za balónek. Držím palce, aby našla vhodný cvičák.

Barunka
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 08:52
- Nahlásit

A kde to je tradiční tato metoda?Nic proti ní v podstatě nemám ale nemyslím,že by 100% platila na každého psa.
Ve Velké Británii a USA.
Oni jim odměřují jídlo podle výkonnosti a vlastně nikdy pes "pořádně" nažrat nedostane.Dostává to jako pamlsky.
To šlo asi o psi drogaře nebo na výbušniny, ne? Tady pamlsky sice pes dostává, ale dostává i normálně žrát, jen dávku menší o ty pamlsky, aby netloustl. Pamlsky používáš jen na počátku učení daného cviku (protoze kdybys v pocatku cvicila na micek, tak pokazde musis prerusit cinnost), pak přejdeš na tzv. reinforcement schedule, kdy odmenujes jen 50% reakci (ne kazdou druhou, ale jen ty lepsi reakce). A pak muzes vymenit za hru s mickem apod.
Pes sice musí být na stahováku ale ne na stahovacím očku.
Ja jsem mela psa na hladkem obojku, protoze jakykoliv retizkovy obojek se psovi do srsti zamota.
Škubat s ním nemusíš.Pokud má týden před zkouškou,měl by to umět.
Pes to umel. Nikdy jsem ho to skubanim neucila (to odporuje mnou pouzivane metode. Presto mi bylo receno, ze bych se psem pri kazdem obratu mela skubnout, kdyz jdu pristi tyden na zkousku, abych ty obraty "upevnila".
Ani povely neurčuje řád dávat v rozkazovacím tónu.
Ano, ale vycvikar to po mne chtel.
Povely řád určuje ale snad to lze obejít tím,že se rozhodčímu předem nahlásí změna povelu.
Delala jsem ZOP, prave proto, ze tam je povolena zmena povelu.
Pak ZZO, kde se povely maji ridit zkusebnim radem, nastesti slo opravdu o jeden povel (down), tak jsem za to mela minimalni srazku bodu, jen jsem si musela vyslechnout kazani rozhodciho.
Opet byl na cvicaku problem s vycvikarem ... ze mu kazim moralku a ze mu psovodi zacnou rikat misto lehni "Haji!".
Rikala jsem, ze to tak neni na vsech cvicacich

Nic proti ní v podstatě nemám ale nemyslím,že by 100% platila na každého psa.
Zadna metoda neplati na 100% psu. Troufla bych si rict, ze tato na vetsinu psu, ale bohuzel ne na vetsinu psovodu
U kolika psů jsi tuto metodu použila?
U svych 2,5 (2+stene) a u 14 behem meho pobytu v GB.
Jinak v USA a GB je to metoda bezna, propagovana hlavne studovanymi lidmi (mysleno lidmi, kteri maji vystudovany obor bud chovani zvirat, etologii nebo "psycholog psu" - Animal Behoviour Consultant, bohuzel oznaceni "psycholog psu" v Cestine byva casto zneuzito).

evina
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 09:25
- Nahlásit

BarunkaOpet byl na cvicaku problem s vycvikarem ... ze mu kazim moralku a ze mu psovodi zacnou rikat misto lehni "Haji!".
Tak to jsi fakt musela kápnout na pěkného blba!Já jsem měla štěstí při výběru cvičáku.Po letech se začínám opět věnovat výcviku a koukám jak se to zlepšilo.Tam kam chodím se používají pamlsky,balonky a hra.Cvičí se chvíli,pak se to přeruší(v tom nejlepším)a s pejsou se blbne.Zrovna včera jsme se bavili o tom,jak se psiska na cvičák vždy strašně těší.Můj v autobuse už pozná kam jede a chce vystupovat už o 3 stanice dřív...

Barunka
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 09:33
- Nahlásit

evina
Ja jsem tam taky byla jen jednou, teda podruhe na te zkousce.
Nejhorsi je, ze vetsina lidi tam vubec nevedela, ze by to slo i jinak, protoze to byli zacatecnici, ktery jiny styl vycviku proste nezazili, tak jim to prislo normalni.
Taky bych chtela najit nejaky takovy cvicak, zatim cvicime doma a vzdycky pred zkouskou se nikam vecpu, jen abychom si zkusili prekazky a radovku. Obrany nedelame, takze jsme si zatim takhle vystacili.

mac1
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 09:42
- Nahlásit

Majda
moji psi také milují balónek , staršímu je 6 pryč a pořád si nadšeně hraje . Mám lovecké psy a většina výcvikářů tvrdí - nehrát si s nimi,nic jim neházet , hloupost -poznají kdy si hrají a kdy pracují ( ale ona je pro ně i jejich práce vlastně zábavou , mají velkou chuť do ní a baví je to ). Byla jsem se starším na jednom táboře , a nikdo si tam se psy nehrál ( byli tam jen lovečtí psi) , protože to jasně výcvikáři zavrhli ....druhý den večer jsem přesto vzala balónek a šli jsme si hrát . Za chvilku přibyli k nám další pesani a najednou se objevilo hraček a od té doby si tam psi i hráli , a pak i výcvikáři připustili , že třeba ta hra zas tolik nevadí ,ale oni na to prostě nejsou zvyklí

Barunka
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 10:16
- Nahlásit

výcvikářů tvrdí - nehrát si s nimi,nic jim neházet
Ja mam zas ovcacky psy a taky jsem slysela na jednom treninku na vlohy, ze pes, ktery dela u ovci, by si nemel hrat s mickama, klackama apod. dokonce tam psum odhazovali pri paseni klacek a tvrdili, ze kdyby jsme byli v Australii, tak se takoveho psa, ktery se za klackem rozebehne, zbavi nebo ho zastreli

Terri
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 18:41
- Nahlásit

Vladus
Já chodila do Mokrých Lazců - kdybys chtěla dám kontakt (a výcvikářka uvažovala ještě o Orlové a Bohuslavicích). V Ostravě chodím - ale k pracovním knírům, ne na klasický cvičák.

wami
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 20:51
- Nahlásit

Barunka
S tim, cos psala, docela souhlasim, s jednou vyjimkou - ja treba na psa musela jit jinak, a musela jsem pouzivat to proklete prevalovani na zada, atd.atp.

Proste proto, ze ke mne prisel dvoulety "skorovlk" se sebevedomim do nebe a vlastnostmi alfa jedince (do ktereho ho nechal narust predchozi majitel) a v ramci prvnich dvou dnu, co byl u me, mi skocil po krku. No a pak uz ti proste nic jineho nezbyde, nez "prezit". U tohohle psa to prevaleni pouzivam dodneska, protoze cas od casu si jeste mou pozici chce otestovat. No a v tomhle pripade ti desentivizace moc nepomuze...

Tohle ale neni pripad bezneho psa, bezneho typu vycviku a rozhodne to neni vselek a ja to nikomu nedoporucuju. Jen tim chci rict, ze tebou tolik opovrhovana metoda "prirozene komunikace" (mimochodem take vychazejici ze znalosti psi etologie) ma v jistych pripadech sve opodstatneni... Proste bych to byt tebou tolik neshazovala...

Barunka
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 23:12
- Nahlásit

prirozene komunikace" (mimochodem take vychazejici ze znalosti psi etologie) ma v jistych pripadech sve opodstatneni... Proste bych to byt tebou tolik neshazovala..

Ale ja jsem psala o komunikaci po "vlcim" zpusobu. (No v tvem pripade to opodstatnene asi je). Jde mi o to, ze mi vadi, kdyz nekdo tvrdi, ze se "ucil" od vlku a pak to aplikuje na psy. To je jako kdybys se sla podivat na simpanze, kdyz uz si se svym ditetem nevis rady. Prece jenom domestikace zacala nekdy pred 15000 lety,prapredci psu meli odlisne chovani od vlku a slechteni cloveka bylo dost intenzivni a modifikovalo chovani psa. Pokud to vychazi z etologie PSA, nemam nic proti.
Super je na tohle knizka Handbook of Applied Dog Behavior and Training, Vol. 1-3 (Steven R. Lindsay).

pigie
Člen
# Zasláno: 5 Bře 2006 23:57 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Barunka
Ja stale nechapem, v com je tvoj model vychovy psa netradicny (absolutne nepouzivanie trestu?) Ja myslim, ze pozitivna vychova uz vo svete prevazila, nie?

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 08:31
- Nahlásit

Barunka
Ono jde o to, ze vlci a psi maji podobny zpusob komunikace. Stejne grimasy znamenaji totez. Jen psi je maji mene vyrazne, mene citelne - a domestikaci ztratili strasne moc (tohle dokazuje mimo jine i etolog Eberhard Trumler). Takze ta metoda prirozene komunikace vychazi z vlci etologie, tam se naucis, co a jak presne znamena - a aplikujes na psy, ovsem s prihlednutim k posunute etologii. A trosku mas pravdu i s tim simpanzem - s velmi malým ditetem taky nemluvis po "dospelacku", ale prizpusobis se mu ("ham", "táta pápá", "hají" a pod.)

Znova opakuji - neni to vselek a neda se to aplikovat apriori na vsechny psy. Ale nekdy to opodstatneni ma, a proto i tenhle zpusob obhajuju... (Z druhe strany jsou plemena uz natolik "zcivilizovana", ze se s nimi timto zpusobem vlastne nedomluvis, napriklad plemena typu "bull"... )

Anu
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 08:53
- Nahlásit

wami
Vysvětli mi prosímtě rozdíl ve výcviku psa-např.ovčáka a jak si psala typy psů bull-je v tom nějaký rozdíl? Já myslela,že jakésy pudy mají všechny psi stejné.Docela mě to zaujmulo.S tebou se člověk vždy přiučí.

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:02
- Nahlásit

Anu
Tak presne tenhle rozdil vysvetlit neumim, priznavam, ze me psi typu "bull" nijak zvlast neoslovili...
Nicmene co vim, tak je tam problem v tom, ze nereaguji na natlak (ovcaci nejak reaguji i na naznak natlaku) a mivaji problemy i v bezne mezipsi komunikaci (podobne treba maji problemy ale i boxeri nebo buldocci, diky zkracenym partiim tlamy nejsou tak "citelni"), takze bych rekla, ze to hodne souvisi s temito dvema vecmi - jednak vyvoj plemene vedl ke ztrate velke casti rejstriku prirozene komunikace, druhak zmena vzhledu s sebou nese hure srozumitelne komunikacni signaly.

Ale jak rikam - je to spis jen rychla zkusenost s par psy, zadneho jsem neprecvicovala ani necvicila, treba mi to tu lidi vyvrati. Myslim, ze nejlip by to dovedl vysvetlit Artemis - prave proto, ze psy typu "bull" si na prevychovu nebere s tim, ze mu nejde se s nimi dorozumet...

Takze v klasickem vycviku by tak velky rozdil byt nemel, tedy do te miry, dokud jde o pozitivni model vychovy, rozdil bude hlavne ve vnimani pripadnych trestu...

Eimy
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:08
- Nahlásit

wami
"Trošku" OT , nevim, jestli ses koukala na ICQ,ale posílala sem ti tam, kdy se u nás na cvičáku cvičí agi. Štěnda by měly cvičit na jaře v uterý a ve středu (ale víc máš na tom ICQ )

Anu
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:11
- Nahlásit

Aha,já jenom,že v okolí je pitbulka,kterou si můj pes oblíbil a jsou kámoši,v celku bych řekla 100% vychována. A včera jsem šli společně venčit a přiběhla k nám labradorka a ta pitbulka začala na mého psa žárlit a začal takový boj,že dneska tady sedím u počítače s ofáčovu rukou,protože ve snaze ji otrhnou (majitel byl tak hotový že se na nic nezmohl,bylo to poprvé co takhle na ostro zaútočila)tak mi vzala nechtěně ruku. Prostě o nějakém prahu bolesti nebyla řeč-labradora stačilo štípnout kviknul a byl klid ale ona -jsem si jista,že kdyby do ní člověk např. i kopl,tak stejně nereagovala...povedlo si mi dát ruku pod její obojek a odtáhnout-ale dnes mám ruce jak kačer Donalt...

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:11
- Nahlásit

Eimy
No zatim nekoukala, byla jsem o vikendu pryc a zapnu si ho az doma, tak diky za info, juknu se tam...
A odpovim jinak taky tam...

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:18
- Nahlásit

Anu
No tak presne o tomhle to je - oni vypnou a neudelas s tim pak vubec nic, proste prestanou vnimat, neumi jako jini psi stopnout, kdyz se druhy pes podridi...
Tohle jsem si zazila pred par lety taky, jela jsem u nas na vesnici od reky na kole, pes mel kos a byl navolno, za zatackou jsme potkali pitbulika na voditku, Deny o nem nevedel, jen jak probehl kolem nej, tak se mu pitik zakousl do krku. Zachranila ho hriva na krku a retizkovy obojek, nicmene pitik byl taky zakouslej, pan hysterickej, do toho pribeh jeste treti chlapek s lopatou, ze pita prasti. Tak jsem praskla s kolem, oba je servala, chytla si psa a zklidnila ho (jako na veterine, tam taky musi drzet), klukovi rekla, at si pita vyvesi za skrtak - kdyz se chvili nic nedelo, pit pustil (nebylo uz proc rvat, druhy pes se diky mne choval "jako mrtvy"). Bohudik z toho nic moc nebylo, kluk se prisel druhy den jeste jednou omluvit, ze pry pit za 9 let nic takoveho neudelal...

Proste maji jiny zpusob komunikace a musim priznat, ze i kdyz vuci lidem verim, ze nemaji problem, mezi psy temto plemenum moc neverim. Jak vidno, muze jim to secvkanout kdykoliv... A taky je to o tom, ze je jim pak jedno, kdo smecce sefuje, normalni pes se vetsinou v dobre fungujici smecce prestane rvat, kdyz zasahne jeho alfa (pan), ale tihle psi pak tohle vubec nevnimaji - proste maji ten svet okolo sebe nastaveny jinak...

Anu
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:35
- Nahlásit

To máš pravdu.Na cvičáku ho má cvičitel,stejně nemám zněj dobrej pocit,kolikrát už napadl psa a když těmhle psům rupne v bedně tak to stojí za to. Ta pitbulka je hodná,přesto nikdy nedovolim,aby si hrála s mým psem bez košíku.Protože ona je schopna si tak 20minut hrát jako každý jiný pes a pak ji prdne v bedně a začne na tom psovi uplatnovat svoje postavení.Anubis je dost dominantní tak vcelku není problém,ale kolikrát jsme viděla,že povalila na záda feny jakéhokoliv typu a to jen proto,že jim chtěla ukázat nadřazenost. Holt z nich mám víc než respekt. Jak píšeš ty,věřím,že to jsou super psi do rodiny ale jak ho vidím,tak se klidím-můj pes je provokatér a nezajímá mě názor majitele psa,že to nikdy neudělal-já si psa nenechám sežrat. Anubis je oproti ostatním psům nevychovaný-o tom jsme se už bavili,né že by to byl rozmazlanec,ale je to furt basenji¨- u něch bych todle vcelku chápala..O to mě víc zaraží,že ty pitbulové poslochají na slovo,fakt se na ně stačí jen podívat a oni klapou jak hodinky a pak stačí moment a jsou jako bez pána a nereagují....

Anu
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:37
- Nahlásit

Tím nechci říct,že to jsou bestie,jak jsem psala že si nenechám sežrat psa. Jen že z nich fakt mám respekt a zajímalo mě,čím jsou jiný. Nechci tady rozpoutat debatu o bojovým psech.Navíc první kdo má tady bojového psa jsme prvně já...o ikdyž trochu jiným způsobem.

wami
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:41
- Nahlásit

Anu
Nikdo tu o psech typu bull netvrdi, ze jsou bestie, jen je dobre nezapominat, k cemu byli slechteni - a pocitat s tim...

Anu
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 09:43
- Nahlásit

no asi tak, jsi to dobře zhodnotila.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání