| Autor |
Zpráva |
JakubR
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2014 10:32
- Nahlásit
Ahoj,
prosím o radu s výcvikem podělí KE MĚ. Mám 10iti měsíční stěně labradora. Povel zvládá dobře, pokud ji zrovna něco extrémně nezaujme. Vzhledem k věku si z toho hlavu nedělám, ale zajímá mě jak správně postupovat. Zadám povel, ale pes ignoruje. Co udělat pro ať pes provede i když se mu to zrovna nehodí?
Děkuji Jakub
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 28 Říj 2014 11:45 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
JakubR
Budu se snažit poradit podle svých osobních zkušeností.
Mám 10iti měsíční stěně labradora
Pejsek je v pubertě, tedy se může velmi dobře stát, že ho COKOLIV bude v určitou chvíli zajímat víc než otravný páníček s nějakým povelem.
Povel zvládá dobře, pokud ji zrovna něco extrémně nezaujme
Takže ho vlastně nezvládá.
Zadám povel, ale pes ignoruje
Do budoucna, při nácviku jakéhokoliv povelu, pokud dopředu víte, že je vysoká pravděpodobnost, že pes povel nesplní, raději ho ani nevydávejte.
Co udělat pro ať pes provede i když se mu to zrovna nehodí?
Viz výše. Teprve až bude mít povel perfektně zvládnutý (a nikdy to nebude na 100%), můžete si dovolit na psovi vyžadovat jeho splnění i v situaci, kdy mu to bude nepříjemné. Opět platí pro jakýkoliv povel. S přivoláním je to ještě o to složitější, že v ideálním případě by psovi nemělo být vlastně nikdy nepříjemné.
Takže moje rada - začněte téměř od začátku, ujistěte se, že odměna je dostatečně motivační (tedy ne suchý piškot, ale třeba sýr nebo párek, pokud funguje na hračku, tak nejoblíbenější hračka apod.). Pracujte s hlasem, dělejte ze sebe šaška, nikdy povel nevydávejte naštvaným tónem. Začněte znovu v klidném prostředí, nehrňte se do extrémů (třeba odvolání od psa). Pokud si nebudete jistý, že pes povel splní, buď ho nevydávejte, nebo ho mějte na dlouhé stopovačce, abyste si mohl splnění "vynutit" (to ale může být cesta do pekel, pokud je pes aspoň minimálně inteligentní a pochopí, že bez šňůry na něj nemůžete).
A nezapomeňte na ODMĚNU! Ale opravdu velikou. Nikdy po přivolání netrestejte.
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Říj 2014 17:17
- Nahlásit
Nejdůležitější povel "ke mně" musí pes zvládat na 100% ještě před pubertou za jakékoliv situace s různou intenzitou podnětů, jinak prostě není zvládnutý. U svého zvládáme 100% bez ohledu, jestli vidí milovaného kamaráda, cizí letící míček nebo háravou fenu (prozatím zůstává štěnětem, háravky přijdou na řadu za několik měsíců).
Jak fungují podněty zvukem - nouzová brzda v podobě píšťalky jsem před nedávnem popisoval i s předpoklady, které musíte splňovat. Lze to použít cokoliv.
U každého psa se dá najít něco, co si zamiluje - od míčku, peroutky, ponožky ... cokoliv, co salámisticky miluje a pro co bude panáčkovat na čumáku. Tak se to použije s radostí, nadšením a krmnou odměnou, ačkoliv ten, kdo nemá jedlíka se už usmívá. U někoho fungují kousky kuřete, lososa, nesolené škvarky a u ne-žroutů zase třeba hračka. Ideálem je mít nenažrance, který míček považuje za svoje náboženství a udělá cokoliv, jen aby se házelo, chytalo a přetahovalo se o míček. Takového "totálního magora" mám doma, za míček zapomene na cokoliv, míček je u něj modla, náboženství a džihád. Každý pes má něco, jen se to různě komplikuje povahou a plemenem, ale vždycky se něco najde, na čem se dá začít stavět.
Stopovačka nebo provaz funguje úplně jinak, to se naopak cíleně vyhledává takový podnět, při kterém víš, že bude mít zatmění v palici a poběží. Řekněme třeba vrabci, kočky ... tak si najdete místo, kde jsou a pěkně jim tam doneseš zobání nebo maso, abys je tam v daný čas vycházky naučil. Vezmeš psa a těsně před kritickým místem mu nasadíš (jen v tom místě, třeba na minutu) tenký, ale pevný provaz s min. odporem, klidně 20 - 30m ať si vyrazí, jen ať vyletí - třikrát si pořádně natluče hubu pořádnou držkou od zašlápnutého provazu a po čtvrté už nevyletí. Na stejném principu funguje i elektrický obojek, jen se liší prostředek. Pozitivní metody jsou fajn, problém je a vidím to na cvičišti i venku stále častěji, že většina vlastně netuší, jak to celé funguje. Vím o psech, kteří jsou natolik atypičtí, že žádný míček či pamlsek prostě nefunguje, ale dá se najít něco jiného, použitelného ve tvůj prospěch.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2014 18:05 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
Stopovačka nebo provaz funguje úplně jinak, to se naopak cíleně vyhledává takový podnět, při kterém víš, že bude mít zatmění v palici a poběží. Řekněme třeba vrabci, kočky ... tak si najdete místo, kde jsou a pěkně jim tam doneseš zobání nebo maso, abys je tam v daný čas vycházky naučil. Vezmeš psa a těsně před kritickým místem mu nasadíš (jen v tom místě, třeba na minutu)
tak takhle ani ne - pokud se pracuje se stopkou tak permanentně neboli pes ji má nasazenou trvale, aby nerozlišoval mám stopku x nemám a ta možnost mechanického jištění psa byla v procesu učení trvalá .
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2014 18:17
- Nahlásit
Matt
Vím o psech, kteří jsou natolik atypičtí, že žádný míček či pamlsek prostě nefunguje
Já také, jednoho mám doma. A ještě hůř bychom si vedly s EO nebo stopkou. Jediné co nám funguje je vzájemná důvěra a silný vztah. To ale trvá a vyžaduje dělat všechno čistě a jen pozitivní metodou.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2014 18:24
- Nahlásit
Neumi
pokud se pracuje se stopkou tak permanentně neboli pes ji má nasazenou trvale, aby nerozlišoval mám stopku x nemám
Moje řeč.
Udělat to u mého plemene tak, jak popisuje výše Matt, přišla bych do pekel. Labrador asi taky není úplně hloupé zvíře a ve spojení s nezkušeným majitelem může mít tohle hodně špatně odbouratelné následky. Pokud si dřív nezlomí zvíře vaz nebo průdušnici.
|
Matt
|
# Zasláno: 29 Říj 2014 18:24 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Ale ano, přesně tak se to používá, protože nejde o klasické použití při práci, nýbrž odnaučení vyrazit za podnětem. Takže si tu dál pěkně řešte zlomený vaz, afaik snad ani nelze, není-li majitel úplně stupidní.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2014 18:50
- Nahlásit
JakubR
zkus si něco zjistit o přivolávačských hrách, to je asi ideál na zaujmutí psa a jinak bych postupovala přesně jak psala corgi
Matt
U každého psa se dá najít něco, co si zamiluje - od míčku, peroutky, ponožky ... cokoliv, co salámisticky miluje a pro co bude panáčkovat na čumáku
nedá
třikrát si pořádně natluče hubu pořádnou držkou od zašlápnutého provazu a po čtvrté už nevyletí.
vyletí
Na stejném principu funguje i elektrický obojek, jen se liší prostředek
zvláštní, že výcvikáři, co s ním pracují a něco o tom vědí, tvrdí, že přesně takhle se nepoužívá
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2014 18:53
- Nahlásit
Matt
odnaučení vyrazit za podnětem
no a když nemá stopovačku tak udělá co?
Jak přesně ho naučíš reagovat i ve chvíli, kdy tu stopovačku nemá? Protože tohle je hodně slabé místo té tvojí metody viz. strejda google https://www.google.cz/search?client=ubuntu&channel =fs&q=neposlouch%C3%A1+bez+stopova%C4%8Dky&ie=utf- 8&oe=utf-8&gfe_rd=cr&ei=WClRVPWNB8ig-waTv4DIDQ
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 29 Říj 2014 22:22
- Nahlásit
Matt
Stopovačka nebo provaz funguje úplně jinak, to se naopak cíleně vyhledává takový podnět, při kterém víš, že bude mít zatmění v palici a poběží. Řekněme třeba vrabci, kočky ... tak si najdete místo, kde jsou a pěkně jim tam doneseš zobání nebo maso, abys je tam v daný čas vycházky naučil. Vezmeš psa a těsně před kritickým místem mu nasadíš (jen v tom místě, třeba na minutu) tenký, ale pevný provaz s min. odporem, klidně 20 - 30m ať si vyrazí, jen ať vyletí - třikrát si pořádně natluče hubu pořádnou držkou od zašlápnutého provazu a po čtvrté už nevyletí.
Matte, Matte, ty to zase mattláš. Takovouhle prací se stopovačkou docílíš u chytrého psa - a těch je představ si to docela překvapivě dost - jedině toho, že až tu šňůrku nebude mít na sobě, udělá ti...pápááá. Takhle pracovat s ohařiskem, budeš mít opravdu na něj "spolehnutí"
Div se Matte, ale s tou pozitivní metodou mám se svým třetím ohařem - stejně jako u druhého i prvního ohaře - celkem slušný úspěch. První byl schopen najít mi a bez dotyku ukázat čerstvě narozeného zajíčka. Druhá, z útulku fenka, původně vražedkyně, se dneska díky pozitivní metodě, sama zapikolikuje a nevyběhne, ani nad zajícem, který před ní smykuje. No a ten třetí, pravda zatím sedmiměsíční - takže výsledek ještě úplně neznám - má taky slušně našlápnuto. DOvedu ho k zajíci, kterého vidí, jak sedí, zvedá se a běží pryč a stačí tiché :"ne-e Štajne to nesmííííš!" a to prtě stojí. Nemusím ani cukat a pesan byl navolno. Pravda, může být za půl roku všechno jinak, ale zatím fungovalo a funguje. A to v reálu, ne na cvičáku. Tam mají naopak ode mne celkem velkou benevolenci - tedy ten malý.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 08:24
- Nahlásit
PetraK
No představuju si tu Mattovu metodu u špice a musím se smát
A jakože přes pubertu jsme se bez stopovačky fakt neobešli, takže zkušenosti s ní mám a ještě jí budu mít doma někde v krabici.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 08:47
- Nahlásit
Maya
No představuju si tu Mattovu metodu u špice a musím se smát
přes pubertu jsme se bez stopovačky fakt neobešli, takže zkušenosti s ní mám a ještě jí budu mít doma někde v krabici.
jojo, taky mám v pohotovosti, a aji jsem jí už ke zvěři vytáhla, aby měl volnost si sám hledat a vystavovat, leč metódu mám kapek odlišnou. A Matt navíc zapomněl na jednu poměrně důležitou věc - já jak tak koukám, podle toho co tak píše tak von bude určitě do půl roka a do dne stát někde na bedně na vrcholovejch závodech , ale pak bych řekla, že s touhle metodou si pak člověk u některého psa moc hezky nezastopuje. To by si měl uvědomit, když má ty zkušenosti.
|
Matt
|
# Zasláno: 30 Říj 2014 09:45 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
To těžko, protože jsou nějaká pravidla a zahrnují i stáří psa* ... takže si milé dámy zjistěte základní informace, až zase budete vybírat to, co se vám hodí do krámu. Osobně se docela dobře bavím, jak si vybíráte bez přemýšlení pro vás to důležité. Podobné to bylo u té "policejně cvičené feny, co rafla toho jezevčíka" a vlastně jen tak nikoho netrklo, že jedním z požadavků pro splnění zkoušky zůstává průchod davem, respektive jeho simulací, do kterého patří i dotek. Začněte přemýšlet o trochu více nad tím, co píše (třeba i to, že o práci na špagátu jsem nepsal ani slovo - to je váš dojem, ale za nepochopení nejsem odpovědný) druhý, než si zase vyberete něco, co se nehodí do krámu.
Proč by to u špice nešlo? Všechno jde, když se chce a u nás chodí jeden československý vlčák připravovaný na zkoušky, u kterého jsou problémy s ruchy a tunou dalších podmětů, kteří ostatní plemena nemají a jde to taky. Jen na to mají vypracovaný systematický postup, založený na dlouholeté praxi a postupně odbourávají překážky. Všechno jde, když se chce, takže to půjde i u toho špice, možná to bude trvat déle, možná to bude chtít více důvtipu, přemýšlení a brainstormingu, ale něco se najde. Dva dny zpátky jsem někde četl jednoho maníka, který popisoval dost zvláštní případ pravděpodobně maliny z útulku, který neměl tu prvotní socializaci, chuť do jídla, bojácnost i bláznivost v jednom kožichu ... prostě všechno, co mají ostatní štěňata a psal tam, jak musí ráno na nádraží, k supermarketu, jak ho učí a co s tím štěnětem musí dělat. Dost atypický případ, ale ukazoval docela pěkná videa, jaké dělá pokroky a fakt mu to šlo. Popisoval, jak hledal plemena psů, u kterých jsou podobné problémy a jak přebírá části metod, které aplikuje na toho svého. Fakt hezké čtení a měl to dobře rozpracované. Já to spíš vidím tak, že díky čtení a zapojení se do toho kolotoče sdílení informací ve hmatatelné praxi si už nenechám nakecat každou hovadinu a dvakrát zapřemýšlím nad každým slovem, než se do někoho pustím. Prozatím to beru jen jako alibistický žvást, ve vašem soudcovském tónu, nechceš s ním něco dělat.
* u nás za půl roku budeme teprve začínat pořádně, to bude ve věku 12ti měsíců, projde nezbytným vyšetřením i na DKK/DLK a když projde bez obtíží (měl by mít 0/0, ale může se to vyvrbit i jinak), tak teprve dostane zápřah na pohybový aparát - doposud ho až příliš šetřím, právě kvůli kloubům a dělám s ním jen prvotní základy pachových prací, obrany a nezbytnou poslušnost. Cílem je projít alespoň první úrovní všestranného výcviku a jestli ho bude bavit agility, tak budeme dělat agility. Nebo taky ne. Budoucnost prostě bude.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 10:19
- Nahlásit
Matt
Všechno jde, když se chce, takže to půjde i u toho špice,
Jasně že jo, snad si nemyslíš, že špicové rostou jak dříví v lese
Ale řeč byla o tý tvojí stopovačkový metodě, se kterou bys prostě u špice a mnoha dalších plemen narazil.
|
Matt
|
# Zasláno: 30 Říj 2014 10:45 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
Něco podobného jsem čekal a tušil jsem i poněkud přihlouplý smajlík. Avšak připouštíš tedy, že to jde a nebo si tvrdošíjně bude trvat na svém "nejde to"?
Opravdu? To si nemyslím, ona byla řeč o něčem úplně jiném a když si to znovu přečteš, popřemýšlíš, tak na to jistě přijdeš. No a protože na nějaké dojmy, pocity apod. kadí pes, tak ona metoda byla popsána v roce 1974 - 76 (až budu doma, tak Ti rád onu část z knihy convertuji do pdf - snad nezapomenu a stihnu to večer doma), jako platná metoda. No a protože dnes se používá nové, moderní ... bla bla nazývaný obecně pozitivní přístup, tak bohužel, protože tento postup byl podrobně popsán a používán už v době vydání oné knihy a podle něj se cvičila služební plemena německých ovčáků a velkých kníračů (tam je to oddělené a upřesněné co do odlišností). Dále se popisují cviky, metodický postup a dokonce i stupnice odměň v podobě pamlsků, obyčejný, skvělý, super skvělý. To je jako s tou píšťalkou, že? Tuna řečí a opovržení, leč metoda pochází už z doby RU, kde se používala signální trumpeta, později se modifikovala do podoby "brzdy", o které jsem se dočetl já. Laskavě, než zase nějaká z vás něco spustí, proberte fakta a ty předkládejte.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:03
- Nahlásit
Matt
Avšak připouštíš tedy, že to jde a nebo si tvrdošíjně bude trvat na svém "nejde to"?
co nejde? Zdrbnout psa na stopovačce? nebo ho tímto způsobem naučit pořádně fungovat?
ona metoda byla popsána v roce 1974 - 76
by člověk čekal, že už se svět od tý doby dost posunul. Ony staré myslivecké knihy taky radily psovi uvázat na krk špalek, aby nehonil zvěř a ono, světe div, se dá se to psa naučit i bez toho. A mnohem spolehlivěji.
signální trumpeta,
taky dobrý. taky dobrý Jenže mně se nechce s sebou tahat do polí trombón, jsem radši, když pes poslechne na tiché zavolání, či tiché písknutí. Pokud ho mám od sebe dál, tam už musím vzít píšťalku, ale ne coby zarážku, ale jako navigaci, chci-li kupř. psovi změnit směr kde hledá, nebo kam má jí, chci-li mu písknout stop, případně ho přivolat, nepotřebuju na to troubit.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:10
- Nahlásit
Matt
nebo si tvrdošíjně bude trvat na svém "nejde to"?
budu si trvat na svém Nejde to tvojí metodou, tak nepřekrucuj slova
popsána v roce 1974 - 76 (až budu doma, tak Ti rád onu část z knihy convertuji do pdf - snad nezapomenu a stihnu to večer doma), jako platná metoda
platná metoda pro služební plemena, ale ona existují i jiná, s jinou povahou, ale možná sis nevšiml, nevím
Laskavě, než zase nějaká z vás něco spustí, proberte fakta a ty předkládejte.
fakta by sis měl probrat nejdřív ty
fakta se tu předkládají a pro majitele labradora je mnohem přínosnější co napsala corgi než co píšeš ty
a huš jdu, tohle je furt dokola, fakt jak s Psíčkem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:12
- Nahlásit
Maya
vona má totiž asi ta kachna pravdu! mně už to napadlo ondynoj taky, pak jsem si ale řekla, že by to byla děsná fuška takhle to vyšperkovat, že by mu někde něco ulítlo - pokud to tedy nedovedl k dokonalosti. Pokud ano, pak Psíčku tentokrát smekám.
|
ssshhhhh
Člen |
- Nahlásit
Já bych Mattovi přála jednoho psa labilního autistu, nebo ani ne autistu, třeba jen "malýho" pastevečka co by mu vysvětlil co si myslí o jakých kterých metodách. Koneckonců takovej špic by taky stačil, to jsou taky dobrý ignoranti klasických cvičákových metod.
Teda vlastně nepřála, protože chudák pes by skončil v útulku jako agresivní nebo minimálně nezvládnutelnej.
|
Maya
Člen |
- Nahlásit
PetraK
hele ale já myslím, že Štajnovi by se trombón líbil, akorát nevím, jak byste pak trénovali ty srnky a zajíce, když by v okruhu deseti kilometrů od trombónu bylo zvěřeprázdno
|
Matt
|
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:14 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
PetraK: To bylo na Maya, ale jestli chceš, tak si to sama přečti, poté to pochopíš a naučíš se rozlišovat signální ovladatelnost na dlouhou vzdálenost, tedy naprostou nezbytnost a rozdíl mezi podnětem, jinak řečeno "kotvou". Nebudeš psát o povelech a já to nebudu číst. Vyhrajeme oba.
Ó jasně, zapomínám na přístup "hlavně nemyslet", ačkoliv je zajímavé, jak se v tom posunu sama vyžíváš a doporučuješ, protože cvičíš jako přes kopírák (nyní ponechme stranou vlastnosti plemen, s úpravou lze aplikovat na všechny). Takže mám jednu nejapnou otázku, proč stále zůstáváš u oné zastaralé metody, která se dávno posunula? Protože funguje a protože přemýšlíš.
.... EDIT ... když se to tu tak rozjelo:
ssshhhhh
Na "cvičákovou" techniku byl alergický i foxteriér a šlo to taky. Kdo hledá, ten najde a uměl bych se přizpůsobit, avšak pes mi musí sedět a podle toho jej vybírám. Jinými slovy, nechci každé plemeno. S ovčákem si neuvěřitelně užívám snadnost a lehkost všeho, co cvičíme a zkoušíme. Nakonec, kdyby byl ještě větší raketa, tak by mi to nevadilo, protože ho umím zabavit a utahat ke spokojenosti. Jestli si myslíš, že taková Bela (NKO) jela podle "cvičáku", tak se dost pleteš a u foxteriéra toho bylo násobně horší - dalo se to i dávno po zkouškách, i když to byl živel a destrukční peklo. Hold se místo piškotu zajímal o vyrvaný strom, tak se místo piškotu použil strom. Další hloupá poznámka, jako třeba o té budoucí agresivitě v zakousnuté jezvčici?
Maya
Bez urážky, ale jsi buď úplně blbá, nepozorná nebo nechceš prostě číst a chápat. Co si vybereš nechám na tobě a konstatuji čistá fakta. Přečti si to znovu ... a pak si to Matt
teda nařknout zrovna PetruK z toho, že u výcviku psa nemyslí, tak to teda chce velkého ducha psíčkovství přeber znovu ve své hlavě. Nebo chceš důležitou klíčovou pasáž podtrhnout a barevně označit?
Protože funguje a protože přemýšlíš.
stačí?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:14
- Nahlásit
PetraK
no buď je to reinkarnovanej Psíček, což je ta lepší varianta a nebo jsou na světe DVA Psíčkové, a to je teda noční můra
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:16
- Nahlásit
Matt
teda nařknout zrovna PetruK z toho, že u výcviku psa nemyslí, tak to teda chce velkého ducha psíčkovství
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:16
- Nahlásit
MayaDVA Psíčkové
Tak a to je vymalováno...
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:18
- Nahlásit
Mimochodem už se zkoušela letecká metoda stopky na psy 60+?
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:20
- Nahlásit
ssshhhhh
Já bych Mattovi přála jednoho psa labilního autistu, nebo ani ne autistu, třeba jen "malýho" pastevečka co by mu vysvětlil co si myslí o jakých kterých metodách
už nějakou chvilku jako majitel jednoho takového pastevečka (a dokonce velmi spolupracujícího!) nad tím taky přemýšlím
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:23
- Nahlásit
Neumia dokonce velmi spolupracujícího!
No tak to veliká gratulace!
Já mám furt v hlavě toho vysněnýho kavkaze, ale momentálně při současné konstalaci jeden pes kripl a druhej labil to nevypadá.
Jediný čemu by to prospělo, že by fenky rychleji shazovaly přebytečná kila, poněvadž by sežral víc jak ony dvě dohromady a to nevim, kdo by živil.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:23
- Nahlásit
ssshhhhh
mohla by přijít povyprávět Xerxová s dogou, ale se obávám, že zrovna ona taky je schopná naučit psa přivolání bez toho, aby ona nebo pes lítali vzduchem
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 30 Říj 2014 11:40 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
Maya
, že Štajnovi by se trombón líbil, akorát nevím, jak byste pak trénovali ty srnky a zajíce, když by v okruhu deseti kilometrů od trombónu bylo zvěřeprázdno
krásná představa.
si představuju, co by býval na takovou scénku řekl teď v úterý soused, který nás potkal náhodou v polích. Už takhle koukal, že se psem cvičím /jeho pes cvičil s ním - kavkazák na flexině, kapek jsem se bála/ a když mě Štajnidlo radostně hodilo při pochvale do brázdy a já se od něj nechala zdupat, páč to je pro něj supr odměna, už byl dočista hyn. Tak vytáhnout k tomu trombón...... nemělo by to chybu
.
[b]Matt
[/b]
a rozdíl mezi podnětem, jinak řečeno "kotvou".
Matte, hele já naprosto chápu, co máš na mysli, jen se Ti snažím vysvětlit, že když budeš se psem pracovat trochu jinak, nepotřebuejš ani kotvu, ani trombón, ani Eo, ani zdrbat psa na stopce, jak jsi radil.
"hlavně nemyslet",
ano, já nemyslím, nemám čím, jsem totiž bezmozek.
protože cvičíš jako přes kopírák
ahoj Dědo Vševěde. Myslíš, že kdybych používala kopírák, tak mi budou tři rozdílní psi fungovat tak jak fungují? První pes - od štěněte - s velkým zájmem o spolupráci, druhý pes- fena z útulku, stará, nic neuměla, vazbu jsem musela budovat a učit jí všechno od začátku, počítat s tím, jak se umí pěkně seknout, když se jí nechce, přesvědčit jí, aby se jí chtělo, třetí pes - od štěněte - velký nezávislec, s nezájmem o lidi, společnou činnost, samostatná jednotka. Přijde ti že s tak rozdílnými jedinci můžeš jet přes kopírák?
proč stále zůstáváš u oné zastaralé metody, která se dávno posunula? Protože funguje a protože přemýšlíš.
já nezůstávám u metody. žádné, já si vytvářím svou, to co vidím, že u momentálního jedince funguje,mám svoji mixáž. A jak jsem řekla, nepřemýšlím. Páč jsem líná už i přemýšlet.
Maya
je to von, prozradil se!
|
Matt
|
# Zasláno: 30 Říj 2014 12:08 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit
PetraK
Díky za novinku, doposud jsem si totiž ve své naivitě myslel, že samostatnost zůstává základním předpokladem úplně každého loveckého psa. Ale zůstáváš, jen si jí upravíš podle plemene a jedince. Sama to píšeš o počátku a v tom to je. Ano, přijde, nebo snad nepoužíváš techniku pozitivního přístupu? Bohužel, ale nechceš chápat ty druhé a v tom je ten problém. Namísto velmi zábavné, nebo naopak dost trapné poznámky o trombónu, si to přečti celé, tak to funguje a že to některý pes nepotřebuje, chvála bohu. Že některá příručka a technika mluví o použití vidláku? To ještě neznamená, že mu ho jako bezmozek nasadím. Ne, protože u toho myslím a beru ohled na plemeno a především povahu psa. To jaksi u druhých nechápeš, nebo se necháváš strhnout.
Nemusím pískat (ale učím dva krátké na přivolání, může se to jednou hodit i když nechodí daleko), protože jsem si to celé postavil na vztahu, přirozené tendenci si hlídat pána a tohle podporuji, takže nemusím páchat škodu nějakým mlácením, nebo řvaním, kterými bych si nadělal akorát problémy a zničil tohoto konkrétního psa. Ale důrazně mu dám najevo, kde je hranice "Leto, tak a dost!" bohatě stačí. Učili jsme na košík, no mám pěkně namydlenou holeň a co, prostě byla legrace při učení pozitivní metodou hry (taky přes kopírák, pouze aplikace na konkrétního psa - technika se okopírovala z příručky, použila se znalost povahy psa a posléze aplikovalo na mého Leta) a hold mokrá tráva je prevít, tak mi to zaparkoval čumákem v kovu pěkně do holeně. Nezblázním se. To, že ho cvičím na cvičáku a bereme i lekce není proto, že by to jinak nešlo, ale chtěl bych, abychom dali všestranné zkoušky a tak se o to snažím. Svět se nezblázní, když se to nedá, protože ta výchova, ovladatelnost a pevné nervy se neztratí, ani kdyby měl běhat agility nebo jen se mnou trekoval po lesích.
Stále si trváš na svém?
|