Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Povel ke mě
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Autor Zpráva
Xerxová
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 12:14
- Nahlásit

Maya ale jo - doma máme stopovačku. Používala jsem ji vždy v období kolem roku psa - aby věděl, že na vybranných místech je "pod dozorem". Snad nemusím vysvětlovat, že čubinu, která v jedenácti měsících měla 63 kilo nejde stopkou zastavit, pokud se zastavit nechce. Tam je to jen jako pojistka. Já jsem byla klidná, a ona věděla, že není volná a nikdy se nesnažila zdrhnout. Na volno v tom věku to někdy zkusila - psi byli velké lákadlo.
Pak se stopka hodí někdy na dovolených - když je třeba v některých místech povinné vodítko (skotské pastviny, přes které vede značená cesta, oblast písečných dun u Atlantiku...) a já nechci poslušné zvíře příliš omezovat...
- na fotce je roční Beta.

Najt zatím zvládá na volno - ale věk, kdy to začne zkoušet se blíží. Vytáhnu stopku...

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 12:39
- Nahlásit

Matt

samostatnost zůstává základním předpokladem úplně každého loveckého psa

ano - do určité míry a u každého plemene jinak. Tvrdím snad něco jiného? . Krom té samostatnosti je nutná ovšem i chuť do spolupráce s člověkem.

. Ale zůstáváš, jen si jí upravíš podle plemene a jedince. Sama to píšeš o počátku a v tom to je. Ano, přijde, nebo snad nepoužíváš techniku pozitivního přístupu?

tetkon jako vůbec nechápu o čem hovoříš, jest to kapek zmatené psaní.

ale nechceš chápat ty druhé
no nechce se mi chápat druhé, kteří tvrdí, že je dobré psa zdrbnout na stopce, tak jak navrhuješ ty, to fakt chápat nikdy nebudu. Zvlášť když vím, že nutné to není. Ano, když jsem začínala učit svého prvního ohaře, taky se mi stalo, že se o stopku zastavil - bylo to jeho a mou nezkušeností, mnohem víc se mi líbí, se tomuhle vyhnout a rozhodně nedoporučovat dál.
A zastavovat psa kotvou - spešl takovýho kalibru, se mi taky nelíbí. Pes slyší mnohokrát líp než my, takže učím li od počátku na tichý zvuk, vystačím si s hlasem, trombónu netřeba.

dost trapné poznámky o trombónu,

tys psal o trumpetě, neznám nikoho, kdo by venčil psa s trumpetou. Ale představa to je hezká, jak jdu těma polema a vláčim s sebou tubu.

technika mluví o použití vidláku?

přiznám se, že netuším ani v nejmenším Matte, co je vidlák. já jsem proti tobě jen ubohá lajka, která ničemu nerozumí.
a odmítám krom trombónu s sebou do polí vláčet ešče vidle. to bych příště mohla vzít taky kolečko a motyčku. To abych jezdila venčit na valniku ale už.

Stále si trváš na svém?
to snad vyplývá z toho co jsem už napsala, že jo?

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 12:41
- Nahlásit

Xerxová

Snad nemusím vysvětlovat, že čubinu, která v jedenácti měsících měla 63 kilo nejde stopkou zastavit, pokud se zastavit nechce.

no jo, copak nám, nám to vysvětlovat nemusíš, ale tudle Mattíkovi by to chtělo.tam by se to šiklo

bože jak já se na tohle období netěším!! Dohodly jsme se s Louk, že pošlem čokle do kempu pro puberťáky. k Zaně, jak jsme tuhle dohadovaly

Matt
# Zasláno: 30 Říj 2014 13:29 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

PetraK
Zanech těch trapností, nepotřebuješ to. Tak se tu říká ostnáči, vidlák. Škrťák se říká klasickému stahovacímu obojku - už se mi to nějak vžilo. Píše se to, používá se to na německé ovčáky, ale u belgičana nikdy. Ten pes je úplně jiný, ale psal jsem to hlavně pro příklad, tedy vymezení, když se přemýšlí a kdy se tupě sleduje obecná příručka tzn. bezmozek.

Netvrdil, já jsem řekl, že když vím, že na něco vyletí se zatměním v palici, tak si musí natlouct hubu sám a udělat to třeba s cíleným vyhledáním podnětu a proč je stopovka na nic, v tomto případě, nic o práci na stopovce - dvě naprosto rozdílné věci. Nepředpokládej, že každý má ovladatelného psa s perfektním vztahem. Když budu vědět, že tam mám nažhavenýho nimroda, tak to udělám tak, jak to v dané situaci bude vyhovovat. Se svým psem si poradím nenásilně, protože s ním můžu pracovat. My bereme lekce proto, protože jsem nikdy u tohoto typu zkoušek nebyl a nevím, co mám a hlavně jak konkrétně cvičit s odstraněním nedostatků (ztráty bodů, které mohou jinde chybět ... co já vím, jaké bude mít třeba zákusy). Ty chyby vidí ostatní zkušeným okem mnohem lépe. Taky nejsem nadšený, že musí čučet nahoru jako cep, ale jsou za to body a musí to být. No tak jsem ho to učil a kolikrát nás opravovali, že se otáčí špatně i když se to zdálo dobrý. Proto docházíme ještě 2x týdně na individuální lekce, kde opravujeme nedostatky a slyším různé metody, jak se co dá, děla a proč ... jestli chceš tahat lodní sirénu i s tankerem, klidně, ale stačí píšťalka na krku/klíčích/v kapse, to se zase tolik nepronese a par gramu navíc žádná váha. Jestli to jednou zachrání psa, aby nevletěl pod kola, tak se to zatraceně vyplatilo.

Čili je to nějaký kolos, tedy molossoidní plemeno. Kde vidíš problém? Hold se použije místo stopovky tenký provaz s nízkou průtažností (třeba lezecký/nákladový), tím se nezkazí na stopovku (stopovka je na tohle zastavení dost blbý nápad - tedy pokud to bereme tak, jak jsem psal), upraví se délka a na konec se přidá skoba. Ta se zašlápne s předstihem a bude házet držky jako každý jiný pes. Možná poposkočíš, možná to vyrve, ale dál už nepoběží. Systém od Prijonu (80x35x48mm 129g - tedy asi jako běžný aportovací/přetahovací míček na šnůře) udrží na hlíně přes 300kg (na skále, kamenech do 150kg) v trhu s rychlo zášlápnutím (záchranný prostředek třeba pro hasiče, nebo horolezce). No do molossu nevidím, ale tam bude problém kostra, klouby, ... celkově obtěžkaná křehotinka. To chce být trochu kreativní při hledání řešení. S trochou cviku okamžité. Můžeš ho vypouštět i přes vestu a aby nepřekážel, tak bude v kapse, tím máš ještě větší časové okno v mimořádné situaci, mluvil jsem o připravené scéně, ale to je vedlejší. Pokud ne, tak takové psa nemáš prostě mít, když ho neudržíš a nebo neovládáš. Problém vyřešen. Tak šup, další nepřekonatelný problém.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:07 - Změnil/a: ssshhhhh
- Nahlásit

Matt
Čili je to nějaký kolos, tedy molossoidní plemeno. Kde vidíš problém? Hold se použije místo stopovky provaz, tím se nezkazí na stopovku (stopovka je na tohle zastavení dost blbý nápad - tedy pokud to bereme tak, jak jsem psal), upraví se délka a na konec se přidá skoba. Ta se zašlápne s předstihem a bude házet držky jako každý jiný pes.
Mno což to jó, až na to, že zřejmě opravdu do molossu nevidím, páč ten pesan (myšleno hlavně ten pastevec), pokud bude od přírody hodnej ti při první příležitosti zdrhne a už ho neuvidíš. Pokud bude jen trošičku drsnější, tak tě jednoduše sežere.
Na takového psa prostě jakýmkoliv násilím (a že on to za násilí považovat bude o tom žádná) nesmíš.

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:08
- Nahlásit

PetraK
Lajka, lajka štěkavá!

Matt
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:16
- Nahlásit

Až na to, že tohle byl jejich způsob, jak to trumfnout s hmotností psa. No nepovedlo se jim to, ostatně to tak bývá, když se problém potká s kreativním řešením.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:19
- Nahlásit

Matt

nepotřebuješ to.

potřebuju, páč se mi to líbí

Tak se tu říká ostnáči
no vidíš a některý termity mě navždy minou. nepotřebuju ostnáč, nezajímá mě tento druh práce, ba dokonce jej dosti odsuzuji, takže termit vidle mě míjí.

tak si musí natlouct hubu

aha, no tak to jo, to jo, to jo. Já to halt vidím kapek jinak. Této cesty netřeba. To že pes něco neumí, není jeho chyba, ale chyba na druhém konci vodítka a nevidím důvod, proč by na to měl doplácet ten pes, kterého to jaksi nikdo nenaučil.

když vím, že na něco vyletí se zatměním v palici

tak se snažím tomu předejít, nastavit situaci tak, aby ji pes zvládl lépe a postupně se posunoval ku kýženému.

Nepředpokládej, že každý má ovladatelného psa s perfektním vztahem.

jak jsem už psala, neměla jsem ovladatelného psa- tedy fenu, neměli jsme vůbec žádný vztah. A ani tak si nemusela natloukat hubu. Bylo by to vůči ní - spešl v jejím věku dost hnusný. No a vidíš, ta tebou vysmívaná metóda nám tak nějak pěkně zafungovala. Máme díky ní nejen moc pěknej vztah, kterej bych tebou proklamovanou cestou s natlučenou hubou asi jaksi nezískala, a máme taky skvělou poslušnost. neloví, má ÍPO pohled, chodí navolno, u nohy, baví ji v jejím věku cvičit, aportovat a ještě ona naopak učí toho malýho smrada.

ale stačí píšťalka na krku/klíčích/v kapse, to se zase tolik nepronese a par gramu navíc žádná váha

to se ti ale ten trombón za těch pár příspěvků dost smrsknul teda, ne? Najednou netřeba signální trumpetky? už vystačíš s píšťalkou?

a bude házet držky jako každý jiný pes.

máš vskutku "zajímavé" názory
To chce být trochu kreativní při hledání řešení.

toho, jak pes hodí držku, ano chápu. Co nechápu je tvůj styl uvažování. Jestli sis nevšiml, stopky jako cesty, jak by měl pes hodit držku není a ani v tomto případu nebylo třeba. Když je někdo SKUTEČNĚ kreativní, nepotřebuje, aby jeho pes házel držku. Touhle cestou jde leda primitivní hovado.

další nepřekonatelný problém.
je pro mě tvůj styl uvažování kupříkladu , je mi dost blivno, když to čtu.

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:22
- Nahlásit

ssshhhhh

jen trošičku drsnější, tak tě jednoduše sežere.

ale nesežere, nesežere, Matt přece sežral všechnu moudrost světa a ešče si šel třikrát přidat

Matt

Matte hele, co se tak podívat do mozkovny, sehnat pár těch buněk a zapřemýšlet PROČ sem Xerxová ten příklad s dogou dala. Rozhodně to nebylo proto, že by s ní neuměla a potřebovala švihnout, nebo že by chtěla trumfovat s hmotností. Zkus to, zkus... schválně zapřemejšlej, proč je tu ta doga zmíněná... ešivá ty na to Matt přijdeš, co?

birma
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:33
- Nahlásit

Matt
nechceš se vyjadřovat nějak srozumitelnějc, aby teda byla tvoje myšlenka (jistě světoborná) jasná všem a nemuseli ji tu všichni překrucovat, když ji nepochopí?
Dva dny zpátky jsem někde četl jednoho maníka, který popisoval dost zvláštní případ pravděpodobně maliny z útulku, který neměl tu prvotní socializaci, chuť do jídla, bojácnost i bláznivost v jednom kožichu ... prostě všechno, co mají ostatní štěňata a psal tam, jak musí ráno na nádraží, k supermarketu, jak ho učí a co s tím štěnětem musí dělat.
Já to nečetla, takovýho psa jsem měla doma, dokonce ještě z bázlivosti byl agresivní, navíc dospělej a k supermarketu a nádraží s nim jít nešlo, protože se tam nedal dostat. Dneska je schopnej trénovat uprostřed nádražní haly když okolo nás jezdí pán se strojem na mytí podlahy nebo u vstupu na výstaviště, když o kousek dál řvou tlampače a motorový pily. Jak to pomůže zadavateli s neposlušnou labradorkou?

Matt
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:38
- Nahlásit

Ale kdepak, to bylo to vaše přečůrání do dálky v holubičce ... vytasit hmotnost do role bořiče. Moc se vám to nepovedlo, protože drobný technický detail nebylo vlastně vůbec těžké vyřešit. O to vám přece šlo a onen nepřekonatelný problém (sama jsi to napsala, z toho se nevykecáš) vlastně nebyl tak nepřekonatelný.

Ale kdepak, já psal o principu a podnětu, nikoliv o konkrétním prostředku, ale protože jsem přiložil i link, tak to už beru jen jako kličkující myš v koutě. Za RU měli trumpetku, dneska máme píšťalky - stejný princip v modernějším balení. Pokrok nezastavíš.

Proč? Protože když si vás vezmu doslovně do parády a s lehkostí si poradím v technické překážce, tak očividně naivní a nehrabaně naservírované, tak se vám to najednou nelíbí. Třeba o předcházení situací a prostředcích. No vlastně máte rády krajnosti a kličkovat. Docela zajímavý.

To by byla škoda hodit to na klávesnici, já se totiž těším, co se zase nového dozvím a jak se budete kolektivně vyhýbat odpovědím, faktům a vymýšlet alternativní scénáře. Čte se to líp, než komiks.

Upřímně, nevíš jak uvažuji, pouze si něco představuješ (tedy, někdy docela humorné to dát pročíst někomu třetímu), královsky se bavím a jsem překvapen, jak moc jsem vyšel ze cviku v komunikaci s opačným druhem. Jako vážně. Hlavně neházet na klávesnici, ještě něco musíš napsat, tedy podpořit ostatní.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:41
- Nahlásit

Matt
jsem překvapen, jak moc jsem vyšel ze cviku v komunikaci s opačným druhem
myslíš jako s lidmi? Protože ty rozhodně nemůžeš pocházet z týhle planety

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:58
- Nahlásit

Matt

O to vám přece šlo

aha, takže se to asi nepovedlo, dát to v tý mozkovně nějak dohromady, protože o tohle nám opravdu nešlo. Tak nic, no. Nenaděláme nic.

královsky se bavím
ale to já taky právě.

birma
nemůžeš pocházet
von nepochází, páč jak řikám, kachna má pravdu, vopakuju kachna má pravdu

birma
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 14:59
- Nahlásit

PetraK
kachna má pravdu, vopakuju kachna má pravdu
taky si myslím

Matt
# Zasláno: 30 Říj 2014 15:08
- Nahlásit

birma
Tohle slýchávám už roky, ale oni nechápou, že matfyzákem se člověk už narodí. Nemůže za to. Přidej k tomu programování, šachy, fyziku ... a vyjde vyzáblé kopyto s vysokým IQ a ELO. Teda já neměl nikdá brejle, jen rovnátka a kotoul jsem zvládnul - asi mezidruh. Holek se vždy bál, i když svou budoucí ženu jsem poprvé zahlédl na kombinatorickém seminář MFF UK - to si pamatuju dobře, teda o co tam šlo - párování v bipartitním grafu - uspokojování toho nahoře. Spíš vás, co dokážete kolektivně vymyslet v ohledu komplexnosti algoritmu a předpokládáte jen to nejhorší. Spock by řekl “I’ve never understood the female capacity to avoid a direct answer to any question.”
Svým způsobem to obdivuji, jak to dokážete zašmodrchat i v operaci záclony.

birma
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 15:14 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

Matt
oni nechápou, že matfyzákem se člověk už narodí. Nemůže za to. Přidej k tomu programování, šachy, fyziku ...
měla jsem na matfyzu dost kamarádů, bejvalej přítel je jaderák, otec je jaderák, přítel ajťák... U nikoho z nich jsem neshledala takovou schopnost mluvit naprosto nesrozumitelně a mimo téma jako u tebe

PetraK
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 15:17
- Nahlásit

birma
neshledala takovou schopnost mluvit naprosto nesrozumitelně a mimo téma jako u tebe

s tim se člověk taky už narodí si tak myslim. Zas ale to rozvíří šeď dnešního dne

Matt
# Zasláno: 30 Říj 2014 16:54 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

birma
To já dělám docela s oblibou, protože tu o nic nejde. Víš, teď se na to podívej trochu jinak a zkusím vysvětlit proč to tak beru a dělám. PetraK možná dokonce zvládá pozitivní metodu výcviku, ale to neznamená, že jí zvládnu já, ty, Maya, ... nebo tazatel/ka. Funguje to, dokonce na 80 - 90% to bude fungovat podle sepsané metody, to zbývající si musí umět člověk vyřešit sám. Nehledě na nároky psovoda, porozumění, chyby a schopnost vidět vlastní chyby. Nezapomínat na psa, protože všechno co bylo a je, funguje na průměrné jedince, ty nejchytřejší a nejhloupější stojí mimo. Pokud tomu PetraK opravdu tak rozumí a chápe podstatu i princip, tak musí bez debat vědět, že takovou metodu zvládne jeden z tisíce, u ostatních to nebude fungovat a chybou bude každé byť jen přitažení vodítka, pohyb při odměně apod. i na té základní úrovni. Já na to nemám, stačí chvilku vidět takovou p. Klimešovou s malinois a vím, že tohle nedokážu a psa jako drtivá většina (ironií osudu už o tom přitažení nejméně jedna z vás psala). Ona to dokáže, ale my, troufám si tvrdit nikoliv. Vychovat psa v základu bez trestání a laskavým přístupem, tedy základ všeho dokáže většina, ale vyšší a obtížnější úroveň nedáme. Pak je jednodušší, aby se aplikovala střední a přesto funkční cesta, třeba ta moje píšťalka a výsledky se dostaví. Bohužel, ale tohle nerozlišuje. Prostě si myslím, že každý o tom mluví, ale jen zlomek procenta vlastně chápe o co jde. S vedením, snad, doufám dokážu toho svého připravit na všestranné zkoušky, kde i chybný pohyb ruky a postup předání odměny, by skončil chybou, kterou neodhalím a právě proto si platím individuální hodiny s výcvikářem, který mi chyby ukáže, vysvětlí a pomůže napravit, protože to sám nedokážu a/nebo by mi trvalo dlouhé měsíce odstranění každé chyby - tohle mi, a jsem za to vděčný, hodně rychle vysvětlili na první lekci, protože bych to jen zkopal. Nenásilná střední cesta funguje, hold ho někdy přidržím. Odborníka by souvislost dávno napadla, ale to se tady nestalo. Dokonce tu nevyznělo ani to, že pes musí mít takové věci zvládnuté ještě před pubertou, v opačném případě to laik již nedokáže napravit a musí nastoupit opravdu člověk od věci. O něčem takovém nepadlo ani slovo a našel bych toho více i jako kynolama,, která si o tom něco přečetla, ptá se a platí si lekce.

Proč v rámci možností, myšlenky a nenásilně občas přitáhnu vodítko, nebo mu důrazně slovy vytknu prohřešek? Protože bych to čistě jen pozitivní metodou nedokázal, jako drtivá většina psovodů, kteří tohle cvičí i na daleko vyšší úrovni, než jen domácí mazlíček s dobrým přivoláním. Proto se bavím, necítím potřebu nějak rozepisovat myšlenku, protože i kdybych to udělal, bude mi předhozeno něco o tyranovi, ať se jdu bodnout, nebo oblíbený ješita. Tu sebereflexi ještě pořád mám a tady si myslím, že když už se mluví o pozitivní metodě, tak se musí nejdříve zdůraznit nevýhody a nároky, což ví každý odborník. Nic takového a dal jsem si tu práci si to projet velkou část fora prostě jednoznačně nevidím. Proto pochybuji a proto dlabu i na vysvětlení myšlenek.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 18:26
- Nahlásit

Matt
ale oni nechápou, že matfyzákem se člověk už narodí. Nemůže za to. Přidej k tomu programování, šachy, fyziku
šmarjápano =D,tak to je jasný,já mám narozdíl od birmy zkušenost,že nei absolutně možný abch se třá já s takovým čékem jakkoli domluvila..nechápu co řiká a on nechápe co řikám já..nemůžem za to ani jeden

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 19:18
- Nahlásit

PetraKschválně zapřemejšlej, proč je tu ta doga zmíněná...
Třeba proto, že doga je plemeno sice velké, ale veskrze relativně dobře cvičitelné?

Matt
Já nehodila do placu molossy jako takový. Já zmínila psa velkých rozměrů a zároveň však psa pasteveckého, takže tak. Není moloss jako moloss.

Jinak já mám IQ 147, šachy umím, ale matematika a nedej bože fyzika je pro mě věda zcela nepochopitelná.

Ono je více druhů inteligence. Logická, sociální atd

Maya
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 19:20
- Nahlásit

Matt
no myslím, že i tady jsou lidi, co nemají problém potrestat psa, včetně mě, ale to co popisuješ ty s tou stopkou není trest, ale výcvik a prostě se ti tady všichni snaží jen říct, že zrovna tohle se dá udělat jinak a pro psa líp, jen to holt dá víc práce a tyhle drastický zkratky tady lidi fakt neberou
a s těma molosama to nebylo jen o váze, ale taky o povaze, jako chápu, že belgán asi ti nabíhá na stopku než to vzdá a tím máš vyhráno, ale molos a i ten špic by si naběhli jednou jedinkrát a už by měli jasno v tom, že po svejch si můžou jít až jí budou mít dole a jak bys jí sundal, byli by v trapu, u nich si tuhle metodu můžeš strčit za klobouk a jak znám labrouše, o kterýho tu vlastně jde, tak tam by to bylo něco podobnýho, tam prostě musíš docílit toho, že ten pes chce sám poslechnout a žádným násilím k tomu, aby chtěl, ho nedonutíš

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 19:22
- Nahlásit

Jinak tedy nazývat třeba kavkazáka "drobným technickým problémem" je fakt prča

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 30 Říj 2014 19:24
- Nahlásit

Maya
tak tak

Matt
# Zasláno: 30 Říj 2014 22:15 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Maya
Zkusme to jinak, co tedy vlastně berou? Nic a všechno není odpověď, byt to vlastně odpovídá. VFV taky davem neprokážeš, sama o sobě velký význam nemá, avšak Wilesuv důkaz ano. Pozitivní metodou cvičíte všichni a současně vůbec nikdo. Hrubou technikou nikdo a vlastně všichni. Speciálně s tebou to bylo ostatně to samé s píšťalkou, která samozřejmě nemůže nikdy fungovat. Všechno, nebo ještě něco?

Běžná poslušnost vlastně není o ničem jiném, než o důslednosti a opakování. I když ještě stále některé cviky neumíme a zatím neučíme, tak mnohem větší peklo byl vůbec nácvik na košík s pokládáním kousku bavlněného provazu a posléze nácvik s košíkem. Takový vagón pamlsků snad nesežral ani při celé základní poslušnosti. U postroje na obranu a pláštěnky to neřešil, stál koukal a šel klasicky chytat mičudu. Další den už se ani neobtěžoval podívat, co to má na sobě za blbost. Prostě mi to tak přijde, že celá poslušnost je o tom, vědět jak, vědět kdy a důsledně metodou hry opakovat, kdežto košík bere jako averzi a že nepopadne míček mu taky k ignoraci moc nepřidá. Mám stopovku, nosím jí s sebou, ale prozatím jsou jeho pachové práci na úrovni najdi & sežer aka velká pachová aport bžunda a žranice. Na odložení s povelem zůstaň ho vázat nemusím, v klidu si počká na nášlap/pokládku. Baví ho to, ostatně jako všechno, je do čuchání docela zapálený, tempo dávám s klasickým, ale pořád jsou to jen a jen výchovné základy s nášlapy/kladením, nikoliv výcvik. U tohoto konkrétního psa to jde fakt samo, jen se musí všechno usměrnit z přes instruktora ověřit, aby to bylo správně. Od základu jsem zatím žádný cvik ještě nepřecvičoval, ale samozřejmě jsem třeba neměl dost těsné přidružení atd. tak na tom pracujeme, občas se mi ještě otočí, což se dá k věku pochopit a musí se to dopilovat. Něco se ani učit skoro nemusí, odložím bundu s míčkem a pamlsky, vedle odložím psa a nedoporučuji zkoušet se přiblížit, to vyletí a skákáním na bundě řve jako tajfun. Ruch cvičiště ho nechává ledově klidným. Celkem takový malý šikula (no "malý" je docela relativní, protože jsem mu naměřil 59cm v kohoutku a ještě roste) a dost toho obkouká od ostatních. Největší strach mám sám ze sebe a jak zvládneme tu chemii s pevnými a silnými zákusy - čas dobrého figuranta není úplně snadno dostupná komodita. Těch bodů není tolik a ztrácí se snadno, nebo se pes může zkazit.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 09:50 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit

Matt

hele já to jen zkrátím - já se nevyjadřuju k tomu, jak ty cvičíš psa, to je mi fučík, ale rady který tady dáváš - ad ta stopka a zdrbání psa, by bylo dobrý si nechat pro sebe. Bylo by smutný, pokud by se toho někdo chytil.

Vychovat psa v základu bez trestání a laskavým přístupem, tedy základ všeho dokáže většina, ale vyšší a obtížnější úroveň nedáme.

ano a protože my to nedáme, budeme drbat psa, aby tu vyšší a obtížnější úroveň pěkně zvládnul na jedničku -t edy de facto za nás. Místo abychom se snažili my a hledali způsob, jak ho to naučit bez drbání, budeme drbat se psem, abychom mohli být za ty hvjézdy. No jo, tak každej to halt máme jinak. Budu stokrát víc obdivovat babču se psem, kterej se kolem ní šmrdolí, má "jen" ten základ a fungujou spolu na dobrý slovo, než někoho, kdo se postaví na dřevotřísku, bude v ruce třímat pohár a je mu fuck, jakou cestou se na tu dřevotřísku vyškrábal.

Walda
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 10:05
- Nahlásit

Matt

aby se aplikovala střední a přesto funkční cesta

Vítám na palubě.
Já jsem se tady v diskusi taky občas snažil, aby se některé nicky přestaly vymezovat vůči všem ostatním, kteří zrovna nepatří do jejich partičky, a prostě začly na základě argumentace debatovat o výcviku a výchově. Ale zatím se nezdařilo, vymezování se má přednost.

V mém případě to došlo tak daleko, že jsem byl nařčen z hulvátství, a když jsem chtěl vědět proč, tak posléze i ze stalkingu. Takže máš ještě rezervy.

...To já dělám docela s oblibou, protože tu o nic nejde.

Ano, taky to používám. Totiž, že nepíšu věci úplně prvoplánově a čekám, kdo odpoví na to, o čem můj příspěvek opravdu je, a ne jen na z povrchu vytrhané kousky. Výborný indikátor.

Neumi
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 10:14
- Nahlásit

Matt
Vychovat psa v základu bez trestání a laskavým přístupem, tedy základ všeho dokáže většina, ale vyšší a obtížnější úroveň nedáme. Pak je jednodušší, aby se aplikovala střední a přesto funkční cesta,
Vzhledem k tomu, že tématem je tady přivolání, což spadá pod základ, a navíc má tento cvik (prvek poslušnostu) jisté specifikum, pak nějak nevím, proč doporučuješ používat stopovačku právě tím způsobem, který bych navíc ani neoznačila za "střední cestu"....

Co je vyšší a obtížnější úroveň?

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 10:16
- Nahlásit

Neumi

Vzhledem k tomu, že tématem je tady přivolání, což spadá pod základ, a navíc má tento cvik (prvek poslušnostu) jisté specifikum, pak nějak nevím, proč doporučuješ používat stopovačku právě tím způsobem, který bych navíc ani neoznačila za "střední cestu"....

přesně vystiženo.

Matt
# Zasláno: 31 Říj 2014 10:52 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Neumi + PetraK
Smím poprosit o citaci? I když vím, že nic takového jsem nenapsal, strašně rád bych věděl, kde a která z vás tuhle pitomost vymyslela.

Až mi odpovíš a odcituješ souvislost se stopovačkou a povelem ke mně, tak velmi rád odpovím.

Walda
To je dobrý, ale ono je to vážně bžunda, když do toho začneš trochu vidět, přemýšlíš o tom a ve výsledku kolem tebe lítá pes a jsi přesvědčován halekáním z dálky, jak je hodnej a pozitivní. Jak to bylo ve hře Polda ztratil se velkej černej pes, je to doga a umí strašně rychle utíkat, kdybyste ho nejdebože potkali, dělejte, jako že vás nevidí. Taková metoda v praxi, protože to většina prostě nezvládne jen čistě pozitivní metodou. Už od rána mi jde o "bednu vítězů". S argumenty nebo exaktní vědou na ženskou plnu pocitu a tuplem na netu? To se dá? Pokaždé když jsem vytáhl fyzikální nebo matematický důkaz, tak se otevřela pekelná brána.

PetraK
Člen
# Zasláno: 31 Říj 2014 11:29
- Nahlásit

Matt

ejch.
cituji tě tedy:

Stopovačka nebo provaz funguje úplně jinak, to se naopak cíleně vyhledává takový podnět, při kterém víš, že bude mít zatmění v palici a poběží. Řekněme třeba vrabci, kočky ... tak si najdete místo, kde jsou a pěkně jim tam doneseš zobání nebo maso, abys je tam v daný čas vycházky naučil. Vezmeš psa a těsně před kritickým místem mu nasadíš (jen v tom místě, třeba na minutu) tenký, ale pevný provaz s min. odporem, klidně 20 - 30m ať si vyrazí, jen ať vyletí - třikrát si pořádně natluče hubu pořádnou držkou od zašlápnutého provazu a po čtvrté už nevyletí. Na stejném principu funguje i elektrický obojek, jen se liší prostředek

fyzikální nebo matematický důkaz

ty byly fitpný to je fakt.

, tak se otevřela pekelná brána.

já vim, já vim.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání