Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Povel ke mě
<< . 1 . 2 . 3 . 4 .
Autor Zpráva
Matt
# Zasláno: 1 Lis 2014 21:16 - Změnil/a: Matt
- Nahlásit

Divíš se? Také jsem to nedoporučil a nedoporučím (pouze jsem konstatoval, že si nevynutí nic. Proti vyražení zvukem, toho si kurník nevšiml, nebo potom přes držku a tam je stopovačka též hovadina, to už radši ten provaz na postroji), ale kurníková metoda zapracovala. Docela se divím, že kurník ještě neprobral, jestli to myslel jako na struně, nebo na vidláku (mimochodem vidlák se taky pořád používá a i když to funguje, tak bych ho nenasadil nebo neporadil. Pouze to funguje, nic víc) atd. Možná až na dalším bidle.

Na obranu, kde toho škubání od nabuzeného psa není zrovna málo, taky bereš postroj, abys ho nezradila nebo hůř, nezranila. Už od prcka řítícího se na hadr/jelenici. Jenže problém je v tom, že tu jdete všichni slepě cestou pozitivky a vlastně to dohromady nikdo neumí a neví, co dělat a vysvětlit. Abych byl konkrétní, když už jsem tu načal ty belgány a obranu, tak se zabývám pouštěním, aneb jak to nenásilně vysvětlit psovi a hlavně jak to aplikovat přes nedostatek figurantu, ten totiž hraje další zatraceně důležitou úlohu, nikoliv čistě pozitivkou, ale nenásilnou střední cestou. Bez teorie vyšší nervové to nejde, to už dávno vím, většina cvičí s nepodmíněným podnětem (pozitivkou to dokáže třeba p. Klimešová) - trhnutím. Když se to přežene, je to průšvih a když ne, tak letíte oba dva z placu. To jsme jen u kousání - pouštění. Do toho je tu nějaký požadavek, vědomá a nevědomá možnost se vůbec zakousnout v pohybu atd. Povolený je jeden povel, a dělá se to, že pouští samostatně, což je skoro nemožné (rozhodně nad moje možnosti), nebo na povel. Když to bude dělat sám, tak bude v situaci, kdy neví co a logicky ani nemůže vědět, nebo přes povel a chci vidět průměrného psovoda, kterej tohle zvládá jen tou pozitivkou.

O to jde, že kecat o pozitivce jak je všechno skvělé a snadné umí každej, v praxi už je to horší. Jen hrstka vyvolených to dokáže, najde chybu a umí jí napravit, lépe rovnou chyby neudělat. I při odměně s klikrem se toho dá dost zkazit, třeba jen pohyb ruky, který se přesune na nejsilnější motivační podnět a už to nebude fungovat. Nikdo neříká, což si tu kurník neuvědomil a nemůže přiznat, že ho má nechat rozbít si hubu v postroji na špagátu, ale hold občas zatáhne za vodítko, to se totiž v čisté pozitivce nesmí také, jinak jde celá do kopru. Nebo dělat nadšeného magora, to taky není úplně ideální. V metodě přístupu problém není, problém je ten, že už ortodoxní kurník není schopen říci, kde a čím budou problémy a jaké jsou nároky i jen proto, aby ten Alík přišel, nebo neskákal na ostatní, protože to u dotazů "jak přivolat" reálně nastane. Nadšeně strčit ruku do kapsy kliknout na klikr, ... ejhle, chyba. Laik tu chybu sám nenapraví a bude se divit, proč pak něco nefunguje. Lepší je tu rozmazávat nepochopení, že někdo doporučuje drastickou metodu, i když to není pravda. Na ten vidlák si ještě počkám, to je jistota.

birma + walda: díky za info a link.

sicluceatlux
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2014 21:53
- Nahlásit

Kurnik šopa,tady už někdo začina byt v koncich s argumenty, když se uchyluje k uražkam.

birma
Člen
# Zasláno: 1 Lis 2014 21:57
- Nahlásit

Matt
Kdo všichni jdou?
Kdo nikdo neví a neumí? Už sis nás všechny vypátral a okouknul v reálu, abys věděl co kdo a jak dělá a jak to umí nebo neumí?
A pozitivka fakt nejde do kopru jedním zatáhnutím za vodítko, máš krapet zkreslené představy
A fakt si myslíš, že pouštěčky tvýho štěněte zajímaj někoho, kdo řeší přivolání svýho puberťáka?

solanka
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2014 09:42
- Nahlásit

trošíčku ot...
Mám senzační odhalení!!!
Matt je identické dvojče Jindry 22 / kdo nepamatuje, ať si dohledá ve starších diskuzích / ....
Taky má čerstvě štěně ovčáka, takže ví všechno nejlíp, všechny argumenty má vědecky podložené a ....evidentně má problém ve vztahu k ženám

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2014 11:58
- Nahlásit

Kdyby pozitivku zvládali jen ti "vyvolení" tak by z ní asi nebylo tolik "blbců" nadšenejch ne?

birma

Mimochodem, moje nadšení a přístup zcela laický, mi včera přineslo krásnou odměnu, kdy fenka zalezla v lese do křoví, vyndala zamřelou půlku něčeho co zřejmě býval kdysi zajíc, přinesla, předložila, sedla a vrtěla chvostem čekajíc na pochvalu.

Móóóc hodná holčička! Panička byla moc moc pyšná a chválila holku hodnou, nikdy na nic takového neučenou, prostě našla něco co považovala za úžasný a místo aby s tím vzala roha a vyrochnila se v tom nebo to sežrala, tak to paničce darovala.

Krása. Ještě před rokem by to tak fakt nebylo.

Holt pro někoho není snadné uznat, že citlivý individuální přístup, trocha selského rozumu a hlavně vše po dobrém může fungovat i člověku nedotčeného cvičákem a psu co si zažil svoje. A je fuk, jestli tomu budu říkat pozitivka nebo jinak, je to jenom o citu a pocitu.

solanka
zapátrám až budu mít čas

ssshhhhh
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2014 12:05
- Nahlásit

solanka

Tak sem něco v rychlosti našla, ale připomínalo to spíš řeckou abecedu, no pročtu později, už jdu do... vlastně ven.

birma
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2014 12:06
- Nahlásit

ssshhhhh
moje nadšení a přístup zcela laický, mi včera přineslo krásnou odměnu, kdy fenka zalezla v lese do křoví, vyndala zamřelou půlku něčeho co zřejmě býval kdysi zajíc, přinesla, předložila, sedla a vrtěla chvostem čekajíc na pochvalu.
Tak to je kouzelný
Já si včera opět užívala, že asociálek zvládá tramvaj a vlaky a nádraží... asi mě to u něj nikdy nepřestane těšit a překvapovat

hana
Člen
# Zasláno: 2 Lis 2014 13:52
- Nahlásit

někdy v roce 1975 jsem byla svědkem mattem doporučeného postupu - šlo o mladého německého ovčáka, kterého majitel odnaučoval honění zvěře. Pes měl uzký kožený obojek a asi 10 metrů dlouhou šňuru. Majitel využil slepic za plotem. Jeho cílem bylo, aby si pes " nabil držku" . Hned první pokus vedl k urazu psa, který měl za následek jeho smrt. Takže rady tohoto typu bych moc nedávala a rozhodně bych je nevyužívala.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 09:17
- Nahlásit

ssshhhhh

našla něco co považovala za úžasný..... to paničce darovala

To znám, před časem mi goldenka Líza nosila venku všechno možný, obaly od hamburgerů, pytlíky od svačin... půlku zajíce naštěstí nikdy nenašla

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 12:33
- Nahlásit

Walda
To znám
to ty rozhodně přece znát nemůžeš )))))))))))))

Baggie
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 14:02
- Nahlásit

Teeeda, tady se to rozjelo...
Chcete slyšet názor někoho, kdo si debatu přečetl celou až teď? Možná ne, ale zde ten můj názor je - Mattovo "nabití držky na stopovačce" nebyla metoda, jak naučit přivolání, ale metoda, jak "psa naučit nereagovat na zvukové podněty tím, že k nim pes běží". A je fakt, že mít takového psa, který na cizí podnět reaguje tím, že je klidný a očekává páníčkův povel - to je výhra a myslím, že tím odpadne půlka problémů s přivoláním...
Já se k této metodě taky nekloním, protože první, co mě napadlo, bylo - dyť ten pes si může vyhodit / skřípnout obratel, vykloubit si rameno atd....
Ta další konverzace byla jedno velké nedorozumění, jak to zde často bývá.

Ovšem v jednom s Mattem souhlasím a už jsem měla chuť to sem párkrát napsat... Ženský, vy když se tu do někoho pustíte, když si prostě vyberete jednu větu, s kterou nesouhlasíte, tak pak nevíte kdy přestat.
Dost mě v souvislosti s tímto mým (i Mattovým) názorem pobavilo, když sem asi před půl rokem některá z vás psala, proč sem nechodí diskutovat žádní noví lidé.... Inu, proč.... Protože ne každý tohle ustojí, a ne každý to chce ustát....

Mám dojem, že třeba mě jste už nějak zkously, ale připadá mi, že jsem si to nějak vybojovala tím, že se nedám, a že jste zjistily, že mám se psy nějaké zkušenosti.

Walda
Člen
# Zasláno: 3 Lis 2014 18:06
- Nahlásit

davidkova renata

to ty rozhodně přece znát nemůžeš

No vlastně vidíš, máš asi pravdu. Myslíš si, že traverza nebo litinovej radiátor nejsou citlivý individuální přístup a hlavně vše po dobrém...?

<< . 1 . 2 . 3 . 4 .
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání