| Autor |
Zpráva |
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 11:28
- Nahlásit
zbrnd
odpovídám Vero, neumím překopírovat kurzívu, či jak se ten druh písma píše. Že jsem laik, myslím, že nechodím na cvičáky, přednášky, závody,nemáme žádné zkoušky atd atp, cvičím si pro radost nás zúčastněných, ale díky
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 11:46
- Nahlásit
Vero
no, žasnu-
tak třá nikoli jenom, třá by stačilo jenom mít nějakou oblast, kdy shapinguju a kdy si se psem hraju na to, že vyřeší situaci sám- třá už to by udělalo změnu v chování u té klece.
anebo žádná pozitivka, ale třá by se u klece choval jinak fakt aktivně pracovní pes zvyklý pracovat sám, at už lovečák jistého typu, nebo hlídací pastevec, a jinak ovčák zvyklý na navádění?
Třá nejspíš jo. A třá jinak by se tam choval pes, co nemá ani jednu nohu. Nebo třeba čevéčko. Jasný, že to nebude stejný, ale pakliže vyjdeme z toho, co je řečeno na videu, že psi se selektovali na základě toho, jak byli schopni a ochotni spolupracovat s člověkem, tak já myslím, že z toho to tak nějak vyplývá.
Neboli když někomu vadí, že pes chce komunikovat a nechat se vést, ať si pořídí třeba tu hyenu nebo kosatku nebo slepici nebo pumu.
Prostě je blbost vychovávat psa kompletně tak, že ho necháš hledat cestu komplet. Pakliže mu dopředu připravíš situaci tak, že je velká pravděpodobnost, že si vybere správně, už ho vlastně vedeš a z principu to rozhodně není o tom, že ho necháváš rozhodovat o tom, co dělat bude. Já myslím, že tomu skoro všichni rozumíme, jen mnozí si nechtějí prostě přiznat, že to není až tak vědecký.
jestli skutečně ten výzkumník zkoušel i odmalička toulavý psy...
není nebo jsem to přeslech, ale jedna ze zásadních věcí mi přijde to již zmíněné konstatování o tom, že pes byl průběžně selektován na základě schopnosti spolupracovat člověkem, což mi přijde v podstatě jako odpověď na tvé dilema
co je skutečně psu vrozeno.. a co do něj člověk vloží....
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 11:55 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
sicluceatlux
neumím překopírovat kurzívu
a tučným nick toho, na koho reaguješ, napíšeš jak? že klikneš na ten nick?
pokud ti tohle funguje, tak kurzívu uděláš tak, že označíš citovaný text a klikneš na "citát"
pokud ti to nefunguje, jde to i manuálně jednoduše:
když píšeš příspěvek a odklikneš něčí nick, tak se ti vloží do příspěvku ten nick a před ním jsou hranatý závorky a v nich písmeno b a za ním hranaty závorky a lomítko s písmenem b.
když ta písmena b nahradíš písmeny i bude místo tučnýho textu kurzíva
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 11:56
- Nahlásit
zbrnd
vychovávat psa kompletně tak, že ho necháš hledat cestu komplet. Pakliže mu dopředu připravíš situaci tak, že je velká pravděpodobnost, že si vybere správně, už ho vlastně vedeš
no to samozřejmě, podle mě. to je u té výchovy iluzorní, aby pes měl pocit, že se sám rozhoduje, ty musíš kontrolovat prostředí, aby se rozhodl správně, jinak ho prt naučíš....
právě tou kontrolou prostředí to je pro mě matlu docela těžký postup, jsem si vědomá, že to je o zkušenosti taky.
věřím Petře třá určitě, že to je pro psa příjemnější proces učení.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 12:04
- Nahlásit
Vero
aby pes měl pocit, že se sám rozhoduje
No a to bych taky chtělo vědět, proč by tohle mělo být důležitý, proč by pes měl o to vůbec stát a proč by si to měl vůbec uvědomovat. Nebo ařkuliprotožepřestoženýbržaprávěprotosimyslím, že to má hlavně význam pro psovoda, nikoliv propsa, ale samozřejmě záleží na spoustě těch proměnných, jak jsi psala, nejde to zobecnit, jednou může být rozumněší to, jindy ono. Ale nihdá nepochopím, proč se pídit po metodách místo snahy o hledání své cesty k co možná nej-komunikaci.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 12:06 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Vero
věřím Petře třá určitě, že to je pro psa příjemnější proces učení. Já ji taky věřím, že je o tom přesvědčená.
A včem je nepříjemný, když psa koriguju?
https://www.youtube.com/watch?v=m6XwFnE2PGk
Pozor explicitně nebezpečný materiál, některým jedincům může být nevolno, když uvidí ony drastické záběry. Se divím, že to ještě z youtube nesmazali ))))) RIP pes, beztak už je utýraný kompletně
právě tou kontrolou prostředí to je pro mě matlu docela těžký postup, jsem si vědomá, že to je o zkušenosti taky.
ty jo, to snad pro každýho je to prostě náročnější a riziko výskytu chyby větší, to jsem tu točil tejden dokola a stejně to nepomohlo, bo metoda ni!?!
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 13:29 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Vero
jestli to je vrozený, že pes hledá řešení u páníka, nebo vzniklý takovou výchovou od psovoda
Podle Miklosiho (nejen z tohohle videa, z přednášek - paralela učení a komunikace u lidí a psů), je to procesem domestikace a šlěchtění. Lidi prostě vybírali takový jedince, s kterejma se jim nejlíp komunikovalo.
PetraK
mi se hrozně líbí, jak ty tak všechno dokonale víš
To nevím, nikoho do ničeho nenutím, jen píšu, co je pro mě správně, co mě funguje a z čeho při tom vycházím.
svatýho víta asi, že jo?
Když mě se moc líbila ta představa, jak při tanci zvedáte zadní nohu, tak jsem to sem napsal
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 13:40
- Nahlásit
Walda
Lidi prostě vybírali takový jedince, s kterejma se jim nejlíp komunikovalo.
Muselo to být aspoň zpočátku oboustranný ve smyslu, že ten kontakt nejspíš navazovaly obě strany a za tu stranu psí tedy logicky ti blbější jedinci, kteří včas nerozpoznali, kam svým neuvaženým chováním svůj živočišný druh dovedou, ne?
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 13:45
- Nahlásit
zbrnd
Taky prudce nesouhlasím s myšlenkou, že jsme vytvořili přítele, IMO otroka spíše, přátelství by mělo vypadat trochu jinak.
Moji psi a já jsme přátelé. Otroka bych mít nechtěla. Ale věřím, že většina psů jsou páníkům otroky. :/
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 13:47
- Nahlásit
zbrndMyslíš to ve smyslu, že kdyby v tom výzkumu měli psa domácího a psa pouličního , že by jako reagovali stejně? Já myslím, že ne
souhlas
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 13:56
- Nahlásit
Já nevím, proč musí lidé dělat pořád nějaký pseudovýzkumy, k čemu to jako je... Kdyby se každý choval ke psovi jako ke kamarádovi a jakožto ten obdařenější složitým uvažováním ho měl "přečteného", dokázal mu vyhovět v jeho potřebách (a že jsem si jistá, že každý pes má trochu nebo zcela jiné) a zároveň dospěl k vyváženosti ve věci - psovi potřeby/nutné věci k přežití v civilizaci - bylo by vše bez problémů. Se teda odvažuji tvrdit.
Ale uznávám, že lidi jsou na to moc hloupí nebo sebestřední.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 14:00
- Nahlásit
Walda
To nevím, nikoho do ničeho nenutím, jen píšu, co je pro mě správně, co mě funguje a z čeho při tom vycházím.
ale jdi ty waldo, tak proč jsi s takovou jistotou shodil ten target na zadní nohu? to moc nekoresponduje.
jak při tanci zvedáte zadní nohu,
ano, my jsme po večerech s Ešusem protancovali celý noce : D ty máš sakra odhad.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 14:31
- Nahlásit
ssshhhhh
Moji psi a já jsme přátelé. Otroka bych mít nechtěla. Ale věřím, že většina psů jsou páníkům otroky
Hmmmm....tak nevím no. Myslím, že si poněkud lžeš. Otrok samozřejmě není úpa přesný termín, ale jsem přesvědčen, že ke vztahu člověk pes se hodí spíše než přítel. V obecné rovině rozhodně a jak je to u Tebe samozřejmě nevím, ale přátelství podle mě funguje na zcela dobrovolné bázi mimo jiné teda.
Si představ, že bych si Tě třeba v Tvých deseti letech koupil od rodičů a pak bych ti zařídil príma život. Vymýšlel bych Ti fajn zábavu, krmil tě, poskytnul bych ti ubytování, bral bych Tě pravidelně na procházky, snažil se respektovat Tvý potřeby, všude bych byl hezky s Tebou a staral se jak o Tvé blaho tak o Tvé bezpečí. To by bylo príma přátelství což?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 14:35
- Nahlásit
ssshhhhh
Já nevím, proč musí lidé dělat pořád nějaký pseudovýzkumy, k čemu to jako je.
Jak k čemu? Přeci aby mohly vznikat nový zaručeně fungující metody výchovy a výcviku psů booo jak nemáš tu správnou metodu, nemáš ani vztah!!!
Kdyby se každý choval ke psovi jako ke kamarádov
To fakt nende většinou nebo je to minimálně hodně riskantní obzvláště v našich končinách.
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 14:52
- Nahlásit
zbrnd
A včem je nepříjemný, když psa koriguju?
myslím že třá ona Petra psala ze svýho pohledu prostě o bonusu učení bez korigování toť vše.
|
sicluceatlux
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 14:57
- Nahlásit
zbrnd
Díky, budu se smažit, pardon snažit...............
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 15:16 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Vero
tys psalo, že ji věříš, že je to pro psa příjemnější a já se ptal, v čem je nepříjemná ta korekce teda, takže je důležitý, proč si to myslíš Ty a ne co si myslí Petlazpekla na to jsem se ptal.
A proč nevěříš mi a panu Miklosimu, ze pro psa je prirozenejsi ci prijemnejsi byt veden clovekem?
Když už ne jemu, aspoň mi bysmohla, šak víš, jakej jsem odborník!
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 15:18
- Nahlásit
sicluceatlux
nizaštóó
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 16:04 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
test
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:03
- Nahlásit
zbrnd
já věřim na to, že každej člověk si má najít přístup, ve kterym je jemu i jeho psovi dobře (to kdyby se někdo ptal, jako že ne)
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:09
- Nahlásit
zbrnd
v čem je nepříjemná ta korekce teda
todle si ale právě nemyslím, že by byla, jak jsem už psala o nějakou stránku zpátky, že mi i va, to potažmo takto prezentovat. (teda pokud nejde o korekci tyčou, ale vedení).
zbrnd
A proč nevěříš mi a panu Miklosimu, ze pro psa je prirozenejsi ci prijemnejsi byt veden clovekem?
dyk já tomu taky věřím, já věřím všemu, co odborníci vědí, víš?
hele jaksi uvažovat si můžu jak chci, ale teprv kdybych mohla říct, že 20 let žiju s vícero psy, tak bych tomu přisoudila takovou váhu, abych se o něco na toto téma vyloženě přela s kynekologama.
kdybych chtěla dělat žbrndu na opačné straně barikády, tak třá pro změnu uvažuju, že co je za blbost psa navádět pamlskem, má se soustředit na komunikaci se mnou a ne na jídlo, ne? vyhodit mlsky a chtít, aby poslouchal jen kvůli mě. ni? a podobně.
kritizovat se dá takhle všecko, ale točíš to už dokola, musíš se s tím o level dál seznámit, vyzkoušet to a ono, nebo aspoň nový infos, aby se to téma někam podstatně sunulo.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:13
- Nahlásit
kachna_
já věřim na to, že každej člověk si má najít přístup, ve kterym je jemu i jeho psovi dobře
máme stejnou víru, jsem dojato
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:23 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Vero
dyk já tomu taky věřím, já věřím všemu, co odborníci vědí, víš
No nevím, to je nějakej novej pohled ne? Páč si pamatuji, že jsi mi občas nevěřívala
vyhodit mlsky a chtít, aby poslouchal jen kvůli mě. ni? a podobně.
to sice jo, ale ono je to mnohdy v reálu dost těžký, je to namáhavější a my nejsme přeci jen dokonalí a pak když má člověk tčeba chhmurnou náladu, šáhne po tom pamlsku, páč je to snadnější řešení. Ostatně pro některý psy se pamlsky třeba moc nehoděj, tak stejně nezbyde než preferovat jiný cesty.
Já myslím, že takovej normální průměrnej >>dobrej<< pejskař to prostě střídá
kritizovat se dá takhle všecko, ale točíš to už dokola, musíš se s tím o level dál seznámit, vyzkoušet to a ono, nebo aspoň nový infos, aby se to téma někam podstatně sunulo.
to není vůbec třeba, proč to dělat tady? když vidím (ne)reakce některých urputných metodiček třeba na to video..vůbec není třeba to nikam sunout, když oponenti sestávají na pozicích výkřiků a mrkfých brouků
aneb dokola to točím od první strany a stejně to nejní k ničemu, kdyby mě to občas nebavilo, tak byh sem asik nelez, bo jednou je to stím, podruhý s tím, ale pořád víceméně jedno a to samý
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:36
- Nahlásit
zbrnd
to je nějakej novej pohled ne? Páč si pamatuji, že jsi mi občas nevěříval
no snažim se svoje přístupy inovovat
bo jednou je to stím, podruhý s tím, ale pořád víceméně jedno a to sam
no tak to nesváděj na ty druhý diskutéry a vnes novej prvek sám, třá.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:47
- Nahlásit
Vero
no tak to nesváděj na ty druhý diskutéry a vnes novej prvek sám, třá.
na žádný druhý diskutéry to fakt nesvádím
no a právě, proč vnášet něco nový, když není dojetý to starý
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:50
- Nahlásit
zbrnd
když není dojetý to starý
dyť je.... jen se to kolovrátkuje
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 17:56
- Nahlásit
Vero
dyť je.... jen se to kolovrátkuje
tak jistě, vzhledem k tomu, že jsme na cz-pes.cz bylo v podstatě dříve, než začalo...ale jaksi chybí tam odpovědi na pár zasadních základních jednoduchostí, vracet se k tomu nehodlám, ale zas na stranu druhou po mně snad nechceš, abych se tu nějak dlouhodobě snažil o diskuzi
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 18:49
- Nahlásit
Walda
5.35 minuta )))))))))))))))))))))) tak nějak to vidim ))))
https://www.youtube.com/watch?v=lzx_sN3r7Gs
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 19:26
- Nahlásit
zbrnd
zas na stranu druhou po mně snad nechceš, abych se tu nějak dlouhodobě snažil o diskuzi
no to bych si nedovolila, něco po tobě chtít, žáno.
podívala jsem se na to video, jo už jsem ten pořad viděla.
nějaká diskuse ale asik nebé
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2014 22:03
- Nahlásit
davidkova renata
Ája měla Fíka dobře naklikanýho.
PetraK
tak proč jsi s takovou jistotou shodil ten target na zadní nohu?
Snad tě to nerozhodilo.
Mě to prostě přijde legrační, zadní noha na target. Ale Renata odhalila účel.
|