Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Jak unavit hlavu?
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 14:18
- Nahlásit

Zítra si jedu do útulku pro pejska a teď se snažím vymyslet předem řešení hádanky, která vyvstala s fenkou, co jsme měli od dospělého věku s bývalým přítelem a u které očekávám, že vyvstane zas.
A tedy - jak unavit hlavu dospělému aktivnímu psovi, který má naprosto dospělou nervovou soustavu a zároveň se neumí (není zvyklý) soustředit, spolupracovat... Povel chci učit jeden, maximálně dva najednou (zpočátku přivolání + sedni), opakovat do zblbnutí je nejde, klasické přetahování, míčky a tak jsou jasné, ale to mu hlavu taky úplně neunaví. Nemáte třeba tip na nějaké jednoduché hry, kde se snadno naučí pravidla, ale stejně mu pak zaměstnají mozkovnu? Ideálně kdyby zároveň napomáhaly rozvíjení společného vztahu, ale to už bych asi chtěla moc
(samozřejmě mi nejde o prvních pár dní, kdy ho zaměstná změna prostředí, lidí a vůbec všeho, ale spíš o tu dobu, kdy už mu nějak dojde, že tady nejspíš zůstane, ale ještě na mě nebude tak fixovaný, nebude nic moc umět...)

danajasa
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 15:03 - Změnil/a: danajasa
- Nahlásit

Hele mrkni na něco vo stopování-jednoduchý začátky(tipuju,že z ůtulku bé žravý až běda) vyšlapeš čvereček kolečko a vysypeš pamskama granulema a hledej šmudlo-žere a zároven se učí stopu -nenásylný jednoduchý a hlavně stopování pak unavuje lebku velmi,časem může po stopě hledat jednoho z vás schovanýho hlavně sy myslim,že vlastně nic násylnýho po něm nechceš(hledání dobrot a mylejch lidí je fajn) a dyž béte šikovný béš mít stopaře ani nebudeš vědět jak

lamalucni
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 15:15 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit

birma
Hlavně bych ho od začátku odměňovala za klidná chování. Ideálně sednutí. Tak docílíš toho, že se "sedni" stane defaultním chováním, které pes použije, kdykoliv nebude vědět.

No a pak je určitě hodně dobré dělat hry na zvýšení sebekontroly. Znáš nějaká videa nebo knížky od Susan Garrett? Určitě od začátku dělejte It´s Yer Choice, a rozhodně je hodně dobré dělat i hry s klecí (Crate Games)
Velmi dobře jsou tyhle hry v češtině vysvětlené tady

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 15:32
- Nahlásit

danajasa
vidíš, stopy mě nenapadly, přestože nás s bývalým psem bavily (přestože nám to moc mojí vinou nešlo)
lamalucni
něco znám, ještě se na to mrknu, díky moc. Jen hry s klecí budu muset oželet, neb klec nemám a pořizovat nebudu

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 20:54
- Nahlásit

birma
Zítra si jedu do útulku pro pejska

uká, jo?

hele taky ho můžeš učit hledat věci po bytě - stejně jako se štěnětem - nejdřív "schováš " jednoduše, tak aby hračku viděl a pak to ztěžuješ - aby ho to bavilo, schovávej nějakou plnící hračku (nebo klidně papírovou krabičku do který dáš něco voňavýho.

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 21:07
- Nahlásit

PetraK
zde
a za tip díky

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 21:17
- Nahlásit

birma
To je stramak, gratuluji predem!

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 21:34
- Nahlásit

Fifi
dík jsem zvědavá, jak se spolu popasujem, ale věřím, že to půjde

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:05
- Nahlásit

birma

hele ten je boží!! A bude to magooor, což? To bude ..."Hopiky, hopiky.... celej den sem se nezastavil, a co budeme dělat tetkon?"...

budeš první, kdo bude mít tu makovici zavařenou

gratuluju,

žanda
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:09
- Nahlásit

birma

tak ať vám to spolu šlape a vybrala jsi fešáka!!
taky z něj cítím krásnýho čertíka, nudit se nebudeš,ale to je nakonec hrozně fajn mít doma akčního hrdinu. Podrbej ho za mě!!

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:15
- Nahlásit

PetraK, žanda
jo, přesně takovej určitě bude, paní z útulku říkala, že zdrhá i přes ploty, když se cítí nevytížen proto jsem se tu taky ptala, abych se na něj předem připravila

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:28
- Nahlásit

birma
když se cítí nevytížen

hele ještě mě napadá - co ho hnedle jak to půjde naklikat a cvičit s ním přes klikr a vzít to přes tvarování? To se mu bude z makovice čoudit, až bude vymýšlet kterou tu věc vlastně pánčička upřednostňuje a po něm chce.

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:31
- Nahlásit

PetraK
co ho hnedle jak to půjde naklikat a cvičit s ním přes klikr a vzít to přes tvarování?
přesně to mám v plánu , ale zas se trochu bojím, abych to moc neuspěchala a někde si tím něco spíš nepohnojila

PetraK
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:45
- Nahlásit

birma
ale zas se trochu bojím, abych to moc neuspěchala a někde si tím něco spíš nepohnojila

hele, když to vezmeš pomaličku- naklikáš a začneš hrátky s krabicí, aby se pes naučil, že on musí být aktivní - tak nic nezkazíš. Učte se zatím s klikrem kravinky na kterých nezáleží., to důležitý můžetete až potom. Jde o to, že mu bude šrotit hlava co se po něm chce.

birma
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2013 22:53
- Nahlásit

PetraK
hele, když to vezmeš pomaličku- naklikáš a začneš hrátky s krabicí, aby se pes naučil, že on musí být aktivní - tak nic nezkazíš
nemůže se stát, že jak bude těch novinek hodně, tak to naklikání nebude tak "kvalitní"? I když budu naklikávat v různých prostředích a tak?

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 08:33
- Nahlásit

birma
nemůže se stát, že jak bude těch novinek hodně, tak to naklikání nebude tak "kvalitní"? I když budu naklikávat v různých prostředích a tak?

hele já myslím že ne. Tak jasně, že nezačneš okamžitě po příchodu domů, taky musíš zjistit jakej je, co má rád a po čem by šílel. To po čem bude šílet si nech na to klikání.Hele zkusím sem dostat KULALU

tady jsou její videa - ty s Neroškem - alias Luděčkem, jak jsme mu říkaly , páč von je z rumunska. Z útulku v GB,

http://www.youtube.com/channel/UCfKfoQXjcQnlHLEhiw Hh4wQ?feature=watch

myslím, že s ním začínala taky velmi záhy, zkusím jí sem přes Fifinu nasměrovat, jo? třebas by poradila, ona tam s klikrem právě pracuje hodně moc.

birma
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 09:10
- Nahlásit

PetraK
myslím, že s ním začínala taky velmi záhy, zkusím jí sem přes Fifinu nasměrovat, jo?
díky moc

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 09:19
- Nahlásit

birma

huž jsem psala Fifi emila, páč u nás na fóře, kam jsem to napsala původně, to přes ten bordel nenajde.
Nicméně si fakt myslím, že se nemusíš ničeho bát. Vezmi si, že se štěnětem se taky začíná klikat co nejdřív. V první fázi jde o to, aby si pes kliknutí spojil s něčím echtgoldskvělým (už jen to, než zjistíš, ti trochu času zabere - já na normoš procvičení používám běžný věci, ale na učení něčeho novýho , nebo na jackpot mám třebas kůži z pečenýho kolene ) Když jsem naklikávala kdysi dávno-to tu ještě informace moc nebyly právě. jela jsem to na piškoty s tím, že pes je nedožera, tak v pohodě. ale není to takový, takže jsem nechala pauzu a začala odznovu jako když opravdu použiješ něco, co si na to vyčleníš, pes pak to kliknutí chce moc a nejvíc. takže jsem nechala pauzu a začala tehdá odznovu.

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 09:46
- Nahlásit

birma
No pokud si vzpomínám na moje aktivity s borderákem, tak doma jsme dělali schovávání tenisáku, skořápky, rozlišování hraček a jejich uklízení, obíhání židlí, cviky z tance se psem - slalom mezi nohama, obíhání, couvání atd.

birma
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 09:48
- Nahlásit

Maya
rozlišování hraček a jejich uklízení, obíhání židlí, cviky z tance se psem - slalom mezi nohama, obíhání, couvání atd.
dík, ale tohle všechno znám, mně šlo spíš o začátek, kdy se bude muset učit hlavně běžnému provozu, nebude toho tolik umět, tudíž ho nějaké procvičování neunaví a hry jako rozlišovačky budou na dlouho ještě v daleké budoucnosti...

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 09:54
- Nahlásit

birma

hele nevím, jak moc klikruješ? Zkusila bych dopředu pohledat takový ty začátky od tý bedny, přes "nose touch" - to taky není nic náročnýho, zaměstná mu to makovici, psi ten cvik obvykle mají rádi, oční kontakt taky není složitej a než na to přijde, kapek si zapřemejšlí.

wami
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:00
- Nahlásit

birma
klikání je super, když budeš potřebovat, napiš mi na FB, co budu moct, poradím, pomůžu

jinak hry na zabavení hlavy - skořápky, hledání schovaného tenisáku, učení targetingu (cílení na něco, v první řadě bych hrála hru na dotek čumákem tvojí dlaně, využiješ to pak leckde).

Taky se dá hrát s klikrem nebo bez hledání svého místečka, upevnění místečka, a postupně prodlužovat čas klidu (hodí se ti to pak, až budeš potřebovat pracovat )

Pak nějaké samostatné hry - já třeba poschovávám po bytě plastové vnitřky z kindervajíček s pamlsky uvnitř, psiska hledají a rozlouskávají... žvýkací srandy, popř. schovat žvýkací srandu třeba do ruličky od toaleťáku, té zakroutit konce, a strčit ji do papírové krabičky třeba od kapesníků, ať si užije cupování a nalezení pokladu, papír se pak dobře smete. Fajn jsou taky všelijaké kongy a míčky s pamlskama uvnitř, co je pes musí kutálet, aby se z toho sypaly, taky to na nějakou chvíli zabere...

a doufám, že ti vyjde ten tábor u mě, už se na vás moc těším

birma
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:06
- Nahlásit

PetraK
zatím právě vůbec - Altar byl hluchý..

wami
Díky moc!
Však já se ti určitě ozvu o radu a na tábor se těším taky! Ten vyjde i kdyby nevím co

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:19
- Nahlásit

birma

Altar byl hluchý.

a jo, pravda.

tůchám, že asi nejsi z Prahé.nicméně se určitě - kdybys do toho chtěla jít nějak hloub -dá sehnat nějaký ten klikrokurz i v okolí. Já jsem kdysi začínala samoučně, podle jedný tenoučký knížky z německa. Nicméně fakt myslím, že pro začátek vystačiš sama. Zkus prozkoumat stránky KaTachyon, a dneska už se toho o klikru dá najít hodně ať v psaný formě, či na jůtrubce. Naklikání jest jednoduchá a pro psa velmi zábavná činnost, kdy v krátkých sadách- tak třeba 10-15 kliknutí, klikneš a psa hnedle obratem odměníš, tak aby si ten zvuk spojil s tou odměnou. Jako u každýho cviku začínáš nejdřív v klidu, doma. ale pokaždý klikáš v jiném místě a třebas i v jiné poloze /jednou stojíš, jednou si sedneš na zem, na gauč, židli..../ aby si pes nespojil klikání jen s jedním místem/polohou. Těch sad dáš za den vždycky pár. Až zjistíš, že Ti pes nadšeně reaguje na zvuk kllikru, přesuneš se ven. (Alespoň mě se to osvědčilo, neskončit s naklikáním doma, ale udělat to jako by to byl cvik, takže v klidu doma, venku bez élementů, s élementy /hlavně psi, pochopitelně/ v dálce, v blízkosti), když jsem naklikala jen doma, reakce na kliknutí venku byla bez toho nadšení který jsem chtěla, takže pes sice cvik udělal, ale klik ho nebral. Takže celý jsem to dala odznova- neboli s jinejma odměnama a s tímhle postupem a osvědčilo se mi to.
No a pak můžeš přejít na hrátky s krabicí, kdy přineseš domů nějakou přiměřenou krabici a klikáním odměňuješ jakoukoliv jeho interakci s krabicí (pohled, čuchnutí, máchnutí tlapkou, cokoliv) a pak až pesovi docvakne, že ahááááááááá, ty vole vono jí de vo tu krabici!!!!!!!!, tak můžeš začít pomalounku polehounku zvyšovat kritéria.

birma
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:32
- Nahlásit

PetraK
tůchám, že asi nejsi z Prahé
v současné době jsem
Zkus prozkoumat stránky KaTachyon, a dneska už se toho o klikru dá najít hodně ať v psaný formě, či na jůtrubce.
zkoumám poměrně poctivě už relativně dlouho, takže nějaké povědomí a o tom proč a jak to funguje mám

ono stejně prvotní dny strávíme doma hrou: "Ano Adámku, to je kočička. Hodní pejskové nejedí kočičky....... Ano Adámku, to je taky kočička, tu taky hodní pejskové nejedí...... Ty jsi hodný Adámku, že nespapáš ani tu pátou kočičku"

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:35
- Nahlásit

birma

v současné době jse

tak to jsi chudáky!
no nicméně, kdybys potřebovala, tak tady se dá sehnat.

zkoumám poměrně poctivě už relativně dlouho, takže nějaké povědomí a o tom proč a jak to funguje mám

jotakže supr, to se omlouvám, plácala sem si tu játro

ono stejně prvotní dny strávíme doma hrou: "Ano Adámku, to je kočička. Hodní pejskové nejedí kočičky....... Ano Adámku, to je taky kočička, tu taky hodní pejskové nejedí...... Ty jsi hodný Adámku, že nespapáš ani tu pátou kočičku"

trochu stereotypní, pravda, ale......... mozek se vám vařit bude, voběma
těšíš se, viď? až ho dovalíš domů, halamu jednoho.

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:36
- Nahlásit

PetraK
S klikrem já dělala prvně šťouchání čumákem do většího lehkého míče a pak prostě koulel míč a pak stoupání na knížku, to mě insirovala nějaká fotka někde jak šeltie stojí všema 4 v pidikelímku

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 10:41
- Nahlásit

Maya

jo věcí, kterýma se dá začínat je habakůk. Ta bedna je dobrá v tom, že když jí pes rozmorduje, o nic nejde, dovalíš další.

danajasa
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 14:32
- Nahlásit

PetraK
Hele zkusím sem dostat KULALU Pani to dřevíčko držení je mocinky hezký zkusím to překvalifikovat na činko držení(jediný co mě trápí,že zas přídu vo pár prstů,ale todle mi vnuklo velko nápad)tudíš máš velké bezvýznamné plus někde.Dík

PetraK
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2013 15:28
- Nahlásit

danajasa

já teď nevím přesně co máš na mysli, nejde mi to tady pustit.
to překvalifikovat na činko držení
ale tak jistě, s klikrem naučíš krom jiných podstatných věcí právě i ten klidný aport. Jen tomu pořád nikdo nechcete věřit, že sportovka se dá dělat přes klikr.

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání