| Autor |
Zpráva |
Sali
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2005 19:15
- Nahlásit
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2005 19:20
- Nahlásit
kdo to je na obrázku??
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2005 20:04
- Nahlásit
ala_baionette
nevím sice kdo je na obrázku ale jak to že pes i figurant jsou souběžně to se mi moc nelíbí.Neměl jít figurant do protisměru?
|
Lara
|
# Zasláno: 8 Bře 2005 21:13
- Nahlásit
Sali
Ahoj,
nechci si zalozit svouje form, jen me trochu zamrzelo, ze jsem prisla na vasi diskuzi poprosit o radu/pomoc pro me a meho psa tzn. ze chci problemy resit a ne od nich utikat.
tak me napadlo, ze "amateri" pro me budou mit vetsi pochopeni, ale je pravda, ze mi neporadi.
Kdyby sem se chtela Arana zbavit, jak mi radite, tak preci nebudu shanet rady, jak ho vychovat???!!!
Posilam jeste par radku, ktere jsem napsala vcera.
|
Lara
|
# Zasláno: 8 Bře 2005 21:16
- Nahlásit
Ahoj,
to co vam napisu asi zase zvedne nekoho ze zidlie, ale co se da delat.
Vcera jsem zas mela cas procitat vasi diskuzi a zjistila jsem, ze obcas amaterum poradite. Proto me mrzi, ze v mem pripade ne. Vetsina se shodla na tom, at od problemu se psem proste utecu – at se psa zbavim, ale ja jsem za vama prisla s prosbou o radu ci pomoc.
Jeste dnes to nedokazu pochopit. Ale trochu jsem se informovala a nahodou jsem vyslechla jednoho “pejskare” v autobuse, ze je asi u pejskaru normalni se zbavovat psu, ktery se jim nelibi a nebo se jim nehodi. Ten dotycny totiz rekl:”Mam psa NO, ale nechce me skakat pres vysoke prekazky a na vystavy se mi taky nehodi.....dam ho pryc.”
Nikdy nepochopim, jak se nekdo muze starak rok o psa a pak se ho zbavit, protoze ho nemuze vyuzit?! To je mezi vama normalni?! Nebo jsem narazila na “blba”?!
Soude, ale podle vasich nekterych “rad” asi jo.
Priznavam, ze s pejskari neprichazim primo do styku, takze neznam primo duvody proc, si pejskar porizuje psa. Zatim to vypada, ze si je pozizuje jenom na kseft a vystavy.
Jedinou pejskarku, kterou znam je presne ten typ: jezdi se psem na vystavy, ale vencit jejiho psa chodil manzel.
Muj pribeh proc mame NO uz znate. Neporidila jsem si ho primo ja a rozhodne ne z rozmaru, jak si nekteri mysli.
Navic chci taky trochu rici neco o sobe. Vsimla jsem si, ze se velice dobre starate o holcinu Azoracka, tak napisu co se stalo ve 13 letech me. Treba mi pak nekdo bude pomahat s mym Aranem.
Tenkrat jsem bydlela u jedne z babicek a nasi byly rozvedeni a tak mi kamaradka nechala stene – krizenec novofundlanaka. Vse bylo fajn, mela jsem zakazany ho vencit, ale na to sem kaslala, chodily jsme se koupat do rybnika.....a jednoho krasnyho dne jsem se vratila domu a pes nikde nebyl. Pribuzny mi ho zabily, protoze zakousl slepici. (((((((((((((((((((
Dnes uz nastesti bydlim u druhe babicky a tam nejhorsi co mu hrozi, je uvazani na retezu (a navic si myslim, ze to tak daleko nedojde, naposledy tady byl pes u retezu pred 15 lety).
Asi je pro vas tezke pochopit, ze mame doma dva NO a nechodime s nima na cvicak ani s nima nejezdime na vystavy. I kdyz Aran je krasnej, cistokrevnej je taky a mame ho od slecny ci mlade pani z Liberce (u stadionu)!
Mozna me dokaze pochopit nekdo z vas, kdo od narozeni bydli na vesnici o cca 150 obyvatel. Na vesnici se totiz pes odjakziva porizuje na hlidani a vetsina lidi z vesnic ma ke zviratum dobry vztah.
Ja zas nedokazu pochopit, jak si nekdo muze porit psa do panelaku a navic NO. Nikdy bych tohle tomu psovi neudelala! To je ten pripad kdy se ma dat “pes pryc”.
My mame dvur 40x20 m – polovina je pro pejsky, pak mame velky sad a neoplocené pole – tam si pejsky beru kdyz tam jdu pracovat....a pak toho moc neudelam, protoze si snima hraju a nasi nadavaj.
Mozna mam vyhodu, ze bydlime na samote a muzu mit psa volne i na poli. Musim se ale mit porad na pozoru, protoze okolo casto jezdit konaci a na prochazku se psema a cyklisti....
Na vase rady chodime jeste na dlouhe prochazky a hlavne chci Arana naucit chodit do vesnice mezi ostatni psi. Vcera jsme absolvovali uzkou lavku pres potok.
Verte mi, ze i kdyz s nim nechodim na cvicak, tak mam radost ze vseho co se nauci. Kdyz ho bolela noha, tak jsem s Aranem jela k veterinari .... a pak jsem sem to tyden poslouchala, ze se nikdy se psem nejelo na veterinu a ze je to zbytecny a drahy....
Takze, jestli se nekomu CHTELO si CIST tyto radky a MA pro me a Arana POCHOPENI a muzu ho POPROSIT obcas O nejake RADY, tak mu budu MOC VDECNA.
DIKY.
Pokud ne nevadi, kdyz nenajdu pomoc tady, existuje spoustu jinych moznosti.
Jen jsem chtela zkusit tuhle diskuzi.
Doufam, ze jsem vas pejskare moc nenastvala (ale NO maji doma i obycejny lidi).
A jestli jo, tak vemte sveho psa a bezte to s nim rozchodit!
|
Lara
|
# Zasláno: 8 Bře 2005 21:17
- Nahlásit
Jeste bych chtela napsat par radku k diskuzim na netu.
Diskuze a chaty na netu pouzivam sedm let. Muzu rici, ze pred temi sedmi lety se nechalo v pohode kecat a nikdo se nehadal.
Kdyz jsem shanela solidni informace, tak se procetlo par dizkuzi a nebo se prihodil prispevek a nekdo se ozval. Dnes musim procitat kvanta mnozstvi textu, jak se nekdo dohaduje: “Jestli bylo drive vejce nebo slepice”.
A k tomu ANONYMNI, souhlasim s tim, ze kazdy ma pouzivat nick i kdyz je to taky anonymni.
Je to konkretnejsi a navic podle nicku se muze trochu poznat ten clovek, pokud nepouziva kazdy den jiny nick.
Ja jsem napriklad mela nick podle sveho cinskeho horoskopu a navic jsem to prelozila do nemciny. Takze kdo chtel, tak vedel jake jsem znameni a ze sem se ucila nemecky.
Muj druhy nick LARA uz mi dali kamosi z netu ....v 99 jsem hodne hrala hru tombraider, mam tmave dlouhe vlasy.
Kdyz ma nekdo nick NIKITA, tak si predstavuju, ze ma rad-a bojova umeni a ze muze byt blondyn-a.
Navic mam radost, kdyz napr. Po 2 letech prijdu na irco a hlasi se ke me kamos, ktery byl bohuzel 2 roky bez netu. Kdybych byla anonymni nebo si menila nick, tak se snim uz nikdy nesetkam.
Takze nick na netu ma taky svoji ulohu. Otazka je jestli chodite na net jenom “skodit a provokovat” a nebo chcete mit pratele a byt nekdo konkretni i kdyz “anonymni”.
Treba by pomohlo, kdyby se lidi co si nezvoli nick jmenovali treba “idiot” a ne anonymni.
Nebo by byl net samej “idiot” ))))
|
Alexa
|
# Zasláno: 8 Bře 2005 21:39
- Nahlásit
Lara nemůžu mluvit za všechny, ale k tomu jak ti Sali radila, aby sis založila forum myslela to tak, že sem na maliňáky chodí třeba jen určitá skupina a kdyby jsi měla forum se svým problémem poradilo by ti tam víc lidí, kteří nechtějí cvičit a řeší či řešili podobný problém. A k tomu zbavení se psa jestliže píšeš ve svém prvním příspěvku, že hrozí uvázání psa na řetěz tak se nediv. Proč trestat psa za to že je temperamentní? V každé skupině lidí máš jedince, kteří se psa zbaví protože nesplňuje jejich očekávání a další, kteří i takového psa mají rádi a nechaj si ho doma. Z rozhovoru jednoho takového nemůžeš soudit všechny.
A k tomu paneláku - sama jsem měla dva NO v bytě a nemyslím, že na tom byli hůř, než pes na dvoře. Vzhledem k jejich pracovnímu vytížení bych to typla naopak.
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2005 22:23
- Nahlásit
Lara
Táák larušo, je toho hodně...arana neznám, tak to zkusím trošku zvšeobecnit... v qantu těch řádků jsem se trošku ztratil, takže...
trápí Tě, co s aranem dělat, aby přestal štěkat ?
Většinou pes má roupy tehdy, když se nudí..Nevím, jak často ho venčíš, ale pro mladého německého ovčáka je čtyřicet minut denně málo...
Ovčáka jsem doma nikdy neměl,ale je to v podstatě všechno stejné.
Musíš ho zabavit, cvič s ním základní poslušnost, pokud nebudeš doma ty, ať si ho bere přítel...Ideální je kolo. Nechej ho, jen ať tě tahá, ať si vypustí trošku té jeho páry...
Znám jednu velmi známou chovatelku, která měla spooustu psů a při její neljlepší vůli, by je nestihla venčit, natož pak vycvičit...Zkus se zeptat nějákého začínajícího kynologa, jestli tomu tak mohu říkat, jestli by se ti na něm nechtěl zaučit, kup mu čokoládů, za každou zkoušku mu slib pětikilo plus startovné a třeba se bude snažit. Předem si vymezte pravidla, řekneš, že pokud to nebude nevyhnutelně nutné, nechceš, aby psa trestal.
Může si ho vyzvednout kdy bude chtít, ale třeba v nepřítomnosti rodiny pes bude vždy hlídat, nebo já nevím..
Nikdo ti tu neradil, abys psa utratila, sali, bydlet blíže a mít více času, určitě by ráda presentovala své jméno prostřednictvím závodů a zkoušek s dobrým psem..
Já, mít tuto možnost, hned bych to bral...Jestli je to takové torpédo jak říkáš... Hodně se pes unaví na obraně... zatíží jeho nervovou soustavu a pak spí jak štěně... chceš se zeptat na něco konkrétního?
pokud budu vědět, rád ti poradím...
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2005 22:27
- Nahlásit
Stremka
to bude nácvik hladkého, nemůžeš hned pustit na hladkém psaza figurantem, musíš nejdříve putovat po kružnici
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 06:24
- Nahlásit
ala_baionette
to je Tchoř,který hrubě podcenil rychlost svý tehdy osmiměsíční Bobulky a zkoušeli jsme vlastně poprvý na Frabo krátký hladý...to první neustál vůbec,musel pustit rukáv,to rduhý ušlapal jen takhle...pak už se s čubou shodli.
Čuba neměla na tohle Frabo kousnutí žádnou techniku,vlastně si jí v tu chvíli tvořila taky.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 06:33
- Nahlásit
Lara
sorry,ale mluvíš podle mne úplně z cesty.Lidi,co si pořídí psa z vesnických důvodů a pak takhle argumentují,opravdu miluju a je to na mě vidět.Sama bydlím na vesnici o třech stech lidech,ale předtím jsem žila v Praze,a psa od svých 14 let mám jako sportovního partnera,nikoliv jako živý alarm.
Máme každá jiný background a opravdu ti doporučuju,aby sis pro souznění našla lidi s podobným zaměřením,pro které tvé srdceryvní výlevy o záchraně psa před řetězem zaberou-já akorát vymýšlím,jak zachránit psa před Tebou.
Hele - lidi,mezi které patřím já,si formátujáí svůj život na psy,místo toho aby se po vesnicku snažili si formátovat psy na svůj život.
Nebudu se k tvému problému už vyjadřovat,vše už bylo opakovaně řečeno,i z více stran,vše máš v rukách ty a dělej,jak myslíš.Po netu se krásně pláče........ale tohle je o skutkách.Jen pořádně pracovně i společensky vytížený pes doma leží a relaxuje.Pokud si toto neumíš zařídit,ač už ti to řeklo dost lidí,jdi si plakat na rameno jinam.TY se tady se dovíš,JAK se co cvičí a KDY se co cvičí,Co je ideální ,metodika pro většinové zvíře s popisovaným projebvem,CO funguje na utahání divocha tomu či onomu,ale litovat tě nebudem.Jak padne slovo "babička","vesnický dvorek","naši nadávají "a "řetěz",vidím rudě a dost oprávněně.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 06:35
- Nahlásit
stremka
:biglol racně ustátý a prošlapaný pronesený pseodohladký.....
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 07:24
- Nahlásit
ala_baionette
právě po kružnici a ne proti .
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 07:27
- Nahlásit
Sali
jasně jasně.Ale na net bych to nedávala.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 08:00
- Nahlásit
stremka
proč ne? neni třeba dávat jen dokonalý fotky,může se dát momentka a pak podiskutovat,proč a jak to vzniklo...tohle může být i varování,aby člověk nepodceńoval rychlost maliny,od mala vedený k co nejrychlejším náskokům na nahozenou kůži nebo nastavenýho klínovýho peška...protože jednak to ta čuba vzala téměř u lokte,a druhak Frabo na takovýhle kousání prostě není....dá se na něm udělat útěk,kdy pes sedí skoro do trojúhelníku,ale hladký zezadu,jak je na nároďáku,a tohle bylo vlastně hladký ze ZM,je o vystavení hrany za záda a pak už opravdu netuším,jak se má absorbovat ta rychlost zvířete jinak než prohozem dopředu.
Na tohle je ringová vesta nebo vega,kdy psa neseš na zádech nebo rameni a vpodstatě ten strkanec vyběhneš se psem na hrbu....
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 08:11
- Nahlásit
Sali
máš asi pravdu.Já na to koukám trochu jinak.Prostě jako ukázka jak má pes kousat to není.Kdyby k tomu byl patřičný komentář tak ano.Jinak co se týče čubiny tak náskok maliňácký.A ten prohoz by měl být ve směru psa a ne proti.Tak mi to aspoň na té foto připadá.A frabo na hladký to se taky nehodí.Zlatý vegy.
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 08:17
- Nahlásit
Sali
zkoumala jsem ještě foto a možná že je můj náhled zkreslen tím že fotograf to bral ze směru běhu psa a takhle to vypadá že se točí v protisměru (kdyby to fotil za střetem a ne v ose běhu)
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 10:35
- Nahlásit
stremka
ne,prosímtě,stála jsem za nima a fotograf vedle mě.Tchoř se prolomil v zádech a vybíhal čubu v záklonu,ruka s rukávem mu šla dopředu ve směru nárazu psa.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 11:04
- Nahlásit
ala_baionette
určitě by ráda presentovala své jméno prostřednictvím závodů a zkoušek s dobrým psem..
já teda určitě ne,svých zvířat připravovaných od mala mám dost,ale nápad je to výborný,stačí zajít na místní cvičiště a probrat to tam s lidmi....
Jinak jsem schválně cíleně prokecla pár našich členů čistě krevně vesnických,jak to mají zařízené,a všichni mají kotce,kde mají své spor´táky zavřené,když s nima nepracují nebo s nima nejsou venku....nikdo nestojí o to mít ze zahrady místo bubnové palby,a ze dvorku uklízet všechno,o co nechce přijít...lidi na vesnici v těch domkách,dvorech a zahradách žijou,a chtějí to tam mít po svém,ne po psím,a zároveň nestojí o to,aby jim jejich psy další členové rodiny buzerovali a povelovali či okopávali kvůli jejich životním projevům...
takže z toho vYleze kompromis,kdy utahaný a spokojený pes čeká v kotci na další akci.
|
ala_baionette
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 11:47 - Změnil/a: ala_baionette
- Nahlásit
u ná sje to taky tak... Jen táta, když stavěl kotec si nedal říct, aby ho udělal ze železa, jsou tam dřevěné trámky a kolem železná mříž... Ale tenhle mladej ho rozebere, na to se vsadím
Než jsem si pořídil prvního pesana, tak jsem to tady také obcházel, ale nikdo mi jejich miláčka nesvěřil. Asi se báli, že by se něco naučil ...
Pro laru je toto jediné východisko, pokud se nechce psa zbavit, nebo omezit své zájmy a začít se mu věnovat. Je to smutné, když tak spousta dobré krve končí na dvorku4x2 a jenom jančí a nevyužívá se
Mít to blíže, možná bych do toho šel...
Ale já jsem tam před tím napsal, kdyby měla Sali čas...Nestřílej hned, vzdávám se
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 12:05
- Nahlásit
ala_baionette
neměla bych čas....před dvaceti lety možná,když jsem měla jen MK a chtěla moc a moc velkýho psa....
Ale dneska už nechci mít doma zvíře,co si sama nevyberu po rodičích,co mi sednou,a neformátuju si ho na ruku od mala....stačí mi ta dobrmanka Edinstvennaja Moya iz Gratsiano,co sem přišla z ruska na dvou letech prodaná do chovu,s IPO I,a co se u mě ubytovala nejdřív dočasně a pak ze své vůle natrvalo....boží čuba,hovado jak pes velký,ale tak neskutečně nakoňená předchozím výcvikem,že se už třetí měsíc pereme se zákusem a je to pořád o ničem....tam se dělaly pouštěčky na ostnáči nebo jak,a čuba se bojí pořádně klidně podržet....a zrovna ta by kousala až by brečela.Stopy-ani mi o nich nemluv.....naučená se nechat odvést.....
je to dřina a dřina,a když to srovnám se svejma,co od mala ví,jak to dělat správně.....?????
Pro psa z dobrý makavý krve na dvorku pod taktovkou babky vesničanky je jediná šance pro rozumný život-být soudně prodán někomu,kdo s ním chce dělat,pro takovýho psa je náplní života akce,
a naopak na dvorek patří knedla,co je na place línej jak vandrák v červenci,nekouše nečuchá netahne a místo toho doma na dvorečku spokojeně v pololeže líže štědré babí dlaně....
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 12:09
- Nahlásit
ala_baionette
kotec na dobrmana je třeba vařit z jeklů nebo kulatin do L-kovýho rámu,aspoň 2 m vysoká hrana,třetina kotce by měla být neprofouknutelná,plná stěna,třeba zděný "domeček" a k němu dál ty rámy,a bouda s topením v ložničce,aby se tam dal nechat i v mrazech....vytopit mu to tam na 10-12 stupňů,jinak ztratí všechu energii ze žrádla na termoregulaci a v zimě zhubne na kost....sama jsem to zažila.
|
Ebony
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 16:25
- Nahlásit
Lara
tak a já jsem ze židle asi 15 metrů. Ty vůbec nevíš o čem mluvíš. A co tady vyvozuješ za soudy? Já měla psy v paneláku, ovčáky a rozhodně měli lepší život, než u vás na dvorku 20xnevím kolik metrů a nebo nedejbože na řetězu, žádnej z mých pořízených psů od nás nikdy neodešel, mám doma 6 ovčáků a z toho je jeden třínohý, a většina z nějakého důvodu nechovných. Se svýmu psy trávím veškerý volný čas a jsem ochotna pro ně udělat vše. Ale tobě bych nesvěřila ani houpacího koně, jestli si myslíš, že pes na řetězu není žádná tragédie, tak už ti není rady ani pomoci. A o tom, že tvůj pes by se měl u jiných lidí lépe jsem teď stoprocentně přesvědčena.
|
stremka
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 16:52
- Nahlásit
Sali
tak jsem se dohrabala abych utvořila fotky v galerii.Jdi se tam podívat.Stahla jsem tam fotky z Belgie kousání 2 psů.
|
Lara
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 18:41
- Nahlásit
ala_baionette
Ahoj,
tak teda konkretne ... o stekani mi nejde, to je vcelku normalni. Je "jenom" hyperaktivni - rozkousal cely dreveny plot a porad hrabe.
Ale hlavne ho potrebuju odnaucit, aby nekousal elektricky kabely. Nastesti je rozkousal, kdyz nebyli v siti....
Na dvore a v ohrade ma spoustu veci na kousani, ale on proste chce ochutnat vsechno.
S tim, pujcovani Arana nejakymu pejskari, ....neni to spatny napad, jen bydlime trochu daleko od potencionalnich a poctivych pejskaru a nevim jak by to slo udelat.
A taky kdyz si procitam tyto diskuze, tak se da verit cca polovine pejskaru.....A jak mam poznat ty normalni???
Jo a s tim panelakem se na me nezlobte, ale pro cloveka, ktery zije celej zivot na vesnici, je to neco nepredstavitelnyho.
Je to asi stejny jako, nekdo nechape, ze muzu mit rada psa i kdyz s nim nechodim na cvicak.
Jinak diky za kladny ohlas.
|
Lara
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 18:48
- Nahlásit
Sali
.... co ktomu dodat???
Uz poctvrte pisi, ze jsem si prisla pouze o radu a nic vic.
Je mi lito, ze si zakomlexovana vuci lidem z vesnice a lidem kteri maji doma zvirata, protoze je maji radi a vidi v nich verne pratele. A to pro nas znamena zabavu i povinnosti.
Nechci mit z Arana stroj co robota, je to zivej tvor a tak se k nemu taky chovam.
Kdyz to shrnu: nechtela bych byt tvoje dite, protoze kdybych byla nemocna nebo neskakala jak bys chtela, tak by si me dala pryc.
A to ze nemas zrejmne rada lidi, neni muj problem.
Kdyz me soudis a neznas me, tak to same muzu delat ja, ne?
|
Alexa
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 19:08
- Nahlásit
Lara
Je mi lito, ze si zakomlexovana vuci lidem z vesnice a lidem kteri maji doma zvirata, protoze je maji radi a vidi v nich verne pratele. A to pro nas znamena zabavu i povinnosti.
Kdyz to shrnu: nechtela bych byt tvoje dite, protoze kdybych byla nemocna nebo neskakala jak bys chtela, tak by si me dala pryc.
i když nejsem Sali zajímalo by mě jak jsi k tomuto závěru dospěla
|
Alexa
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 19:09
- Nahlásit
Lara
ale nakonec ani nezajímalo, je to ztráta času
|
Lara
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 20:14
- Nahlásit
Alexa
Jednoduse, staci si cist vsechno a ne jen co se vam hodi.
Kdyz me soudis a neznas me, tak to same muzu delat ja, ne?
ale nakonec ani nezajímalo, je to ztráta času
No ja sem sem prisla s nadeji, ze tu sou lidi, kteri mi poradi s vychovou psa, diskuze se totiz tak jmenuje: Vychova a vycvik atd.
Ale zatim tady ztracim cas vysvetlovanim blbosti,
ALE NASTESTI NEJSOU VSICHNI LIDI STEJNY.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 9 Bře 2005 20:21
- Nahlásit
Lara
každý by rád pomohl, kdyby věděl, že pes bude mít co potřebuje - tzn. hodně zaměstnání a alespoň 3 hodiny aktivního pohybu
|