Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Výchova a výcvik / Belgicky ovcak malinois a jeho vycvik
. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Autor Zpráva
Tchor
Člen
# Zasláno: 4 Led 2005 19:17
- Nahlásit

Tak se s malinakama presuneme sem

Sali
Člen
# Zasláno: 4 Led 2005 19:22
- Nahlásit

...a můžem beztrestně malinařit až do malinova

Jana
# Zasláno: 5 Led 2005 07:30
- Nahlásit

Ahoj,
pokud je tato rubrika reakcí na můj dotaz stran rady jak mi pomoci, když nám utíká náš Gaston (křížence belgického ovčáka) z domu, pak mě to těší. Ještě víc mě však potěší užitečné rady, protože musím v práci často myslet na Gastona uvázaného u domu, protože kotec jsme začali stavět před Silvetrem přes Nový rok.
Myslím si, že utíká proto, protože když vyrůstal od štěněcího věku (byl prý nalezen v popelnici) mezi bezdomovci, kdovíjaké měl zacházení, ale byl volný. Zjistil, že u nás je mu dobře a že když uteče a je nám vrácen (má na krku známku se jménem, adresou a tel.č.) tak se mu nic nestane.
Nebo je křížen s nějakou "utíkací rasou". Já se moc v plemenech psů nevyznám.
Jsem na těchto stránkách poprvé a tak nevím, jestli reaguji ve správném bloku.

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Led 2005 08:48
- Nahlásit

Jana
nemám moc času,ale stručně-kotec,běžné vyvenčení na vodítku a paralelně výcvik v ovladatelnosti a v přivolání.Pouštět v uzavřeném prostoru a pilovat chuť okamžitě přiběhnout pro odměnu.dospělýho tuláka těžko předěláš.

Anna
# Zasláno: 5 Led 2005 10:16
- Nahlásit

Zdravím maliňáky a jejich příznivce

Anonymní
# Zasláno: 5 Led 2005 12:51
- Nahlásit

Nevěděla jsem, že v hantýrce říkáte "maliňák" belgickýmu ovčákovi. A musím napsat, že tato komunikace se mi začíná moc líbit.
Salimu děkuji za jeho radu. Do této chvíle nic jiného neděláme (kotec se staví). Sice jsem měla představu o pesanovi, který bude běhat po zahradě, každýho přivítá, poslechne na páníčkův povel. Už se to tak pěkně vyvíjelo a najednou si náš kluk vzpomene, že bude utíkat. Je mi ho tak skoro dost líto, že bude mít okleštěný prostor.
Bude-li mít ještě někdo radu, tak ať mi napíše.
Byla taky rada: obojek, který vydá nějaký elektrický šok, jakmile se pes přiblíží ke kovovému plotu. To se mi nezdá moc dobrý. Přijde mi to jako šlehnutí bičem.
A hodně děkuju všem za přivítání do Vašich řad. Rovněž Vás zdravím.

Jana
# Zasláno: 5 Led 2005 12:53
- Nahlásit

Nevěděla jsem, že v hantýrce říkáte "maliňák" belgickýmu ovčákovi. A musím napsat, že tato komunikace se mi začíná moc líbit.
Salimu děkuji za jeho radu. Do této chvíle nic jiného neděláme (kotec se staví). Sice jsem měla představu o pesanovi, který bude běhat po zahradě, každýho přivítá, poslechne na páníčkův povel. Už se to tak pěkně vyvíjelo a najednou si náš kluk vzpomene, že bude utíkat. Je mi ho tak skoro dost líto, že bude mít okleštěný prostor.
Bude-li mít ještě někdo radu, tak ať mi napíše.
Byla taky rada: obojek, který vydá nějaký elektrický šok, jakmile se pes přiblíží ke kovovému plotu. To se mi nezdá moc dobrý. Přijde mi to jako šlehnutí bičem.
A hodně děkuju všem za přivítání do Vašich řad. Rovněž Vás zdravím.

Jana
# Zasláno: 5 Led 2005 16:26
- Nahlásit

Náš maliňák Gaston není dospělý. Nebo snad ano, když je mu 16 měsíců? A začal utíkat asi před měsícem, takže jsme mu ještě nezačali říkat "tuláku", protože zatím během půl hodiny nám ho někdo přivedl nebo jsme si ho ve vsi našli a přivedli.

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Led 2005 18:14
- Nahlásit

Jana
to je dost typický,mě začala malinuška Meruna zdrhat po roce věku,to jsme bydleli v nedokonale oploceném prostoru a ta čuba dokázala prolézt škvírou v plotě 15 cm širokou,přešplhat dvoumetrovou zahradní kamennou prodrolenou zeď,podhrabat a podplazit se k sousedům pod plotem....neustále mi jí někdo ve vesnici vodil nebo mi telefonovali,že už je zase u nich na návštěvě,ona byla společenská...ta nemohla být ponechaná mimo kotec bez dozoru ani deset minut,hned brala dráhu a vracela se do několika hodin...dobrman se držel doma a ona trajdala....
Dneska bydlíme někde jinde,a ze dvora je kvůli ní Alcatraz....zdrhne i po žebříku opřeném o střechu...z ní pak seskočí na zídku a dál....

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Led 2005 18:21
- Nahlásit

přitom ta čuba není nevyužitá,má 4 zkoušky z výkonu a dělá se s ní dost pravidelně,ale jak jí nechám doma a odjedu do práce bez ní,najde si zábavu jinde.
Žádný jiný pes mi tohle nedělá ani nedělal,ale ona je expert...tady mi zdrhne,když je pustím na zahradu a spustím z ní oko,vrátí se za hodinku dvě obalená hnojem a nacpaná k prasknutí pámbuví čeho...nejlíp před plánovanýma stopama,na který měla být nalačno.

Opravdu jediný řešení je nespustit z takovýho psa oko,nenechat ho trajdat nevyužitě kolem domu,maliny jsou prudce inteligentní a velmi vynalézavé,a aktivitu si zajistí po svém...buď společná procházka plus trénink,k únavě duše i těla,nebo pes uvnitř domu či v kotci,kde je mu dáno jasně najevo,že má spát a sbírat sílu na další společné smečkové aktivity,
ale jen ne ho ponechat vlastním nápadům.

Sali
Člen
# Zasláno: 5 Led 2005 18:30
- Nahlásit

K tomu kotci na malinu-vřele doporučuju betonovou plotnu s podezdívkou a mříže vařené ze svislých ocelových tyček,nesmí to být roxory nebo betonářský sítě,ty ničejí zuby,chytrej pes se pokusí kotec rozebrat...výška 250 cm,dva metry to hravě skočí.
Bouda tak,aby z její střechy nemohl pes přešplhat mříž.
Nejlíp to z třetiny zastřešit a boudu tam.
Šířka mezer mezi pruty-kudy malina prostrčí hlavu,po chvíli práce prostrčí i tělo.Takže max.10 cm.
Rozměr-aspoň 1O čtverečních metrů.

Já mám maliní kotec z dozděný kůlny s přední stěnou částečně mřížovou,celý zastřešený,vyspádovaný s odtokem do kanálu,používá se jako odkládačka a na spaní,a má tak 8 m.
Z něj se utéct fakt nedá.Ze dvora konec konců dneska už taky ne.

ježek
# Zasláno: 5 Led 2005 21:32
- Nahlásit

Také bych dal do placu pár postřehů o vynalézavejch malinách. Jak někde něco necháš, nebo zapomeneš všechno rozkoušou, nebo se o to alespoň pokusí. Nesmíte je nechat moc dlouho ležet.

ježek
# Zasláno: 5 Led 2005 21:35
- Nahlásit

Sali
Tak tě zdravím z Č.Budějovic a i tvé maliňačky

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 08:38
- Nahlásit

ježek
Já tě zdravím ze Slaného,v Budějcích jsem chvíli pracovala a cvičila,je to tam moc pěkný.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 08:39
- Nahlásit

a ještě jeden postrřeh-pracovní maliny jsou snášlivé a schánčlivé,co člověk postrádá,najde většinou v pelechu.

ježek
# Zasláno: 6 Led 2005 14:41
- Nahlásit

Sali
Jo to máš teda pravdu. Lišáci jsou super. Dík za chválu na Budějovice. Je to tu docela OK, ale cvičáky no nic moc. Loni se tu partapejskařu dala do podnikání. Pronajali si docela hezkej plácek a rozjeli to ve velkém. Cvičí se tam každý den. v zimě maj pronajatou halu va Výstavišti Země živitelka. To je docela dobrý, že si mužeš jít zakousat i večer po práci. Jsou tam i kvalitní figuranti. Labík, Nečesaný a někdy Svoboda. Je fakt, že si to nechaj taky pěkně zaplatit. No,ale co je dnes zadarmo. Jinak tu také mámé dobré pivko, no ale to ty jistě víš, když jsi tu pracovala. Ja tu pracuju jako psovod u poldů. ta ti můžu říct, že je tu také dost šmejdů, ale to asi všude. tak se zatím měj. Pořádně cvič. Akdyž budeš mít chuť tak odepiš. Zdraví tě Ježek.

Sali
Člen
# Zasláno: 6 Led 2005 18:00
- Nahlásit

ježek
Na budějcký pivko nedám dopustit.
Já kousávala na Valentu,byl moc fajn.A předtím na toho jak se jmenoval,měl starýho ovčouna Mika z Trávníčkova dvora,stopaře...trénoval hodně s Pavlínou Vávrovou,měli pronajatý plac u Stromovky...Petr něco....
Tady je to fajn,je k dispozici Luboš Jonáš,a když máme čubu po jeho psovi,je nám k dispozici z "rodinných vztahů"...a od něj se člověk může dost naučit.
Jinak si trénujem jako parta nadšenců ZKO 281,a jeden z party jede s maliňákem v sobotu na Memoriál plk.Ryby do Plzně...

Jana
# Zasláno: 7 Led 2005 07:48
- Nahlásit

Všem, kteří mi radí, děkuju. Jak zjišťuji, dostala jsem se mezi "lidi od fochu", a tak jsem ráda, že Vaše rady jsou ze života. Já i manžel jsme obyčejní "pejskaři", kteří mají poprvé psa, a zrovna takovýho neposednýho ďáblíka. Tak nevím, jestli našemu pesanovi neškodíme, když s ním nechodíme na cvičák - alespoň v neděli. Ten nejbližší je asi tak 6 km a pokud bychom tam jeli autem, tak se náš maliňák stačí pozvracet, a to i když je nalačno, tak alespoň z něj jde žlutá voda. Asi budeme muset chodit pěšky. (prášky proti zvracení bych mu přece nedávalla, když na cvičáku by měl být čilý)
A taky chci ještě napsat, že ten náš pesan, nepatří k těm, kteří se vrhnou na mísu s jídlem. Dostává už jen 1x denně, večer, po vycházce (na louce i na poli to jsou i hry, běhání, cvičení naučeného) a přesto než přijde k míse s jídlem, tak začne couvat, je váhavý a potom pomalu, s přestávkami, kdy odbíhá od jídla, poslouchá, jakoby poslouchal zda někdo nebo něco nejde. Nejdříve jsme s ním zůstávali a přemlouvali ho, aby jedl, teď jej necháváme samotnýho u jídla a výsledky jsou stejné, na dnešek se jídla nedotkl. Mísu jsem mu sebrala, nechala jen vodu a bude celý den bez jídla. Nyní mu dáváme K-9, zalitou trochu vývarem z kostí. Jako chválítka dostává kousky eidamu nebo granule. Nikdy však tolik, aby z toho byl najedený (asi tolik, co se vejde do hrstě).
Tak se přes víkend mějte moc fajn, ať Vám chutná pivko a ať se daří na cvičáku Vám a hlavně pesanům.

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 11:59
- Nahlásit

Jana
Co je to tvý zvíře vlastně zač? mě se to nechce někde hledat....bezpapírový nalezenec,kříženec nějakého belgičáka a čehosi?
Maliňák( v anglisaských zemích mali) je pracovní označení malinoise,krátkosrsté variety belgického ovčáka,jako jediný v variet prošlechtěný čistě na výkon,existují i exteriérové linie,ale my co cvičíme,se nad nima ušklíbáme a chováme "novodurový roury",co si je můžem vystavit tak akorát ve výloze instalatérských potřeb a občas se s nima stydíme vylízt i mezi pole

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Led 2005 12:02
- Nahlásit

Jano,nevím,jak dlouho to zvíře máš,co prožilo předtím,než sis ho vzala,jak je na tom s nervama a tak podobně...ale asi to moc dobrý nebude.
Určitě bych na Tvém místě s ním na ten cvičák chodila,už jen proto,aby ses setkala s jinými pejskaři,co o tom ví víc než ty,vyber si takový,co mají výsledky....

ježek
# Zasláno: 7 Led 2005 17:21
- Nahlásit

Sali
Ahoj Sali, Jsem rád, že to v Budějcích tak dobře znáš. Ty parťáky se kterýma jsi cvičila samozřejmě znám. Cvičák ve Stromovce už moc nefunguje. Také je fajn, že ti chutná pivko. Tak to jsi správná pejskařka. V sobotu také jedu závodit do Plzňe na ten memoriál, ale se služebním ovčounem. Zrzek je ještě mladej kus a určitě by na to koukal jako trubka. Musí nejprve pořádně vyzrát a pak se uvidí jaké bude mít srdce. Je mu rok a zatím dělá samé kr.......y. Ale to je u nich asi normální. Je docela z dobré krve, no tak uvidím. Tak se měj fajn a zase někdy.

birma
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 12:46
- Nahlásit

Nasadili jste mi brouka do hlavy, tak už druhej den prohlížim různý stránky maliňáků.
Než se do nich zamiluju úplně, zajímalo by mě, kolik hodin aktivního pohybu (výcvik, aportování, běh u kola, plavání....) malina žijící v bytě denně potřebuje. Pro většinu psů považuji za minimum tak 3 hodiny jakéhokoli pohybu (podle plemene), ale to by pro malinu bylo asi dost málo co?
Zatim mám na výběr dalšího plemene dost času, tak jenom přemejšlim, ale vrtá mi to hlavou 3- 5 hodin denně a o víkendu víc - stačilo by, nebo ne

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 13:58
- Nahlásit

birma
chraň pámbu sáhnout po hyperaktivní pracovní maligně....ve tři ráno vstane a jde courat barákem,neb už se jí nechce spát a chce něco dělat....najde si něco na hraní a ničí to třeba hodinu,než se zase usalaší....utahaná tak,že tvrdě vyčerpaně spí celý den,je po týdnu výcvikáče s opravdu pořádným nasazením...po běžném víkendu je po pár hodinách zase fit.
nevydrží víc než několik hodin klidu,pak se domáhá akce....

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 14:01
- Nahlásit

neunavený si takový zvíře nelehne...chodí pořád sema tam a hledá si zábavu...na co přijde zničí,aby se zabavilo...rozebere v autě tapicírunk,když není v kleci...musí mít možnost se rozumně zabavit,když je doma samo,jinak je zle....rozebere nábytek,rozebere kotec.....

birma
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 14:08
- Nahlásit

Sali
To udělal už náš flegmatik, takže dalšímu psovi toho na rozebírání moc nezbude fakt je, že bych docela chtěla psa s pracovníma předpokladama, což se u mejch milovanejch palic moc hledat nedá a maliny mě lákaj, ale nevim jestli si na ní troufnu. No fakt je, že mám na výběr psa pár let čas

Sali
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 14:21
- Nahlásit

birma
vyprav se někdy na akci ,kde pracovní maliny dominujou v obraze...třeba na nějaký armádní závod,kde těěžce bodujou maliny z Huckelovy vily....
ale fakt,je to jako přesednout z formana do sportovního opla....a to já přesedala z dobrmana přes klidnou malinu na malinu takovou,jakou jsem ještě v ruce neměla...
Chce to přesně vědět,jak kdy a proč,neexperimentovat,ale vše zvládat rychle a v klidu,není čas se ptát,jak se co má dělat...buď to víš a umíš to udělat dobře,nebo jsi dost druhá...

birma
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 14:26
- Nahlásit

Sali
No pokud by to začalo bejt aktuální a maliny byly stále v kurzu, tak se určitě vypravim, ale prostě se snažim sehnat info předem
Časem bych se ráda psům věnovala naplno, ale bohužel zatim překáží škola. A momentálně jsou na špičce maliny.

Anna
# Zasláno: 13 Led 2005 14:34
- Nahlásit

Ale Sali, Sali, taky něco pozitivního. Maliny jsou skvělý, člověk se s nima nenudí a ta fyzička!

Nikita
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 14:37
- Nahlásit

birma
3- 5 hodin denně a o víkendu víc - stačilo by, nebo ne
Jasně že stačilo, v tomhle problém není

Sportovní pes se chová podobně jako lidský sportovec - dovede předvést až neuvěřitelný výdej energie a na druhou stranu dovede doma tak relaxovat, že o něm ani nevíš

birma
Člen
# Zasláno: 13 Led 2005 14:39
- Nahlásit

Sali
Jinak si myslim, že měta muoje obludka už lecos naučila - když něco nezvládnu budu na tom hůř než druhá - momentálně ho můžu venčit já, protože mě poslechne a přítel, protože ho fyzicky zvládne To že by chtěla ve tři ráno ven, by mi vyhovovalo - ráda se v noci procházim
Fakt je , že svýho psa, jsem utahanýho neviděla ani nepamatuju pokud ho zrovna nebolely nohy (DKK 4/4).
No nevim, prostě se mi maliny zalíbily a pokud budu mít podmínky a hlavně čas tak ví bůh co bude

. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . 9 . 10 ... 11 . 12 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání