Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / štěňata - kříženci vhodní na agility a sporty vůbec
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Autor Zpráva
pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:37
- Nahlásit

Biluška
Taky nemluvím o topení, ale o utracení, v tom bude krapet rozdíl, nemyslíš?
Utratit tedy jak?
Vet zdravé zvíře neutratí - tak se ptám jaký je legální způsob utracení zdravého zvířete. Krom potratu...

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:41
- Nahlásit

Biluška
To už mi vážně připadne lepší to utracení
Pokud bych si mohla vybrat mezi injekcí a vraždou šesti štěňat, tak mě v žádném případě utracení lepší nepřijde. Je jedno, jestli je to bolí nebo jestli něco ví, už žijí a zaslouží si žít slušně. Život máš jen jeden a kdyby mi někdo řekl, že mi zabije dítě, hned jak se narodí, protože ono v podstatě nic necítí a bude líp, umlátím toho pitomce cihlou.

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:42
- Nahlásit

pawLINka
Vet zdravé zvíře neutratí
V tom zákonně jsou nějaké vyjímky. Myslím, že i na tohle. Nevím, nikdy jsem to neřešila, ale myslím, že novorozená štěňata utratit může. Kupříkladu agresivního psa (na lidi) utratit může, na to tam ta vyjímka je.

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:44
- Nahlásit

EngieB
Jenže to dítě cítí, vidí, slyší.... na rozdíl od štěňat, která se rodí slepá a hluchá. Jsou to nidikolní a nidifudní mláďata ( nevím jak se to přesně píše a taky už nevím, která jsou která, od školy jsem ty slova nepotřebovala ). Prostě část mláďat se rodí plně vyvinutá (člověk, morče...) a část se vyvíjí ještě po porodu (štěňata, koťata...) . IMO ty vyvíjející se mláďata jsou prakticky jenom dýchající embrya. Jediný rozdíl oproti potratu je ten, že je zabiješ mimo dělohu a neohrozíš přitom život feny.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:48
- Nahlásit

Biluška
Nechci se hádat, ale myslím, že zdravé štěně utratit nemůže. Někde jsem to četla. Bylo to dřív - tzv. nadbytečná štěňata, ale zákon se změnil a tohle už není možné. Jaký by byl vlastně důvod? Že jsou to kříženci? To je trochu směšné...
Jak už jsem psala - nechci se hádat - holt máme jiný názor...
Jedna z našich kříženek na dvoře měla nechtěně taky štěně ještě před vykastrováním. Nevěděli jsme to - měla jen jedno štěně, tak to nebylo vidět. Podařilo se nám najít milující majitele, kde se má líp než nějaký šampión. Tak nevím, rozhodně bych neutrácela jen proto, že je to kříženec. Majitelé nesou holt nějakou zodpovědnost.

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:49
- Nahlásit

Biluška
Injekce se používá do tří dnů po nechtěném nakrytí. Pravda, biologii jsem měla již dávno, ale v této době skutečně nejsou vyvinutá žádná embrya. Je mi jedno, kdy se dýchající a žijící tvor zabije. Osobně neschvaluju ani potrat od tří měsíců nahoru u člověka a i u sebe bych raději volila tu injekci.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:51
- Nahlásit

EngieB
No, ona není injekce jako injekce. Jedna se dává jak píšeš, do tří dnů po nakrytí, ale je ještě jiná - 30. den březosti. Vetové dělají raději tu druhou, protože je to údajně menší ohrožení zdraví fenky...

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:56
- Nahlásit

pawLINka
Fakt? No co já vím, tak u lidí se používá nějaký prášek, který je v podstatě něco jako ona první injekce. U nás vet okamžitě po nakrytí (první fena, blbí majitelé - my ) dal první injekci. Proč je ta druhá menším ohrožením zdraví feny? Logicky - ta první je hormonální typ, ta druhá už musí usmrtit čtyři týdny stará embrya.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:57
- Nahlásit

EngieB
Nevím, vážně nejsem odborník... A o tomhle se tedy hádat nebudu.
Ale takhle nám to vysvětlil vet.

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 07:58
- Nahlásit

pawLINka
Ani já se nebudu hádat Sice už jsem z tohohle kola venku, mám jen psy a asi to taky tak zůstane, ale zeptám se veterináře (moji bobášci jsou něco jako kamikadze, za chvíli si něco udělají )

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:04
- Nahlásit

EngieB
My máme fenku na dvoře vykastrovanou a naše pitka čeká zrovna štěnda (plánovaná! ) a po nich půjde vykastrovat taky, protože už od ní štěnda nechcem a navíc ji trápila pořád faleška, tak bude mít klid i ona...

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:07
- Nahlásit

Biluška
Nechali jsme jich pět (sedm by neuživila, byla to hodně drobná fenečka). Umístili jsme jich všech pět, ale s velkými problémy, ve dvouměsících byli ještě dvě doma (už u majitele fenky), ten je chtěl dát do útulku...
V tomhle ale máš pravdu - ono není sranda zajistit dobrý domov ani psovi s PP, natož voříškovi. A lidi jsou blbí, nakryjou vořecha vořechem, protože jedna paní na nádraží povídala, že by si po té hezké fenečce štěňátko vzala...

venda
Držím pěsti, aby se udalo co nejvíce štěňátek do co nejlepších ruk!

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:10
- Nahlásit

pawLINka
No můj pes párkrát kryl (fenky nakonec štěnda nikdy neměly) a můžu říct, že se na to, kde všechna mimina jsou, prostě snažím nemyslet. A to o většině vím, že se mají fakt dobře, ale když to nevidím, bojím se. Naštěstí z posledního vrhu jsem v kontaktu snad s šesti sedmi majiteli, jedno cvičím sama
A poctivě rozmlouvám každýmu, kdo chce mít štěňátka, jsem fakt hrozná, ale když to vidím, jak to lidi neřeší, a necháme ji nakrýt a jedno si necháme, ona je tak hezká, a ostatní nějak udáme... brrrrrrrrr.

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:16
- Nahlásit

pawLINka
Nechci se hádat, ale myslím, že zdravé štěně utratit nemůže. Někde jsem to četla. Bylo to dřív - tzv. nadbytečná štěňata, ale zákon se změnil a tohle už není možné. Jaký by byl vlastně důvod? Že jsou to kříženci? To je trochu směšné...

No dobře, a co když to budou čistokrevná štěňata, chtěné spojení a narodí se jich moc. Třeba dvanáct štěňat. Fena to nebude schopná uživit. Mám ohrozit zdraví feny a život všech dvanácti štěňat? Nebo utratit ta "přebytečná" ? Je to čistě hypotetické, já bych se určitě pokusila ty přebytečné odchovat uměle, ale každý na to nemá čas, nebo zkušenosti. Pak je přece logické část utratit.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:22
- Nahlásit

Biluška
Naše fena bude rodit každým dnem, v podstatě každou chvíli. Vypadá to taky na velkou nadílku (nevím přesně, na sono jsme se kvůli předvánočnímu shonu dostali pozdě a nebylo možné je spočítat) a nikdy by mě nenapadlo některé z nich utratit. I kdybych je měla uměle odchovat, za pokus to stojí. Jsem na utrácení štěňat fakt alergická. Když jsme kryli naším psem - našli si nás přes chovatele sami majitele fenky - zařekla jsem se, že už s ním nikdy krýt nebudu. Štěňátka byla papírová a i tak se majitel prostě rozhodl, že jich 6 ze 13 utratí. Jen tak. Důvod? Moc z nich mělo stejnou barvu a on má zaplacenou dovolenou za 7 týdnů, tak je musí do té doby dát všechny pryč. Když je jich míň, tak to půjde líp. Hnus, hnus. Ještě se nám přiznal, že objížděl spoustu vetů, aby našel toho, kdo mu je utratí.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:25 - Změnil/a: Mucholabka
- Nahlásit

pawLINka
Uměle? Holka, jsou to ale pitbullové a měli by jimi zůstat. Nějaký přírodní výběr by měl být, jinak budou z pitbullů za chvilku také stafíčci.

Pokud se Bucce zadaří a udělá ještě nějakou zkoušku a bude šikovná i na výstavě, nechala bych si po ní štěně. Ale pokud by nějaké nebylo od narození OK, určitě bych ho nedržela na flašce-podle mé zkušenosti je tam vždycky důvod, proč ho příroda nechce. Už jsem se snažila uměle odchovat perské kotě po mé kočičce, narodilo se jich pět, dva byli mrtví, nejmenší kocourek špatně pil-držela jsem ho piplavou péčí dva týdny a stejně pošel. Co by z něj pak do budoucna bylo? Alergik, mrzáček? A dával by to dál...

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:26
- Nahlásit

Biluška
Neřekla bych logické, ale jednodušší. A bohužel o tom to je. Je jednodušší utratit pět štěňat než si ohlídat fenku, když hárá, je jednodušší utratit pět štěňat než si dopředu rozmyslet, jestli na to mám nebo nemám, jestli to udám nebo neudám. My prostě nemáme zatím žádnou velkou úctu k životu, pokud není náš Ono zabít je fakt strašně snadný.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:28
- Nahlásit

Mucholabka
Hele, jde mi o zdraví fenky - nebudu ji nechat vysávat do zhroucení (pokud jich bude opravdu moc), ale raději budu štěnda přikrmovat. Ta fena je pro mě fakt móóóc důležitá, a proto nebudu hledět na to, jestli jsou to piti nebo třeba jorkšíři. Prostě fenu nenechám strádat. Chápenzí? Ale je to předbíhání situace - uvidím jak to bude zvládat.

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:28
- Nahlásit

Mucholabka
Přírodní výběr? Si děláš srandu, ne? Přírodní výběr je, že si vybere příroda a ne ty

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:30
- Nahlásit

pawLINka
No, tak přikrmovat jo, měla jsem na mysli situaci, kdy by některé štěně prostě nebylo schopné žít dál bez pomoci a samostatně.

Biluška
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:31
- Nahlásit

EngieB
Nerozumíme si. Já mluvím o tom, když je plánovaný vrh, ale těch štěňat se narodí moc. Víc jak deset je pro každou fenu moc, pokud to není zrovna nějaké obří plemeno. Řekněme, že je to třeba NO. Víc jak deset štěňat ta fena prostě nemůže uživit. Pokud to necháš jenom na ní pozdechají ti všechny štěňata a nejspíš to zdravotně odnese i ta fena. Zdaleka ne každý chovatel má zkušenosti, čas a finance na to, aby se pokusil odchovat část vrhu uměle. Proto mi přijde logické, že vezme pár štěňat a nechá je utratit.... Neříkám, že jsem z té myšlenky nějak nadšená, ale nepřijde mi to nějak odsouzeníhodné.

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:34 - Změnil/a: EngieB
- Nahlásit

Biluška
No, tohle se asi dá pochopit, to máš pravdu. Prioritní by měla být vždy ta fena. Ale i tomu se dá vyhnout - např. nepřekrývat fenu dvakrát. Ale pokud by se mi to stalo, taky bych přemýšlela. Ideální je, pokud je to opravdu přírodní výběr a některá štěňata se narodí mrtvá nebo v podstatě neživotaschopná. Ale kdybych měla vybírat cca z dvanácti naprosto zdravých štěňat, asi bych spíš zkusila ten příkrm.
I kvůli tomuhle bych asi fenu fakt už nechtěla, je to strašlivá zodpovědnost, žádnému chovateli fakt nezávidím, já bych se ubála k smrti.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:36
- Nahlásit

Mucholabka
To ne. To bych nedělala. Máme doma takovou menší farmu a jsem zvyklá, že některé mládě prostě není dost silné na to, aby přežilo. S tím jsem smířená a nebudu to za žádnou cenu lámat přes koleno. Ale jde mi o to, že když jich bude moc - všechna životaschopná, tak je především kvůli zdraví feny budu přikrmovat. Tak už si snad rozumíme

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:36
- Nahlásit

EngieB
Doufám, že jsi pochopila i to moje, mluvíme-nebo mluvily jsme o koze a voze.

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:37
- Nahlásit

Mucholabka
Jo, v tom plně souhlasím, pokud to nemá šanci, akorát by člověk prodlužoval trápení.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:37
- Nahlásit

EngieB
O to mi právě jde - jak někdo může zvolit, které štěně bude žít a které ne. Podle barvy? Podle pohlaví? Chm.
A s tím překrýváním - my kryli jednou a taky bude velká nadílka.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:38
- Nahlásit

pawLINka
Joo, tak to OK, jsem to asi chujovo napsala. Měla jsem na mysli uměle udržovat při životě mrzáčka, jak je hodně často vidět spíše u těch "společenských" ras-většinou malých a drahých. Já už bych do toho nikdy nešla a raději bych to ukončila ještě dřív, než pojde mládě samo.

EngieB
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:39
- Nahlásit

pawLINka
Jo, i to se stane Je to prostě kanec Ať se pittuškata vydaří a je jich jen troška

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:42
- Nahlásit

Mucholabka
Já tohle nechám na feně. Rozhodla jsem se v tom důvěřovat fenkám. Kámoščina NO měla jedno štěně, které se narodilo s rozštěpem bříška. Vetové to zašili, ale fena ho do dvou dnů sežrala. Tomu říkám přirozený výběr.

pawLINka
Člen
# Zasláno: 15 Led 2008 08:43
- Nahlásit

EngieB
[i]Je to prostě kanec /i]
Tak tak

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání