Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pomoc psům v nouzi / Množitelé NO z Mk
<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Autor Zpráva
Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 10:01
- Nahlásit

cangalisa
když kámoš kontroluje kámošovi vrh
Tak znovu - netvrdím, že je to tak ve všech klubech, ale jsou ustanovení kontroloři vrhů, jen ti můžou dělat kontroly. Logicky si každý pozve toho, kterého má nejblíž (jestli mám za kontrolu zaplatit 1000 nebo 3000 je podstatný rozdíl). Jistě, že si může někdo pozvat třeba kámoše, který ve finále ani fyzicky nepřijede a kontrola se děje "po telefonu". Ale to už je zase trochu jiná písnička. Faktem zůstává, že u bez PP chovu není kontrola vůbec žádná.
Zvíře, které má být použito v PP chovu musí splnit určité předpoklady (zdravotní, exteriérové, povahové), což opět pes bez PP nemusí. Jistě, že i v PP chovu jsou podvodníci, psi, kteří by v chovu neměli co dělat, protože se třeba bojí, nebo jsou naopak aresivní, mají nestandardní zbarvení (které se dá občas "odstranit" včasným vystřihnutím příslušného fleku, kupírováním uší apod.) to je samozřejmé. Ale stále musí splňopvat o 100% víc předpokladů pro chov než bez PP zvíře.
Můj osobní názor je, že chovat by se mělo jen na vynikajících fenách a elitních psech. Názor veřejnosti je ale vesměs jiný a chová se tedy na všem co nějakým způsobem splní podmínky chovu (víme, že pes má předkus, tak fofrem k rozhodčímu, který zuby neřeší a hele, máme BOBa ...)
Bohužel tohle moc vypovídající není.
Ovšem tohle si rozhodně nemyslím.
KAŽDÁ kontrola, KAŽDÉ spřísnění chovu a KAŽDÁ další podmínka pro uchovnění je přínosem plemeni pokud zvířatům vyloženě neubližuje ať přímo nebo v dlouhodobém hledisku a momentálně mě žádná vyloženě negativní nenapadá.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 10:28
- Nahlásit

Eldoguero
Můj osobní názor je, že chovat by se mělo jen na vynikajících fenách a elitních psech.
No to by pak ale chov dalších štěňat připadl jen elitním chovatelům a od toho by se odvíjela i "elitní" cena štěňat.

Chov na jedincích s vadou samozřejmě ne, ale průměrný PP chov bych tak nezatracovala..

kachna_
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 10:33
- Nahlásit

Gi a smečka
průměrný PP chov bych tak nezatracovala..
jistě, protože udržuje širokou genovou základnu plemene, narozdíl od bezPP chovu, který plemenu nedá do budoucna naprosto nic

Ebony
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 11:25
- Nahlásit

a od toho by se odvíjela i "elitní" cena štěňat.
a to je špatně? kdo chce elitu, koupí si elitu, zbytek může navštívit útulek

když už jsme u toho, ano uznám, že i mezi chovateli s PP jsou množitelé, ale může mi někdo dát opravdu aspoň jeden ROZUMNÝ důvod, proč by se mělo říkat množitelům bez PP chovatel?, třeba zrovna u NO, kterých jsou narvaný útulky od štěňat až po ty nad hrobem, takže si může každej, kdo nechce "von" vybrat?

Eire
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 11:31
- Nahlásit

Eldoguero

Máš v něčem pravdu a to hlavně Zvíře, které má být použito v PP chovu musí splnit určité předpoklady (zdravotní, exteriérové, povahové), což opět pes bez PP nemusí. Jistě, že i v PP chovu jsou podvodníci,

Ano všude jsou podvodníci,bohužel.Také známku úspěšnosti laický zájemce o štěndo někdy vidí v množství vrhů a výstav a řekne si "jj to bude profík" a nemusí to být profík.

Kontroly vrhu bych vůbec neponechávala v kompetenci klubů,ale na veterináři,včetně posouzení chov.zařízení,zdravotní kondice matky,štěňat.On zná fenu před porodem,při něm,očkuje,čipuje štěňata,vidí je prakticky víckrát,než klubem delegovaný kontrolor.
Chovám (tedy sporadicky )dvě plemena a u vlkodavů se kontroly vrhů z povinných změnily na dobrovolné ,kdo si není jistý, nechá si vrh posoudit kontrolorem...u čau čau nic takového není.
Vždyť za chov nese zodpovědnost pouze a jedině chovatel,nikoliv klub ,vet...

Můj osobní názor je, že chovat by se mělo jen na vynikajících fenách a elitních psech

Myslím si to samé co kachna,nesmysl,který by vedl k zúžení genetické variability daného plemene.Ruku na srdce,spousta z nás by bonitací neprošla a stejně máme děti )

KAŽDÁ kontrola, KAŽDÉ spřísnění chovu a KAŽDÁ další podmínka pro uchovnění je přínosem plemeni

Nemyslím,jen se rozrostou podvody a bezpapírový chov.
Kdo je zodpovědný ,dělá si vyšetření třeba i nad rámec povinných v klubu ,prostě pro svojí potřebu.A kdo chce nakrýt a vydělat,skončí u těch bez PP..

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 20:52
- Nahlásit

Nemyslím,jen se rozrostou podvody a bezpapírový chov. [/i]
Gi a smečka
No to by pak ale chov dalších štěňat připadl jen elitním chovatelům a od toho by se odvíjela i "elitní" cena štěňat
No a? Nechápu v čem je problém.
Eire
Také známku úspěšnosti laický zájemce o štěndo někdy vidí v množství vrhů a výstav a řekne si "jj to bude profík" a nemusí to být profík.
No bohužel je to tak, čím víc vrhů, tím "víc adydas" dost často podle pohledu laiků.
Kontroly vrhu bych vůbec neponechávala v kompetenci klubů,ale na veterináři,včetně posouzení chov.zařízení,zdravotní kondice matky,štěňat
Trochu se bojím, že by v tom případě bylo možná ještě víc podvodů než je teď.
Myslím si to samé co kachna,nesmysl,který by vedl k zúžení genetické variability daného plemene
Hovoříme o NO. Asi jsem se nevyjádřila přesně, tohle jsem myslela přímo na NO, tedy plemeno s nejširší chovatelskou základnou na světě, jen pro upřesnění.
Nemyslím, si, že pokud by se začalo chovat na super zvířatech, snížila by se genetická variabilita konkrétně tohoto plemene.
U méně početných plemen je to samozřejmě trochu jinak, i když chovat na zvířatech s vadami by se nemělo v žádném případě a to ani s těmy povahovými, které, řekněme, na první pohled nejsou vidět.

KAŽDÁ kontrola, KAŽDÉ spřísnění chovu a KAŽDÁ další podmínka pro uchovnění je přínosem plemeni

Nemyslím,jen se rozrostou podvody a bezpapírový chov

Nemyslím, že by to mělo přímou souvislost s bezpapírovým chovem. Laikům to stejně nic neřekne (ti to ve finále ani neřeší, protože je to nezajímá). Kdo chce chovat bude, kdo ne zůstatne u bezPP zvířat, bez ohledu na to jestli jsou podmínky chovu takové nebo onaké.
A kdo chce nakrýt a vydělat,skončí u těch bez PP.
No právě, nevidím souvislost s kontrolami a podmínkami chovu.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 20:54 - Změnil/a: Eldoguero
- Nahlásit

Za co????

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 21:09
- Nahlásit

Eldoguero
Kontroly vrhu bych vůbec neponechávala v kompetenci klubů,ale na veterináři,včetně posouzení chov.zařízení,zdravotní kondice matky,štěňat
Trochu se bojím, že by v tom případě bylo možná ještě víc podvodů než je teď.

A proc? Erdelove taky nemaji kontrolu vrhu, povinnou. Za chov si ruci chovatel, veterinar pozna, zda psovi pred cipovanim nesestouplo varle, jestli ma nektere stene vyrazny podkus/predkus, kylu atp. Navic proc proplacet cestak nejakymu poradci chovu, ktery de facto nema na podobne ohodnoceni stenat zadne vzdelani. To jen coby podotek ke kontrolam vrhu.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 21:14
- Nahlásit

Eldoguero
- platí prakticky skoro na vše, co tu k tomu píšeš.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 21:30
- Nahlásit

Fifi
Já to vnímám tak, že kontrolor vrhu prostě zkoukne jestli jsou štěňata v pohodě (na což nemusí mít žádný vzdělání), stejně tak matka štěňat. Z tohoto důvodu jsem pro kontroly. Jinou věcí je, když vám třeba i sám poradce poradí psa řekněme třeba okupírovat, aby neměl vadu vyřazující z chovu (dva znaky - například).
Za chov si ruci chovatel
A v tomhle vidím ve spoustě případů trochu problém :

Fifi
Člen
# Zasláno: 18 Bře 2012 22:10
- Nahlásit

Eldoguero
Proste kdyz chce nekdo podvadet, cestu si najde. Ja nejsem pro kontroly vrhu, proc mam nekomu calovat drahej cestak, kdyz tu samou praci zastane veterinar. Znam pripad od rtw, kde naopak pri kontrolu vrhu je psany o stenatech v superlativech a pak si sami zajemci stezovali, ze v cem ze se to chova, v jakych podminkach. Je to jen o lidech a prave o ty zodpovednosti chovatele - prase zustane prasetem, slusny chovatel slusnym chovatelem, a je mu sumak, esli prijede veterinar nebo poradce.

hally001
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 10:02
- Nahlásit

někdy se stává že má chovatelská stanice v záloze další feny které nakrývá současně s papírovým vrhem...podle mě nikdo nezjistí, jestlu chovná porodila 6 nebo 10kusů...DNA se neprovádí, jen v případě pochyb o "otci".Tenhle problém nikdo z nás nevyřeší a pravda je někde uprostřed.Já si myslím že tady jde jen o etiku....Pokud budou chovat jen lidi, který maj zvířata opravdu rádi, nemusíme se tady dohadovat, ale to je utopie...protože tady bohužel musíme počítat s mezičlánkem "homo sapiens" .... Mě by možná prozatím stačilo, kdyby si ty naši vesnický omezenci uhlídali háravý feny voříškový.....a kdyby každej chovatel dobře promyslel každý krytí, aby se zvířata dostala jen do těch správných rukou...

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 10:18
- Nahlásit

hally001
kdyby si ty naši vesnický omezenci uhlídali háravý feny voříškový

toho bohdá nebude myslim!

a kdyby každej chovatel dobře promyslel každý krytí

a nekryl třeba každý půlrok......

aby se zvířata dostala jen do těch správných rukou...

tak to by museli být podmínky chovu a vlastnictví zvířete hodně omezeny a zpřísněny, což se hnedtak nestane.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 10:29
- Nahlásit

Fifi
Proste kdyz chce nekdo podvadet, cestu si najde.
Je to jen o lidech a prave o ty zodpovednosti chovatele
Jistě to bylo, je a vždycky bude, žádná ani sebelépe nastavená pravidla a eventuální hrozba sankcemi některé lidi neodradí od toho, aby podváděli nebo své odchovy neměli úplně v pohodě, jen proto, aby na nich ušetřili peníze nebo čas.
Přesto jsem pro kontroly. Veterinář stejně každé štěně minimálně jednou (spíš vícekrát) vidí, když ho očkuje, čipuje (tetuje), někdo třeba při předání štěněte jede s budoucím majitelem k veterináři, který na místě provede prohlídku štěněte a sepíše zprávu o tom v jakém stavu štěně je. Kontrola vrhu je pro mě (krom té finanční stránky) pozitivum v tom, že štěňata vidí někdo z klubu, někdo řekneme znalý problematiky, kdo štěňata může zhodnotit i z jiné než zdravotní stránky. Jsem tedy pro.
hally001
Kdyby se zavedlo povinný DNA tak jak to mají NO bylo by to ku prospěchu hodně plemenům. Je sice pravda, že u některých by výrazně klesl počet chovných zvířat Problém je v databázy, tedy spíš v její absenci a i pokud by se zavedla teď začínáme tím pádem i od těch v podstatě "vořechů" jakoby to byli skutečně ti "praví" psi.

jira_hera
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 10:38
- Nahlásit

Ke kontrolám vrhu přidám jeden příběh. V mém prvním vrhu se mi narodilo 7 štěňat .... u nás platí, že při prvním vrhu oblastní poradce chovu provede kontroly dvě - jednu po narození a druhou v řádném termínu - v těch cca 6-7 týdnech. I přijel mi třetí den po narození na kontrolu vrhu pomocník oblastního poradce ( sám poradce z nějakého důvodu nemohl přijet ) a k mému překvapení mi označil 5 vadných ocasů ze sedmi. Prý vychýlení posledního a u některých i předposledního obratle a doporučil mi prodej výhradně na mazlíky, případně kupíraci ( tu jsem nechtěla ) a zapsal to do protokolu o kontrole. Byla jsem hrozně zklamaná, ale dobře, to se může stát a asi je to tak drobná vada, že jsem to sama nepoznala. Jenomže jak štěňátka rostla, měla jsem čím dál větší dojem, že žádné z nich opravdu žádnou vadu nemá a jelikož to byl geneticky cenný vrh, navíc s předpokladem kvalitního exteriéru, začali se ozývat i zahraniční chovatelé a žádali si štěně. U každého z těch pěti štěňat jsem teda nechala udělat rtg, abych měla jistotu, že opravdu neprodávám vadná štěňata - výsledek - žádná vada. Následně proběhla kontrola vrhu v 7 týdnech věku - tentokrát na mé vyžádání ústředním poradcem chovu - výsledek - žádná vada. Štěňata jsem prodala a dnes chodí po výstavách, působí v chovu a jedna z těch fen s "vadným ocasem" dokonce působí v Německu, kde je na ocasy kladen velký důraz a všechno, co nemá ocas úplně ok na výstavách nemá šanci a automaticky se vyřazuje z chovu.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 10:55
- Nahlásit

Docela by mě zajímalo, jestli náhodou takhle neběhají někde šeltičky z Vlčího žlebu s křivými horními špičáky.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 11:13
- Nahlásit

jira_hera
To je opět důkaz toho, že vše je jen o lidech, otázka je, jestli to ve tvém případě byl zlý úmysl nebo jen neschopnost, případně ignorance pomocníka poradce chovu.
Náš klub zastřešuje poměrně hodně plemen, z nichž je dost málopočetných, a poradkyni chovu máme jednu, kontrolorů vrhu 10 (včetně poradkyně chovu). Problém je, že hodně jich je v jedné lokalitě, kdežto třeba v našem kraji není ani jeden. Nejbližší kontrolorku mám přes 100 km.
Nezaslechla jsem ale nikde, že by někdo na někoho nadával, nebo zaznamenal nějaký problém.
Není mi moc jasné proč se u vás provádí kontroly hned po narození, kdy není drtivá většina eventuálních vad viditelná. Stejně tak nechápu to, že někdo dokáže určit ve věku 3 dnů je nějaký problém, který vyloučí z budoucího chovu některé jedince ... To je opravdu bráno klubem, toto tvrzení? Není v tomhle případě třeba nařízena nebo doporučena ještě jedna kontrola vrhu zaměřená především na domnělé vady?

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 11:36
- Nahlásit

Eldoguero
Gi a smečka
No to by pak ale chov dalších štěňat připadl jen elitním chovatelům a od toho by se odvíjela i "elitní" cena štěňat
No a? Nechápu v čem je problém.

No třeba v tom, že průměrnej občas by si toho psa nejen nemohl dovolit, ale třeba by ani nějakýho superelitního žampiona nepotřeboval, protože by chtěl prostě jen kámoše na trajdání.

Jinak podle mě se právě tenhle princip poněkud neosvědčil. A naopak nahrává do karet bezhlavému množení. Protože ten, kdo chce psa coby kámoše, po superelitě fakt nepůjde. A diktovat takovým lidem, aby si šli pro vořecha v útulku mi přijde poněkud namyšlené.

Ale tak shodnout se nemusíme. prostě to vidím jinak.

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 11:47
- Nahlásit

Gi a smečka
protože by chtěl prostě jen kámoše na trajdání

Já samozřejmě chápu, co tím chceš říct, ale to, že skoro každej chce psa jenom na trajdání nebo jako "mazlíka", dovedlo psy tam, kde jsou teď. Je katastrofálně přepsíno... a to ne díky papírákům, ale bezpapírákům a vořechům :/

jira_hera
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 11:51
- Nahlásit

Eldoguero
U nás je to tak, že standardně se provádí jedna kontrola vrhu v cca 6-7 týdnech. Ovšem u chovatelů, kteří mají první vrh v životě, se provádějí kontroly dvě - jedna po narození a druhá pak standardně v těch 6-7 týdnech. Věřím, že v mnou uvedeném případě o zlý úmysl nešlo, spíš o málo zkušeností a snahu nic nezanedbat nebo neopomenout ... ale holt stalo se. Ono by se na to beztak při následné kontrole v 7 týdnech přišlo i bez rtg ( doufejme ), ale tím, že jsem potřebovala mít jistotu, než štěně zarezervuju jako potencionálního výstaváka a psa do chovu, jsem pro svůj klid musela ty rtg nechat udělat.
Vlčáčková
Tobě označili při kontrole vrhu u štěňat křivé horní špičáky? A opravdu je měli a po přezubení se to srovnalo nebo je vůbec křivé neměli nebo jak to bylo? A máte potom nějaký svod nebo něco takového, kde se odrostlá štěňata ukážou? Já se v tom, jak to chodí u šeltií, vůbec nevyznám.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 11:53
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
Právě proto si myslím, že by neměl být jen elitní PP chov, ale také průměrný PP chov na mazlíky. A bezPP by nemusel být vůbec.
Určitě nejsem pro bezPP vůbec, sPP jen elitní a voříšci v útulcích, jak psala Eldoguero. Essi jsem ji teda správně pochopila. Protože jaksi nerozumím tomu, že když nedosáhnu (finančně, psi ultrasportovci) na elitní zvíře, proč bych měla být nucena k zodpovědnosti za útulkové, co někdo někde namrskal.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:00
- Nahlásit

Gi a smečka
Protože jaksi nerozumím tomu, že když nedosáhnu (finančně, psi ultrasportovci) na elitní zvíře,

a jak rozlišíš ultra super psa od průměrnýho psa s PP, podle ceny?

lidi nemnožte ani s PP....vždyť ani o psy s PP neni zájem vždy a nabídka převyšuje poptávku....

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:04
- Nahlásit

Gi a smečka
No tak já si vůbec myslim, že celý to je utopie Protože lidi se nemění a spousta psů končí blbě prostě a nejvíc těch, co se chtěli jenom na trajdání, na zahradu, na mazlíka... Jenomže to je taky blbost, končej blbě i ty, co se chtěli jako sportovní náčiní... Takže zase debata o hovně Je přepsíno a nejde s tim udělat vůbec nic, leda je v útulcích utrácet jako na Slovensku...

Baico
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:08
- Nahlásit

Sízra Milanová
....vždyť ani o psy s PP neni zájem vždy
No jak který chovatel.
Tím průměrným psem jsou myšleni rodiče štěňat ne samotné štěně. Takže si vybíráš excelentní spojení, kde je vyšší pravděpodobnost, že vynikající rodiče dají stejně výborné potomstvo.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:10
- Nahlásit

Sízra Milanová
Podle výkonnosti a výsledků na výstavách. Jako doteď. Když jsou elitní zvířata, tak jsou samozřejmě mnohem dražší, než průměrný zvířata. Výkonem i vzhledem. A ano, o cenu jde. Protože ne každej je takovej cvok, aby si koupil elitu a těžký peníze. A té elitě se samozřejmě dál věnoval - výkonnostně, výstavy.

Lucie Kratochvílová
Je přepsíno a nejde s tim udělat vůbec nic, leda je v útulcích utrácet jako na Slovensku...
Zavedla bych povinný čipování psů, ještě před odběrem. A samozřejmě prodej označených a dohledatelných psů danit, danit, danit. Vono by se to množitelům přestalo vyplácet.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:18
- Nahlásit

Lucie Kratochvílová
nejvíc těch, co se chtěli jenom na trajdání, na zahradu, na mazlíka

existujou nějaký průzkumy kteří psi končí hůře a jak,. myslim, že ne, podle mě nic takovýho nejde tvrdit, všechno jsou to jen dojmy a názory... logicky myslim,že nejvíc psů špatně končících jsou kříženci z nechtěných nakrytí,ale třeba to taky neni pravda...jinak velká část psů co člověšk potká ve městě a skončili relativně dobře u normálních lidí jsou bez pp. ale taky nemůžu tvrdit že je to pravidlo. Neexistuje totiž dokonce ani průzkum statistika jak jsou na tom psi bez PP zdravotně atd, všechno jsou to vždycky jen dohady a zkušenosti jednotlivců,takže celá debata je vpodstatě bezpředmětná...

Gi a smečka
Podle výkonnosti a výsledků na výstavách. Jako doteď. Když jsou elitní zvířata, tak jsou samozřejmě mnohem dražší, než průměrný zvířata. Výkonem i vzhledem

tak když to už funguje proč po tom voláš?

Lucie Kratochvílová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:20
- Nahlásit

Gi a smečka
Zavedla bych povinný čipování psů, ještě před odběrem. A samozřejmě prodej označených a dohledatelných psů danit, danit, danit. Vono by se to množitelům přestalo vyplácet.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:20
- Nahlásit

Sízra Milanová
tak když to už funguje proč po tom voláš?
Co? Já po ničem nevolám.

Sízra Milanová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:25
- Nahlásit

Gi a smečka
Co? Já po ničem nevolám

Myslela jsem že to píšeš aby byly i průměrný chovy mazlíků s PP a i nadpsů s PP...

jbat
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2012 12:34
- Nahlásit

Parodie. Množitelé radí chovatelům a chovatelé raději neradí nikomu.

<< . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . 6 . 7 . 8 . >>
Toto téma je uzavřeno. Nemůžete zaslat odpověď.

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání